Dodaj do ulubionych

Most Kierbedzia

07.09.02, 22:33
Mam pytanie do ekspertów dotyczące Mostu Kierbedzia: Czy są jakieś
pozostałości po dawno zburzonym moście, czy drogach dojazdowych do obiektu?
Słyszałem, że czasami (gdy długo nie ma opadów) z Wisły wyłaniają się
szczątki Mostu Kierbedzia. Czy to prawda? Tak samo przypuszczam, że takie
wysepki na Wiśle to są resztki po filarach?
Obserwuj wątek
    • ryszard.maczewski Re: Most Kierbedzia 08.09.02, 11:23
      We wszystkich źródłach z jakimi się spotkałem jest informacja, że obecny most
      Śląsko Dąbrowski stoi na filarach mostu Kierbedzia. I nie ma żadnych podstaw
      żeby temu nie wierzyć.
      Jeżeli cokolwiek wystaje z wody to mogłyby to być ewentualnie jakieś skromne
      resztki mostu tymczasowego zbudowanego jako most techniczny do budowy samego
      Kierbedzia, bądź jakiś późniejszym mostów budowanych w związku z wysadzeniem
      Kierbedzia w czasie pierwszej i drugiej wojny.
      Ciekawostką związaną właściwie z Nowym Zjazdem prowadzącym do Kierbedzia niż z
      samym mostem - pod wiaduktem trasy WZ jast wmurowana ogromna okrągła tablica,
      ogłaszająca w języku polskim i rosyjskim, że niniejszy wiadukt został
      wybudowany w latach 1844-1846 przez Feliksa Panzera.
      • tomasz.urzykowski Re: Most Kierbedzia 08.09.02, 12:41
        Wszystko się zgadza. Kładka obecnego mostu Śląsko-Dąbrowskiego oparta jest na filarach zburzonego 13 września
        1944 r. mostu Kierbedzia. Można to latwo potwierdzić biorąc do ręki pierwsze lepsze zdjęcie starego mostu (w
        książkach i albumach takich fotografii jest bardzo dużo, bo kratownicowa przeprawa była charakterystycznym
        obiektem stolicy) i porównując z dzisiejszymi filarami. Podczas budowy mostu Śląsko-Dąbrowskiego w latach
        1947-49, stare filary zostały tylko nieco nadbudowane.
        Oczywiście, zachowały się też resztki wiaduktu Pancera, którym dojeżdżało się do mostu Kierbedzia wprost z pl.
        Zamkowego. Wiadukt rozebrano w 1948 r. podczas budowy Trasy W-Z. Poza orkągłą tablicą pamiątkową na jednym
        z filarów obecnego wiaduktu, przetrwały do dziś fundamenty tamtej potężnej estakady. Kilka lat temu odkopano je (a
        potem zasypano) podczas remontu ul. Grodzkiej. Archeolodzy przez chwilę myśleli, że to podstawa nieistniejącej
        bramy Zamku.
        • iwo_ Re: Most Kierbedzia 12.09.02, 17:37
          Dzięki!!!
    • e._ Re: Most Kierbedzia 13.09.02, 08:32
      Ale nie wiem, czy wiecie (to informacja pochodzaca z rodziny Pancerów, jaką
      przekazał mi wnuk Pancera, lekarz), ze panowie Kierbedź i Pancer mocno się
      pokłócili o to, czyj ma być tem wspólnie projektowany wraz z wiaduktem most.
      Kiedy okazało się, że most jest Kierbedzia a wiadukt Pancera, ten ostatni
      obraził się śmiertelnie i zerwał wszelkie stosunki z Kierbedziami.
      ~~~~~~~~~~
      ...tak czy owak, zawsze Nowak.
      • ryszard.maczewski Re: Most Kierbedzia 13.09.02, 09:24
        e._ napisała:

> Ale nie wiem, czy wiecie (to informacja pochodzaca z rodziny Pancerów, jaką
        > przekazał mi wnuk Pancera, lekarz), ze panowie Kierbedź i Pancer mocno się
        > pokłócili o to, czyj ma być tem wspólnie projektowany wraz z wiaduktem most.
        > Kiedy okazało się, że most jest Kierbedzia a wiadukt Pancera, ten ostatni
        > obraził się śmiertelnie i zerwał wszelkie stosunki z Kierbedziami.
        > ~~~~~~~~~~

Coś mi brzmi podejrzanie w tej anegdotce - budowa wiaduktu Pancera to lata 1844-
        46, w 1851 Pancer umiera, a most przez Kierbedzia jest budowany dopiero w
        latach 1859-1864. Pancer juz dawno nie żył a i sam most miał nazywać
        się "Aleksandrowski"....
    • fima Re: Most Kierbedzia 13.09.02, 11:30
      iwo_ napisał:

> Słyszałem, że czasami (gdy długo nie ma opadów) z Wisły wyłaniają się
      > szczątki Mostu Kierbedzia. Czy to prawda?

Tak, ale nie Kierbedzia. To mniej więcej raz na 10 lat widać zwaloną balustradę
      mostu Poniatowskiego, trochę poniżej mostu, bliżej praskiego brzegu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka