Dodaj do ulubionych

CIEPŁA WODA W BUDYNKU B

06.09.05, 13:42
Czy ktoś z Was zna przybliżony termin włączenia ciepłej wody w budynku B ????
Ja mam już "prawie" wykończone mieszkanie i chcę się do niego wprowadzić w
dniu dzisiejszym. Nie mam innego wyjścia - bo wymówiłam wynajmowany lokal i
chwilowo błąkam się pomieszkując u rodzinki. Problem z ciepłą wodą jest dla
mnie o tyle istotny, że wprowadzam się z 5 letnim synem. Doszła mnie
informacja że ARCHE włączy ciepła wodę wtedy gdy większość lokatorów zgłosi
taką potrzebę telefonując do ARCHE. Ja już dzwoniłam. Może ktoś mnie
poprze???? pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • maja.s77 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 06.09.05, 13:54
      a prąd w mieszkaniu już masz?

pozdrawiam

• najka26 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 06.09.05, 14:05
        No podobno mam - dziś się przekonam o tym osobiście ;-)
        • adams123 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 07.09.05, 07:19
          Kurcze, nie chcę Cię martwić , ale podobno nie można mieszkać dopóki nie zostanie budynek odebrany przez Gminę, a więc nie będzie zgody na zamieszkanie...

Jeśli masz jakieś inne informację chętnie ja też przyspieszę adaptacje i malowania :)
          • littlekinia Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 07.09.05, 08:58
            Po rozmowie z jednym z pracowników Arche mogę stwierdzić co następuje: jak ktoż
            będzie chciał mieszkać w budynku, to się wprowadzi i bez odebrania budynku
            przez gminę, co może wg. Arche nastąpić w bliżej nieokreślonym przez nikogo
            terminie, tj. jak ukończą drogę p.poż. i wszystko inne, to dopiero zgłoszą
            budynek do odbioru. A urzędy jak urzędy, chyba nie muszę nikomu wyjaśniać...
            Na zamieszkanie przed tym terminem oficjalnej zgody Arche nie wyda, bo wydać
            nie może, ale nie zabroni przecież.
            Wiem też, że woda ciepła będzie odkręcona jak tylko zbierze się odpowiedznia
            ilość mieszkańców, którzy będą tego chcieli (to też słowa pracownika Arche) tak
            więc nieoficjalna zgoda na przebywanie (mieszkanie) w budynku jest. Z tego
            wynika, że można i ja tak będę musiała zrobić. Oczywiście dobrze byłoby, żeby
            zebrało się nas więcej i żebyąmy trochę powalczyli o ukończenie tej budowy w
            jakimś sensownym czasie a nie do siego roku.
            Zdaję sobie sprawę, że takich osób jak ja, które chciałyby się wprowadzić jak
            najszybciej jest więcej.
    • najka26 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 07.09.05, 09:03
      No i pierwszą noc mam za soba. Ciepłej wody jak nie było tak nie ma ale za to
      miałam prąd i nie było tak tragicznie. Odbiór budynku przez gminę ma nastąpić
      podobno pod koniec roku więc nawet nie zamierzam brać tego pod uwagę. Mieszka
      się całkiem nieźle. Wieczorem widziałam że w budynku B w kilku mieszkaniach
      paliło się światło więc chyba nie jestem jedyna. Aha no i najwazniejsze -
      wiercenie i stukanie ustaje przed 22 gą ;-)))))
      pozdrawiam przyszłych sąsiadów :-)
      • mimi.25 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 07.09.05, 11:29
        to musi być dosyc niesamowite juz zacząc mieszkac na budowie ;-)
      • adams123 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 07.09.05, 14:51
        wow

no to gratulacje. Przeciełaś wstęgę ?
        Kiedy parapetówka ? ;))))

Ja kończe remonty i też się wprowadzam, ale przyznam, że chciałbym mieć chociaż
        drogę przed blokiem i ciepłą wodę ;)
        • najka26 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 07.09.05, 15:10
          wstęga przecięta wczoraj...
          na drogę nie czekam aby dojść do mojej klatki moge korzystać z drogi budynku
          A ;-) no trzeba sobie jakoś radzić ;-)
    • najka26 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 07.09.05, 14:01
      wszystkeigo trzeba w życiu spróbować ;-))))) mieszkania na budowie także ;-)
      • adams123 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 08.09.05, 10:38
        ja tylko nie rozumiem po co im prośba większej liczby mieszkańców na
        podłączenie ciepłej wody ?

i co się dzieje z tymi licznikami ? Co prawda nie narzekam bo remont trwa a
        prąd z klatki, ale to sie wszystko jakoś strasznie przeciąga :(

dzisiaj będę zobacze jakie postępy z chodnikiem ...
        • najka26 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 08.09.05, 10:53
          Bo dla kilku osób - to im się NIE OPŁACA włączyć ciepłej wody :/
          • littlekinia Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 08.09.05, 12:24
            Bo koszty włączenia ciepłej wody są duże, woda cyrkuluje w instalacji i straty
            na energii są znaczne, co łączy się z kosztami. Dla mnie to ok, bo chcę
            korzystać jak najszybciej. Dzwońcie więc...
            • vojo15 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 08.09.05, 14:58
              Ja rowniez nie mam zamiaru czekac na odbior mieszkania przez gmine - wprowadzam
              sie jak tylko wykoncze. Placimy ogromna kase a to ze urzedy - ktore powinny byc
              w koncu dla Nas, bo my ich utrzymujemy, maja swoje tempo pracy to.... no coz
              ich problem.

Ja bede interweniowal o cieplo wode z pewnoscia.
              • marcinkiewicz Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 08.09.05, 15:04
                A co Ty tak psioczysz na urzędy? Akurat to, kiedy dom będzie oddany zalezy od
                dewelopera. Trzeba wszystko przygotować i dopiero mozna zgłosić inwestycje do
                odbioru. Zapytaj dewelopera kiedy zrobią chodniki, parkingi, drogi Ppoż, itp.
                Jak już wszystko będzie gotowe mogą udać się do urzędu.
                M
                • mpbc Przejęcie budynku "b" 08.09.05, 15:55
                  Tak z ciekawości podam iż budynek "A" był zgłoszony we wrześniu, decyzja o
                  przejęciu na przełomie października i listopada, a spis lokali został zrobiony
                  przez gminę dopiero w kwietniu, pierwsze akty maj. Czyli od zgłoszenia do gminy
                  do momentu pierwszego aktu minęło 9 miesięcy.
                  I te 9 miesięcy to właśnie urzędy.
            • jasieniczanin Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 12.09.05, 13:11
              Ja mam zamiar wprowadzić się do końca września i myślę, że ciepła woda byłaby
              wskazana. Rozmawiałem dzisiaj z kimś z Arche i powiedziano mi, że ciepła woda,
              jak i ogrzewanie będą jak zbierze się odpowiednia liczba mieszkańców. Tyle, że
              nie powiedzieli ilu ich musi być. Ponadto obiecują, że podłączenie prądu do
              mieszkań ma nastąpić do dwóch tygodni.
              • littlekinia Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 12.09.05, 13:50
                No to już nas trochę jest. Doliczając tych, którzy nie piszą na forum, ale
                zmagają się z takim problemem, może wystarczy... Póki co dzwonimy i pytamy!!
                • adams123 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 12.09.05, 14:07
                  Ja wysłałem dzisiaj emaila do Arche z pytaniem o wodę , ale rónież o prąd i
                  liczniki - umowę STOEN wysłałem już dawno temu. Co prawda prąd "na drucie" z
                  klatki jest, ale może już pora, aby wszystko było wykończone ????

Problem ciepłej wody też już zgłosiłem.
                  • jeanette Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 10.10.05, 15:07
                    Hej, czy ktos ma jakies info odnosnie C.W. i CO oraz pradu?

pozdrawiam,
                    Jean
                    • littlekinia Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 10.10.05, 17:03
                      Ja mam info, że woda ciepła ma być między 20 a 30 października, a ogrzewanie
                      prawdopodobnie też wtedy. Z prądem nigdy nic nie wiadomo. Podobno jeszcze nie
                      wszyscy podpisali umowy (a mnie powiedziano, że liczniki będą założone do 10
                      paźdz.). Właściwie to nie wiem komu wierzyć, sprzeczne informacje pojawiają się
                      cały czas. Jedyne co nam pozostaje to dzwonić i jeszcze raz dzwonić.
                      • adams123 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 10.10.05, 21:23
                        Ja dzisiaj dzwoniłem w sprawie ogrzewania, które potrzebuje do wysuszenia wylewki, a ponadtowidziałem ogłoszenie, że osoby zainteresowane włączeniem ogrzewania już mogą się zgłaszać. Podczas rozmowy usłyszałem, że :
                        1. na ogrzewanie zbierają zapisy od chętnych ;) i włączą w listopadzie
                        2. ciepła woda też prawdopodobnie wtedy
                        3. pra ma być pod koniec tego lub na poczatku przyszłego tygodnia (-ile razy już to słyszałem ...?)

pozdrówka
                        • gata74 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 13.10.05, 19:48
                          W listopadzie???
                          Najka26, jak ty tam wytrzymasz do tego czasu bez ogrzewania???
                          • littlekinia Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 13.10.05, 21:40
                            Najnowsze wieści mówią, że ciepła woda będzie do końca października, czyli może
                            się uda przed trzydziestym... ogrzewanie, no cóż, w biurze powiedzieli, że
                            termin włączenia wg. jakichśtam przepisów przypada 15 października, więc jakoś
                            tak będą je uruchamiali. Co więcej, podobno mogą uruchomić ogrzewanie w
                            poszczególnych mieszkaniach. Ciekawe, może tak samo jest też z ciepłą wodą.
                            Jeżeli tak to w takim razie skąd ta niechęć??? Co Nam narazie pozostaje? Ano
                            dzwonić i upominać się.
                            • adams123 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 13.10.05, 22:56
                              niby faktycznie było ogłoszenie, że kto chce ogrzewanie niech się zgłosi i
                              wtedy włączą; jak dzwoniłem Pani powiedziała, że przyjęła zgłoszenie, ale będą
                              włączać za miesiąc :(

sam nie wiem o co chodzi

liczniki na prąd są założene i nie wiadomo kiedy włączą.. ktoś wie :) ?
                              • najka26 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 14.10.05, 08:37
                                Nie no porpostu już jest tak zimno....że jak nie włączą ogrzewania to im wyśle
                                rachunek za leki ! :(
                                • mpbc Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 14.10.05, 10:08
                                  :)
                                  W dzisiejszym Życiu Warszawy jest napisane, iż tylko lekko ponad 33 %
                                  spółdzielni i administratorów (co trzecia) włączyło ogrzewanie na Mokotowie.
                                  Zwykle sezon grzewczy zaczynał się 15 października ale i tak wszystko zależy od
                                  administracji. Jak napisano SPEC czeka tylko na decyzje.
                                  Z drugiej strony ciekawe jak Arche rozbije koszty ogrzewania, gdy tak mało osób
                                  przejęło swoje mieszkania – to też może być problem.
                                  • marcinkiewicz Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 14.10.05, 11:02
                                    Największym problemem jest niewielka liczba oddanych mieszkań. Ogrzewany będzie
                                    cały blok, a z liczników w odebranych mieszkaniach bedzie wychodziła niewielka
                                    kwota. Chcą pocekac, aż więcej osób odbierze.

M
                                    • pkaras3 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 14.10.05, 12:15
                                      Czyli rozumiem, ze w moim mieszkaniu, ktore odebralem w sierpniu bedzie zimno,
                                      bo Arche nie oddalo jeszcze wszystkich mieszkan?
                                    • jeanette Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 14.10.05, 12:31
                                      Super, to moze wytłumaczysz to Najce26, która marznie z dzieckiem w swoim
                                      mieszkaniu, albo innym ludziom, którzy tam już mieszkają lub niedługo zaczną
                                      mieszkać, że będziemy chodzić w kurtkach i chorować w mieszkaniach za kupę
                                      forsy, bo Arche za mało ich jeszcze oddało? A jak nie odda do grudnia, to
                                      zrobimy sobie małe lodowiska w salonach i zaoszczędzimy na Torwarze?
                                      Argumentacja to dla mnie żadna.
                                      • najka26 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 14.10.05, 13:17
                                        Dzięki za wsparcie - rzeczywiście teraz to już przestaje być smieszne !!!!!
                                        Zimna woda i zimno w mieszkaniach i to za tyle kasy .... :(
                                        Extra
                                        • pkaras3 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 14.10.05, 15:51
                                          Niestety, zla wiadomosc. Chcialem dzis na budowie zweryfiokowac rewelacje na
                                          temat wlaczenia ogrzewania w okolicach 15-go. Pan z biura budowy (chyba
                                          kierownik) na moje slowa zapytal szczerze zdziwiony: 15-go, ale ktorego
                                          miesiaca? Okazalo sie, ze w pazdzierniku nie ma najmniejszych szans, moze w
                                          listopadzie wlaczona zostanie razem ciepla woda i ogrzewanie.
                                          Pomijajac istotna kwestie zimna dla mieszkancow obecnych i przyszlych, jestem
                                          ciekaw, jak bedzie wygladalo pozniejsze grzanie kilkuset ton murow, ktore
                                          wlasnie zostaja wychlodzone i wilgna z powodu braku ogrzewania przy niskich
                                          temperaturach.
                                          • kamilz12 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 14.10.05, 18:07
                                            Przjdzie majowe i czerwcowe słońce i wszystko wysuszy . Nil wysycha a Ty się
                                            martwisz o 30 cm muru .

Nie ma ciepłej wody i ogrzewania bo budowa trwa. Przecież to nie awaria tylko
                                            zwolnione (dlaczego?) tempo prac budowlanych .

Może jakiś budowlany pomyślunek nakazywał się spieszyć sie z Woronicza 78 ???
                              • jasieniczanin Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 14.10.05, 10:35
                                u mnie licznik już tyka...
                                • marcinkiewicz Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 14.10.05, 11:03
                                  Też widziałem, że już są podłączone liczniki. Takie kosmiczne - elektroniczne :)
                                  M
                          • najka26 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 15.10.05, 08:47
                            No właśnie już nie wytrzymałam i jestem chora tak samo jak mój syn. W domu
                            temperatura w granicach 14 stopni z wentylatora w łazience wieje jakiś huragan
                            i świszczy. Delikatnie mówiąć - MAM DOŚĆ!!!! i co dogrzewać się farelką?
                            Licznik już bije kto to potem zapłaci ???? :(((((((
                            • spid199 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 15.10.05, 16:46
                              Dzwoniłem dziś do Arche - dowiedziałem się że ogrzewanie ma być włączone w
                              pierwszych 3 klatkach budynku B od 23 - 25 października.

Pozdrawiam
                              • jeanette Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 16.10.05, 13:02
                                Oby tak sie stalo, chociaz tu juz kilka razy padaly "konkretne" terminy, wprost
                                z biura Arche... Oby tylko na budowie o tym wiedzieli, bo zgodnie z tym, co
                                dowiedzial sie pkaras3 na budowie (kilka postow wyzej), to kierownictwo budowy
                                nie potwierdza wlaczenia ogrzewania i cieplej wody w tym miesiacu...
                                • najka26 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 17.10.05, 09:13
                                  Dzwoniłam do Arche. Pani zapewniła mnie na 100%, że ogrzewanie i ciepła woda w
                                  pierwszych trzech klatkach zostanie włączona w przyszłym tygodniu. No i
                                  informacja że kierownik budowy niewiele ma do powiedzenia w tym temacie albo
                                  być może miał na mysli pozostałe klatki. No cóż jeszcze tydzień w tak zimnym
                                  mieszkaniu i będzie ze mną kiepsko. No ale lepsze to niż koniec listopada....
                                  • littlekinia Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 20.10.05, 08:36
                                    Czy ktoś już wie coś bardziej konkretnego??? Narazie na dworze zrobiło się już
                                    poważnie zimno, i myślę, że to już czas na pierwsze przymrozki... Nie wiem jak
                                    moje podłogi to przeżyją...
                                    • najka26 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 20.10.05, 10:36
                                      Przewija się data 25 październik... że po 25 włączą i wodę i ogrzewanie...
                                      zostało 5 dni...
                                      • littlekinia Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 20.10.05, 11:27
                                        Jak to po... mi powiedzieli, że między 23 a 25... a nie po!!! po 25
                                        października jest na przykład 2 grudnia, a to już nam nie odpowiada!
                                        • kacha311 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 21.10.05, 12:14
                                          Dobra wiadomość. Arche zapewnia, że złożyło już u SPECa wniosek o podłączenie i
                                          fizycznie ma to nastąpić w poniedziałek, ew. wtorek. W przyszłym tygodniu
                                          trzeba się już dowiadywać u kierownika budowy czy podłączenie funkcjonuje i
                                          hydraulicy odkręcą indywidualnie kurki do każdego mieszkania.
                                          Już się nie mogę doczekać, robi mi się ciepło na samą myśl.
                                          • najka26 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 24.10.05, 09:22
                                            No niestety dziś nie ma szans na podłaczenie wody i ogrzewania.... jutro może
                                            pojutrze - ale dziś jeszcze nie...takie info z biura Arche....
                                            • littlekinia Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 24.10.05, 10:11
                                              A to czemu dziś nie???
                                              • najka26 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 24.10.05, 12:46
                                                Nie mam pojęcia...
                                                Pan powiedział - dziś???? raczej wątpie... no cóż jak zwykle wszystko jasno i
                                                klarownie...
                              • jeanette Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 25.10.05, 20:50
                                Do konca 25 pazdziernika zostalo troche ponad 3 godziny... zgadnij, czy
                                wlaczyli ogrzewanie i ciepla wode ;)

Jean
                                • najka26 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 25.10.05, 20:52
                                  NIE MA !!!!!!!!!!!!!
                                  • najka26 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 26.10.05, 12:23
                                    Czy ktoś coś wie na temat ciepłej wody i ogrzewania???? Czy znowu okaże się że
                                    nikt nic nie wie :(:(:(:(
                                    • spid199 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 26.10.05, 13:59
                                      Przed sekundą dzwoniłem do Arche - podobno właśnie są otwierane zawory....
                                      więc może to już dziś nastał TEN DZIEŃ :)!!!
                                      • najka26 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 26.10.05, 14:53
                                        No tak również dzwoniłam i okazało się, że owszem ogrzewanie to i dzisiaj
                                        będzie ale nie ciepła woda... Bo wie Pani włączenie CO nie jest równorzędne z
                                        właczeniem CW !!!Pojechali załatwiać do SPECA... ciekawe ile im to zajmie...???
                                        A i jeszcze się dowiedziałam, że ktoś odkręcił kurek od ogrzewania w nie swoim
                                        mieszkaniu i zalało mieszkania od 11 piętra w dół... na szczęście nie w
                                        pierwszej klatce. Pozdrawiam wszystkich spragnionych ciepła...
                                        • pkaras3 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 26.10.05, 15:41
                                          A skad wiesz o tym zalaniu? Wiesz moze ktora to klatka?
                                          Niezle, wczoraj pozar, dzisiaj zalanie... :(

Pozdrawiam,
                                          Piotr
                                          • najka26 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 26.10.05, 15:48
                                            Zalanie w 3 klatce
                                      • mwk2 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 26.10.05, 14:59
                                        Nie martwcie sie w sobote i niedziele bedze 20 stopni czyli na dworze cieplej
                                        niz w domu
                                        • najka26 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 26.10.05, 15:01
                                          Aha jesli ktoś pragnie by Pan hydraulik przyszedł i odkręcił mu ciepełko to
                                          proszę dzwonić pod numer 6467847 :-) to do tej budki - hm przepraszam biura na
                                          budowie ;-)
                                      • jasieniczanin Włączono ogrzewanie 27.10.05, 10:10
                                        A więc stało się. Mamy w końcu ogrzewanie w budynku B. Co prawda, póki co trudno
                                        poparzyć się od tych kaloryferów, ale może powoli będzie coraz cieplej. Dzisiaj
                                        rano mieliśmy w mieszkaniu prawie 18 st. C. W porównaniu do 16, które
                                        utrzymywały się przez ostatnich kilka dni, widać pewien postęp.
                                        • pkaras3 Re: Włączono ogrzewanie 27.10.05, 10:20
                                          Podobno temperatura wody w kaloryferach regulowana jest przez czujnik pogodowy.
                                          Na razie jest cieplo, wiec wymiennik dla calej instalacji nie pracuje pelna
                                          moca, gdy zrobi sie zimniej, to temperatura wody sie podniesie. Termostat na
                                          kaloryferze pelni role raczej pomocnicza. Tak powiedzial mi pan hydraulik.

Teraz czekamy na ciepla wode... ciekawe kiedy?

Pozdrawiam
                                          Piotr
                                          • najka26 Re: Włączono ogrzewanie 27.10.05, 10:47
                                            Upewnijcie się że macie odpowierzone kaloryfery... ja dziś rano interweniowałam
                                            i teraz już jest ok ;-) A na ciepła wodę czekam z utęsknieniem... powiedzieli
                                            że może po 1 ym....
                                            • jeanette Re: Włączono ogrzewanie 27.10.05, 11:34
                                              Na pierwszego, na siodmego, na trzydziestego... ile razy to juz slyszelismy,
                                              znow Arche mydli nam oczy, mam juz tego dosc...
                                              • littlekinia Re: Włączono ogrzewanie 27.10.05, 12:13
                                                Dziś w biurze Arche dostałam informację, że ciepła woda będzie do końca tego
                                                tygodnia i że przerwa w dostawie ciepła dziś w godzinach 8-15 jest bezpośrednio
                                                związana z uruchamianiem ciepłej wody. Nie wiem na ile to okaże się prawdą i
                                                czy wszystko będzie tak jak mi powiedzieli, ale cóż... pozostaje mi tylko być
                                                dobrej myśli i tyle.
                                                • marcinkiewicz Re: Włączono ogrzewanie 27.10.05, 16:12
                                                  A szef ekipy wkańczającej mi mieszakanie, powiedział , że to wczorajsze
                                                  włączenie ogrzewania mogło być tylko po ty by sprawdzić czy gdzieś nie
                                                  przecieka. Jeśli okaże się, że jest awaria, to na dobre włączą dopiero jak
                                                  naprawią...
                                                  M
                                                  • jeanette Re: Włączono ogrzewanie 04.11.05, 10:06
                                                    Czy dlugo oczekiwana ciepla woda juz sie pojawila?

Pozdrawiam,
                                                    Jean
                                                  • najka26 Re: Włączono ogrzewanie 04.11.05, 13:59
                                                    Przed chwilką dzwoniłam - podobno już włączyli... więc mam nadzieję, że jak
                                                    wrócę do domku to już będzie....
                                                  • jasieniczanin Re: Włączono ogrzewanie 04.11.05, 14:14
                                                    Sugeruję mniej optymizmu. O tym, że włączono już ciepłą wodę i Arche, i
                                                    kierownictwo budowy zapewniało już wczoraj. Jak dotąd z kranu leci co najwyżej
                                                    ledwo letnia woda. Podobno coś tam się musi nagrzać ...
                                                    Szkoda pisać ...
                                                  • jasieniczanin Re: Włączono ogrzewanie 04.11.05, 15:46
                                                    No to wykrakałem ... wygląda na to, że ciepłej wody nie będzie conajmniej do
                                                    poniedziałku. Okazało się, że niesprawny jest jakiś element automatyki z
                                                    wymiennika ciepła. Fachowcy ze SPECu przyjechali podobno przed trzecią i
                                                    oznajmili, co nie działa, a że było już trochę późno, więc stwierdzili, że
                                                    przyjadą znowu w poniedziałek zająć się sprawą. W końcu fajrant sprawa święta...
                                                    Ręce opadają.
                                                  • najka26 Re: Włączono ogrzewanie 07.11.05, 10:25
                                                    No i bardzo jestem ciekawa czy W KOŃCU jak wróce do domu - będzie ciepła
                                                    woda !!!!!!
                                                  • jeanette Re: Włączono ogrzewanie 07.11.05, 20:20
                                                    Hej, udalo sie z ta woda, czy znow jakas straszliwa tragedia pokrzyzowala
                                                    ambitne plany naszego dewelopera?
                                                  • pkaras3 Re: Włączono ogrzewanie 07.11.05, 20:52
                                                    > Hej, udalo sie z ta woda, czy znow jakas straszliwa tragedia pokrzyzowala
                                                    > ambitne plany naszego dewelopera?
                                                    Niestety, woda, ktora leci z kranu ciepla na pewno nie jest. Czyli jeszcze nie
                                                    dzis...
                                                  • pkaras3 Re: Włączono ogrzewanie 08.11.05, 13:31
                                                    > No to wykrakałem ... wygląda na to, że ciepłej wody nie będzie conajmniej do
                                                    > poniedziałku. Okazało się, że niesprawny jest jakiś element automatyki z
                                                    > wymiennika ciepła.

Niestety, nie jest to prawda. Po telefonie do ZEC Mokotów okazało się, że Arche
                                                    NIE SKŁADAŁO nigdy wniosku o ciepłą wodę dla budynku Woronicza 78. Jedyny
                                                    wniosek był wnioskiem o ogrzewanie, co SPEC zrealizował. Jeżeli Arche złoży
                                                    wniosek o ciepłą wodę, to ciepła woda będzie.
                                                    SPEC nie prowadził w piątek, poniedziałek ani dzisiaj żadnych prac związanych z
                                                    ciepłą wodą.
                                                  • pkaras3 Ciepla woda - mała aktualizacja 08.11.05, 13:37
                                                    > Niestety, nie jest to prawda. Po telefonie do ZEC Mokotów okazało się, że
                                                    Arche
                                                    >
                                                    > NIE SKŁADAŁO nigdy wniosku o ciepłą wodę dla budynku Woronicza 78. Jedyny
                                                    > wniosek był wnioskiem o ogrzewanie, co SPEC zrealizował. Jeżeli Arche złoży
                                                    > wniosek o ciepłą wodę, to ciepła woda będzie.
                                                    > SPEC nie prowadził w piątek, poniedziałek ani dzisiaj żadnych prac związanych
                                                    z
                                                    > ciepłą wodą.

Taką informację dostałem z ZEC Mokotów. Biuro Arche twierdzi coś przeciwnego.

Pozdrawiam,
                                                    Piotr
                                                  • najka26 Re: Ciepla woda - mała aktualizacja 08.11.05, 14:50
                                                    Alternatywy 4 dosłownie....
                                                    tylko oni tam mieli ciepłą wodę !!!!!!!!!!!!!!!!
                                                    ech.... bez komentarza
                                                  • mimi.25 Re: Ciepla woda - mała aktualizacja 08.11.05, 15:09
                                                    miejmy nadzieję ze ktos od Arche zagląda na forum i oni zdają sobie sprawę ze my
                                                    wiemy o ich klamstewkach :-/
                                                  • pkaras3 Re: Ciepla woda - mała aktualizacja 08.11.05, 15:49
                                                    Arche stanowczo twierdzi, ze wyslalo pismo odnosnie podlaczenia kolo 24
                                                    pazdziernika i jutro o 9 ludzie ze SPEC maja przyjsc i dokonczyc/podlaczyc :)
                                                    Zobaczymy...

• littlekinia Re: Ciepla woda - mała aktualizacja 08.11.05, 21:46
                                                    Alternatywy??? Chyba w obliczu tego co się dzieje to nie mamy żadnej. Oni i tak
                                                    zrobią jak będą chcieli. Chcieli poczekać aż się więcej ludzi wprowadzi, to
                                                    poczekali... Rzeczywiście, poczekamy do jutra, a potem jeszcze do jutra, a
                                                    potem to już długi weekend i tak nam się połowa listopada robi. A miało być tak
                                                    pięknie. Jak widać o każdym można zmienić zdanie.
                                                  • mimi.25 NARESZCIE !!!!!!!! 09.11.05, 14:47
                                                    Jest ciepła woda, nawet gorąca :-)))
                                                  • pkaras3 Re: NARESZCIE !!!!!!!! 09.11.05, 19:41
                                                    Jest! :)
                                                    Tym razem racje jednak mialo Arche :)
                                                  • littlekinia Re: NARESZCIE !!!!!!!! 09.11.05, 22:44
                                                    jest super, wyczekana ciepłą woda... Mam nadzieję, że zostanie już. No ale
                                                    teraz pozostaje cała reszta do zrobienia...
                                                    Na to też czekamy z utęsknieniem...
                                                  • kacha311 Re: NARESZCIE !!!!!!!! 10.11.05, 09:09
                                                    Taaak, wczoraj była, za to dzisiaj rano nie doczekałam się równie ciepłej.
                                                    Czyżby znowu jakaś awaria? Firma SPEC powinna zmienić nazwę, bo obecna sugeruje
                                                    jakoby pracowali w niej jacyś specjaliści.
                                                  • najka26 Re: NARESZCIE !!!!!!!! 13.11.05, 17:35
                                                    Czy ktoś mi wyjaśni DLACZEGO z mojego kranu przestała lecieć ta cholerna ciepła
                                                    woda???? Na weekend wyłączana w ramach oszczędności !!!!!! ????
                                                  • littlekinia To już PRZESADA!!!!!!!!!! 01.12.05, 21:20
                                                    Wracam dziś do domu, i co zastaję????? Niedziałające windy, zimną wodę i brak
                                                    ogrzewania. Nie wiem już co mam na ten temat myśleć, ale sytuacja bardziej
                                                    przypomina slumsy niż luksusowe bloki z kortem-którego-nie-będzie. Zastanawiam
                                                    się co tu robić, bo weekend się zbliża i jestem prawie pewna, że będziemy się
                                                    musieli pogodzić z sytuacją na najbliższe kilka dni. Może wielu ta sytuacja nie
                                                    przeszkadza, ale w mieszkaniach temperatura spada bardzo szybko. Co tu dużo
                                                    mówić, zimno i tyle i nie ma się w czym umyć!!!
                                                    Mam jednak nikłą nadzieję, że jutro wszystko zostanie naprawione.
                                                  • akiv Re: To już PRZESADA!!!!!!!!!! 01.12.05, 22:22
                                                    Rece opadaja...
                                                    Informowalismy dewelopera juz wczoraj o niskim cisnieniu wody i slabym
                                                    ogrzewaniu (zreszta nie po raz pierwszy dzwonimy w tej sprawie). Wczoraj pozno
                                                    wieczorem wody w ogole nie bylo !!! Nawet zimnej. Dzisiaj kolejne telefony i
                                                    kolejny raz tlumaczenie ze to SPEC cos zle zrobil, ze jest jakas awaria, no ale
                                                    dzisiaj juz nic nie zrobia bo za pozno..... itd itp. Co do niskiej temmperatury
                                                    w domu to uslyszalam ze ktos podlacza sobie kaloryfery i dlatego tak jest - czy
                                                    to oznacza ze caly pion musza zakrecac ?? Jakos malo wiarygodnie to brzmi.
                                                    Dzisiaj do tego jeszcze zimne kaloryfery i winda... brak mi slow..
                                                    Przy tak niskiej temepraturze wilgoc jest wieksza w mieszkaniu wiec tylko
                                                    patrzec jak wszystko zacznie gnic...
                                                    Uwazam ze to totalny brak szacunku dla nas mieszkancow. Chetnie bym zadzwonila
                                                    teraz do Arche i powiedziala co o tym mysle, no ale jest juz za pozno...
                                                  • adams123 Re: To już PRZESADA!!!!!!!!!! 02.12.05, 00:33
                                                    Faktycznie tragedia.
                                                    Ciepłej wody brak, ogrzewania brak, winda wyłączona - co jest >??>?>?????
                                                  • littlekinia Re: To już PRZESADA!!!!!!!!!! 02.12.05, 08:43
                                                    No tak, jak coś sie zepsuje to już na całego. W Arche mimo zgłoszeń o stanie
                                                    faktycznym nic się nie dzieje. Mam wrażenie, że my swoje a oni swoje. "Wiemy,
                                                    że jest to uniedogodnienie, ale..." Uniedogodnienie do cholery, żebym we
                                                    własnym domu po pracy nie mogła się nawet umyć normalnie?
                                                  • andrzej_j1 Re: To już PRZESADA!!!!!!!!!! 02.12.05, 10:24
                                                    Mam tego dosyć - nie po to wydaję na mieszkanie kupę kasy żeby, k****, mieszkać
                                                    w norze bez wody i ciepla i zasuwac po schodach na piechote. Rozmawialem dzis z
                                                    Rzecznikiem UOKiK - zeby wymusic na developerze nasze prawa trzeba napisac do
                                                    developera pismo listem poleconym z podanym terminem na ich odpowiedz (7 dni),
                                                    w ktorym nalezy opisac stan faktyczny i zazadac podania terminu rozwiazania
                                                    problemu.

Jak nie odpisza, wtedy kopie listu wysyla sie faksem do UOKiK i oni wtedy
                                                    nadaja oficjalny bieg sprawie.

Jak odpisza i nic nie zrobia - to samo.

Sam pisze dzisiaj i sugeruje zeby wiecej osob to zrobilo, to wtedy bedzie
                                                    grubsza afera.

Poza tym sa gazety i telewizja, wiec mozna sied nich zglosic, a oni bardzo
                                                    chetnie lapia takie tematy - nie wydaje mi sie zeby Arche ryzykowalo kilka
                                                    artykulow o developerze, ktory ma w d***ie swoich lokatorow... jak beda chcieli
                                                    zlapac wtedy nowych frajerow na klientow???

pozdrawiam
                                                  • pkaras3 A dzis? 05.12.05, 16:02
                                                    Czy dzis mieliscie rano ciepla wode? Bo u mnie (10p, II klatka) leciala rano
                                                    zimna. Czyzby znow jakas awaria/prace przy instalacji?

pozdrawiam,
                                                    Piotr
                                                  • adams123 Re: A dzis? 05.12.05, 16:48
                                                    u mnie było wszystko OK, II klatka
                                                  • pkaras3 Re: A dzis? 05.12.05, 16:51
                                                    teraz jest ewidentnie zimna. Arche zglosilo dzis awarie, jutro SPEC ma przyjechac. Fajnie.
                                                  • kacha311 Re: A dzis? 06.12.05, 08:59
                                                    Ile razy SPEC juz przyjezdzal i naprawial, po czym wody cieplej brakowalo juz
                                                    dnia nastepnego? Przeciez ostatnio naprawiali w piatek, a caly weekend byla co
                                                    najwyzej mocno letnia woda.
                                                  • pkaras3 Re: A dzis? 06.12.05, 10:25
                                                    Zapewne inaczej jest traktowana awaria (pradu, wody) dla budynku mieszkalnego,
                                                    a inaczej dla jeszcze niemieszkalnego. I wcale to nie dziwi.
                                                  • akiv Re: Goracy temat - ciepla woda i nie tylko? 08.12.05, 22:04
                                                    Czy w dalszym ciagu ktos ma jeszcze problemy z woda? U mnie w II klatce po
                                                    godzinie 20 zamiast cieplej wody dmucha powietrze a cisnienie zimnej wody jest
                                                    bardzo slabe. W zasadzie jest to juz standard, zaledwie kilka razy w przeciagu
                                                    miesiaca moglam spokojnie wziac prysznic tak zeby miec dobre cisnienie i
                                                    odpowiednio ciepla wode. Bede wdzieczna za informacje.
                                                    Pozdrawiam

• mimi.25 Re: Goracy temat - ciepla woda i nie tylko? 08.12.05, 22:52
                                                    u nas - II klatka, 3 pietro - woda jest ciepła ale nie gorąca, cisnienie bardzo
                                                    dobre
                                                  • pkaras3 Re: Goracy temat - ciepla woda i nie tylko? 09.12.05, 08:14
                                                    II klatka - ciepla woda jest ledwo letnia, a rano zimna. Wczoraj przez godzine
                                                    z kranu nie lecialo nic. Cisnienie wody slabe.
                                                  • kacha311 Re: Goracy temat - ciepla woda i nie tylko? 09.12.05, 10:07
                                                    I klatka, 6 piętro - ciśnienie jak trzeba, ale faktycznie tylko lekko letnia
                                                    woda, zamiast ciepłej. Ale zapłacimy później jak za ciepłą wodę. W końcu
                                                    liczniki biją.
                                                  • littlekinia Re: Goracy temat - ciepla woda i nie tylko? 09.12.05, 10:59
                                                    Coś mi się wydaje, że żeby traktować wodę jako ciepłą musi spełniać jakieś
                                                    określone parametry. nie wiem dokładnie jakie (ale to penie jest do
                                                    sprawdzenia) ale jestem pewna, że to co my mamy w kranach pewnie ani razu tych
                                                    parametrów nie spełniło. Wobec tego nie powinniśmy płacić za taka wodę jak za
                                                    ciepłą. Co najwyżej jak za zimną.
                                                  • pkaras3 Re: Goracy temat - ciepla woda i nie tylko? 09.12.05, 12:44
                                                    > Coś mi się wydaje, że żeby traktować wodę jako ciepłą musi spełniać jakieś
                                                    > określone parametry.
                                                    Oczywiście, woda powinna miec minimum 55 st.,reguluje to Rozporządzenie
                                                    Ministra Infrastruktury z dnia 12.04.2002:
                                                    § 120. 1. W budynkach, z wyjątkiem jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji
                                                    indywidualnej, w instalacji ciepłej wody powinien być zapewniony stały obieg
                                                    wody, także na odcinkach przewodów o objętości wewnątrz przewodu powyżej 3 dm3
                                                    prowadzących do punktów czerpalnych.
                                                    2. Instalacja ciepłej wody powinna zapewniać uzyskanie w punktach czerpalnych
                                                    temperatury wody nie niższej niż 55°C i nie wyższej niż 60°C, przy czym
                                                    instalacja ta powinna umożliwiać przeprowadzanie jej okresowej dezynfekcji
                                                    termicznej przy temperaturze wody nie niższej niż 70°C.
                                                  • akiv Re: Goracy temat - ciepla woda i nie tylko? 09.12.05, 21:22
                                                    Ciekawe czy za powietrze ktore zamiast wody idzie z rur tez bedzie sie placic
                                                    (nie mam pojecia czy w takiej sytuacji licznik bije), bo wczoraj przez pol
                                                    godziny wyczekujac na ciepla wode sluchalam jak dmucha powietrze (niestety
                                                    cieplej wody sie nie doczekalam).
                                                    Dziekuje wszystkim za informacje. Podobno Arche rozpoczelo juz ostra walke ze
                                                    SPEC'em. Mam nadzieje ze w koncu wszyscy bedziemy mieli i cisnienie i wode
                                                    odpowiadajaca standardom.
                                                    pozdrawiam
                                                  • jeanette Re: Goracy temat - znow brak cieplej wody 13.12.05, 22:02
                                                    Juz teraz rozumiem polityke Arche w zakresie cieplej wody: po co nam ciepla woda w ciagu tygodnia? Mozna wlaczyc tylko w weekendy, bo czeste mycie skraca zycie, a poza tym tak jest taniej.

pozdrawiam lubiacych kapiel w cieplej wodzie takze w ciagu tygodnia,
                                                    Jean
                                                  • littlekinia Re: Goracy temat - znow brak cieplej wody 13.12.05, 23:18
                                                    Zaczyna mnie to już powoli męczyć. Niedługo święta, a budynek jak nie oddany
                                                    tak nie oddany i jak nie było ciepłej wody tak nie ma. Słów mi brak. Jutro
                                                    rozpoczynam ponownie swoją kampanię "naprzykrzania się" zarówno nasemu
                                                    developerowi jak i kierownictwu budowy, i jak zwykle już teraz moge powiedzieć,
                                                    że pewnie nic to nie da...
                                                    Drodzy sąsiedzi... zapłaciliśmy za nasze mieszkania ogromną kasę i nijak nie
                                                    możemy doprosić się swojego.
                                                    Czyżby odrobinę nabici w butelkę???
                                                  • b_78 Re: Goracy temat - znow brak cieplej wody 12.01.06, 07:45
                                                    I znów brak ciepłej wody w czwartek rano w budynku B. Może to incydentalne, a
                                                    może znów wracają grudniowe utrapienia z ciepłą wodą.
                                                  • littlekinia Re: Goracy temat - znow brak cieplej wody 12.01.06, 08:38
                                                    Ja już dzwoniłam na budowę... mieli sprawdzić co się dzieje, ale może warto
                                                    zadzwonić jeszcze raz. 22 646 78 47.
                                                  • tsingatao Re: Goracy temat - znow brak cieplej wody 15.02.06, 13:43
                                                    u mnie (VI klatak) znow nie bylo cieplej wody przez cala niedziele. i to nie ze
                                                    nie bylo goracej, ze niby temperaturaw ymoga nie odpowiadala, po prostu zimna
                                                    leciala. Z cisnieniem nie mam problemu, ale nagminnie nie ma cieplej wody...
                                                  • remi77 Re: Goracy temat - znow brak cieplej wody 15.02.06, 13:56
                                                    Wydaje mi się, że ten problem dotyka obu budynków osiedla. Zastanawiam sie
                                                    jednak, co jest przyczyną tych permanentnych awarii... To irytujące
                                                    niezmiernie. A u mnie ciepłej wody nie było od soboty do niedzieli włącznie.
                                                  • marcinkiewicz Re: Goracy temat - znow brak cieplej wody 12.01.06, 10:00
                                                    O 8.30 juz była gorąca.
                                                    M
    • remi77 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 18.01.06, 14:59
      Świat jest w ruchu, lecz się nie zmienia - jak pisał klasyk, płk Kadafi.
      Wczoraj i dziś, tak jak wcześniej, w budynku B nie uświadczysz ciepłej wody. Z
      czego to wynika?
      • mimi.25 Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 18.01.06, 16:10
        hej, ja wczoraj w II klatce nie mialam wody w ogóle, włączyli równo o 17tej i
        wszystko bylo ok,
        dzisiaj jest zarówno ciepla jak i zimna
        • wlodarmic Re: CIEPŁA WODA W BUDYNKU B 19.01.06, 10:11
          Może najlepiej pogadać z panami z MPWiK którzy pracują przy etiudy rewolucyjnej,
          oni zapewne maja dokładny grafik działania naszych kranów.... ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka