Dodaj do ulubionych

Czad zabija w nowoczesnych osiedlach

IP: *.chello.pl 08.01.05, 10:59
Wszystko wyglada pieknie, Inwestor w porzadku, , Administracja jest OK, tylko
wina ponosia wlasciciele lokali.

Artykul jest w porzadku, tylko szkoda ze lokatorzy nie mieli glosu.
Obserwuj wątek
    • Gość: ksajkhdsfk Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.interdom.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 14:01
      mieszakm w nowym bloku rok budowy 2002, nie moge podłaczyć okapu bo wirma JW
      Construktion nie przystosowała przewodów kominowych do tego typu podłaczeń, co
      roku us ówają mi grzyba ze scian. tak sieteraz buduje.
      • peppers1 Kij ma dwa koncve 08.01.05, 14:46
        • Gość: american takie 160zl czujki sa u nas po 20 dolcow=65zl IP: *.ri.ri.cox.net 08.01.05, 17:51
          ciekawe, kto zarabia te 100, no powiedzmy 65zl (100%) na sztuce
          • Gość: gosc cena w Niemczech od 4,95 do 30 EURO IP: *.idea.pl 09.01.05, 00:21
            Przetestowane przez organizacje konsumentow "Test" dobre czujniki kosztuja w
            Niemczech od 4,95 do 30 EURO!
            • Gość: Viking Re: cena w Niemczech od 4,95 do 30 EURO IP: *.ang.sth.bostream.se 09.01.05, 00:55
              Te tansze to prawdopodobnie czujniki pozarowe, a te drozsze gazowe.... Dosc
              istotna roznica!
            • Gość: panwojtek. Re: cena w Niemczech od 4,95 do 30 EURO IP: *.netcologne.de 09.01.05, 11:59
              Zle gazety czytasz, albo cie ktos zle poinformowal, te czujniki za 4,95 to
              podrobka jaka zjechala do niemiec przez polske. Musisz powazne programy ogladac
              i powazne czasopisma czytac, a przedewszystkim uwaznie, a nie po lebkach jak
              sie zwykle w polsce czyta
          • Gość: lokator DR Re: takie 160zl czujki sa u nas po 20 dolcow=65zl IP: *.chello.pl 09.01.05, 00:23
            Czujki oczywiscie proponuje " SEDNO" - czy nie jest to kolejna okazja do
            zarobku?
          • Gość: Viking Te same parametry i atesty? IP: *.ang.sth.bostream.se 09.01.05, 01:01
            Przypuszczam, ze watpie!'
            Made in China? Najprawdopodobniej!
          • Gość: Ciekawy Re: takie 160zl czujki sa u nas po 20 dolcow=65zl IP: *.client.comcast.net 09.01.05, 01:46
            Gość portalu: american napisał(a):

> ciekawe, kto zarabia te 100, no powiedzmy 65zl (100%) na sztuce
            Sluchaj, "american", ja tez pisze z USA. I prosze, nie wciskaj ludziom
            ciemnoty. Skad wiesz, ze TAKIE SAME czujniki jak twoje (pewnie z Wal-Mart) sa w
            Polsce? Nie wszystko co "amerykanskie" (czytaj: lupione w Wal-Mart, 99Cents
            Store) jest idealne. Duzo rzeczy jest bardzo dobrych, ale z reguly DROZSZE.
      • peppers1 Medal ma dwie strony 08.01.05, 14:52
        Owszem buduje sie tanio i niechlujnie. Ale lokatorzy czesto tez nie sa bez
        winy. Do piecykow mozna teraz zamontowac czujnik stezenia CO, ktory
        automatycznie wylacza piec gdy tylko stezenie czadu jest za duze. (uwazam, ze
        takie czujniki powinny byc montowane obowiazkowo a za ich bark powinny
        przyslugiwac wysokie kary). Czesc mieszkancow jednak nie ma zamiaru montowac
        sobie takiego urzadzenia. Bo kosztuje a do tego jesli kominy sa zle to czesto
        nie mozna napuscic calej wanny cieplej wody, bo czujnik odcina doplyw gazu. To
        po pierwsze. Po drugie mieszkancy czesto wiedza wszytsko lepiej i przebudowuja
        sobie mieszkania na wlasna reke co mzoe pogorszysc wentylacje. (postawie tutaj
        szafe, a ze bedzie zaslaniac kratke wentylacyjna to i lepiej, bo ona brzydko
        wyglada; piec podwiesze na tej scianie a nie na tamtej, bo tam bedzie stala
        pralka, z ze rura odplywowa dla spalin bedzie zagieta? kogo to obchodzi)

Pozdrawiam!
        • Gość: Ait Re: Medal ma dwie strony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 19:42
          Taki czujnik w piecu wykrywa cofanie spalin po 30...300sekund w najgorszych
          warunkach - a nie zawsze takie sa. I niestety nie wylaczy na czas..
        • Gość: Greg0,75 Re: Medal ma dwie strony IP: *.net.autocom.pl 09.01.05, 18:52
          Kary za brak czujników?! - w Polsce samobójstwa nie podlegają ściganiu przez KK
      • Gość: j Grzyb na scianach IP: *.glfd.dial.virgin.net 08.01.05, 18:20
        Zeby sie pozbyc grzyba na scianach trzeba czesto wietrzyc mieszkanie, albo
        przynajmniej rozszczelniac okna. Inaczej nie ma bata, chyba ze masz klimatyzacje.
      • Gość: Ciekawy Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.client.comcast.net 09.01.05, 01:43
        Gość portalu: ksajkhdsfk napisał(a):

> mieszakm w nowym bloku rok budowy 2002, nie moge podłaczyć okapu bo wirma JW
        > Construktion nie przystosowała przewodów kominowych do tego typu podłaczeń,
        co
        > roku us ówają mi grzyba ze scian. tak sieteraz buduje.
        A ja nie moge podlaczyc sensu? Co to jest "wirma", "ateraz"? Od
        kidy "Construktion"?
        • Gość: tyo a ja nie mogę zrozumieć "kidy" - nie czepiaj się IP: 212.244.27.* 09.01.05, 12:51
          bo sam też nie "jezdeź" bezbłędny
    • Gość: normalny Bardziej im żal 160 zł niż życia sąsiadów IP: *.chello.pl 08.01.05, 15:55
      Chętnie bym poznał personalia tych sąsiadów - morderców. I powinni oni być
      pokazani na początku "Wiadomości", może inni się zastanowią nad swoim
      postępowaniem. A w ogóle to mam nadzieję, że szybko trafią do więzienia, gdzie
      spędzą resztę życia.
      • Gość: ait Re: Bardziej im żal 160 zł niż życia sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 19:46
        Zastanow sie nim rzucisz takie oskarzenia ! Moja sasiadka z gory przytrula sie
        czadem i po powrocie ze szpitala wlasnie pod moim adresem kierowala takie same
        zarzuty. Ze to moja wina, ze remont przeprowadzilem bez pomyslu, ze winna jest
        wanna i nowy piec. Okazalo sie dopiero, ze tego dnia gdy przydarzylo sie to
        nieszczescie wial bardzo silny wiatr i powodowal odwrocenie ciagu. Takie rzeczy
        dzieja sie wtedy bardzo czesto, kominiarze wzruszaja ramionami, najchetniej to
        by postawili nowy komin w innym miejscu...
        • Gość: normalny Re: Bardziej im żal 160 zł niż życia sąsiadów IP: *.chello.pl 08.01.05, 21:57
          Masz dużo szczęścia, że jeszcze nikogo z sąsiadów nie zabiłeś, ani że nie
          otrułeś własnej rodziny. I że ta sprawa wyszła teraz w prasie.
          To żadne tłumaczenie, że wiatr wieje nie tak jak trzeba. Zawsze tak było, a
          jednak ludzie się nie trują czadem na masową skalę. A nawet, jeśli kiedyś nie
          było takich wiatrów, to od pewnego czasu są już w Polsce rzeczą normalną. Coś
          jest u ciebie nie tak z instalacją, skoro sąsiadka przy silniejszym podmuchu
          wylądowała w szpitalu. Ja bym na jej miejscu podał cię do sądu.
          Ten kominiarz był nieodpowiedzialny, przeczytaj co napisali kilka postów niżej
          specjaliści: zarządca i GAZOWNIK.
          Są sposoby, żeby zapobiec nieszczęściu. Jeszcze masz szansę zdążyć. Jeśli tego
          nie zrobisz, jak silniej zawieje, nie używaj piecyka, bo ją otrujesz.
      • Gość: Byly mieszkanie DR Re: Bardziej im żal 160 zł niż życia sąsiadów IP: *.energis.pl 10.01.05, 16:01
        Ja znam tam wszystkich sąsiadów gdyż wynajmowałem przez 3 lata mieszkanie na
        pierwszym piętrze. Bez względu na to co mówi firma sedno wstrzymałbym się z
        linczowaniem sąsiadów przynajmniej do czasu zakończenia postępowania
        prokuratorskiego, choćby z tego względu, że wszyscy są najemcami i raczej nie
        wierzę żeby cokolwiek przebudowywali na własna rękę. Po pierwsze dlatego że to
        nie ich mieszkania i wymaga to zgody właściciela, po drugie nikt nie inwestuje
        w mieszkanie które nie jest jego.
    • Gość: Kuba Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 18:14
      Liczy się kasa.Buduje się nowe budynki jak najtańszym kosztem, np.na tym samym
      osiedlu ten sam inwestor, budynek 50 m bliżej ulicy nie posiada instalaci
      gazowej, niema nawet w planach.To jest bandycko-złodziejski system.
      • Gość: meno Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.01.05, 18:43
        W jakich "nowoczesnych" budynkach/osiedlach ogrzewa sie piecykami gazowymi ???
        Nie zaliczylbym takiego osiedla do nowoczesnych.
        • Gość: miop Re:a dlaczego etazowe ogrzewanie nie jest nowoczes IP: *.broker.com.pl 08.01.05, 19:00
          moze mnie uswiadomisz
          dzieki takiemu ogrzewaniu jestes uniezalezniona od
          kosztow zbiorowego ogrzewania
          w polsce
          to jest zaleta nie wada

a tlumaczenia zarzadcy sa kuriozalne
          kominy powinny byc sprawdzane raz do roku
          a instalacja raz na dwa lata
          i wynika to bodaj z przepisow budowlanych
          • Gość: egin Re:a dlaczego etazowe ogrzewanie nie jest nowocze IP: *.chello.pl 08.01.05, 21:45
            Pamiętaj, że zarządca działa na zlecenia właścicieli. Jeśli mu nie dadzą kasy,
            pisze, że to naruszają prawo i jest czysty. Właściciel decyduje i płaci.
            Zarządca jest tylko od tego, żeby wykonywał i sygnalizował. Chciało się
            własności - to ją mamy. Kiedyś spółdzielnie (że złodzieje to inna sprawa)
            prowadziły za rączkę, a teraz się jest na własnym, to trzeba słuchać zarządcy i
            robić tak jak radzi. On nie może zmusić.
          • Gość: piotr budynki zbudowane są niezgodnie z prawem! nawiew? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.01.05, 09:48
            Zajmuję się wentylacją i wiem że w ponad 80% budynków oszczędza się na montażu
            nawiewników, które dostarczają powietrze dla potrzeb wentylacyjnych i
            ewentualnie na potrzeby spalania. Efekt - jedna dziura, która ma zapewnić
            dopływ powietrza do spalania zostaje zasłonięta przez mieszkańców bo zaczyna
            chłodzić mieszkanie. Następstwa takiego postępowania i braku nawiewu to nie
            tylko takie tragedie jak ta, ale również zagrzybienie budynków i ryzyko wielu
            chorób.
      • Gość: Polak Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 20:15
        W ogóle kapitalizm to bandycko - złodziejski system. Za PRLu nie było takich
        problemów przynajmniej w nowych budynkach. I komu to przeszkadzało?
        • Gość: lamus Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 21:36
          wielbiciele PRL do Czadu!
          • Gość: Polak Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 12:29
            To jest właśnie ta tzw. "demokracja". Jak się ktoś z wami, kapitalistami nie
            zgadza, to go najlepiej zagazować czadem.
            • Gość: lamus Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 12:36
              Nie bój się Polak. Do Czadu w Afryce! Z duzej litery przecież było...
            • Gość: Ogniem i mieczem Różnica: "demokracja" a demokracja socjalistyczna IP: *.acn.waw.pl 09.01.05, 15:48
              Weź mi Polak wyjaśnij czym się różni Twoja tzw "demokracja" (w cudzysłowiu!!)
              od demokracji socjalistycznej (- był to ukochany przymiotnik właścicieli PRL)?
      • Gość: Ciekawy Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.client.comcast.net 09.01.05, 01:51
        Gość portalu: Kuba napisał(a):

> Liczy się kasa.Buduje się nowe budynki jak najtańszym kosztem, np.na tym samym
        >
        > osiedlu ten sam inwestor, budynek 50 m bliżej ulicy nie posiada instalaci
        > gazowej, niema nawet w planach.To jest bandycko-złodziejski system

Pewnie i tobie bylo zal pieniedzy na nauke, a teraz powiesz, ze "bandycko-
        zlodziejski" system nie pozwolil ci sie uczyc (jezyka polskiego).
    • Gość: zarzadca raz w roku przeglad instalacji IP: *.238.82.221.adsl.inetia.pl 08.01.05, 19:21
      by uchronic sie przed glupota i pozniejszymi roszczeniami glupich lokatorow.
      W mojej kamienicy jeden baran zainstalowal piec gazowy przeplywowy w kuchni bez przewodu
      odprowadzajcego spaliny - wyjasnial mi pozniej, ze jak grzeje wode, to otwiera okno;
      nie wiedzial o tym nikt - ani ja, ani kominiarze, ani gazownia - tylko wskutek corocznego przegladu
      uchronilem wlasna dupe przed tagedia rodzinna tego barana - sadze, ze nawet moje OC by sie
      wycofalo z tego roszczenia, gdyby udusil wlasna rodzine i roscil wobec mnie zadania;
      lazienke ogrzewal piecem na paliwo stale, ktorego wycior konczyl sie w ... meblosciance bez tylnej
      scianki - mebloscianka byla wypelniona starymi swetrami i szmatami

to tyle o ochronie lokatorow
    • Gość: GAZOWNIK Re: Czad zabija NIE TYLKO w nowoczesnych osiedlach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 19:45
      Zajmuję się naprawą i konserwacją urządzeń gazowych zawodowo i wiem coś o tym z
      codziennych doświadczeń w tej dziedzinie. Właściciele domów i mieszkań
      notorycznie zasłaniają lub nie czyszczą kratek wywiewnych. Co z tego,że do
      odbioru technicznego zamontowana jest tzw. "zetka" jeżeli zaraz potem zatykana
      jest szmatami, żeby nie wiało po nogach /zwłaszcza zimą/. Muszę
      wyjaśnić,że "zetka" wprowadza powietrze /tlen/ dla prawidłowego spalania gazu w
      piecu gazowym, zwłaszcza centralnego ogrzewania. Również po to drzwi łazienkowe
      powinny mieć otwory, lub nieruchomą żaluzję u swego dołu, aby zachować
      bezpieczną dla kąpiącego się, grawitację powietrza w tymże pomieszczeniu.
      Jeżeli chodzi o wymagane coroczne przeglądy urządzeń, to można sobie wybić z
      głowy taką rzetelność i przezorność użytkowników. Z reguły wyjeżdżam
      na "sygnale" z powodu nieoczekiwanej awarii. Moim zdaniem brak wezwań
      przeglądowych nie wynika z powodu kosztów, ale braku odpowiedzialnosci i
      zainteresoania swoim póki co, pracującym urządzeniem. Wnioskuję, żeby każde
      urządzenie gazowe wymagało corocznego przeglądu technicznego, przez uprawnioną
      firmę lub osobę, tak jak jest z samochodami. edenik@gazeta.pl
      • Gość: Magda Re: A propo IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 09.01.05, 10:02
        Gość portalu: GAZOWNIK napisał(a):

> Zajmuję się naprawą i konserwacją urządzeń gazowych zawodowo i wiem coś o tym
        z codziennych doświadczeń w tej dziedzinie. Właściciele domów i mieszkań
        > notorycznie zasłaniają lub nie czyszczą kratek wywiewnych.

Kto powinien dbać o czyszczenie instalacji ??? Myślałam że kominiarz. I tak
        sobie myślę, ze kominiarz powinien zgłaszać taką samowolną i złą przebudowę
        urządzeń. ( tak było u mojej ciotki, która zamontowała sobie wiatrak a
        następnie musiała wymontować na zalecenie kominiarza)
        • Gość: Rainbow Re: A propo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 11:08
          Jaki kominiarz??
          A za czyszczenie podłogi ma brać się parkieciarz?
          Magdo! W domu wszystkie obowiazki spadaja na właścicieli, a nie "innych".
          Proste.
          Jak się nie chce przy piecyku pracować samemu, to można wynająć firmę.
    • Gość: Zygi Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 21:16
      W imię żle rozumianej oszczędności ciepła wymienia się stolarkę okienną w
      mieszkaniach na zbyt szczelną , zatyka kratki wentylacyjne.Skutek, to zanik
      ciągu w wentylacji lub tzw.ciąg wsteczny i nieszczęście gotowe.

• Gość: Rączki Bruner, Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: 80.55.199.* 08.01.05, 22:14
        nieco rozszerzę bardzo trafną wypowiedż "zygi". Do palenia sie gaz potrzebuje
        tlenu, tlen jest w powietrzu. Po spaleniu się gazu i tlenu powstaje tlenek
        węgla czyli czad. Nie byłoby w tym nic złego bo i tlenek węgla jest potrzebny w
        przyrodzie ale jego nadmiar szkodzi ludziom. Po zapaleniu się palnika gazowego
        w tzw. junkersie spala się także powietrze wypełniające łazienkę. Kiedy
        jest "cug" albo ciąg wtedy zachodzi zjawisko następujące: spaliny, a razem z
        nimi tlenek węgla uchodzi przez kominna zewnątrz a na ich miejsce zasysane do
        palenia jest powietrze z łazienki, do łazienki powitrze dostaje się z
        pozostałych pomieszczeń mieszkalnych w lokalu i tutaj jest pies pogrzebany i
        zachodzi zjawisko związane z wymienionymi jak pisze "zygi" na szczelne,
        drzwiami i oknami. One powodują, że w mieszkaniu jest cieplej ponieważ ogrzane
        powietrze nie wydostaje się przez nieszczelności, ale powodują że do mieszkania
        nie dostaje się powietrze z zewnątrz. Jeśli piecyk zużyje do palenia wszystkie
        powietrze z całego mieszkania to płomień zgaśnie. To nie jest jeszcze
        nieszczęście dla przebywającego w wannie. Tego się wymaga od czujników
        mierzących stężenie CO2. Gorzej jeśli w piecyku wytworzy się podciśnienie i
        palnik zassie powietrze z przewodu kominowego czyli z zewnątrz czyli wytworzy
        odwrotny ciąg i spaliny wraz z tlenkiem węgla zostaną wtłoczone do łazienki.
        Przebywający w wannie nie zauważy tego skąd piecyk czerpie tlen do spalania.
        Pod wpływem działania czadu robi się senny isłaby izasypia na wieki. I to już
        koniec. Jedynym rozwiązaniem w mieszkaniach gdzie funkcjonują junkersy i
        wymieniono drzwi i okna jest posiadanie szczelin przy oknach, które wprost
        wymuszają prawidłowy ciąg. Jeśli konstrukcyjnie ich nie zamontowano należy je
        po prostu pozostawiać uchylone. Przynajmniej na czs kąpieli. Czego wszystkim
        życzę
        • Gość: Fabio Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.spine.pl 08.01.05, 22:34
          Chciałbym lekko sprostować wypowiedź Rączki Bruner. Produktami czystego spalania
          gazu (czystego, czyli z wystarczającą ilością tlenu) są CO2 (dwutlenek węgla) i
          H2O (woda dla niewtajemniczonych). Tlenek węgla (czad)- CO - powstaje,gdy
          spalanie gazu dokonuje się przy niewystarczającej ilości tlenu. CO2 jest dużo
          mniej toksyczny niż CO, ponieważ CO2 wydychamy również z H20 i jakoś z tym
          żyjemy. Druga sprawa to w przyrodzie potrzebny jest nie - jak napisał Rączki
          Bruner - tlenek CO tylko dwutlenek węgla CO2. Pragnę więc wyjaśnić, że jeśli
          mówimy o czujnikach, to nie o tych wykrywających CO2, tylko o tych wykrywających
          CO, który jest jednym z najbardziej podstepnych zabójców. To tyle. Życzę miłego
          wieczoru i bezpiecznych kąpieli.
        • Gość: Inny Gazownik Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 22:42
          Dla ścisłości to co pisze Rączki Bruner, że podczas spalania gazu powstaje czad
          nie jest zgode z rzeczywistością. W wyniku spalania gazu w noramlnych warunkach
          czyli wtedy gdy jest wystarczająca ilość tlenu powstaje dwutlenek węgla i woda
          ( w postaci pary wodnej) . Np. dla spalenia 1 m3 gazu ziemnego potrzeba ok 9.5
          m3 tlenu o ile dobrze pamiętam. I choć dwutlenek węgla nie nadaje się do
          oddychania nie jest gazem toksycznym. Natomist czad czyli tlenek węgla powstaje
          w podczas spalania gdy ilość tlenu w powietrzu nie jest wystarczająca. Czad
          jest gazem bardzo toksycznym ponieważ bardzo skutecznie wiąże w organiźmie
          hemoglobinę przenoszącą tlen. Jednocześnie jest to gaz bezwonny i bezbarwny.
          Tym bardziej należy bardzo dbać o odpowiednią wentylację pomieszczeń w których
          następuje spalanie.
          • Gość: RWerp Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 23:30
            A tak dla dalszej ścisłości, to powstają jeszcze tlenki azotu...
          • Gość: Jano Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.pronet.lublin.pl 08.01.05, 23:47
            Dla ścisłości - dwa, trzy machy czystym CO2 i nie żyjesz
    • Gość: Toni Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.telia.com 08.01.05, 22:40
      "praw przyrody Pan nie zmienisz, i nie bad Pan glab" jak pouczal Majster
      Klienta w pewnym zabawny felietonie. Wszystcy dyskutanci maja troche racji ale
      problem jest skomplikowany. Zaszkodzioc moze i CO2 w duzum stezeniu jak spaliny
      pojda do wnetrza, i CO w malym stezenie, jak spaliny pojda do wnetrza i tlenu
      zaczyna brakowac aby powstawalo CO2. W obu przypadkach smierc jest lagodna,
      niezauwazalna i delikwent po prostu spokojnie zasypia. Ratujacy powinien
      rozpoczac od otwarcia okien i spowodowania przeciagu, inaczej sam padnie bez
      ostrzegawczych objawow.
      A winna jest norma budowlana i brak przepisow o obowiazku okresowej kontroli
      kotlow ogrzewczych. Norma budowlana nie okresla warunkow technicznych komina,
      brak okresowej kontroli zalatwia reszte. Na dobra wole i wiedze uzytkownika
      liczyc nie mozna.
      Kazdy kociol powinien miec osobny przewod kominowy.
      Tradycja gazowego piecyka w lazience tez jest bzdurna i jak dlugo tak bedzie to
      ludzie beda umierali. Prawa Darwina dzialaja.
    • Gość: 4 jaja Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.fl-miami0.sa.earthlink.net 08.01.05, 23:31
      • Gość: maciej Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.svenskaspel.se 08.01.05, 23:41
        to jeszce nic . u mnie, mieszkanie 7 letnie sasiad wz dolu tak sie podlaczyl do
        przewodow , ze jak gotuje zupe ogorkowa to mi opary wwiewa przez kratke w
        lazience... a spoldzielnia mowi ze tak czasami moze byc...
        poz,maciej
    • Gość: Jano Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.pronet.lublin.pl 08.01.05, 23:40
      amerykański czad to to smród po bąku, u nas to jest czad
    • Gość: mieszkaniec DR Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.chello.pl 09.01.05, 00:21
      skoro firma SEDNO jest w porzadku, to dlaczego jeszcze przed przegladami
      komisyjnymi gazowymi i kominiarskimi w czwartek i piatek , przystapila do
      zakladania " w sposob piracki" do zwiekszania otworow nawiewowych w lokalach,
      bez przedstawienia zadnych planow technicznych i wczesniejszego powiadomienia
      lokatorow, ze zastosowanie zbyt malych nawiewow to ich blad, gdyz wiedzieli
      jakie piece instaluja, i mogli zapoznac sie z instrukcja instalacji , w ktorej
      sa omowione warunki techniczne. Wygladalo to tak jak " zacieranie
      wczesniejsze " swoich uchybien. Poczekajmy wiec na wyniki kontroli we
      wszystkich lokalach i wowczas bedzie mozna wskazac czy winni na tym osiedlu sa
      ich lokatorzy.
      • Gość: piotr powiększanie otworów to tylko półśrodek IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.01.05, 11:55
        Nawet jeżeli dostarczą powietrze do spalania w niezbędnej ilości a nie
        zapewnimy odpowiedniego nawiewu dla potrzeb wentylacji "grawitacyjnej" może
        dojść do podobnego zjawiska. Jeden (lub więcej) kanał wentylacyjny zacznie
        nawiewać powietrze w dół do mieszkania zabierając zanieczyszczone powietrze
        znad dachu. Najczęściej są to "zapachy" i inne zanieczyszczenia wyrzucane z
        innych mieszkań, bardzo często są to jednak spaliny o skutkach nie muszę pisać.
        • Gość: mieszkaniec2 Re: powiększanie otworów to tylko półśrodek IP: *.u.mcnet.pl 10.01.05, 14:09
          na skutek zgłoszenia obaw co do sprawnie działajacej wentylacji w lipcu 2003
          roku Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego w Piasecznie po przeprowadzeniu
          kontroli nakazał firmie Sedno przeprowadzenie ekpertyzy przewodów
          wentylacyjnych i kominowych w mieszkaniu na innym osiedlu zbudowanym przez tę
          firmę. Nie chodzi o kontrolę kominiarską lecz o ekspertyzę badającą wymianę
          powietrza w mieszkaniu w określonym czasie i w określonych warunkach.
          Firma Sedno do dzisiaj nie wywiązała się z nałożonego na nią obowiązku.
          Czy potrzeba kolejnej tragedii?

• Gość: Byly mieszkanie DR Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.energis.pl 10.01.05, 11:40
        Przez trzy lata wyjmowałem mieszkanie na pierwszym w bloku w którym wydarzyła
        się ta tragedia. Znałem dobrze osoby które zginęły. To byli wspaniali młodzi
        ludzie pełni życia i planów na przyszłość. Tragedia wstrząsnęła mną szczególnie
        że zdałem sobie sprawę z tego iż mieszkając tam byłem w taki sam sposób
        narażony.
        Faktem jest że w czasie gdy mieszkałem przeglądy kominiarskie były wykonywane.
        Jednakże wykonywane były pobieżnie. Zatkana kratka wentylacyjna czy zastawiona
        szafka nie wpływały na wynik przeglądu – zawsze był pozytywny. Swoją drogą
        wentylacja jest bardzo kiepska – szczególnie widać to zimą gdyż woda
        skraplająca się na szybach tworzy spore kałuże na parapetach.
        W czasie gdy mieszkałem na osiedlu wydarzył się inny wypadek śmiertelny
        spowodowany zatruciem czadem. Nie wywołało to jednak większej reakcji ze strony
        administracji osiedla. Faktem jest że kratki wentylacyjne zainstalowane na
        osiedlu mają zbyt mały przekrój z czego administracja zdaje sobie sprawę gdyż
        właśnie wzięła się za wymianę.
        Znam ludzi z innych bloków czy szeregowców zlokalizowanych na tym osiedlu – i
        wszędzie występuje ten sam problem – problem z niedostateczna wentylacją.
        Sąsiad w szeregowcu żeby używać pieca musi mieć otwarte okno – taki jest wynik
        kontroli z zeszłego tygodnia. Ciekawe czemu kontrole, które były przeprowadzane
        dotychczas nie wykazały takiej potrzeby.
        Osobiście nie wierzę w teorię o samowolnej przeróbce, choćby z tego powodu, że
        wszyscy mieszkańcy bloku wynajmują mieszkania – nie są właścicielami. Umowy o
        wynajem nie zezwalają na jakiekolwiek prace budowlane, a ze swojego
        doświadczenia wiem że właściciele mieszkań wcale nie są zainteresowani
        jakimikolwiek przeróbkami.
      • Gość: mieszkaniec2 Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.u.mcnet.pl 10.01.05, 14:59
        gdyby firma Sedno była w porządku wykazałaby trochę pokory i przyznała,
        że wybrała kipskie rozwiazanie tylko dlatego, że jest najtańsze.
    • Gość: pan_tera No a kto na koncertach krzyczal 'wiecej czadu!'? IP: *.acn.waw.pl 09.01.05, 05:20
      no to macie
    • Gość: Akuratny Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.05, 08:12
      Jaki
    • Gość: Akuratny Piece ? A co to piekarnia czy huta ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.05, 08:14
      Piece to są w piekarni, albo w hucie. A w mieszkaniach to są kotły. Takie
      urządzenia, które zawierają na przykład wodę służącą później do celów
      grzewczych. Do pieca to się wkłada np. chleb, albo wsad hutniczy !
      • Gość: miop Re: a co sie wklada do pieca kaflowego i kotla na IP: *.broker.com.pl 09.01.05, 11:42
        pranie :-P
    • Gość: ale_czad!? to musi byc zemsta Czadzian IP: *.nsw.bigpond.net.au 09.01.05, 09:45
      za ten AIDS, ktory zabija w ich prymitywnych osiedlach
    • Gość: Prosto w oczy Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 12:05
      To nie czad zabija, tylko glupota ludzi, ktorym sie wydaje, ze wszystko mozna
      zrobic dla wlasnego widzimisie. A czymze sie rozni ignorowanie przepisow
      kominiarskich od wyprzedzania "na trzeciego" pod gore?
    • Gość: obserwator2 Zabija pazerność i egoizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 13:07
      Ludzie w Polsce po rewolucji kapitalistycznej dostali fioła na punkcie
      sobkostwa. Wszelkie wspólnoty wydają im się uosobieniem najgorszego.

Próby uniezależnienia wydatków na ogrzewanie w domach wielorodzinnych, od tego
      co robią sąsiedzi są przejawem skrajnej głupoty. Wszystkie podzielniki ciepła,
      ale też instalowanie kotła w każdym mieszkaniu, to przejaw tego amoku.
      Po pierwsze, ściany międzymieszkaniowe wewnętrzne nie są stawiane tak by
      minimalizować przepływ ciepła. Przeczież u sąsiada za ścianą jest na ogół taka
      temperatura jak u mnie (no może ze dwa stopnie niżej), gdy na zewnątrz może być
      w porywach nawet 50 stopni mniej (w czasie 30 stopniowego mrozu).
      Jeśli więc jeden nie pali, to i tak ogrzewają go w znacznym stopniu sąsiedzi.
      Oni płacą, a on nie.
      Po drugie, z punktu widzenia termodynamiki, ciepło odpadowe MUSI powstawać przy
      produkcji elektryczności. Gdy ludzie odetną się od sieci ciepłowniczej,
      elektrownia będzie musiała intensywnie grzać wodę w ... rzece nad którą ją
      zbudowaną. Znikną wpływy za ciepło - będzie musiała zdrożeć cena kilowata.
      A egoistyczni debile nadal będą musieli płacić za swój gaz.
      I SIĘ TRUĆ. I dobrze. Niech Darwin działa. Może socjaliści przeżyją.
      • Gość: lamus Re: Zabija pazerność i egoizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 16:00
        Lepiej niskim kosztem grzać rzekę niż hektary trawników, chodników i ulic przy
        pomocy drogiej instalacji ogrzewania trawnikowego. Na ciepło będzie zbyt w
        przemyśle, jeśli go socjaliści nie zatłuką podatkami. Poza tym
        elektrociepłownie powstały staraniem socjalistów w dużych miastach, żeby grzać,
        a tylko przy okazji robią prund
        • Gość: obserwator2 Re: Zabija pazerność i egoizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 18:52
          Straty ciepła przy przesyle nie przekraczają 10%. Nie wiem o jakim "grzaniu
          trawnikowym" mówisz.
          Z samej natury procesu, ciepło odpadowe nie jest zbyt skondensowane i nadając
          się świetnie do ogrzewania mieszkań, nie znajdzie zbyt wielu zastosowań
          przemysłowych.
          No a przede wszystkim, wyrzucanie ciepła odpadowego do rzeki i produkcja nowego
          z gazu to DODATKOWA bezmyślna emisja CO2 do atmosfery.
          Jedynym kontrargumentem jest histeryczny lęk że może zapłacę dwa złote za
          sąsiada. Lepiej już zaszargać środowisko, przepłacić za gaz (uzalezniając się
          od importu) i wreszcie OTRUĆ siebie lub sąsiada.
          Kocham prawicuchów.
          • Gość: lamus Re: Zabija pazerność i egoizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 20:18
            Chyba liczba w ksywce oznacza Twoją średnią z całego czteroletniego okresu
            pobierania nauk. Przy każdej papierni jest elektrociepłownia, ktora dostarcza
            jej pary technologicznej. Przeczytaj jeszcze raz mój wpis - w Polsce to nie
            ciepło jest odpadowe tylko elektryczność, bo kretyni posiadający ten kraj na
            własność przez 50 lat uparli się, żeby wszyscy mieszkali w norach z betonu,
            gdzie rzeczywiście stosunkowo ekonomicznie jest dostarczać ciepło wytwarzane
            centralnie. A przy ówczesnej jakości wykonawstwa budowlanego Twoje 10% strat to
            taka sama teoria, jak to, że centralne planowanie i własność państwowa
            spowoduje nieosiągalny w kapitalizmie dobrobyt. A na koniec: naprawdę byś
            ciągnął ciepło z Siekierek do Piaseczna przez Las Kabacki?
            • sir_fred Re: Zabija pazerność i egoizm 10.01.05, 14:50
              Gość portalu: lamus napisał(a):

> A na koniec: naprawdę byś
              > ciągnął ciepło z Siekierek do Piaseczna przez Las Kabacki?

W końcu to socjalista. Czego się nie robi dla idei.
    • Gość: Wizard Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.klc.vectranet.pl 09.01.05, 13:08
      I taka jest prawda. Moi sąsiedzi przebudowali wyloty wentylacyjne. Te prawidłowe
      zamurowali a wybili przy innyh pionach. Efekt jest taki że czuć czad oraz
      zapachy kuchenne.
      • Gość: wojciech j. Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.238.115.70.adsl.inetia.pl 09.01.05, 14:44
        czad jest bezwonny
      • Gość: oicam Kominiarze do kominów IP: 217.153.6.* 09.01.05, 14:53
        Kominiarz ma raz w roku zrobić inspekcję kalendarz kup w sklepie a za guzik
        złap sie przed sikaniem.
    • Gość: pole kalafiorów Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 15:01
      Tanie mieszkanie, Tania ekipa wykończeniowa, I PODSTAWA MA BYĆ TANI CZYNSZ!!! =
      Tania śmierć !!!. Mam mieszkanko na osiedlu obok i też mam piecyk. Podstawą dla
      Wspólnoty i Lokatorów są NISKIE koszty utrzymania - NIC INNEGO SIĘ NIE LICZY!!!
      Jak mają zapłacić za przegląd 100 PLN to przez 3 miechy bedą szukać gościa co
      im to zrobi za 99,99 PLN i są z tego tak dumni że ŁOLABOGA - nieważne że na
      telefony wydali z 500 PLN nie wspominając o straconym czasie. Jak wykańczałem
      mieszkanie to sąsiedzi dawali sobie porady gdzie kupić najtańszy szajs oby
      grzał. Nikt nie szukał dobrego sprzętu za dobre pieniądze ale dającego
      gwarancję niskich kosztów i bezpieczenstwa. Nie wspomnę już że każdy ma w pupie
      opinie z przeglądu i nikt nie realizuje zaleceń po-kontrolnych - bo jak to
      odłączyć ukochany super okap!! toż to świętokractwo a Pan od kontroli to zwykły
      robol bez poczucia estetyki!!! ...itd. żyć szybo i tanio umierać :P
    • Gość: Romana Re: We Wloszech co roku obowiazkowo pod grozba k IP: *.dialup.tiscali.it 09.01.05, 15:27
      • Gość: da Torino Re: We Wloszech co roku obowiazkowo pod grozba k IP: *.fastres.net 09.05.05, 00:08
        owszem, co roku. nawet nie wiedzialem, ze pod grozba kary - po prostu przy
        podpisywaniu kontraktu na wynajem (4+4) od razu mi powiedzieli, ze co roku jest
        dodatkowy wydatek na kotrole. 75 euro ostatnio placilem. oczywiscie dotyczy to
        mieszkan "termoautonomo", i wlasnie takiego szukalem - dzieki temu kaloryfery
        grzeja kiedy chce, i nie grzeja tez kiedy chce, np. kiedy w srodku lutego nagle
        robi sie 20 stopni plus, bo wieje foehn :) pozdrawiam
    • Gość: Agga Brak czujników czadu to kosmiczna głupota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 17:31
      W USA nie zostanie oddany do użytku żaden dom jesli nie ma czujników czadu i
      dymu. A u nas zimą czytamy o kolejnej ofierze pożaru, bo zaczęła tlić się
      instalacja elektryczna lub niefrasobliwy mieszkaniec zasnął z papierosem w
      ustach. Pal sześć jeśli śmierć poniesie tylko niefrasobliwy lokator. Niestety
      ofiarami często sa Bogu ducha winni sąsiedzi. Takie czujniki w Stanach kosztują
      grosze i montuje się je prościej, niż wiesza obrazek na ścianie. Czemu w Polsce
      są debilne przepisy p.poż. , które wszyscy i tak omijają, a nie ma prostego
      wymogu montowania takiego systemu. jaki jest stan techniczny wielu starych
      domów o tym nie wspomnę. Ile osób straciło życie przez zaczadzenie w łazience
      od piecyka gazowego - zapytajcie strażaków!
    • pan_pndzelek >>>Tytułologia stosowana... 10.01.05, 12:23
      Tytułologia stosowana...

Gdzieś tak z dziesięć lat temu Wyborcza chwaliła się, że powstała pierwsza
      praca magisterska na temat tytułów artykułów w Gazecie... Praca była pisana na
      Wydz. Polonistyki (chyba UW)... Teraz powinna powstać kolejna taka praca tyle,
      że na Wydz. Propagandy WUML-u gdyby istniał...

Spójrzmy najpierw na tytuł: "Czad zabija w nowoczesnych osiedlach". Z jakim
      nastawieniem wchodzimy w artykuł? Ano z takim, że ŚMIERTELNE ZATRUCIA CZADEM są
      zjawiskiem POWSZECHNYM W NOWOCZESNYCH OSIEDLACH... Bójmy się więc i czytajmy
      dalej... Już w leadzie to zdanie przybiera inną formę: "dwoje młodych ludzi
      śmiertelnie zatruło się czadem na nowym osiedlu"... a więc nie jest to fala
      zatruć tylko jednostkowy przypadek, do tego nie w nowoczesnym osiedlu tylko po
      prostu W NOWYM (Józefosław nie jest bowiem nowoczesny)... Im dalej zresztą tym
      łagodniej, okazuje się bowiem, że to wina mieszkańców a nie jakiegoś SYSTEMU
      ZATRUWANIA co niedwuznacznie sugerował tytuł... Drodzy Reporterzy FUCKT się Wam
      kłania, coraz niżej...
      • kixx Chyba tak teraz ucza 10.01.05, 16:47
        przeciez zarowno ci z Wybiorczej,jak ci z Fakzeitung konczyli te same szkoly
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka