adam_liwak 27.11.05, 23:46 Witam. Orientujecie się może, co się kiedyś mieściło w budynku prokuratury na ul. Podskarbińskiej? Część osób uważa, że był to budynek komunalny, lecz jego wygląd chyba wyklucza tę hipotezę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosaciec Re: Budynek na Podskarbińśkiej 28.11.05, 23:58 Podskarbińska 6,8 oraz Kobielska 88/92 to budynki komunalne wybudowane w latach 1925-1932 dla bezdomnych-w związku z tym zostały już na początku zasiedlone lumpostwem.Mimo skarajnego zdewastowania "Pekinu"(nazwa to przylgnęła jeszcze przed II wojną)jest to jeden z ciekawszych przykładów architektury Grochowa.Po sąsiedzku w okresie 1937-38 wzniesiono budynki Towarzystwa Osiedli Robotniczych TOR(Podskarbińska 7,Kobielska 96,98,100 oraz Stanisławowska 3,5,7,9).Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
adam_liwak Re: Budynek na Podskarbińśkiej 29.11.05, 20:29 Polecam odwiedzenie tego miejsca i zobaczenie obecnej siedziby prokuratury. To miałby być budynek komunalny? Odpowiedz Link Zgłoś
kosaciec Re: Budynek na Podskarbińśkiej 29.11.05, 23:18 Znam to miejsce doskonale i podtrzymuję.Prokuratura zainstalowała się tam dopiero w okresie powojennym,i tylko na rogu. Odpowiedz Link Zgłoś
adam_liwak Re: Budynek na Podskarbińśkiej 30.11.05, 09:41 No i właśnie chodzi mi o tę część narożną. Była zbudowana pod mieszkania komunalne, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Wystawny narożniak 30.11.05, 18:21 Architektura elewacji i wnętrz "narożniaka" sugeruje, że to raczej nie był budynek komunalny. Dlaczego dom dla biednych obywateli miałby mieć balkon, pomieszczenia wyższe niż w sąsiednich komunałkach i ozdobną fasadę? Przecież to podrażało koszt inwestycji. Nie wydaje mi się, żeby magistrat był tak hojny żeby zafundować kilku rodzinom lepsze warunki niż innym. Odpowiedz Link Zgłoś
adam_liwak Re: Wystawny narożniak 30.11.05, 19:50 No i właśnie o to mi chodzi! Z jakim przeznaczeniem zbudowano ten obiekt i co mieściło się w nim przed wojną? Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Re: Wystawny narożniak 01.12.05, 12:06 Dodam, że narożniak ma dwa balkony na I piętrze i duże, półkoliste u nasady okna. I najważniejsze: składa się z trzech kondygnacji. "Przyklejone" do niego komunałki są czterokondygnacyjne, mają dużo mniej spektakularne okna i są bez balkonów. Narożnik sprawia wrażenie raczej budynku administracji państwowej niż domu dla ubogich mieszkańców miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
adam_liwak Re: Wystawny narożniak 02.12.05, 09:59 Ale nie wiadomo, z jakim przeznaczeniem został zbudowany? Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Ekspert na ratunek 02.12.05, 10:36 Ano właśnie. Może nasz ekspert coś wie? Mimo, że jego "Atlas" nie rozwinął się jeszcze do litery "P". Odpowiedz Link Zgłoś
jarekzielinski Re: Ekspert na ratunek 02.12.05, 21:05 Sęk w tym, że nie prowadziłem badań na tej ulicy i wprawdzie mam przedwojenne zdjęcia zarówno komunałek jak i osiedla TOR-u, to po prostu nie mam pojęcia (jako Bielańczyk i człek praworządny) gdzie jest na Podskarbińskiej prokuratura. Jeśli przyślecie mi fotkę fragmentu budynku, o który cała rzecz idzie (najlepiej w nieco szerszym ujęciu i z komentarzem co do lokalizacji), to obiecuję spróbować rozstrzygnąć, czy jest to część jednego z przedwojennych zespołów, czy nie. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Re: Ekspert na ratunek 06.12.05, 17:55 Tu jest fotografia tego budynku: pragapld.waw.pl/news.php?id=267 Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 Nie ekspert, ale coś wiem 06.12.05, 18:36 Na tym narożniku mieściła się administracja owych domów komunalnych, klub osiedlowy i stadion sportowy (z trybunami.) >Orzeł<, w 1932 r. przejęty przez miasto. Po wojnie stadion sportowy przeniesione w obecne miejsce. Taka działalność oświatowo-wychowawcza była formą integracji mieszkańców pochodzących z różnych środowisk społecznych. Tradycja klubów osiedlowych i boisk sportowych była kontynuowana jeszcze przez wiele lat po wojnie. Dziś już buduje się tylko domy-hotele i dziwne wydają się ludziom młodym takie obiekty towarzyszące, którymi należało administrować, organizować i prowadzić imprezy. Do tego celu był zbudowany ten reprezentacyjny narożnik. Pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Re: Nie ekspert, ale coś wiem 06.12.05, 18:58 Administracja komunałek to może i tak, ale stadion Orła to paręset metrów dalej już przed wojną był. "Nowe Dynasy" plus hala sportowa. Odpowiedz Link Zgłoś
jarekzielinski Re: Budynek na Podskarbińśkiej 06.12.05, 23:26 Potwierdzam, wystarczyło spojrzeć na fotkę, że jest to administracyjno-socjalny segment zespołu obiektów zwanych oficjalnie przez magistrat hotelami dla bezdomnych (!). Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 Re: Budynek na Podskarbińśkiej 07.12.05, 10:51 Stadion sportowy (z trybunami) widać na planie Warszawy z 1939 r. Ów stadion znajduje się jakby w podwórkach kompleksu domów Kobielska-Podskarbińska i z dwóch innych stron jest ogranczony ob. ul. Dwernckiego i Siennicką. Odpowiedz Link Zgłoś