Dodaj do ulubionych

Budynek na Podskarbińśkiej

27.11.05, 23:46
Witam.
Orientujecie się może, co się kiedyś mieściło w budynku prokuratury na ul.
Podskarbińskiej? Część osób uważa, że był to budynek komunalny, lecz jego
wygląd chyba wyklucza tę hipotezę.
Obserwuj wątek
    • kosaciec Re: Budynek na Podskarbińśkiej 28.11.05, 23:58
      Podskarbińska 6,8 oraz Kobielska 88/92 to budynki komunalne wybudowane w latach
      1925-1932 dla bezdomnych-w związku z tym zostały już na początku zasiedlone
      lumpostwem.Mimo skarajnego zdewastowania "Pekinu"(nazwa to przylgnęła jeszcze
      przed II wojną)jest to jeden z ciekawszych przykładów architektury Grochowa.Po
      sąsiedzku w okresie 1937-38 wzniesiono budynki Towarzystwa Osiedli Robotniczych
      TOR(Podskarbińska 7,Kobielska 96,98,100 oraz Stanisławowska 3,5,7,9).Pozdro.
      • adam_liwak Re: Budynek na Podskarbińśkiej 29.11.05, 20:29
        Polecam odwiedzenie tego miejsca i zobaczenie obecnej siedziby prokuratury. To
        miałby być budynek komunalny?
      • kosaciec Re: Budynek na Podskarbińśkiej 29.11.05, 23:18
        Znam to miejsce doskonale i podtrzymuję.Prokuratura zainstalowała się tam
        dopiero w okresie powojennym,i tylko na rogu.
        • adam_liwak Re: Budynek na Podskarbińśkiej 30.11.05, 09:41
          No i właśnie chodzi mi o tę część narożną. Była zbudowana pod mieszkania
          komunalne, tak?
          • pol-a Wystawny narożniak 30.11.05, 18:21
            Architektura elewacji i wnętrz "narożniaka" sugeruje, że to raczej nie był budynek komunalny. Dlaczego
            dom dla biednych obywateli miałby mieć balkon, pomieszczenia wyższe niż w sąsiednich komunałkach
            i ozdobną fasadę? Przecież to podrażało koszt inwestycji. Nie wydaje mi się, żeby magistrat był tak
            hojny żeby zafundować kilku rodzinom lepsze warunki niż innym.
            • adam_liwak Re: Wystawny narożniak 30.11.05, 19:50
              No i właśnie o to mi chodzi! Z jakim przeznaczeniem zbudowano ten obiekt i co
              mieściło się w nim przed wojną?
              • pol-a Re: Wystawny narożniak 01.12.05, 12:06
                Dodam, że narożniak ma dwa balkony na I piętrze i duże, półkoliste u nasady okna. I najważniejsze:
                składa się z trzech kondygnacji. "Przyklejone" do niego komunałki są czterokondygnacyjne, mają dużo
                mniej spektakularne okna i są bez balkonów. Narożnik sprawia wrażenie raczej budynku administracji
                państwowej niż domu dla ubogich mieszkańców miasta.
                • adam_liwak Re: Wystawny narożniak 02.12.05, 09:59
                  Ale nie wiadomo, z jakim przeznaczeniem został zbudowany?
                  • pol-a Ekspert na ratunek 02.12.05, 10:36
                    Ano właśnie. Może nasz ekspert coś wie? Mimo, że jego "Atlas" nie rozwinął się jeszcze do litery "P".
                    • jarekzielinski Re: Ekspert na ratunek 02.12.05, 21:05
                      Sęk w tym, że nie prowadziłem badań na tej ulicy i wprawdzie mam przedwojenne
                      zdjęcia zarówno komunałek jak i osiedla TOR-u, to po prostu nie mam pojęcia
                      (jako Bielańczyk i człek praworządny) gdzie jest na Podskarbińskiej
                      prokuratura. Jeśli przyślecie mi fotkę fragmentu budynku, o który cała rzecz
                      idzie (najlepiej w nieco szerszym ujęciu i z komentarzem co do lokalizacji), to
                      obiecuję spróbować rozstrzygnąć, czy jest to część jednego z przedwojennych
                      zespołów, czy nie. pzdr.
                      • pol-a Re: Ekspert na ratunek 06.12.05, 17:55
                        Tu jest fotografia tego budynku: pragapld.waw.pl/news.php?id=267
                        • andrzej_b2 Nie ekspert, ale coś wiem 06.12.05, 18:36

Na tym narożniku mieściła się administracja owych domów komunalnych, klub
                          osiedlowy i stadion sportowy (z trybunami.) >Orzeł<, w 1932 r. przejęty przez
                          miasto. Po wojnie stadion sportowy przeniesione w obecne miejsce.
                          Taka działalność oświatowo-wychowawcza była formą integracji mieszkańców
                          pochodzących z różnych środowisk społecznych.
                          Tradycja klubów osiedlowych i boisk sportowych była kontynuowana jeszcze przez
                          wiele lat po wojnie. Dziś już buduje się tylko domy-hotele i dziwne wydają się
                          ludziom młodym takie obiekty towarzyszące, którymi należało administrować,
                          organizować i prowadzić imprezy. Do tego celu był zbudowany ten reprezentacyjny
                          narożnik.
                          Pozdrawiam:-)
                          • pol-a Re: Nie ekspert, ale coś wiem 06.12.05, 18:58
                            Administracja komunałek to może i tak, ale stadion Orła to paręset metrów dalej już przed wojną był.
                            "Nowe Dynasy" plus hala sportowa.
                          • adam_liwak Re: Nie ekspert, ale coś wiem 06.12.05, 19:49
                            Dzięki za informacje.
    • jarekzielinski Re: Budynek na Podskarbińśkiej 06.12.05, 23:26
      Potwierdzam, wystarczyło spojrzeć na fotkę, że jest to administracyjno-socjalny
      segment zespołu obiektów zwanych oficjalnie przez magistrat hotelami dla
      bezdomnych (!). Pzdr.
      • andrzej_b2 Re: Budynek na Podskarbińśkiej 07.12.05, 10:51
        Stadion sportowy (z trybunami) widać na planie Warszawy z 1939 r. Ów stadion
        znajduje się jakby w podwórkach kompleksu domów Kobielska-Podskarbińska i z
        dwóch innych stron jest ogranczony ob. ul. Dwernckiego i Siennicką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka