Dodaj do ulubionych

POLE MOKOTOWSKIE - NIE POLA !!!!!!!

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.02, 00:08
prasa piszac o Polu Mokotowskim uzywa z uporem maniaka nazwy Pola
Mokotowskie,nigdy w Warszawie nie bylo takiego miejsca nie wiem skad sie to
wzielo.Jedynie Kurier w WOT uzywa prawidlowej nazwy a i to nie zawsze,dlaczego
nie szanuje sie tradycyjnych nazw ? nie czepiam sie po prostu chce przypomniec
bylo i jest POLE MOKOTOWSKIE.
Obserwuj wątek
    • eela Re: POLE MOKOTOWSKIE - NIE POLA !!!!!!! 14.06.02, 00:12
      Witam Cię myszo w nowym dniu :-). Jasne, ze masz racje. To jakaś mania
      przekręcania dawnych nazw. Tak jak Ogród Saski niektórzy nazywaja Parkiem
      Saskim.
      • palker Re: POLE MOKOTOWSKIE - NIE POLA !!!!!!! 14.06.02, 00:18
        a bazar Różyckiego, Różycem i Szmulowiznę, Szmulkami.
        PS
        A co ty o tak poźnej/wczesnej porze na forum porabiasz?
        "Dzieńdoberek" ci mam powiedzieć czy tez "wieczórdobry"? :-))
        • Gość: mysza Re: POLE MOKOTOWSKIE - NIE POLA !!!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.02, 00:23
          pozdrawiam , snuje sie czasami o roznych porach , ciesze sie ze nie jestem
          sama :))
          • palker Re: POLE MOKOTOWSKIE - NIE POLA !!!!!!! 14.06.02, 00:29
            Gość portalu: mysza napisał(a):

> pozdrawiam , snuje sie czasami o roznych porach , ciesze sie ze nie jestem
            > sama :))

Samotna mysz w cyberprzestrzeni wcale nie musi sie czuć jak okruszek:-))
            • Gość: mysza Re: POLE MOKOTOWSKIE - NIE POLA !!!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.02, 00:33
              pieknie powiedziane :))romantyzm + tech :))
        • eela Re: POLE MOKOTOWSKIE - NIE POLA !!!!!!! 14.06.02, 08:29
          Siedziałam sobie, nie chciało mi sie spac. Mógł byc dzieńdoberek :-)
    • jhbsk Re: POLE MOKOTOWSKIE - NIE POLA !!!!!!! 14.06.02, 08:05
      A aleję Niepodległości wiele osób nazywa uporczywie Alejami.
      • eela Re: POLE MOKOTOWSKIE - NIE POLA !!!!!!! 14.06.02, 08:32
        Dawniej Aleje to były Aleje Ujazdowskie, nawet w piosence tak jest. Warszawiacy
        nie znają własnego miasta, ani jego historii. A może bierze sie to stąd, ze
        dużo osób to przyjezdni?
        • jhbsk Re: POLE MOKOTOWSKIE - NIE POLA !!!!!!! 14.06.02, 08:40
          Może, a może to nobilitacja, bo Aleje wygląda poważniej niż aleja?
      • liloom Re: POLE MOKOTOWSKIE - NIE POLA !!!!!!! 14.06.02, 09:38
        jhbsk napisał(a):

> A aleję Niepodległości wiele osób nazywa uporczywie Alejami.

NIE ZGADZAM SIE!!!!!!!!!!
        ALEJAMI NAZYWA SIE HISTORYCZNIE UJAZDOWSKIE!!!!!!!!!!

• Gość: PTee Re: POLE MOKOTOWSKIE - NIE POLA !!!!!!! IP: 212.76.37.* 14.06.02, 17:50
      A właśnie? A służewska ulica Fosy? Czy Fosa?

• Gość: :-) Re: POLE MOKOTOWSKIE - NIE POLA !!!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.02, 17:53
        Fosy bo ta fosa była nie jedna :-)
    • z0rr0 POLA MOKOTOWSKIE - NIE POLE !!!!!!! 14.06.02, 19:38
      Gość portalu: mysza napisał(a):

> prasa piszac o Polu Mokotowskim uzywa z uporem maniaka nazwy Pola
      > Mokotowskie,nigdy w Warszawie nie bylo takiego miejsca nie wiem skad sie to
      > wzielo.Jedynie Kurier w WOT uzywa prawidlowej nazwy a i to nie zawsze,dlaczego
      > nie szanuje sie tradycyjnych nazw ? nie czepiam sie po prostu chce przypomniec
      > bylo i jest POLE MOKOTOWSKIE.

A dla mnie zawsze były, są i będą Pola Mokotowskie. Można przyjąć że fragment
      Pól, np. między Waryńskiego i Niepodległości to Pole. Ale całość to POLA.

Może dziennikarze piszący POLA (a nie POLE) MOKOTOWSKIE czytali pilnie wszystkie
      lektury (co nie jest powszechne wśród "humanistów"), a w szczególności starego
      kronikarza Warszawy, który np. w "Lalce" (na początku rozdziału
      trzynastego "Wielkopańskie zabawy") pisał:
      "W Alejach Ujazdowskich był już taki natłok powozów i dorożek, że miejscami
      należało jechać stępa, przy rogatce zaś utworzył się formalny zator i musiał
      czekać z kwadrans, pożerany niecierpliwością, zanim ostatecznie powóz jego
      wydostał się na MOKOTOWSKIE POLA. Na skręcie drogi Wokulski wychylił się i przez
      mgłę żółtawego kurzu, który gęsto osiadał mu twarz i odzienie, przypatrywał się
      wyścigowemu POLU."

I jak <mysza> - czy dalej twierdzisz, że "nigdy w Warszawie nie bylo takiego
      miejsca".

Pozdrawiam - z0rr0.
      • Gość: mysza Re: POLA MOKOTOWSKIE - NIE POLE !!!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.02, 19:55
        brawo Zorro zaskoczyles mnie absolutnie,ale ja dalej twierdze ze jest Pole bo
        tak oficjalnie nazywalo sie od okresu miedzywojnia i tak zapisywane bylo w
        dokumentach.wszyscy Warszawiacy uzywaja tego okreslenia i moze niech tak
        zostanie.A w Warszawie za czasow "Lalki"moze tam faktycznie byly pola uprawne
        na przyklad.dzieki za ciekawy tekst zaczynam grzebac w ksiegach :))
        • Gość: Pooh Re: POLA MOKOTOWSKIE - NIE POLE !!!!!!! IP: *.chello.pl 16.06.02, 11:23
          Uprawne to raczej nie (choc kawalek dalej, tam gdzie dzisiaj szpital na
          Banacha i PAN, faktycznie byly pola uprane, i to jeszcze na poczatku lat 60.).
          Liczba mnoga pewnie ze wzgledu na wielkosc - przy dzisiejszym placu Unii
          Lubelskiej byly wspomniane wyscigi, pozniej obok (a moze w tym samym
          miejscu??) zrobili lotnisko, obok (przy dzisiejszej Zwirki i Wigury)
          bylo "pole" na przeglady wojsk - Pola Mokotowskie byly po prostu wielkim
          terenem podzielonym na kilka roznie wykorzystywanych czesci.
          • kilovolt No to jednak pola!!! 16.06.02, 11:51
            Zatem jeżeli było ich kilka różnie wykorzystywanych to nie można mówić w
            liczbie pojedynczej pole, tylko skoro kilka tzn. że w liczbie mnogiej czyli
            pola. Zresztą obecnie to też nie jest jedno pole, gdyż jedno jest z jednej
            strony al. Niepodległości w stronę Waryńskiego a drugie z drugiej strony w
            stronę Żwirki i Wigury czyli mamy już dwa a to jest już liczba mnoga.
            • Gość: Pooh Re: No to jednak pola!!! IP: *.chello.pl 17.06.02, 00:14
              W owym czasie Pole bylo zreszta o wiele wieksze niz obecnie - ciagnelo sie od
              rogatek mokotowkisch (pl. Unii) i, nota bene, Polnej (wzdluz tej ulicy byly
              wyscigi konne) az do Alei Grojeckiej. Al. Niepodleglosci nie bylo - mniej
              wiecej w jej obecnym miejscu szla ul. Topolowa, tez prowadzaca do wyscigow, na
              miejscu dzisiejszej Zwirki i Wigury nie bylo ulicy, Raszynska konczyla sie
              kawalek za Nowowiejska (ograniczajaca Pole od polnocy).
    • eela Re: POLE MOKOTOWSKIE - NIE POLA !!!!!!! 16.06.02, 21:29
      Dzis czytałam wspomnienia dekoratora teatralnego z 1900 roku i on uzywa nazwy
      Pole Mokotowskie. Wydaje mi się, ze jednak ta nazwa jest prawidłowa
      • Gość: mysza Re: POLE MOKOTOWSKIE - NIE POLA !!!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.06.02, 08:03
        ja tez upieram sie przy Polu :))milego dnia
        • tassman mysza i POLe !!!!!!! 17.06.02, 08:15
          Mysza,

A wiesz że wyjąłeś mi ten watek z głowy w niedzielę. jadąc metrem zobaczyłem
          pisownie nazwy stacji metra "pole mokotowskie" i pomysałem czy to jest "pole" czy
          powszechnie wszedzie uzywane "pola" i własnie z tym dylematem zamieżałem stworzyć
          wątek. Gratuluję uprzedzenia :)
          Teraz tez już wiem ze prawidłowo powinno być "POLE"!!

PZDR
          tassman:)

• Gość: mysza Re: mysza i POLe !!!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.06.02, 08:24
            i ja pozdrawiam,a o nazwie stacji jakos nie pomyslelismy,dobrze ze zwrociles
            uwage tak czy inaczej dla mnie jednak bedzie Pole.:))
            ps.moze troche wrazen z podrozy ?
            • eela Re: Tassman, jakie wrażenia? 17.06.02, 08:42
              popieram Myszę, napisz coś
        • eela Re: POLE MOKOTOWSKIE - NIE POLA !!!!!!! 17.06.02, 08:40
          A wzajemnie, myszo :-). Nazwa odnosi się do całego obszaru, a nie kawałków.
          Ktoś pisał, ze jedno Pole jest od strony Żwirki ,a drugie Alei Niepodległości,
          w związku z tym liczba mnoga. Przeciez to jest jeden obszar, do któego dochodzi
          się po prostu z dwóch stron.
          • Gość: mysza Re: POLE MOKOTOWSKIE - NIE POLA !!!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.06.02, 08:46
            jasne eelu pozostanmy przy swoim a inni jak wola,pozdrawiam :))
          • tassman POLe !!!!!!! 17.06.02, 08:46
            eela,

Zawsze myslałem ze prawidłowo powinno być "pola" i tak kaleczyłem te nazwę
            zawsze. Dopiero wczoraj jadąc metrem, po przeczytaniu nazwy stacji "pole
            mokotowskie" zaczałem sie zastanawiac jak to naprawde jest pole czy pola.....i
            juz miałem tworzyć watek na gazecie a tu patrzę speedy-mysza mnie
            uprzedził...ładnie uprzedził.....Gratulejszyn !!
            A urlop był pretty cool -Mysza sam wiesz jak tam jest, co ci będę gadał po
            próznicy....

PZDR
            tassman:)

• Gość: mysza Re: POLe !!!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.06.02, 17:32
              tassman napisał(a):

> eela,
              >
              > Zawsze myslałem ze prawidłowo powinno być "pola" i tak kaleczyłem te nazwę
              > zawsze. Dopiero wczoraj jadąc metrem, po przeczytaniu nazwy stacji "pole
              > mokotowskie" zaczałem sie zastanawiac jak to naprawde jest pole czy pola.....i
              > juz miałem tworzyć watek na gazecie a tu patrzę speedy-mysza mnie
              > uprzedził...ładnie uprzedził.....Gratulejszyn !!
              > A urlop był pretty cool -Mysza sam wiesz jak tam jest, co ci będę gadał po
              > próznicy....
              >
              > PZDR
              > tassman:)
              >
              tassmanku ja nie jestem ten tylko ta mysza na speedy moge sie zgodzic pozdr.

• kilovolt Re: POLE MOKOTOWSKIE - NIE POLA !!!!!!! 17.06.02, 13:17
            Niezupełnie, jest jeszcze jeden obszar czyli drugie pole między al.
            Niepodległości a Waryńskiego.
            • jhbsk Re: POLE MOKOTOWSKIE - NIE POLA !!!!!!! 17.06.02, 13:53
              Pierwotnie był to jeden obszar. Aleja Niepodległości "ciachnęła" go na dwie części.
            • eela Re: POLE MOKOTOWSKIE - NIE POLA !!!!!!! 17.06.02, 13:54
              Masz na mysli te część na której jest Urząd Patentowy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka