Dodaj do ulubionych

Straż miejska lekceważy sygnały od ludzi

27.11.05, 21:32
straz miejska jest wlasnie od takich "blahych" spraw jak nieprawidlowe
parkowanie czy dewastacja mienia publicznego. Jak sie straznikowi nr 0073
albo rzecznikowi Zieminskiemu nie podoba, to moga pilnowac porzadku w inny
sposob - np. konserwujac powierzchnie plaskie w publicznych szaletach.

A dla pana Tomasza oczywiscie brawa za obywatelska postawe.

pozdrawiam, olek
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafał Re: Straż miejska lekceważy sygnały od ludzi IP: *.spray.net.pl 27.11.05, 22:29
      Oczywiście, błahym. Wszystko w tym kraju jest błahe. Dlatego Polska tak
      wygląda. Brudna, rozjechana i zasrana przez psy.
    • umfana Re: Straż miejska lekceważy sygnały od ludzi 27.11.05, 22:38
      Straż Mieska jest dziarska w stosunku do staruszek sprzedających pietruszkę pod
      sklepami...
      • Gość: astoreth Babcie sprzedające pietruszkę pod bazarem IP: 194.126.229.* 28.11.05, 08:53
      • Gość: astoreth Babcie handlujące pietruszką IP: 194.126.229.* 28.11.05, 08:58
        Ale Babcie handlujące pietruszką to już nie jest błacha sprawa! I jak łatwo taką Babcię złapać!- Daleko nie ucieknie- bo nie da rady, i nie pyskuje -w przeciwieństwie do kierowców- bo zwykle nie ma na to siły .

Od początku twierdzę, że SM to darmozjady! Dlaczego taki strażnik kosztuje nas dużo więcej od policjanta a niewiele może ( i nie chce mu się!) zrobić!
    • dorsai68 Re: Straż miejska lekceważy sygnały od ludzi 28.11.05, 01:03
      Oczywiście, nieprawidłowe parkowanie jest błahym wykroczeniem. Zapewne tak samo nieistotne z punktu widzenia SM wykroczenie, to handel uliczny.

Przypomnijmy:
      Art. 11. Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o strażach gminnych.
      ===============
      Do zadań straży należy w szczególności:
      1) ochrona spokoju i porządku w miejscach publicznych,
      2) czuwanie nad porządkiem i kontrola ruchu drogowego - w zakresie określonym w przepisach o ruchu drogowym,
      3) współdziałanie z właściwymi podmiotami w zakresie ratowania życia i zdrowia obywateli, pomocy w usuwaniu awarii technicznych i skutków klęsk żywiołowych oraz innych miejscowych zagrożeń,
      4) zabezpieczenie miejsca przestępstwa, katastrofy lub innego podobnego zdarzenia albo miejsc zagrożonych takim zdarzeniem przed dostępem osób postronnych lub zniszczeniem śladów i dowodów, do momentu przybycia właściwych służb, a także ustalenie, w miarę możliwości, świadków zdarzenia,
      5) ochrona obiektów komunalnych i urządzeń użyteczności publicznej,
      6) współdziałanie z organizatorami i innymi służbami w ochronie porządku podczas zgromadzeń i imprez publicznych,
      7) doprowadzanie osób nietrzeźwych do izby wytrzeźwień lub miejsca ich zamieszkania, jeżeli osoby te zachowaniem swoim dają powód do zgorszenia w miejscu publicznym, znajdują się w okolicznościach zagrażających ich życiu lub zdrowiu albo zagrażają życiu i zdrowiu innych osób,
      8) informowanie społeczności lokalnej o stanie i rodzajach zagrożeń, a także inicjowanie i uczestnictwo w działaniach mających na celu zapobieganie popełnianiu przestępstw i wykroczeń oraz zjawiskom kryminogennym i współdziałanie w tym zakresie z organami państwowymi, samorządowymi i organizacjami społecznymi,
      9) konwojowanie dokumentów, przedmiotów wartościowych lub wartości pieniężnych dla potrzeb gminy.
      ==================
      • hernandez Re: Straż miejska lekceważy sygnały od ludzi 06.12.05, 19:36
        U nas jako punkt honoru postawili sobie rozszerzenie kompetencji;)w
        szczegolnosci punktu 8:)
    • Gość: straz Re: Straż miejska lekceważy sygnały od ludzi IP: *.acn.waw.pl 28.11.05, 03:44
      wsciec sie mozna, czytajac takie artykuly o naszej ukochanej strazy miejskiej. Nie mam W OGOLE zaufania ani nie licze ze cokolwiek zrobia po wlasnych doswiadczeniach ze straza, w szczegolnosci gdy dotyczy to zle zaparkowanych samochodow.

Mam nadzieje ze tym ktorzy maja takie podejscie do swoich obowiazkow, spala sie domy (oczywiscie aby nikomu nic sie fizycznie nie stalo) bo straz pozarna nie moze dojechac z powodu zle zaparkowanych samochodow. Moze wtedy rusza tylki do pracy.
    • Gość: olo Ja też głaszałem kilka razy IP: *.pgi.waw.pl 28.11.05, 08:36
      Ja tez zgłaszałem sprawę parkowania na trawniku (a raczej na resztkach)na rogu
      Rakowieckiej i Wiśniowej kilka razy w Straży Miejskiej i to osobiscie.
      Usłyszałem a gdzie mają parkowac skoro tam nie ma miejsca. A przecież w
      kwietniu położono tam nowy trawnik za grube pieniądze.
    • j_karolak SM to ciecie 28.11.05, 08:37
      Oni nic nie robią. Czasami, jak już ich wypchną na siłę zza biurek, kroczą
      dostojnie po ulicy i mają dalej wszystko w dupie.
    • Gość: Maciek Re: Straż miejska lekceważy sygnały od ludzi IP: *.aster.pl 28.11.05, 08:50
      Gdyby jeszcze SM jak już raczy łaskawie przyjechać sama nie łamała prawa i
      przestrzegała obowiązku odholowywania każdego samochodu utrudniającego ruch lub
      stwarzającego niebezpieczeństwo, czyli wszystkich blokujących chodniki lub
      parkujących tuż przy lub po prostu na przejściach dla pieszych. Ale prawo to nie
      dostatecznie istotna sprawa dla zajmujących się ważniejszymi rzeczami SM...
    • Gość: Kamilus Re: Straż miejska lekceważy sygnały od ludzi IP: *.pzl.swidnik.pl / 212.182.108.* 28.11.05, 09:28
      Niestety... SM olewa zgłoszenia o rozjeżdżanych trawnikach i innych,
      niezgodnych z kodeksem i resztką kultury osobistej zachowaniach kierowców w
      Warszawie. SM chcialoby broń nosić, w policję się bawić, nie w głowie im
      porządek w mieście, a przecież od tego są! Do tego są powołani! Mają pilnować
      porządku, czystości itp. Wiem, że niektórym się marzy GROM ale nie do tego są
      stworzeni.
    • Gość: kk Re: Straż miejska lekceważy sygnały od ludzi IP: *.elarnet.pl / 193.238.183.* 28.11.05, 09:39
      TAK. Sprawy zwiazane z parkowniem i inne pierdoły to rzeczywiście ponizajace
      zadania dla strażników miejskich. Przecież Straż Miejska została powołana w
      pierwszej kolewjnosci po to by ścigać groźnych przestepców np. zabójców.
      Sprawy "złego" parkowania to domenna POLICJI. Prawda panie "były " Marczuk ?
    • Gość: kk CZEKAJ TATKA LATKA IP: *.elarnet.pl / 193.238.183.* 28.11.05, 09:51
      I jeszcze jedno. mam odcvzucia takie same jak wymieniony w artykule pan Tomasz.
      Jak juz zgłosisz zdarzenie SM to moze przyjada za 2 godziny. W rejonie
      rezerwatu jez. Czerniakowskiego czekałem podad 40 min. na wezwany radiowóz ( i
      nie przyjechał). Sprawa oczywiście błaha dla rzecznika Ziemińskiego - chodziło
      o mycie samochodu na terenie rezerwatu i parkowanie nad sama woda innych .
      Kierowca załujacy na myjnię samoobsługowa 5 PLN oczywiście w spokoju skończył
      swoja robote i spokojnie odjechał. Radiowozu do mojego odejścioa po 40 min.
      oczywiście nie było. Co tam rezerwat - zabudować apartamentowcami i zalać
      betonem.
      Cała warszawska " STRASZ MIEJSKA "

Cała Straz Miejska
    • Gość: warszawiak i to jest złynne ZERO tolerancji... ech... IP: 85.128.15.* 28.11.05, 10:57
      Jak tak, to jest szum, że zero tolerancji, wlepiamy mandaty spokojnym ludziom,
      którzy nieopatrznie otworzyli piwo gdzieś na odludziu nie wiedząc, że nie można
      sięnapić piwa na łące, a tu nieprzepisowe parkowanie i niszczenie mienia nazywa
      się "błahym"... Ręce opadają. To jest właśnie to PRAWO i SPRAWIEDLIWOŚĆ w
      wydaniu ekipy Kaczki...
    • Gość: aaaaaaaaby Dostali ładne pały i kaburki to ważni teraz są. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 11:10
      A to błahe wykroczenie pomnożone przez 50 PLN mandatu i liczbę tak postawionych gdzie się da aut to już niezła kasa jest. Zresztą, jak nie tym to czym się zajmować chcą? Na misję do Libanu się wybierają?
    • Gość: Disko A u mnie szybko reagowali IP: 82.177.111.* 28.11.05, 11:27
      Niedawno zgłosiłem, że niedaleko parkuje samochód na trawniku.
      Szybko przyjechali, nie marudzili nadmiernie, tylko założyli blokadę na koło i
      potem widziałem jak kierowiec bulił mandacik.
      • kattarinna Re: A u mnie szybko reagowali 28.11.05, 13:16
        Bo wszystko zalezy od tego z kim ma sie doczynienia wyjatki regułe
        potwierdzają, zatem i wśród SM można spotkac takich, którzy pracuja solidnie,
        niestety to jest tak jak z "białymi krukami", nieczesto spotykane okazy:(
      • dorsai68 Re: A u mnie szybko reagowali 28.11.05, 14:28
        Gość portalu: Disko napisał(a):

> Niedawno zgłosiłem, że niedaleko parkuje samochód na trawniku.
        > Szybko przyjechali, nie marudzili nadmiernie, tylko założyli blokadę na koło i
        > potem widziałem jak kierowiec bulił mandacik.

Blokowani kół to półśrodek, na dodatek idiotyczny. Kilka dni temu zablokowali tak samochód stojący na drodze pożarowej. I co z tego, że gość zapłaci mandat? Gdyby w budynku wybuchł pożar, straż pożarna nie miałaby ŻADNEJ możliwości podjechania do budynku i hydrantu. Nie blokować lecz holować. Kara bedzie znacznie bardziej dotkliwa i nie będą przy okazji strzelać takich samobójów.
    • d_ost Re: Straż miejska lekceważy sygnały od ludzi 28.11.05, 15:03
      Brawo - parkowanie to błaha sprawa. Proponuję panu rzecznikowi Ziemińskiemu,
      żeby spróbował się np. włączyć do ruchu z ulicy Gęstej w Dobrą - będzie to
      musiał zrobić na czuja, bo źle zaparkowane auta ograniczają widoczność. Niech
      spróbuje wysiąść z autobusu na przystanku przy szpitalu przy ul. Banacha i nie
      wpaść na zaparkowany na przystanku samochód. Albo przejechać się ścieżką
      rowerową zatarasowaną przez auta. Pomijam już rzeczy tak oczywiste jak
      samochody blokujące drogi pożarowe - najwyżej się ktoś spali. Jak wedle straży
      miejskiej to są błahe sprawy, to po co SM powstała?? Myślałem, że właśnie po
      to. A poza tym - czy sprawa błaha, czy nie - jest to łamanie prawa. A każde
      wykroczenie czy przestępstwo zasługuje na interwencję. Tylko stróżom prawa musi
      się chcieć. Straży miejskiej się nie chce. Widać to w rozkładzie akcentów w jej
      działalności - np. zagadnieniem nieprzepisowego parkowania na Pradze Południe,
      Gocławiu i w Rembertowie zajmuje się JEDEN patrol. Nic więc dziwnego, że
      przyjeżdża po 3 godzinach.
      Ale nic to, może jak źle zaparkowany samochód przyczyni się do jakiejś
      tragedii, temat trafi do jakiegoś ,,Pod napięciem" albo innej ,,Uwagi", to
      wtedy nad sprawą pochyli się minister Dorn, do spółki z ministrem Ziobro. A do
      tej pory będą to sprawy błahe. Może sami powinniśmy je rozwiązywać? Gwóźdź w
      dłoń i napisać delikwentowi na masce ,,ZAKAZ PARKOWANIA"? Taki akt wandalizmu
      to przecież też błaha sprawa, czyż nie?
    • Gość: tb Re: Straż miejska lekceważy sygnały od ludzi IP: *.chem.uw.edu.pl 28.11.05, 16:37
      Straż miejska ma w głębokim poważaniu źle parkujące samochody. Na ulicy Zgoda po lewej stronie przed restauracją Sfinks na sporym odcinku jest zakaz postoju i zatrzymywania (oraz koniec strefy parkowania). Codziennie stoją tam dziesiątki aut blokując prawy pas ruchu. Co na to straż? Ano nic - nie zauważa. Zresztą, co ciekawe policja łapiąca parkujących na skrzyżowaniu z Chmielną (50 metrów dalej!) też nie zauważa. A stojący tam na stałe strażnik pewnie w miesiąc zarobiłby na swój etat i jeszcze by zostało. Ale co tam, Warszawa bogate miasto, po co nam to (bo wszak na pensje ludzi odpowiedzialnych za porządek w mieście zawsze starczy):-(
      • Gość: Ted Re: Straż miejska lekceważy sygnały od ludzi IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 28.11.05, 18:56
        Porada dla wszystkich zgalszajacych cokolwiek do strazy lub policji. Na samym
        poczatku prosimy o podanie numeru zgloszenia i numeru przyjmujacego. Dopiero
        potem mowimy o co chodzi. Bardzo pomaga.
        • Gość: ciekawy Re: Straż miejska lekceważy sygnały od ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 20:36
          W Polsce istnie tez Policja,im tez mozna zawracac glowe.Zapominacie
          otym chyba.pozdro
          • Gość: rafał Re: Straż miejska lekceważy sygnały od ludzi IP: *.aster.pl 29.11.05, 09:03
            Policja nie jest od karania za parkowanie na trawie. Od ego jest straż miejska.
            Jeśli się myle powiedz jakie zadania powinny obciazać sm ??
            • olecky Re: Straż miejska lekceważy sygnały od ludzi 29.11.05, 09:27
              Gość portalu: rafał napisał(a):

> jakie zadania powinny obciazać sm??

walka ze swiatowym terroryzmem. I konfiskata pietruszki.

pozdrawiam, olek
              • garfield Straż miejska ma ... 29.11.05, 09:38
                ... zwalczać ogólnoświatowy terroryzm pietruszkowy??
                Dobrze że mamy sm, która nas ochroni.

:)))
    • shp80 Re: Straż miejska lekceważy sygnały od ludzi 28.11.05, 22:36
      olecky napisał:

> straz miejska jest wlasnie od takich "blahych" spraw jak nieprawidlowe
      > parkowanie czy dewastacja mienia publicznego.

A może Invisible Pedals, kimkolwiek oni są, zaparkują rowery na jakiejś ruchliwej arterii? Skoro nieprawidłowe parkowanie to rzecz błaha, to nikt nie powinien zwrócić na to uwagi. :-)
      Chociaż... Na Marszałkowskiej kilka źle zaparkowanych rowerów poruszyło wielu funkcjonariuszy :-)

Pozdro
      Tomek
      • Gość: podatnik Re: Straż miejska lekceważy sygnały od ludzi IP: *.acn.waw.pl 29.11.05, 08:52
        "Sprawa jest trudna, bo zapisanie numeru rejestracyjnego to za mało." -
        Sherlock 0073.

"I dodał, że obywatela Wytrykowskiego zna z czasów, gdy był policjantem i już
        wtedy miał zastrzeżenia do pracy straży" - Nie jestem policjantem, a też mam
        poważne zastrzeżenia do SM.

"Potwierdzają to słowa Tomasza Ziemińskiego, rzecznika straży: - Złe parkowanie
        jest błahym wykroczeniem." - Ręce opadają. Darmozjad Ziemiński broni innych
        darmozjadów, a za nich wszystkich ja płacę.
    • kattarinna Re:A to dobre... 29.11.05, 11:42
      Wczoraj będąc na spacerze w parku bylam światkiem ciekawej scenki, otóż alejką
      szło dwóch przedstawicieli SM a na przeciwko nich trzech dresiarzy z wilczurem
      bez smyczy i kaganca, strażnicy nawet sie za nimi nie obejrzeli wiec pomyslałam
      ze pewnie miłosnicy psow. Czekało mnie jednak rozczarowanie, bowiem po
      chwili "dzielni stroże pożądku publicznego, w trosce o dobro obywateli itp..."
      zatrzymali siedzacą na ławce kobitkę, obok której piłka bawił sie dosc
      jazgotliwy jamnik... aż mi oczy wyszły na wieszch kiedy jeden z szanownych
      mundurowych sie o smycz i kaganiec (az dziwne ze nie o kolczatke bo przeciez
      jamnik to psisko ze hoho) Pani zaskoczona powiedziala ze kaganca nie posiada a
      smycz jest obok w torebce na co straznicy oswiadczyli ze dziś to się tylko na
      pouczeniu skończy a nastepnym razem mandacik jak nic... i gdzie tu
      sprawiedliwośc???
    • Gość: Kazik Re: Straż miejska lekceważy sygnały od ludzi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.11.05, 16:33
      Zgłaszając prośbę o jakąkolwiek interwencję do SM i Policji zawsze pytaj kto
      przyjmuje zgłoszenie (nazwisko dyżurnego , nr.zgłoszenia)i zapisz sobie jego
      nazwisko -oni bardzo chcą być anonimowi).Gdy zgłaszałem w nocy zakłócanie
      spokoju nie było reakcji , gdy poprosiłem o dane osoby dyżurujacej , radiowóz
      był po 5 minutach.
    • Gość: Kierowca Re: Straż miejska lekceważy sygnały od ludzi IP: *.aster.pl 29.11.05, 16:42
      więcej takich obywateli. Co to się nudzą, nie mają swojego samochodu i wszędzie
      widzą jak łamie się prawo... zajmij się człowieku czymś innym....
      • Gość: sajer Re: Straż miejska lekceważy sygnały od ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 17:51
        nic nie lekcewazy.. sprobujcie wypic sobie piwo w parku, kulturalnie na
        laweczce. za 5 min beda.
      • Gość: rytownik Re: Straż miejska lekceważy sygnały od ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 01:18
        Gość portalu: Kierowca napisał(a):

> więcej takich obywateli. Co to się nudzą, nie mają swojego samochodu i
        > wszędzie widzą jak łamie się prawo... zajmij się człowieku czymś innym....

OK.
        Porysuję sobie gwoździem po samochodach :D
    • oorshoola nie od ludzi tylko od jednego nawiedzonego 01.12.05, 09:56
      • Gość: a nie jednego IP: 217.8.161.* 14.12.05, 11:12
        Oczywiście jak ktoś chce mieć koło domu trawnik a nie błoto z zaparkowanymi samochodami "oszczędnych" kierowców i debili którzy muszą parkować pod drzwiami, bo dojście 50 metrów to jest za duży problem, to znaczy że jest oszołomem.

Ktoś kto wymaga od SM pracy a nie tylko spacerków jest oszołomem.

Ktoś kto chce mieć możliwośc chodzenie po chodniku jest oszołomem - chodniki jak wiadomo są do parkowania a nie do łażenia.

Wiesz jestem drugim oszołomem na Służewcu - dzwonię do SM kilka razy w tygodniu. Niestety nic to nie daje, bo nie reagują (jak powiedzieli w tym miejscu jest za dużo źle parkujących samochodów i SM sobie nie poradzi, więc wolą tego nie ruszać!), ale może choć statystyki im popsuje.
    • Gość: Gość Re: Straż miejska lekceważy sygnały od ludzi IP: *.pjwstk.edu.pl 05.12.05, 18:22
      Straż wiejską powinno się zlikwidować a zaoszczędzone pieniądze przekazać na
      nagrody dla dobrych i skutecznych policjanów.
    • hernandez Re: Straż miejska lekceważy sygnały od ludzi 06.12.05, 19:34
      Straz miejska w Wawie jest od:
      -lapania nastolatkow w czasie wagarow
      -scigania ludzi za spozywanie alkoholu (najlepiej studentow lub osoby
      wygladajace na "kulturalne) rzecz jasna poza dresami
      -sciagania babc na czerwonych swiatlach przechodzacych
      To bardziej "policja kacza" obyczajowa a nie straz miejska.

Straz miejska taka prawdziwa nastawiona na obywateli na pomoc tym co na nich
      placa widza osobe np. spozywajaca alkohol powinna poprosic o schowania, jesli
      nikomu nie przeszkadza nie atakowac spec brygada z furgonu jak to ostatnio
      widzialem

• Gość: sid Re: Straż miejska lekceważy sygnały od ludzi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.12.05, 09:19
      bo w naszym popieprzonym kraju trzeba udowodnić kto w tym czasie zaparkował ten
      pojazd w austri wystarczą tablice i jest po zawodach a w naszym katolandzie
      procedura trwa i trwa a naród się denerwuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka