Dodaj do ulubionych

CHOMICZOWKA WOLNA OD TRAS!!!

IP: 195.94.197.* 09.03.05, 15:00
Dla odmiany ten watek jest dla wszystkich, ktorzy nie chca pod oknami smrodu i halasu. Czyli dla ok.
40tys. osob. Mieszkamy na Chomiczowce i organizujemy akcje przeciwko trasom. Chetnie polaczymy
sily z innymi. Na Bielanach nie jestesmy tak zorganizowani, jak mieszkancy Bemowa, ktorzy juz
wywalczyli przebieg trasy w tunelu. Wierzymy, ze jesli bedziemy mowic jednym, madrym glosem,
wiele osiagniemy. Mamy malo czasu.

14.03 o godz. 17.00 w Gimnazjum przy Conrada odbedzie sie sesja Rady z udzialem mieszkancow.
Jesli Wam zalezy, badzcie.

16.03 o godz. 15.00 razem z Osiedlem Olszyny manifestujemy pod Ministerstwem Infrastruktury.

polecamy linki:

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_050308/warszawa_a_7.html
www.bonicki.info/z_zycia_radnego_2005.shtml#specustawa_do_kosza
Piszcie.
Obserwuj wątek
    • mon_cynamon KOREKTA jest możliwa 09.03.05, 15:14
      a oto cytat:

siskom_tak: "... odsunięcie S-7 o 200 m na zachód od Chomiczówki załatwiłoby
      problem uciązliwości trasy."

Być może pewna korekta przebiegu trasy jest możliwa, ale naprawdę niewielka.
      Przeszkodą jest art. 30 ustawy o ochronie przyrody, który mówi: "Użytkami
      ekologicznymi są zasługujące na ochronę pozostałości ekosystemów mających
      znaczenie dla zachowania unikatowych zasobów genowych i typów środowisk, jak:
      naturalne zbiorniki wodne, (...) stanowiska rzadkich lub chronionych gatunków
      roślin i zwierząt, w tym miejsca ich sezonowego przebywania lub rozrodu. (...)
      Zabrania się: niszczenia, uszkadzania lub przekształcania obiektu, wykonywania
      prac ziemnych trwale zniekształcających rzeźbę terenu, dokonywania zmian
      stosunków wodnych, budowy budynków, budowli, obiektów małej architektury".

Na łąkach przy Arkuszowej żyje modraszek telejus, gatunek motyla zagrożony
      wymarciem. Zdaniem naukowców nie ma możliwości przeniesienia jego siedliska w
      inne miejsce. ...........................
      • mon_cynamon tego chcemy 09.03.05, 15:16
        odsunięcie S-7 o 200 m na zachód od Chomiczówki załatwiłoby
        problem uciązliwości trasy
        • mon_cynamon a motyle? 09.03.05, 15:22
          nie mam koncepcji co z nimi,

fajnie będzie, jesli osoby z innych watków tego tematu wypowiedzą się tu - to
          się wszyscy spotkamy
          • Gość: goja Re: a motyle? IP: 217.8.186.* 09.03.05, 15:30
            moim zdaniem gdyby ta trasa szla na wiaduktach jak bylo obiecywane przez
            osiedle to motylom i mrowkom nie powinno to robic roznicy one i tak na dole
            sobie siedza i miejsca na mrowiska by bylo dosc ;)
            Bo trasa na wiaduktach na osiedlu nic nie zmieni i tak na wyzszych pietrach
            bedzie slychac
        • Gość: z Chomiczówki Zagłada dla innych po to by nam było dobrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 09:51
          TO przerażające..... No cóż z jednej strony ciesze sie, ze dostrzegasz Motyla,
          ale smuci mnie ze nie dostrzegasz mieszkanców ulicy Arkuszowej, którzy
          specjalnie odsuneli sie ze swoimi budynkami aby nie mieszkać przy trasie ,
          uszanowali istniejące prawo a teraz domagasz sie aby byli za to ukarani
          wyburzeniem tych domów i wsunięciem trasy w środek osiedla. Mieszkanców ul.
          Arkuszowej i przyległych uliczek jest mniej więcej tyle samo co ludzi którzy
          kupili mieszkania w nowych blokach tylko że dla nich nie będzie to uciązliwość,
          dla nich bedzie to wyrok smierci, Ludzie których truto przez 40 lat maja
          zapłacic cene zycia tylko dlatego ze ktos teraz sie nie zgadza na cos co było
          wiadome od lat. Czy sam chciałbys byc tak potraktowany aby Twoje prawo do
          równego traktowania, ochrony zycia, i ochrony własności było lekcewazone.
          Podobno syty głodnego nie zrozumie. ale może spróbuj. Propagując system że
          jest nas wiecej to mamy racje w tym co robimy trzeba sie z nami liczyc i nie
          obchodzi nas jakie będa skutki dla innych ...to mocno przypomina zasady pewnego
          wodza z 1939r
          Ps. Chyba dawno nie byles w tym rejonie, przesunięcie o 200 m jak proponujesz
          tej trasy spowoduje wyburzenie własnie stawianego osiedla 200 domów. Zaproponuj
          takie rozwiązanie tym mieszkańcom, mysle, że się baaardzo ucieszą.
          • Gość: mb Re: Zagłada dla innych po to by nam było dobrze IP: *.ctpartners.pl / 212.180.147.* 18.03.05, 16:15
            Prawo silniejszego, nic więcej. W ogóle mi się nie podoba taka nieodpowiedzialność protestujących.
    • roody102 Re: CHOMICZOWKA WOLNA OD TRAS!!! 09.03.05, 15:25
      Bardzo proszę o nie dublowanie tematów.
      Kolejne wątki o S-7 będą usuwane.
      • mon_cynamon Re: CHOMICZOWKA WOLNA OD TRAS!!! 09.03.05, 15:27
        cześć, właśnie proszę wszystkich o spotkanie się na jednym - ja popieram
        • Gość: mb Re: CHOMICZOWKA WOLNA OD TRAS!!! IP: *.idea.pl 09.03.05, 15:39
          Jedyne co wydaje mi się odpowiedzialne, to walka o tunel na odcinku Księżycowa - Esej.
          Duże zmiany przebiegu, wiążące się z podrzuceniem trasy ludziom mającym mniejszą siłę przebicia, albo z niszczeniem tych skromnych fragmentów lasu, jaki jeszcze został na Chomiczówce, to dla mnie działania nieuczciwe.
      • Gość: H Re: CHOMICZOWKA WOLNA OD TRAS!!! IP: 195.94.197.* 09.03.05, 16:17
        Roody, dzieki za zaangazowanie organizacyjne. Skoro jest tyle watkow na temat S-7, to moze oznacza
        to, ze ludzie sie niepokoja. Chyba maja o co. Jesli takie kocopoly, ktore wypisuje SISKOM moga wisiec
        swobodnie i to nie jest dublowanie watkow, to moze oznaczac, ze admin jest... stronniczy.
        • roody102 Re: CHOMICZOWKA WOLNA OD TRAS!!! 09.03.05, 16:22
          Nie, absolutnie nie jestem stronniczy. Rozumiem powagę problemu i nie dziwie
          się emocjom, chodzi tylko o to, żeby ten jeden temat nie zdominował kilku
          innych, które tu poruszamy. Poza tym Wam też będzie chyba łatwiej ogarnąć jeden
          wątek? Nie chcę Wam przeszkadzać, ale miejcie na względzie to, że nie jesteście
          tu sami. Taka mała prośba bez cienia pretensji czy żalu.

Pozdrawiam :)
          • roody102 Re: CHOMICZOWKA WOLNA OD TRAS!!! 09.03.05, 16:23
            Oczywiscie SISKOMu ten apel też dotyczy.
            • Gość: H Re: CHOMICZOWKA WOLNA OD TRAS!!! IP: 195.94.197.* 09.03.05, 16:54
              Dobra, juz nie hopsam :)

Zreszta i tak budujemy strone dla zwolennikow przesuniecia tras. Wtedy wyniesiemy sie grzecznie z
              forum na wlasny ogrodek.

Pozdrawiam.
    • Gość: arkady Re: CHOMICZOWKA WOLNA OD TRAS!!! IP: 217.11.152.* 10.03.05, 09:46
      Manifestacja ma duzo szerszy zasięg i nie dotyczy tylko osiedla Olszyny i
      Bemowa. Jest organizowana przez Stowarzyszenie Na Rzecz Obwodnicy,
      Stowarzyszenie Przyjaciół Bielan, Zielone Mazowsze, Sm Wola i innych.
      • mon_cynamon Re: CHOMICZOWKA WOLNA OD TRAS!!! 10.03.05, 10:27
        ma dużo szerszy zasięg niż co? Niż CHomiczówka?
        • vampi_r Co z ruchem z Mostu Północnego? 10.03.05, 11:37
          Kochani.

SISKOM rozumie wasze niepokoje.
          Nikt, absolutnie nikt nie chciałby mieszkac przy ruchliwej trasie.
          I tyczy się to wszystkich.

Ja obecnie mieszkam 50 m od Al.Niepodległości. Kupiłem natomiast mieszkanie 50
          m od Górczewskiej, 300 m od planowanej Trasy NS i 600 m od węzła NS z AK.
          Zrobiłem to świadomie, bo chcę miec blisko do wygodnych i szybkich tras, żebym
          nie musiał jechac przez Centrum i stać w korkach i przez to wypalac 2 razy
          wiecej paliwa.

Faktem jest, że wkrótce zacznie się budowa Trasy Mostu Północnego. Arteria ta
          jest niezbędna i tu na tym forum nie znalazłem jak na razie glosów protestu.
          Nokt z protestujących przeciw S-7 też nie wspomina o TMP.
          I zwróccie uwagę: jak powstanie TMP, a nie zbudują S-7, to którędy i jak
          zjedzie cały ruch z Tarchomina?

Nikt nie chce mieszkac przy trasie. Ale bezmyslnie protestując robicie sobie
          jeszcze gorzej.

Dlatego proponujemy skupic sie na odsunięciu S-7 od Chomiczówki bardziej na
          środek pasa lotniska, na zastosowaniu stosownych zabezpieczeń antyhałasowych.
          Wtedy trasa ta nie będzie praktycznie przez Was zauwazalna, a przyczyni się Wam
          do sprawnego skomunikowania z inymi dzielnicami Warszawy. Mieszkania w pobliżu
          węzłów tras szybkiego ruchu zyskaja tez na wartości, a własnie z Chomiczówki
          będzie bardzo dobry wjazd i na S-7 i na TMP.

Posłuchajcie jeszcze tych, co umieją tylko głośno krzyczeć na NIE.
          Oto fragment listu Pana Bonickiego (radnego na Bemowie):

"Gdyby ktoś miał rzeczywiście na względzie interes mieszkańców Warszawy i
          stołecznych kierowców to zamiast niedostępnych i uciążliwych tras ekspresowych
          budowałby drogi miejskie, węższe, z większą liczbą skrzyżowań z już
          istniejącymi ulicami. W takiej sytuacji i my mielibyśmy korzyści płynące z
          nowych ulic, i kierowcy ciężarówek zostaliby skutecznie zniechęceni
          do "przebijania" się przez miasto. Wówczas drogi nr 62 i nr 50 rzeczywiście
          okazałyby się dla nich szybsze i wygodniejsze."

Pomijam już fakt, ze Pan Bonicki kłamie, bo trasy będa dostępne dla
          mieszkańców. Na trasie S-7 na długości 3 km znajduja się 4 węzły.
          Ale zwróccie uwagę na słowo "przebijanie" się przez miasto.
          Ideologia populistów typu Bonickiego jest taka: jak w Warszawie będa korki, to
          tiry nie wjadą. Czyli nikt was nie okradnie, jak będziecie biedni.!!!

Panie Bonicki, obecnie setki tysięcy warszawiaków muszą się przebijac przez
          miasto. O nich Pan zapomina. Czy dalej mamy wciaż przebijac się przez
          zatłoczone ulice, byleby tylko tranzyt nie wjechał? Nie remontujmy więc nawet
          warszawskich ulic, bo jak będa same dziury, to wtedy zupełnie nikt nie wjedzie
          do Warszawy, nawet sami warszawiacy.

SISKOM powstał po to, by uświadomic Wam, że Warszawę trzeba odkorkowac, że
          trzeba obecny, archaiczny doc entralny układ ulic zmienic w obwodowy. Odciąży
          to Warszawę, spowoduje spadek zanieczyszczeń, uprzyjaźni miasto dla
          biznesmenów, turystów, a głownie dla samych warszawiaków.

Zaniechanie wszelkich in westycji tylko dlatego, bo ktos boi sie tranzytu, to
          zwykła głupota. Na niewpuszczenie tranzytu do miasta jest mase innych
          rozwiązan: tecghnicznych i prawnych.

Wybierajcie wiec, co wolicie:
          zadymioną i zakorkowaną Chomiczówkę od ruchu z tarchomina i Białołęki, czy
          nowoczesną dzielnice z o wiele mniej uciązliwą trasa szybkiego ruchu.
          • Gość: H Re: Co z ruchem z Mostu Północnego? IP: 195.94.197.* 10.03.05, 15:06
            Jako zalozycielowi watku wypada mi napisac odpowiedz:

Drogi (elokwentny jak zawsze) SISKOMie!

Ciesze sie, ze lubicie mieszkac obok tras. My nie. Zle zrozumiales nasze intencje. Nie protestujemy dla
            samego protestu - szukamy alternatyw. Ale kompromis da sie wypracowac, kiedy istnieje roznica
            pogladow. Zaczynamy wiec od jasnego postawienia sprawy: NIE chcemy tras pod oknami. Obok
            naszego osiedla, o 50m. planowane jest skrzyzowanie zjazdu z mostu i trasy S-7.

Co chcemy osiagnac? Przeprowadzenie trasy w tunelu (jak na Bemowie) lub odsuniecie jej za lotnisko
            lub na ul. Estrady. Tam nikomu nie przeszkadza. Polecam mapke na:

miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34896,2519007.html
            "Którędy droga?"

Ja np. mieszkam wysoko, zadne ekrany mi nie pomoga. Wiec zanim zacznie splywac na nas
            uswiadamiajace swiatlo SISKOM-u, chce dowiedziec sie, co za Wami stoi, bo w obywatelskie
            zaangazowanie mieszkanca Gorczewskiej jakos trudno mi uwierzyc. A skoro i tak macie blisko drogi,
            ktore tak lubicie, to po co wtracacie sie w nasze sprawy?

Forumowiczow z Bielan i Chomiczowki zainteresowanych trasami informuje, ze jutro lub pojutrze rusza
            stona na temat trasy, adres podam jutro. Na forum zapraszamy wszystkich zainteresowanych tematem
            drog, w tym SISKOM. Bo jezeli jestesmy zgodni co do odsuniecia trasy, to moze jest jakas nadzieja?
            Vampi_r, co Ty na to?
            • vampi_r Re: Co z ruchem z Mostu Północnego? 10.03.05, 18:30
              Gość portalu: H napisał(a):

> Nie protestujemy dla samego protestu - szukamy alternatyw. Ale kompromis da sie wypracowac, kiedy istnieje roznica pogladow.

Miło mi to słyszeć.

>Zaczynamy wiec od jasnego postawienia sprawy: NIE chcemy tras pod okn
              > ami. Obok naszego osiedla, o 50m. planowane jest skrzyzowanie zjazdu z mostu i trasy S-7.

Całkowicie to rozumiemy. I... popieramy.

> Co chcemy osiagnac? Przeprowadzenie trasy w tunelu (jak na Bemowie)

To raczej niewykonalne, gdyż niemożliwe byłoby polaczenie Trasy Mostu Północnego z S-7. Wszyscy chcemy, by trasy były dla warszawiaków. Chowanie ich tylko w tunele możliwe jest tam, gdzie nie planowane są węzły.

> lub odsuniecie jej za lotnisko
              > lub na ul. Estrady. Tam nikomu nie przeszkadza.

To jest wykonalne i moim skromnym zdaniem bardzo dobry pomysł.
              Pisałem o tym wielokrotnie.

>Polecam mapke na:
              > miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34896,2519007.html
              > "Którędy droga?"

No chyba żartujesz.... :-)))=
              Masz jakiś email? Dostałbys mapę, a nie mapkę.

> Ja np. mieszkam wysoko, zadne ekrany mi nie pomoga. Wiec zanim zacznie splywac
              > na nas
              > uswiadamiajace swiatlo SISKOM-u, chce dowiedziec sie, co za Wami stoi, bo w obywatelskie
              > zaangazowanie mieszkanca Gorczewskiej jakos trudno mi uwierzyc.

Co za kraj... że za każda działalnością każdy widzi tylko jakieś interesy...
              A może nie kraj, tylko czasy takie.
              Jak napiszę, ze nic nie stoi i obywatelskie zaangażowanie to jedyny powód powstania i działalnosci SISKOM, to i tak nie uwieżysz.

>A skoro i tak macie blisko drogi,
              > ktore tak lubicie, to po co wtracacie sie w nasze sprawy?

Sprawa trasy na Bemowie i Bielanach to nie jest tylko wasza sprawa. Trasy buduje się dla wszystkich warszawiaków. Rzecz nie w tym, by mieszkac blisko drogi, ale w tym, by droga ta czemuś służyła. Tymczasem bez nowego wylotu na Gdańsk Warszawa zatka się za kilka lat na swoim północnym wylocie. Trasa NS skończy się na AK co spowoduje spiętrzenie ruchu. No a ja mieszkam niedaleko planowanej NS. Poza tym mój brat mieszka na Bielanach blisko granicy z Bemowem. Niezbudowanie S-7 spowoduje znaczne wzmozenie ruchu na Bielanch i Powstanców Śląskich przez ruch z Trasy Mostu Północnego. Jeden z członków SISKOM mieszka na Tarchominie.

Czy podałem wystarczające powody, żebyś stwierdził, że to tez moja sprawa (i SISKOM)?

>
              > Forumowiczow z Bielan i Chomiczowki zainteresowanych trasami informuje, ze jutro lub pojutrze rusza
              > stona na temat trasy, adres podam jutro. Na forum zapraszamy wszystkich zainteresowanych tematem
              > drog, w tym SISKOM. Bo jezeli jestesmy zgodni co do odsuniecia trasy, to moze jest jakas nadzieja?
              > Vampi_r, co Ty na to?

Co ja na to? Uważam, że dobry pomysł.
              Ale jeszcze lepszy, to osobiste spotkanie. Na takie jestem jeszcze bardziej otwarty.

Ja, i wszyscy z SISKOM, jesteśmy za konstruktywną krytyką i poprzemy wszelkie działania mające na celu osiągnięcie kompromisu. Ja uważam, że da się przesunać S-7 i cały węzeł z TMP przynajmniej o 200 m na Pd-zachód. Wtedy nawet na 10 piętro halas nie będzie dochodził. Współnie z nami osiągniecie tego będzie dla Was łatwiejsze.
              • Gość: goja Re: Co z ruchem z Mostu Północnego? IP: 217.8.186.* 11.03.05, 09:13
                Mozliwe jest zrobienie tunelu przez Chomiczowke pod warunkiem, ze trasa Mostu
                Polnocengo bedzie biegla bardziej na polnoc wtedy spotkaja sie gdzies na
                terenie obecnym chyba PKO. I to rozowiazanie mysle tez byloby do zaakceptowania.
                W proponowanym rozwiazaniu przebiegu TMP jest niepotrzebnie przysuwanie jej do
                osiedli Wrzeciona i Chomiczowki.
                Tak, że moim zdaniem powinny byc przeanalizowane dwa warianty z tym, ze w
                kazdym z niech TMP powinna biec bardziej na polnoc niz jest rysowana w tej
                chwili. I Radni powinni ustalic obie te trasy jednoczesnie bo one maja sie
                laczyc i gdzie to wypadnie jest niezwykle istotne.
                • mon_cynamon węzeł 11.03.05, 09:32
                  tak, najbardziej istotne dla nas, mieszkańców Chomiczówki jest to, by nie
                  powstał pod naszymi oknami węzeł, czyli spotkanie TMP i S7 - ta wersja to
                  kumulacja spalin i hałasu. Nie sądzę, by było możliwe przesunięcie trasy S7 o
                  200 metrów, jak to jest sugerowane. Tak naprawdę w naszym Chomiczówki wypadku,
                  nie możemy dopuścić, by przeszedł wariant spotkania obu tras przed lotniskiem
                  (patrząc z mego okna).
                • vampi_r Re: Co z ruchem z Mostu Północnego? 11.03.05, 10:35
                  TMP bardziej na półnoic można przesunąc o 50-100 m, więcej nie. Przynajnmiej ja
                  tego nie widzę.
                  Trasa ta MUSI biec przed hutą, bo inaczej straci sens koncepcja wielkiego węzła
                  przesiadkowego koło stacji Młociny. Przypominam, że po TMP ma kursować też
                  szybki tramwaj, przynajmniej do Stacji metra.
                  • mon_cynamon Re: Co z ruchem z Mostu Północnego? 11.03.05, 10:39
                    wktóym miejscu dokładnie, Twoim okiem patrząc i wg Twoich informacji- połączą
                    się obie drogi?
                  • vampi_r Re: Co z ruchem z Mostu Północnego? 11.03.05, 10:39
                    Aha. Cieszy mnie fakt, że zauważacie, iż TMP i S-7 to nierozerewalne części i
                    jedna trasa musi powstać, by powstała druga. Musi też powstać S-7 w wariancie
                    2, by mogła powstać Trasa NS z południa Warszawy w okolice Wola Parku.
                    System obwodnic w Wraszawie działa jak naczynia połączone. Nie da się usunąc
                    jakiejs trasy, bo cały system weźmie w łeb.
                    • mon_cynamon węzeł - połączone naczynia 11.03.05, 11:35
                      vampi_r napisał:

> Aha. Cieszy mnie fakt, że zauważacie, iż TMP i S-7 to nierozerewalne części i
                      > jedna trasa musi powstać, by powstała druga. Musi też powstać S-7 w wariancie
                      > 2, by mogła powstać Trasa NS z południa Warszawy w okolice Wola Parku.
                      > System obwodnic w Wraszawie działa jak naczynia połączone. Nie da się usunąc
                      > jakiejs trasy, bo cały system weźmie w łeb.
                      • mon_cynamon węzeł - połączone naczynia 11.03.05, 11:38
                        ja też przyjmuję z zadowoleniem Twoje wypowiedzi, wszak będąc mieszkanką - na
                        zadowoleniu nie poprzestanę. Skoro jest to system naczyń połączonych - i coś
                        musi powstać, by powstało coś kolejnego, dlaczego ustalanie przebiegu odbywa
                        się w klimacie partykularnych interesów, gdzie jedna dzielnica przeforsowuje
                        coć kosztem innej. Oczywiście jest to pytanie retoryczne, zdaję sobie sprawę,
                        ale mogę przyznać się do goryczy - zauważyć nieudolność wszystkich szczebli
                        decyzyjnych - i BRONIĆ SWEGO DOMU!
                        • vampi_r Re: węzeł - połączone naczynia 11.03.05, 11:57
                          Nie znam przypadku, by jakas dzielnica przeforsowała coś kosztem innej.
                          Przeforsowanie tunelu na Bemowie nie zaszkodziło w niczym Bielanom.
                          Most Północny planowany był od dawna. Szkoda, że powstaje tak późno, bo
                          powinien działac już od najmniej 5 lat.
                          Wszelakie trasy w Warszawie buduje się po terenach zarezerwowanych na nie od
                          najmniej 30 lat. Wiemy, że wtedy nie było wielu domów, czy osiedli. Jednak
                          faktem jest, że trasy nie powstają przy domach, tylko domy zostały zbudowane
                          przy planowanych trasach.
                          W tej kwestii powinniście miec pretensje do spółdzielni, czy developerów, że
                          nie informowali o planowanych trasach. A także do siebie, że sami nie
                          sprawdziliście tych planów. Myślę tez, że wiele osób wchodziło w inwestycje
                          mieszkaniowe z świadomościa, że tuż obok będzie kiedyś budowana trasa
                          ekspresowa. Wchodzili w inwestycje z nastawieniem, że najwyżej oprotestuje się
                          budowe i jej nie będzie. Tak. Znam takie przypadki i nie są one wcale
                          odosobnione.

Obecnie najwiekszy opór przeciwko S-7 i S-8 jest wśród mieszkańców osiedli,
                          które były budowane już w tym wieklu: Olszyny, Bemowo Park. Myślę, że w
                          większości protesty wszelakie inspirowane są przez samych developerów, bo teraz
                          np. na osiedlu Olszyny zostało wiele pustych mieszkan i developer nie może ich
                          sprzedać.

Bronić swego domu każdy powinien. Tylko co, jeśli postawił świadomie ten dom
                          przy trasie ekspresowej?
                          • mon_cynamon węzeł - połączone naczynia 11.03.05, 12:02
                            Patrząc na mapę z wariantami S7 - wariant połączenia jej z TMP - przed
                            lotniskiem - jest jednym z 4 wariantów. Widocznie są ci, "cichociemni" - którym
                            tamte warianty też w czymś mocno przeszkadzają.
                          • mon_cynamon Re: węzeł - połączone naczynia 11.03.05, 12:10
                            myślę, że ilu nas jest - tyle powodów do obrony swego domu. Ważne, że ten
                            wariant szkodzi ewidentnie całemu osiedlu. Jeśli urzędy poszczególnych dzielnic
                            nie umieją zebrać się razem - opracować tabeli za i przeciw wszytskich
                            dzielnic, tylko traci się czas na debaty z poszczególnymi dzielnicami - to
                            chrzanić takie urzędy! I zrobić, co się może we własnym zakresie
                            • mon_cynamon Re: węzeł - połączone naczynia 11.03.05, 12:20
                              mon_cynamon napisała:

> myślę, że ilu nas jest - tyle powodów do obrony swego domu. Ważne, że ten
                              > wariant szkodzi ewidentnie całemu osiedlu. Jeśli urzędy poszczególnych
                              dzielnic
                              >
                              > nie umieją zebrać się razem - opracować tabeli za i przeciw wszytskich
                              > dzielnic, tylko traci się czas na debaty z poszczególnymi dzielnicami - to
                              > chrzanić takie urzędy! I zrobić, co się może we własnym zakresie
                              ....tylko wówczas - efekt może byc mizerny...
                  • Gość: goja Re: Co z ruchem z Mostu Północnego? IP: 217.17.46.* 11.03.05, 11:09
                    Wlasnie chodzi o to zeby biegla po stronie poludniowej w stosunku do huty ale
                    nie w korytarzu Nocznickiego tylko Pstrowskiego. W kwestii szybkiego tramwaju
                    po tej trasie to nic nie stoi na przeszkodzie by po stronie Bielanskiej tramwaj
                    ten schodzil z trasy w kierunku poludniowym bo on jest na trasie tylko ze
                    wzgledu na most poza mostem moze isc jak chce. Ruch kolowy do wezla
                    komunikacyjnego (czyt. autobusy) moga miec bezpolizyjny zjazd z trasy w
                    kierunku petli np pod trasa wzdluz tunelu metra mozna byloby to zbudowac od
                    razu jak bedzie kopany tunel.
                    W tedy zabudowania Wezla, Banku i ZUSu deda stanowily naturalna bariere halasu
                    dla osiedla Wrzeciono.
                    Propozycja przebiegu TMP na wiadukcie po poludniowej stronie Wezla jest moim
                    zdaniem koszmarnym pomyslem zwariowanego architekta, ktory marzy o wrzuceniu w
                    jedno miejsce wszystkiech rodzjow komunikacji i to tak zeby byly maksymalnie
                    zapetlone. Powinnismy przeciwko temu mocno protestowac.
                    Jako dodatkowy aspekt ktory powinien byc istotny dla dzielnicy niech bedzie to,
                    ze po dosunieciu trasy pod hute kwartal pomiedzy Sokratesa i Nocznickiego
                    bedzie sie nadawal do zabudowy mieszkalnej bo trasa bedzie biegla na tym
                    odcinku za laskiem
                    • vampi_r Re: Co z ruchem z Mostu Północnego? 11.03.05, 12:11
                      No i własnie z takimi propozycjami korekt przebiegu tras powinniście pójść do
                      radnych Bielan.
                      Byłem na jednej z sesji (28 luty) i przeraziłem się. Ci ludzie kompletnie nie
                      mają pojęcia o czym mówią. Generalna konkluzja radnych była taka, że żaden z
                      wariantów S-7 jest nie do przyjęcia.
                      Jeśli takie stanowisko zostanie przegłosowane 14 marca, to w efekcie nic nie
                      wywalczycie. GDDKiA zbuduje po swojemu.
                      Wkurza mnie natomiast durnota i ciemnota radnych bielan. Starałem się im
                      wytłumaczyć, że bez S-7 ruch z TMP zaleje Chomiczówkę i Bielany.
                      Stąd też list wysłany do nich oraz do Burmistrza Bielan i całego"zarządu" tej
                      dzielnicy. Nie moze być sytuacji, że jakis radny, co kompletnie nie ma pojęcia
                      o drogownictwie i nawet czytaniu mapy, nie wie kompletnie nic o planowanym
                      systemie obwodnic, spojrzał przez pół minuty na mapę i od razu mówił, że
                      wszystkie warianty należy odrzucic.

Dlatego powinniście tez wpłynąc na swoich radnych, by zamiast bez sensu
                      protestowac, zaakceptowali Trasę S-7, ale pod pewnymi warunkami. Przesuniecie
                      TMP i węzła z S-7 jest możliwe. Przynajmniej GDDKiA rozpatrzy takie warianty,
                      gdy im ktoś je zgłosi. SISKOM może was tez wspomóc (bo sami z siebie, bez
                      waszej akceptacji, nie będziemy nic robić).
                      Jeśli natomiast będzie tylko bezmyślny protest przeciw wszystkiemu, to GDDKiA
                      nie będzie chciało już dalej rozmawiac.
                      Tak oto radni wyleją dziecko z kąpielą. Ale dla nich liczy się polityka i efekt
                      tymczasowy, a nie dobro mieszkanców.
                      • mon_cynamon Re: Co z ruchem z Mostu Północnego? 11.03.05, 12:15
                        jak proponujesz wpłynąć? Skoro Ci ludzie nie poświęcili, jak wynika z Twojej
                        wypowiedzi, czasu na merytoryczne opracowanie tematu. Jak wpłynąć? oto jest
                        pytanie z rodzaju egzystencjalnych może, a dotyczy tej sytuacji
                        • vampi_r Re: Co z ruchem z Mostu Północnego? 11.03.05, 14:12
                          mon_cynamon napisała:

> jak proponujesz wpłynąć? Skoro Ci ludzie nie poświęcili, jak wynika z Twojej
                          > wypowiedzi, czasu na merytoryczne opracowanie tematu. Jak wpłynąć? oto jest
                          > pytanie z rodzaju egzystencjalnych może, a dotyczy tej sytuacji

Ja próbuje wpłynać między innymi przez wysłanie im wszystkim listu wraz z
                          mapami i wyjaśnieniami.
                          W poniedziałek o 17:00 jest sesja rady w szkole na Conrada. I wielka szkoda, że
                          robi się taki spęd. Grupa która jest na NIE z samego założenia juz szykuje
                          transparenty i zapewne będzie zakłocac wszelkie wypowiedzi tych, którzy myśla
                          inaczej.
                          Byłem na sesji 28 lutego i było kilkanaście osób z mieszkanców. kazdy mógł i
                          miał czas sie wypowiedziec i podyskutować. Takie sesje cos wnosza, a nie
                          wielkie spędy na których jeden przekrzykuje drugiego. Wtedy liczy się argument
                          siły, a nie siła argumentów.

Dodam, że decyzja radnych to tylko opinia i nie ma żadnej mocy wiażącej dla
                          nikogo. Jednak gdyby radni wyszli z konkretnymi propozycjami rozwiązań
                          przesunięcia tras i pod tym warunkiem zaakceptowali wariant 2, to GDDKiA dałoby
                          to do myslenia.
                          Czy doszłoby do korekt w planach? - tego nie wiem.
                          Jestem jednak przekonany, że napewno nie dojdzie do żadnych korekt, gdy ze
                          strony radnych i mieszkanców będzie jedynie twarde NIE wobec wszystkiego.
                      • mon_cynamon Re: Co z ruchem z Mostu Północnego? 11.03.05, 12:18
                        poniekąd odpowiedziałes na moje zapytanie, jesli coś jeszcze możesz dodać -
                        chętnie przeczytam
                      • Gość: goja Re: Co z ruchem z Mostu Północnego? IP: 217.8.186.* 11.03.05, 14:25
                        vampi_r a jakie oni maja adresy e-mail do kogo wysylac?
                        bo kiedys probowalam wyslac maila na adres podany na stronie dzielnicy i
                        dostalam odpowiedz, ze adres nieznany.
                        poczta zwykla juz nie zdazy
                        • vampi_r Re: Co z ruchem z Mostu Północnego? 11.03.05, 15:23
                          Gość portalu: goja napisał(a):

> vampi_r a jakie oni maja adresy e-mail do kogo wysylac?
                          > bo kiedys probowalam wyslac maila na adres podany na stronie dzielnicy i
                          > dostalam odpowiedz, ze adres nieznany.
                          > poczta zwykla juz nie zdazy

www.bielany.waw.pl/$samorzad/home_rada.php
                          Wysyłałem na wszystkie te adresy i na adres burmistrza.
                          www.bielany.waw.pl/$urzad/home_zarzad.php
                    • Gość: navig Re: Co z ruchem z Mostu Północnego? IP: 217.153.39.* 15.03.05, 12:43
                      To wtedy może by się dało puścić TMP po północniej stronie zakładów
                      elektornicznych i węzeł z NS na lotnisku? Co wy na to
                      • Gość: Mike Re: Co z ruchem z Mostu Północnego? IP: *.mi.gov.pl 16.03.05, 09:31
                        Doskonały pomysł, myślę, że to by w znacznej mierze rozwiązało problem,
                        ponieważ po północnej stronie zakładów nie ma już bloków.
                        Pozdrawiam
                        Mike
              • Gość: H Re: Co z ruchem z Mostu Północnego? IP: 195.94.197.* 11.03.05, 14:10
                Dzieki. Odpowiadam Ci kilka postow nizej : SOLIDARNI.
        • Gość: arkady Re: CHOMICZOWKA WOLNA OD TRAS!!! IP: 217.11.152.* 10.03.05, 14:34
          A jak myślisz?
    • Gość: M M Re: CHOMICZOWKA WOLNA OD TRAS!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.03.05, 23:36
      BIELANY WOLNE OD TRAS
      • Gość: chomiki Nowa IP: *.acn.waw.pl 10.03.05, 23:53
        Zapraszamy do odwiedzenia świeżej strony:

www.chomiczowka.org/
        oraz na związane z nią tematycznie forum:

free4web.pl/3/?99528
        Strona w założeniu ma formę otwartą dla wszystkich, którzy chcą ją
        współtworzyć. Jej zadaniem jest zbieranie wiadomości o wydarzeniach, akcjach,
        grupach protestu. Chcemy, by była portalem informacyjnym Chomiczówki, obecnie
        skupionym na sprawie tras. Nie jesteśmy powiązani z żadnym ugrupowaniem
        politycznym, po prostu tu mieszkamy.

Piszcie do nas, przesyłajcie pomysły.
    • Gość: też z Bielan Re: CHOMICZOWKA WOLNA OD TRAS!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.03.05, 00:23
      Bemowo obroniło się protestując. Apeluje do mieszkańców Bielan. Bądzmy
      solidarni!!!!
      • Gość: arkady Re: CHOMICZOWKA WOLNA OD TRAS!!! IP: 217.11.152.* 11.03.05, 11:04
        Bemowo jak na razie jeszcze się nie obroniło. Tunel to świetny sposob na
        wyciszenie protestu, niewiele osób daje wiarę ze kiedykolwiek powstanie.
        Analogiczna sytuacja miała miejsce w przypadku S-8, miał być tunel a będzie
        jedynie wykop. Vampi_r to bardzo inteligentny człowiek i chylę przed nim czoła.
        Jednak koncepcja wprowadzenia dróg ekspresowych w miasto to według mnie bzdura.
        Np. S-8[Via Baltica] zostanie wprowadzona w Trasę A-K i poprzez most Grota-
        Roweckiego[!!!] przejdzie następnie w Trasę Toruńską. Czy według Was to ma sens?
        Kiedy zbudują Most Północny most Grota-Roweckiego pójdzie do remontu. Co wtedy?
        Marcin Bonicki bardzo trafnie to okreslił i ma rację bo tranzyt będzie
        się "przebijał" przez miasto.
        Jego wypowiedz którą tu wcześniej cytowano jest wyrwana z kontekstu. Radny
        Bemowa opisywał hipotetyczny przykład kiedy tranzyt wybrałby droge nr50 zamiast
        przez środka Warszawy.
        Całość koncepcji ekspresówek przez miasto nie ma też żadnego uzasadnienia
        ekonmicznego. Kilometr autostrady poza miastem kosztuje około 4mln euro,
        ekspresówki przez miasto 24mln euro. Gdzie tu logika?
        Warszawie potrzebne są drogi lokalne a nie tranzytowe. Panowie Kaczyński i
        Urbański są wyjątkowo nieudolni, o fatalnej sytuacji z wykorzystaniem funduszy
        unijnych pisało wiele gazet. Jak na razie to w tej części Warszawy jedynie
        Bemowo częściowo za pieniądze z Brukseli zbuduje linię tramwajową do
        Broniewskiego.

• vampi_r Re: CHOMICZOWKA WOLNA OD TRAS!!! 11.03.05, 12:49
          Gość portalu: arkady napisał(a):

> Bemowo jak na razie jeszcze się nie obroniło. Tunel to świetny sposob na
          > wyciszenie protestu, niewiele osób daje wiarę ze kiedykolwiek powstanie.

Oj nie masz racji, że nie dajesz wiary, że powstanie. Trasa przez Bemowo
          planowana była od zawsze w głebokim przekopie. Tunel jaki ma powstać, to nic
          innego, jak przykrycie tego przekopu i zasypanie całości metrową warstwą ziemi.
          Zresztą po wykonaniu projektu szczegółowego odbęda się konsultacje społeczne z
          pokazaniem całościowych i szczegółowych rozwiazań. Wtedy też kazdy będzie mógł
          wniesc zastrzeżenia. Wtedy radni Bemowa powinni pójśc wreszcie po rozum do
          głowy i zamiast głosowac na "NIC" powinni pilnowac, by trasa była budowana
          zgodnie z projektem. Po wykonaniu projektu wykonawczego przesuniecie jakiegoś
          elementu nawet o pół metra nie będzie możliwe.

> Analogiczna sytuacja miała miejsce w przypadku S-8, miał być tunel a będzie
          > jedynie wykop.

Nie. Tam nigdy nie miało być tunelu. W tej kwestii powstało wielkie
          nieporozumienie. To radni Bemowa przegłosowali kiedyś takie stanowisko, ale bez
          żadnej konsultacji z GDDKiA. Samo GDDKiA nigdy nie mówiło o tunelu na S-8.
          Rozumiesz to?
          To mniej wiecej tak, jak my byśmy tu na forum przegłosowali sobie przesuniecie
          S-7 na środek lotniska i wpuszczenie w tunel, a potem powoływali się na to, że
          miał być tunel na Chomiczówce.

>Vampi_r to bardzo inteligentny człowiek i chylę przed nim czoła.

Dziękuję, ja przed wami też. Sprawa Bielan jest mi szczególnie bliska, bo
          mieszka tam mój brat. Sam też mieszkałem 3 lata na pograniczu Chomiczówki i
          Bemowa. Dlatego zalezy mi na tym, by wszelkie decyzje co do Bielan były
          rozsądne i z myślą o dobru mieszkanców. Tak też sam postępuję.
          Ja i cały SISKOM chcemy waszego dobra. Chętnie spotkamy się z wami osobiście.

>
          > Jednak koncepcja wprowadzenia dróg ekspresowych w miasto to według mnie
          bzdura.

Nie, jeśli będa one służyły głownie mieszkancom Warszawy. Ja za kompletną
          bzdurę uznałbym S-7 w wariancie 4, bo wtedy trasa ta nie byłaby wcale przydatna
          warszawie, a jedynie tranzytowi.

> Np. S-8[Via Baltica] zostanie wprowadzona w Trasę A-K i poprzez most Grota-
          > Roweckiego[!!!] przejdzie następnie w Trasę Toruńską. Czy według Was to ma
          sens
          > ?

Nie ma sensu. Dlatego SISKOM jest za wyrzuceniem tranzytu tir na obwodnicę
          okołowarszawską - droga krajowa nr 50.

> Kiedy zbudują Most Północny most Grota-Roweckiego pójdzie do remontu. Co
          wtedy?

Wtedy ruch z AK pojedzie Mostem Północnym. Nie znamy jeszcze koncepcji remontu
          mostu Grota. Może nie zostanie zamknięty calościowo. nie wiemy tego teraz.

> Marcin Bonicki bardzo trafnie to okreslił i ma rację bo tranzyt będzie
          > się "przebijał" przez miasto.
          > Jego wypowiedz którą tu wcześniej cytowano jest wyrwana z kontekstu. Radny
          > Bemowa opisywał hipotetyczny przykład kiedy tranzyt wybrałby droge nr50
          zamiast
          > przez środka Warszawy.

Nie. Autor pisał, że tranzyt wybierze 50-tke tylko wtedy, gdy będzie
          musiał "przebijac się" przez miasto. Czyli tylko wtedy, gdy w Warszawie zostaną
          korki. Znam wiele wypowiedzi z forum i z gazet, że protestujący przeciw trasom
          w Warszawie są własnie za rozwiązaniem takim, ze dookoła ward=szawy autostrada
          po planioe 50-tki, a w Warszawie kilizyjne ulice, by przypadkiem tiry nie
          skracały sobie drogi przez miasto.
          Nawet po zbudowaniu wygodnych i szerokich autostrad poza miastem będzie
          niebezpieczeństwo, że tiry pojada przez Warszawę, jeśli w niej będa też wygodne
          trasy i nie będzie korków.
          Ja i cały SISKOM jetsteśmy przeciw takiemu rozumowaniu. Jeśli ma się przebijac
          tir, to tez i samochody warszawiaków. Jeśli jedynym panaceum na niewprowadzenie
          tranzytu do miasta jest utrzymywanie w Warszawie prenamentnych korków, to ja
          jestem na NIE takiej koncepcji.

> Całość koncepcji ekspresówek przez miasto nie ma też żadnego uzasadnienia
          > ekonmicznego. Kilometr autostrady poza miastem kosztuje około 4mln euro,
          > ekspresówki przez miasto 24mln euro. Gdzie tu logika?

Logika w tym, ze obecnie jadąc z Bemowa, Bielan do Wawra, na Ursynów, do
          Krakowa i Katowic musi stać na światłach, w korkach, spalac dwa razy wiecej
          paliwa, niż,to konieczne.
          Popatrz na sprawę z innego punktu. Nieraz inwestuje się więcej po to, by więcej
          zyskać. Warszawa odkorkowna i z nowoczesnym sustemem obwodnic, to atrakcyjne
          miejsce na wszelakie inwestycje zagranicznych firm, to biznes, to turyści, to
          kolosalne dochody. A przynajmnie możliwości rozwoju, których stolica nie będzie
          miec, jesli zostanie tak, jak jest teraz.
          poza tym trasy buduje się tam, gdzie sa potrzeby i na miarę tych potrzeb.
          Ruch po Warszawie jest obecnie kolosalny i to w Warszawie trzeba budowac trasy.
          Co z tego, ze zbudujesz gdzie indziej taniej, jak trasa taka będzie pusta. To
          wywalone pieniadze w błoto.
          Niedawno kupołem głośniki do swojego notebooka. pożałowałem, chciałem
          zaoszczędzic i kupiłem takie za 30 zł. Oczywiście graja mi do bani i ich nie
          używam. A mogłem kupić dobre głosniki za 100 zł. Zaoszczędziłem 70 zł, czy
          straciłem 30 zł? Wg mnie straciłem 30 zł.

> Warszawie potrzebne są drogi lokalne a nie tranzytowe.

Drogi lokalne potrzebne są dla ruchu wewnątrzosioedlowego, czy wewnątz
          dzielnicowego. Na ruch międzydzielnicowy potrzebne sa bezkolizyjne trasy.
          Tak się buduje we wszystkich nowoczesnych miastach:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23704&w=16850985
          Wzorujmy się na dobrych i powszechnych rozwiazaniach, a nie eksperymentujmy.
          Aglomeracja warszawska to miliom samochodów. za 5-10 lat będzie 2 razy tyle. Co
          wtedy? Ruch po lokalnych ulicach, to ciągłe i nieustające korki, to wypadki, to
          spaliny.
          Ja tego nie chcę w Warszawie, a ty?
          • Gość: tirr TIRy na tory albo przez Warszawę. DK 50 to pośmiew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.13, 11:13
            Np. S-8[Via Baltica] zostanie wprowadzona w Trasę A-K i poprzez most Grota-
            > Roweckiego[!!!] przejdzie następnie w Trasę Toruńską. Czy według Was to ma
            sens
            > ?

Nie ma sensu. Dlatego SISKOM jest za wyrzuceniem tranzytu tir na obwodnicę
            okołowarszawską - droga krajowa nr 50.

Droga nr 50 na odcinku Wyszogród - Mińsk Mazowiecki już teraz jest PRZECIĄŻONA ruchem tranzytowym (na jednojezdniowej, kolizyjnej drodze przejeżdża ponad 3000 samochodów ciężarowych z przyczepą). Tak więc DK 50 także potrzebuje rozluźnienia, bo to bardzo nieprzyjazna droga dla innych pojazdów niż ciężarówki. Najlepszym rozwiązaniem dla Warszawy byłaby nie droga nr 50 czy autostrada dla tranzytu omijająca stolicę z dala (przy okazji dewastując cenne rolniczo tereny sadów grójeckich, okolic Wyszogrodu czy Równiny Łowicko-Błońskiej), lecz wdrożenie pomysłu TIRY NA TORY.

Na dodatek przy drogach ekspresowych w warszawie nie powinno być zabudowy mieszkalnej (bloków tym bardziej)! Za problemy mieszkańców związane z tranzytem odpowiedzialne są decyzje pozwalające na budowę domów przy ekspresówkach, nie te, które umożliwiają wielu tysiącom tranzytowych TIRów przejazd przez Warszawę. Na terenie EOW to domów nie powinno być, nie TIRów. Ze względów rolniczych pierścień autostradowy musiałby być znacznie droższy niż się powszechnie sądzi lub być wykonany zbrodniczo i barbarzyńsko wobec rolnictwa i czystości gleb. DK 50 - tranzyt na nią można byłoby docelowo wpuścić, gdyby była dwujezdniowa. Ale nie jest, więc zostają tylko TIRy na tory i przejazd (może nawet kilkunastu tysięcy na jednym odcinku) TIRów przez Warszawę. To ci, co zaplanowali zabudowę ieiszkalną przy drogach ekspresowych, popełnili krytyczny błąd.

Warszawa musi apelować o szybkie trasy kolejowe (co najmniej 120 km na godz dla pociągów tranzytowych - towarowych.) na liniach kolejowych odpowiadających drogom przebiegającym przez Warszawę (E30, E67, w mniejszym stopniu E77). Towary przewożone byłyby po ekspresowych liniach kolejowych, nie ciężarówkami zatruwającymi żyzne gleby. Poparcie TIRów na tory stanowiłoby o tym, że Warszawa to naprawdę ekologiczne i nowoczesne miasto. Nie dać się lobby tirowemu! Dajmy sobie spokój z wyrzucaniem kilku tysięcy tranzytowych TIRów na DK 50 czy nawet dalej, przez strefy żywicielskie Mazowsza. DK 50 nie nadaje się do tranzytu i można ją określić jako tymczasowy objazd, nie prawdziwą obwodnicę tranzytową! DK 50 to wręcz pośmiewisko Mazowsza - najbogatszego regionu w Polsce, przypomina bardziej trasę wojewódzką, nie międzynarodową!
            • Gość: nom Re: TIRy na tory albo przez Warszawę. DK 50 to po IP: *.tel.tkb.net.pl 14.08.15, 12:37
              siskom to tam siedze mogoły na niczym sie nieznajo ,jak tak ma byc to zlikwidowac s8 bo poco jak tiry jado lokalnymi drogami rozjebac te droge expresowo s8 na połnoc od warszawy nich bedzie lokalna !!!!!!
      • mon_cynamon SOLIDARNI 11.03.05, 11:45
        BĄDŹMY SOLIDARNI - TO ZNACZY STAWMY SIĘ W KUPIE ZA PRZEPROSZENIEM - TAM GDZIE
        TRZEBA I USTALMY - NA CZYM CHCEMY POSTAWIĆ, JAK ZACZNIEMY MÓWIĆ O SZCZEGÓŁACH -
        ŻE MOTYLE, ŻE ŁOSIE, ŻE BEMOWO ITP ITD - WYJDZIE WRZASK JEDEN WIELKI. USTALMY
        JEDEN GŁOS - CZYLI O CONAM CHODZI W TEJ GORĄCEJ CHWILI, NA CO NIE POZWoLIMY -
        oczywiście na łamach tego forum może się to nie udać, ale może mój głos tu
        popmoże, że będziemy jednym głosem Chomiczówki, a nie wrzaskiem setek pomysłów.
        • Gość: H Re: SOLIDARNI IP: 195.94.197.* 11.03.05, 13:51
          Back again. Dziekuje za glos cynamona - bedziemy 14-go i 16-go tam, gdzie trzeba.

Slowo na temat wypowiedzi vampi_r'a. Mape, o krorej mowisz, posiadam od dawna w domu w wersji
          big i small. Ze ja znasz - nie watpie, bo nie jest tylko moim odczuciem, ze SISKOM to po prostu
          urzedasy. Urbanisci sadzac z jezyka. Sami wiec te mape tworzyliscie. Wiec np. moze chodzic tu o kase z
          realizacji projektu, ktorego jestescie autorami. Lub o stanowiska. Jesli bladze, to mnie poprawcie.
          Wasze glosy na forum inteligentnie (trzeba przyznac) rozpraszaja uwage i energie, wprowadzaja zamet
          i probuja uspokoic ludzi jakimis kocopolami na temat 100 czy 200m.

Po pierwsze: przygladalismy sie wraz i innymi uczestnikami protestu wczoraj rzeczonej mapie - w
          odleglosci 100-200m. od planowanego przebiegu sa 3 osiedla na ul. Ksiezycowej, co zreszta widze
          rowniez z okna. Nie ma tam miejsca na zadna trase, chyba ze lukiem przez lotnisko. Wtedy tunel bylby
          2x dluzszy, co pewnie podrozy inwestycje o jakies 200mln. Dolozycie?

Po drugie: Wariant 3 i 4 nie wyklucza ruchu z Tarchomina. Tylko lukiem omija Bielany. Nawet po tym,
          jak trasa przez Bemowo stala sie faktem, jest aktualny. Jest wiec o co walczyc.

Po trzecie: O przebiegu takich tras [jest to trasa Szybkiego ruchu - stad S] decyduje wojewoda i jest to
          wylaczone zkompetencji samorzadu, zatem moglibysmy sobie nafiukac, gdyby nie to, ze chodzi o
          fundusze uniijne. A tam wyslano stare mapy, na ktorych nie bylo nowych osiedli. Wiec wbicie szpilki od
          tej strony mogloby okazac sie wcale mocna dzwignia - bo nie bylo konsultacji z mieszkancami.

Po czwarte: Mozecie pisac na info.chomiczowka.org, chetnie odpiszemy. Choc SISKOM nadal nie
          odpowiedzial na mojego maila :-/ Co do prywatnego spotkania - pewnie i tak nastapi ono 14-go lub
          16-go. Wy bedziecie siedziec w garniturach przy stole wraz z panem Wojtkiem Dabrowskim, nas
          poznacie po transparencie "Chomiczowka przeciw trasom" :-)))

• Gość: mb Re: SOLIDARNI IP: *.idea.pl 11.03.05, 14:18
            A gdzie konkretnie mieszają działacze protestu ?
            Na Chomiczówce, czy nowych osiedlach na zachód od Chomiczówki ?
            Pytam, bo ja mieszkałem wiele lat na Chomiczówce, a protestów nie popieram, chcę więc wiedzieć, kogo reprezentujecie ?
            • mon_cynamon Re: SOLIDARNI 11.03.05, 14:25
              działacze protestu!? Cóż za język. I co to są osiedla na północ od Chomiczówki,
              bo mnie poproszę konkretami
              • Gość: mb Re: SOLIDARNI IP: *.idea.pl 11.03.05, 14:44
                Na północ jest Wawrzyszew, a mi chodzi o to, czy osoby aktywne w tym proteście mieszkają na Chomiczówce, czy w nowych blokach w rejonie Połanieckich, Księżycowej, Maszewskiej i Esej.
                Moja obawa jest taka, że jeśli te osoby wywalczą odroczenie budowy, albo wyrzucenie trasy na Radiowo, to cały ten ruch pójdzie w Conrada i Reymonta. Im będzie fajnie - cisza i spokój, za to Chomiczówka się zatka tranzytem międzydzielnicowym z TMP.
                Zresztą, już teraz kupa ciężarówek jeździ Conrada i to zamiejscowych i mam podejrzenia, że jest to skracanie trasy marszrutą Marymoncka - Przy Agorze - Sokratesa - Conrada - Powstańców i dalej Maczka albo do Połczyńskiej.
                Uważam że nowa trasa ma szanse odciążyć ulice starej Chomiczówki, zatem jest dla niej korzystna.
            • Gość: H Re: SOLIDARNI IP: 195.94.197.* 11.03.05, 14:41
              Zapraszam po informacje na info@chomiczowka.org, bo jeszcze mnie nie postrzelilo, zeby upublicznic
              tu swoj adres. Chetnie odpowiem prywatnie.
              • Gość: mb Re: SOLIDARNI IP: *.idea.pl 11.03.05, 15:05
                A ja nalegam na publiczne określenie się, przynajmniej kolonii.
                To będzie bardziej wiarygodne, jeśli operujemy tu ogólnymi hasłami "obrony swojego domu", "Chomiczówka przeciw trasom" itp.
                _Zwłaszcza_ jeśli publicznie chcecie występować z hasłem w imieniu Chomiczówki.

Ja: kiedyś kolonia V, potem Bogusławskiego, teraz Stary Żoliborz.
          • mon_cynamon Re: SOLIDARNI 11.03.05, 14:23
            Hej H! Pan Vampire zgadza się spotkać, więc się umówmy, mam maila.
            • vampi_r Re: SOLIDARNI 11.03.05, 14:33
              mon_cynamon napisała:

> Hej H! Pan Vampire zgadza się spotkać, więc się umówmy, mam maila.

Ustalcie dowolne miejsce w sobote lub w nidziele przed poludniem. ja sie
              dostosuję.
              • vampi_r Re: SOLIDARNI 11.03.05, 14:35
                W sobotę cały dzień, a w niedzielę do południa. Dobrze byłoby miec dostęp do
                netu, by zobaczyć dokładną mapę S-7 i TMP w dużej rozdzielczości z zaznaczonymi
                wszelkimi sczegółami.
                • Gość: H Re: SOLIDARNI IP: 195.94.197.* 11.03.05, 14:58
                  Mape mam wydrukowana w domu, wiec chetnie spotkam sie np. 15-go po poludniu. Czekam na
                  odpowiedz na mojego ostatniego post-a. W ten weekend bedziemy zajeci dzialalnoscia, hmm...
                  organizacyjna. Wiec lepiej w srode.

Chce tylko wiedziec, czy wystepujesz i imieniu SISKOMu, czy osobiscie, bo Twoi koledzy nie sa
                  przekonani do interesujacych nas wariantow. Za ktorymi osobiscie sie wypowiadasz. Wiec dobrze
                  byloby miec jasnosc.

www.chomiczowka.org
                  • vampi_r Re: SOLIDARNI 11.03.05, 15:21

> Mape mam wydrukowana w domu, wiec chetnie spotkam sie np. 15-go po poludniu.
                    Cz
                    > ekam na
                    > odpowiedz na mojego ostatniego post-a. W ten weekend bedziemy zajeci
                    dzialalnos
                    > cia, hmm...
                    > organizacyjna.

No to mogę wam pomóc w tej działalności.

> Wiec lepiej w srode.

W środe jest 16.

Ale w tygodniu mi nie pasuje zaden termin na spotkanie. Pracuję do około 19:00.
                    Jeśli nie pasuje wam termin w ten weekend, to tylko w następny.

>
                    > Chce tylko wiedziec, czy wystepujesz i imieniu SISKOMu, czy osobiscie, bo
                    Twoi
                    > koledzy nie sa
                    > przekonani do interesujacych nas wariantow. Za ktorymi osobiscie sie
                    wypowiadasz. Wiec dobrze
                    > byloby miec jasnosc.

Z moich kolegów z SISKOM pisał tu tylko Yasioo.
                    Zdanie innych nie jest zdaniem SISKOM.
                    Ja pisze we własnym imieniu i w imieniu SISKOM.
          • vampi_r Re: SOLIDARNI 11.03.05, 15:12

>
            > Slowo na temat wypowiedzi vampi_r'a. Mape, o krorej mowisz, posiadam od dawna
            w domu w wersji big i small.

:-)))))))=
            Jeśli masz na mysli mapy ściagniete ze strony UD Bemowo... to współczuje.
            Ktoś z Bemowa zrobił nawyraźniej zdjęcie cyfrówka mapy wiszacej na ścianie
            podczas pierwszego spotkania informacyjnego na Bemowie i zaraz umieścił na
            stronie UD.

> Ze ja znasz - nie watpie, bo nie jest tylko moim odczuciem, ze SISKOM to po
            prostu
            > urzedasy. Urbanisci sadzac z jezyka. Sami wiec te mape tworzyliscie. Wiec np.
            moze chodzic tu o kase z
            > realizacji projektu, ktorego jestescie autorami. Lub o stanowiska. Jesli
            bladze, to mnie poprawcie.

Pomyśl logicznie. Gdyby to była prawda, to nam by zalezało, by mącic i robić
            projekty kolejnych wariantów. Projektantowi płaci sie za projekt, a nie za to,
            czy dojedzie do realizacji, czy nie.

> Wasze glosy na forum inteligentnie (trzeba przyznac) rozpraszaja uwage i
            energie, wprowadzaja zamet
            > i probuja uspokoic ludzi jakimis kocopolami na temat 100 czy 200m.

Pokaż ten zamęt. Czy wypowiadanie swojego zdania i opinii to juz zamęt?
            Czy mamy wszyscy byc jednomyslni jak na Białorusi?

> Po pierwsze: przygladalismy sie wraz i innymi uczestnikami protestu wczoraj
            > rzeczonej mapie - w
            >odleglosci 100-200m. od planowanego przebiegu sa 3 osiedla na ul. Ksiezycowej,
            > co zreszta widze
            >rowniez z okna. Nie ma tam miejsca na zadna trase, chyba ze lukiem przez lotnis
            > ko. Wtedy tunel bylby
            > 2x dluzszy, co pewnie podrozy inwestycje o jakies 200mln. Dolozycie?

Ja mówie o łuku przez lotnisko, ale wtedy bez tunelu.

> Po drugie: Wariant 3 i 4 nie wyklucza ruchu z Tarchomina. Tylko lukiem omija
            > Bielany.

Nie zgodze się. Wariant 3 i 4 wymaga zakręcenia TMP pod kątem niemal 90 stopni
            za hutą i wydłużenie całej trasy o dobre kilka km. Taka trasą pojada tylko ci
            tarchominianie, którzy akurat wyjeżdżaja na Poznan. A TMP powstawała z mysla o
            alternatywie przejazdu z Tarchomina na południe Warszawy, w tym na Bemowo,
            Ochotę, Ursynów. Czyli większośc ruchu z TMP w tych kierunkach wpadnie w
            Gen.Maczka przy wariancie 3 i 4.

> Po trzecie: O przebiegu takich tras [jest to trasa Szybkiego ruchu - stad S]
            > decyduje wojewoda i jest to
            >wylaczone zkompetencji samorzadu, zatem moglibysmy sobie nafiukac, gdyby nie to
            > , ze chodzi o
            > fundusze uniijne.

Masz rację. Radni Bielan tylko opiniują, a nie decydują.

> A tam wyslano stare mapy, na ktorych nie bylo nowych osiedli.

A ty skąd masz takie wiesci? Możesz podac źródła?

>
            > Po czwarte: Mozecie pisac na info.chomiczowka.org, chetnie odpiszemy.

Próbowałem wczoraj, ale miałem serwer error

> Choc SISKOM nadal nie
            > odpowiedzial na mojego maila :-/ Co do prywatnego spotkania - pewnie i tak
            nastapi ono 14-go lub 16-go.

Ja nie dostałem od ciebie maila. Napisała za to mon_cynamon.

> Wy bedziecie siedziec w garniturach przy stole wraz z panem Wojtkiem Dab
            > rowskim, nas
            > poznacie po transparencie "Chomiczowka przeciw trasom" :-)))

:-))))=
            Mam już transparent "Zburzyc Chomiczówkę".

Hej. Mam nadzieję, że jutro lub w niedziele spotkamy się.
            Umawiajcie się z mon_cynamon. Ka się dostosuję do kazdego miejsca i czasu.
            • Gość: H Re: SOLIDARNI IP: 195.94.197.* 11.03.05, 16:24
              Jeśli masz na mysli mapy ściagniete ze strony UD Bemowo... to współczuje.
              > Ktoś z Bemowa zrobił nawyraźniej zdjęcie cyfrówka mapy wiszacej na ścianie
              > podczas pierwszego spotkania informacyjnego na Bemowie i zaraz umieścił na
              > stronie UD.

No, musialby miec 6Mpixelowa matryce... Nie sadze. Raczej jest to zrzut na jpg-a z mocna kompresja -
              sadzac z dzesterow.

Pomyśl logicznie. Gdyby to była prawda, to nam by zalezało, by mącic i robić
              > projekty kolejnych wariantów. Projektantowi płaci sie za projekt, a nie za to,
              > czy dojedzie do realizacji, czy nie.

Ale np. rzeczoznawcy Ministerstwa Srodowiska tak. Bo tu tez SISKOM moze byc pogrzebany.

>Pokaż ten zamęt.

Jestescie niespojni w opinach co do wariantow. Chocby.

> Ja mówie o łuku przez lotnisko, ale wtedy bez tunelu.

A co na to lotnisko? Skad ta pewnosc?

> Nie zgodze się. Wariant 3 i 4 wymaga zakręcenia TMP pod kątem niemal 90 stopni
              > za hutą i wydłużenie całej trasy o dobre kilka km. Taka trasą pojada tylko ci
              > tarchominianie, którzy akurat wyjeżdżaja na Poznan. A TMP powstawała z mysla o
              > alternatywie przejazdu z Tarchomina na południe Warszawy, w tym na Bemowo,
              > Ochotę, Ursynów. Czyli większośc ruchu z TMP w tych kierunkach wpadnie w
              > Gen.Maczka przy wariancie 3 i 4.

Trudno, beda zakrecac. Przy Powazkowskiej nie ma wysokiego budownictwa o 50m od drogi.

> A ty skąd masz takie wiesci? Możesz podac źródła?

Postaram sie odgrzebac je na forum. Niestety teraz mam sporo innej roboty. Jesli dysponujesz
              dokumentami, ktore poszly do Unii, wskaz je.

> Próbowałem wczoraj, ale miałem serwer error

Za to przepraszam, domena jest mloda. Z pracy tez mam klopoty z polaczeniem przy duzym ruchu.
              Administrator serwera dzis stwierdzil, ze po ich stronie nie ma zadnych problemow. Kilka maili juz
              weszlo na serwer. Bedziemy to poprawiac.

> Mam już transparent "Zburzyc Chomiczówkę".
              >
              > Hej. Mam nadzieję, że jutro lub w niedziele spotkamy się.
              > Umawiajcie się z mon_cynamon. Ka się dostosuję do kazdego miejsca i czasu.

Wedlug wczesniejszej propozycji my mozemy w srode. Czyli po fachowym obejrzeniu Twojego
              transparentu. Gdzie i o ktorej?

• yasioo7 Re: SOLIDARNI 11.03.05, 15:38
            O ile dobrze pamietam, to 2 dni temu dostalem kopie tego maila, niestety bez
            adresu. Wyslany zostal na skrzynke, do ktorej nie mam dostepu. Odpowiedz
            wyslalem natychmiast i zostala zamieszczona w internecie. Ponizej jej tresc i
            adres w sieci:

Do zabezpieczen niwelujacych negatywne skutki tras drogowych
            zalicza sie takze podwojnie lub potrojnie przeszkolne okna z
            mikrowentylacja. Efekt tlumiacy takiego okna wynosi do 25 dB(A).
            Jest to tzw. ochrona bierna. Przy trasach tego typu poziom halasu
            wynosi zwykle okolo 70 dB(A), a wiec montaz takich okien pozwala
            na obnizenie halasu do poziomu okolo 45 dB(A). Dodam tylko, ze
            polska norma bedaca jedna z najostrzejszych w Europie dopuszcza
            halas o wartosci 55 dB(A) w ciagu dnia i 45 dB(A) w ciagu nocy.

Do ochrony czynnej zalicza sie m.in. wymienionine waly ziemne,
            ekrany akustyczne, kombinacje powyzszych oraz zieleni, a takze
            obudowe drogi lub schowanie jej w tunelu. Przyjmuje sie, ze
            maksymalny efekt tlumiacy ekranu akustycznego wynosi 15 dB(A).
            Dodatkowo mozna wprowadzic modyfikacje polegajaca na zagieciu
            ekranu akustycznego. Jest to tzw. "cantilever barrier", czyli
            doslownie tlumaczac "bariera wspornikowa", gdzie na zagietych
            wysiegnikach stalowych umieszcza sie dodatkowa bariere akustyczna.
            Dodatkowy wplyw ochronny moze miec wysokosc na jakiej Pani
            mieszka, a wiec okolo 26 m, a takze odleglosc 50 m od
            skrzyzowania. Raport OECD z 1995 roku podaje, ze przy takich
            parametrach odleglosci nastepuje wyciszenie o 5 dB(A).
            Ponad miesiac temu (niestety nie pamietam dokladnej daty) na
            spotkaniu w GDDKiA zaproponowalismy wprowadzenie w tunel lub
            czesciowo przekryty wykop zarowno odcinka S7 na Bemowie, jak i
            odcinka w okolicy wezla z Trasa Mostu Polnocnego. Chodzi dokladnie
            o czesc trasy pomiedzy wezlem z ul. gen. Maczka oraz z ul.
            Arkuszowa. Niestety od tego czasu nie mielismy mozliwosci kontaktu
            z GDDKiA i nie wiemy czy nasza propozycja zostala wzieta pod
            uwage. ZTCW na tym odcinku prowadzono prace koncepcyjne majace na
            celu wprowadzenie takiego rozwiazania. Napotkano problemy zwiazane
            z nosnoscia gruntow oraz ukladem hydrogeologicznym.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=296&w=21269437&a=21483332
            • vampi_r Do H. 11.03.05, 15:54
              Już wiem, czemu nie doszła do ciebie powyższa odpowiedź drogą emailową.
              Przez pomyłke została ona wysłana tylko na adres siskom_tak@autograf.pl.
              No ale za to zamieszczamy ją po raz drugi na forum.
              • Gość: H Re: Do H. IP: 195.94.197.* 11.03.05, 16:25
                Taki adres podaliscie.
            • Gość: H Re: SOLIDARNI IP: 195.94.197.* 11.03.05, 16:26
              Si, si, dzieki, czytalam i odpisalam.
    • Gość: Automobilista Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 01:02
      Jakim prawem osoby piszące w tym wątpu używają sformułowania "Chomiczówka
      przeciw trasie"? Ja też mieszkam na Chomiczówce i popieram budowę trasy -
      lepszy płynny ruch na trasie ekspresowej, niż przelewający się wąskimi Conrada
      czy Wólczyńską.

Ale skoro przeciwnicy trasy stosują uogólnienia, to pozwolę sobie na to i ja -
      a zatem CHOMICZÓWKA ZA TRASĄ!!!
      • Gość: mirosław Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 12:35
        Niech Pan Lech Kaczyński pamięta, że w tym roku są wybory prezydenckie, w
        których ma zamiar kandydować.Dla mieszkańców Bielan mam propozycję- nie
        głosujmy na kogoś, kto fotel prezydenta tego miasta traktuje jako odskocznię na
        stanowisko prezydenta kraju,a dobro Warszawiaków ma w głębokim poważaniu.
        • Gość: Automobilista Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! IP: 193.0.117.* 12.03.05, 13:10
          Słuszna uwaga, ale od razu zapytam, co jest dla ciebie dobrem warszawiaków -
          trasa czy jej brak?
          • Gość: mirosław Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 13:24
            Obwodnica, jak sama nazwa wskazuje omija miasto, a nie je przecina.Jeśli zarząd
            miasta sądzi innaczej to działa na naszą szkodę.Nigdy nie oddam swojego głosu
            na PiS.
            • Gość: Automobilista Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! IP: 193.0.117.* 12.03.05, 13:49
              Mylisz pojęcia. Koło Chomiczówki ma przechodzić nie obwodnica, lecz trasa
              WYLOTOWA, którta jak sama nazwa wskazuje wyprowadza ruch z miasta na zewnątrz,
              więc nie może leżeć poza miastem.
              • vampi_r Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! 12.03.05, 14:10
                Obwodnica, jak sama nazwa wskazuje, prowadzi ruch po obwodzie.

Obwodnice dzielą się na 3 rodzaje:
                • śródmiejskie, takie jak np. Trasa Łazienkowska, Prymasa Tysiąclecia, Trasa Siekierkowska, które omijają śródmieście,
                • miejskie, takie jak Trasa AK, które przechodzą przez dzielnice na obrzeżach miasta. Te dwa typy obwodnic przeznaczone są dla ruchu miejskiego, wewnątrzaglomeracyjnego i dla tranzytu lokalnego.
                • pozamiejskie, przechodzące poza miejską aglomeracją (np. droga krajowa numer 50 i 62). Obwodnice pozamiejskie przeznaczone są dla ruchu tranzytowego dalekobieżnego.

Poza tym w miastach buduje się też sieć tras wylotowych, które mają kierunek docentralny. Do takich planowanych tras w Warszawie nalezec będa:
                - Trasa Salomea-Wolica wyprowadzająca ruch z Warszawy na Kraków, Katowice, Wrocław
                - Trasa S-7 wyprowadzjaca ruch w kierunku Gdańska.

Ruch na Łódź i Poznań wyprowadznay będzie przez Trasę S-8 i POW i dalej do A2
                Ruch na Mińsk Mazowiecki i Siedlce wyprowadzany będzie przez POW i WOW i dalej do A2
                Ruch na Lublin wyprowadzany będzie WOW.
                Ruch na północny wschód wyprowadzany będzie Trasą S-8
              • Gość: arkady Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.05, 17:18
                Automobilisto przykro mi ale nie masz racji. Ratusz od kilku lat nie może się
                doprosić 300mln na metro a teraz nagle Rząd funduje Warszawie wylot na Gdańsk
                za 1,2mld złotych. To trasa ekspresowa Warna-Gdańsk.
                Wólczyńska,Conrad to składowe Trasy Mostu Północnego, nie pojezdzisz sobie tymi
                ulicami, bądz tego pewny. S-7 to nie jest cudowne panaceum na korki w Warszawie
                a wprost przeciwnie.
                • vampi_r Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! 12.03.05, 18:08
                  A którędy obecnie odbywa się ten tranzyt Varna - Gdańsk?
                  • vampi_r Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! 12.03.05, 18:14
                    I jeszcze jedno: S-7 nie jest trasa samą w sobie. To element całego systemu.
                    S-7 sama nie rozładuje korków w Warszawie. To nie jest jej cel. jej celem jest odciążenie ul. Pułkowej i Wislostrady, odciążenie Łomianek.
                    Korki w mieście zostaną rozładowane przez system wszystkich obwodnic i nowych tras wylotowych z Warszawy, plus rozwój komunikacji masowej plus modernizacja istniejących ulic i kluczowych skrzyżowań w mieście.

Brak jakiegokolwiek z elementów tego systemu, nie roziwiąże problemu komunikacynego w stolicy.
                    Tak samo, jak mimo posiadania przez ciebie superszybkiego komputera i nowego systemu Windows i szybkiego łącza internetowego, nie spowoduje szybkiego pisania i wysyłania postów na forum, jeśli braknie ci myszki za 20 zł.
              • Gość: mirosław Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 18:23
                Ta wylotówka, jak ją nazywasz to w rzeczywistości trasa południe- północ
                przeznaczona dla ruchu tranzytowego.
                • vampi_r Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! 12.03.05, 20:16
                  Gość portalu: mirosław napisał(a):

> Ta wylotówka, jak ją nazywasz to w rzeczywistości trasa południe- północ
                  > przeznaczona dla ruchu tranzytowego.

Bosz.....
                  A słyszałes coś o autostradzie A1?
                  Którędy wg ciebie obecnie przechodzi ten tranzyt?
                  • Gość: mirosław Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 21:58
                    Tranzyt przechodzi przez miasto i należy zrobić wszystko aby go z niego wywalić.
                    • vampi_r Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! 12.03.05, 22:08

Którędy przez miasto? Konkretnie - którymi ulicami?
                      • Gość: mirosław Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 09:32
                        Wisłostrada,Pułkowa, dalej przez Lomianki.
                        • vampi_r Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! 13.03.05, 13:29
                          Na Wisłostradzie jest obecnie tunel.
                          Czy widzialeś tira w tunelu?

Radzę ci przejechac się kiedys na Wisłostradę w okolice Starego miasta, postać z godzinkę i policzyć te tiry. Zdziwisz się.
                          • Gość: mirosław Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 18:37
                            Do firmy, w której pracuję dostarczane jest paliwo 30 t. cysternami. Jeżdżą one
                            właśnie Wisłostradą, omijając tunel mostem Swiętokrzyskim, przez Pragę,
                            wracając na lewy brzeg Wisły mostem Siekierkowskim. W ten sposób postępuje
                            większość kierowców TIR-ów.Zapoznaj się zproblemem od strony praktycznej bo mam
                            wrażenie, że jesteś tylko teoretykiem.
                            • Gość: Automobilista Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 22:25
                              Jeśli z Wisłostrady TIR-y wjeżdżają na Most Świętokrzyski, to muszą wcześniej
                              kluczyć uliczkami Powiśla. Wybacz, ale choc często tam bywam, to w życiu na
                              tych uliczkach TIR-a nie widziałem. Fantazja cię rozpiera.
                              • donkej Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! 13.03.05, 22:47
                                Spójrz na plan.... Powiśle jest nad Wisłostradą.
                                • Gość: Automobilista Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 06:58
                                  Spróbuj jechać najpierw Wisłostradą, a potem wjechać na Most Świętokrzyski, nie
                                  wjeżdżając uprzednio na ulice Powiśla. Życzę powodzenia :)
                                  • donkej Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! 14.03.05, 11:50
                                    Jeżdżę w drugą stronę - właśnie tak - nie wjeżdżając na Powiśle. Może w drugą
                                    stronę jest inaczej...
                              • Gość: mb Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! IP: *.idea.pl 13.03.05, 23:22
                                Mnie martwią ciężarówy zasuwające ulicą Conrada.
                                Zwłaszcza wieczorem jest ich sporo i wydaje mi się, że to jest tranzyt.
                                Dla mnie to jest argument za budową tej trasy.
                            • Gość: ? Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! IP: *.chello.pl 13.03.05, 22:50
                              Na Swietokrzyskim jest całkowity zakaz dla > 3,5 tony. Proszę nie łgać.
                              • Gość: mirosław Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 15:57
                                Jeśli na Swiętokrzyskim obowiązuje ograniczenie tonażu do 3,5 t. to oznacza, że
                                mogą jeżdzić tam tylko samochody osobowe, a co z autobusami? Załóżmy, że masz
                                rację.Można również innaczej, aczkolwiek bardziej szkodliwie. Pojedżmy
                                Wisłostradą, mostem Grota i przez całą Pragę do Siekierkowskiego.Moje
                                rozumowanie sprowadza się do jednego.Ruch tranzytowy powinien omijać miasto
                                szerokim łukiem.
                                • jaa_ga Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! 14.03.05, 19:27
                                  Przykro mi, ale Twoje rozumowanie prowadzi
                                  do reductium ad ...absurdum.
                                  • Gość: mirosław Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 19:56
                                    Jeśli chcesz żyć w smrodzie spalin i hałasie to żyj ale nie zmuszaj do tego
                                    innych. Mieszkam w okolicy ul. Pułkowej więc powinienem być szczęśliwy, wszak
                                    przestanie ona być wylotówką, a stanie się raczej ulicą lokalną. Zadć sobie
                                    należy tu jednak pytanie-a co z mieszkańcami Wólki, Radiowa, Placówki czy
                                    Chomiczówki.
                                    • vampi_r Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! 14.03.05, 20:10
                                      Własnie nikt z SISKOM nie chce życ w smrodzie.
                                      Smród i zbędne spaliny powodowane są przez wszechobecne korki w Warszawie.
                                      System tras ekspresowych plus inne trasy bezkolizyjne budowane przez miasto plus remonty stołecznych ulic plus inwestycje w komunikację masową, mają doprowadzić do likwidacji korków. Przynajmniej na kilkanaście lat. Co potem? - system trzeba rozwijać, nieustannie. Nowe linie metra, nowe trasy w Warszawie i poza. Jak nie dorzuca się do pieca, to ogień gaśnie.
                                      • Gość: uni Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.03.05, 20:51
                                        Tak się składam, ze jestem mieszkancem Chomczowki i nie zycze sobie (patrz post
                                        nr 1), aby wypowiadac sie w moim imieniu. Jestem za budowa trasy. Jak nie
                                        mieszkancy, to motyle albo tysiacletnie drzewo zawsze stanie na przeszkodzie.
                                        Jak tak dalej pojdzie, to Warszawa nigdy nie doczeka sie odwodnicy!!!
                                        Pozdrawiam
                                        • Gość: uni Re: Chomiczówka ZA TRASĄ!!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.03.05, 20:53
                                          I jeszcze jedo... Mowicie o halasie, a spiewajacy ksiadz z parafii przy Conrada
                                          nikomu nie przeszkadza?!?!
                                          • mon_cynamon Księżą i trasy = hałasy? 15.03.05, 09:33
                                            Co ma piernik do wiatraka!? Nikt nie mówi za Ciebie - T jesteś unit czy jakoś
                                            tam,zauważyłeś posta nie Twego autorstwa, z Twoim podpisem? Jesteś za - OK!
                                            Bądź i mów głośno! A to, że wczoraj na radzie wszyscy niemalże stwierdzili, że4
                                            przedstawione warianty tras i ich połączenia są fatalne,rodem z piekła i
                                            głębkoiej komuny - to się nazywa nic??
    • Gość: Gość Re: CHOMICZOWKA WOLNA OD TRAS!!! IP: *.proxy.bosbank.pl / *.bosbank.pl 15.03.05, 09:28
      Tak, sesja rady Gmina Bielany odbyła się wczoraj. Miałam okazję przysłuchiwać
      się dyskusji. To zakrawa o kpinę. Pan inżynier z generalnej Dyrekcji Budowy
      Dróg i Autostrad przedstawił proponowane warianty przebiegu trasy S-7, mówiąc
      że wariant pierwszy, trzeci i czwarty i tak nie są możliwe do realizacji, więc
      z góry nie ma co o nich mówić i tak naprawdę pozostaje tylko wariant drugi,
      przebiegu trasy przez Bemowo i Bielany.

Przecież tutaj mieszka "zaledwie" 100 tys. osób, można ich sobie lekceważyć
      (dla porównania w gminie Stare Babice rozchodzi się o kilkadziesiąt domów -
      kilkadziesiąt-góra kilkaset osób, w Łomiankach mieszka 30 tys. osób).

To jest kpina. Decyzja już została podjęta. GDBDiA będzie rekomendować wariant
      drugi, pan prezydent z resztą tez, przecież zależy mu na drodze w rodzinne
      strony. Dlaczego obrano wariant drugi - prawda jest okrutna, nie mieszkają tam
      przecież ludzie bardzo bogaci, wpływowi, wysoko postawieni urzędnicy. Przeważa
      budownictwo blokowe. Ci ustawieni prędzej mieszkają w Starych Babicach, czy
      Łomiankach. Nikogo nie interesuje interes biedniejszych choć licznych
      społeczności. Widocznie w Warszawie potrzebne są slamsy i padło akurat na
      Bemowo i Chomiczówkę.

Jedyna nadzieja, że UE nie da tej zawrotnej kasy na budowę tras, tym bardziej
      że jest to sprzeczne z interesem lokalnych społeczności. Może przynajmniej
      urzędnicy UE nie zlekceważa sobie 100 tys. osób, które może nie są tak bogate,
      wykształcone i elokwentne jak mieszkańcy osiedli willowych, ale też mają prawo
      do godnego życia.

Mój apel: protestujmy nie tylko do polskich urzędników, bo tu batalia jest
      raczej przegrana, protestujmy do instytucji unijnych - tych które dzielą
      pieniądze na takie inwestycje. W dobie internetu jest to możliwe.

Zachęcam do protestu!

• mon_cynamon KOMENTARZ TVP3 - 15.03.05, 09:37
        Bardzo sensowna wypowiedź, mily gosciu - tak oto i jest. POZOSTAJE nam protest,
        uruchamianie własnych kanałów w Brukseli ;) okropny był komentarz kończący
        relację z naszej rady - panienka z okienka stwierdziła, ze skoro spec ustawa
        obowiązuje - to wszystko juz stracone i GDBDiA postawi na swoim!
        • Gość: Zainteresowany Re: KOMENTARZ TVP3 - IP: *.uminho.pt / *.scom.uminho.pt 15.03.05, 11:03
          A co to jest GDBDiA ???
          • rosebud68 Re: KOMENTARZ TVP3 - 15.03.05, 20:57
            Gość portalu: Zainteresowany napisał(a):

> A co to jest GDBDiA ???

Generalna Dyrekcja Bajzlu Drogowego i Arogancji
      • mon_cynamon Piszcie więc na: Kaczyński 15.03.05, 09:37
      • mon_cynamon Piszcie na: wojewoda 15.03.05, 09:38
      • Gość: chomik Re: CHOMICZOWKA WOLNA OD TRAS!!! IP: 195.94.197.* 15.03.05, 10:38
      • Gość: H Re: CHOMICZOWKA WOLNA OD TRAS!!! IP: 195.94.197.* 15.03.05, 10:40
        Gosc, czy moglbys skontaktowac sie z nami? Dobrze byloby taki protest zredagowac i powiesic na
        chomiczowka.org.

info@chomiczowka.org
        • Gość: H Co z Gazeta? IP: 195.94.197.* 15.03.05, 10:48
          po wczorajszej sesji Rady na GW Warszawa nic. Czy to nie jest rownie wazne, co metro na Placu
          Wilsona?
          • Gość: gosc Re: Co z Gazeta? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.05, 20:45
            Zacznij się powoli przyzwyczajać. Jedyną gazetą która pisze w miarę obiektywnie
            na tematy związane z S-7 jest "Rzeczpospolita".
            • Gość: H Re: Co z Gazeta? IP: 195.94.197.* 17.03.05, 12:25
              Prowadze w tej sprawie male przywatne sledztwo i juz zdaje sie mam pierwsze wyniki. Nie chce, zeby
              wygladalo to na jakas manifestacje pogladow politycznych, ktore odkladam tu na bok. Lubie GW i jest
              mi poprostu przykro, ze protesty sa przedstawiane jako polityczne wyczyny ugrupowan niewygodnych,
              wyglupy partii beretow (vide zdjecie - wybrali chyba najstarszych manifestujacych).

Protestuja mieszkancy, bo to ich domy i osiedla. I maja prawo sie bronic. Wnioskujac z wpisow na
              naszym forum i korespondencji, jaka dostaje, nie sa tylko banda przeciwunijnych oszolomow, ale
              ludzie, ktorzy wlasnie na podstawie przepisow Unii staraja sie egzekwowac swoje prawo do spokojnego
              zycia. Czyli, uwazaj roody, potencjalny elektorat demokratyczny. Brakiem rozwagi w tej sprawie
              mozecie ich tylko zrazic, przy okazji obrazajac rowniez ich IQ.

A z Gosciem sie zgadzam, wiec odprezam sie i przyzwyczajam. Tak juz zostanie ;)
              • Gość: H Re: Co z Gazeta? IP: 195.94.197.* 17.03.05, 12:26
                ... forum do wgladu na www.chomiczowka.org
      • Gość: Zainteresowany Re: CHOMICZOWKA WOLNA OD TRAS!!! IP: *.uminho.pt / *.scom.uminho.pt 15.03.05, 11:05
        A co to jest GDBDiA ???
        • mon_cynamon Gdaczące zmory wysysające stwory 15.03.05, 11:08
          Gość portalu: Zainteresowany napisał(a):

> A co to jest GDBDiA ???

Rany Julek, ale jesteś nachalno-dociekliwy! Toż wiadomo, że chodzi o literówkę
          w skrócie Główej Dyrekcji Dróg i Autostrad, korekt?

• mon_cynamon Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad 15.03.05, 11:17
          Cholerka! Dzięki bardzo - już teraz wersja superpoprawna :)

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad,
          ul. Żelazna 59, 00-848 Warszawa
          • mon_cynamon <a href="http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_0503" targe 15.03.05, 11:21
            • jaa_ga POTOKI RUCHU 2010 15.03.05, 14:42
              Jak chcesz rozwiązać ten problem?
              Bo nie wystarczy pieniaczyć, trzeba działać, ROZUMIESZ ??

www.profilab.pl/galeria/sky/zalacznik_e21.jpg
              • mon_cynamon Re: POTOKI RUCHU 2010 15.03.05, 15:46
                rozumiem słonko i działam. A jak to rozwiązać - to Ty mi powiedz - przecież
                masz mapkę i wiedzę
                • vampi_r Re: POTOKI RUCHU 2010 18.03.05, 16:57
                  mon_cynamon napisała:

> rozumiem słonko i działam. A jak to rozwiązać - to Ty mi powiedz - przecież
                  > masz mapkę i wiedzę

Rozwiązać to można w jeden sposób - przeniesc stolice do Łodzi, a z Warszawy
                  zribic skansen slumsowy.
                  Ludzie jada do Warszawy, bo tu jest stolica.
                  Nie budując tras, tego nie zmienisz, a stajemy się tylko pośmiewiskiem całej
                  Polski i Europy.

Plany tras były znane od lat. czemu dopiero teraz się obudziliście?
                  Nie chciało się ruszyc d... do UD Bielany, by dowiedzieć się o planach?
          • mon_cynamon Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad 15.03.05, 11:34
            "W Zegrzu w dniach 11 13 września 2002 r. odbyła się międzynarodowa V
            Konferencja Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego.
            Ze względu na wagę problemów i ich aspekt konferencja miała charakter
            międzynarodowy.
            Hasło konferencji:BEZPIECZNYMI DROGAMI DO EUROPY" - to cytat z ich strony
            głównej. Państwo są bardzo na czasie, jak widać, przekazują niezwykle aktualne
            informacje obywatelom - jak to było widać na wczorajszej radzie
    • vin7 Propozycja trasy 16.03.05, 20:34
      Mój pomysł- VIN7-VERSJA jest syntezą tego co wg. mnie najlepsze z pomysłów
      dyskutantów tego forum , pomysłów z innych forów, pomysłu tzw. "Projektu
      Obywatelskiego" EkoBG i moich własnych przemyśleń .
      Moje założenia: ochrona zabudowy mieszkalnej,połączenie z osiedlami,
      likwidacja "wariantu 2", ochrona Lasu Bemowskiego i Boernerowa.

TRASA: od Łomianek do Cm.Płn.jak wariant 2 trasy S-7.Przed końcem cmentarza
      odbija lekko na płn. przekraczając Arkuszową na wys.Księżycowej, przez
      fragment lasku od str.g.śmieciowej - na lotnisko.Tu łączy się na środku
      lotniska z TMP. Przedłużenie G.Maczka wzdłuż lotniska połączona z Chomiczówką
      ale nie pod oknami - dochodzi do TMP.
      Teraz najważniejsze!!-wg.EBG-trasa biegnie przez lotnisko skosem, dalej
      środkiem b.szerokiego przesmyku m.Dostepną a Podmiejską , przecina Radiową,
      biegnie na tylach WAT i na terenie ogr.dzialk.WAT wezeł z AK k.Lazurowej -
      rozwiniecie planowanego.
      Poddaje ten pomysl pod Waszą ocene - fachowcem nie jestem ale znam te tereny.
      Podziekowania dla EkoBG za udostepnienie projektu.
      • Gość: H Re: Propozycja trasy IP: 195.94.197.* 17.03.05, 12:50
        Wiem z naszego forum od SISKOM-u (podaja sie za zorientowanych), ze nie ma pewnosci co do wykupu
        terenow lotniska od MON. Wiec to tylko gdybanie.

Moim osobistym (zaznaczam) zdaniem ta trasa i tak jest za blisko Chomiczowki. Proponowal nam to
        SISKOM: 100-200m. Oznacza to wprowadzenie trasy prosto na Bemowo. A jesli ja ide - to razem z
        Bemowem. Nie chce sie z nimi skolcac podsuwajac im trase pod nos.

www.chomiczowka.org
        • vin7 Re: Propozycja trasy 17.03.05, 21:30
          A ja z kolei wiem ze te tereny lotniska Rada Dzielnicy Bemowo w swoich
          uchwalonych planach
          przeznaczyła na zabudowę biurowo-finansową i luksusuwe apartamentowce, więc
          uprzejmie proszę nie pieprzyć panie H (a mam wrażenie za to sam szew Rady, bo
          nikt inny by nie wkleił na rozpoczęcie wątku radosnych przemyśleń p.Bonickiego).
          Jak zwyklę chodzi o tereny pod zabudowę a o ciemnych interesach Agencji Mienia
          Wojskowego ostatnio jest bardzo głośno w prasie!
          Trasa według podanego pomysłu jest niewygodna dla "biznesmenów".
          • Gość: H Wielka odslona :) IP: *.acn.waw.pl 18.03.05, 20:38
            Otoz jestes w najwiekszym bledzie, poniewaz JESTEM KOBIETA. Pisze tylko tak,
            zeby nie mozna sie bylo na pierwszy rzut oka domyslic. No wiec i niecenzuralne
            wyrazenie troche nie na miejscu. Poczatek watku napisalam sama, z rada nie mam
            nic wspolnego, no moze to, ze rada reprezentuje ogol mieszkancow. Z biznesmenem
            tez sie nie udalo, jestem pracownikiem w zagranicznej firmie zwiazanej z rynkiem
            mediow i moje wyksztalcenie nie jest nawet troszke zwiazane z ekonomia. Mozna
            powiedziec, ze wrecz przeciwnie. Zreszta jaki biznesmen bawilby sie w bitki na
            forum Zoliborz-Bielany.

No i szyc umiem troche, jak kazda babka, ale zaraz zeby "szew Rady"...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka