Gość: PW IP: 195.245.217.* 12.04.05, 09:18 Żeby tak 10% kupujących przeczytało te książki, a 1% je zrozumiało, to świat stałby się lepszy. Nie mam jednak złudzeń. Staną na półkach jak dewocjonalia, a świat się nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swiete0fficjum PAPIESKIE MEDALIKI?!? 12.04.05, 12:10 Medaliki z papieżem??? To już lekka przesada, poczekajcie do kanonizacji!!! Zresztą źle by się stało gdyby ludzie zdieli z łańcuszów krzyże i wizerunki Matki Boskiej i powiesili Jana Pawła II... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny Re: PAPIESKIE MEDALIKI?!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 12:15 Kult Matki Boskiej to tez poganstwo. z calym szacunkiem, ale to nie ona jest najwazniejsza ale Jezus. Odpowiedz Link Zgłoś
swiete0fficjum Re: PAPIESKIE MEDALIKI?!? 12.04.05, 12:28 Zgadzam się, że najważniejszy jest Bóg, lecz z tym pogaństwem to przesadziłeś. Maryja najważniejszą osobą po Bogu, bo jest mu najbliższa, modlimy się do niej o wstawienictwo ("...módl się za nami grzesznymi"). Dodatkowo jej kult jest głęboko zakorzeniony w polskiej kulturze (Jasna Góra, Matka Boska Licheńska). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: PAPIESKIE MEDALIKI?!? IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 12.04.05, 13:32 No dobrze, ale czy nie powinno się modlić bezpośrednio do Boga, bez pośredników...? Kult Marii to przedłużenie egipsko-rzymskiego kultu Izydy (zwróć uwagę na jej strój - niebieska szata z gwiazdami, pod stopami kula ziemska) oraz kultu dawnej paneuropejskiej religii pogańskiej, w której jednym z dwóch bóstw była postać kobiety uosabiająca niebo, a drugim (to jest bardzo ciekawe) - człowiek z głową kozła uosabiający ziemię i człowieka (stąd wywodzi się w ikonografii postać Szatana; co ciekawe, raczkujące chrześcijaństwo celowo przeinaczyło znaczenie kultu tego bóstwa, tak, aby zdyskredytować ową prastarą religię) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazik Uahahhahaha IP: *.comarch.pl 12.04.05, 15:38 Naczytal sie pseudonaukowego bełkotu z "Kodu"... Do szkoły marsz kolego i mądre książki czytać. Podobno Jezus był krasnoludkiem, a Maria Magdalena - Sierotką Marysią...moge to udowodnić - po kształcie brody, kolorze oczu (starożytnym symbolu niziołków)...etc, etc. DO SZKOŁY KOLEGO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewik Re: PAPIESKIE MEDALIKI?!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 12:35 To z pewnościa opinia świadka jehowy,tak myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: PAPIESKIE MEDALIKI?!? IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 12.04.05, 13:35 A to z pewnością opinia pseudokatolika, który nawet nie zna podstaw swojej religii. Jezus nigdy w Ewangelii nie wypowiadał się o swojej matce z jakimś szacunkiem. Ale to, co napisałeś, świetnie obrazuje to, co stało się z chrześcijaństwem. Ale co mi tam, czcij sobie Izydę, tylko nie obdarzaj innych osób pejoratywnymi (w swoim mniemaniu) określeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek pytanie do katolików w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 13:43 Czy uważacie za święty i godny kultu np. obraz Matki Boskiej Częstochowskiej czy uważacie go po prostu za kawałek deski pomalowany farbą? Czy tzw. Całun Turyński to tylko poplamiony kawałek starej szmatki czy święta relikwia? Pomyślcie trochę zanim odpowiecie, bo od tego zależy czy wierzycie w Boga czy wierzycie w kawałek deski czy szmatki.. Odpowiedz Link Zgłoś
swiete0fficjum Re: PAPIESKIE MEDALIKI?!? 12.04.05, 13:50 Gość portalu: Jaro napisał(a): > A to z pewnością opinia pseudokatolika, który nawet nie zna podstaw swojej > religii. Jezus nigdy w Ewangelii nie wypowiadał się o swojej matce z jakimś > szacunkiem. Czy, aby na pewno??? Może nie jestem teologiem, ale nie przypominam sobie, aby kościół katolicki rezygnował z kultu świętych. P.S. To z tymi gwiazdkami i niebieską szatą skąd wziołeś? Może z loga radia maryja;) Odpowiedz Link Zgłoś
sebpl Re: PAPIESKIE MEDALIKI?!? 12.04.05, 15:13 > Czy, aby na pewno??? > Może nie jestem teologiem, ale nie przypominam sobie, aby kościół katolicki > rezygnował z kultu świętych. Zrezygnował, zrezygnował... przynajmniej z jednego. Skreślił z listy świętych Krzysztofa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: PAPIESKIE MEDALIKI?! IP: *.nowytarg.pl 12.04.05, 14:33 niedługo-na nowo- zaczną sprzedawać szczebelki drabiny która przyśniła sie jakubowi ;-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: Dewocjonalia z Papieżem poszukiwane 12.04.05, 12:30 Gość portalu: PW napisał(a): > Żeby tak 10% kupujących przeczytało te książki, a 1% je zrozumiało, to świat > stałby się lepszy. > Nie mam jednak złudzeń. Staną na półkach jak dewocjonalia, a świat się nie > zmieni. niestety masz rację :o( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewik Re: Dewocjonalia z Papieżem poszukiwane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 12:36 Ja jestem już w tych 10 % Odpowiedz Link Zgłoś
constance7 MIŁOŚĆ RODZI MIŁOŚĆ 12.04.05, 13:17 ZACZNIJMY OD ZMIAN W SOBIE. A książki o tematyce religijnej mogą nam w tym wiele pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paragarf_22 Re: Dewocjonalia z Papieżem poszukiwane IP: 145.253.209.* 12.04.05, 13:23 Ciagnie nas do wiary przodkow potrzebujemy amuletow magiczne przedmioty maja dla nas dalej wielka wartosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: Dewocjonalia z Papieżem poszukiwane IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 12.04.05, 13:27 Pogański to kraj, pogańskie obyczaje... :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek ludzie łamiecie 2 PRZYKAZANIE BOSKIE: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 13:35 Nie uczynisz sobie posągu ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko albo na ziemi nisko, lub w wodzie poniżej ziemi. Nie będziesz oddawał im pokłonu ani służył. Bo Ja jestem Pan, Bóg twój, Bóg zazdrosny, karzący nieprawość ojców na synach w trzecim i w czwartym pokoleniu - tych, którzy Mnie nienawidzą, a który okazuje łaskę w tysiącznym pokoleniu tym, którzy Mnie miłują i strzegą moich przykazań. żródło: Biblia Tysiąclecia www.dekalog.pl/alter/przeklady5m/tysiaclecia.htm Odpowiedz Link Zgłoś
sunday Re: ludzie łamiecie 2 PRZYKAZANIE BOSKIE: 12.04.05, 14:16 Nie, nie łamią, wbrew zdaniu ikonoklastów. Przynajmniej nie przy oficjalnym rozumieniu symboliki ikon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dewocjonalia z Papieżem poszukiwane IP: *.nowytarg.pl 12.04.05, 14:28 XXI wiek...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Dewocjonalia z Papieżem poszukiwane IP: *.chello.pl 12.04.05, 17:34 Posiadam autograf z dedykacją Papieża z 1982 roku ze spotkania przy śniadaniu wigilijnym, na które zostało zaproszonych 15 osób z Polski. Sprzedam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Prawda jak zwykle lezy po srodku. IP: 65.93.229.* 12.04.05, 18:06 Kupowanie Dewocjonali z Papieżem dla mody, lub dlatego, zeby go czasem slawic wiecej niz Boga to nie na miejscu. Ale moze ludzie go kochaja jak ojca, jak czlonka rodziny i chca miec pamiatke - tak jak niektory maja zdjecie rodziny w portfelu lub nawet na bizuteri ( w otwieranym serduszku lub wygrawerowane na wisiorku) Nie popadajmy w przesade. Prawda jak zwykle lezy po srodku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dont_touch Re: Dewocjonalia z Papieżem poszukiwane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 18:31 Najsmutniejsze jest to, że na śmierci można tak zarobić. Książki się zakurzą, plakaty zbledną,a encyklik nikt nie przeczyta... Wydaje mi się,że to one również stanowiły o tym, jakim papieżem był Jan Paweł II. W sumie nieważne... Kapitalizm jest okrutny.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: randy Re: Dewocjonalia z Papieżem poszukiwane IP: *.bartoszyce.sdi.tpnet.pl 12.04.05, 19:44 ja przeczytalem:)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś