Gość: Lokatorka DR IP: *.chello.pl 08.01.05, 10:59 Wszystko wyglada pieknie, Inwestor w porzadku, , Administracja jest OK, tylko wina ponosia wlasciciele lokali. Artykul jest w porzadku, tylko szkoda ze lokatorzy nie mieli glosu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ksajkhdsfk Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.interdom.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 14:01 mieszakm w nowym bloku rok budowy 2002, nie moge podłaczyć okapu bo wirma JW Construktion nie przystosowała przewodów kominowych do tego typu podłaczeń, co roku us ówają mi grzyba ze scian. tak sieteraz buduje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: american takie 160zl czujki sa u nas po 20 dolcow=65zl IP: *.ri.ri.cox.net 08.01.05, 17:51 ciekawe, kto zarabia te 100, no powiedzmy 65zl (100%) na sztuce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc cena w Niemczech od 4,95 do 30 EURO IP: *.idea.pl 09.01.05, 00:21 Przetestowane przez organizacje konsumentow "Test" dobre czujniki kosztuja w Niemczech od 4,95 do 30 EURO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viking Re: cena w Niemczech od 4,95 do 30 EURO IP: *.ang.sth.bostream.se 09.01.05, 00:55 Te tansze to prawdopodobnie czujniki pozarowe, a te drozsze gazowe.... Dosc istotna roznica! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panwojtek. Re: cena w Niemczech od 4,95 do 30 EURO IP: *.netcologne.de 09.01.05, 11:59 Zle gazety czytasz, albo cie ktos zle poinformowal, te czujniki za 4,95 to podrobka jaka zjechala do niemiec przez polske. Musisz powazne programy ogladac i powazne czasopisma czytac, a przedewszystkim uwaznie, a nie po lebkach jak sie zwykle w polsce czyta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator DR Re: takie 160zl czujki sa u nas po 20 dolcow=65zl IP: *.chello.pl 09.01.05, 00:23 Czujki oczywiscie proponuje " SEDNO" - czy nie jest to kolejna okazja do zarobku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viking Te same parametry i atesty? IP: *.ang.sth.bostream.se 09.01.05, 01:01 Przypuszczam, ze watpie!' Made in China? Najprawdopodobniej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Re: takie 160zl czujki sa u nas po 20 dolcow=65zl IP: *.client.comcast.net 09.01.05, 01:46 Gość portalu: american napisał(a): > ciekawe, kto zarabia te 100, no powiedzmy 65zl (100%) na sztuce Sluchaj, "american", ja tez pisze z USA. I prosze, nie wciskaj ludziom ciemnoty. Skad wiesz, ze TAKIE SAME czujniki jak twoje (pewnie z Wal-Mart) sa w Polsce? Nie wszystko co "amerykanskie" (czytaj: lupione w Wal-Mart, 99Cents Store) jest idealne. Duzo rzeczy jest bardzo dobrych, ale z reguly DROZSZE. Odpowiedz Link Zgłoś
peppers1 Medal ma dwie strony 08.01.05, 14:52 Owszem buduje sie tanio i niechlujnie. Ale lokatorzy czesto tez nie sa bez winy. Do piecykow mozna teraz zamontowac czujnik stezenia CO, ktory automatycznie wylacza piec gdy tylko stezenie czadu jest za duze. (uwazam, ze takie czujniki powinny byc montowane obowiazkowo a za ich bark powinny przyslugiwac wysokie kary). Czesc mieszkancow jednak nie ma zamiaru montowac sobie takiego urzadzenia. Bo kosztuje a do tego jesli kominy sa zle to czesto nie mozna napuscic calej wanny cieplej wody, bo czujnik odcina doplyw gazu. To po pierwsze. Po drugie mieszkancy czesto wiedza wszytsko lepiej i przebudowuja sobie mieszkania na wlasna reke co mzoe pogorszysc wentylacje. (postawie tutaj szafe, a ze bedzie zaslaniac kratke wentylacyjna to i lepiej, bo ona brzydko wyglada; piec podwiesze na tej scianie a nie na tamtej, bo tam bedzie stala pralka, z ze rura odplywowa dla spalin bedzie zagieta? kogo to obchodzi) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ait Re: Medal ma dwie strony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 19:42 Taki czujnik w piecu wykrywa cofanie spalin po 30...300sekund w najgorszych warunkach - a nie zawsze takie sa. I niestety nie wylaczy na czas.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg0,75 Re: Medal ma dwie strony IP: *.net.autocom.pl 09.01.05, 18:52 Kary za brak czujników?! - w Polsce samobójstwa nie podlegają ściganiu przez KK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Grzyb na scianach IP: *.glfd.dial.virgin.net 08.01.05, 18:20 Zeby sie pozbyc grzyba na scianach trzeba czesto wietrzyc mieszkanie, albo przynajmniej rozszczelniac okna. Inaczej nie ma bata, chyba ze masz klimatyzacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.client.comcast.net 09.01.05, 01:43 Gość portalu: ksajkhdsfk napisał(a): > mieszakm w nowym bloku rok budowy 2002, nie moge podłaczyć okapu bo wirma JW > Construktion nie przystosowała przewodów kominowych do tego typu podłaczeń, co > roku us ówają mi grzyba ze scian. tak sieteraz buduje. A ja nie moge podlaczyc sensu? Co to jest "wirma", "ateraz"? Od kidy "Construktion"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyo a ja nie mogę zrozumieć "kidy" - nie czepiaj się IP: 212.244.27.* 09.01.05, 12:51 bo sam też nie "jezdeź" bezbłędny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Bardziej im żal 160 zł niż życia sąsiadów IP: *.chello.pl 08.01.05, 15:55 Chętnie bym poznał personalia tych sąsiadów - morderców. I powinni oni być pokazani na początku "Wiadomości", może inni się zastanowią nad swoim postępowaniem. A w ogóle to mam nadzieję, że szybko trafią do więzienia, gdzie spędzą resztę życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ait Re: Bardziej im żal 160 zł niż życia sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 19:46 Zastanow sie nim rzucisz takie oskarzenia ! Moja sasiadka z gory przytrula sie czadem i po powrocie ze szpitala wlasnie pod moim adresem kierowala takie same zarzuty. Ze to moja wina, ze remont przeprowadzilem bez pomyslu, ze winna jest wanna i nowy piec. Okazalo sie dopiero, ze tego dnia gdy przydarzylo sie to nieszczescie wial bardzo silny wiatr i powodowal odwrocenie ciagu. Takie rzeczy dzieja sie wtedy bardzo czesto, kominiarze wzruszaja ramionami, najchetniej to by postawili nowy komin w innym miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: Bardziej im żal 160 zł niż życia sąsiadów IP: *.chello.pl 08.01.05, 21:57 Masz dużo szczęścia, że jeszcze nikogo z sąsiadów nie zabiłeś, ani że nie otrułeś własnej rodziny. I że ta sprawa wyszła teraz w prasie. To żadne tłumaczenie, że wiatr wieje nie tak jak trzeba. Zawsze tak było, a jednak ludzie się nie trują czadem na masową skalę. A nawet, jeśli kiedyś nie było takich wiatrów, to od pewnego czasu są już w Polsce rzeczą normalną. Coś jest u ciebie nie tak z instalacją, skoro sąsiadka przy silniejszym podmuchu wylądowała w szpitalu. Ja bym na jej miejscu podał cię do sądu. Ten kominiarz był nieodpowiedzialny, przeczytaj co napisali kilka postów niżej specjaliści: zarządca i GAZOWNIK. Są sposoby, żeby zapobiec nieszczęściu. Jeszcze masz szansę zdążyć. Jeśli tego nie zrobisz, jak silniej zawieje, nie używaj piecyka, bo ją otrujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Byly mieszkanie DR Re: Bardziej im żal 160 zł niż życia sąsiadów IP: *.energis.pl 10.01.05, 16:01 Ja znam tam wszystkich sąsiadów gdyż wynajmowałem przez 3 lata mieszkanie na pierwszym piętrze. Bez względu na to co mówi firma sedno wstrzymałbym się z linczowaniem sąsiadów przynajmniej do czasu zakończenia postępowania prokuratorskiego, choćby z tego względu, że wszyscy są najemcami i raczej nie wierzę żeby cokolwiek przebudowywali na własna rękę. Po pierwsze dlatego że to nie ich mieszkania i wymaga to zgody właściciela, po drugie nikt nie inwestuje w mieszkanie które nie jest jego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 18:14 Liczy się kasa.Buduje się nowe budynki jak najtańszym kosztem, np.na tym samym osiedlu ten sam inwestor, budynek 50 m bliżej ulicy nie posiada instalaci gazowej, niema nawet w planach.To jest bandycko-złodziejski system. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meno Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.01.05, 18:43 W jakich "nowoczesnych" budynkach/osiedlach ogrzewa sie piecykami gazowymi ??? Nie zaliczylbym takiego osiedla do nowoczesnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re:a dlaczego etazowe ogrzewanie nie jest nowoczes IP: *.broker.com.pl 08.01.05, 19:00 moze mnie uswiadomisz dzieki takiemu ogrzewaniu jestes uniezalezniona od kosztow zbiorowego ogrzewania w polsce to jest zaleta nie wada a tlumaczenia zarzadcy sa kuriozalne kominy powinny byc sprawdzane raz do roku a instalacja raz na dwa lata i wynika to bodaj z przepisow budowlanych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egin Re:a dlaczego etazowe ogrzewanie nie jest nowocze IP: *.chello.pl 08.01.05, 21:45 Pamiętaj, że zarządca działa na zlecenia właścicieli. Jeśli mu nie dadzą kasy, pisze, że to naruszają prawo i jest czysty. Właściciel decyduje i płaci. Zarządca jest tylko od tego, żeby wykonywał i sygnalizował. Chciało się własności - to ją mamy. Kiedyś spółdzielnie (że złodzieje to inna sprawa) prowadziły za rączkę, a teraz się jest na własnym, to trzeba słuchać zarządcy i robić tak jak radzi. On nie może zmusić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr budynki zbudowane są niezgodnie z prawem! nawiew? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.01.05, 09:48 Zajmuję się wentylacją i wiem że w ponad 80% budynków oszczędza się na montażu nawiewników, które dostarczają powietrze dla potrzeb wentylacyjnych i ewentualnie na potrzeby spalania. Efekt - jedna dziura, która ma zapewnić dopływ powietrza do spalania zostaje zasłonięta przez mieszkańców bo zaczyna chłodzić mieszkanie. Następstwa takiego postępowania i braku nawiewu to nie tylko takie tragedie jak ta, ale również zagrzybienie budynków i ryzyko wielu chorób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 20:15 W ogóle kapitalizm to bandycko - złodziejski system. Za PRLu nie było takich problemów przynajmniej w nowych budynkach. I komu to przeszkadzało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lamus Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 21:36 wielbiciele PRL do Czadu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 12:29 To jest właśnie ta tzw. "demokracja". Jak się ktoś z wami, kapitalistami nie zgadza, to go najlepiej zagazować czadem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lamus Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 12:36 Nie bój się Polak. Do Czadu w Afryce! Z duzej litery przecież było... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogniem i mieczem Różnica: "demokracja" a demokracja socjalistyczna IP: *.acn.waw.pl 09.01.05, 15:48 Weź mi Polak wyjaśnij czym się różni Twoja tzw "demokracja" (w cudzysłowiu!!) od demokracji socjalistycznej (- był to ukochany przymiotnik właścicieli PRL)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.client.comcast.net 09.01.05, 01:51 Gość portalu: Kuba napisał(a): > Liczy się kasa.Buduje się nowe budynki jak najtańszym kosztem, np.na tym samym > > osiedlu ten sam inwestor, budynek 50 m bliżej ulicy nie posiada instalaci > gazowej, niema nawet w planach.To jest bandycko-złodziejski system Pewnie i tobie bylo zal pieniedzy na nauke, a teraz powiesz, ze "bandycko- zlodziejski" system nie pozwolil ci sie uczyc (jezyka polskiego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zarzadca raz w roku przeglad instalacji IP: *.238.82.221.adsl.inetia.pl 08.01.05, 19:21 by uchronic sie przed glupota i pozniejszymi roszczeniami glupich lokatorow. W mojej kamienicy jeden baran zainstalowal piec gazowy przeplywowy w kuchni bez przewodu odprowadzajcego spaliny - wyjasnial mi pozniej, ze jak grzeje wode, to otwiera okno; nie wiedzial o tym nikt - ani ja, ani kominiarze, ani gazownia - tylko wskutek corocznego przegladu uchronilem wlasna dupe przed tagedia rodzinna tego barana - sadze, ze nawet moje OC by sie wycofalo z tego roszczenia, gdyby udusil wlasna rodzine i roscil wobec mnie zadania; lazienke ogrzewal piecem na paliwo stale, ktorego wycior konczyl sie w ... meblosciance bez tylnej scianki - mebloscianka byla wypelniona starymi swetrami i szmatami to tyle o ochronie lokatorow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GAZOWNIK Re: Czad zabija NIE TYLKO w nowoczesnych osiedlach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 19:45 Zajmuję się naprawą i konserwacją urządzeń gazowych zawodowo i wiem coś o tym z codziennych doświadczeń w tej dziedzinie. Właściciele domów i mieszkań notorycznie zasłaniają lub nie czyszczą kratek wywiewnych. Co z tego,że do odbioru technicznego zamontowana jest tzw. "zetka" jeżeli zaraz potem zatykana jest szmatami, żeby nie wiało po nogach /zwłaszcza zimą/. Muszę wyjaśnić,że "zetka" wprowadza powietrze /tlen/ dla prawidłowego spalania gazu w piecu gazowym, zwłaszcza centralnego ogrzewania. Również po to drzwi łazienkowe powinny mieć otwory, lub nieruchomą żaluzję u swego dołu, aby zachować bezpieczną dla kąpiącego się, grawitację powietrza w tymże pomieszczeniu. Jeżeli chodzi o wymagane coroczne przeglądy urządzeń, to można sobie wybić z głowy taką rzetelność i przezorność użytkowników. Z reguły wyjeżdżam na "sygnale" z powodu nieoczekiwanej awarii. Moim zdaniem brak wezwań przeglądowych nie wynika z powodu kosztów, ale braku odpowiedzialnosci i zainteresoania swoim póki co, pracującym urządzeniem. Wnioskuję, żeby każde urządzenie gazowe wymagało corocznego przeglądu technicznego, przez uprawnioną firmę lub osobę, tak jak jest z samochodami. edenik@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: A propo IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 09.01.05, 10:02 Gość portalu: GAZOWNIK napisał(a): > Zajmuję się naprawą i konserwacją urządzeń gazowych zawodowo i wiem coś o tym z codziennych doświadczeń w tej dziedzinie. Właściciele domów i mieszkań > notorycznie zasłaniają lub nie czyszczą kratek wywiewnych. Kto powinien dbać o czyszczenie instalacji ??? Myślałam że kominiarz. I tak sobie myślę, ze kominiarz powinien zgłaszać taką samowolną i złą przebudowę urządzeń. ( tak było u mojej ciotki, która zamontowała sobie wiatrak a następnie musiała wymontować na zalecenie kominiarza) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rainbow Re: A propo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 11:08 Jaki kominiarz?? A za czyszczenie podłogi ma brać się parkieciarz? Magdo! W domu wszystkie obowiazki spadaja na właścicieli, a nie "innych". Proste. Jak się nie chce przy piecyku pracować samemu, to można wynająć firmę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygi Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 21:16 W imię żle rozumianej oszczędności ciepła wymienia się stolarkę okienną w mieszkaniach na zbyt szczelną , zatyka kratki wentylacyjne.Skutek, to zanik ciągu w wentylacji lub tzw.ciąg wsteczny i nieszczęście gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rączki Bruner, Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: 80.55.199.* 08.01.05, 22:14 nieco rozszerzę bardzo trafną wypowiedż "zygi". Do palenia sie gaz potrzebuje tlenu, tlen jest w powietrzu. Po spaleniu się gazu i tlenu powstaje tlenek węgla czyli czad. Nie byłoby w tym nic złego bo i tlenek węgla jest potrzebny w przyrodzie ale jego nadmiar szkodzi ludziom. Po zapaleniu się palnika gazowego w tzw. junkersie spala się także powietrze wypełniające łazienkę. Kiedy jest "cug" albo ciąg wtedy zachodzi zjawisko następujące: spaliny, a razem z nimi tlenek węgla uchodzi przez kominna zewnątrz a na ich miejsce zasysane do palenia jest powietrze z łazienki, do łazienki powitrze dostaje się z pozostałych pomieszczeń mieszkalnych w lokalu i tutaj jest pies pogrzebany i zachodzi zjawisko związane z wymienionymi jak pisze "zygi" na szczelne, drzwiami i oknami. One powodują, że w mieszkaniu jest cieplej ponieważ ogrzane powietrze nie wydostaje się przez nieszczelności, ale powodują że do mieszkania nie dostaje się powietrze z zewnątrz. Jeśli piecyk zużyje do palenia wszystkie powietrze z całego mieszkania to płomień zgaśnie. To nie jest jeszcze nieszczęście dla przebywającego w wannie. Tego się wymaga od czujników mierzących stężenie CO2. Gorzej jeśli w piecyku wytworzy się podciśnienie i palnik zassie powietrze z przewodu kominowego czyli z zewnątrz czyli wytworzy odwrotny ciąg i spaliny wraz z tlenkiem węgla zostaną wtłoczone do łazienki. Przebywający w wannie nie zauważy tego skąd piecyk czerpie tlen do spalania. Pod wpływem działania czadu robi się senny isłaby izasypia na wieki. I to już koniec. Jedynym rozwiązaniem w mieszkaniach gdzie funkcjonują junkersy i wymieniono drzwi i okna jest posiadanie szczelin przy oknach, które wprost wymuszają prawidłowy ciąg. Jeśli konstrukcyjnie ich nie zamontowano należy je po prostu pozostawiać uchylone. Przynajmniej na czs kąpieli. Czego wszystkim życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fabio Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.spine.pl 08.01.05, 22:34 Chciałbym lekko sprostować wypowiedź Rączki Bruner. Produktami czystego spalania gazu (czystego, czyli z wystarczającą ilością tlenu) są CO2 (dwutlenek węgla) i H2O (woda dla niewtajemniczonych). Tlenek węgla (czad)- CO - powstaje,gdy spalanie gazu dokonuje się przy niewystarczającej ilości tlenu. CO2 jest dużo mniej toksyczny niż CO, ponieważ CO2 wydychamy również z H20 i jakoś z tym żyjemy. Druga sprawa to w przyrodzie potrzebny jest nie - jak napisał Rączki Bruner - tlenek CO tylko dwutlenek węgla CO2. Pragnę więc wyjaśnić, że jeśli mówimy o czujnikach, to nie o tych wykrywających CO2, tylko o tych wykrywających CO, który jest jednym z najbardziej podstepnych zabójców. To tyle. Życzę miłego wieczoru i bezpiecznych kąpieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inny Gazownik Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 22:42 Dla ścisłości to co pisze Rączki Bruner, że podczas spalania gazu powstaje czad nie jest zgode z rzeczywistością. W wyniku spalania gazu w noramlnych warunkach czyli wtedy gdy jest wystarczająca ilość tlenu powstaje dwutlenek węgla i woda ( w postaci pary wodnej) . Np. dla spalenia 1 m3 gazu ziemnego potrzeba ok 9.5 m3 tlenu o ile dobrze pamiętam. I choć dwutlenek węgla nie nadaje się do oddychania nie jest gazem toksycznym. Natomist czad czyli tlenek węgla powstaje w podczas spalania gdy ilość tlenu w powietrzu nie jest wystarczająca. Czad jest gazem bardzo toksycznym ponieważ bardzo skutecznie wiąże w organiźmie hemoglobinę przenoszącą tlen. Jednocześnie jest to gaz bezwonny i bezbarwny. Tym bardziej należy bardzo dbać o odpowiednią wentylację pomieszczeń w których następuje spalanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RWerp Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 23:30 A tak dla dalszej ścisłości, to powstają jeszcze tlenki azotu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jano Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.pronet.lublin.pl 08.01.05, 23:47 Dla ścisłości - dwa, trzy machy czystym CO2 i nie żyjesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.telia.com 08.01.05, 22:40 "praw przyrody Pan nie zmienisz, i nie bad Pan glab" jak pouczal Majster Klienta w pewnym zabawny felietonie. Wszystcy dyskutanci maja troche racji ale problem jest skomplikowany. Zaszkodzioc moze i CO2 w duzum stezeniu jak spaliny pojda do wnetrza, i CO w malym stezenie, jak spaliny pojda do wnetrza i tlenu zaczyna brakowac aby powstawalo CO2. W obu przypadkach smierc jest lagodna, niezauwazalna i delikwent po prostu spokojnie zasypia. Ratujacy powinien rozpoczac od otwarcia okien i spowodowania przeciagu, inaczej sam padnie bez ostrzegawczych objawow. A winna jest norma budowlana i brak przepisow o obowiazku okresowej kontroli kotlow ogrzewczych. Norma budowlana nie okresla warunkow technicznych komina, brak okresowej kontroli zalatwia reszte. Na dobra wole i wiedze uzytkownika liczyc nie mozna. Kazdy kociol powinien miec osobny przewod kominowy. Tradycja gazowego piecyka w lazience tez jest bzdurna i jak dlugo tak bedzie to ludzie beda umierali. Prawa Darwina dzialaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4 jaja Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.fl-miami0.sa.earthlink.net 08.01.05, 23:31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.svenskaspel.se 08.01.05, 23:41 to jeszce nic . u mnie, mieszkanie 7 letnie sasiad wz dolu tak sie podlaczyl do przewodow , ze jak gotuje zupe ogorkowa to mi opary wwiewa przez kratke w lazience... a spoldzielnia mowi ze tak czasami moze byc... poz,maciej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jano Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.pronet.lublin.pl 08.01.05, 23:40 amerykański czad to to smród po bąku, u nas to jest czad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec DR Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.chello.pl 09.01.05, 00:21 skoro firma SEDNO jest w porzadku, to dlaczego jeszcze przed przegladami komisyjnymi gazowymi i kominiarskimi w czwartek i piatek , przystapila do zakladania " w sposob piracki" do zwiekszania otworow nawiewowych w lokalach, bez przedstawienia zadnych planow technicznych i wczesniejszego powiadomienia lokatorow, ze zastosowanie zbyt malych nawiewow to ich blad, gdyz wiedzieli jakie piece instaluja, i mogli zapoznac sie z instrukcja instalacji , w ktorej sa omowione warunki techniczne. Wygladalo to tak jak " zacieranie wczesniejsze " swoich uchybien. Poczekajmy wiec na wyniki kontroli we wszystkich lokalach i wowczas bedzie mozna wskazac czy winni na tym osiedlu sa ich lokatorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr powiększanie otworów to tylko półśrodek IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.01.05, 11:55 Nawet jeżeli dostarczą powietrze do spalania w niezbędnej ilości a nie zapewnimy odpowiedniego nawiewu dla potrzeb wentylacji "grawitacyjnej" może dojść do podobnego zjawiska. Jeden (lub więcej) kanał wentylacyjny zacznie nawiewać powietrze w dół do mieszkania zabierając zanieczyszczone powietrze znad dachu. Najczęściej są to "zapachy" i inne zanieczyszczenia wyrzucane z innych mieszkań, bardzo często są to jednak spaliny o skutkach nie muszę pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec2 Re: powiększanie otworów to tylko półśrodek IP: *.u.mcnet.pl 10.01.05, 14:09 na skutek zgłoszenia obaw co do sprawnie działajacej wentylacji w lipcu 2003 roku Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego w Piasecznie po przeprowadzeniu kontroli nakazał firmie Sedno przeprowadzenie ekpertyzy przewodów wentylacyjnych i kominowych w mieszkaniu na innym osiedlu zbudowanym przez tę firmę. Nie chodzi o kontrolę kominiarską lecz o ekspertyzę badającą wymianę powietrza w mieszkaniu w określonym czasie i w określonych warunkach. Firma Sedno do dzisiaj nie wywiązała się z nałożonego na nią obowiązku. Czy potrzeba kolejnej tragedii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Byly mieszkanie DR Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.energis.pl 10.01.05, 11:40 Przez trzy lata wyjmowałem mieszkanie na pierwszym w bloku w którym wydarzyła się ta tragedia. Znałem dobrze osoby które zginęły. To byli wspaniali młodzi ludzie pełni życia i planów na przyszłość. Tragedia wstrząsnęła mną szczególnie że zdałem sobie sprawę z tego iż mieszkając tam byłem w taki sam sposób narażony. Faktem jest że w czasie gdy mieszkałem przeglądy kominiarskie były wykonywane. Jednakże wykonywane były pobieżnie. Zatkana kratka wentylacyjna czy zastawiona szafka nie wpływały na wynik przeglądu – zawsze był pozytywny. Swoją drogą wentylacja jest bardzo kiepska – szczególnie widać to zimą gdyż woda skraplająca się na szybach tworzy spore kałuże na parapetach. W czasie gdy mieszkałem na osiedlu wydarzył się inny wypadek śmiertelny spowodowany zatruciem czadem. Nie wywołało to jednak większej reakcji ze strony administracji osiedla. Faktem jest że kratki wentylacyjne zainstalowane na osiedlu mają zbyt mały przekrój z czego administracja zdaje sobie sprawę gdyż właśnie wzięła się za wymianę. Znam ludzi z innych bloków czy szeregowców zlokalizowanych na tym osiedlu – i wszędzie występuje ten sam problem – problem z niedostateczna wentylacją. Sąsiad w szeregowcu żeby używać pieca musi mieć otwarte okno – taki jest wynik kontroli z zeszłego tygodnia. Ciekawe czemu kontrole, które były przeprowadzane dotychczas nie wykazały takiej potrzeby. Osobiście nie wierzę w teorię o samowolnej przeróbce, choćby z tego powodu, że wszyscy mieszkańcy bloku wynajmują mieszkania – nie są właścicielami. Umowy o wynajem nie zezwalają na jakiekolwiek prace budowlane, a ze swojego doświadczenia wiem że właściciele mieszkań wcale nie są zainteresowani jakimikolwiek przeróbkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec2 Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.u.mcnet.pl 10.01.05, 14:59 gdyby firma Sedno była w porządku wykazałaby trochę pokory i przyznała, że wybrała kipskie rozwiazanie tylko dlatego, że jest najtańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan_tera No a kto na koncertach krzyczal 'wiecej czadu!'? IP: *.acn.waw.pl 09.01.05, 05:20 no to macie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akuratny Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.05, 08:12 Jaki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akuratny Piece ? A co to piekarnia czy huta ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.05, 08:14 Piece to są w piekarni, albo w hucie. A w mieszkaniach to są kotły. Takie urządzenia, które zawierają na przykład wodę służącą później do celów grzewczych. Do pieca to się wkłada np. chleb, albo wsad hutniczy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re: a co sie wklada do pieca kaflowego i kotla na IP: *.broker.com.pl 09.01.05, 11:42 pranie :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale_czad!? to musi byc zemsta Czadzian IP: *.nsw.bigpond.net.au 09.01.05, 09:45 za ten AIDS, ktory zabija w ich prymitywnych osiedlach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prosto w oczy Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 12:05 To nie czad zabija, tylko glupota ludzi, ktorym sie wydaje, ze wszystko mozna zrobic dla wlasnego widzimisie. A czymze sie rozni ignorowanie przepisow kominiarskich od wyprzedzania "na trzeciego" pod gore? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Zabija pazerność i egoizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 13:07 Ludzie w Polsce po rewolucji kapitalistycznej dostali fioła na punkcie sobkostwa. Wszelkie wspólnoty wydają im się uosobieniem najgorszego. Próby uniezależnienia wydatków na ogrzewanie w domach wielorodzinnych, od tego co robią sąsiedzi są przejawem skrajnej głupoty. Wszystkie podzielniki ciepła, ale też instalowanie kotła w każdym mieszkaniu, to przejaw tego amoku. Po pierwsze, ściany międzymieszkaniowe wewnętrzne nie są stawiane tak by minimalizować przepływ ciepła. Przeczież u sąsiada za ścianą jest na ogół taka temperatura jak u mnie (no może ze dwa stopnie niżej), gdy na zewnątrz może być w porywach nawet 50 stopni mniej (w czasie 30 stopniowego mrozu). Jeśli więc jeden nie pali, to i tak ogrzewają go w znacznym stopniu sąsiedzi. Oni płacą, a on nie. Po drugie, z punktu widzenia termodynamiki, ciepło odpadowe MUSI powstawać przy produkcji elektryczności. Gdy ludzie odetną się od sieci ciepłowniczej, elektrownia będzie musiała intensywnie grzać wodę w ... rzece nad którą ją zbudowaną. Znikną wpływy za ciepło - będzie musiała zdrożeć cena kilowata. A egoistyczni debile nadal będą musieli płacić za swój gaz. I SIĘ TRUĆ. I dobrze. Niech Darwin działa. Może socjaliści przeżyją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lamus Re: Zabija pazerność i egoizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 16:00 Lepiej niskim kosztem grzać rzekę niż hektary trawników, chodników i ulic przy pomocy drogiej instalacji ogrzewania trawnikowego. Na ciepło będzie zbyt w przemyśle, jeśli go socjaliści nie zatłuką podatkami. Poza tym elektrociepłownie powstały staraniem socjalistów w dużych miastach, żeby grzać, a tylko przy okazji robią prund Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: Zabija pazerność i egoizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 18:52 Straty ciepła przy przesyle nie przekraczają 10%. Nie wiem o jakim "grzaniu trawnikowym" mówisz. Z samej natury procesu, ciepło odpadowe nie jest zbyt skondensowane i nadając się świetnie do ogrzewania mieszkań, nie znajdzie zbyt wielu zastosowań przemysłowych. No a przede wszystkim, wyrzucanie ciepła odpadowego do rzeki i produkcja nowego z gazu to DODATKOWA bezmyślna emisja CO2 do atmosfery. Jedynym kontrargumentem jest histeryczny lęk że może zapłacę dwa złote za sąsiada. Lepiej już zaszargać środowisko, przepłacić za gaz (uzalezniając się od importu) i wreszcie OTRUĆ siebie lub sąsiada. Kocham prawicuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lamus Re: Zabija pazerność i egoizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 20:18 Chyba liczba w ksywce oznacza Twoją średnią z całego czteroletniego okresu pobierania nauk. Przy każdej papierni jest elektrociepłownia, ktora dostarcza jej pary technologicznej. Przeczytaj jeszcze raz mój wpis - w Polsce to nie ciepło jest odpadowe tylko elektryczność, bo kretyni posiadający ten kraj na własność przez 50 lat uparli się, żeby wszyscy mieszkali w norach z betonu, gdzie rzeczywiście stosunkowo ekonomicznie jest dostarczać ciepło wytwarzane centralnie. A przy ówczesnej jakości wykonawstwa budowlanego Twoje 10% strat to taka sama teoria, jak to, że centralne planowanie i własność państwowa spowoduje nieosiągalny w kapitalizmie dobrobyt. A na koniec: naprawdę byś ciągnął ciepło z Siekierek do Piaseczna przez Las Kabacki? Odpowiedz Link Zgłoś
sir_fred Re: Zabija pazerność i egoizm 10.01.05, 14:50 Gość portalu: lamus napisał(a): > A na koniec: naprawdę byś > ciągnął ciepło z Siekierek do Piaseczna przez Las Kabacki? W końcu to socjalista. Czego się nie robi dla idei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wizard Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.klc.vectranet.pl 09.01.05, 13:08 I taka jest prawda. Moi sąsiedzi przebudowali wyloty wentylacyjne. Te prawidłowe zamurowali a wybili przy innyh pionach. Efekt jest taki że czuć czad oraz zapachy kuchenne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciech j. Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.238.115.70.adsl.inetia.pl 09.01.05, 14:44 czad jest bezwonny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oicam Kominiarze do kominów IP: 217.153.6.* 09.01.05, 14:53 Kominiarz ma raz w roku zrobić inspekcję kalendarz kup w sklepie a za guzik złap sie przed sikaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pole kalafiorów Re: Czad zabija w nowoczesnych osiedlach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 15:01 Tanie mieszkanie, Tania ekipa wykończeniowa, I PODSTAWA MA BYĆ TANI CZYNSZ!!! = Tania śmierć !!!. Mam mieszkanko na osiedlu obok i też mam piecyk. Podstawą dla Wspólnoty i Lokatorów są NISKIE koszty utrzymania - NIC INNEGO SIĘ NIE LICZY!!! Jak mają zapłacić za przegląd 100 PLN to przez 3 miechy bedą szukać gościa co im to zrobi za 99,99 PLN i są z tego tak dumni że ŁOLABOGA - nieważne że na telefony wydali z 500 PLN nie wspominając o straconym czasie. Jak wykańczałem mieszkanie to sąsiedzi dawali sobie porady gdzie kupić najtańszy szajs oby grzał. Nikt nie szukał dobrego sprzętu za dobre pieniądze ale dającego gwarancję niskich kosztów i bezpieczenstwa. Nie wspomnę już że każdy ma w pupie opinie z przeglądu i nikt nie realizuje zaleceń po-kontrolnych - bo jak to odłączyć ukochany super okap!! toż to świętokractwo a Pan od kontroli to zwykły robol bez poczucia estetyki!!! ...itd. żyć szybo i tanio umierać :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romana Re: We Wloszech co roku obowiazkowo pod grozba k IP: *.dialup.tiscali.it 09.01.05, 15:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: da Torino Re: We Wloszech co roku obowiazkowo pod grozba k IP: *.fastres.net 09.05.05, 00:08 owszem, co roku. nawet nie wiedzialem, ze pod grozba kary - po prostu przy podpisywaniu kontraktu na wynajem (4+4) od razu mi powiedzieli, ze co roku jest dodatkowy wydatek na kotrole. 75 euro ostatnio placilem. oczywiscie dotyczy to mieszkan "termoautonomo", i wlasnie takiego szukalem - dzieki temu kaloryfery grzeja kiedy chce, i nie grzeja tez kiedy chce, np. kiedy w srodku lutego nagle robi sie 20 stopni plus, bo wieje foehn :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agga Brak czujników czadu to kosmiczna głupota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 17:31 W USA nie zostanie oddany do użytku żaden dom jesli nie ma czujników czadu i dymu. A u nas zimą czytamy o kolejnej ofierze pożaru, bo zaczęła tlić się instalacja elektryczna lub niefrasobliwy mieszkaniec zasnął z papierosem w ustach. Pal sześć jeśli śmierć poniesie tylko niefrasobliwy lokator. Niestety ofiarami często sa Bogu ducha winni sąsiedzi. Takie czujniki w Stanach kosztują grosze i montuje się je prościej, niż wiesza obrazek na ścianie. Czemu w Polsce są debilne przepisy p.poż. , które wszyscy i tak omijają, a nie ma prostego wymogu montowania takiego systemu. jaki jest stan techniczny wielu starych domów o tym nie wspomnę. Ile osób straciło życie przez zaczadzenie w łazience od piecyka gazowego - zapytajcie strażaków! Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek >>>Tytułologia stosowana... 10.01.05, 12:23 Tytułologia stosowana... Gdzieś tak z dziesięć lat temu Wyborcza chwaliła się, że powstała pierwsza praca magisterska na temat tytułów artykułów w Gazecie... Praca była pisana na Wydz. Polonistyki (chyba UW)... Teraz powinna powstać kolejna taka praca tyle, że na Wydz. Propagandy WUML-u gdyby istniał... Spójrzmy najpierw na tytuł: "Czad zabija w nowoczesnych osiedlach". Z jakim nastawieniem wchodzimy w artykuł? Ano z takim, że ŚMIERTELNE ZATRUCIA CZADEM są zjawiskiem POWSZECHNYM W NOWOCZESNYCH OSIEDLACH... Bójmy się więc i czytajmy dalej... Już w leadzie to zdanie przybiera inną formę: "dwoje młodych ludzi śmiertelnie zatruło się czadem na nowym osiedlu"... a więc nie jest to fala zatruć tylko jednostkowy przypadek, do tego nie w nowoczesnym osiedlu tylko po prostu W NOWYM (Józefosław nie jest bowiem nowoczesny)... Im dalej zresztą tym łagodniej, okazuje się bowiem, że to wina mieszkańców a nie jakiegoś SYSTEMU ZATRUWANIA co niedwuznacznie sugerował tytuł... Drodzy Reporterzy FUCKT się Wam kłania, coraz niżej... Odpowiedz Link Zgłoś
kixx Chyba tak teraz ucza 10.01.05, 16:47 przeciez zarowno ci z Wybiorczej,jak ci z Fakzeitung konczyli te same szkoly Odpowiedz Link Zgłoś