Dodaj do ulubionych

KL Warschau ?

10.06.02, 12:04
Czy ktoś słyszał o obozie koncentracyjnym W WARSZAWIE ? Ostatnio ten temat
nagłaśnia tzw narodowa prawica. Wyszła na ten temat ksiązka Marii
Trzcińskiej "Obóz zagłady w centrum Warszawy KL - Warschau" (nie czytałem).
Podobno wydany był w tej sprawie rozkaz Himmlera w październiku 1942. Obóz miał
byc w 5 miejscach, m.in na terenie dawnego getta, w okolicach Dworca
Zachodniego, na Gęsiówce, na Kole. Miał mieć komory gazowe i miałoby tam zginąć
200 000 ludzi. Wszystko to wydaje się nieco dziwne (nieznany obóz w milionowym
mieście ?). Kto coś wie ?
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: KL Warschau ? 10.06.02, 12:06
      Dziwne byłoby, gdyby taka rzecz miała znajdować się w ogromnym mieście ni nikt
      nie zauważyłby tego.
    • Gość: Warschau Re: KL Warschau ? IP: *.matrix.pl 10.06.02, 12:10
      indris napisał(a):

> Czy ktoś słyszał o obozie koncentracyjnym W WARSZAWIE ? Ostatnio ten temat
      > nagłaśnia tzw narodowa prawica. Wyszła na ten temat ksiązka Marii
      > Trzcińskiej "Obóz zagłady w centrum Warszawy KL - Warschau" (nie czytałem).
      > Podobno wydany był w tej sprawie rozkaz Himmlera w październiku 1942. Obóz miał
      >
      > byc w 5 miejscach, m.in na terenie dawnego getta, w okolicach Dworca
      > Zachodniego, na Gęsiówce, na Kole. Miał mieć komory gazowe i miałoby tam zginąć
      >
      > 200 000 ludzi. Wszystko to wydaje się nieco dziwne (nieznany obóz w milionowym
      > mieście ?). Kto coś wie ?

Co złego to nie ja!!! :))))
    • atob Re: KL Warschau ? 10.06.02, 12:39
      O "gesiowce" to czytalem ze w czasie Powstania Warszawskiego odbili tam
      wiezniow i napisane bylo w takim stylu jakby chodzilo wlasnie o oboz.Nie
      pamietam gdzie ale chyba nawet w kilku ksiazkach o tym wspominali.Ale co do
      liczby ofiar to to chyba cos nie tak .O "komorach" przy zachodnim bylo glosno w
      czasie remontu i historycy stwierdzili iz zadnych komor tam nie bylo .
    • eela Re: KL Warschau ? 10.06.02, 13:55
      Kilka lat temu wyszła na ten temat książka, a teraz jest druga w księgarniach.
      Zgadzam się z przedmówcami, ze to dziwna sprawa. W wielkim mieście nikt nic nie
      wie. I chyba nikt nawet nie spotkał się z więźniem tego obozu. Zajrzę w domu do
      ksiażki, bo kupiłam ale jeszcze nie czytałam. Może jutro cos konkretniejszego
      napiszę. Swego czasu głośno było tez o komorze gazowej w jednym z tuneli koło
      Dworca Zachodniego. Żadnych konkretów chyba jednak nie było?
      • miedz_brzeczaca Re: KL Warschau ? 10.06.02, 17:15
        Była oczywiście "Gęsiówka" - nieduży obóz na terenie dawnego getta, rozbity
        przez AK w sierpniu '44. Ale cała sprawa z ogromnym "KL Warschau", komorami itd
        jest mityczna. Nie potwierdza tego mitu żaden poważny historyk. Odrębna sprawa -
        ze są tacy, którzy w to wierzą i usiłują ten temat lansować, a ja za cholerę
        nie rozumiem, jak mogą wierzyć w coś tak nieprawdopodobnego?
        • Gość: opt Re: KL Warschau ? IP: 212.141.155.* 10.06.02, 17:34
          miedz_brzeczaca napisał(a):

> Była oczywiście "Gęsiówka" - nieduży obóz na terenie dawnego getta, rozbity
          > przez AK w sierpniu '44. Ale cała sprawa z ogromnym "KL Warschau", komorami itd
          >
          > jest mityczna. Nie potwierdza tego mitu żaden poważny historyk. Odrębna sprawa
          > -
          > ze są tacy, którzy w to wierzą i usiłują ten temat lansować, a ja za cholerę
          > nie rozumiem, jak mogą wierzyć w coś tak nieprawdopodobnego?

Czy to znaczy ze byl maly KL Warschau a nie bylo duzego? I o te wielkosc jest
          klotnia? A ten maly to jak byl maly? Taki podreczny obozik, mieszczacy sie na
          czubku palca?

• miedz_brzeczaca Re: KL Warschau ? 10.06.02, 21:09
            No właśnie - był mały obozik na kilkuset więźniów, używanych głównie do różnych
            prac na terenie b. getta. Tymczasem wyznawcy teorii "KL Warschau" mówią o
            obozie wielkim, rozmiarów prawie że Oświęcimia a co najmniej Majdanka, w którym
            w dodatku miano dokonywac eksterminacji w komorach gazowych. Na co nie ma nie
            tylko dowodó, ale nawet mocniejszych poszlak.
            • Gość: opt Re: KL Warschau ? IP: *.dialup.tiscali.it 10.06.02, 22:50
              miedz_brzeczaca napisał(a):

> No właśnie - był mały obozik na kilkuset więźniów, używanych głównie do różnych
              >
              > prac na terenie b. getta. Tymczasem wyznawcy teorii "KL Warschau" mówią o
              > obozie wielkim, rozmiarów prawie że Oświęcimia a co najmniej Majdanka, w którym
              >
              > w dodatku miano dokonywac eksterminacji w komorach gazowych. Na co nie ma nie
              > tylko dowodó, ale nawet mocniejszych poszlak.

I jakie to niecne zamiary nimi powoduja? Masz jakas teorie na ten temat?

• indris Informacja z IPN 11.06.02, 11:44
      jest tu <a href="http://www.ipn.gov.pl/aktual_2707_klw.html"> jest tu </a>
    • Gość: Dyzio jak to zwykle z historią II wś - kilka wersji ... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.02, 18:15
      IPN podawał coś ze 2 roki temu, że coś tam "badał", co jakis czas "wychodzą"
      komory gazowe w tunelu k/dw. zachodniego (chyba już ostatecznie zdementowane).
      Niemcy "lubili" biurokrację. Jak tylko "mogli" to "nazywali" swoje "działania"
      (hm, dużo cudzysłowów w jednym zdaniu). Jedna z wersji głosi, że po powstaniu
      stworzyli jedną czapkę administracyjna dla zarządzania obozami (w tym i
      np. "Pruszkowem" w warsztatach kolejowych). Adolfsyny nie potrzebowały (?!?) w
      Wwie obozu typu Oświęcim czy Majdanek bo było tu od groma więzień i aresztów ...
      • garma Re: Konzentrationslager Warschau 12.06.02, 23:43
        W tygodniku "Nasza Polska" z dn.21 maja i 4 czerwca 2002r. zamieszczony jest
        ciekawy wywiad z sędzią Marią Trzcińską, autorką książki "Obóz zagłady
        w centrum Warszawy KL-Warschau"
    • eela Re: KL Warschau ? 06.08.02, 20:11
      Przeczytałam wreszcie te książkę o obozie KL – Warschau. Autorka Maria
      Trzcińska przez 30 lat pracowała w Głównej komisji Badania Zbrodni
      Hitlerowskich w Polsce w IPN. W 1973 roku natrafiła w archiwum IPN na
      dokumenty, z których wynikało, że już w 1945 roku było prowadzone wstępne
      śledztwo w sprawie tego obozu. Zostało ono szybko przerwane, ponieważ w
      obiektach poobozowych zorganizowano obóz pracy NKWD. Wznowione zostało dopiero
      wówczas, gdy prokuratura niemiecka z Monachium prowadząca śledztwo w sprawie
      tego obozu, zażyczyła sobie od strony polskiej dokumentacji, która została
      przekazana w 1995 roku.
      Obóz został założony na rozkaz Himmlera jako obóz koncentracyjny główny i jako
      taki występuje w aktach IV Procesu Norymberskiego. Obóz posiadał 5 lagrów: na
      Kole za laskiem, dwa były w pobliżu dworca Warszawa Zachodnia i dwa na terenie
      getta – wzdłuż Gęsiej i Bonifraterskiej. Cele obóz miał spełniać dwie funkcje:
      gospodarczą, czyli rozbiórkę zabudowań byłego getta oraz drugą – ludobójczą,
      Warszawa wg Planu Pabsta miała liczyć w przyszłości 500 tys. Mieszkańców. Obóz
      ten w ostatnich dniach lipca 1944 roku został ewakuowany do Dachau, Ravensbruck
      i Gross-Rosen.
      Autorka ocenia na podstawie dostępnych zestawień strat Warszawy w ludności, że
      w tym obozie zginęło 200 tys. więźniów. W ubiegłym roku, 27.07.01 Sejm podjął
      uchwałę, aby wznieść pomnik upamiętniający tysiące warszawiaków zamordowanych w
      KL Warschau. Kamień węgielny został poświęcony przez papieża.
      Istnienie zabudowań obozowych potwierdzają zdjęcia lotnicze z 1947 roku.
      Jednorazowo w obozie mieściło się 35-40 tys. więźniów. Są zamieszczone zdjęcia
      i zeznania świadków. Jeden z nich jest mi znany osobiście – nieżyjący już
      profesor J. Lipka z Politechniki
    • Gość: beti Re: KL Warschau ? IP: *.nom / 172.16.0.* 09.09.02, 23:10
      indris napisał(a):

> Czy ktoś słyszał o obozie koncentracyjnym W WARSZAWIE ? Ostatnio ten temat
      > nagłaśnia tzw narodowa prawica. Wyszła na ten temat ksiązka Marii
      > Trzcińskiej "Obóz zagłady w centrum Warszawy KL - Warschau" (nie czytałem).
      > Podobno wydany był w tej sprawie rozkaz Himmlera w październiku 1942. Obóz
      miał
      >
      > byc w 5 miejscach, m.in na terenie dawnego getta, w okolicach Dworca
      > Zachodniego, na Gęsiówce, na Kole. Miał mieć komory gazowe i miałoby tam
      zginąć
      >
      > 200 000 ludzi. Wszystko to wydaje się nieco dziwne (nieznany obóz w
      milionowym
      > mieście ?). Kto coś wie ?

tak, i pisze o tym prace licencjacką.
    • Gość: beti Re: KL Warschau ? IP: *.nom / 172.16.0.* 09.09.02, 23:15
      powiem jedno, KL Warschau napradę istniało, znalazł nawet miejsce w spisie
      nieckich obozów koncentracyjnych W III Rzeszy i terenach okupowanych, jak
      zajrze do dokumentów to podam nawet jaką pozycje zajmuje.
      • eela Re: KL Warschau ? 09.09.02, 23:29
        Prosimy bardzo. I czy mozesz napisac, dlaczego w Warszawie jest o tym obozie
        cicho?
        • Gość: beti Re: KL Warschau ? IP: *.nom / 172.16.0.* 11.09.02, 22:54
          OK, PO II wojnie światowej, kiedy weszła Armia Czerwona na terenie "Gęsiówki" -
          (to jeden z lagrów KL W) powstał obóz dla Żołnierzy, którzy nie zgadzli się z
          ówczesnymi władzami, nie popierali polityki jaka była, - STALIN, żołnierze
          polscy byli przebierani za więźniów niemieckich! - tak dla niepoznaki.
          tak wogóle to nasi sojusznicy w II wojnie światowej wiedzieli o istnieniu tego
          obozu, świadcza o tym zdjęcia zrobione przez Amerykanów - a dlaczego o tym
          jest cicho to jest nadal wielką tajemnicą,
          gdyby wyjawniono Kl Warschau do 45r - w ślad za nim ujawniono by historię obozu
          po 45 r.
          są dowody na to, ze np. więźniowie tm przebywający, budowali plac pod Pałac
          Kultury,
          uważam jednak, ze należy sie temu przyjzeć więcej - aby coć konkretnego na ten
          temat powiedzieć.
          wspomnę jeszcze ze sejm przyjął uchwałę na tema t kl w - przez aklamację - a
          pan Płażyński ją podpisał, natomiast Jan Paweł II z 1999
          r. poświęcił kamień pod pomnik węgielny ofiar KL Warschau. - który znajduje się
          w kościele na Ursynowie.
          • eela Re: KL Warschau ? 11.09.02, 23:25
            A skąd sie dowiedziałes o tym obozie i skąd czerpiesz informacje?. Ja oprócz
            tej książki, o której pisałam wyżej i jeszcze jednej, którą mam, niczego więcej
            nie widziałam i nawet nie słyszałam.
            • Gość: beti Re: KL Warschau ? IP: 193.0.117.* 12.09.02, 12:16
              o kl w dowiedziałam się min. ze stron internetowych - niemieckich - w Niemczech
              wyszła książka na ten temat, str. polskich - w bibliotekach też sie coś
              znalazło , Odwiedzałam Instytucje żydowskie, spotkałam się z ludzmi, który sie
              tym interesuą, posiadam zdjęcie z 45 r, przedstawiające Gęsiówkę z krematorium.
              mam pytanie jaki tytuł ma pierwsza książka na temat Kl W? czy możesz mi ją
              podać?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka