Dodaj do ulubionych

przewodnik po W-wie

27.12.05, 19:36
Witam!
Na stałe mieszkam i studiuję w Szczecinie. Od pewnego czasu mamy tzw "tanie
linie lotnicze", a ponieważ bardzo lubie podróże postanowiłam skorzystać.
Wybieram się do stolicy i chciałam prosić o kilka wskazówek. Nigdy wcześniej
nie byłam w Warszawie, więc nie mam pojęcia co warto obejrzeć, co powinnam
zobaczyć, gdzie jeść itp. To będzie wypad 2-3 dnioiwy , a ja oczywiście
chciałabym poznać to miasto jak najlepiej i w miarę możliwości wykorzystać
ten czas jak najbardziej intensywnie... Piszcie więc proszę co polecacie do
zwiedzenia w Waszym mieście, a z czego lepiej zrezygnować. Interesuje mnie
przede wszytkim współczesne, towarzysko-rozrywkowe oblicze stolicy.
Oczywiście chciałabym zobaczyć newralgiczne i historyczne punkty, ale to tak
bardziej z poczucia obowiązku niż chęci... :)
Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • Gość: kixx Re: przewodnik po W-wie IP: *.acn.waw.pl 27.12.05, 19:42
      z historyczno towarzyskich to moze na poczatek Pigalak
      • Gość: kartnik Re: przewodnik po W-wie IP: 82.160.254.* 27.12.05, 20:00
        Artystycznie: Zacheta, Zamek Ujazdowski, Raster
        towarzysko: Szpilka, Szparka, i inne
        turystycznie: Stare Miasto
        praktycznie: bazar na stadionie Dziesieciolecia
        • kasialobby Re: przewodnik po W-wie 27.12.05, 20:04
          hehe... dzięki! o to mi chodziło ;)
          • Gość: Zyzio Re: przewodnik po W-wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 21:07
            Towarzysko, współcześnie-trendy, jednym słowem jazzy być na topie... musisz
            poznać Kixxa i Jaagę, dla szczypty krytycyzmu Pndzelka i Sceptyka. Dlaczego nie
            warto brać roweru ze sobą zapytaj warsaw_bike_killerz.. Co do wrażeń
            estetycznych Palker wyśle Ci zdjęcia emailem. Pra_gosia ułoży do nich wierszyk.
            Nijaki Sebpl opowie Ci dlaczego nie warto zaglądać na Starówkę bez karmy dla
            kotów... Czuj się jak u siebie!

--
            Mów mi Zyzio, mała
            • Gość: majerka Re: przewodnik po W-wie IP: *.chello.pl 27.12.05, 22:09
              Jedź na pragie!!!
            • sceptyk Zyzio ma racje 28.12.05, 00:23
              Z checia Cie poszczyptam. Nawet bez krytycyzmu.

sc-k

PS. Na Pndzla uwazaj. Co do Sebpla zdania sa podzielone.
      • Gość: switch Re: przewodnik po W-wie IP: 195.205.214.* 01.03.06, 12:17
        a gdzie on w wawie jest?
    • kasialobby Re: przewodnik po W-wie 28.12.05, 12:44
      Hmm... trochę mnie zaskoczyliście... wystraszyliście wręcz ;)Ale dziękuję za
      dobre rady! A tak swoją drogą słyszałam ostatnio takie dziwne stereoptypowe
      opinie na temat klimatu Warszawy - snobizm, burżuazja, prostactwo itp. Nie wiem
      skąd sie to bierze, ale trudno mi uwierzyć że ludzie przybierają osobowość w
      zależności od długości geograficznej naszego kraju. W sumie taką reputację mają
      mieszkańcy każdego większego miasta.... Łódź, Poznań, Kraków, nie sądzicie że
      to głupie?! Ma na celu zniechęcenie innych czy rozmycie obrazu współczesnej
      tolerancji i równości, o której tyle dyskusji aktualnie sie prowadzi ?! Jak dla
      mnie bezsens!
      Jeszcze raz dziękuję za wszystkie informacje i mam nadzieję że wykorzystam :)
      Pozdrawiam Polskę centralną !
      • cok_guzel Re: przewodnik po W-wie 28.12.05, 12:54
        Snobizm, burżuazja i prostactwo postawiłaś w jednym szeregu. Pomijam już sam
        nietakt, że dziekując za rady przypominasz o złośliwych i nietrafnych łatkach.
        • kasialobby Re: przewodnik po W-wie 28.12.05, 13:18
          Nie przypominam o nietrafnych łatkach, bo jak widać dalej oznajmiłam że nie
          zgadzam się z tymi wypowiedziami! Wątek porusza tematykę Warszawy, jej
          obiektywne oblicze, a ja niestety spotkałam się również z nieco negatywnymi
          odczuciami dotyczącymi stolicy.... Dlatego też postanowiłam rozwinąć to
          zagadnienie, bo jak wiesz na tym polegają dyskusje. Moje odczucia miały na celu
          weryfikacje obrazu , a wypowiedź nie była osądem czy obrazą, a jeśli stało się
          inaczej to przepraszam. Nie chciałam z pewnością nikogo urazić.
          A tak szczerze to albo trafiłam w Twój czuły punkt, bo jakby nie patrzeć
          zgodziłeś się z tą śliską reputacją warszawiaków albo żle zrozumiałeś generalny
          zamysł moich spostrzeźeń.
          I jeszcze coś-nietakt to w tym przypadku nie najlepsze sformuowanie, ale
          dziękuję za rażącą i niezwykle motywującą krytykę. Nietakt jest pojęciem bardzo
          względnym, nie uważasz?
          • Gość: joj Re: przewodnik po W-wie IP: *.ulc.gov.pl 28.12.05, 14:01
            Ze swieca szukac na tym forum tak kulturalnych wypowiedzi jak Twoja Kasiu. Co
            do sedna sprawy to oczywiscie, ze wspolrzedne geograficzne nie maja tu
            absolutnie zadnego znaczenia, ale niektorzy z tu obecnych uwazaja sie za pepek
            swiata tylko dlatego, ze ich przodkowie osiedlili sie tu troszke wczesniej.
            Pozdrawiam serdecznie.
            • Gość: w-wiak z dziada... Re: przewodnik po W-wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 14:20
              Moi potomkowie osiedlili się tu wcześniej niż twoi przodkowie, kołodzieju
              jeden...
              • Gość: joj Re: przewodnik po W-wie IP: *.ulc.gov.pl 29.12.05, 13:25
                Uderz w stol a wazon sie odezwie...
      • Gość: ja Re: przewodnik po W-wie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 00:23
        Przede wszystkim do warszawy z roku na rok napływa coraz więcej osób z całego
        kraju - nie można więc uogólniac. Teraz młodego Warszawiaka to nie spotkasz na
        każdym kroku.
    • blawatek33 Re: przewodnik po W-wie 28.12.05, 15:48
      Koniecznie zobacz to czego nie ma w Szczecinie, czyli:
      1. metro (ja wiem, ze to brzmi smiesznie - ale to naprawde jedyne czyste i mile
      miejsce publiczne jakie jest w Warszawie:)
      2. Muzeum Powstania Warszawskiego
      3. Trakt Królewski,Łazienki i Wilanów - także w zimie wygladaja pięknie
      4. Fotoplastikon w al. Jerozolimskich (mam nadzieje, ze jeszcze działa),
      5. trzy rózowe, świecące jelonki koło nowej Biblioteki Uniwersyteckiej na
      Powiślu:)
      Koniecznie pojedź na Pragę - tam zobaczysz resztki prawdziwej Warszawy czasem w
      niezłym stanie (ul. Zabkowska), czasem w troche gorszym (ul. Stalowa - ale to
      na własną odpowiedzialność:). A w drodze powrotnej koniecznie przejdź się
      mostem śląsko - dąbrowskim albo gadańskim - stamtąd jest najładniejsza
      panoramam miasta - widok na Satre Miasto, Pałc kultury i nasze nowe "City" jest
      całkiem imponujący:)))

A jesli chcesz zobaczyć snobów to polecam wyprawę do klubu "Cynamon" w budynku
      Metropolitan na tyłach Teatru Wielkiego, burzujów i ich wille możesz obejrzeć w
      podwarszawskim Konstatncinie a prostaków - ooo tych nie brakuje spotkasz się z
      nimi wszędzie.
      Miłego pobytu w "stolycy":)))
    • problem Re: przewodnik po W-wie 29.12.05, 09:47
      Tak tylko w kwestii uzupełnienia tego co tu wcześniej napisano. Z fajnych
      miejsc aby się pobawić zapraszam na ul. Mazowiecką. Tam jest kilka klubów, w
      których mozna spędzić miło wieczór.
    • Gość: mk-data Re: przewodnik po W-wie IP: 213.77.91.* 29.12.05, 11:37
      Dobre imprezy od ok. 23 - Klubokawiarnia obok Teatru Kwadrat, Mazowiecka
      niedaleko, Cinamon - w budynku Metropolitan - podjedź tylko drogą furą! Z
      miejsc do zobaczenia spacer traktem królewskim i przed pl. Zamkowym proponuje
      skręt w Koźlą, jest urocza i na Mariensztat - Bednarską. Oprócz Cynamonu z
      takich snobistycznych zakątków to prawie cały pl. Trzech Krzyży i Mokotowska,
      warto wjechać na 30stkę na Pałac Kultury i dla kontrastu na Stadion i Pragie -
      Targowa, Ząbkowska. Gdzie jeść? ciężkie pytanie, ale np. Bordo na Chmielnej nie
      jest drogie, kuchnia makaroniarska. Pizzeria UFO na Podwalu przy Starym
      Mieście, Stare Miasto tez mozna zachaczyć, ale warszawiacy prawie nigdy tam nie
      zagladają - typowo tyrystyczne. Teren dawnego getta - Nowolipki i okolice.
      Niesamowite jak to teraz wygląda. Tyrystycznie tez Wilanów (nie warto bez
      zwiędzania wnętrz), Muzeum Powstania, Łazienki. Na spacer: Saska Kępa (w SAXie
      swój stolik miała Osiecka), Dolny Mokotów, Śródmieście od Jerozoliwskich do
      Koszykowej - urokliwa stara Wawa - w miarę klarowna tkanka miejska, parki
      (Paderewskiego przy al. Ujazdowskich), Saski przy Grobie Nieznanego Żołnierza
      (rzut beretem od Mazowieckiej, po drodze do Cynamonu). Zapiekanki w przejściu
      podziemnym w Centrum i kebab przy kinie Bajka (skrzyżowanie Marszałkowskiej i
      Świetokrzyskiej). To też nasz folklor :) Jeszcze niedaleko Mazowieckiej - Plac
      Powstanców Warszawy i Prudential (teraz h. Warszawa) - najwyższy budynek
      przedwojennej Polski. Sofia jest blisko - takiego klubu GoGo nie ma w całej
      Europie, raczej dla mężczyzn. MDM - super przykład architektury soc-real (pl.
      Konstutucji). Przy Nowym Świecie Chmielna i Foksal, mozna odpocząć na Okólniku
      słuchając ćwiczących na instrumentach studentów pobliskiej akademii muzycznej.
      Most Poniatowskiego między Centrum a Stadionem - to tu Piłsudski dokonał
      zamachu stanu i spotkał sie z Moscickim. Zacheta - tu zabito Narutowicza, tez
      przy Mazowieckiej/Królewskiej, przed Parkiem Saskim. Park Dąbrowskiego - ale to
      latem, na miły spacer. Nie wiem, duuużo tego jest, uwielbiam to miasto... :)))
      W piatek kup Wybiórczą - Co Jest Grane - nie pożałujesz (wydanie warszawskie!!)
      i może WIK? Na pewno wrócisz tu, nie zobaczysz nawet ułamka atrakcji w czasie 2-
      3 dni.
      • Gość: kasialobby Re: przewodnik po W-wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 12:19
        Podoba mi się... :)
      • yavorius pyszne włoskie żarełko 29.12.05, 12:20
        Sąchocka 5 (Rakowiec)
      • sceptyk Oj nieladnie, data, nie krec Kasi w glowie 29.12.05, 13:01
        Przy Al. Ujazdowskich park nazywa sie Ujazdowski. Stoi tam co prawda pomnik
        Paderewskiego, ale na nazwe parku ten fakt wplywu nie ma. Natomiast park
        Skaryszewski nosi imie I. Paderewskiego.

Kasiu, uwazam, ze w pelni to mozesz jedynie mi zaufac. Tak, jak Zyzio to
        sugerowal.
    • blawatek33 Re: przewodnik po W-wie 29.12.05, 13:22
      A ha no i jesli wybierzesz sie do Warszawy na wiosne to jak znajdziesz chwile
      wpadnij zobaczyc najladniejszą i najzieleńszą dzielnicę Warszawy - Żoliborz.
      Koniecznie pochodź jego malowniczymi, spokojnymi uliczkami z unikatową
      zachowaną architekturą okresu międzywojennego, pójdź na Cytadelę, wstąp do
      odnowionego parku Żeromskiego, zobacz kościół Stanisława Kostki gdzie jest grób
      Popiełuszki, wybierz się do lasku Bielańskiego i do kościólka na Dewajtis (tam
      jest pochowany Staszic) a na koniec odpocznij na ławce w parku nad Kanałkiem:)))
      tam jest ładnie...
    • Gość: Zyzio Re: przewodnik po W-wie IP: 62.181.175.* 29.12.05, 13:40
      Kasiu, a czy ktos polecal Ci ogrody na dachach Biblioteki Uniwersytetu
      Warszawskiego? Wiosna jest tam najpiekniej

P.S. Bede czekal w bocznej alejce z Glosem Pomorza w reku.

--
      Mow mi Zyzio, mala
      • Gość: kasialobby Re: przewodnik po W-wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 14:30
        Hehe... Jasne, ale lepiej z "głosem szczecińskim". Bardzo chętnie skorzystam z
        opieki przewodnika :)
        Dziękuje wszystkim za tak aktywny udział. Cieszę się że można na Was polegać
        kochani warszwiacy!
        • Gość: gizmo Re: przewodnik po W-wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 12:27
          Jak zwykle złośliwi forumowiucze wprowadzają cię w błąd. Jedynym miejscem
          wartym odwiedzenia w Warszawie jest klub Le Madame. Kultura, rozrywka,
          historia, życie towarzyskie - to wszystko znajdziesz w tym wyjątkowym miejscu.
          • Gość: vortex Re: przewodnik po W-wie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 12:49
            gizmo wie co dobre. Tamze przygotowania do Manify, jedynej prawdziwie
            kosmopolitycznej impry w Kwak City. POLECAM
            Szerzej nt forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=289&w=37483431
            • warzaw_bike_killerz Re: przewodnik po W-wie 01.03.06, 13:00
              Gość portalu: vortex napisał(a):

> gizmo wie co dobre. Tamze przygotowania do Manify, jedynej prawdziwie
              > kosmopolitycznej impry w Kwak City. POLECAM
              > Szerzej nt forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=289&w=37483431

Wyjatkowo godny temat do przyszpilenia. A jaką ozywiona dyskusje wywolal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka