indris 17.10.02, 12:54 Bo TO właśnie szykuje SLD. Oczywiście, ceny energii są TERAZ regulowane. A jak łżesocjaldemokraci zmienią ustawę o tej regulacji ? To warszawiacy zbudzą się z ręką w nocniku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pan_pndzelek Re: Kto chce 200% podwyżki za prąd ? 17.10.02, 12:58 Ja CHCĘ 200% podwyżki cen za energię elektryczną. Przestańże w końcu spamować to forum GŁUPKU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicha Re: Kto chce 200% podwyżki za prąd ? 17.10.02, 12:59 Indris, wyjdź na ulicę i tam krzycz swoje hasła. tak będie lepiej - i dla ciebie, bo się przewietrzysz i dla nas. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Re: Kto chce 200% podwyżki za prąd ? 17.10.02, 13:10 Jak będzie krzyczeć 100 000 to rząd może nie wytrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: Kto chce 200% podwyżki za prąd ? 17.10.02, 13:22 Żaden NORMALNY rząd (choćby to byli i socjaliści z SLD) nie powinien zwracać uwagi na jazgot motłochu, choćby motłochu było i sto tysięcy... A ty jesteś po prostu GŁUPI, głupi albo janowski... _______________________________________ ...i w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu... >>>--- Odpowiedz Link Zgłoś
indris Istota sprawy 17.10.02, 13:51 pan_pndzelek napisał: "Żaden NORMALNY rząd (choćby to byli i socjaliści z SLD) nie powinien zwracać uwagi na jazgot motłochu..." No i tu jest istota sprawy. To, co pan_pndzelek nazywa "jazgotem motłochu" inni nazywają "głosem ludu". Treściowo znaczy to chyba to samo. Jeżeli system jest demokratyczny, to KAŻDY rząd ma moralny obowiązek nie tylko w ten głos sie wsłuchiwać ale i do niego stosować. A jeżeli się nie stosuje, to system demokratyczny nie jest. Pan_pndzelek ma oczywiście prawo być przeciwnikiem demokracji, tak jak ja jestem zwolennikiem. Ale niech to przyzna otwarcie, to będzie uczciwszy niż socjalzdrajcy nazywający się "SLD". Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: Istota sprawy 17.10.02, 13:56 O ile widzę jesteś tu JEDYNY, który jazgocze przeciw prywatyzacji STOENU. Nie zastanawia cię to? Nie jesteś więc wyrazicielem tej jak to nazywasz "woli ludu". Lud już nie taki głupi, jak wtedy gdy dał się podpuścić i wywołał rewolucję SRAździernikową. Lud widział co potem z tego wyszło i teraz woli jednak PRYWATNE... _______________________________________ ...i w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu... >>>--- Odpowiedz Link Zgłoś
indris Rozkład opinii 17.10.02, 14:17 Od dawna jest wiadome, że rozkład opinii w społeczeństwie jest znacząco różny od rozkładu opinii w Internecie. Jako dowód wystarczą chyba porównania internetowych sondaży wyborczych i rzeczywistych wyników wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tweed Re: Istota sprawy IP: 217.153.121.* 18.10.02, 12:05 KAŻDY rząd ma moralny obowiązek nie tylko w ten głos sie > Ja wiem, ty wolisz, zeby wszystkie firmy byly panstwowe. Zeby taki Kaczmarek i jego kumple z innych partii mogli wsadzac swoich kumpli na kierownicze stanowiska w tych firmach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waw Pendzel, aleś Ty głupi... IP: proxy / 157.25.84.* 18.10.02, 10:00 "Żaden NORMALNY rząd (choćby to byli i socjaliści z SLD) nie powinien zwracać uwagi na jazgot motłochu, choćby motłochu było i sto tysięcy..." Tylko, że ten motłoch wybiera Sejm i a ten mianuje Premiera, który dobiera sobie ministrów czyli rząd. A teraz najciekawsze, skąd wywodzą się ministrowie ? Odpowiedz Link Zgłoś
tassman __________________________________________________ 17.10.02, 14:46 zdzicha po co powtarzasz się za pndzlem? To ze jestes jego hemoroidem wiszącym mu przy dupie wszyscy wiedzą......Oszczędź tych riplei tassman:) Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: do tassmana 17.10.02, 14:51 Miałem cię za coś lepszego a tyś zwykły podwórzowy BUREK. Przepraszam niniejszym wszystkie psy podwórzowe za uwłaczające IM porównanie do tassmana... Po ludzku: kawał ch**** z ciebie... _______________________________________ ...i w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu... >>>--- Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicha tasman, cwierćgłówku, 17.10.02, 22:40 rzuć się na trakcję wysokiego napięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
tassman _________________________+++______________________ 18.10.02, 08:04 zdzicha Wiedziałem ze sie odezwiesz jak wierny giermek-przydupas tuz za swoim rycerzem - panem pndzelkiem. Nie myliłem się nic a nic. Jakoś bardzo nerwowo i niekulturalnie zareagował twój rycerzyk na trzy słowa prawdy ode mnie. Wzburzony mail powstał spod jego pndzla. cieszy mnie to. tassman:) Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: _______________________- - -_________________ 18.10.02, 09:35 Głupiś a prostyś... _______________________________________ ...i w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu... >>>--- Odpowiedz Link Zgłoś
tassman _______________________()()()_________________ 18.10.02, 09:52 pan_pndzelek O kurcze wyprzedziłem twego giermka zdzicha w odpowiedzi. Pewnie popsułem giermkowi tym piątkowy humor. Durnyś pendzel jednak.... tassman:) Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: ____________________)( )( )(_______________ 18.10.02, 10:00 Podtrzymuję niniejszym moje stanowisko wyrażone w poprzednim moim poście a dotyczące Pańskiego podwórzowego ataku: kutassman głupiś a prostyś! _______________________________________ ...i w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu... >>>--- Odpowiedz Link Zgłoś
tassman __________________===____________________________ 18.10.02, 11:05 pan_pndzelek Wypoc coś jeszcze. Cisniesz cisniesz i nic......Szkoda mi ciebie ty pndzlu Rowniez podtrzymuje ze jestes niewąskim dybukiem. tassman:) Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Kto chce 200% podwyżki za prąd ? 17.10.02, 13:20 Nie musi być tak, jak piszesz. STOEN jest tylko dystrybutorem. Bardziej martwiłabym się o los elektrowni. Na zachodzie energia elektryczna jest tańsza niz u nas i w dodatku istnieje nadprodukcja. Może byc tak, że nowy dystrybutor korzystałby z zachodniej, więc może być nie drożej, lecz taniej. Elektowniom by sie wtedy pogorszyło. Prywatyzacja jest prowadzona nie od tej strony co nalezy i to jej główna wada, moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
indris O cenach energii 17.10.02, 13:33 1.We wrześniu 2001 zapłaciłem w Tulonie 250 FF za energię, za dwa tygodnie. Było to tzw studio (pokój + kuchenka), gdzie używane było tylko oświetlenie, lodówka i telewizor. 2. STOEN jest monopolistą naturalnym. Oznacza to, że wobec niego lokator jest bezbronny. Po mięso może pójść do innego sklepu, ale po energię - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: O cenach energii 17.10.02, 17:52 Nooo, nie jestem przekonana. Gdyby cena energii w Warszawie wzrosła niebotycznie w odniesieniu do sredniej ceny krajowej, może miastu opłaciłoby sie szukać innego dystrybutora? Nie ma rzeczy i osób niezastapionych. Odpowiedz Link Zgłoś
d.z Nikt normalny nie chce podwyżek ale... 17.10.02, 14:30 Moim zdaniem rację na eela. Musimy rozróżnić dwie sprwy. 1. Koszt wytworzenia energii. 2. Koszt jej dostarczenia. Koszt wytworzenia dla określonego typu elektrowni jest ten sam. Koszt jej dostarczenia różny (już w Polsce przecież nastąpiło zróżnicowanie). Energia to rzecz strategiczna dla każdego państwa. Jej koszt generuje koszty nie tylko w gospodarstwach domowych ale przede wszystkim w produkcji przemysłowej. Jeśli rząd dopuści do drastycznych podwyżek cen energii, dopuści jednocześnie do wzrostu kosztów produkcji co spowoduje, iż polskie towary na rynkach zagranicznych przestaną być konkurencyjne. Również na polskim rynku ludzie zaczną kupować towary wyprodukowane taniej za granicą przyczyniając sie tym samym do wzrostu ujenego bilasnu w handlu zagranicznym. Według mnie (choc stwierdzam to z żalem) nie gospodarstwa domowe będą w tej kwestii miały najwięcej do powiedzenia. Pozostają jeszcze źródła alternatywne (elektrownie wiatrowe, słoneczne itp). Pocieszającym jest fakt, iż obecnie na rynku można kupić coraz więcej urządzeń energooszczędnych (w tym i żarówki) co pomimo ewentualnego wzrostu cen samej energii nie spowoduje aż tak drastycznego wzrostu płaconych rachunków. Energii zużywać się będzie mniej. Poza tym mysimy nauczyć się oszczędzać to też smutna prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Kto decyduje o podwyżkach 17.10.02, 14:46 Wg zasad rynkowych o podwyżkach decyduje sprzedawca. Prywatny właściciel STOEN- u będzie chciał osiągnąć jak największy zysk. Ograniczenia URE będzie umiał ominąć. I wtedy "gospodarstwa domowe", czyli 90% ludzi wyjdzie na ulice. Czy trzeba aż tego, żeby zrozumieć, że ortodoksyjny kapitalizm jest odrzucany ? Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Prymitywne zabiegi erystyczne... 17.10.02, 14:57 Indris stosujesz bardzo prymitywne zabiegi erystyczne. Piszesz "ortodoksyjny kapitalizm jest odrzucany" Przez KOGO? Gdzie jest odrzucany? Co to jest ortodoksyjny kapitalizm, jak w ogóle można mówić o kapitalizmie (czyli WOLNOŚCI gospodarczej) że jest ortodoksyjny? Wolność i ortodoksja to pojęcia WYKLUCZAJĄCE się wzajemnie. Ortodoksyjny, czyli zakuty w nieprzekraczalne bariery jest za to twój umysł. Niestety... _______________________________________ ...i w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu... >>>--- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax 50% obnizki IP: *.ite.waw.pl 17.10.02, 15:23 Cena przesylu energii i gazu do mieszkan po prywatyzacji STOEN'u najpewniej ulegnie redukcji. Niemiaszki, czy jakikolwiek inny prywatny wlasciciel, na zbity pysk wywali z firmy nierobow, a reszte zagoni do rzeczywistej roboty. Gorzej z elektrowniami i elektrocieplowniami. Przeciez rachunki za ogrzewanie stanowia lwia czesc placonych przez nas czynszow (oplat eksploatacyjnych). I tu jest glowne pole dla znaczacych oszczednosci. Mysle, ze wkrotce wspolnoty mieszkaniowe odlacza sie od miejskich instalacji i ustawia wlasne, wspolnotowe kotly grzewcze na olej opalowy lub gaz. To jest zdecydowanie tansze w eksploatacji rozwiazanie i ekologiczne. Mniejsze straty ciepla w zle izolowanych magistralach cieplowniczych. Mniej wylaczen ciepla w calych osiedlach, ew. awarie beda mialy charakter punktowy. Indywidualizacja decyzji o datach sezonu grzewczego. Itd.itp. Odpowiedz Link Zgłoś
indris To nie jest erystyka 17.10.02, 15:23 Ortodoksyjny kapitalizm oznacza przyjęcie koncepcji, że wszystko ma być w rękach prywatnych. Do ostatecznych konsekwencji doprowadzili to dziennikarze "Wprost", postulując sprywatyzowanie "gór, lasów jezior i rzek" (dosłownie !). Ortodoksja polega tu na przyjęciu pewnej koncepcji gospodarki. Ta ortodoksja jest odrzucana przez większość obywateli RP. A wolność zakładania przedsiębiorstw NIE jest tym samym, co sprzedawanie przedsiębiorstww publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax Re: To nie jest erystyka IP: *.ite.waw.pl 17.10.02, 15:31 Indris napisal : > Ta ortodoksja jest odrzucana przez większość obywateli RP. < To ty musisz byc jakis jasnowidz !!! Skad takie twierdzenie, ze wiekszosc obywateli RP ? Jaka wiekszosc (liczba) ? Czy bylo w tej sprawie jakies referendum ogolnonatodowe ? Nic o nim nie slyszalem (w ogole o referendum w RP nie slyszalem). Mnie sie widzi, ze "wiekszosc znaczy Indris". Ale nie dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: To nie jest erystyka 17.10.02, 15:36 Na szczęście i nie dla mnie i nie dla większości MYŚLĄCYCH ludzi. Powiem może językiem indrisa: jak powszechnie wiadomo większość ludzi MYŚLĄCYCH jest za prywatyzacją. Jak powszechnie wiadomo lepiej jeśli rzeczywistość jest kreowana przez ludzi MYŚLĄCYCH... _______________________________________ ...i w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu... >>>--- Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Kto chce 200% podwyżki za prąd ? 17.10.02, 15:17 a czemu uparłeś/aś się na 200%, czemu nie np. 50% ? Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: Kto chce 200% podwyżki za prąd ? 17.10.02, 15:25 W innym wątku pisał już o 300%, wyraźnie coś mu się kiełbasi ze zdenerwowania... _______________________________________ ...i w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu... >>>--- Odpowiedz Link Zgłoś
indris W kwestii liczb 17.10.02, 15:40 Przyznaję, że 200% było wielkością umowną. Ale w warunkach monopolu podwyżka jest limitowana TYLKO fizyczną wypłacalnością odbiorców. Jeżeli prywaciarz ustali cenę 10 000 zł/Kwh, to oczywiście nikt nie zapłaci. Ale jeżeli ustali o 50%, 110% 200% (nie wiem ile mu się opłaci), to każdy, kto nie chce siedzieć przy świeczkach będzie klął, ale zapłaci. Chyba, że weźmie coś ciężkiego i ruszy na wytwórcę. A policjanci, którzy też korzystają z energii może nie będą mieli motywacji do rozganiania. Obawiam się, że rewolucyjny protest pozostaje jedynym wyjściem. Choć wolałbym tego uniknąć. Ale do tego trzebaby powiedzieć jasno, że NIE będzie się wszystkiego prywatyzować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax rewolucyjny protest IP: *.ite.waw.pl 17.10.02, 15:48 Znowu Indris napisal : > Obawiam się, że rewolucyjny protest pozostaje jedynym wyjściem. < Prosze bardzo. Policjanci z paleczkami, gazem lzawiacym i armatkami wodnymi juz na was czekaja. Niedawno zgrabnie pogonili z Warszawy gromede rewolucjonistow. Jako podatnik i Warszawiak jestem im wdzieczny za ich sumienna prace. Popieram zwiekszenie budzetu na policje panie premierze. Zamiast wydatkow socjalnych na nierobow. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Re: rewolucyjny protest 17.10.02, 15:54 Jak policjanci dostaną rachunki za prąd, to jeszcze nie wiadomo kogo pogonią. Car też liczył na armię, i Ludwik XVI też. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa pikieta 17.10.02, 16:03 słyszeliście wiadomości ? Właśnie podano, że jakiś tabun niezadowolonych (pewnie z założycielem wątku) pikietuje STOEN :-) Odpowiedz Link Zgłoś
indris pikieta - wyjaśnienie 17.10.02, 16:16 Wśród pikietujących nie jestem, ale oczywiście ich popieram. Jeżeli każdy nabywca STOEN-u odczuje osobiste ryzyko, to może sprawa zemrze śmiercią naturalną. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: pikieta - wyjaśnienie 17.10.02, 16:20 indris napisał: > Wśród pikietujących nie jestem, ale oczywiście ich popieram. Jeżeli każdy > nabywca STOEN-u odczuje osobiste ryzyko, to może sprawa zemrze śmiercią > naturalną. a jak ma odczuć to ryzyko skoro Ty tu sobie siedzisz i w klawisze pukasz ? A propos - kompa masz na baterie słoneczne ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porządek Re: pikieta - wyjaśnienie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.02, 16:37 Właśnie policja zrobiła z tą hołotą porządek. Odpowiedz Link Zgłoś
indris pikieta - przypomnienie 17.10.02, 16:45 13 lipca 1789 wojsko "zrobiło porządek" z "paryskim motłochem". Co było następnego dnia, proszę sprawdzić w encyklopediach (hasło: "Bastylia"). Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: pikieta - przypomnienie 17.10.02, 19:17 Tak wiem, następnego dnia i przez parę następnych lat świat miał okazję ujrzeć do czego prowadzą rządy motłochu. Na szczęście jednak po pewnym czasie przyszło otrzeźwienie... _______________________________________ ...i w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu... >>>--- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dexter Hehe... takie gadanie przypomina mi... IP: *.pl 17.10.02, 16:50 sytuację sprzed 5 lat (dzisiaj właśnie mija 5 lat od wejścia w życie konstytucji), kiedy to środowiska radiomaryjno- przedlprowsko- prawicowo- dewockie protestowały przeciw uchwaleniu tej konstytucji, krzycząc, że nasz kraj wogóle czeka całkowita zagłada z jej powodu, że to koniec suwerenności itp. Stare baby rozdające ulotki przed kościołami, a nie wiedzące nawet jak brzmi ta konstytucja. ps. Indris zapisałeś się już do LPR-u? Odpowiedz Link Zgłoś
indris Kiedyś a teraz 17.10.02, 17:07 To, że środowisko obecnego LPR wygadywało kiedyś głupoty nie oznacza, że nie ma racji teraz. Do LPR nie zapisałem sie i nie zapiszę, ale przeciw obłędnej prywatyzacji poprę nawet diabła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe Re: Kiedyś a teraz IP: *.softomasz.pl 17.10.02, 17:45 Na samym początku przyjąłeś błędne założenie, że dostawca energii musi być monopolistą. Przyjmij do wiadomości, że zgodnie z prawami rynku może pojawić się konkurencja dla STOEN-u, a Niemcom założonego przez Ciebie monopolu nikt nie gwarantuje. Podobne niepokoje towarzyszyły prywatyzacji Telekomunikacji Polskiej i okazały się niepotrzebne. Dziś TP SA uprasza nas o korzystanie ze swoich usług i obniża ich cenę. I to mi pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dlugopis Re: Indris - pleciesz bzdury 17.10.02, 17:39 Jestem inzynierem energetykiem. Kilka faktow : Od momentu wprowadzenia wolnego rynku energii w Niemczech ceny spadly o okolo 30%. Producenci reklamuje sie w TV na rowni z jogurtami, gdyz kazdy moze zamowic sobie prad od okreslonego dostawcy. EON i RWE kupuja energie w Polsce, Rosji, Litwie i sprzedaja ja na rynku niemieckim, wiec czemu nie moga dostarczac warszawiakom tanszego pradu z Belchatowa zamiast z Zerania, czy Siekierek ? Nie wieze, ze STOEN podniesie wam ceny, raczej przewiduje obnizke po redukcji zatrudnienia i zautomatyzowaniu wszystkiego co mozna. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Indris - pleciesz bzdury 17.10.02, 17:56 Tez tak uważam i na to liczę, więc nie zamierzam pikietowac STOENU, ani byc rewolucjonistką. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Indris - odpowiedz Długopisowi 17.10.02, 19:22 Indris - odpowiedz Długopisowi, on mówi o faktach dotyczących analogicznej prywatyzacji w Niemczech. Słucham... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekumenista Re: zamiast Indrisa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.02, 23:54 pan_pndzelek napisał: > Indris - odpowiedz Długopisowi, on mówi o faktach dotyczących analogicznej > prywatyzacji w Niemczech. Słucham... Odpowiem zamiast Indrisa. Rzeczywiście przykład niemiecki jest optymistyczny, ale nie jest już takim przykład węgierski, gdzie prywatyzacja energetyki spowodowała wyraźny wzrost cen. Oczywiście ekonomia nie jest (wbrew pozorom) nauką ścisłą - można jednak się obawiać, że struktury polskiej gospodarki są raczej bliższe gospodarce węgierskiej niż niemieckiej i że zareagować ona może właśnie jak węgierska. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Pytanie 24.10.02, 17:52 długopis pisze: "Producenci reklamuje sie w TV na rowni z jogurtami, gdyz kazdy moze zamowic sobie prad od okreslonego dostawcy" Jak to jest możliwe ? I jak jest uregulowane prawnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k`k dla indrisa IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 17.10.02, 21:27 indris napisał: > Bo TO właśnie szykuje SLD. Oczywiście, ceny energii są TERAZ regulowane. A > jak łżesocjaldemokraci zmienią ustawę o tej regulacji ? To warszawiacy zbudzą > się z ręką w nocniku. ============================================================================ pisz tu; www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=51&w=3298350 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tytus ENERGETYKA IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 22:34 No co te waryjaty robio sppprzedaja energie jakiemu cymbalowi z Niemiec dosc sie juz tak drogo placi Ahutnictwo ENERGETYKA MA BYC panstwowa a nie sprzedana... Odpowiedz Link Zgłoś
hernandez Oplaty za Energie ustala Urzad Energetyki!!!!!! 17.10.02, 22:59 a nie SLD czy jakakolwiek prywatna firma!No ale coz niektorzy nadal zyja w jakiejs manii przesladowczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mokotów Re: Kto chce 200% podwyżki za prąd ? IP: *.pl 17.10.02, 23:47 Ty sie nie nerwij!!!!!! wrszawiacy przeżyli powstanie to i glupią podwyżkę chapną............... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekumenista Do Pndzelka - czy istnieje ortodoksja liberalna? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.02, 00:04 Pndzlu, Gdzieś chyba w tym wątku oburzyłeś się, że nie może istnieć ortodoksja liberalna (bo liberalizm to jakoby wolnośc a ta nie może być ortodoksyjna itp itd bla bla bla). Otóż istnieje liberalna ortodoksja a ty jestes tego klinicznym dowodem. W innym wątku napisałeś bowiem, że podatki należałoby płacić tylko na policję i sądy. Czyli wykluczyłeś z zakresu zadań publicznych nawet rzeczy, które najbardziej wolne narody świata traktują właśnie jako publiczne i które - bez jakiejś formy wymuszonej organizacji społecznej - praktycznie by nie istniały. Np. głupi CHODNIK. Korzystają z niego wszyscy ale kto niby chciałby za niego płacić z własnej kieszeni? Ty chyba nie bo nie jesteś miłośnikiem dzielenia się z kimkolwiek. Ortodoksyjny liberalizm może więc polegać na bredzeniu o prywatyzacji tam gdzie byłaby ona eksperymentem na skalę światową i gdzie tę prywatyzację trzeba by pewnie wymusić (bo nikt zdrowy nie chciałby prywatyzacji chodnika) wbrew woli społecznosci. Proszę napisz mi, jak w twoim liberalnym nieortodoksyjnym społeczeństwie wyglądałoby finansowanie budowy i utrzymania chodników. (o inne rzeczy pytać z litości nie będę). Może powinny w chodniki inwestować prywatne firmy i stawiać rogatki? Czekam z wytęsknieniem aż mnie ciemnego ekumenistę oświecisz o liberale wyzwolony. z obwarzaniem ekonomista-ekumenista Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekumenista tylko nie pisz Pndzlu o ZŁYM DOTYKU IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.02, 00:06 Tylko nie pisz już nic o złym dotyku, tak jak zawsze piszesz, gdy brak ci argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek do "ekonomisty" 18.10.02, 00:30 Ekonomista to z ciebie taki, jak z koziej dupy rajzetasza. Napisz od razu, że jesteś socjalistą i przynajmniej będzie jasne z jakich pozycji się ścieramy. Jeśli idzie o cele, których finansowanie przez państwo jest niezbędne, to mówiąc wyłącznie o policji użyłem rzecz jasna felietonowego skrótu, którego być może nie jesteś w stanie pojąć. Tych celów (niezbędnych do finansowania z naszych pieniędzy) jest kilka, między innymi oczywiście są to drogi i to co przy drogach się znajduje. Podtrzymuję jeszcze raz swoje stwierdzenie: kapitalizm to wolność. Oczywiście prawdziwy kapitalizm, a nie pokraka jaką trenują obecnie kraje UE. To co obserwujesz w Europie to rzecz można etatystyczny pseudokapitalizm. Niestety zbyt mocno czerpie się ze "skarbnicy mądrości" ustrojów, które definitywnie przegrały. Skoro kapitalizm jest wolnością to ex definitione nie może być dogmatyczny. Dogmatyzm to przecież brak wolności. Piszesz o Węgrzech, skoro tam prywatyzacja sektora energetycznego doprowadziła do niewielkich podwyżek (choć wcale nie była to zależność wprost-znam dobrze Węgry) to uważasz, że wobec tego lepiej nie prywatyzować? Gratuluję panu "ekonomiście". "Zapominasz" oczywiście w swych wywodach, że w umowie sprzedaży jest gwarancja utrzymania cen do 2005 r. (obok wielu innych gwarancji), że nawet ostoja socjalizmu czyli związki zaw. wyraziły zgodę na tę prywatyzację, nie chcesz bądź nie potrafisz obliczyć, że sprzedaż odbywa się za sumę równą osiemdziesięciosześcioletnim dochodom firmy, że wreszcie ceny energii ustala URE, a nie STOEN, zapominasz jeszcze o kilkudziesięciu "drobiazgach" jak widać nieistotnych z punktu widzenia twojej "ekonomii". Reasumując: wróć chłopcze na studia, bo gdzieś ci coś umknęło... _______________________________________ ...i w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu... >>>--- Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Kto chce 200% podwyżki za prąd ? 18.10.02, 13:05 indris napisał: > Bo TO właśnie szykuje SLD. Oczywiście, ceny energii są TERAZ regulowane. A > jak łżesocjaldemokraci zmienią ustawę o tej regulacji ? To warszawiacy zbudzą > się z ręką w nocniku. Ustawa o regulacji... Prawo Energetyczne się to nazywa. Poczytaj. Rozporządzenia wykonawcze też. A jak Ci się nie podoba, to zawsze możesz pomóc Lepperowi albo Janowskiemu Sejm blokować. Przecież lubisz proste rozwiązania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax cisza IP: *.ite.waw.pl 21.10.02, 13:06 Dyskusja ucichla. Czyzby prywatyzacja STOEN'u przestala byc juz tak wazna ? Sprawa wybuchla, byly blokady, ostre slowa, ... , a teraz cisza ... Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Kto chce 200% podwyżki za prąd ? 24.10.02, 19:14 ja chcę ! mam energooszczędne żarówki, wymieniłam całe AGD chrzanię wszelkie groźby podwyżki Odpowiedz Link Zgłoś