Dodaj do ulubionych

Odpećmy przystanki

IP: *.ite.waw.pl 21.04.05, 14:51
Pragnę ubogacić akcję usuwania psich kup z chodników i trawników o akcję
uwolnienia przystanków miejskiej komunikacji z petów. Chamstwo pali
papierosy, po czym rzuca pety gdziekolwiek - pod pojazd, na trawnik, na
chodnik, ... byle tylko nie do kosza na śmieci. A nieraz wystarczy zrobić
jeden krok. Ciekawe, czy chamstwo robi tak samo w swoim mieszkaniu ?

Trzecia zaproponowana akcja to uwolnienie chodników i ścieżek rowerowych od
samochodów. Budżety państwa i miasta świecą pustkami, a tutaj wystarczy
wypuścić na miasto strazników miejskich i policjantów z bloczkami mandatów.
Do roboty ! Najlepiej nauka porządku wchodzi do głowy przez portfel.

Często przechodzę ulicą Białobrzeską. W rejonie ul. Baśniowej jest tam zawsze
straszny bałagan. Tak jakby lokatorzy wyrzucali śmieci przez okna swoich
mieszkań, a nie do śmietników.
Obserwuj wątek
    • barwa1 Re: Odpećmy przystanki 21.04.05, 15:14
      I co! Nie chcą odpecać, ani nawet się odezwać w sprawie odpecania? Człowieku!
      Palacz zazwyczaj jest nie obliczalny, więc nie mów mu, żeby:
      1. przestał palić, bo marnuje sobie zdrowie
      2. przestał palić, bo zatruwa niepalącemu powietrze, bo ograniczasz mu jego
      prawo do wolności wyboru
      3. nie rzucał petów gdzie bądź (a rzuca: na chodnik, na trawnik, z balkonu na
      balkon sąsiada, z okna na głowę przechodniowi)
      4. że śmierdzą mu włosy
      5. że śmierdzi jego ubranie
      6. że śmierdzi mu z ust
      7. że traci kasę
      8. itd.

I tak pośle cię na drzewo!
      A ci, od których zależy czystość przystanków i ulic też palą. Więc się nie
      czepiaj bidoków....
      • warszawianka_jedna Re: Odpećmy przystanki 21.04.05, 15:21
        jak by jeszcze odfoliować drzewa i trawniki z torebek z marketów, to byśmy nie
        poznali naszej Warszawy.
    • umfana Re: Odpećmy przystanki 21.04.05, 15:47
      Trzeba zakazać palenia w miejscach publicznych!
      Zakazać parkowania i SPACEROWANIA po ścieżkach rowerowych.
      Straż miejska powinna to kontrolować i nakładać wysokie kary pieniężne osobom
      nie stosującym się do przepisów życia społecznego.
      P.S.
      Nikotynista = narkoman :(((
    • jhbsk Re: Odpećmy przystanki 21.04.05, 16:51
      Rzucanie petów gdzie popadnie podpada, jak podejrzewam pod jakiś paragraf.
      Wystarczyłoby tylko zacząć egzekwować obowiązujące przepisy.
      • barwa1 Re: Odpećmy przystanki 21.04.05, 17:24
        A kto to wyegzekwuje? Palący strażnik miejski? Jesteśmy bardzo pobłażliwi dla
        pijaków i palaczy. Za to zgodnie z pazurami na narkomanów!
        • pra_gosia Re: Odpećmy przystanki 21.04.05, 17:38
          Co tam odpecanie! Mamy takiego lokatora na sąsiedniej klatce,
          który regularnie wyrzuca przez okno prezerwatywy! Rano można
          zobaczyć kolorowe "cudeńka" w drodze na przystanek. Aktywny
          jest, bo są prawie codziennie.
          • umfana Śmietnik sąsiedzki pod blokami 21.04.05, 19:29
            Pragosia!
            U mnie to samo jest pod blokiem. Regularnie są wyrzucane prezerwatywy i
            podpaski, butelki po wódce i puszki po piwie do ogródków przy balkonowych przez
            sąsiadów z górnych pięter...
            Administracja oś.Górczewska ma od lat problem ze śmiecącymi lokatorami i nie
            może tego zwalczyć! Wstyd :o(((
    • Gość: warszawianka Precz z przystanków IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.04.05, 17:45
      Śmierdzacy palacze precz z przystanków !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ogłaszam zakaz palenia na przystankach !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • barwa1 Re: Precz z przystanków 21.04.05, 19:29
        Zakaz już jest od paru lat, ale pies z kulawą nogą ani go nie przestrzega ani
        nie egzekwuje.
        • sebpl Re: Precz z przystanków 21.04.05, 19:32
          Ooo... przepraszam, jak mój rówieśnik palił na przystanku pod wiatą (w czasie
          deszczu), to zwróciłem mu uwagę. Patrzył na mnie jakbym mu ojca zabił, ale
          papierosa zgasił :)
          • Gość: mirosław Re: Precz z przystanków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 21:52
            Zakaz palenia obowiazuje tylko pod wiatami bo i kto jest w stanie określić
            gdzie zaczyna się przystanek, a gdzie kończy. Wymalowanie linii oznaczajacych
            te granice na kilku tysiącach przystanków byłoby bardzo kosztowne. Magda nie
            pali- napewno.
    • Gość: Pere Re: Odpećmy przystanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 20:29
      Ale Magda Opoka pewnie pali... nic z tego :(
      • Gość: ajax Re: Odpećmy przystanki IP: *.ite.waw.pl 22.04.05, 13:47
        Czytając tę i inne dyskusje dochodzę do wniosku, że problem psich kup, petów,
        śmieci i innych spraw porządkowych wynika z ... brakiem egzekucji prawa. No bo
        skoro jest przepis zakazujący palenia na pod wiatami przystanków ... i nikt
        tego nie egzekwuje (zna ktos przypadek ???) to po co był wydawany. To się
        nazywa inflacją prawa. Skoro nikt nic mi nie zrobi to ... hulaj dusza piekła
        nie ma.

Po przemianach ustrojowych '89 myślałem, że wolni ludzie w wolnym kraju zaczną
        dążyć ku lepszemu. Nie ma już sowieckiego okupanta, na którego możnaby zrzucić
        wszystkie winy tego świata, który zabraniałby nam noszenia czystej koszuli,
        gatek i skarpetek, wyprasowanych spodni, wypastowanych butów, eleganckiej
        marynarki, używania dobrych, ładnie pachnących kosmetyków, noszenia schludnej
        fryzury, dbania o zęby i dłonie, ... a tymczasem ... jak wsiadam do
        zatłoczonego autobusu (szczególnie linia 189) to od razu chce mi się wysiąść
        dla zaczerpnięcia oddechu. Niech mi nikt nie pisze, że to problem biedy. Kostka
        mydła toaletowego kosztuje grosze i starcza na kilkanaście kąpieli. Problem
        dotyczy stylu życia. Zamiast rozszerzania się obszarów pozytywnego snobizmu
        obserwuję dominującą pozycję społeczeństwa bazarowego, preferującego
        bylejakość.
        • lavinka Jestem ciekawa 22.04.05, 13:56
          Czy autor powyższego wątku choć raz w życiu zebrał się na odwagę i zwrócił
          uwagę palącemu,że łamie przepisy... Jestem ciekawa reakcji...

lav
          • Gość: ajax Re: Jestem ciekawa IP: *.ite.waw.pl 22.04.05, 14:30
            Robiłem to wielokrotnie. Raz to się nawet przestraszyłem ... zapytano mnie czy
            chcę piąchę między oczy. Było już po zmroku więc ... grzecznie podziękowałem.
            Od tego czasu patrzę na to, komu zwracam uwagę. Na swe 'ofiary' wybieram teraz
            tylko filigranowe panienki, najchętniej z rękami zajętymi trzymaniem cięzkich
            toreb z zakupami. Co najwyżej spotka mnie grubsze słowo ... no ale to przecież
            banał.

Zaspokoiłem ciekawość ?
          • vandikia Palę i nie uważam tego za niestosowne!!!! 22.04.05, 14:56
            Wkurza mnie jak niepalący krzwym okiem patrzą na mnie na przystanku
            autobusowym. Stoję specjalnie 10 metrów dalej i slowo daję, że nikt nie czuje
            papierosów. Nie ma takiej opcji. Zawsze wyrzucam papierosa do kosza, jak nie ma
            kosza to wierzcie lub nie, ale zawijam w papierek peta i go sobie zachowuję.

Krytykować jest łatwo, owszem, szkoda tylko, że Ci krytykujący palaczy,
            papierek po kanapce, zużyty bilet czy inny śmieć rzucają pod siebie, mimo, że 3
            kroki dalej maja śmietnik!!!

Będę palić publicznie, bo wiem, że nikomu nie przeszkadzam, a jak mój widok
            wydaje się nieestetyczny to proszę odwrócić głowę w druga stronę.

Dziękuję.
            • Gość: ajax Re: Palę i nie uważam tego za niestosowne!!!! IP: *.ite.waw.pl 22.04.05, 15:14
              Równie dobrze mógłbym napisać, że piwo, wino, wódkę będę pić publicznie i 10
              metrów od słupa przystanku. No bo tak mi się podoba. A jak się komuś nie
              podoba, to niech odwróci buzię w inną stronę. Zapachu alkoholu, gwarantuję, że
              nikt postronny nie poczuje, bo piję z dala wchłaniając cały aromat do wnętrza
              swego jestestwa. A po konsumpcji buteleczkę grzecznie wyrzucam do kosza na
              śmieci. Jestem bardzo porządny. Prawda ?
              • vandikia Re: Palę i nie uważam tego za niestosowne!!!! 22.04.05, 15:17
                tyle, że papierosy nie dają ubocznego efektu - bycia agresywnym, zataczania
                sie, atakowania ludzi itd...

jesli mamy się bawić w wyliczankę to prosze bardzo, mozna zabronić jedzenia w
                miejscach publicznych, picia, trzymania się za rekę itd...

ja proszę rozsądne argumenty, które mogą się przyczynić do wprowadzenia zakazu
                palenia w miejscach publicznych, podkreślam, nikomu nie przeszkadzam i nie
                zanieczyszczam środowiska.
                • umfana Re: Palę i nie uważam tego za niestosowne!!!! 22.04.05, 19:09
                  Będziesz cuchnął pasażerom niepalącym w miejskiej komunikacji ;o)
    • Gość: avond Re: Odpećmy przystanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 15:28
      "Ciekawe, czy chamstwo robi tak samo w swoim mieszkaniu ? "- nie robi, wyrzuca
      przez okno do ogródka (taras) sąsiadów. Po zimie zbieram pety przynajmniej po 5
      paczkach. Zależnie od kierunku wiatru pet leci do sąsiadów z lewej lub prawej
      strony, do mnie gdy jest bezwietrznie.

> Trzecia zaproponowana akcja to uwolnienie chodników i ścieżek rowerowych od
      > samochodów.
      Zobaczcie co się dzieje za "Promenadą" na Gocławiu, na Anińskiej. Parking
      wzdłuż ulicy na ścieżce rowerowej.

Już tracę nadzieję, że coś się zmieni.
      • umfana Średniowieczne chamy 22.04.05, 19:17
        Gość portalu: avond napisał(a):

> "Ciekawe, czy chamstwo robi tak samo w swoim mieszkaniu ? "- nie robi, wyrzuca
        > przez okno do ogródka (taras) sąsiadów. Po zimie zbieram pety przynajmniej po 5
        >
        > paczkach. Zależnie od kierunku wiatru pet leci do sąsiadów z lewej lub prawej
        > strony, do mnie gdy jest bezwietrznie.
        >
        > > Trzecia zaproponowana akcja to uwolnienie chodników i ścieżek rowerowych
        > od
        > > samochodów.
        > Zobaczcie co się dzieje za "Promenadą" na Gocławiu, na Anińskiej. Parking
        > wzdłuż ulicy na ścieżce rowerowej.
        >
        > Już tracę nadzieję, że coś się zmien

Chamstwo wyrzuca do ogródków przybalkonowych jeszcze:
        -podpaski,
        -prezerwatywy,
        -flaszki po wódce,
        -puszki po piwie, oraz
        -sezonowo uschnięte choinki bożonarodzeniowe!
        Klatki zaś chamy zastawiają workami ze śmierdzącymi śmieciami, starymi gratami,
        etc...
        Tak jest np.: na osiedlu Górczewska.
        Na to powinny być wysokie mandaty !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka