thesims 04.07.02, 12:25 W ktorym miejscu konkretnie byla przedwojenna Ziemianska? Wiem ze na ul. Mazowieckiej, ale czy ktos moze wie w ktorym konkretnie miejscu? Co tam teraz jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eela Re: Kawiarnia Ziemianska 04.07.02, 13:06 Na Mazowieckiej była Mała Ziemiańska, a na Kredytowej tzw. Duza. Nie wiem niestety w którym to było miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
thesims Re: Kawiarnia Ziemianska 04.07.02, 13:13 eela napisał(a): > Na Mazowieckiej była Mała Ziemiańska, a na Kredytowej tzw. Duza. Nie wiem > niestety w którym to było miejscu Duza i Mala? Czy to byla ta sama firma? Mnie chodzi o ta slynna kawiarnie literacka. Odpowiedz Link Zgłoś
_vivien_ Re: Kawiarnia Ziemianska 04.07.02, 13:32 thesims napisał(a): > eela napisał(a): > > > Na Mazowieckiej była Mała Ziemiańska, a na Kredytowej tzw. Duza. Nie wiem > > niestety w którym to było miejscu > > Duza i Mala? Czy to byla ta sama firma? Mnie chodzi o ta slynna kawiarnie > literacka. Tam gdzie spotykali się Tuwim, Słonimski, Samozwaniec ... Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Kawiarnia Ziemianska 04.07.02, 13:38 To była ta sama firma. Literacka to była Mała na Mazowieckiej, tak jak napisałaś Odpowiedz Link Zgłoś
z0rr0 Re: Kawiarnia Ziemianska 04.07.02, 16:28 thesims napisał(a): > W ktorym miejscu konkretnie byla przedwojenna Ziemianska? Wiem ze na ul. > Mazowieckiej, ale czy ktos moze wie w ktorym konkretnie miejscu? Co tam teraz > jest? Mała Ziemiańska mieściła się na Mazowieckiej 12. Na parterze, w ogródku i na piętrze mogła pomieścić około 200 osób. Teraz mamy tam restaurację Varna i klub bilardowy Viking. Pod tym adresem była też księgarnia Jakuba Mortkowicza. Obecnie jest tu Biblioteka Techniczna NOT. Pzdr - z0rr0. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Kawiarnia Ziemianska 04.07.02, 16:33 z0rr0 napisał(a): > thesims napisał(a): > > > W ktorym miejscu konkretnie byla przedwojenna Ziemianska? Wiem ze na ul. > > Mazowieckiej, ale czy ktos moze wie w ktorym konkretnie miejscu? Co tam te > raz > > jest? > > Mała Ziemiańska mieściła się na Mazowieckiej 12. Na parterze, w ogródku i na > piętrze mogła pomieścić około 200 osób. Teraz mamy tam restaurację Varna i klub > > bilardowy Viking. > > Pod tym adresem była też księgarnia Jakuba Mortkowicza. Obecnie jest tu > Biblioteka Techniczna NOT. > > Pzdr - z0rr0. Natomiast duża Ziemiańska była na rogu pl.Dąbrowskiego i Kredytowej, w lokalu po Ziemiańskiej mieści się Księgarnia Szkolna. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Kawiarnia Ziemianska 04.07.02, 16:35 Liczyłam na to, że bedziesz znał odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jorgus Re: Kawiarnia Ziemianska IP: *.acn.waw.pl 04.07.02, 22:18 Może się mylę, ale wydaje mi się,że w tym miejscy stoi teraz Hotel Victoria. O małej i dużej Ziemiańskiej nie słyszałem. Chodzi chyba o to, że Ziemiańska była wielopoziomowa. Częsć lokalu mieściła się w piwnicy, i stąd słynny tekst Wieniawy, który, pijany, chciał opuścić towarzystwo: No,Panowie, żarty się skończyły, zaczęły się schody.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Kawiarnia Ziemianska 05.07.02, 09:26 Victoria-Sofitel stoi w miejscu Pałacu Kronenberga. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Kawiarnia Ziemianska 05.07.02, 09:35 Poprzednio w ruinie po pałacu mieścił się Teatr Żydowski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: Kawiarnia Ziemianska IP: *.tom.pl 05.07.02, 10:04 o ile wiem,to ten tekst Wieniawy padl w Adrii,kiedy niby wjezdzal tam na koniu... Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Kawiarnia Ziemianska 05.07.02, 10:11 Gość portalu: ella napisał(a): > o ile wiem,to ten tekst Wieniawy padl w Adrii,kiedy niby wjezdzal tam na > koniu... Ależ napewno wjechał do Adrii. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Kawiarnia Ziemianska 05.07.02, 10:30 Na Sienkiewicza - jest tam nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
thesims Re: Kawiarnia Ziemianska 05.07.02, 10:39 Faktycznie cos takiego tam jest, wyglada na bardzo podupadly lokal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cara Re: Kawiarnia Ziemianska IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 22:43 a skad ty masz takie wiadomosci??bo powazni historycy/historycy literatury zdecydowanie dementuja te historie,ba,zaprzeczyl temu sam antoni slonimski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: Kawiarnia Ziemianska IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 22:49 Sam Antoni Slonimski zaprzeczyl ale zrobil to zartem. Odpowiedz Link Zgłoś
z0rr0 Re: Kawiarnia Ziemianska 05.07.02, 17:21 Jak wyjaśniałem - kawiarnia "mała" Ziemiańska: Mazowiecka 12. Natomiast "duża" Ziemiańska mieściła się w kamienicy Goldstandów na rogu Kredytowej przy pl. Zielonym (nie Dąbrowskiego, bo to nazwa powojenna). Odbudowany budynek jest uproszczoną wersją oryginału, bardziej prostokątnawą i o 3 piętra niższą. Pzdr - z0rr0 Odpowiedz Link Zgłoś