Dodaj do ulubionych

Absurdalne przepisy odstraszają pasażerów od ko...

01.12.05, 23:41
Nie tylko przepisy.W ostatnich dniach wieczorem oczekiwałem ponad dwie
godziny na odjazd pociągu z Dworca Centralnego w Warszawie."Normalny
człowiek "nie ma się tam gdzie podziać.W poczekalni koczują bezdomni.W hali
głównej jest po prostu zimno i nie ma gdzie usiąść a na peronach zaczepiają
żebracy proszący o "złotówkę na chleb".Piszę to w cudzysłowie bo po chuchu
wydaje mi się , że chodzi raczej o płyny.Doświadczenia tego wieczoru zapewne
na długo odstraszą mnie do ponownej podróży pociągiem a z obserwacji
poczynionych tego wieczoru sądze , że nie jestem w swych ocenach odosobniny.
Obserwuj wątek
    • Gość: Cogito Statystyka IP: *.polcard.com.pl / *.polcard.com.pl 02.12.05, 10:09
      PKP w swoim nedznym zyciu nie slyszalo jeszcze takiego trudnego wyrazu jak
      starystyka...
      • przewoz_pw Re: Statystyka 02.12.05, 10:27
        Statystyka jak wiadomo nie zawsze odzwierciedla stan faktyczny.
        A wątpię, żeby państwo zgodziło się dawać refundację PKP/KM/IC za bezpłatne
        przejazdy na podstawie statystyk.
        • Gość: Cogito Re: Statystyka IP: *.polcard.com.pl / *.polcard.com.pl 02.12.05, 10:35
          1. Caly cywilizowany swiat to robi
          2. Majac dane zebran juz za ostatnie kilka miesiecy mozna dokonac calkiem
          dokladnego przyblizenia
          3. Koszt drukowania biletow za 0 PLN jest wyzszy niz ewentualne strata PKP z
          niedokladnosci statystyki (a ze kij ma dwa konce to PKP moze jeszcze zarobic)
          4. Jakos poslowie i senatorowie nie musza miec biletow za 0 PLN (ale to oni
          stanowia prawo, a nie niemowlaki - wiec sie panosza jak gornicy pod Sejmem)
          • przewoz_pw Re: Statystyka 02.12.05, 10:42
            To przedstaw swoje stanowisko ministrowi finansów. To on wymaga przecież
            dokładnego rozliczenia ze wszystkich ulg, bo on daje na to kasę.
          • Gość: diskopolek Re: Statystyka IP: 82.177.111.* 02.12.05, 12:02
            Skąd informacja, że parlamentarzyści nie muszą brać "biletu zerowego"?

Ale wracając do meritum. Ja rozumiem Panią z dzieckiem, ale ona też musi coś
            zrozumieć. Kolej przewozi jej dziecko za darmo - tak, czy nie? Robi jej więc coś
            jakby pewnego rozdzaju uprzejmość - tak, czy nie? Więc może w tej sytuacji warto
            odrobinę jednak "przygiąć karku" i raz na tydzień, w dogodnym dla wszystkich
            momencie - gdy nie ma kolejki - udać się do kasy i pobrać te zerowe bilety. Nie
            musi do tej kasy zasuwać z wózkiem po schodach, tylko może to przecież załatwić
            przy okazji swojej podróży bez wózka.
            Pani narzeka na to, że dostaje bilety dla dziecka za darmo. Ale może warto
            spojrzeć na sprawę także z innej strony - nie wszystkie mamy mają taki luksus,
            że w ich miejscu zamieszania jest funkcjonująca kolej, która chce wzić wózki
            dziecięce za darmo i tem mamy muszą się tłuc z małymi dziećmi PKSami, busami itp
            za kasę. Więc może warto raczej docenić ten gest ze strony PKP niż narzekać.
            Nawaiasem mówiąc, to jeżeli Pani, która jest bohaterką artykułu rozważa jazdę
            samochodem, to znaczy, że chyba jej sytuacja nie jest taka straszna? Dajcie
            człowiekowi palec, a będzie chciał odgryźć całą rękę? Niektórym to się chyba we
            łbach poprzewracało.
            • Gość: Zenon Re: Statystyka IP: *.chello.pl 02.12.05, 12:19
              Ja rozumiem Panią z dzieckiem, ale ona też musi coś
              > zrozumieć. Kolej przewozi jej dziecko za darmo - tak, czy nie? Robi jej więc co
              > ś
              > jakby pewnego rozdzaju uprzejmość - tak, czy nie?
              ===============
              Nie. Kolej przewozi jej dziecko za kwoty wyasygnowane z budzetu miasta/panstwa.
              Ergo: m.in. z podatkow zaplaconych przez rzeczona matke. Nie plec wiec kolego o
              rzekomej dzialalnosci charytatywnej uprawianej przez PKP.
            • Gość: ~stop_wariatom Re: Statystyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.05, 14:50
              sam se przygnij karku pacanie... jaki gest ze strony PKP... oni żyją z moich
              podatków i trwonią je na debilne drukowanie 0-wych biletów... jeśli ktoś tu
              wobec kogoś robi gest to my wszyscy sponsorując tę beczkę bez dna, na wolnym
              rynku z takim podejściem do klieta nie przeżyli by jednego dnia... pomyśl
              człowieku co ty wypisujesz
              • przewoz_pw Re: Statystyka 02.12.05, 21:00
                > sam se przygnij karku pacanie...
                Świetny wstęp. Nie ma to, jak dyskusja z kulturalnym człowiekiem.
                > podatków i trwonią je na debilne drukowanie 0-wych biletów... jeśli ktoś tu
                > wobec kogoś robi gest to my wszyscy sponsorując tę beczkę bez dna, na wolnym
                > rynku z takim podejściem do klieta nie przeżyli by jednego dnia... pomyśl
                > człowieku co ty wypisujesz
                Wolałbyś, żeby było tak jak kiedyś, kiedy nikt nie kontrolował ile faktycznie
                osób jechało za darmo. Nikt tego nie wiedział, państwo musiałobulić tyle, ile
                kolej powiedziała. Państow powiedziało STOP, no to teraz przynajmniej wiadomo,
                ile iedzie na finansowanie tych ulg.
                • Gość: wielbłąd Re: Statystyka IP: *.chello.pl 02.12.05, 21:06
                  już ty sie nie martw chłopie, gdyby pkp była prywtną firmą to by potrafili
                  zadabać i o ulgi i o klienta, to chyba ty jesteś z poprzedniej epoki
                  • przewoz_pw Re: Statystyka 02.12.05, 21:21
                    Zadbaliby wykorzystując ulgi ustawowe tak, jak nakazuje ustawa - więc tak jak
                    jest teraz. Przewoźnik by zmienił ustawę o transporcie? Jak?
                    W tym momencie beton nie jest po stronie przewoźników, ale po stronie państwa.
                    • Gość: wielbłąd Re: Statystyka IP: *.chello.pl 02.12.05, 21:28
                      zamiast kłapać... weź mi podaj dokładnie ustawę i aartykuł w którym opisany jest
                      mechanizm roliczania tych ulg
                      • przewoz_pw Re: Statystyka 02.12.05, 22:10
                        Proszę uprzejmie:
                        USTAWA
                        z dnia 20 czerwca 1992r.
                        o uprawnieniach do bezpłatnych i ulgowych
                        przejazdów środkami transportu zbiorowego
                        (tekst jednolity – uwzględnia zmiany dokonane przez ustawę z dnia 20 czerwca 2002r.)
                        (obowiązuje od 1 sierpnia 2002 r.)
                        ART 1a
                        4. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
                        (wycinam pierwsze 3 punkty, bo nic nie wnoszą)

4) uldze 100% - należy przez to rozumieć uprawnienie do uzyskania w kasie
                        biletowej przewoźnika biletu z ulgą 100% wydawanego nieodpłatnie. (!!!)

ART 2, pkt. 2:

"Do ulgi 100% przy przejazdach środkami publicznego transportu zbiorowego
                        autobusowego w komunikacji zwykłej i przyspieszonej, >>na podstawie biletów
                        jednorazowych<<, są uprawnione dzieci do 4 lat, pod warunkiem niekorzystania
                        przez dziecko z oddzielnego miejsca do siedzenia."

Na podstawie biletów jednorazowych, a nie tygodniowych i kwartalnych.
                        I kto narzuca sposób rozliczenia?
                        Co teraz powiesz?
                        • Gość: wielbłąd Re: Statystyka IP: *.chello.pl 02.12.05, 23:26
                          a ja na to... przeczytaj sobie art. 1b, a w nim ust. 1 pkt. 2, który sobie
                          pominąłeś... wynika z niego dokładnie to, że gdyby pkp chciało, to by rozwiązało
                          ten problem inaczej...
                        • Gość: wielbłąd Re: Statystyka IP: *.chello.pl 02.12.05, 23:30
                          prosze... cytacik... żebyś się nie czepiał później:

Art. 1b. 1. Przepisów ustawy nie stosuje się do:
                          ...
                          2)osób, którym przewoźnik przyznał, w ramach własnej strategii handlowej, ulgi i
                          zniżki taryfowe o charakterze komercyjnym
                          • przewoz_pw Re: Statystyka 03.12.05, 09:00
                            Ulga o charakterze komercyjnym, to ulga handlowa - np 33% dla studentów i
                            uczniów w pociągach IC. Tych 33% nikt pkp ic nie zwraca. Albo ulga 15% na bilet
                            wycieczkowy "tam" w PKP PR. Sami wprowadzili tą zniżkę i sami za nią płącą (po
                            to, żeby zachęcić klientów). Trudno wymagać, żeby PKP wystawiała ulgę handlową
                            100%, bo wszyscy by jeździli...
                            • Gość: wielbłąd Re: Statystyka IP: *.chello.pl 03.12.05, 09:38
                              co ty bredzisz chłopaku, nie musisz mnie pouczać co to jest ulga handlowa...
                              skoro nie potrafisz sobie wyobrazić, że można zaprojektować ulgę pod tytułem
                              "darmowy bilet miesięzny dla dziecka w wózku" albo coś w tym rodzaju to znaczy
                              tylko tyle, że twój mózg jest tak samo ograniczony jak mózgi twoich kolegów z
                              pkp...
                              • andrzej.sawa Re: Statystyka 03.12.05, 10:50
                                Przypominanie o regułach działania rynkowego w wypadku pkp jest bez sensu.
                                Przepraszam,że pouczam,ale pkp to takie częściowo nieświeże jajeczko.
                                I szeregowi ludzie pkp nie są temu winni,tak jak i górnicy.
                                Niestety politycy boją się ryzyka decyzji i albo nic nie robią,albo metodą
                                małych kroczków idą nie wiadomo w którą stronę.
                              • przewoz_pw Re: Statystyka 03.12.05, 15:43
                                Gość portalu: wielbłąd napisał(a):

> co ty bredzisz chłopaku, nie musisz mnie pouczać co to jest ulga handlowa...
                                To dlaczego cytujesz mi o niej fragment, skoro mowa jest o ustawowej?

> skoro nie potrafisz sobie wyobrazić, że można zaprojektować ulgę pod tytułem
                                > "darmowy bilet miesięzny dla dziecka w wózku"
                                No co ty? Ile trazy mam powtarzać że ustawodawca życzy sobie biletów
                                jednorazowych? Tak proste słowa do ciebie nie docierają?
                                Co z tego, że kolej wprowadzi bilety miesięczne 100%, jak nikt jej za to nie
                                zapłaci?

> albo coś w tym rodzaju to znaczy
                                > tylko tyle, że twój mózg jest tak samo ograniczony jak mózgi twoich kolegów z
                                > pkp...
                                Gdzie wyczytałeś, że mam kolegów w PKP? Mam takich? Cholera - nie wiedziałem.
                                Może się zastanowisz, zanim coś napiszesz następnym razem?
                                Podobnie powinna postąpić gazeta, która jak zwykle dała. Zamiast sprawdzić,
                                naskakuje na KM, no bo kto może być winny?
                                • Gość: wielbłąd Re: Statystyka IP: *.chello.pl 03.12.05, 17:09
                                  zacytowałem ten fragment po to, żeby ci pokazać, że niezależnie od ulgi
                                  ustawowej pkp gdyby tylko chciała rozwiązałoby problem dzieci w wózkach na
                                  zasadzie ulgi komercyjnej, ale widać twój mózg jest już tak zwapniony, że
                                  potrafisz czytać tę ustawę tylko w jeden sposób, więc zacytuję ci to jeszcze raz:

Art. 1b. 1. Przepisów ustawy nie stosuje się do:
                                  ...
                                  2)osób, którym przewoźnik przyznał, w ramach własnej strategii handlowej, ulgi i
                                  zniżki taryfowe o charakterze komercyjnym

pytasz: Co z tego, że kolej wprowadzi bilety miesięczne 100%, jak nikt jej za to
                                  nie zapłaci?

to z tego, że gdyby kolei zależało na utzrymaniu dobrego wizerunku i klientów to
                                  by nie sępiła na tak oczywiste sprawy jak pomoc matkom z dziećmi, tym bardziej,
                                  że koszt takiej usługi byłby żaden, bo jakoś nie widzę tłumów matek z dziećmi,
                                  które pchają się do pociągów

...ale widać "w ramach własnej strategii handlowej" pkp i twoim małym rozumku
                                  nie mieści sie coś takiego, jak pozytywny wizerunek firmy i dbałość o klienta

a więc powiedzmy sobie szczerze jesteś betonem tak samo jak pkp i dlatego
                                  doskonale się rozumiecie... poczytaj jakie usługi dzieciom i rodzinom proponuje
                                  niemiecka deutsche bahn... jakoś wychodzą na swoje
                                  • przewoz_pw Re: Statystyka 03.12.05, 18:14
                                    Gość portalu: wielbłąd napisał(a):

> to z tego, że gdyby kolei zależało na utzrymaniu dobrego wizerunku i klientów t
                                    > o
                                    > by nie sępiła na tak oczywiste sprawy jak pomoc matkom z dziećmi,
                                    > tym bardziej,
                                    > że koszt takiej usługi byłby żaden, bo jakoś nie widzę tłumów matek z dziećmi,
                                    > które pchają się do pociągów

> ...ale widać "w ramach własnej strategii handlowej" pkp i twoim małym rozumku
                                    > nie mieści sie coś takiego, jak pozytywny wizerunek firmy i dbałość o klienta
                                    Wg. mnie strategia handlowa PKP powinna polegać przede wszytkim na wprowadzaniu
                                    dobrego, przyjaznego rozkładu jazdy (a nie tak, jak jest teraz), dalszym
                                    modernizacjom wagonów i EZT. A tego za darmo nie będzie na pewno.
                                    Jednak najpierw, chciałbym zobaczyć jaki procent sprzedawanych biletów stanowią
                                    bilety zerowe. Jeżeli byłyby to promile, to twój pomysł byłby OK, ale jakby
                                    widać było konkrettne ilości, to już nie byłoby to takie oczywiste. Zwroty za
                                    przejazdy ulgowe z budżetu państwa, stanowią dużą część wpływów w kasie kolei.
                                    Nasz kochany rząd i tak spłaca jej tylko część tej kwoty, ale dobre i to. W
                                    niemczech jest inaczej. Tam kolej na to po prostu stać. Tam państwo faktycznie
                                    sporo płaci na koleje, a u nas koleje muszą wyciągać na siłę od państwa, a i tak
                                    dostają tylko jakiś procent tego, co dostają CD czy DB...
                                    I tak w ostatnich latach na naszych torach widać pewną poprawę. Nawet tak
                                    zatwardziała spółka jak PKP PR zaczyna coś działać. Dobre przykłady to koleje
                                    Mazowieckie i Skm Trójmiasto (o SKM Warszawa na razie ciężko coś powiedzieć,
                                    poza tym ja to traktuję jako twór czysto polityczny, do tego drogi jak jasny gwint).
            • agmak Re: Statystyka 02.12.05, 14:51
              Proszę Pana, ja nie narzekam i w głowie mi się nie poprzewracało. Chyba nie
              zrozumiał Pan treści artykułu: nikt nie narzeka na bilet "darmowy" i nikt nie
              twierdzi, że nie powinno go być. Jestem bohaterką tego artykułu i ... ja tylko
              zauważyłam, że można to załatwić jakoś inaczej: można wydrukować bilet na cały
              miesiąc, a nie drukować go każdego dnia przed podróżą. Oszczędziłabym czas
              pasażerów, którzy się spieszą do pracy, Pani w okienku, która musi zadrukować
              mnóstwo papieru i... swój czas. A tak w kwestii "przyginania karku": czy był
              Pan kiedyś na stacji w Ursusie? Tam jest tylko jedno okienko, nie ma dogodnego
              momentu na kupno biletu, gdyż klienci przychodzą non stop. Ja byłam w sobotę w
              porze obiadowej i też nie był to dobry moment. Ja nie narzekam, że dostaję
              bilety za "darmo" - ja narzekam na niegospodarność PKP, a to dwie różne rzeczy.
              Owszem, mogę podróżować samochodem... ale właśnie chodziło mi o to, żeby
              oszczędzić sobie stania w korkach w Al. Jerozolimskich i skorzystać ze
              wspólnego biletu ZTM/PKP. Pozdrowienia z Ursusa!
    • xsawer Re: Absurdalne przepisy odstraszają pasażerów od 02.12.05, 10:44
      I niech mi ktoś udowodni, że żyjemy w normalnym kraju, w środkowej Europie w
      XXI wieku.
      • Gość: MaG Re: Absurdalne przepisy odstraszają pasażerów od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 10:58
        Tak naprawdę to Państwo płaci za przejazd dziecka do lat 4 i tym samym Państwo
        narzuca sposób rozliczenia się za ten przejazd, kolej tylko przewóz realizuje.
        Nie zmienia to oczywiście faktu, że jeżeli kasjerka rzeczywiście tak
        odpowiedziała to powinna byc zwolniona z pracy, nawet nie wiem czy nie
        dyscyplinarnie.
    • Gość: Uch.... Gazeta znowu dramatyzuje IP: *.chello.pl 02.12.05, 10:53
      >>>>>>>>Żeby wozić dziecko do centrum, pani Agnieszka (sama ma kartę miejską)
      musiałaby więc codziennie rano pokonać z wózkiem kilkadziesiąt schodów (na
      stacji w Ursusie nie ma podjazdów), by dojść do kasy i odstać swoje w kolejce po
      bilet zerowy.

Jakie kilkadziesiąt schodów do cholery? Kasa na dworcu w Ursusie znajduje się
      dokładnie na tym poziomie, co i perony, więc tak czy owak musi wejść po
      schodach. Pomijając drobny fakt, że jest ich KILKA (może z 8) od strony ul.
      Bohaterów Warszawy, a od strony ul. Cierlickiej jest normalny podjazd. Gazeto!
      Jesteś żenująca!

p.s. Swoją drogą, ciekawe jak ona zamierza wejść z wózkiem do porannego pociągu,
      do którego szpilki nie da się wcisnąć. Współpasażerowie na pewno ją polubią....
      • Gość: ~stop_wariatom Re: Gazeta znowu dramatyzuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.05, 14:55
        kasa może i jest na poziomie peronów tylko powiedz mi jak się do niej dostać...
        wózek z dzieckiem to jeszcze jak cię mogę, jak ktoś pomoże to się tam wdrapiesz,
        ale nie wiem jak się czują z tym niepełnosprawni jak jeżdże tą trasą już parę
        lat nikogo na wózku tam nie widziałem
        • agmak Re: Gazeta znowu dramatyzuje 02.12.05, 15:06
          Podjazd jest dla niepełnosprawnych... ale od Cierlickiej i w połowie drogi na
          stację się urywa:) Niby jest podobno jakiś podjazd z drugiej strony peronu, ale
          zanim niepełnosprawny tam dotrze na wózku po tych wszystkich dziurach i
          dojedzie do kasy, to zdąży przegapić z pięć pociągów. A tak na marginesie: czy
          niepełnosprawni też muszą mieć "bilet zerowy"? Jeśli tak, to gratuluję PKP.
          • przewoz_pw Re: Gazeta znowu dramatyzuje 02.12.05, 21:03
            Nie gratuluj PKP, tylko PAŃSTWU, bo to ono narzuca w jaki sposób mają być
            rozliczone wszystkie ulgi.
    • Gość: ira Re: Absurdalne przepisy odstraszają pasażerów od IP: *.gfk.pl 02.12.05, 12:25
      jeśli ktoś jeździ z małym dzieckiem codzinnie pociągiem to rzeczywiście jest to
      problem, znam to z autopsji. i niestety jedynym wyjściem w tej sytuacji jest
      branie biletów darmowych na cały tydzień i tak właśnie jest w moim przypadku.
      natomiast nie rozumiem, dlaczego pkp nie może wydawać darmowych biletów
      miesięcznych. otrzymywałaby wtedy refundację od państwa w wysokości biletu
      miesięcznego dla dziecka powyżej 4 lat (czyli dokładnie tyle ile powinni, bo
      gdybym musiała za swoje dziecko płacić, to przecież jeżdżąc codziennie nie
      jeździłabym na bilety jednorazowe tylko na miesięczny). a ile prościej by
      było....
      • droch Re: Absurdalne przepisy odstraszają pasażerów od 02.12.05, 14:20
        Bo ustawodawca nie przewidział innych biletów z ulgą 100% dla dzieci, jak tylko
        jednorazowych.
        • tarantula01 Re: Absurdalne przepisy odstraszają pasażerów od 02.12.05, 16:50
          Czyli ten ustawodawca "przewidział" płacenie więcej PKP za jednorazówki, niż
          gdyby były to zwroty za bilety miesięczne. I kto za to płaci? Pan, Pani,
    • Gość: gosc Re: Absurdalne przepisy - "Polnische Wirtschaft!" IP: *.stegny.2a.pl 02.12.05, 12:27
      Czytalem posty i opowiem jak problem rozwiazuje sie w cywilizowanym kraju UE.
      Niemcy maja swietnie rozwiazne polaczenia komunikacjyjne jeden bilet okresowy
      na koleje autobusy i tramwaje w regionie czesto obejmujacym pare miast. Zeby
      dokonac rozliczen subwencji i w zajemnych miedzy podmiotami sprzedajacymi
      bilety raz na 5 lat przeprowadza sie w ciagu ok 2 miesiecy badania
      marketingowe. Sam pracowalem jako ankieter w takich badaniach. Obejmuja bardzo
      wiele polaczen i na tej podstawie dokonuje sie rozliczen. U nas wprowadzono
      kate miejska, ktora dopiero jakis czas temu objela kolej na terenie Warszawy i
      bardzo dobrze. Przez ostatnie dwa lata 2 razy skorzystalem z darmowego
      przejazdu w obrebie Warszawy, z tym ze ostatnio jak jechalem dowiedzialem sie,
      ze jade na gape bo nie odebralem darmowego biletu do mojego biletu (nie wiem
      czy mam sie smiac i plakac bo to utwierdza stereotypy o "Polnische Wirtschaft!"
    • Gość: Maxio Re: Absurdalne przepisy odstraszają pasażerów od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 12:59
      Pozostaje miec tylko nadzieje ze bedziemy jeszcze mogli mogli tryumfalnym tonem
      jak ta kasjerka, powiedziec do bylych pracownikow PKP "jak byliscie tacy wygodni
      to teraz mozecie zebrac o zlotowke na chleb". Oby jak najpredzej.
      • oblesnik Re: Absurdalne przepisy odstraszają pasażerów od 02.12.05, 13:38
        Taki bilet, jaki rozum - zerowy!
    • Gość: ewa Re: Absurdalne przepisy odstraszają pasażerów od IP: *.gliwice.pl 02.12.05, 13:51
      A nie mozna wprowadzić kolejnego rodzaju biletu miesięcznego tegoż
      właśnie "zerowego"?
      Czy potrzebna jest jałowa dyskusja przy Kasach, nerwy pasażerów i pracowników
      kas, ośmieszanie nas (Polski) w oczach świata (po przeczytaniu takich rewelacji
      np. w internecie właśnie) i wreszcie stada komentarzy, b. często niewybrednych
      w swej treści? Czy w TYM kraju coś musi najpierw zdenerwować, wywołać burze,
      aby potem możliwym było logiczne myślenie?
      • droch Re: Absurdalne przepisy odstraszają pasażerów od 02.12.05, 14:21
        O tym może zdecydować ustawodawca. Obecnie PKP dostaje refundację wyłącznie za
        bilety jednorazowe z ulgą 100% dla dziecka.
        • Gość: ~stop_wariatom Re: Absurdalne przepisy odstraszają pasażerów od IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.05, 15:00
          to niech ustawodawca punknie się w głowę... a razem z nim pkp
          • droch Re: Absurdalne przepisy odstraszają pasażerów od 02.12.05, 15:31
            No dobra, ale co to w tym wypadku ma wspólnego PKP?
            A z drugiej strony, zwracam uwagę, że pieniądze za bilety dla dzieci do lat 4
            idą z budżetu państwa, czyli też z naszych podatków. Cała ta konstrukcja ze
            zwrotem nie zachwyca mnie szczególnie. Zwrot powinien odbywać się wyłącznie za
            wykorzystane przejazdy. Bilet miesięczny za 0 PLN byłby jeszcze większym
            absurdem, bo mama z dzieckiem przejechałaby np. 3x w miesiącu, a PKP zeżarłoby
            moje podatki, jakbby przejazdów było 30.
            • Gość: ~stop_wariatom Re: Absurdalne przepisy odstraszają pasażerów od IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.05, 15:53
              twój argument na rzecz tego, że miesięczny bilet zerowy byłyb jeszcze większym
              absurdem jest równie absurdalny... wyobraź sobie, że kupuję na zapas 14
              przejazdów na trasie ursus-centrum.... ale jadę tylko w jednym dniu... pkp
              otrzymuje więc na czysto zwrot kosztów za 12 przjazdów... absurd mówiąc twoimi
              słowami jest dokładnie ten sam, tyle że papieru i czasu pracy leci więcej, a pkp
              ma z tym tyle wspólnego, że projekt ustawy na pewno konsultowało z ustawodawcą i
              mogło wpłynąć na bardziej sensowne uregulowanie tej kwestii
              • Gość: droch Re: Absurdalne przepisy odstraszają pasażerów od IP: *.lukas.com.pl 02.12.05, 15:58
                Oczywiście, masz rację, że to jest możliwe. Mogę nawet pójść do kasy i wziąć
                1000 biletów i wspomóc w ten sposób PKP, kosztem kieszeni podatników.
                Statystycznie jednak jednak, biorąc jednorazowe bilety, jest większa szansa, że
                będzie o wykorzystany.
                W skrajnym przypadku - gdyby był bilet miesięczny (a czemu tylko miesięczny, a
                nie od razu roczny?), to nikt nie brałby jednorazowego tylko miesięczny - na
                wszelki wypadek. Przy kasie kosztowałby tyle samo - 0 PLN. Ino PKP więcej
                zeżarłoby.
                • tarantula01 Re: Absurdalne przepisy odstraszają pasażerów od 02.12.05, 16:55
                  Weryfikacja jest prosta - elektroniczne kasowniki (bramki). I wiadomo ile i kto
                  korzysta. Tak wiem w polskich warunkach mało prawdopodobne.
                  • andrzej.sawa najpierw trzeba chcieć 02.12.05, 17:01
                    Przecież PKP pasarzerowie ani pieniądze od nich,czy za nich nie są potrzebne.
                    Zombi dostanie dotację
              • andrzej.sawa Re: Absurdalne przepisy odstraszają pasażerów od 02.12.05, 16:02
                O człowieku naiwny.Konsultować z ustawodawcą.Kilka miesięcy temu przyjechali
                konsultańci pod Sejm,a ustawodawcy z g.... w gaciach uchwalili podobno 70
                miliardów dotacji do emerytur.A kto za to zapłaci-my podatnicy.I z podatku od
                jedzenia i od samolotu.
    • Gość: lesio Re: Absurdalne przepisy odstraszają pasażerów od IP: 128.40.158.* 02.12.05, 14:08
      Witam w klubie doswiadczonych przez Koleje Mazowieckie. Mam jednak tez dobra
      wiadomosc na temat KM. Stoczylem zwycieska potyczke w sprawie legalizacji
      biletow abonamentowych. Mysle, ze historia warta jest rozpowszechnienia. A bylo
      to tak ...

Od 2 miesiecy dojezdzam do stacji Warszawa Ochota z Ozarowa Maz. Z roznych
      powodow najkorzystniejsza opcja jest dla mnie kupno biletu abonamentowego na
      trasie Ozarow-Warszawa Wlochy i kontynuowanie podrozy z wykorzystaniem Karty
      Miejskiej. Bilet abonamentowy trzeba podstemplowac przed kazda podroza i to
      stalo sie przyczyna kloptow.

Przy pierwszej probie legalizacji na stacji Warszawa Ochota biletu na trase
      Ozarow-Wlochy napotkalem stanowczy opor Pani kasjerki. Rozmowa przebiegal mnie
      wiecej tak:
      - Czy moge prosic o podstemplowanie ?
      - Nie - odpowiedziala Pani
      - A dlaczego ?
      Po dluzszym ogladaniu biletu Pani rzekla:
      - Bo to jest bilet z Wloch.
      - A czy moge kupic bilet z Wloch do Ozarowa ? - zapytalem
      - Tak - odpowiedziala kasjerka
      - Ale zalegalizowac biletu abonamentowego na tej same trasie nie moge ? -
      spytalem
      - Tak
      W tym momencie przystapilem do ataku i zapytalem "Czy moze Pani podac mi
      podstawe prawne odmowy ?". O ile pamietam odpowiedz byla krotka "Nie.".

Nie jest to koniec historii. Jeszcze tego samego dnia wyslalem list
      elektroniczy do Koleji Mazowieckich. Niestety nie pamietam do jakiego dzialu,
      ale pamietam, ze adres znalazlem na ich stronie internetowej. Po czym nastpila
      3 tygodniowa cisza i ... Otrzymalem list z Koleji Mazowiecki z przeprosinami i
      zapewnieniem, ze wyslano informacje do wszystkich kas o mozliwosci legalizacji
      biletow na innych stacjach niz wymienione na bilecie. I od tej pory nie mam juz
      zadnych klopotow z podstemplowywaniem biletow ... nawet na stacji Warszawa
      Ochota.

Moze zatem to jest sposob na stopniowa poprawe naszego zycia z KM. Wyslanie e-
      maila nie jest wielkim klopotem, a jak widac czasami taka forma dyskusji
      przynosi nieoczekiwane korzysci.
      • przewoz_pw Re: Absurdalne przepisy odstraszają pasażerów od 02.12.05, 21:10
        Problem w tym, że twoje rozwiązanie nic nie da. Ulga 100%, podobnie jak
        pozostałe typu "szkolne", "nauczycielskie", i czort wie jakie jeszcze, to ulgi
        ustawowe i to ustawodawca dyktuje warunki, a nie przewoźnik. Zauważ, że dla
        przykładu nie mmożna dostać biletu kwartalnego z ulgą szkolną: 49% (tylko z 50%
        - ulga pracownicza, wykupiona przez firmę u przewoźnika). Ustawodawca nie miał
        zamiaru finansowania biletów innych niż jednorazowe i miesięczne.
        Pisanie listów do PKP PR/KM/IC nic nie da.
    • Gość: Ja Re: Absurdalne przepisy odstraszają pasażerów od IP: 193.109.212.* 02.12.05, 14:51
      Absurem jet to, że ktoś podejmuje się pisania o czymś, na czym się nie zna.
      W gospodarce nie na nic za darmo. Jeśli ktoś jedzie za 0 zł, do ktoś inny za to
      płaci i dlatego kolej musi wiedzieć ile takich osób za 0 zł przewiozła, aby
      otrzymać zwrot (dotację). Więc jeśli ktoś uważa, że absurdem jest stanie w
      kolejce po bilet za 0 zł, to proponuję, by noralnie płacił za bilet.
      • Gość: ~stop_wariatom Re: Absurdalne przepisy odstraszają pasażerów od IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.05, 15:03
        absurdem to ty jesteś... człowieku czy ty nie jesteś w stanie pojąć ile kosztuje
        wydrukowanie tego 0-go biletu... czy ty nie rozumiesz, że nie chodzi o to, żeby
        z nimi się w ogóle nie rozliczać, ale o to, żeby rozliczać się w sposób, który
        nie jest debilny - na przykład na podstwie jednego druku na cały miesiąc
        • droch Re: Absurdalne przepisy odstraszają pasażerów od 02.12.05, 15:32
          Doskonale. Biorę druk miesięczny z kasy i jadę z dzieckiem 2x. A PKP dostaje
          kasę, jakby przejazdów było 30. Tak jest OK?
          • andrzej.sawa Re: Absurdalne przepisy odstraszają pasażerów od 02.12.05, 15:46
            A kto powiedział,że dotowana z budżetu firma ma działać.
            Ona jest po to,żeby być.
            Większość ludzi jest pewna,że nie można ogłosić bankructwa PKP,a więc ludzie z
            PKP nie mają powodów do obaw.Gorzej,bo politykom nie chce się myśleć,najwyżej na
            trupa z budżetu pójdą następne miliardy.Taka sama sytuacja,jak z emeryturami
            górniczymi.
            Ludzie-politycy za swoją głupotę lub zaniechania płacą naszymi pieniędzmi
            • tarantula01 Re: Absurdalne przepisy odstraszają pasażerów od 02.12.05, 16:58
              Dodatkowo PKP może spraliżować kraj.
    • Gość: wróg Re: Absurdalne przepisy odstraszają pasażerów od IP: 80.48.123.* 02.12.05, 17:20
      to ja proponuję w ramach solidarności przeciw głupocie, żeby każda mama prosiła
      nie o 10 takich biletów tylko 50. I niech kasjerka maluje...
      IDIOTYCZNE.
    • Gość: AZ Gazeta właśnie przeniosła Ursus IP: *.itpp.pl 02.12.05, 17:44
      ... do Śródmieścia. Zdjęcie podpisane:
      "Agnieszka Makowska i jej trzymiesięczny syn czekają na pociąg na stacji w
      Ursusie. Wcześniej musieli odwiedzić kasę, żeby dostać bilet zerowy, bez którego
      ani rusz" w rzeczywistości jest zrobione na peronie p.o. Warszawa Powiśle z
      którego pociągi odjeżdżąją w kierunku zachodnim (z tyłu widać wjazd do tunelu
      średnicowego).
      Brawa za profesjonalizm.
      • przewoz_pw Re: Gazeta właśnie przeniosła Ursus 02.12.05, 21:14
        W GW i ŻW takie i lepsze podpisy to norma. Nie pamiętam, żebym przeczytał u nich
        jakiś materiał n.t. komunikacji (zwałaszcza kolejowej) i nie śmiał się przy tym
        (z głupoty redaktora). Zawsze coś jest nie tak.
        • Gość: wielbłąd Re: Gazeta właśnie przeniosła Ursus IP: *.chello.pl 02.12.05, 21:19
          ty stary, a może ciebie kolej na to forum nasłała... siedzisz na jakiejś rogatce
          i piszesz te pierdoły
          • przewoz_pw Re: Gazeta właśnie przeniosła Ursus 02.12.05, 21:27
            Najpierw wskaż w któymś z moich tekstów co ci sięnie podoba, bo na razie nie
            widzę podstaw, żebyś pisał, że pracuję dla PKP.
            Jak nie wierzysz w głupoty pisane w gazetach, to zaraz Ci przytoczę jakiś świeży
            tekst o super nowoczesnych składach dla warszawskiej SKMki. O niej dużo głupot
            napisali...
      • Gość: Negatyw Już wysłałem im upomnienie ! IP: 62.244.140.* 05.12.05, 09:16
        Powinni niedługo zmienić fotkę !
    • Gość: tgv Co za łaska - hahaha IP: *.chello.pl 02.12.05, 19:17
      "...Być może jednak jakoś pójdziemy pasażerom na rękę. Jeszcze zastanowimy się
      jak..." - dobre sobie - pan i władca być może pójdzie na rękę pasażerom.

Drogi Panie - ja być może już więcej nie wybiorę PKP - zatrzymaliście się we
      wczesnej komunie i to nie tylko z taborem!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka