Dodaj do ulubionych

ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie

07.12.05, 19:30
Chciałabym zapytać, czy mieszkańcy bloków przy Kobielskiej 6 posiadają tak
wielki majątek wymagający tak wielu zabezpieczeń, bo ja nie.
Po dokonaniu wpłaty na zakup mieszkania dzięki pożyczkom, kredytom
spieniężeniu wszystkiego co wartościowe oraż oszczędnościom - mam stan
surowy mieszkania.
Zanim to zapełnię to troche potrwa. Natomiast już teraz "stan surowy"
mieszkania pilnuje mi ochrona za ponad 50 zł miesięcznie.
Paranoja
Obserwuj wątek
    • romekz Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 07.12.05, 19:43
      765b napisała:
      > Zanim to zapełnię to troche potrwa. Natomiast już teraz "stan surowy"
      > mieszkania pilnuje mi ochrona za ponad 50 zł miesięcznie.

Obawiam się że nasza ochrona za te pieniądza nie pilnuje każdego mieszkania
      (tzn. jego zawartości), a raczej osiedla przed dewastacją i mieszkańców przed
      napadem.

Pozdrawiam
      Romek
      • 765b Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 07.12.05, 21:38
        Dewastują przeważnie mieszkańcy nie osoby z zewnątrz. Ogrodzenie budynków
        przypomina mi getto.
        Prosze sobie policzyć 160 lokatorów x ponad 100 zł miesięcznie = ponad 16 000
        zł.
        • bultek Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 07.12.05, 23:26
          To zróbmy eksperyment... zrezygnujmy z ochrony tego terenu, niech znikną bramy
          i furtki, kamery i ogrodzenie. Liczmy na policję i straż miejską.
          Gwarantuję, że za kilka/kilkanaście miesięcy będziemy robić zebrania i szukać
          chętnych do ochrony osiedla.
          Mieszkam już w tej okolicy od kilku lat, nie ma tutaj totalnego zamordyzmy, ale
          jak w całej Warszawie, co do poczucia bezpieczeństwa można mieć wiele uwag.
          Wystarczy porozglądać się po okolicy - na ulicznych parkingach szkło z szyb
          samochodowych, pewnie właściciel zostawił kluczyki w środku ;)), - strzykawki
          na parkingu przed budynkiem Kobielska 1 - pogotowie ratunkowe komuś tam
          pomagało ??
          Gdyby to osiedle nie było ogrodzone, to jestem pewien że części krzewów i
          roślin sprzed naszych bloków już by nie było. Krzaczek sprzedać i po wino do
          sklepiku... Taka jest rzeczywistość w tym kraju i jeszcze dużo lat musi minąć
          aby to się zmieniło.
          I jeszcze jedno. Ochrona wywiesiła na klatkach swój regulamin - co mają robić i
          na co reagować.
        • gibony Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 08.12.05, 13:54

a jak kupowales to nie widziales jak bedzie ??? czy kolejn zdziwienie ?
          njalepiej to gdyby wszystko za darmo dawali..przemnoz ile z CO placimy.. to
          dopiero Ci kwota wyjdzie... i jak ci wyszlo te 100 zl ???? tak porostu
          zaokragliles ??

wiesz przewaznie jest tak, ze zanim czlowiek sei zecyduje na cos to powiinien
          sprawdzi czy go stac czy nie,to jest smutne ale prawdziwe..i od tego nie
          uciekniesz..

a magia liczb jest niesamowita.. tez bym wolal zeby ochrona kosztowala np. 30 zł
          x 160 = 4800 :) i moze wynajmijmy za to 4 ochroniarzy, zaplacimy im po 1200
          brutto, wyjdzie z 700 zł na reke i na oewno beda "bardziej" skuteczni.. a
          egekwowaniem tego zeby dorbze dzialali zajmiesz sie sam..

ja nie wiem skad to przekonanie ze wszyscy dokolow plac o polowe mniej.. skoro
          tak nie ejst..

g.
        • korneliao Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 09.12.05, 23:42
          No dobrze, a 16 000 podzielić na 6 ochroniarzy = ok. 2700 na człowieka (brutto,
          z ZUSem). Oczywiście my płacimy nie tylko na pensje tych ludzi...są jeszcze
          koszty firmy (samochody, prezes, sekretarki, kamery, ekipa interwencyjna, itd.
          No i zysk).

Aha, a średnia krajowa wynosi aktualnie ok. 2200 brutto.

Uważam że akurat koszt ochrony jest uzasadniony.
          • acek2004 Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 09.12.05, 23:47

dzieki za glos rozsadku... :)

acek

korneliao napisała:

> No dobrze, a 16 000 podzielić na 6 ochroniarzy = ok. 2700 na człowieka (brutto,
            > z ZUSem). Oczywiście my płacimy nie tylko na pensje tych ludzi...są jeszcze
            > koszty firmy (samochody, prezes, sekretarki, kamery, ekipa interwencyjna, itd.
            > No i zysk).
            >
            > Aha, a średnia krajowa wynosi aktualnie ok. 2200 brutto.
            >
            > Uważam że akurat koszt ochrony jest uzasadniony.
        • acek2004 Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 09.12.05, 23:51

skad wziales cyfre ponad 100 zl miesiecznie ???/

napisales tak bo to fajna cyfra PRAWDA ??? tylko ze zupelnie nie odpowiada
          rzeczywisctosci...

acek

765b napisała:

> Dewastują przeważnie mieszkańcy nie osoby z zewnątrz. Ogrodzenie budynków
          > przypomina mi getto.
          > Prosze sobie policzyć 160 lokatorów x ponad 100 zł miesięcznie = ponad 16 000
          > zł.
    • kielonek2301 Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 07.12.05, 23:05
      tak, posiadamy duzy majatek, ze musimy byc zabezpieczeni... trzeba bylo nie
      brac kredytu i nie kupowac mieszkania, bo widze,ze same problemy masz z nim
      • inka73 Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 08.12.05, 09:51
        kielonek2301 napisał:

>trzeba bylo nie brac kredytu i nie kupowac mieszkania, bo widze,ze same
        problemy masz z nim

hmmm troszkę to niemiłe co piszesz...
        niektórzy z Nas (lokatorów) podejrzewam, że spłukali się całkowicie by
        zamieszkać w tym "wspaniałym bloku" - i nie dziw się, że irytacja Nasza - moja
        też - wzrasta z każdym miesiącem gdy przychodzi mi płacić rachunki... do głowy
        mi nie przyszło, że w nowym budownictwie przyjdzie mi płacić taaakie pieniądze
        za tak mało...

ochrona - jest potrzebna ale jak to kolega wyżej wyliczył - "troszkę" z Nas
        zdziera
        czynsze - szkoda gadać - u mnie wypada 10zł/m2 - to raczej przesada
        garaż - za taką kwotę to można już prawie coś wynająć a nie płacić bądź co bądź
        za swoje!

dlatego Kielonku odrzuć ironię na bok
        nie o to przecież chodzi...

pozdrawiam

• gibony nic nie ma... 08.12.05, 14:00
      napisz petycje do ogolu mieszkancow zeby cie zwolnic z placenia, bo tam nic nie
      masz, napsiz do Specu zeby nie placic za ogrzewanie bo tam nic nie masz,nie plac
      tez za to ze swiatlo sei an zewnatrz pali bo przeciez nic tam nie masz.. za
      palcisz dopiero jak sie wprowadzisz, urzadzisz.. a teraz MY za Ciebie zaplacimy
      bo przeciez nic tam nie ma...

g
      • 765b Re: nic nie ma... 08.12.05, 14:08
        Pracujesz w ochronie czy u Prezesa?
        Widać z Twoich wypowiedzi,że bronisz ich interesów .
        Juz teraz powinniśmy walczyć o zmniejszenie czynszu a nie popierać Zarząd - jak
        czytałeś petycję to przekonasz się, że nie ma im za co płacić.
        • gibony Re: nic nie ma... 08.12.05, 14:34
          czlowieku skoro tu mieszkam to chce placic mniej, ale chce konstruktywnych
          dzialan, a nie idiotycznych kwestii typu: po co nam ochrona.. ? raczej
          przedsataw jaka propozycje, co zrobic zeby palcic mniej, a miec ochrone.. poza
          tym zeby ogrodzenia zburzyc nie widze zadnej propozycji..

ja nie mowie ze to dobrze jest duzo placic, aj mowie ze ochrona ejst potrzebna a
          ty to ciagle podwazasz.. ja mam "majatek" w postaci dzieci, starych mebli,
          zwierzaka, ksaizek, telewizora.. to juz wszytsko jest bezcenne.. dla mnie.

g
    • sasiad2005 Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 08.12.05, 16:47
      Ochrona nadaje się do wymiany.
      Za dużo z nas ściągają.Przy tylu mieszkaniach w naszym osiedlu powinniśmy
      płacić połowę obecnej stawki.
      Nie chca dać awaryjnych kluczy do furtek i domofonów.
      Do tej pory w tym rejonie Pragi najbardziej narażone są nasze samochody,
      a szczególnie ich koła, szczególnie te z alufelgami.
      • gibony Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 08.12.05, 17:08
        a po co ci te klucze ??? skoro masz chipa ???

chyba ze nie masz chipa ?..

ja nawet jestesm za tym zeby plalcic 10% i wzac ukraincow..do ochrony.. masz
        jakas symulacje lub wiedze na ten temat czy uprawiasz zonglerke cyframi bo tak
        Ci sie wydje ??

g
      • gibony DEKLARACJA 08.12.05, 17:12

jezeli zagwarantujesz ze za polowe stawki czyli 40 zl zapewnisz ochrone na tych
        samych warunkach albo lepszych, z tym samym sprzetem to aj pierwszy w to wchodze :)

g.
        • 765b Chipy 08.12.05, 21:44
          Chipy służą administracji do kontrolo osób, które są zameldowane w mieszkaniu.
          Jedna osoba zameldowana jeden chip. Jeżeli wynajmiesz mieszkanie oddajesz
          wynajmującemu chipa i wchodzisz do siebie przez ochronę.
          Kto zainwestował w ten sprzęt - firma ochroniarska czy spółdzielnia czyli nas
          obciążono?
          • mwm3 Re: Chipy 09.12.05, 00:03
            Dokladnie tak. Tez bym wolal zwykly klucz niz ten chip.
            • gibony Re: Chipy 09.12.05, 10:17

1) dla mnie jest wygodniej uzywaz chipa niz klucza
              2) wisi mi to ze ktos widzi kiedy przychodze i wychodze, mam kilka chipow (bo
              kilka zgloszonych osob) wiec moge na jednen wejsc na inny wyjsc i nikt sie nie
              polapie..
              3) najwazniejsze... nigdy nie zgodze sie na dawanie kluczy bo potem wszyscy
              swieci beda sobie je dorabaic i bedzi ich Bog wie ile...
              4) a poza tym zasada 1 osoba zameldowana = 1 chip bardzo mi sie podoba, jest to
              jednyna zacheta, aby zglosic do spoldzielnie FAKTYCZNA licze osob uzytkujacych
              mieszkanie bo przypominma sa takie rzeczy jak koszty WINDY i SMIECI ktore sa
              lcizone od osoby...

g.
              • romekz Re: Chipy 09.12.05, 11:01
                Witam

Sam się sobie dziwię, ale tymrazem muszę się zgodzić z "gibony".
                Też wolał bym żeby nie nastała pełna wolność wchodzenia na nasze osidle, dla
                każdego kto sobie dorobi skądś klucz.
                Ponadto rozwiązanie chipowe jest wygodniejsze i bardziej niezawodne od strony
                technicznej.

Pozdrawiam
                Romek
                • 765b Re: Chipy 09.12.05, 11:20
                  To znaczy jak mam zameldowaną jedną osobę w mieszkaniu to muszę zameldować
                  jakąś druga osobę aby mieć drugiego chipa przecież to nonsens.
                  To jest kontrola Zarządu a szczególnie administracji prywatności
                  poszczególnych osób.
                  Kontrola za duże pieniądze, ponieważ ktos podał, że pow.użytk.mieszkań wynosi
                  8.312,8 m2. Rada Nadzorcza ustaliła nam wskaźnik z tytułu eksploatacji ( czyli
                  stawka na pokrycie kosztów zarządu )na 1,74 zł za m2 czyli Kobielska 6 płaci
                  miesięcznie 14.464,27 zł plus koszty ochrony ca 16.000 zł to daje ponad
                  30.000zł miesięcznie.
                  O wiele taniej wyniosłyby koszty Zarządcy w tym księgowej i ochrony, którą
                  kontrolowałby Zarządca. Na pewno nie robiłby tego za 30 tys. zł.miesięcznie.
                  Ale wymaga to utworzenia wspólnoty, co jest niemozliwe z powodu dotychczasowych
                  działań zarządu: nie uregulowanie powierzchni gruntu, członkowie spóldzielni
                  obecni z Radzie Nadzorczejitp.
                  • gibony Re: Chipy 09.12.05, 11:32
                    Pytanie proste po co CI 2 CHIPY ???? skoro meiszka tam jedna osoba to jedne chi
                    wystarczy.. sakoro mieszkaj dwie, trzey lub cztery to plac tez z nie oplaty za
                    WINDE i za SMIECI !!!!! jesli nie to bede z atym zeby te oplaty rozliczac od
                    lokalu a nie od osoby i w ten sposob ja zaplace mniej..

po raz kolejny powolujesz sie na cyfry bez dowodu, ze byloby to o wiele taniej,
                    przedstaw oferte a ja jak ju sie deklaorwalem pierwszy bede za jej przyjeciem..

g
                    • kielonek2301 Re: Chipy 09.12.05, 11:38
                      mi juz rece opadaja...
                    • 765b Re: Chipy 09.12.05, 18:26
                      Nikt w obecnej sytuacji prawnej nie przedstawi oferty zmniejszenia czynszu bez
                      np wyłączenia ze spółdzielni. Jedynym wyjściem w obecnej sytuacji jest zmiana
                      stawek z tytułu eksploatacji z 1,74 na 1 zł za m2. Podejrzewam,że Zarząd
                      działając świadomie spowodował powołanie Radę Nadzorczą przy 30 osobowej
                      obecności członków spółdzielni.
                      Niby formalnie Radę powołało "walne".
                      Osoby w RN chyba nie analizowały jakie sa stawki w innych spółdzielniach w
                      Warszawie - wystarczy zadzwonić do znajomych.

Kto zapłacił za sprzęt elektroniczny firmie ochroniarskiej - firma
                      zainwestowała?
                      Jeżeli nie to po wprowadzeniu się wszystkich mieszkańców weźmienimy sprawy w
                      swoje ręce .
                      • acek2004 Re: Chipy 09.12.05, 23:16
                        wywolany niejako do odpowiedzi wyjasniam, ze zgodnie ze statutem i paroma innymi
                        ustawami, na walnym nie mogla zostac nie powolana RN. Jest to organ statutowy
                        kazdej spoldzielni..

CO znaczy niby formalnie ??!!! jesli sie z tym nie zgadzasz mozesz zaskarzyc
                        uchwale walnego w sadzie, w koncu zyjemy w wolnym kraju.. DO czasu trwania
                        Walnego sprzedanych bylo juz kilkadziesiat mieszkan, a wlasnie na Walnym bylo z
                        calej spoldzielni kolo 30 osob..

Stawki w spoldzielniach sa rozne tak samo jak spoldzielnie sa rozne, trudno
                        porownac cos co jest nieporownywalne.. uprawiana tu jest czesto jakas zonglerka
                        cyframi, bez sprawdzenia jak to sie ma do naszej spoldzielni. Ja tez mam
                        znjaomych ktorzy za podobny system placa 40 ł za lokal.. tyle ze lacznie lokali
                        na ich terenie ejst ponad 300 a u nas o polowe mniej.. jesli zamiast garazu
                        mielibysmy budynek ze 150 mieszkaniami to tez plaiclibysmy za ochrone mniej o
                        polowe..

Zgodnie z umowa placimy 7,5 zł za godzine pracy 1 ochroniarza + VAT. Jakos nie
                        wydaje mi sie to wysrubowana stawka.. Odbyl sie przetarg publiczny i ta oferta
                        byla najlepsza.

w sprzet zainwestowla firma i po 3 latach przejdzie on na wlasnosc spoldzielni
                        za symboliczna oplata. Jesli posiadasz np. internet w aster city to oni tez
                        "daja" sprzet w postaci modemu.. czy cie to dziwi ??

porawiajmy co sie da, szukajmy rozwiazan, ulepszajmy, zmieniajmy jak trzeba ale
                        z glowa..

pozdr

acek
                  • romekz Re: Chipy 09.12.05, 11:42
                    765b napisała:

> To znaczy jak mam zameldowaną jedną osobę w mieszkaniu to muszę zameldować
                    > jakąś druga osobę aby mieć drugiego chipa przecież to nonsens.

Witaj

U nas jest obecnie zameldowana 1 osoba, a mamy 2 chipy. Wystarczy zadeklarować w
                    spółdzielni liczbę mieszkających w lokalu osób.
                    Wiąże się to oczywiście z wyższym opłatami, ale to chyba oczywiste, że trzeba za
                    siebie płacić.

Pozdrawiam
                    Romek
                  • mihalinaem Re: Chipy 09.12.05, 13:57
                    765b napisała:

> To znaczy jak mam zameldowaną jedną osobę w mieszkaniu to muszę zameldować
                    > jakąś druga osobę aby mieć drugiego chipa przecież to nonsens.

my nie jesteśmy w ogóle zameldowani (na razie), a chipy mamy 3 bo tyle osób
                    mieszka i za tyle płacimy s-ni
                    proste

pozdrawiam
                    agnieszka
                  • acek2004 Re: spiskowa teoria dziejow... 09.12.05, 23:36
                    nie RN ustala stawki ale Zarzad..
                    a koszty prawnika?
                    energi elektryczej na zewnatrz ?
                    sprzatania ?

Powierzchnia nacszyh mieszkan to około 8258 m2, poajwila się tu stawka 1 PLN za
                    metr, co daje nam 8258 zl miesięcznie na koszty jak powyżej (administrator,
                    księgowy, energia elektryczna, sprzątanie)Proponuje policzyc czy da sie za taka
                    stawke to wszystko utzymac ??

Dla mnie probleme jest oplata za Uzytkowanie Wieczyte bo to prawie polowa stawki
                    za czynsz i to mne najbardziej boli :(

i ostatnie... RN nie ma nic do gadania jesli wola ogolu mieszkancow bedzei chec
                    zalozenia Wspolnoty.. JUST DO IT.. tylko pamietaj, ze tam sa pdoobne problemy
                    jak w splodzielni, szczegolnie przy takich osieldach jak nasze gdzie mieszka 160
                    rodzin/osob.

a.
                    • mwm3 Chipy 10.12.05, 02:39
                      A ja mam taka sytuacje, ze czesto wyjezdzam i nie potrafie przewidziec kiedy
                      dokladnie wroce. W tym czasie chcialbym aby moja siostra zagladala raz na dwa
                      dni do mieszkania, karmila rybki i podlala kwiatki. I co? Wiadomo, ze moge
                      oddac jej swoj chip ale wolalbym miec komplet kluczy i chipow przy sobie. W
                      koncu to moje mieszkanie. Jak jej oddam to bede musial sie tlumaczyc
                      straznikowi przy wejsciu, jak nie oddam to ona bedzie miala duzy klopot z
                      wejsciem. Moim zdaniem chipy powinny byc zalezne od ilosci zameldowanych
                      lokatorow ale przydalyby sie w wypadku jednego zamieszkalego lokatora chociaz
                      dwa! Ech... Ja tam lubie zwykle klucze...
                      • sasiad2005 Re: Chipy 10.12.05, 16:55
                        UWAGA: Chipy też można dorobić.
                        Jest tylko jeden feler a co będzie jak wyłaczą prad.
                        Nawet w Warszawie to sie zdarza, czy mamy awaryjne zasilanie systemu?
                        W moim starym mieszkaniu srednio dwa razy w roku brakuje zasilania i wtedy
                        wyjmuje klucz i otwieram drzwi.
                        Dlatego uwazam ze powinnismy miec jedno i drugie.
                        Powinnismy rowniez miec klucz do drzwi otwieranych za pomoca kodu.
                        W sytuacji gdy dojdzie do pozaru jestesmy w pulapce, mozemy sie upiec,
                        zaczadzic za wspanialymi drzwiami p.pozarowymi.
                        Zadaniem Ochony jest pilnowanie czy wchodzi wlasciwy czlowiek.
                        Ciekawe co na nasze rozwiazanie ochrony budynku powiedzieli by specjalisci-
                        pozarnicy .
                        Rozwazania chipy czy kucze sa bez sensu. w kazdej sytuacji My Mieszkancy
                        powinnismy wejsc lub wyjsc z budynku.
                    • 765b Re: spiskowa teoria dziejow... 10.12.05, 08:19
                      Jeżeli weźmiemy jeszcze pod uwagę koszty eksploatacji policzone za miejsca
                      postojowe i piwnice to płacimy jak "za zboże" ca 50 tys.zł miesięcznie z tytułu
                      utrzymania Zarządu i ochrony.
                      Stawki z tytułu eksploatacji ustala Zarząd ale zatwierdza Rada Nadzorcza,
                      jeżeli nie ma takiej procedury to coś tu jest nie w porządku.
                      Rada powinna zająć sie tymi sprawami.
                    • 765b Re: spiskowa teoria dziejow... 13.12.05, 20:57
                      W temacie "użytkowanie wieczyste" - 9 czerwca br godz.14.35 sam podałeś
                      powierzchnię użytkową mieszkań 8.312,8 m2..
    • sasiad2005 Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 10.12.05, 17:21
      UWAGA: chipy tez mozna dorobic.
      A gdzie: w warsztacie montujacym autoalarmy.
      Klucze i chipy powinnismy miec niezaleznie czy administracja w ten sposob chce
      dyscyplinowac mieszkancow.
      W przypadku braku pradu bedziemy skakac przez plot?
      A moze ochroniarz bedzie robil za klucznika i biegal miedzy bramkami zamiast
      pilnowac nie oswietlonego budynku.
      Czasami nawet w Warszawie nie ma zasilania, a moze mamy zasilanie awaryjne,
      tylko na jak dlugo wystarczy?
      Oprócz tego powinnismy miec klucze do drzwi otwieranych kodem.
      Ciekawe co na obecna sytuacje powiedział by specjalista od ochrony p.poz.
    • sasiad2005 Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 10.12.05, 17:21
      UWAGA: chipy tez mozna dorobic.
      A gdzie: w warsztacie montujacym autoalarmy.
      Klucze i chipy powinnismy miec niezaleznie czy administracja w ten sposob chce
      dyscyplinowac mieszkancow.
      W przypadku braku pradu bedziemy skakac przez plot?
      A moze ochroniarz bedzie robil za klucznika i biegal miedzy bramkami zamiast
      pilnowac nie oswietlonego budynku.
      Czasami nawet w Warszawie nie ma zasilania, a moze mamy zasilanie awaryjne,
      tylko na jak dlugo wystarczy?
      Oprócz tego powinnismy miec klucze do drzwi otwieranych kodem.
      Ciekawe co na obecna sytuacje powiedział by specjalista od ochrony p.poz.
      • acek2004 Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 11.12.05, 05:31

z tego ci wiem drzwi na kod maja klamki,,, od strony klatek wiec nie rozumiem
        kwestii.. w razie pozaru otworzysz klamka..

a
        • 765b Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 11.12.05, 10:28
          Tu nie chodzi o klatki tylko wejście na posesję .Bez chipa trzeba wchodzić
          dookoła bloku przez ochronę. Tu powinny być kody i klucze a nie chipy. Nikt
          obcy nie przychodzi do poszczególnych mieszkańców. Ochrona zapisuje nr
          mieszkania, do którego sie idzie - nawet do własnego i to jest bez sensu.
          • acek2004 Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 12.12.05, 09:32

i BARDZO DOBRZE, bo wejscie dla gosci POWINNO BYC TYLKO I WYLACZNIE przez
            ochrone...!!!!! Wejscie od Kobielskiej jest TYLKO I WYLACZNIE dla mieszkancow
            posiadajacych chip... (zakladam ze akzdy zgloszony ma chipa :) )

skoro nie masz chipa to naturalne ze zapisuje gdzie idziesz, bo niby skad ma
            wiedziec ze tu mieszkasz skoro nie masz chipa...

kody, klucze jeszcze moze klodki i kluczyki do klodek...

a

765b napisała:

> Tu nie chodzi o klatki tylko wejście na posesję .Bez chipa trzeba wchodzić
            > dookoła bloku przez ochronę. Tu powinny być kody i klucze a nie chipy. Nikt
            > obcy nie przychodzi do poszczególnych mieszkańców. Ochrona zapisuje nr
            > mieszkania, do którego sie idzie - nawet do własnego i to jest bez sensu.
        • sasiad2005 Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 11.12.05, 19:15
          A może trzeba bedzie pojsc po male dziecko pozostawione na chwile w mieszkaniu
          lub wyprowadzic niepelnosprawnego,
          Roznych scenariuszy moze byc wiecej, nie mozna zdawac sie na sama elektronike
          • acek2004 Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 12.12.05, 09:36

1) malych dzieci nie zostawia sie w mieszkaniu samych..
            2) jesli nie bedzie proadu to nie beda tez dzialac windy, wiec i tak bedzeisz
            sobie musial jakos poradzic, a jak nie bedzei pradu to ochrona otworzy drzwi i
            tyle..

a co bedzei jak piorun kulisty spadnie ? to wole nawet nie myslec...

a
    • sasiad2005 Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 10.12.05, 17:48
      SORRY; dwukrotnie wysłało sie to samo.
    • michal999911 Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 12.12.05, 13:27
      obawiam sie ze jednak zyjemy w chorym kraju w ktorym takie ponosi sie koszty
      jak widac a propos ochrony,zreszta inne takze, mysle ze konkurencja ma podobne
      stawki a to dlatego ze to chory kraj, chore obciazenia dla pracodawcow, wiele
      dziedzin biznesu wyglada dosc dziko i potrzeba jeszcze troche kapitalu no i
      konkurencji mocniejszej i bardziej profesjonalnej, trzeba jeszcze sporo czasu
      by nastapila zmiana, ochrona dobrze ze jest bo zawsze to nie kreca sie obcy
      ludzie a to ze za nic nie odpowiada to juz inna para kaloszy..
      • 765b Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 12.12.05, 19:18
        Weźcie pod uwagę, że koszty ochrony i koszty utrzymania Zarządu spółdzielni to
        ca 50.000 zł ( słownie pięćdziesiąt tysięcy )miesięcznie.To jest właśnie
        pozycja czynszu EKSPLOATACJA i ochrona zarówno w czynszu za mieszkanie jak i
        piwnicę i miejsce postojowe w garażu podziemnym.
        • acek2004 do 765b 13.12.05, 10:43
          mam prosbe... nie wprowadzaj ludzi w blad wzietymi z ksieazyca kwotami !!! Po
          raz kolejny zaokraglasz cos w sposob absurdalny.

ochrona = ok 16.000 zł
          eksploatacja (to nie tylko zarzad) = Twoim zdaniem 34.000 zł, czyli powinnismy
          placic 4 zł za m2 (skoro powierzchnia wynosi 8,312 m2) !!!

PROSTE PYTANIE CZY PLACISZ 4 zł !!!!!

a
          • 765b Re: do 765b 13.12.05, 20:36
            Eksploatacja jest jednym ze składników czynszu. To są właśnie koszty utrzymania
            Zarządu.
            Poproś przy okazji prezesa aby przedstawił Ci kalkuację "eksploatacji" to są
            właśnie koszty Zarządu: wynagrodzenia, koszty energii wykorzystywanej przez
            Zarząd, telefony, utrzymania sprzątaczek itp.
            U mnie w starej spółdzielni przy zatrudnieniu za 70 osób koszty eksploatacji
            wynoszą 0,96 zł za m2, w innej małej spółdzielni 0,50 za l m2.
            Tu Rada Nadzorcza zatwierdziła 1,74 zł za m2 ( nie wiem ile jest zatrudnionych
            w SM"Osiedle Młodych"). Przy czynszu za miejsce postojowe nie podano wogóle
            stawki eksploatacji za 1 m2 - tylko kwotę, tak też zrobiono z piwnicą. Nie wiem
            czym się w tym wypadku kierowano.
            Widzę,że nie rozumiesz tych pojęć i nie wiesz za co płacisz.
            • acek2004 Re: do 765b 13.12.05, 23:00
              zadalem proste pytanie na kotre nie odpowiadasz...

ile mieszkan bylo w twojej starej spoldzielni ??????!!!! jaki byl laczny metraz
              ??? co z tego ze placono 0,96 gr skoro mieszkan bylo prawdopodobnie kilak razy
              wiecej niz u nas...

wczytaj sei w posty a bedzisz wiedzial co ejszcze wchodzi w skald tzw.
              eksploatacji..

a
              • 765b Re: do 765b 15.12.05, 21:59
                Tu nie chodzi o ilość mieszkań tylko o ilość pracowników zatrudnionych w
                Zarządzie i jakie mają wynagrodzenia ( i obowiązki) oraz jakie powodują koszty
                telefon, utrzymania biura.
                Nie podam ilości mieszkań w starej spóldzielni bo znam na pamięć.
                Natomiast dam przykład Spóldzielni Budowlano-Mieszkaniowej "Pewność" w Alei 3-
                go Maja, gdzie stawka za 1m2 wynosi około 1 zł ( prawdopodobnie 50 gr za 1 m2)
                Budynek ma kilka klatek .
                W przypadku Kobielskiej 6 doskonałym miejscem dla prowadzenia administracji
                jest tzw pomieszczenie pomocnicze ochrony, gdzie wystarczyłby 1 administrator,
                księgowa . Zarząd prowadziłaby firma Zarządzajaca wspólnotami.
                Niestety tego nie przeprowadzimy, przypuszczam,że nawet SM"Osiedle Młodych" nie
                wywiąże się z podpisanych z nami umów, ponieważ nie ma uregulowanej powierzchni
                gruntów. Według opinii niektórych osób podpisanie umów o wyodrębnieniu lokalu
                będzie możliwe za 3 lata.
                Prze te 3 lata bedziemy utrzymywali Zarząd . Nie bedzie im się spieszyło - po
                prostu znaleźli frajerów.
                • acek2004 Re: do 765b 16.12.05, 11:32

ilosc mieszkan = powierzchnia = stawka za metr na utrzymanie zarzadu..
                  czyli im wiecej mieszkan, tym wieksza powierzchani, tym sawtka za metr
                  utrzymania na przykald 10 osobs mniejsza...

z Toba rozmowa o liczbach to jak rozmowa ze przepraszam za porownanie, ze slepym
                  o kolorach... piszesz: " dam przykład Spóldzielni Budowlano-Mieszkaniowej
                  "Pewność" w Alei 3- go Maja, gdzie stawka za 1m2 wynosi około 1 zł (
                  prawdopodobnie 50 gr za 1 m2)" to ile w koncu 1 zł ??? czy 50 gr ?? dla Ciebie
                  widze to wszystko jedno...

jesli obiecujesz ze za 1 zł za m2 wszystko bedzie jak w szwajcarskim zegsrku
                  chodzic to ja sie na to pisze. Tylko zeby nie bylo potem, ze sie pomyliles. ja
                  uz pisalem, ze mamy laczna powierzchnie ok. 8300 m2 x 1 zl = 8300 PLN. Z tego
                  powinienes zaplacic, administratora, ksiegowa, sprzetanie, i oswietlenie an
                  zewnatrz... no i ew. koszty prawnikow ktore zawsze sa potrzebne.

acek
                  • 765b Re: do 765b 19.12.05, 23:31
                    Eksploatację liczona jest za 1 m2.
                    9 czerwca 2005 roku podałeś Takie informcje: w punkcie użytkowanie wieczyste
                    pow.użytkowa mieszkań 8.312,8
                    pow.usługowa 597,6 m2
                    garaż podziemny 4.795,0m2
                    garaż naziemny 7.438,0m2

Eksploatacja:
                    Obecnie mnożąc 8312,8 przez 1,74/m2 = 14.462,72 zł (eksploatacja za mieszkania)
                    garaż podziemny ( nie podano sposobu naliczania) przyjmująć 160 garaży x 38,16
                    = 6105,6 zł
                    piwnice przyjmując 160 piwnic x 2,5 m2 = 400 m2 x po 0,87 zł/m2 = 348 zł
                    razem eksploatacja 14.462,72 + 6105,6 + 348 = 20.916,32 zł

Ochrona:
                    za garaż 41,52 zł x 160 lokatorów = 6.643,2
                    mieszkanie 41,52 x 160 lokatorów = 6.643,2
                    razem ochrona 13.286,40

ochrona plus eksploatacja 34.202,72 zł.

Do tego dodaj eksploatację za lokale usługowe ( nie mamy jako mieszkańcy danych)
                    W poprzedniej spółdzielni prezesi informowali na każdym zebraniu, że koszty z
                    tytułu "eksploatacji" w lokalach użytkowych są wyższe, ponieważ dzięki temu
                    czynsz w mieszkaniach jest niższy.
                    Potem okazało się, że lokale użytkowe nie były "opomiarowane" tzn nie miały
                    liczników na wodę ani na prąd. Wszyscy członkowie spółdzielni płacili za wodę,
                    w której w sklepie rybnym pływały karpie, wszyscy płacili za prąd lokali
                    użytkowych.
                    Mam nadzieję,że na Kobielskiej 6 w lokalach użytkowych i garażu piętrowym
                    założono liczniki na wodę i prąd.
                    Odnośnie spółdzielni "Pewność" podam jutro stawkę, rok temu wynosiła równo 50
                    gr za 1m 2. Przyjmując, że przez rok mogła wzrosnąć, dlatego podano, ze jest
                    niższa od 1 zł za m2.
                    • acek2004 Re: do 765b 20.12.05, 10:51
                      no pieknie wiec przyznajesz ze kwoty:

16.000 zł za ochrone i 50.000 zł za "ekspoloatacje" byly wyssane z palca ?

Lokale sa tak samo opomiarowane i olicznikowane. Interesuje mnie tez przy
                      spoldzielni jednosci info o tym ile mieszkan tam ejst (powierzchnia) i ile osobs
                      w administrcji pracuje.. bo bez tego ciezko cokolwiek porownac...

acek
                      • 765b Re: acek2004 20.12.05, 23:42
                        50 tys.zł to była kwota łączna ochrona plus eksploatacja. Czyli koszty zarządu
                        i ochrony.
                        W Spółdzielnia "Pewność" nie ma rozdmuchanego zarządu dlatego koszty są niższe
                        i dlatego powinniśmy dążyć do wydzielenia się ze spółdzielni "Osiedle Młodych".
                        Odnośnie ochrony to wczesniej policzono wynagrodzenie ca 2.400 zł. Na pewno
                        agencja ochrony zatrudniła emerytów i koszty wynagrodzeń są niższe (ZUS !).
                        • acek2004 Re: acek2004 21.12.05, 10:53
                          sluchaj ja czegos nie rozumiem, napisales w postcie ze cytuje: "ochrona plus
                          eksploatacja 34.202,72 zł." to Twoje slowa.. a teraz znwou wracasz do tych
                          50.000 zł :(((...... juz mi rece opadly.

wciaz nie wiemy zadnych konkretow o Spoldzielni Pewnosc, poza tym ze jest super.
                          Wiec moze zobmy tak zeby u nas tez bylo super.

dla mnie ten watek jest juz zamkniety.

acek

• myszkin77 Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 30.12.05, 03:49
      A ja jestem załamany i sfrustrowany. Nie rozumiem, jak za własne pieniądze
      można sobie fundować takie getto! Czuję się trochę oszukany, bo kiedy kupowałem
      mieszkanie, nikt w Spóldzielni mnie nie ostrzegł, że będą tu takie więzienne
      rygory. O przyjętym systemie ochrony dowiedziałem się dopiero wtedy, kiedy już
      zainwestowałem w mieszkanie tyle, że musiałem tu zostać (przynajmniej na
      razie). Inaczej na pewno bym się wycofał. A i wtedy Panie mnie uspokajały, że
      nie będzie żadnych kłopotów z wchodzeniem i że za dodatkową opłatę będzie można
      przynajmniej dostać zapasowe chipy dla najbliższych osób.

Poza tym na wielu innych osiedlach jest też ochrona, ale tylko pilnuje
      bezpieczeństwa i nie ma nic do gadania w kwestii ewentualnego wpuszczania
      gości. A sprawa jest uciążliwa. Np. kiedyś przyjechała do mnie mama, ale
      dotarła pół godziny przed moim powrotem z roboty i - choć miała klucz - musiała
      czekać na deszczu przed brama, bo ochrona nie chciała jej wpuścić pod moją
      nieobecność. Przecież to upokarzające i chore!

Czy nie można by zastąpić tej wejściowej bramki domofonem przed bramą? Przecież
      i tak to mieszkaniec decyduje, kogo wpuści, a mógłby to robić bez -
      naruszającego prywatność - pośrednictwa ochrony.
      • sasiad2005 Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 30.12.05, 09:49
        Proponuję Panu nie oglądać się na Spółdzielnię ,czy na Ochronę tylko poszukać
        firmę, która dorobi dodatkowe chipy. Ja tak zrobię jak się przeprowadzę.
        Pozdrawiam.
      • acek2004 Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 30.12.05, 10:39

oczywiscie domofon bylby najlepszy ale go nie ma..i trzeba sie faktycznie
        zastanowic czy nie powinien jednk byc zrobiony, ale co by bylo gdyby byl domofon
        ?? skoro nikogo nie bylo w domu to i tak Twoj Mama by nie weszla..

ochrona jest po to zeby chronic, jak maja rozpoznac Zlodzieja od Rodziny ???
        jesli odpukac bedzie jakas kradziez to wszyscy beda mieli pretnsje, ze wpuscili
        zlodzieja na teren osiedla.. pragne tylko zauwazyc ze na osiedlu Majdanska
        gdzie mieszka moj tata, Portier takze nie wpuszacza nikogo kogo nie zna i kto
        nie ma klucza (u nas chipa).

bede brutalny ale juz pisalem ze staytsycznie mieszka u nas 1,4 osoby na lokal.
        i w sumie chipy sa jednyna mozliwoscia "naklonienia" osob do zgloszenia
        faktycznej liczby osob mieszkajacych w lokalu. Ale widze ze chyba lepiej bedzie
        podzielic kwoty za windy oraz za smieci na lokale po rowno, dzieki temu zaplace
        mniej bo mam zgloszone 3 osoby, ale biedne beda osoby gdzie mieszka rzeczywiscie
        1 lokator bo one zpalaca relatywnie wiecej.

acek

• kielonek2301 Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 30.12.05, 12:35
          a mi sie wydaje, ze w wypadku naszego osiedla domofon nie jest niezbedny i taki
          system ochrony jaki mamy zaczal mi sie podobac, pzdr dla wiecznie
          nieszczesliwych i skrzywdzonych przez los
          • acek2004 Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 30.12.05, 12:46
            HOWGH :)

a
        • myszkin77 Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 30.12.05, 15:30
          acek2004 napisał:

>
          > oczywiscie domofon bylby najlepszy ale go nie ma..i trzeba sie faktycznie
          > zastanowic czy nie powinien jednk byc zrobiony, ale co by bylo gdyby byl
          domofo
          > n
          > ?? skoro nikogo nie bylo w domu to i tak Twoj Mama by nie weszla..
          >
          > ochrona jest po to zeby chronic, jak maja rozpoznac Zlodzieja od Rodziny ???
          > jesli odpukac bedzie jakas kradziez to wszyscy beda mieli pretnsje, ze
          wpuscili
          > zlodzieja na teren osiedla.. pragne tylko zauwazyc ze na osiedlu Majdanska
          > gdzie mieszka moj tata, Portier takze nie wpuszacza nikogo kogo nie zna i kto
          > nie ma klucza (u nas chipa).
          >
          > bede brutalny ale juz pisalem ze staytsycznie mieszka u nas 1,4 osoby na
          lokal.
          > i w sumie chipy sa jednyna mozliwoscia "naklonienia" osob do zgloszenia
          > faktycznej liczby osob mieszkajacych w lokalu. Ale widze ze chyba lepiej
          bedzie
          > podzielic kwoty za windy oraz za smieci na lokale po rowno, dzieki temu
          zaplace
          > mniej bo mam zgloszone 3 osoby, ale biedne beda osoby gdzie mieszka
          rzeczywisci
          > e
          > 1 lokator bo one zpalaca relatywnie wiecej.
          >
          > acek
          >
          Zakładam, że gdyby był domofon, to mógłbym go podac 2-3 osobom, żeby mogły same
          wchodzić. A mam zgłoszoną faktyczną liczbę. Czyli teraz np. mam zgłaszać jakieś
          trzy fikcyjne osoby, żeby móc dostać dodatkowe chipy dla ludzi, którzy
          przychodzą do mnie raz na tydzień (albo i to nie)? W tej sytuacji byłbym za
          dzieleniem kwot za windy i śmieci po równo - ja akurat jestem gotów trochę
          dopłacać, gdyby szedł za tym większy komfort i swoboda. A właściwie dlaczego
          nie wierzyć, że tu mieszka 1,4 osoby na lokal? To grzech?
          • bultek Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 30.12.05, 22:28
            Ludzie opanujcie sie trochę... Jakie więzienne rygory ??
            Moja teściowa, która jest u nas dość często nie ma problemów z wejściem.
            Przecież z tą ochrona też można sie dogadać, będzie twoja mama u Ciebie to
            podejdz z nią do ochrony i poproś aby ją wpuszczali.
            Na początku gdy kręci się tutaj trochę osób z ekip wykończających mieszkania
            jest pewne zamieszanie ale spokojnie powoli wszystko sie unormuje.
            Co do gości, to kompletnie nie wiem w czym problem. Ktoś gości nie wpuszcza??
            Sądząc po kilku imprezkach w poprzednie soboty to nie ma z tym problemu.
            Nie wiem, co wy tak walczycie z tymi chipami, jest to o wiele wygodniejsze od
            kluczy. Przykład, klucze z chipem wkładam sobie do rękawiczki i spokojnie
            otwieram furtkę.

A przykład jak może być.
            W parku ogrodzono plac zabaw małym płotkiem z dwiema furtkami z klamkami i
            zamkami. Może tydzień temu kończyli. Dzisiaj furtka po południowej stroniema
            już wyłamane klamki, ktoś próbował to ukraść ale złamał nity i cała robota na
            nic. Klamki z ktoś litościwie zawiesił na furtce...
            Bez komentarza...
          • acek2004 Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 02.01.06, 10:04

co do grzechow to Kosciol jest niedaleko zapytaj Ksiedza czy to uczciwe :)

a
    • vitti1 Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 02.01.06, 14:05
      składam wszystkim forumowiczom najserdeczniejsze życzenia z okazji nowego 2006
      roku!! :-))
      co do majątku, ja nie posiadam. wszystko utopiłem w mieszkaniu. mam puste
      ściany i już.
      co do zabezpieczeń i dyskusji na temat chipów itp, to sam widziałem, jak jakis
      facet, wchodzący przede mną, otwierał furtkę od ul. kobielskiej kluczem -
      jestem tego pewien, gdyż automat nie wydał charakterystycznego dźwięku przy
      otwieraniu. może to był ktoś z administracji, może personel sprzątający, nie
      wiem. nie zdążyłem zapytać w/w osobnika. śpieszyłem się na spotkanie z panem od
      kluczy i wkładek drzwiowych.
      a propos firmy, która dostarczała drzwi. pani z marketingu, podczas rozmowy o
      standardzie mieszkania, wpominała, że listwa ze szczotką na dole drzwi będzie
      regulowany przez w/w firmę. od montera otrzymałem informację, że oni mają
      uzgodnioną z cekomem określoną wysokość montażu owej listwy i to o czym ja
      mówię, czyli regulacja wysokości listwy na dole drzwi, muszę zrobić we własnym
      zakresie i kosztuje to 40 PLN-ów. pozostawiam to bez komentarza.
      mam do was jedno pytanie - czy działają u was wideofony? a może wiecie kiedy
      bedą działać tak jak powinny?? dla mnie to jest kpina. płacimy za coś co nie
      działa!! mam zamiar wysmarować jakieś pisemko do naszej spółdzielni w tej
      sprawie.
      • michal999911 Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 10.01.06, 17:06
        witam, co do regualcji drzwi mialem podobna przygode, po interwencji w
        spoldzielni okazalo sie ze jednak usluga regulacji wysokosci jest
        bezplatna,zamieszanie wynika z balaganu w spoldzielni,nikt nie wie kto co
        podpisal,w kazdym razie zadzwon do spoldzielni najlepiej,
        co do wideofonu niby dziala ale czasem jak po krotkim czasie go wlaczam
        ponownie to widze snieg ale po jakiejs chwili znow swieci slonce...
        • vitti1 Re: ochrona, zabezpieczenia i ubezpieczenie 16.01.06, 12:35
          u mnie też śnieżyło!! teraz nie działa w ogóle!!!! trwa to jakieś 2 tygodnie!!
          a co do drzwi, to mówisz, że wszystko się wyjaśniło. ciekaw jestem, jak będę
          mógł wyegzekwować regulację za pół roku!! teraz mieszkanie stoi puste i nic w
          nim nie robię.

pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka