Dodaj do ulubionych

Jak spędzić urlop w Warszawie?

14.06.02, 15:21
Załóżmy taką sytuację: Masz wolne, lecz nie masz pieniędzy na wyjazd. Jestes zmuszony spędzić urlop w
stolicy...
Jak można wykorzystać ten czas, co warto zobaczyć?
Czy znacie jakies fajne miejsca, o których nie piszą w przewodnikach?
Obserwuj wątek
    • Gość: trep Re: Jak spędzić urlop w Warszawie? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.02, 15:26
      Zastrzelić się pierwszego dnia urlopu... :)
      • d.z Re: Jak spędzić urlop w Warszawie? 14.06.02, 15:35
        Można kupić plan Warszawy (uwaga aktualny) i co wieczór - palcem po mapie
        wytyczać sobie trasy do pokonania komunikacją miejską następnego dnia. Linii jest
        sporo, kombinacji więc wiele "wyjdzie". Korzyści:
        1. Ma się aktualny plan miasta.
        2. Wykorzystuje bilet okresowy (tak więc bez kosztów).
        3. Poznaje układ linii komunikacyjnych (potem jak gdzieś przyjdzie pojechać
        będzie "jak znalazł")
        4. Jeżdżąc nawet "od petli do pętli" poznaje się miasto, widzi wiele miejsc,
        które normalnie nie zwracają naszej uwagi.
      • Gość: bebe1 Re: Jak spędzić urlop w Warszawie? IP: 213.17.198.* 14.06.02, 15:44
        Gość portalu: trep napisał(a):

> Zastrzelić się pierwszego dnia urlopu... :)

______
        ja bym wybrala mniej radykalne wyjscie - nie isc na urlop
        wolalabym sie zaharowac na smierc niz spedzic urlop w Warszawie

• Gość: deniz Re: Jak spędzić urlop w Warszawie? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.02, 16:29
      Wbrew pozorom w W-wie jest co robić, może będę bardzo prozaiczny i nie wskażę
      miejsc oryginalnych. Podczas urlopu w W-wie można spędzić czas bardzo aktywnie
      uprawiając różnego rodzaju sporty boiskowe, można skoczyć na basen, pograć w
      tenisa czy urządzić wycieczkę rowerową poza miasto, a nawet pojeździć konno czy
      powędkować jak ktoś lubi (no może nie w Wiśle). Jeśli repertuar tylko dopisze
      można obejrzeć coś w kinie. Spacery po parkach i muzea to też jeden z głównych
      punktów urlopu, zapewne mało kto z mieszkańców W-wy odwiedza muzea w naszym
      mieście. A wieczorami można wychylić piwko i potańczyć, bo nowych miejsc ciągle
      przybywa. Pozdrawiam,
    • jane_blond_007 Re: A JA WIEM;)))))))))) 14.06.02, 17:13
      Rowerek, grupa znajomych i ładna pogoda. Więcej mi niczego nie trza;))))))))
      Pzdr,
      Jane.
      PS - może tylko żeby "władze";) organizowały więcej imprez
      rowerowych...ech...pomarzyć..;)
    • le_mansa Re: Jak spędzić urlop w Warszawie? 14.06.02, 18:23
      propozycje ekstremalne:
      1) linie nocne czyli nie daj się zabić ! można jeździć cały czas tą samą trasą
      (np. 602 przy Dworcu Wschodnim), lub urozmaicać sobie noc i przesiadać się na
      inne trasy na Centralnym
      2) zwiedzić tereny ogródków działkowych, pozachwycać się niezwykłą
      pomysłowością architektoniczną twórców działkowych altanek
      3) obserwować jadące samoczody stojąc na wiadukcie
      4) przebrać się za kosmitów i chodzić po Starym mieście wzbudzając zachwyt
      przechodniów
      5) zobaczyć jak wyglądają inne osiedla
      6) wziąć plan miasta zamknąć oczy i na chybił trafił wskazać któreś miejsce -
      pojechać, zobaczyć, zrobic zdjęcia, slajdy, potem zaprosić znajomych na pokaz !
      7) zacząć kogoś śledzić, na pewno idzie w jakieś fajne miejsce

• Gość: pan_laga Re: Jak spędzić urlop w Warszawie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.02, 19:37
        le_mansa napisał(a):

> propozycje ekstremalne:
        > 1) linie nocne czyli nie daj się zabić ! można jeździć cały czas tą samą trasą
        > (np. 602 przy Dworcu Wschodnim), lub urozmaicać sobie noc i przesiadać się na
        > inne trasy na Centralnym
        > 2) zwiedzić tereny ogródków działkowych, pozachwycać się niezwykłą
        > pomysłowością architektoniczną twórców działkowych altanek
        > 3) obserwować jadące samoczody stojąc na wiadukcie
        > 4) przebrać się za kosmitów i chodzić po Starym mieście wzbudzając zachwyt
        > przechodniów
        > 5) zobaczyć jak wyglądają inne osiedla
        > 6) wziąć plan miasta zamknąć oczy i na chybił trafił wskazać któreś miejsce -
        > pojechać, zobaczyć, zrobic zdjęcia, slajdy, potem zaprosić znajomych na pokaz !
        > 7) zacząć kogoś śledzić, na pewno idzie w jakieś fajne miejsce
        >

jak widzę, macie trudności ze wskazaniem konkretnych urlopowych miejsc w w-wie.
        bo chyba z tym kłopot jest jednak. dwa lata temu usiłowałem , np., pochodzic
        troche na basen. parę odwiedzin moczydła jednak totalnie zniechęciło mnie do prób
        rekreacji na jakichkolwiek miejskich kąpieliskach. nie chodzi nawet o kiepski
        wygląd i standart samych basenów, o podsuszone trawniki pełne gryzących owadów,
        ale o towarzystwo. osiłkowaci faceci wprowadzający w gardło browarek i grający w
        pilkę nad głowami ludzi, skaczący na głowy pływających w basenie. nie było na
        nich silnych. nie dawali się namówić, by zrezygnowali ze swych zachowań. nie było
        też nigdy nikogo z obsługi basenu chętnego do wyrzucenia bandy.
        to raczej tylko nieprawdziwe banały takie mówienie o tym, ze w mieście moze byc
        latem przyjemnie i ze mozna do kina iśc, na lody i na basen............
        osobiście, gdybym mial cale wakacje przesiedzieć w -w-wie, to albo w ogrodzie na
        hamaku pobujałbym się i poczytał, albo obejrzał zaleglosci na video. po mieście
        łaziłbym jak najmniej.tj. jedną rzecz odwaliłbym zaległą z miastem związaną.
        starą pragę pozwiedzałbym, najgorsze rudery chciałbym obejrzeć i najgorszych
        meneli warszawskich zobaczyć i pogadać z nimi.
        no i powązki dokładnie bym obszedł jeszcze. myslę, ze wielu, nawet rodowitych
        warszawiaków, bywa tam zwykle z okazji św. zmarłych, kiedy tłok i nie chce się
        pochodzić i odnaleźć groby ulubionych aktorów, poetów, literatów. w lecie jest
        tam przyjemny chłód i pełno powiewów historii i kultury.
        amen
        pan laga
    • kasia-s Re: Jak spędzić urlop w Warszawie? 14.06.02, 19:18
      Kocham spędzać część urlopu w Warszawie. Po pierwsze w mieście jest pusto i nie
      ma korków. Jadąc na określona godzinę do miasta, można wyruszyć z domu pół
      godziny później niż zwykle. Na Starym Mieście i Krakowskim zawsze coś się
      dzieje, można tam się powłóczyć. Zawsze są jakieś koncerty, przedstawienia itp
      na świeżym powietrzu. Wszędzie są otwarte ogródki, gdzie można przysiąść ze
      znajomymi, czy samemu nawet, poczytać książkę czy Gazetę. Na basenach
      (zwłaszcza krytych) można popływać bez konieczności dostosowywania tempa do
      różnych taplajacych się prawie w miejscu. Można iść do chłodnego kina nawet na
      najbardziej popularny w danej chwili film i dostać bilety. O muzeach pisał juz
      ktoś inny, ale tam też jest przyjemnie pusto i nie ma wycieczek znudzonych
      dzieci. A jak się ma dużo szczęścia i trafi na jakiś czynny teatr to z marszu
      mozna kupić bilety.... Ech rozmarzyłam się, ale lubię Warszawę latem. :))
      • herya Re: Jak spędzić urlop w Warszawie? 14.06.02, 22:08
        Sie podpisuje. Mozna polezec na Agrykoli do gory brzuchem i nadrobic zaleglosci
        biblioteczne. I mozna sobie normalnie W DZIEN pochodzic po ulicach i po
        sklepach (mam prace 11-19), takie male radosci. Mozna posiedziec w ogrodkach
        knajpek na zacienionych ulicach.
        • garma Re: Jak spędzić urlop w Warszawie? 14.06.02, 22:22
          Stołek napisał:
          "Czy znacie jakies fajne miejsca, o których nie piszą w przewodnikach?"

W przewodnikach na pewno nie piszą o moim domowym miejscu przy komputerze :-)
      • eela Re: Jak spędzić urlop w Warszawie? 17.06.02, 09:09
        Zawsze kilka dni urlopu spędzam w Warszawie i też lubię miasto w porze
        urlopowej. Nie ma dzikich tłumów w autobusach i tramwajach. Nadrabiam
        zaległości w chodzeniu do muzeów i galerii. Poza tym lubię się powłóczyc po
        mieście, szczególnie po starych jego częściach. Zawsze można cos ciekawego
        zobaczyc, na co się wcześniej nie zwróciło uwagi. Odwiedzam wtedy Ogród
        Botaniczny w Alejach, do tego w Powsinie mam mniejszy sentyment.
    • Gość: kk Re: Jak spędzić urlop w Warszawie? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.06.02, 03:03
      Rowerem do lasu Kabackiego a potem do Powsina i dalej do Konstancina. Po
      drodze mozna zahaczyc o basen w Powsinie (w weekendy zatloczony). Bez obawy
      rower mozna zostawic na strzezonym parkingu rowerowym za bardzo male
      pieniadze. Warto wyposazyc sie w spray'e przeciwko komarom. Acha, warto tez
      zobaczyc ogrod botaniczny; w Powsinie mozna odpoczac. Goraco polecam.
    • teraz Re: Jak spędzić urlop w Warszawie? 15.06.02, 15:48
      Pracowicie albo leniwie.

Pracowicie:
      zrobić prawo jazdy lub kurs doskonalacy, odpowiedzieć na wszystkie zaległe
      listy do rodziny z ostatnich trzech lat, uporządkować, opisać i włożyć w albumy
      zdjecia, nauczyć się robić konfitury z wiśni lub agrestu, zrobić szybki kurs
      aikido albo niemieckiego, wyprowadzić na czyste wody zaległości lekarskie i
      towarzyskie, starannie odkurzyć ksiażki, zwiedzić Warszawę tak, jak robią to
      turysci - okaże się, że jest zupełnie innym miastem!

Leniwie:
      wylegiwać sie w pachnącej kąpieli i na basenie, nacieszyć się wreszcie swoim
      własnym mieszkaniem, które zwykle widujemy w mętnym świetle zaspanych poranków
      i wieczorem, gdy padamy ze zmęczenia; nauczyć się niespiesznych przyjemności,
      zamiast śniadań w biegu i całego dnia w galopie...

W sumie najważniejsze, by nie dać sie porwać PRZYMUSOWI WYJEŻDZANIA który nie
      zawsze jest tym samym, co PRZYMUS ODPOCZYWANIA.
    • radzikw WARSZAWIANKA 15.06.02, 17:47
      Jak byłem mały i nie mogłem spedzic całych długich wakacji poza miastem
      chodziłem na najwiekszy odkryty basen w Warszawie - Warszawianke.Teraz juz jej
      nie ma,niestety.Czasami zastanawiam się czy warto było budować za wielkie
      pieniądze wielki ośrodek dla niewielkiej liczby najbogadszych mieszkańców.Może
      lepiej by było odnowić starą Warszawiankę i udostępniać ją wiekszej liczbie
      mieszkańców.
      • tassman leżak i.... 17.06.02, 08:39
        Leżak pod pachę i 'zainstalować' się pod kolumną Zygmunta. Tam słońce nieźle
        praży i mało kto przeszkadza ;))
        A potem mozna powiedzieć, że "opalałem (-am) sie razem z Zygmuntem. Nie wiesz
        którym??"

PZDR
        tassman:)
    • Gość: zet Re: Jak spędzić urlop w Warszawie? IP: 195.187.84.* 17.06.02, 12:47
      Szykuje mi się niestety właśnie taki urlop. Trudno, jakoś wyżyję. Może będę
      miała wreszcie czas na odnowienie mieszkania? Napewno pójdę na kilka ognisk,
      powłóczę się po lesie. Będę mogła w końcu pochodzić na czwartkowe imprezy do
      Parku (znajomi mnie tam ciągną, a mi się nigdy nie chce iść, bo w piątek
      robota) A jak będzie ładna pogoda, to wezmę namiot, wsiądę w pociąg i
      zainstaluję się gdzieś w Pomiechówku albo Kamieńczyku nad rzeką.
      • tassman Zet sie instaluje 17.06.02, 14:02
        Gość portalu: zet napisał(a):

> Szykuje mi się niestety właśnie taki urlop. Trudno, jakoś wyżyję. Może będę
        > miała wreszcie czas na odnowienie mieszkania? Napewno pójdę na kilka ognisk,
        > powłóczę się po lesie. Będę mogła w końcu pochodzić na czwartkowe imprezy do
        > Parku (znajomi mnie tam ciągną, a mi się nigdy nie chce iść, bo w piątek
        > robota) A jak będzie ładna pogoda, to wezmę namiot, wsiądę w pociąg i
        > zainstaluję się gdzieś w Pomiechówku albo Kamieńczyku nad rzeką.

Zet,

Sama sie zainstalujesz??

tassman:)

• Gość: zet Re: Zet + znajomi sie instalują IP: 195.187.84.* 17.06.02, 14:12
          No pewnie, że nie sama. Taki wyjazd nie miałby sensu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka