Dodaj do ulubionych

S2 przy Puławskiej

29.05.05, 13:00
Czy plany przebiegu tej trasy są już zatwierdzone, na 100% aktualne?
Znalazłam wymarzone mieszkanko. Po sprawdzeniu wszystkiego okazuje się jednak,
że prawie za płotem (plus nasyp kolejowy) ma przebiegać trasa S2.
Mieszkanie jest w blokach przy ulicy Gawota.
Czy powinnam wybić je sobie z głowy...?
Już widziałam siebie jak tam mieszkam... :(((
Asia
Obserwuj wątek
    • dusza21 Re: S2 przy Puławskiej 29.05.05, 16:50
      Jeśli masz mieć okna od strony południowej ( Gawota ) to spokojnie.
      Owszem, plany są zatwierdzone i na wysokości nasypu będzie się wznosiła estakada rodem z trasy Siekierkowskiej.
      W planach szerokość od nasypu do krawędzi jezdni ma mieć 100 metrów.
      Będzie parametrami podobna do Puławskiej .
      Mam masę znajomych mieszkających na tym osiedlu. Ci z oknami do "wewnątrz" lub zdecydowanie na południe, ani myślą o zmianie miejsca zamieszkania.
      Jednak głęboko współczuję tym, co mają od zachodu lub z północy.
      Generalnie - gmina o tej planowanej drodze doskonale wie od 1972 roku .
      Rezerwa była tam od "zawsze".

Asiu, jesteś nieliczną osobą, która zasięgnęła języka przed podjęciem decyzji.
      Ta lokalizacja ma swoje plusy i minusy.
      Jednak zawsze i wszędzie one są.
      Powodzenia życzę.
      • vampi_r Re: S2 przy Puławskiej 29.05.05, 19:02
        Dziękujemy Duszo, za tak szczegółowe wyjaśnienie.
        SISKOM niestety zabalował na dłuuuugim weekendzie, ale widzę, że dobre Dusze udzielają dobrych informacji na naszym forum.
      • jzab1 Re: S2 przy Puławskiej 29.05.05, 19:57
        Dzięki Ci Duszo za odpowiedź...

Blok, o ktorym myślę jest pierwszy jadąc od Puławskiej i prostopadły do nasypu
        kolejowego. Klatka trzecia licząc od nasypu. Okna wychodzą na wschód (od
        Puławskiej - osłonięty niskim budynkiem) i zachód (na podwórko).
        Niestety trochę późno "zasięgnęłam języka". Byłam pewna, że trasa ma przebiegać
        ulicą Płaskowicką a więc kawałek od Gawota. Mam już za sobą podpisanie umowy
        przedwstępnej więc zerwanie jej to już jakieś koszty dla mnie.
        Stąd ten mój okropny dylemat. Puławska, która jest o jakieś 200 m od mojego
        bloku jest prawie niesłyszalna. Ale te estakady przyprawiają mnie o zawał
        serca...
        Normalnie wszystkie moje marzenia i radość legły w gruzach, w dodatku czuję, że
        przez moją własną głupotę i naiwność. A mieszkanie cudne, idealny rozkład, dwa
        balkony...
        Może ktoś jeszcze doda swoje zdanie na ten temat, bo ciężko mi podjąć decyzję.
        Choć oczywiście wiem, że nikt tego za mnie nie zrobi...
        Ehhhh... ;(((
        Asia
        • vampi_r Re: S2 przy Puławskiej 29.05.05, 20:54
          Asiu.

Dokładnoie jak daleko od Twojego bloku będzie S2?

Piszesz, że Puławska jest 200 m i jest prawie niesłyszalna.
          A faktem jest, że po Puławskiej ruch samochodowy będzie większy, niz po S2.
          W dodatku S2 ma być na wiadukcie i ma być wyciszona ekranami dźwiękochłonnymi oraz obsadzona zielenią.
          Z tego względu Puławska będzie bardziej uciązliwa w tym rejonie od trasy ekspresowej.

Nie stresuj się wiec.
          • dusza21 Re: S2 przy Puławskiej 29.05.05, 21:17
            Jedynie estakada jest tu elementem na " nie ".
            Reszta trasy będzie schowana za wysokim przecież w tym miejscu nasypem.
            Wiadukt będzie miał wygięte ekrany do środka , podejrzewam iż będzie mniej nieznośny niż teraz korki na Puławskiej.
            To okna od wschodu. Na zachód jesteś osłonięta wewnętrznym dziedzińcem tłumiącym hałas.
            Zawsze się coś koło domu wybuduje. A to parking na obecnym teraz trawniczku czy placyku zabaw, a to jakiś wesoły sklep całodobowy albo Centralna Hurtownia Rybna ..
            Tu masz jeden ból : ta droga , która nie powiem, straszy ale i może być w niedługim czasie mocnym atutem w obliczu zatkanej na amen Puławskiej. Tam już nie ma miejsca ani na dyskont z widokiem na parking ani na dudniące kontenery po nocach.
            Fakt, droga będzie.
            Ale jaką masz pewność , że w innym miejscu nie kupisz jajka z niespodzianką ?
            Pozdrówka.

• vampi_r Re: S2 przy Puławskiej 29.05.05, 21:57
              Estakada jest elementem na "TAK" w stosunku do poprowadzenia trasy po poziomie terenu.
    • jzab1 Re: S2 przy Puławskiej 30.05.05, 18:55
      Do nowej trasy będę miała znów około 200 metrów.
      Boję się, że fakt iż to będzie estakada jeszcze zwiększy hałas.
      Boję się, że potem, za te kilka lat nikt nie kupi ode mnie tego mieszkania...
      A tak tam teraz ślicznie...
      • vampi_r Re: S2 przy Puławskiej 31.05.05, 01:41
        200 m!?!?!?!
        Ja bym się nie przejmował. Skoro przy takiej odległości nie słyszysz Puławskiej, to POW tym bardziej nie będziesz.

Masz ślicznie i ciesz się z tego. Po zbudowaniu POW nieruchomosci w okolicy (w tym Twoje mieszkanie) poszybują cenowo w górę. Bliskośc węzła POW/Puławska i mozliwość dogodnego dojazdu w każda dzielnice Warszawy lub wyjazdu z miasta to będa atuty tej lokalizacji. Jakby co, to ludzie będa się bić, by chcociaz twoje mieszkanie wynająć.
        Chociaż... w perspektywie katastratu, wzrost ceny mieszkania nie będzie dobry.

Ale ja bym na Twoim miejscu zupełnie się nie przejmował. Przekonasz się za te 3-4 lata, że mam rację.
      • yasioo7 Re: S2 przy Puławskiej 31.05.05, 08:45
        Ok, sprobujmy policzyc. Zgodnie z tzw. inverse square law (dosl. odwrotne prawo
        powierzchni) halas pochodzacy ze zrodel liniowych (a takim jest droga) maleje o
        3 dB przy kazdym podwojeniu odleglosci. Mozna to takze policzyc ze wzoru 10 *
        log (r2/r1), gdzie r2 - odleglosc od zrodla halasu, r1 = 1 m. Przy 200 m mamy
        zatem wyciszenie 10 * log (200/1) = 23 dB. Policzmy zatem poziom halasu przy
        zalozeniu jak najbardziej niekorzystnych parametrow. Posluzymy sie metoda
        polska (czesciowo zmodyfikowana metoda brytyjska) opracowana przez dra Radosza
        z PK. Ekwiwalentny poziom halasu A (lub inaczej rownowazny poziom dzwieku A)
        LAeq = 9,7 * log Q + 4,2 * log v + 0,11 * log pc + 33,4, gdzie Q - natezenie
        ruchu, v - predkosc srednia, pc - udzial pojazdow ciezkich. zakladamy jak
        najbardziej niekorzystne warunki prognoza na okolo 2025 rok) : Q = 10000 P/h, v
        = 100 km/h, pc = 10%. Otrzymujemy wynik LAeq = 9,7 * log 10000 + 4,2 * log 100
        + 0,11 * log 10 + 33,4 = 38,8 + 8,4 + 0,11 + 33,4 = 81 dB. Od tej wartosci
        odejmujemu otrzymane 23 dB wyciszenia i dostajemy wartosc 58 dB. Dodatkowo
        trzeba odjac okolo 15 dB (niestety nie pamietam wzoru na obliczenie wyciszenia
        przez ekran w zaleznosci od wysokosci, pamietam jednak, ze wynosi ono pomiedzy
        15 a 20 dB w zaleznosci od wysokosci ekranu pomiedzy 3 a 5 m), ktore zostana
        wyciszone przez ekran akustyczny, otrzymujemy zatem halas o wartosci 43 dB.
        Oznacza to, ze przy otwartym oknie halas bedzie podobny do tego, jaki wytwarza
        pracujacy wiatraczek komputera. Przy zamknietym oknie mozesz nawet nie
        zauwazyc, ze jakas trasa jest obok, bo np. rozmowa pomiedzy ludzmi lub
        pracujaca pralka czy telewizor daje halas rzedu 50 - 60 dB. Szczerze
        powiedziawszy bedac na Twoim miejscu nie martwil bym sie o halas, a o
        zanieczyszczenia. Z tego co pamietam w tamtej okolicy ogromnym problemem jest
        Pulawska. Symulacje komputerowe wykonane programem ZANAD wykazywaly, ze zasieg
        zanieczyszczen z Pulawskiej siega nawet linii ulicy Rolnej i zachodniej granicy
        Lasu Kabackiego. Postaram sie sprawdzic jeszcze dzisiaj wszystkie dostepne
        dokumenty i podac Ci dokladne odleglosci zwiazane z zanieczyszczeniami.
        • tarantula01 Re: S2 przy Puławskiej 31.05.05, 12:00
          yasioo7 napisał:

> Szczerze
          > powiedziawszy bedac na Twoim miejscu nie martwil bym sie o halas, a o
          > zanieczyszczenia. Z tego co pamietam w tamtej okolicy ogromnym problemem jest
          > Pulawska. Symulacje komputerowe wykonane programem ZANAD wykazywaly, ze
          > zasieg zanieczyszczen z Pulawskiej siega nawet linii ulicy Rolnej i
          > zachodniej granicy Lasu Kabackiego. Postaram sie sprawdzic jeszcze dzisiaj
          > wszystkie dostepne dokumenty i podac Ci dokladne odleglosci zwiazane z
          > zanieczyszczeniami.

Z racji wiatrów zachodnich przeważających u nas, nie dziwne jest, że
          zanieczyszczenia generowane przez ul. Puławską wwiewane jest nad Ursynów. Stąd
          m.in. duża zawartość PM10 w powietrzu nad tą dzielnicą. Po wschodniej stronie
          Puławskiej PM10 pewnie jest o wiele mniej, nawet w odległości zaledwie 50 m od
          ulicy.
          • yasioo7 Re: S2 przy Puławskiej 31.05.05, 14:09
            Przepraszam za pomylke, symulacje poziomu zanieczyszczenia powietrza wykonano
            przy pomocy programu ZANAT. Otrzymane wartosci wskazuja na przekroczenia
            dopuszczalnych stezen srednich w odleglosci do 220 m od osi trasy oraz
            maksymalnych stezen w odleglosci do 330 m od osi trasy na odcinku Pulawska -
            Ursynow Zachod. Ma to zwiazek z przesunieciem duzej ilosci zanieczyszczen na
            zachod od ciagu Pulawskiej.
            Symulacja komputerowa poziomu halasu zostala przeprowadzona przy pomocy
            programu H_DROG. Otrzymane wartosci wskazuja, ze przy zastosowaniu ekranow o
            wysokosci h = 5 m mozliwe bedzie osiagniecie dopuszczalnego poziomu halasu juz
            w odleglosci 100 m od krawedzi jezdni.
            Powyzsze dane pochodza z Kompleksowej Oceny Oddzialywania na Srodowisko
            sporzadzonej na zlecenie GDDKiA przez BPRW we wrzesniu 2004 roku.
            • jzab1 Re: S2 przy Puławskiej 31.05.05, 15:51
              yasioo7 - jestem pod wrażeniem...
              Dzięki za tak wyczerpujące odpowiedzi i za porady.
              Zacznę się chyba cieszyc moim nowym mieszkankiem. A jak już zaczną budować
              trasę to zobaczymy...
              • vampi_r Re: S2 przy Puławskiej 31.05.05, 16:01
                Tia... jakby co, to z reklamacjami możesz przyjśc do nas.
              • kyraa Re: S2 przy Puławskiej 02.09.05, 14:10
                Asiu,

śledziłam Twoje rozterki na Forum, ponieważ sama przymierzam się do kupna
                mieszkania na tym osiedlu. Cóż, też boję się S2...Ale jest tyle plusów, miejsce
                rzeczywiście jest bardzo ładne.
                Ciekawa jestem, czy ostatecznie się zdecydowałaś? Jeśli tak- jak się tam
                mieszka? Czy hałas od Puławskiej jest duży?
                Pozdrawiam serdecznie.
                • bursony Re: S2 przy Puławskiej 07.09.05, 22:20
                  Czesc

Ja z kolei zastanawiam sie nad kumnem nieruchomosci na Krasnowolskiej troche
                  dalej od Pulawskiej bo ok 1000 m. Mam podobny problem mianowicie przebieg POW
                  od wezla Lotnisko do wezla Pulawska.. Do POW mialbym ok 250 m, wszystkie okna
                  na polnoc, wschod i zachod. Nie boje sie zatem halasu, ale.... Budowa takiej
                  trasy to uciazliwe dla mieszkancow budowy trwajace ok 2 lat, niby w skali
                  inwestycji to nie duzo ale jednak 2 lata z zycia. Poza tym dochodzi
                  zanieczyszczenie, bo czy mozna bedzie przyjemnie korzystac z ogrodka kiedy
                  kielbaski na grilla w ciagu paru minut przykryje warstwa pyłu?

DO tego wszystkiego nalezy dolaczyc startujace i ladujace samoloty, ktorych w
                  weekend i do godziny 15 praktycznie sie nie odczuwa, ale pozniej zaczynaja dosc
                  czesto ladowac i startowac. Wartosc inwestycji jest dosc wysoka choc jak na jej
                  poziom naprawde atrakcyjna cena. Chyba jednak nie podejme ryzyka.. .

pozdrowienia
                  • vampi_r Re: S2 przy Puławskiej 07.09.05, 23:48
                    Chyba już sam sobie odpowiedziałeś.
                    • bursony Re: S2 przy Puławskiej 08.09.05, 12:14
                      Nieruchomosc bardzo mi sie podoba, ale chyba staram sie przekonac samego siebie
                      ze ryzyko uciazliwosci oteczenia jest zbyt duzo, w koncu to miejsce gdzi ebede
                      mieszkal i dopoczywal a nie biuro.
                      pozdrawiam
                      • jaa_ga Re: S2 przy Puławskiej 08.09.05, 12:24
                        Nie wierz w bajki o smoku wawelskim:)
                        Wiesz ile to jest 250 m?
                        Latarnie uliczne ustawiane są co 25m.
                        Stań sobie, policz i poznasz odległość :)
                        • bursony Re: S2 przy Puławskiej 08.09.05, 17:14
                          to 250 m to duzo wedlug ciebie czy malo, bo nie zrozumialem tonu wypowiedzi? :]
                          • vampi_r Re: S2 przy Puławskiej 08.09.05, 18:25
                            250 m to dużo i mało.
                            Dużo, jeśli liczymy od trasy ekspresowej, mało jeśli od ruchliwej 6-cio
                            pasmowej ulicy.
                            polecam taki test: wybrać się na osiedle Potok. Niedaleko od niego przechodzi
                            Trasa AK, bardzo ruchliwa. Ale trasa ta osłonięta jest ekranami
                            dźwiekochłonnymi.
                            Stań więc 5 metrów od ekranu i posłuchaj, z kąd dochodzi hałas.
                            I zdziwisz się, bo bardziej będziesz słyszał nieosłonięta Wisłostradę oddaloną
                            o 500-600 m, niż ruch na Trasie AK.

Oczywiście tam blisko trasy stoją wysokie bloki i wyzszych pięter ekrany już
                            nie chronią. Dlatego przy modernizacji AK będziemy się domagac zastosowania tam
                            półprzekryć nad trasą.

Ja mam mieszkanie 300 m od planowanej Trasy NS/S7 na pograniczu Woli i Bemowa.
                            I wiesz co? Kupiłem tam mieszkanie specjalnie ze względu na bliskość tej
                            arterii. Dobra komunikacja samochodowa i możliwośc bezkolizyjego dojazdu w inne
                            dzielnice oraz wyjazdu z miasta były dla mnie wtdy największym atutem.

Co do Twoich wątpliwości nad kupnem nieruchomości... ja bym w tym miejscu nie
                            kupował, ale nie ze względu na POW, tylko na samoloty. Bo bliskosć POW jest dla
                            tej lokalizacji atutem ( a raczej bliskośc węzła z Puławską).
    • yasioo7 Re: S2 przy Puławskiej 11.09.05, 19:42
      Ważne dla Jzab1 i Bursony. Ostatnio, tj 10.09. w godzinach porannych
      dokończyliśmy dokumentację fotograficzną S2 (POW). Gdy dochodziliśmy już do
      Puławskiej jedna z właścicielek posesji do wykupienia zagadnęła nas. Wywiązała
      się z tego dłuższa i bardzo ciekawa rozmowa. Pani ta mieszka około 100 - 150 m
      od Puławskiej i wcale nie przeszkadza jej bliskość tej ulicy, a już na pewno
      nie hałas na niej panujący. Nie przeszkadzają jej także samoloty, do których,
      jak twierdzi, przez wiele lat przywykła. Z resztą od zawsze mieszka w tym
      miejscu i nie przeszkadza jej sąsiedztwo Okęcia. Co więcej bardzo jej zależy na
      tym, żeby dalej mieszkać w tej okolicy ze względu na bliskość kościoła,
      przystanków, sklepów i oczywiście sąsiadów. Mamy nadzieję, że uda jej się
      wykupić działkę upatrzoną stokilkadziesiąt metrów dalej od obecnego miejsca
      zamieszkania.
      • bursony Re: S2 przy Puławskiej 15.09.05, 14:58
        Hi,

A tak z ciekawosci to kogo reprezentujesz, ze cos mierzysz w okolicy? I jeszcze
        piszesz ze MY mamy nadzieje ze uda jej sie wykupic dzialke?

pozdr.
        • yasioo7 Re: S2 przy Puławskiej 15.09.05, 16:46
          Reprezentuję siebie, swoje pasje i oczywiście SISKOM. I fotografuję.
          Życzymy tej Pani jak najlepiej, tj. spełnienia jej zamiarów zakupu upatrzonej
          działki. Zwykła ludzka życzliwość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka