marcinkiewicz 27.10.05, 12:40 Do tych którzy mają szerokie, ponad trzymetrowe okna. Jak poradziliście sobie z parapetami? Czy robiliście specjalne na zamówienie, lekko zaokrąglone parapety? Czy po prostu złączyliście z trzech prostych odcinków? M Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kacha311 Re: Parapety przy szerokichoknach 27.10.05, 12:46 Ja mam z trzech kawałków - grube, 4centymetrowe naturalne drewno. I parapet wygląda bardzo ładnie, łączenia nie przeszkadzają. I te kawałki też z tego co wiem nie są proste - ale zaokrąglenie było niezbędne od strony ściany. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinkiewicz Re: Parapety przy szerokichoknach 27.10.05, 16:12 A czy możesz zdradzić, gdzie to zrobiłaś i ile kosztowało? M Odpowiedz Link Zgłoś
kacha311 Re: Parapety przy szerokichoknach 28.10.05, 11:11 Parapety robił mój brat, który zajmuje się stolarką zawodowo. I był tak miły, że nic nie zapłaciłam - ani za materiał ani za robociznę. Odpowiedz Link Zgłoś
kowama Re: Parapety przy szerokich oknach 21.12.05, 20:28 Cześć Możecie polecić jakąś firmę, która zrobiłaby takie parapety? Odpowiedz Link Zgłoś
gberezowski Re: Parapety przy szerokichoknach 22.12.05, 11:17 a ja mam troszkę inne pytanie w kwestii parapetów. muszę zamontować jeden pod oknem o szerokości 145 cm w sypialni. mur ma 23 cm głębokości od krawędzi okna. tuż pod jest grzejnik, który w sumie ma 12 cm. czy parapet powinien być na tyle wąski by nie ograniczać od góry cyrkulacji powietrza, czyli zrobiony na głębokość powiedzmy 30 cm, czy może być na 35 cm? jak głębokie parapery montowaliście Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
marcinkiewicz Re: Parapety przy szerokichoknach 22.12.05, 12:16 Kup parapet o szerokości 35 cm. To jest rozmiar do Twojego okna. Parapet nie może być za wąski, bo nie będzie cyrkulacji powietrza. Powinien przykrywać grzejnik. I też ładniej tak jest. Pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
radek-rayo Re: Parapety przy szerokichoknach 22.12.05, 16:24 A co ma parapet do cyrkulacji powietrza? Parapet może być wąski, szeroki albo wogóle nie być. Kwestia gustu (cyt."I też ładniej tak jest.") Pozdrawiam Radek Odpowiedz Link Zgłoś
marcinkiewicz Re: Parapety przy szerokichoknach 23.12.05, 13:34 Jeśli chodzi o cyrkulację, to parapet powoduje tę własnie cyrkulację. Ciepło lepiej rochodzi się po mieszkaniu, a nie ucieka od razu pod sufit. A jeśli kwestia gustu, to mi bardziej pdobają się głębokie paraperty, szczególnie biorąc pod uwagę to, że nasze okna są na zamontowane nisko nad ziemią. Pozdrawiam i mało problemów z mieszkaniem życzę z okazji Świąt. Marcin > A co ma parapet do cyrkulacji powietrza? Parapet może być wąski, szeroki albo > wogóle nie być. Kwestia gustu (cyt."I też ładniej tak jest.") > Pozdrawiam > Radek Odpowiedz Link Zgłoś
marcinkiewicz Re: Parapety przy szerokichoknach 22.12.05, 12:23 I jeszcze jedno. Jeśli masz okno 145 cm, to kup parapet 150. Trzeba wykuć trochę muru po bokach (po 2-3 cm), żeby parapet się trzymał. Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
azoorek Re: Parapety przy szerokichoknach 22.12.05, 14:58 Mam pytanie do tych szerokich okien- czy wy tez macie pomiedzy waszym pokojem i sasiedem kawalek nieotynkowanego gipskartony- chodzi mi o przestrzen tuz przy oknie gdzie konczy sie sciana nosna i zaczyna ten gipskarton szerokosci kilku centymetrow. Tak sie zastanawiam czy to ma grubosc samej plyty (czyli 3 cm- czyli wszystko bedzie slychac od sasiada) czy to jest grubsze? Odpowiedz Link Zgłoś
radek-rayo Re: Parapety przy szerokichoknach 22.12.05, 16:29 Ta ścianka ma ok.5-6 cm grubości (3cm płyty+ 3 cm wełny). Popisowy numer projektanta naszego bloku. Z dużym prawdopodobienstwem można powiedzieć, że będzie może nie wszystko, ale raczej dużo słuchać co u sąsiada. No, ale jaką za to mamy piękną linie elewacji na tych właśnie łukach :D Odpowiedz Link Zgłoś
azoorek Re: Parapety przy szerokichoknach 22.12.05, 17:59 No ladnie. Czyli trzeba cos z tym bedzie zrobic. Nic dziwbego ze sie facet z biura sprzedazy jakal jak sie pytalismy o to. Odpowiedz Link Zgłoś
b_78 Re: Parapety przy szerokich oknach 23.12.05, 12:35 Czy te dane o grubości ścianki to fakty czy przypuszczenia? I co by można ewentualnie zdziałać gdyby rzeczywiście akustyka była niewłaściwa? Bo jakiekolwiek pogrubienie ścianki uniemożliwiłoby otwieranie tego skrzydła okiennego. Otwieranie jak otwieranie, ale mycie! Z pewnością są jakieś normy budowlane w tej dziedzinie (dla zweryfikowania poprawności konstrukcji). Tylko gdzie je znaleźć? Odpowiedz Link Zgłoś
gberezowski Re: Parapety przy szerokichoknach 11.01.06, 17:30 marcinkiewicz napisał: > I jeszcze jedno. Jeśli masz okno 145 cm, to kup parapet 150. Trzeba wykuć > trochę muru po bokach (po 2-3 cm), żeby parapet się trzymał. > Marcin dzięki za radę. to samo mówił mi mój majster, ale dostałem jakiegoś zaćmienia i zamówiłem 145 cm. już jest zamontowane i wygląda całkiem ok. trzyma się też nieźle - siadałem i sprawdzałem. parapet jest wpuszczony pod okno, więc nie powinien wypaść. głębokość ma 35 cm - z tą cyrkulacją powietrza to samo mi powiedział gość w firmie z parapetami - pod parapetem ciepłe powietrze się załamuje i leci na pokój. poza tym na głębszym łatwiej usiąść albo postawić kwiatek ;) G Odpowiedz Link Zgłoś
robinson65 Re: Parapety przy szerokichoknach 26.01.06, 09:53 Ktos może polecic kogoś sprawdzonego do zrobienia parapetów ? Czy rozwazaliście zrobienie z parapetu przy kuchni jako ławy/siedziska przy jadalni ? B Odpowiedz Link Zgłoś