quark7 01.10.05, 00:35 pppppppppppppppppip informacje.tivi.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: www.saigon.blox.pl Re: Dobry pomysl! IP: 58.186.60.* 03.10.05, 06:22 Polecam wypad na te impreze - mam nadzieje, ze zlapiecie "wirusa" Wietnamu. A na pewno slicznych Wietnamek :-). Odpowiedz Link Zgłoś
mika522 Ton Van Anh -studentka UW 01.10.05, 01:32 super fajna laseczka. Chetnie bym ja poznal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jungingen Re: Ton Van Anh -studentka UW IP: 212.182.105.* 01.10.05, 19:29 jest piękna! wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omar1 Re: Wietnamczycy do domu! n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 19:40 Odpowiedz Link Zgłoś
omar1 Re: Wietnamczycy do domu! n/t 01.10.05, 20:52 w naszym. a my jako gospodarze możemy im "wyjśc"(b.szybko)z tego domu Odpowiedz Link Zgłoś
omar1 Re: Wietnamczycy do domu! n/t 01.10.05, 22:35 Kixx ,hmmmm czy mógłbyś sie dorzucic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Ton Van Anh -studentka UW IP: *.aster.pl 09.10.05, 18:08 Jest bardzo ladna. Widzialem ją kiedys na Krak Przed Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ton Van Anh -studentka UW IP: *.chello.pl 17.10.05, 14:17 POLKI SĄ ŁADNIEJSZE !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pcx SMUTNE... 01.10.05, 21:36 jest to, ze WAWA powoli, acz skutecznie staje sie VIET NAM TOWN... Zoltki sa doslownie WSZEDZIE... Prowadza takie i kiepskie garkuchnie, handluja na stadione, a pewnie juz niedlugo bedziemy - niczym w Berlinie - mieli wietnamska mafie papierosowa (tam policja juz nie daje sobie rady)... GAZETO ! Zamiast gloryfikowac tygodnie wietnamskie w 100licy napisz ilu zoltkow przebywa tu nielegalnie, napisz o tym w jaki sposob zarabiaja na swoje mieszkania, bmw, mercedesy itp. (wiem, bo mam wietnamczykow pod nosem), napisz w koncu GAZETO o ciagnietych calymi tonami i od lat wietnamskich ciuchach, za ktore nikt wlasciwe nie placi takiego cla jakie powinien, bo celnicy biora w lape (wiem, bo jak sie czlowiek obracal na Cargo, to duuuuzo slyszal)... Napiszcie ilu z nich placi takie podatki, jakich oczekuje sie od rodzimych mieszkancoww naszego kraju... NAPISZCIE K*.* PRAWDE TO MOZE OTWORZYCIE OCZY NASZEJ WLADZY NA POWAZNY I NARASTAJACY PROBLEM ZANIM STAIE SIE NIEROZWIAZYWALNY... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: SMUTNE... IP: 213.25.22.* 01.10.05, 22:44 Pcx, idz prostowac banany, bo pewnie wszystkich Zydow juz wytropiles. Szkoda, ze nie ma juz ORMO, moglbys skanalizowac swoja obywatelsko energie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swordman Re: SMUTNE... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.10.05, 23:06 To rzeczywiście bardzo smutne ze sa wsrod nas tacy jak pcx, niech pojedzie na zachod i zobaczy co o Polakach sądzą tamtejsi ludzie (lub co powinni). Jeśli Polska należy do UE i jej mieszkańcy sami korzystają z tego faktu (np masowe wyjazdy do pracy w Wlk.Bryt.) to sama musi się nauczyć tolerancji bo cudzoziemcy to już codzienność w cywilizowanym społeczeństwie. Aha tak przy okazji niech pcx uważa na siebie bo może kiedyś za to dostać w nos od tych co ma pod nosem.... Odpowiedz Link Zgłoś
hki Re: SMUTNE... 02.10.05, 00:34 Forum daje wolnośc wypowiedzi także idiotom, którzy mają w sobie głębokie pokłady nienawiści i agresji do każdego kto jest inny. Osobniku pcx - napisz mi co wiesz o Wietnamczykach, ilu ich znasz,czy wiesz co robią? Nie pisz o tym o czym zapewne nie masz bladego pojęcia. Popatrz na to, iz są jedną z najspokojniejszych mniejszości w tym kraju, że bardzo dobrze starają sie przystosować do sytuacji w Polsce. Zazdrościsz im Mercedesa? To zacznij pracować jak oni, a nie narzekasz... "Znasz" sytuacje z Cargo? To jako porządny obywatel idź i zgłoś nieprawidłowości na Policję,a nie wylewasz swoje frustracje na forum. Nikt Ci nie każe kochać Wietnamczyków, ale okaż im szacunek jaki jest należny wszystkim ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pcx Re: SMUTNE... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.10.05, 12:57 jak babcie kocham, slepcy ukrywajacy sie pod szyldem tolerancyjnych europejczykow... a w Berlinie byli ? A w dzielnicach opanowanych przez wietnamczykow chodzili ? A moze w niemczech z turkami do czynienia mieli ? A w dalszej czesci europy byli ? A w podparyskich osiedlach byli ? A zgraje "no future" arabow i murzynow tam widzieli ? A moze byli w hiszpanii, holandii ? Kolorowo tam, nieprawdaz ? otworzcie oczy, to zobaczycie, ze jedynym naprawde rozsadnym europejskim krajem pozostaje great britain, chociaz i tam polityka imigracyjna mocno zelzala... mowicie o asymilacji wietnamczykow ?! Owszem asymiluja sie o niebo lepiej niz arabowie, ale nigdy do konca... A pokazcie inne niz "kontraktowe" (czytaj: po to by dostac prawo stalego pobytu) malzenstawa pol-viet ? nader malo takich przypadkow... nie mam nic przeciwko imigracji POLITYCZNEJ, ale takich to u nas na palcach jednej reki policzyc mozna... I jeszcze jedno: wietnamczykom mercedesa nie zazdroszcze, zwracam tylko uwage, ze placac do 40% podatkow, chcialbym moc oczekiwac, ze nasza kochana wladza doprpwadzi do tego, ze nasi "obcojezyczni przyjaciele" tez beda..... ciezkiej pracy tez sie nie boje, bo "zap*.*" od dosc dawna, czasem po kilkanascie godzin na dobe... fure, ktora jezdzi nie gorzej od ich merola tez mam... Wasze argumenty sa wiec o kant stolu potluc... mowie o chorobie naszego pieknego kaczogrodu, ktory jest bezradny, bezsilny i ciezko proeuropejski, a nie potrafi sobie poradzic ot chociazby z taka choroba jak tzw. "jarmark europa" (europa, wolne zarty...) to tyle... jak widzicie odnosze sie do argumentow, nie nazywajac was "epitetami" i nie przypinajac wam latek - co wy z luboscia czynicie... coz, jaki kraj, tacy obywatele i taka argumentacja... HAWK ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariachi Re: SMUTNE... IP: 195.136.112.* 07.10.05, 00:34 PCX widzę, że z Ciebie kolejny wizjoner, demaskator i odkrywca Tajnych Spisków Ze Strony Obcych Nacji. Frustracja Cię zżera i tyle. Wszędzie wokół nas czają się Wietnamczycy, czarnoskórzy bądź inni masoni, którzy Cię gnębią i nie pozwalają się wybić, tak? To przez nich nie jeżdzisz merolem, zapierniczasz 12 godzin i na dodatek musisz płacić podatki? Pewnie zżera Cię zawiść. Jak prosto jest się wyżyć na tych, którzy są inni, przyszli tu niewiadomo skąd i pożerają Twoją krwawicę. Łatwo jest ich opluć, prawda? Trudniej trochę zrozumieć, zwłaszcza przy wąskich horyzontach i betonowych poglądach. I na pewno wiesz, że w Wielkiej Brytani jest wszelkiego rodzaju mniejszości sto razy więcej niż w Polsce. I to nie tylko Arabów, ale również Wietnamczyków, Hindusów, Żydów, Afrykańczyków. I co, jest tam sto razy gorzej niż u nas? Naprawdę myślisz, że byłoby kryształowo, gdyby ich u nas nie było? A Ty byłbyś wtedy kimś lepszym??? Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: SMUTNE... 02.10.05, 16:09 Smutne jest to, ze w trzecim tysiacleciu sa ludzie z takimi uprzedzeniami jak Twoje. Jezeli tak Ci przeszkadzaja ludzie innych kultur to przenies sie do jakiegos pipidowka i bedziesz tam sobie spokojnie zyl posrod Twoich "aryjskich" braci. Warszawa staje sie metropolia z prawdziwego zdarzenia rowniez poprzez narastajaca roznorodnosc osob ktorzy w niej mieszkaja. Rasizmowi mowimy zdecydowane NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Long(Lee) Re: SMUTNE... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 21:17 Drogie Pcx jest mi smutno kiedy czytam twoje nie przyjemne slowo na temat Wietnamczykow w Polsce a ogolnie w stolicy. Moze twoje slowo czy mysli na temat Vn jest prawda ale nie masz dowody na to. Ja jako Wietnamczyk mieszkaja juz długo w Polsce nie zgadzam sie z twoje opinie bez swiadka czy dowodów, ja tez moge napisac duzo na temat Polakow, mafia, porwanie, kradziezy, handel narkotykow, emigracja do USA czy nie jest ci smutno jak bym tez o was tak opisal mysle ze wieciej bedzie niz ty napisales o naszym narodzie, bo duzo sie dzieje w Polsce i do koła nas: my juz przekonalismy wielu Polakow ze chcemy mieszkac i sie przyjaznic z Polakami i chcemy laczyc jedno Polsko-Wietnamsko kraj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pcx Re: SMUTNE... IP: 81.210.16.* 03.10.05, 09:52 Long(Lee) ! Ciesze sie, ze na forum wypowiedzial sie Wietnamczyk... Piszesz o swiadkach i dowodach: swiadkow i dowody przedstawia sie przed sadem, ja zas do roli sedziego nie aspiruje, opisuje tylko swoje OBSERWACJE... W zadnej z moich wypowiedzi na formum nie znajdziesz konstrukcji slownej "WSZYSCY WIETNAMCZYCY"... Jesli pisze, ze Wietnamczycy handluja na stadionie, to nie znaczy, ze robi to cala ich populacja, jesli pisze, ze zanizaja wartosc celna importowanych towarow i w ten sposob unikaja zaplacenia naleznego cla i podatku, to tez nie dotyczy Was wszystkich... Musisz jednak sam przyznac, ze wielu z Was, po terminie waznosci wiz pozostaje w Polsce NIELGALNIE, a na to - jako obywatel tego kraju - nie moge sie zgodzic ! Piszesz o Polakach emigrujacych do USA... Owszem, wyjezdza nas tam wielu, i cale rzesze pracuja tam nielegalnie, ale przytaczanie tego przykladu, to argumentacja typu: "a u was to bija murzynow"... Na koniec najwazniejsze: JESLI CHCECIE BYC W POLSCE TAKIMI SAMYMI OBYWATELAMI JAK POLACY, TO MUSICIE SIE POGODZIC Z TYM, ZE PRAWA I OBOWIAZKI OBYWATELSKIE MUSZA BYC TAKIE SAME DLA WSZYSTKICH !!! PCX Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ton Van Anh Wietnam komunistyczny IP: 193.0.117.* 03.10.05, 15:44 Witam wszystkich, slyszalam od kolegow, ze na forum gazeta.pl toczy sie dyskusja ale dopiero teraz moglam do niej zagladac. Wietnamczycy sa bardzo wdzieczni organizatorom akcji za zyczliwosc, za troske i uznanie nas za spolecznosc, ktora moze duzo pozytywnego wniesc do zycia Warszawy, a wierze, ze takie inicjatywy przyczynia sie do teto,ze bedziemy lepszymi mieszkancami tego miasta,niezaleznie skad pochodzimy. Wazne, ze mieszkamy razem i dobrze jest patrzec na siebie zyczliwie. Mnie dziwi tylko jedno, jak to mozliwe, ze dostrzegaja Polacy urode Wietnamek na tle cudnie pieknych Polek... To, co pisze Pan PCX nie jest dla mnie niespodzianka. Slysze podobne argumentacje od lat, najczesciej z ust politykow SLD. Wierze, ze Pan PCX jest tylko ofiara tej zguby, a nie "dzialaczem lobbingowym". Proponuje wiec nornalna dyskusje zainteeresowanym, na portalu www.bo.boo.pl , gdzie rozmawiamy na wszystkie tematy okolowietnamskie od ponad roku. Przeniesmy sie tam! Wietnamczyk w Polsce to nie to samo co Polak w USA. Od 15 lat, zaden Polak nie musi uciec przed rezimem. Wietnamczycy, przyjezdzajac do Polski, czesto ucieka przed smiercia, przez to ze chce sie moglic, chce skorzystac z wolnosci slowa. Pan PCX z pewnoscia nie wie, ze odbierajac Wietnamczykowi prawa pobytu, Polska oddaje czlowieka w rece wietnamskiej bezbieki. Pan nie wie, ze bedac nielegalnie, Wietnamczyk znajduje sie pod scislej kontroli Ambasady wietnamsdkiej. pytanie: komu tak bardzo zalezy na nielagalnosc Wietnamczykow? - A napewno nie oni sami. Jesli ma Pan wybor pomiedzy dykusja o tym, czy zyc normalnie, i placic podatki, czy zostac deportowany, a potem trafic do obozu koncentracyjnego lub byc wskazanym na kare smierci, odpowiedz jest oczywista. Mowilam w pewnym wywiadzie dla polkskiej prasy. Jestescie krajem szczesliwym, bo zastanawiacie sie teraz jak skorzystac z demokracji. My, Wietnamczycy jestesmy spoznieni, mam na dzieje, ze tylko troche spoznieni, dopiero jestesmy na etapie walki o swoje podstawowe prawa! Mamy nadzieje, ze bedzie co raz wiecej Polakow, ktorzy nam pomagaja w tej drodze walki. Pozdrawiam tonvananh@interia.pl Strony internetowe, na ktorych mozna znalezc wiecej info o Wietnamczykach i Wietnamie: www.kontrateksty.pl www.sws.org.pl (Stowarzyszenie Wolnego Slowa zalozone przez Mirka Chojeckiego i Nowaka-Jezioranskiego) www.bo.boo.pl (niezaleznej polskiej dziennikarki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: SMUTNE... IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 03.10.05, 16:39 Nie musisz pisac slowa "wszyscy" zeby stac sie osoba operujaca sterotypami. Poza tym: nie wiesz - ja zreszta tez nie - ilu Wietnamczykow w Warszawie jest tak naprawde z powodow ekonomicznych, a ilu z powodow politycznych. I nie mow mi, ze tak ich "wnikliwie" obserwujesz, ze wiesz... Kolejna sprawa - skoro juz generalizujesz swoja opinie o Wietnamczykach, na miejscu jest tez generalizowanie opinii o Polakach. My, jako narod, tez wyjezdzamy by pracowac "na czarno", tez uciekalismy hordami z PRLu nie baczac na to, czy wyjezdzamy legalnie, pollegalnie czy cokolwiek. Powinnismy wiec - jako narod - wykazac wiecej zrozumienia dla polozenia Wietnamczykow. A prawo powinno, rzecz jasna, byc przestrzegane przez wszystkich mieszkajacych na terytorium Polski - niezaleznie od koloru skory, narodowosci, pochodzenia czy czegokolwiek. Wybacz, ale Twoje wypowiedzi szkaluja Wietnamczykow mieszkajacych w Warszawie, a Twoje obserwacje sa selektywne i niereprezentatywne. Jednak - choc jak widac rzadko kto sie z Toba zgadza - masz prawo w imie wolnosci slowa wypowiadac sie w ten sposob. Pozwolisz jednak, ze powiem Ci, ze mi sie to po prostu nie podoba. Polak, student w Nottingham (UK) Odpowiedz Link Zgłoś
periscope Re: SMUTNE... 03.10.05, 16:07 Witam Long Jestem filmowcem.Od pewnego czasu staramy sie poznac swiat Wietnamczykow zyjacych w Warszawie.Nie jest to zadanie latwe. Mysle ze Polacy wiele sie mogli by sie od was nauczyc. O tym najkrocej mialby opowiedzec film dokumentalny ktory przygotowujemy. Bede wdzieczny za kontakt. Moje namiary - tomy@rubikon.pl zdrowia Tomasz Odpowiedz Link Zgłoś
fuzzy7 Re: Tydzień Wietnamski w stolicy 02.10.05, 00:44 Niektóre Wietnamki są nawet bardzo ładne! :-)) Pzdr, Fuzzy Odpowiedz Link Zgłoś
omar1 [...] 02.10.05, 10:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zazdrośnica Fuzzy - przywołuję Cię do porządku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 14:26 Dla Ciebie najpiękniejsze są warszawianki, pamiętaj!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fuzzy7 Re: Fuzzy - przywołuję Cię do porządku! 05.10.05, 00:46 Gość portalu: zazdrośnica napisał(a): > Dla Ciebie najpiękniejsze są warszawianki, pamiętaj!!! Wzajemnie, wzajemnie..., O! Mam hasło! Najlepsi dla Warszawianek są Warszawiacy, pamiętajcie o tym zawsze i wszędzie!, hehehehehehehehehe... Pzdr, Fuzzy :o)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferdynand Re: Tydzień Wietnamski w stolicy IP: *.dip.t-dialin.net 02.10.05, 13:47 nie .pl lecz .org: www.dziennikarze-wedrowni.org Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Tydzień Wietnamski w stolicy IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.05, 17:34 jak chodzi o podatki i cła to zgadzam się - niech płacą. Jak chodzi o nielegalne przebywanie to zgadzam się zalegalizować jakąś Wietnamkę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Wolę Wietnamczyków od Arabów,Czeczenów itp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 17:45 Są zdolni, pracowici,niekonfliktowi, a do Wietnamu jest tak daleko, że nigdy nie będą u nas stanowili znaczącej grupy.Co do podatków i ceł - policja i celnicy to Polacy, więc ...A łapówkami niejeden polski "biznesmen" też sie podpiera;-)Ogólnie wolę przedstawicieli liczących wiele tysięcy lat kultur azjatyckich z ich potencjałem(oni pracują na rzecz Polski!) niż arabusów, czeczenów i innych muzułmanów czy czarnuchów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maxim38 Re: Tydzień Wietnamski w stolicy 03.10.05, 13:16 To dobry pomysł.Zwykle widzę Ich rano(autobus,tramwaj) i niewiele o Nich wiem.Teraz wiem,że zajmują się oprócz handlu czymś co jest równie pożyteczne jak nauka itp.Jestem za,doputy dopuki nie szkodzą.A co do urody wietnamek..wolę Polki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snaut Re: Strona Warszawiaków, także po wietnamsku! IP: *.kompakt.pl / *.kompakt.pl 03.10.05, 15:36 Szczegóły imprezy na stronie: www.warszawiacy.art.pl, jest także wersja wietnamskojęzyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: Tydzień Wietnamski w stolicy IP: *.chello.pl 04.10.05, 19:49 Moj kolega wietnamczyk od dwóch lat opiekuje sie ogródkiem działkowym w stolicy i jest najwspanialszym ogrodnikiem na świecie kocha tę ziemię i to widac na każdym calu tej działeczki.Ma wielu przyjaciół wśród działkowców a oni bardzo go kochają!!!.Jest w każdym calu Warszawiakiem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omar Re: Tydzień Wietnamski w stolicy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.05, 20:10 naprawdę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Van Anh Re: Tydzień Wietnamski w stolicy IP: 193.0.117.* 06.10.05, 14:49 To ciekawe, Wietnamczycy to przeciez rolnicy. Mozna prosic namiary do Wietnamczyka, ogrodnika?! Bardzo prosze! tonvananh@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Van Anh Wietnamczyk ogrodnik IP: 193.0.117.* 06.10.05, 14:50 A moze chociazby podpowiedz jak go znalezc?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oomar1 Re: Wietnamczyk ogrodnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 15:03 To proste. Spytaj ,gdzie mozna kupic większa ilośc lewych fajek. Przyjdzie sam do ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: Wietnamczyk ogrodnik IP: 62.111.197.* 07.10.05, 17:20 Jutro bedziemy na tyg wietnamskim na polach Mokotowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omar1 Re: Wietnamczyk ogrodnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 17:34 gdybys znalazł w tzw. wietnamskim "pozywieniu" psie zabki to wiedz ,ze kiedys nałeżąly one do niewinnego pieska zabitego przez własciciela baru w którym aktualnie jesz hod doga Odpowiedz Link Zgłoś
omar1 Re: Omar ma racje co do wietkomów! 07.10.05, 16:57 Omar proponuje zrobic wietnamcom kuku! Odpowiedz Link Zgłoś