Dodaj do ulubionych

Dewocjonalia z Papieżem poszukiwane

IP: 195.245.217.* 12.04.05, 09:18
Żeby tak 10% kupujących przeczytało te książki, a 1% je zrozumiało, to świat
stałby się lepszy.
Nie mam jednak złudzeń. Staną na półkach jak dewocjonalia, a świat się nie
zmieni.
Obserwuj wątek
    • swiete0fficjum PAPIESKIE MEDALIKI?!? 12.04.05, 12:10
      Medaliki z papieżem??? To już lekka przesada, poczekajcie do kanonizacji!!!
      Zresztą źle by się stało gdyby ludzie zdieli z łańcuszów krzyże i wizerunki
      Matki Boskiej i powiesili Jana Pawła II...
      • Gość: inny Re: PAPIESKIE MEDALIKI?!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 12:15
        Kult Matki Boskiej to tez poganstwo. z calym szacunkiem, ale to nie ona jest
        najwazniejsza ale Jezus.
        • swiete0fficjum Re: PAPIESKIE MEDALIKI?!? 12.04.05, 12:28
          Zgadzam się, że najważniejszy jest Bóg, lecz z tym pogaństwem to przesadziłeś.
          Maryja najważniejszą osobą po Bogu, bo jest mu najbliższa, modlimy się do niej
          o wstawienictwo ("...módl się za nami grzesznymi"). Dodatkowo jej kult jest
          głęboko zakorzeniony w polskiej kulturze (Jasna Góra, Matka Boska Licheńska).
          • Gość: Jaro Re: PAPIESKIE MEDALIKI?!? IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 12.04.05, 13:32
            No dobrze, ale czy nie powinno się modlić bezpośrednio do Boga, bez
            pośredników...? Kult Marii to przedłużenie egipsko-rzymskiego kultu Izydy
            (zwróć uwagę na jej strój - niebieska szata z gwiazdami, pod stopami kula
            ziemska) oraz kultu dawnej paneuropejskiej religii pogańskiej, w której jednym
            z dwóch bóstw była postać kobiety uosabiająca niebo, a drugim (to jest bardzo
            ciekawe) - człowiek z głową kozła uosabiający ziemię i człowieka (stąd wywodzi
            się w ikonografii postać Szatana; co ciekawe, raczkujące chrześcijaństwo celowo
            przeinaczyło znaczenie kultu tego bóstwa, tak, aby zdyskredytować ową prastarą
            religię)
            • Gość: Lazik Uahahhahaha IP: *.comarch.pl 12.04.05, 15:38
              Naczytal sie pseudonaukowego bełkotu z "Kodu"... Do szkoły marsz kolego i mądre
              książki czytać. Podobno Jezus był krasnoludkiem, a Maria Magdalena - Sierotką
              Marysią...moge to udowodnić - po kształcie brody, kolorze oczu (starożytnym
              symbolu niziołków)...etc, etc. DO SZKOŁY KOLEGO!!!
        • Gość: ewik Re: PAPIESKIE MEDALIKI?!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 12:35
          To z pewnościa opinia świadka jehowy,tak myślę.
          • Gość: Jaro Re: PAPIESKIE MEDALIKI?!? IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 12.04.05, 13:35
            A to z pewnością opinia pseudokatolika, który nawet nie zna podstaw swojej
            religii. Jezus nigdy w Ewangelii nie wypowiadał się o swojej matce z jakimś
            szacunkiem.

Ale to, co napisałeś, świetnie obrazuje to, co stało się z chrześcijaństwem.
            Ale co mi tam, czcij sobie Izydę, tylko nie obdarzaj innych osób pejoratywnymi
            (w swoim mniemaniu) określeniami.
            • Gość: Tomek pytanie do katolików w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 13:43
              Czy uważacie za święty i godny kultu np. obraz Matki Boskiej Częstochowskiej
              czy uważacie go po prostu za kawałek deski pomalowany farbą? Czy tzw. Całun
              Turyński to tylko poplamiony kawałek starej szmatki czy święta relikwia?
              Pomyślcie trochę zanim odpowiecie, bo od tego zależy czy wierzycie w Boga czy
              wierzycie w kawałek deski czy szmatki..
            • swiete0fficjum Re: PAPIESKIE MEDALIKI?!? 12.04.05, 13:50
              Gość portalu: Jaro napisał(a):

> A to z pewnością opinia pseudokatolika, który nawet nie zna podstaw swojej
              > religii. Jezus nigdy w Ewangelii nie wypowiadał się o swojej matce z jakimś
              > szacunkiem.

Czy, aby na pewno???
              Może nie jestem teologiem, ale nie przypominam sobie, aby kościół katolicki
              rezygnował z kultu świętych.
              P.S. To z tymi gwiazdkami i niebieską szatą skąd wziołeś? Może z loga radia
              maryja;)
              • sebpl Re: PAPIESKIE MEDALIKI?!? 12.04.05, 15:13
                > Czy, aby na pewno???
                > Może nie jestem teologiem, ale nie przypominam sobie, aby kościół katolicki
                > rezygnował z kultu świętych.

Zrezygnował, zrezygnował... przynajmniej z jednego. Skreślił z listy świętych
                Krzysztofa!
      • Gość: gosc Re: PAPIESKIE MEDALIKI?! IP: *.nowytarg.pl 12.04.05, 14:33
        niedługo-na nowo- zaczną sprzedawać szczebelki drabiny która przyśniła sie jakubowi ;-))))))
    • umfana Re: Dewocjonalia z Papieżem poszukiwane 12.04.05, 12:30
      Gość portalu: PW napisał(a):

> Żeby tak 10% kupujących przeczytało te książki, a 1% je zrozumiało, to świat
      > stałby się lepszy.
      > Nie mam jednak złudzeń. Staną na półkach jak dewocjonalia, a świat się nie
      > zmieni.

niestety masz rację :o(
    • Gość: ewik Re: Dewocjonalia z Papieżem poszukiwane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 12:36
      Ja jestem już w tych 10 %
    • constance7 MIŁOŚĆ RODZI MIŁOŚĆ 12.04.05, 13:17
      ZACZNIJMY OD ZMIAN W SOBIE. A książki o tematyce religijnej mogą nam w tym
      wiele pomóc.
    • Gość: Paragarf_22 Re: Dewocjonalia z Papieżem poszukiwane IP: 145.253.209.* 12.04.05, 13:23
      Ciagnie nas do wiary przodkow potrzebujemy amuletow magiczne przedmioty maja
      dla nas dalej wielka wartosc.
    • Gość: Jaro Re: Dewocjonalia z Papieżem poszukiwane IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 12.04.05, 13:27
      Pogański to kraj, pogańskie obyczaje... :P
    • Gość: Tomek ludzie łamiecie 2 PRZYKAZANIE BOSKIE: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 13:35
      Nie uczynisz sobie posągu ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko
      albo na ziemi nisko, lub w wodzie poniżej ziemi. Nie będziesz oddawał im
      pokłonu ani służył. Bo Ja jestem Pan, Bóg twój, Bóg zazdrosny, karzący
      nieprawość ojców na synach w trzecim i w czwartym pokoleniu - tych, którzy Mnie
      nienawidzą, a który okazuje łaskę w tysiącznym pokoleniu tym, którzy Mnie
      miłują i strzegą moich przykazań.

żródło: Biblia Tysiąclecia
      www.dekalog.pl/alter/przeklady5m/tysiaclecia.htm
      • sunday Re: ludzie łamiecie 2 PRZYKAZANIE BOSKIE: 12.04.05, 14:16
        Nie, nie łamią, wbrew zdaniu ikonoklastów.
        Przynajmniej nie przy oficjalnym rozumieniu symboliki ikon.
    • Gość: gosc Re: Dewocjonalia z Papieżem poszukiwane IP: *.nowytarg.pl 12.04.05, 14:28
      XXI wiek...:-)
    • Gość: Paweł Re: Dewocjonalia z Papieżem poszukiwane IP: *.chello.pl 12.04.05, 17:34
      Posiadam autograf z dedykacją Papieża z 1982 roku ze spotkania przy śniadaniu
      wigilijnym, na które zostało zaproszonych 15 osób z Polski. Sprzedam.
    • Gość: J. Prawda jak zwykle lezy po srodku. IP: 65.93.229.* 12.04.05, 18:06
      Kupowanie Dewocjonali z Papieżem dla mody, lub dlatego, zeby go czasem slawic
      wiecej niz Boga to nie na miejscu.
      Ale moze ludzie go kochaja jak ojca, jak czlonka rodziny i chca miec pamiatke -
      tak jak niektory maja zdjecie rodziny w portfelu lub nawet na bizuteri ( w
      otwieranym serduszku lub wygrawerowane na wisiorku)
      Nie popadajmy w przesade. Prawda jak zwykle lezy po srodku.
    • Gość: dont_touch Re: Dewocjonalia z Papieżem poszukiwane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 18:31
      Najsmutniejsze jest to, że na śmierci można tak zarobić. Książki się zakurzą, plakaty zbledną,a encyklik nikt nie przeczyta... Wydaje mi się,że to one również stanowiły o tym, jakim papieżem był Jan Paweł II. W sumie nieważne... Kapitalizm jest okrutny....
    • Gość: randy Re: Dewocjonalia z Papieżem poszukiwane IP: *.bartoszyce.sdi.tpnet.pl 12.04.05, 19:44
      ja przeczytalem:)pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka