Gość: Jezus IP: *.aster.pl 12.01.06, 23:19 Mein Gott! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gregor TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!!!!!!! IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 12.01.06, 23:34 co to jest szkoła stolicy kraju, który jest członkiem UE, niby cywilizowanego? dość tego! szkoła publiczna powinna być świecka- anie miejsce odprawiania jakiś zabobonów!!!-jak w wyborach na prezydenta Warszawy nie wybierzemy normalnego człowieka - to ja stąd znikam, bo mam dośc zaścianku i prowincji kaczolandu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro67 Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! IP: *.adsl.proxad.net 13.01.06, 00:41 A moze troche wiecej rozsadku z obu stron? Po pierwsze slowo "zabobony" gdy sie mowi o czyjejsc modlitwie, nawej jesli kogos to mierzi, ale w ustach (podobno) oswieconego i europejskiego czlowieka jakos niepasuje. Po drugie, niech sie modli kto chce i gdzie chce, nawet na balu, jesli tak sobie chce, a chyba nikt dzieci innej religii do tego nie zmuszal i nie zmusi (parktykujacy muzulmanie na czas modlitwy padli by plackiem na podloge nie patrzac na inych i co by sie stalo?). A swoja droga taka nadinterpretacja (i to jest najbardziej odpowiednie slowo), i to tylko w Polsce, ogolnokoscielnych przykazan nie jest dla mnie ani uprawniona ani zbyt madra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... A MÓGŁ ZABRONIĆ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 10:28 nie doceniacie tolerancji proboszcza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody_junak modlitwa przed imprezą IP: *.crowley.pl 13.01.06, 10:35 wyobraźcie sobie jakąś imprezownię w Waszym mieście. tuż przed tym jak dj zacznie grać wszyscy wstaja i modlą się.. i tak co piątek w każdym klubie i dyskotece.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trud To dopiero początek. PiS nam jeszcze pokaże IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.01.06, 10:57 jak mamy żyć. Jeśli za cenę dekomunizacji mamy zapłacić zamordyzmem religijnym to ja dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
centrolew Religia powinna być wyprowadzona ze szkół! 13.01.06, 11:11 Tego typu akcje świadczą o jednym - miejsce religii jest w salkach katechetycznych, a nie w szkole. Nie rozumiem, na jakiej zasadzie Państwo opłaca kler za religijną indoktrynację?! A ten epizod z modlitwą w piątek przed imprezą... Szkoda słów! Za chwilę supermarkety będą musiały być zamykane w piątki, żeby ludzie nie myśleli o zakupach, tylko o modlitwie. Co za kraj...! Odpowiedz Link Zgłoś
yarecki21 religia w szkołach 13.01.06, 11:22 Niezależnie od tego w co kto wierzy, co poniekąd z czasem może sie zmieniac, to jednak uważam że religia w takiej postaci w jakiej jest obecnie, czyli zajecia dobrowolne (tak bylo u mnie w szkole), lub możliwość rezygnacji ale za to konieczność uczęszczania na etykę (jak jest w niektorych szkołach) to dobre rozwiazanie. Chrzescijanstwo czy by to sie wam podobało czy też nie jest fundamentalną częścią kultury polskiej, nie da się jej (kultury) w całości zrozumieć i zaakceptować nie wiedząc nic na temat chrzescijanstwa. Poza tym lekcje religii to coś innego niż chce część userów na tym forum, to nie ślepa indoktrynacja dzieci lecz NAUKA=PRZEKAZYWANIE WIEDZY, na temat Boga, tradycji i historii. Lekcje religii w szkołach dotyczą wielu kregow edukacyjnych - teologia, kulturoznastwo, etyka i historia. Nie da się poznawac tekstow kultury polskiej bez wiedzy na temat chrzescijanstwa! Sprobojcie zinterpretowac wiersze Herberta, Miłosza czy Kochanowskiego, bez oparcia w tradycji nauk polskiego chrzescijanstwa. Widze tu duży rwetes podniesiony zupełnie niesłusznie, tolerancja religijna i możliwość wyboru jest, a rolą Państwa jest zapewnić dzieciom takie wykształcenie ktore pozwoli im poruszać się w dorosłym świecie bez niepotrzebnych gaf i wpadek. btw nauka aż do poziomu szkoły średniej włącznie polega na ZDOBYWANIU wiedzy a nie jej interpretowaniu, tak więc rola Kościoła/Państwa w tym kontekscie jest przekazanie dostatecznej wiedzy mlodym ludziom, azeby juz jako dorosli byli w stanie dokonac swiadomego wyboru. Co do tematu - katechetka przesadzila. Musi byc rozgraniczenie pomiedzy życiem świeckim a duchowym. Skoro rodzice nie wyszli z takimi zastrzezeniami to jej glos wogole nie powinien byc brany pod uwage. Bylo to wykorzystanie autorytetu nauczyciela do realizacji partykularnych interesow swiatopogladowych tej katechetki. Musle że nalezy jej sie upomnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
almeraya Re: religia w szkołach 13.01.06, 11:38 2/3 tekstu wyśmienite, czuje się mądrośc i czucie duchowe, ale sama koćówka jest zaprzeczeniem tekstu powyżej...proszę poszukać tekstów z hasła almeraya...może się zrozumiemy. Jestem normalny. Drażni mnie głupota i brak rozwoju duchowego księży i świeckich, bogactwo i pazerność księzy i jeszcze większa moich znajomych, głupota i złe czyny księży i gorsze czyny świeckich, wypaczenia w nauczaniu religii, trumfalizm kościoła katolickiego i prawosławnej Rosji. A Bóg i miłość i normalność zawsze będzie BOGIEM NORMALNOSCI MIŁOSCI ZRODLEM DOBREGO WYCHOWANIA SZCZESCIA...jaka droga chociażby zdobywanie wiedzy a głębiej rozwój jakościowy osobistej MODLITWY...jak się człowiek nie modli - to zawsze JEGO CIEMNOGRÓD widać i czuć ...nawet w internecie...pozdrawiam i dzięki za nie liczne, jak na to miejsce słowa - na poziomie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucki Re: religia w szkołach IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 13.01.06, 12:27 Nie gniewaj się, ale większych pierdół tutaj nie przeczytałem. Bije na odległość od Ciebie dewocją, jeśli uważasz że tylko modlący się człowiek jest "pełnowartościowy". Ubóstwo intelektualne bije od Ciebie, a indoktrynacja kościelna wystaje Ci z butów. lucki Odpowiedz Link Zgłoś
pozlotemu [...] 13.01.06, 13:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazek Re: Maja juz mala Palestyne, Michnik szczesliwy IP: *.nat.p-s-inter.net 13.01.06, 13:46 kolego, najdalej na zachód to Ty byłeś chyba w Szcecinie. Żaden z setek moich przyjaciół na Zachodzie by się na to nie zgodził. Sęk w tym, że nawet im tego nie opowiem, bo w taką głupotę katechetki i proboszcza, a także w ogóle nastroju w Polsce, by nie uwierzyli. Oni cały czas myslą, że sie wygłupiam, jak im opowiadam, co sie w Polsce dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekp1 Re: Kazek z zachodu 13.01.06, 17:48 Gość portalu: Kazek napisał(a): > kolego, najdalej na zachód to Ty byłeś chyba w Szcecinie. > Żaden z setek moich przyjaciół na Zachodzie by się na to nie zgodził. Sęk w > tym, że nawet im tego nie opowiem, bo w taką głupotę katechetki i proboszcza, a > > także w ogóle nastroju w Polsce, by nie uwierzyli. Oni cały czas myslą, że sie > wygłupiam, jak im opowiadam, co sie w Polsce dzieje. Kazek : Na zachodzie jest wszystko co dobre i tam jest twoje miejsce, jeżeli wstydzisz się swojej ojczyzny -/tak naprawdę to powinieneś wstydzić się swojego "patriotyzmu"/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyś [...] IP: 213.199.238.* 05.02.06, 22:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
centrolew Religia w szkołach 13.01.06, 13:52 Problem w tym, że w miarę dobrze przygotowanych "nauczycieli religii" jest może z 20% ogólnej populacji katechetów, reszta to niestety amatorzy niepotrafiący nawiązać porozumienia z dziećmi i traktujący religię jako swoistą ideologię. Te 20% faktycznie może pomóc w rozumieniu polskiej kultury, problem w tych pozostałych 80% - ci ludzie nie są w stanie intelektualnie podołać temu zadaniu, na dodatek mieszają dziecom w głowach... w mojej ocenie światopogląd powinien być kształtowany przede wszystkim przez rodziców, ze wskazaniem na ojca. Co do "dowolności" uczęszczania na te zajęcia... zwłaszcza w mniejszych miastach i na wsiach jest to czysta teoria. Nawet jak rodzice mają inny światopogląd to ze względu na strach przed "ostracyzmem społecznym", czyli po prostu krytyką sąsadów, posyłają dzieci na religię. Wyjątek! Jedyny argument, który jestem w stanie zaakceptować to kwestia bezpieczeństwa dzieći - jeżeli dystans między szkołą a salką katechetyczną byłby zbyt duży i wiązałby się z poruszaniem się w pobliżu tras szybkiego ruchu, wtedy można zrozumieć konieczność lekcji religii w szkole... ale tylko wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: religia w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 17:33 A ja tylko czasami się dziwię, dlaczego tak wielu w naszym kraju oburza się na to, co dzieje się w Iranie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saskia Re: religia w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 11:44 Zgadzam się z Twoim zdaniem. Jest to jedyna (wśród obecnych w tej chwili komentarzy),moim zdaniem,rozsadna i wyważona opinia w tym temacie.Bez emocji. Jestem nauczycielką - polonistką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazek Re: religia w szkołach IP: *.nat.p-s-inter.net 13.01.06, 13:50 Ja też jestem polonistą. Zwracam Ci uwagę, że na lekcjach religii nie poznaje się wiedzy o religii (i jej bagażu kulturalnym, którego oczywiście nie neguję), ale wychowuje się religijnie, a to co innego. Pozdrawiam. Lekcji religii za pieniądze niewierzących podatników nie powinno być. A gdyby zaistniał podatek kościelny, to przekonalibyśmy się, jaki jest prawdziwy procent katolików w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: religia w szkołach IP: 65.94.189.* 13.01.06, 14:40 Moze jestem juz za stary 35lat, ale jakos tego wszystkiego nie trawie. W moich szkolnych czasach na religie chodzilismy do salki katechetecznyj najac przy tym ubaw. Nasz proboszcz nie robil zadnych problemow z balami szkolnymi niezaleznie od tego w jaki dzien wypadaly. I co najwazniejsze nikomu nie przychodzilo do glowy zeby go o zgode pytac. Szkola byla szkola a religia religia postepowac mielismy zgodnie z wlasnym sumieniem pamietajac o czekajacym nas rozliczeniu na koncu drogi. Tak nam ksiadz mowil i tego trzymam sie w moim doroslym zyciu. A ta katechetka przegiela szkola jest publiczna i nic jej do tego kiedy tam sie urzadza bale. Jesli jej to nie odpowiada niech idzie uczyc w jakiejs katolickiej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
almeraya Re: religia w szkołach 13.01.06, 14:42 Masz Pan racje, że lekcje religii nie uczą myślenia i refleksji...bo to budzi wątpliwości...a wątpliwości mogą być przeciwne wierze ale tak naprawde to doprowadzają do dojrzałej wiary i relacji osobistej z Bogiem. Co to jest wychowanie religijne, a co oznacza wychowanie świeckie, neutralne swiatopoglądowo - jeszcze takiego na swiecie nie było i nie będzie. Wychowanie człowieka i jego kultura to rozwój w ywmiarze fizycznym , psychiczny i duchowym. Nie uczyli tego na studiach polonitycznych czy w pedagogice. Przecież na religię chodzą dzieci rodziców - tych co chcą..więc ? Gdyby wiara i relacja osobista z Bogiem zależała od kasy - PŁYTKI TO CZLOWIEK - jak tak myśli, nawet wykształcony. Boże chroń wiary prostych ludzi. Procenty katolików to też nie wiara dojrzała czy dowód osobistej relacji z Bogiem. Życzę kształcenia chrześcijańskiego, wzrostu wiary i osobistej relacji z Bogiem. Czy ją Pan ma...ze słow Pana wynika PRÓZNIA I PUSTKA DUCHOWO_RELIGIJNA. Mądrości życzę .Pa ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: religia w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 12:39 no niestety, nie wysyłałeś widać dzieci na religię - moje dzieci uczyły się modlitw głównie oraz nietolerancji i chamstwa - na starszym synu ksiądz ćwiczył ciosy karate a do młodszego katechetka mówiła debilu i kretynie (miał świadectwo z czerwonym paskiem) też miałam nadzieję na naukę miłości bliźniego, miłosierdzia, tolerancji i wiary, osiągnęli skutek absolutnie odwrotny od zamierzonego! Odpowiedz Link Zgłoś
yarecki21 Re: religia w szkołach 13.01.06, 15:11 nie mam dzieci bo sam jestem dzieckiem ;] Odpowiedz Link Zgłoś
arturius_c Re: religia w szkołach 13.01.06, 13:16 "Lekcja religii = przekazywanie wiedzy?". To ciekawe... Jeśli w takim samym wykonaniu jak u tej nauczycielki, która twierdził, że Kolumb był Polakiem i że opłynął świat, to ja dziękuję. Jestem zwolennikiem usunięcia zajęć religii ze szkół - każdy powinien mieć swobodę wyboru, czy chce brać udział w takich zajęciach, czy też nie. Nie da się mówić o takiej swobodzie, jeśli lekcje te mają miejsce w szkole i bardzo łatwo jest sprawdzić kto w klasie nie chodzi na religię (patrz: izolacja i typowe okrucieństwo "dzieci katolickich" dla odmieńca). Jeśli już chcemy wprowadzić do szkoły jakieś zajęcia kształtujące światopogląd, to niech to będą podstawy filozofii - znajdziemy tu zarówno wartości chrześcijańskie, jak i inne, również uniwersalne. A na pewno takie zajęcia (w przeciwieństwie do religii) nauczą dzieci myśleć i poszerzą ich horyzonty (a przynajmniej u niektórych). Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: religia w szkołach 13.01.06, 16:20 A co te "okrutne" dzieci takiego robią? Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: religia w szkołach 13.01.06, 14:00 Widzisz, tylko problem w tym, że na lekcjach religii nie uczy się myślenia, tu przecież jest gotowa interpretacja wszystkiego co tej religii się tyczy. Ja chętnie pouczyłbym się w szkole(gdyby tak stał się sud i odmłodniałbym troszkę:), o kultach religijnych, ale o wszystkich najważniejszych i wyłożonych bezstronnie, bez założenia, że któryś jest prawdziwy a inne nie. Bez gotowej interpretacji. Bo to ce jest teraz to nie nauka, tylko indoktrynacja, a na to miejsca w szkole publicznej nie ma. yarecki21 napisał: > Niezależnie od tego w co kto wierzy, co poniekąd z czasem może sie zmieniac, to > jednak uważam że religia w takiej postaci w jakiej jest obecnie, czyli zajecia > dobrowolne (tak bylo u mnie w szkole), lub możliwość rezygnacji ale za to > konieczność uczęszczania na etykę (jak jest w niektorych szkołach) to dobre > rozwiazanie. Chrzescijanstwo czy by to sie wam podobało czy też nie jest > fundamentalną częścią kultury polskiej, nie da się jej (kultury) w całości > zrozumieć i zaakceptować nie wiedząc nic na temat chrzescijanstwa. Poza tym > lekcje religii to coś innego niż chce część userów na tym forum, to nie ślepa > indoktrynacja dzieci lecz NAUKA=PRZEKAZYWANIE WIEDZY, na temat Boga, tradycji i > historii. Lekcje religii w szkołach dotyczą wielu kregow edukacyjnych - > teologia, kulturoznastwo, etyka i historia. Nie da się poznawac tekstow kultury > polskiej bez wiedzy na temat chrzescijanstwa! Sprobojcie zinterpretowac wiersze > Herberta, Miłosza czy Kochanowskiego, bez oparcia w tradycji nauk polskiego > chrzescijanstwa. Widze tu duży rwetes podniesiony zupełnie niesłusznie, > tolerancja religijna i możliwość wyboru jest, a rolą Państwa jest zapewnić > dzieciom takie wykształcenie ktore pozwoli im poruszać się w dorosłym świecie > bez niepotrzebnych gaf i wpadek. btw nauka aż do poziomu szkoły średniej > włącznie polega na ZDOBYWANIU wiedzy a nie jej interpretowaniu, tak więc rola > Kościoła/Państwa w tym kontekscie jest przekazanie dostatecznej wiedzy mlodym > ludziom, azeby juz jako dorosli byli w stanie dokonac swiadomego wyboru. > > Co do tematu - katechetka przesadzila. Musi byc rozgraniczenie pomiedzy życiem > świeckim a duchowym. Skoro rodzice nie wyszli z takimi zastrzezeniami to jej > glos wogole nie powinien byc brany pod uwage. Bylo to wykorzystanie autorytetu > nauczyciela do realizacji partykularnych interesow swiatopogladowych tej > katechetki. Musle że nalezy jej sie upomnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: religia w szkołach 13.01.06, 16:22 Przecież na przykład na lekcjach fizyki i chemii też się podaje "gotową interpretację wszystkiego" o czym na nich mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: religia w szkołach IP: *.chello.pl 13.01.06, 14:53 NAUKA=PRZEKAZYWANIE WIEDZY tak? To ja ci powiem co się na religii w 50% szkół robi. (bo ja miałem farta w liceum ksiądż opowiadał o filozofii!!) A jest tak (to z podstawówki, i szkół do których chodzi mój brat) - wkuwanie wszelkich modlitw i formułek na pamięć, po czym odpowiedż w postaci recytowania (bezmyslnego) owych forumułek. Dobrze jest jeśli zamiast wkuwania wszelkich przykazań itd. jest sprawdzian ze znajomości pisma swiętego - to już jest sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: religia w szkołach 13.01.06, 15:38 Całkowicie się z takim postawieniem sprawy nie zgadzam: 1) Nauczanie religii to czysta indoktrynacja, równie dobrze można by nauczać każdej innej religii, np. muzułmańskiej i wszystkich do tego przymuszać. 3) Jeśli już miałoby coś być w zamian to nauka o kulturze, gdzie byłyby zagadnienia z filozofii, socjologii itp., ale tak jak to się robi w Stanach, nie jak my mieliśmy na studiach. W ten sposób mielibyśmy wykształconego człowieka, bez przymusowej indoktrynacji. O dobrowolności pobierania nauki religii w obecnym kształcie nie może być mowy. Ale cóż, żyjemy w katolandzie. Możemy co najwyżej zmienić kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: religia w szkołach 13.01.06, 16:24 Jeżeli nie ma dobrowolności, to na czym polega zmuszanie? Odpowiedz Link Zgłoś
bo_gusz Re: religia w szkołach 13.01.06, 16:50 --" Yarecki21 napisał: "Lekcje religii w szkołach dotyczą wielu kregow edukacyjnych -teologia, kulturoznastwo, etyka i historia." - Chyba żyjemy w różnych światach, w moim jest absolutnie inaczej. Reszta jest w innych postach, więc nie będę powtarzał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamajola Re: religia w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 17:20 yarecki21 napisał: > Niezależnie od tego w co kto wierzy, co poniekąd z czasem może sie zmieniac, to jednak uważam że religia w takiej postaci w jakiej jest obecnie, czyli zajecia dobrowolne (tak bylo u mnie w szkole), lub możliwość rezygnacji ale za to konieczność uczęszczania na etykę (jak jest w niektorych szkołach) to dobre > rozwiazanie. Gratuluję szkoły. Całkiem serio. W szkole mojego dziecka religia jest podobno nieobowiązkowa - ale: 1/ jest w środku dnia, między innymi lekcjami i jesli dziecko nie pójdzie na religię, to nie ma co ze sobą zrobić, bo akurat tego dnia biblioteka szkolna nieczynna, a świetlica tylko dla I-III; 2/ etyki nie ma i nie będzie ("tylko Pani stwarza problem" powiedziała dyrektorka, a inni rodzice dla świętego spokoju się nie angażowali); 3/nie chodzić "po prostu" sie nie da, bo to małe środowisko i inne dzieci przejawiają nie tyle brak tolerancji, co chamstwo; 4/ wychowawczyni na wywiadówce PUBLICZNIE pyta "dlaczego dziecko nie chodzi na religię?" >Chrzescijanstwo czy by to sie wam podobało czy też nie jest fundamentalną częścią kultury polskiej, nie da się jej (kultury) w całości zrozumieć i zaakceptować nie wiedząc nic na temat chrzescijanstwa. Jeszcze nie tak dawno w szkołach średnich było religioznawstwo. Poza tym lekcje religii to coś innego niż chce część userów na tym forum, to nie ślepa indoktrynacja dzieci lecz NAUKA=PRZEKAZYWANIE WIEDZY, na temat Boga, tradycji i historii. Lekcje religii w szkołach dotyczą wielu kregow edukacyjnych - teologia, kulturoznastwo, etyka i historia. Może w niektórych. W większości, zwłaszcza w małych miejscowościach uczą tego przedmiotu osoby kompletnie nieprzygotowane metodycznie, a często i merytorycznie, więc niestety jest to indoktrynacja i to jeszcze na bardzo niskim poziomie intelektualnym. Nie da się poznawac tekstow kultury polskiej bez wiedzy na temat chrzescijanstwa! Sprobojcie zinterpretowac wiersze Herberta, Miłosza czy Kochanowskiego, bez oparcia w tradycji nauk polskiego chrzescijanstwa. Widze tu duży rwetes podniesiony zupełnie niesłusznie, tolerancja religijna i możliwość wyboru jest, a rolą Państwa jest zapewnić dzieciom takie wykształcenie ktore pozwoli im poruszać się w dorosłym świecie bez niepotrzebnych gaf i wpadek. Ja rwetesu nie widzę, a co do źródeł kultury - mogą być nauczane nie na lekcjach religii, natomiast obecnie nasze Państwo ma to zupełnie w nosie. btw nauka aż do poziomu szkoły średniej włącznie polega na ZDOBYWANIU wiedzy a nie jej interpretowaniu, tak więc rola Kościoła/Państwa w tym kontekscie jest przekazanie dostatecznej wiedzy mlodym ludziom, azeby juz jako dorosli byli w stanie dokonac swiadomego wyboru. Właśnie, właśnie. Tylko jak mają się do tego OBOWIĄZKOWE prace np. z plastyki pt. "Eucharystia w moim życiu". Pomijając niestosowność samego żądania deklaracji światopoglądowych, czym to przecież jest, to jak się ma to miejsce do oceny z plastyki? > > Co do tematu - katechetka przesadzila. Musi byc rozgraniczenie pomiedzy życiem > świeckim a duchowym. Skoro rodzice nie wyszli z takimi zastrzezeniami to jej > glos wogole nie powinien byc brany pod uwage. Bylo to wykorzystanie autorytetu > nauczyciela do realizacji partykularnych interesow swiatopogladowych tej > katechetki. Musle że nalezy jej sie upomnienie. A mnie się zdaje, że upomnienie nie wystarczy. Należałoby raczej uświadomić ją (i to ostro), że się wtrąca do spraw, które nie powinny jej obchodzić. A co do meritum - to przykazanie brzmi: "W czasach zakazanych zabaw hucznych nie urządzać." Po pierwsze takimi czasami są Adwent i Wielki Post, a po drugie to raczej nie była HUCZNA zabawa, skoro przeznaczona dla dzieci z klas I-III. Mówią, że jak Pan Bóg chce kogoś pokarać, to mu rozum odbiera. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Religia powinna być wyprowadzona ze szkół! 13.01.06, 11:22 Moze mi ktos wyjasnic moj problem teologiczny? Mamy modlitwe przed i po jedzeniu, no bo spozywamy dary Boze. Nie rozumiem, dlaczego nie ma modlitwy przed i po seksie (malzenskim i bez prezerwatywy oczywiscie), kiedy jego owocem moze byc najwiekszy Dar Bozy - ludzkie zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
yarecki21 Re: Religia powinna być wyprowadzona ze szkół! 13.01.06, 11:23 jak to nie ma?? a modlitwa wieczorna i modlitwa poranna grzeszniku ;P ?? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Religia powinna być wyprowadzona ze szkół! 13.01.06, 11:24 No fakt, ale debil ze mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Religia powinna być wyprowadzona ze szkół! 13.01.06, 11:56 piwi77 napisał: > No fakt, ale debil ze mnie! A pewnie! Kto Ci broni modlić się przed, po, a nawet w trakcie? W końcu można to robić nawet na dwa głosy, także - śpiewająco. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Religia powinna być wyprowadzona ze szkół! 13.01.06, 13:05 Interesujace... Od koscielnych to sie mozna jednak duzo fajnych rzeczy dowiedziec... Odpowiedz Link Zgłoś
ira22 Re: Religia powinna być wyprowadzona ze szkół! 13.01.06, 12:15 Bo seks "po bożemu" to tylko w nocy? A jeśli ktoś kilka razy dziennie? W zbożnych celach oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Religia powinna być wyprowadzona ze szkół! 13.01.06, 12:37 Jezeli kilka razy dziennie, to znaczy, ze jednak nie w "zboznych celach". Bo niemozliwe jest aby z tego wyszlo kilka dzieci. A seks dla samej przyjemnosci, no nie ale przepraszam... A samo to, ze w dzien, to jezeli dobrze zrozumialem yareckiego, to modlitwa ranna robi za wieczorna i odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Religia powinna być wyprowadzona ze szkół! 13.01.06, 16:26 www.mateusz.pl/ksiazki/sexpch/ Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: Religia powinna być wyprowadzona ze szkół! 13.01.06, 14:08 :) Nie mogę się zgodzić niestety. Modlitwa poranna i wieczorna, nie jest w tej intencji:) yarecki21 napisał: > jak to nie ma?? > a modlitwa wieczorna i modlitwa poranna grzeszniku ;P ?? Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Religia powinna być wyprowadzona ze szkół! 13.01.06, 16:27 Intencja może być dowolna, byle godziwa. I nie ma co się uśmiechać. Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: Religia powinna być wyprowadzona ze szkół! 13.01.06, 11:46 Bredzisz, kto nie chce nie posyla dzieci na katecheze i szlus, wiec gdzie tu widzsz indoktrynacje ? Malo pamietaz, bo ja juz jedna indoktrynacje przezylem : ateistyczna za sp. PRL! Wtedy nikt nie dawal wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
nieprawomyslny Re: Religia powinna być wyprowadzona ze szkół! 13.01.06, 12:08 euro67 napisał: Malo pamietaz, bo ja juz jedna indoktrynacje przezylem : > > ateistyczna za sp. PRL! Wtedy nikt nie dawal wyboru. --hmm PRL z calym swoim debilizmem dawal jednak w tej sferze wybor- mogles chodzic na religie do kosciola, mogles chodzic na msze itp. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Religia powinna być wyprowadzona ze szkół! 13.01.06, 16:28 Przecież teraz też można. Odpowiedz Link Zgłoś
nieprawomyslny Re: Religia powinna być wyprowadzona ze szkół! 13.01.06, 17:05 z2006 napisał: > Przecież teraz też można. --tak ale ja odpisalem na twierdzenie ze za prl nie mozna bylo chodzic na religie. W rzeczywistosci mnostwo prominentnych komuchow wysylalo0 swoje dzieci na religie i do poslugi, ba sami czesto byli ministrantami. pzpr i kosciol tylko na pokaz byly wobec siebie wrogie, w rzeczywsitosci mieli niezly deal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucki Re: Religia powinna być wyprowadzona ze szkół! IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 13.01.06, 12:29 Mówisz to z praktyki czy bzdur, które można zasłyszeć o tej niby swobodzie wyboru? Masz dziecko w szkole i wiesz jak jest rozwiązany problem religii w szkole? Wiesz co robią w tym czasie dzieci, które nie chcą na tę religię uczęszczać? Jak nie wiesz, to dowiedz się. Przestaniesz wtedy głosić te populistyczne slogany biorące w obronę religię w szkole. lucki Odpowiedz Link Zgłoś
yarecki21 Re: Religia 13.01.06, 12:39 1. uczestnictwo w religii jest dobrowolne 2. jesli rodzice decyduja że ich dziecko nie bedzie chodzic na religie: a)wczesniej konczy zajecia, poznij konczy zajecia lub b)ma etyke Odpowiedz Link Zgłoś
wladbaran21 Re: Religia 13.01.06, 13:50 Piękna teoria. Niestety praktyka pokazuje co innego. Mój syn w pierwszej klasie musi chodzić na 2 lekcje religii, które: - są w środku zajęć - nie ma etyki(za drogo dla szkoły żeby zatrudnić osobę do prowadzenia zajęć) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Religia 13.01.06, 14:24 zgłoś ten problem w kuratorium :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Lekcje religii są dobrowolne czy obowiązkowe? 13.01.06, 14:08 yarecki21 napisał: > 1. uczestnictwo w religii jest dobrowolne W liceum! W podstawówce i gimnazjum chyba nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yarecki Re: Lekcje religii są dobrowolne czy obowiązkowe? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.06, 15:05 zawsze dobrowolne. jak szkołe nie stac na nauczycielke etyki to niech tak zbuduje plan żeby religie byly na poczatku lub na koncu. To co opisuje to tylko praktyka bo tylko w tej materii moje wypowiedzi nie bedą bezmyslna paplaniną. Wiec wiem że wszystko da sie pogodzic. Jesli nie to wina tych co plan ukladali. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Lekcje religii są dobrowolne czy obowiązkowe? 13.01.06, 15:45 I tylko po jaką cholerę ta cała indoktynacja w szkole? Dlaczego za państwowe pieniądze mamy uczyć tych całych historyjek. Gdyby to o to tylko chodziło. Tu wciera się młodym ludziom rzeczy, które potem muszą wołem wyciągać gdy dorosną. Nie dość tego: religia w przedszkolu, gdzie dziecko jest bezbronne. To największy skandal. Powinno być tak jak we Francji: na religię chodzi ten kto rzeczywiście chce w dni wolne od nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Lekcje religii są dobrowolne czy obowiązkowe? 13.01.06, 16:30 japico napisał: > I tylko po jaką cholerę ta cała indoktynacja w szkole? Dlaczego za państwowe > pieniądze mamy uczyć tych całych [...]. To obraza uczuć religijnych. > > Powinno być tak jak we Francji: na religię chodzi ten kto rzeczywiście chce w > dni wolne od nauki. I potem dojrzali już ludzie nie mają poczucia grzechu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: Religia powinna być wyprowadzona ze szkół! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 11:48 Ludzie, gdzie my żyjemy... co za ciemnogród. Wszystko rozumiem, religia religią, ale wszystko w pewnych rozsądnych granicach. Jeśli juz jest religia w szkole to niech sobie jest, ale bez przesady. piątek to jest dzien taki sam jak każdy inny. Jak ktoś chce manifestować swoją religię to prosze bardzo, ale nie może być tak ze komuś coś się narzuca z góry. To wolny kraj Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Religia powinna być wyprowadzona ze szkół! 13.01.06, 11:58 Gość portalu: rr napisał(a): > nie może być tak ze komuś coś się narzuca z góry. To wolny kraj Czyżby? No, może... Jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Religia powinna być wyprowadzona ze szkół! 13.01.06, 16:31 W piątek Pan Jezus umarł za nasze grzechy. Odpowiedz Link Zgłoś
zupagrochowa1 Re: Religia powinna być wyprowadzona ze szkół! 13.01.06, 13:13 Jako dizecko chodzilam na religie do salek katechetycznych przy kosciele, pozniej, w starszej podstawowce, przeniesiono ja do szkol. Znacznie ucierpiala na tym ta swoista magia, na ktora skladal sie zapach salek, plastikowe reklamowki z zeszytem do religii w srodku, osoby z sasiednich szkol, intymnosc nauki - swiadomosc, ze jest to specjalna nauka, nie tylko jeden z przedmoiotow szkolnych. Po przeniesieniu religii do szkol ten czar prysl, z dwoch godzin w tygodniu zrobila sie jedna. To tak na marginesie, bo nie to zawaza na mojej opinii ze religii w szkolach byc nie powinno. Bo co w takim razie z uczniami innych wyznan, zwlaszcza kiedy przedmiotu "Etyka" pawie nigdzie nie ma? Incydent opisany w Gazecie (o ile nie jest przejaskrawiony) nie powinien w ogole miec miejsca. Jezeli katechetka miala jakies zastzrezenia, powinna je przedsatwic tylko i wylacznie swoim uczniom (odpowiednio je motywujac). Pomijajac fakt, ze dla praktykujacego katolika "zamiana" postu na modlitwe jest nie do przyjecia, bo nie o to w poszczeniu chodzi. Post sluzy zadumie, a nie odklepaniu paciórka i jazda w tany. Wiara tej katechetki bazuje widocznie na formie, nie na tresci. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Religia powinna być wyprowadzona ze szkół! 13.01.06, 16:33 Ja zrozumiałem komentowany artykuł tak, że to ksiądz proboszcz dał taki warunek dyspensy, zapewne zgodnie z prawem kanonicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Religia powinna być wyprowadzona ze szkół! IP: *.sympatico.ca 13.01.06, 15:54 No wlasnie, centrolew,co komu przeszkadzala katecheza przy kosciolach po lekcjach w szkole?Mnie absolutnie nie, chodzil kto chcial i kiedy chcial.Od samego poczatku nie podobal mi sie ten pomysl.Nauka o innych religiach i owszem niech dzieciaki i mlodziez zapoznaja sie ze sa inne religie na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: To dopiero początek. PiS nam jeszcze pokaże 13.01.06, 11:43 jaki zamordyzm? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: def Re: modlitwa przed imprezą IP: *.7.62.81.cust.bluewin.ch 13.01.06, 11:03 Nie wszyscy, tylko ewentualnie Ci dla ktorzy uwazaja sie za wierzacych i praktykujacych zgodnie z zalecaniemi kosciola. Nie jestes wierzacy, albo uwazasz, ze zakaz tego nie dotyczy i nie masz potrzeby proszenia o dyspense. Poza tym nikt nie kaze demostracyjnie modlic sie na imprezie. Gość portalu: mlody_junak napisał(a): > wyobraźcie sobie jakąś imprezownię w Waszym mieście. tuż przed tym jak dj > zacznie grać wszyscy wstaja i modlą się.. i tak co piątek w każdym klubie i > dyskotece.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja tylko pytam A co byś powiedział gdyby rabin IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.01.06, 11:09 zgodził się na bal w sobotę, ale tylko o ile dzieci zmówią modlitwy żydowskie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adomas Re: A co byś powiedział gdyby rabin IP: *.chello.pl 13.01.06, 11:11 Szabat zaczyna sie w piątek o zachodzie słońca, kończy w sobotę o zachodzie słońca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: def Re: A co byś powiedział gdyby rabin IP: *.7.62.81.cust.bluewin.ch 13.01.06, 11:42 Ale rabin (podobnie jak proboszcz) poprosilby to tylko dzieci zydowskie. Bo innych to nie dotyczycy ani rabin, ani zakaz ani modlitwa za dyspense. Gość portalu: Ja tylko pytam napisał(a): > zgodził się na bal w sobotę, ale tylko o ile dzieci zmówią modlitwy żydowskie? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: A co byś powiedział gdyby rabin 13.01.06, 11:44 a kto się pytał proboszcza? wierzący czy niewierzący? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: A co byś powiedział gdyby rabin 13.01.06, 12:03 Gość portalu: Ja tylko pytam napisał(a): > zgodził się na bal w sobotę, ale tylko o ile dzieci zmówią modlitwy żydowskie? Dokładnie to samo! Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: A co byś powiedział gdyby rabin 13.01.06, 15:46 A po co jakiekolwiek modlitwy? Wszystko jedno jakiego klechy? Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: A co byś powiedział gdyby rabin 13.01.06, 16:36 japico napisał: > A po co jakiekolwiek modlitwy? www.newadvent.org/cathen/12345b.htm Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: modlitwa przed imprezą 13.01.06, 12:02 Gość portalu: def napisał(a): > > nikt nie kaze demostracyjnie modlic sie na imprezie. A mnie się wydawało, że księdzu proboszczowi właśnie o to chodziło. I dopiero p. dyrektor zaproponowała katechetce odbyć te modły na lekcji religii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vood00 Re: modlitwa przed imprezą IP: *.dialup.mindspring.com 17.01.06, 00:17 smutne to, gdy ludzie zamiast wierzyc w boga wierza w proboszcza albo biskupa, albo papieza.. zalezy na co kogo stac intelektualnie albo co gorsza finansowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kudłatek Re: modlitwa przed imprezą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 13:56 bingo!!! i o to chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAM Re: modlitwa przed imprezą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 14:57 Modlą się ludzie w czasie mszy związanej ze ślubem a potem jest wielka zabawa weselna i nikomu nie przeszkadza to, że się pomodlił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody_junak p.s. IP: *.crowley.pl 13.01.06, 10:39 a swoja drogę widzę tu dużą niekonsekwencje Kościoła. z jednej strony znoszą post w wigilię łamiąc polska tradycję (dobrze, że jednak od nas zależy wykonanie jej w swoich domach), a z drugij w każdy piatek post i zakaz balowania.. Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: p.s. 13.01.06, 11:05 mieszasz tradycje z przykazaniem. Inna sparwa jest jego interperetacja zawezajaca lub rozszerzjaca, a wtym przypadku nadinterpretacja. Uwazama ze sparwa jest glupio rozdmuchana i nie warta swoeczki. Kto che modlic sie niech sie modli, a kto nie to nie , to nie to demokracja? Odpowiedz Link Zgłoś
yarecki21 Re: p.s. 13.01.06, 11:21 nie demokracja = RZĄDY ludu <- nazwa ustroju dlaczego wszyscy, absolutnie wszyscy, czy by temat dotyczył nauki religii w szkołach czy wzrostu cen benzyny czy huraganow na Florydzie, pisza o demokracji??!? ide sie demokratycznie wyprożnić w moim demokratycznym Włodzimierzu Cimoszewiczu (WC) Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: p.s. 13.01.06, 16:38 Uważam, że mimo wszystko pan Cimoszewicz zasługuje na jakiś poziom szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: A MÓGŁ ZABRONIĆ 13.01.06, 11:42 no i co z tego że by zabronił? rozsądku trochę. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
arturius_c Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! 13.01.06, 13:09 Taka sytuacja zdecydowanie nie powinna mieć miejsca. Już dawno minęły czasy, w których Kościół wtrącał się do tych spraw ludzkiego życia, które nie powinny go obchodzić. Żal mi przede wszystkim tych dzieci, bo wiele z nich mogło sobie w pamięci zakarbować, że w piątki nie wolno się bawić. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! 13.01.06, 16:40 Kościół powołany jest do zbawienia całego człowieka, więc interesuje się wszystkimi aspektami jego życia. Piątek to dzień szczwególny, bo w piątek Pan Jezus umarł za nasze grzechy. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! 13.01.06, 16:51 Ty co ?jaki piątek ,co jest w piatek ??Niedziela to sie liczy dzien wypłaty ,dla twojego kosciołu liczy sie nie cały człowiek tylko jego cały zasiłek pogrzebowy, a od niedawna i całe becikowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twoja_stara Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! IP: *.nyc.res.rr.com 13.01.06, 14:35 Niech mi tu xionc nie wyjezdza z cywilizacja i oswieceniem ! Przemoc i terror religijny odbije sie na xiendza firmie i zarobkach przedzej niz pozniej. Polska JEST krajem wyznaniowym i wlasnie xionc powinien dazyc dla wlasnego dobra by byla krajem swieckim. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! 13.01.06, 16:41 Jaka przemoc? Jaki terror? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 10:54 A jedż sobie gdzie chcesz, bez Ciebie Polska nadal będzie istnieC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! IP: 157.25.9.* 13.01.06, 10:58 no cóż, ciemnogród zostanie wreszcie sam sobie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: znikaj... IP: 157.25.9.* 13.01.06, 11:00 a Ty byś wziął się do odbudowy tego kraju, żeby Twoje dzieci tak nie musiały pisać na tym forum precz z ciemnogrodem.. Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! 13.01.06, 11:06 Gość portalu: gregor napisał(a): > co to jest szkoła stolicy kraju, który jest członkiem UE, niby cywilizowanego? > dość tego! szkoła publiczna powinna być świecka- anie miejsce odprawiania jakiś > > zabobonów!!!-jak w wyborach na prezydenta Warszawy nie wybierzemy normalnego > człowieka - to ja stąd znikam, bo mam dośc zaścianku i prowincji kaczolandu!!! polska jest krajem katolickim ,czy to wam lewacka brać się podoba czy nie ,polacy to katolicy,czerwonych zapraszamy do moskwy ,pa Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! 13.01.06, 11:31 katolicy do watykanu precz z Polski, Katolicka chyba tylko z hasła.. Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! 13.01.06, 11:44 To juz bylo w PRL i jest ciagkle w Chinach i KRLD. Brawa za lewicowy szacunek dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! 13.01.06, 11:48 mam dość sponsorowania z moich podatków zabobonów, to wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! 13.01.06, 11:49 a ja mam dosc finasowania z moich podatkow np. SLD i SDPL (dotacja dla partii) i co??? I nic! Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! 13.01.06, 12:02 nie widzisz różnicy pomiędzy religią a polityką ????? ja też nie mam ochoty sponsorować pisuara ale jest demokracja, więc siedzę cicho.. a religia to coś całkowicie odrębnego... "cesarzowi co cesarskie a bogu co boskie", albo jakoś tak ;) Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! 13.01.06, 14:36 uważaj, bo ktoś może mieć sponsorowania ateistów, którzy _wierza_ że Boga nie ma :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! 13.01.06, 16:42 4g63 napisał: > mam dość sponsorowania z moich podatków [...], to wszystko To obraza uczuć religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! 13.01.06, 17:44 z2006 napisał: > 4g63 napisał: > > > mam dość sponsorowania z moich podatków [...], to wszystko > To obraza uczuć religijnych. Z mojej strony też możesz czuć się urażony, mam podobny pogląd jak 4g63, z tymże nie wysyłałbym nikogo nigdzie, ale postawił na wolność- kto komu broni wysłać dzieci do szkoły wyznaniowej? A w szkołach publicznych pełna neutralność światopoglądowa... Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! 16.01.06, 18:20 rafvonthorn napisał: > Z mojej strony też możesz czuć się urażony, mam podobny pogląd jak 4g63, z > tymże nie wysyłałbym nikogo nigdzie, ale postawił na wolność- kto komu broni > wysłać dzieci do szkoły wyznaniowej? A w szkołach publicznych pełna > neutralność światopoglądowa... tak wiec wyluzuj, bo tzw. neutralność światopoglądowa to też jest światopogląd ;) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yls Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! IP: *.lodz.msk.pl 13.01.06, 11:45 m15 napisał: polska jest krajem katolickim ,czy to wam lewacka brać się podoba czy > nie ,polacy to katolicy,czerwonych zapraszamy do moskwy ,pa hej, m15, 15 to twoj wiek czy IQ?? stawiam na to drugie. Polska nie jest krajem katolickim, co najwyżej jest krajem którego większość mieszkańców to katolicy. Poza tym czy naprawdę nie jesteśćie w stanie zrozumieć (wy=katolicy) że jak ktoś nie jest katolikiem to niekoniecznie musi być od razu "czerwony"? Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! 13.01.06, 11:48 A moze jednak nawet w Polsce mozna nie byc katolikiem i miec troche szacunku nawet dla katolikow? Po przeczytaniu postow na forum jednak w to watpie. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! 13.01.06, 12:04 pewnie moich, miałbym szacunek dla wiary katolickiej, gdyby jej historia i działania doczesne opierały się na tym co głosi a nie na barbarzystwie mordzie, i złodziejstwie w imię ... wszelkiej dobroci - boga..... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! 13.01.06, 12:09 Gość portalu: yls napisał(a): > > Poza tym czy naprawdę nie jesteśćie w stanie zrozumieć (wy=katolicy) że jak ktoś > nie jest katolikiem to niekoniecznie musi być od razu "czerwony"? Nie są. Za tępi. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! 13.01.06, 13:36 m15 napisał: > polska jest krajem katolickim ,czy to wam lewacka brać się podoba czy > nie ,polacy to katolicy,czerwonych zapraszamy do moskwy ,pa Polska NIE jest krajem katolickim (czytaj Konstytucje). I nigdy nie bedzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critic Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! IP: 150.254.90.* 13.01.06, 13:42 Nigdzie nie jest napisane, że Polska jest państwem wyznaniowym, więc nie wyskakuj z takimi tekstami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! IP: *.generacja.pl 13.01.06, 13:55 Bzdura, Polska nie jest krajem katolickim i Polacy to nie są katolicy. Oni udają z rozpaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xtg Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 11:23 To znikaj Odpowiedz Link Zgłoś
almeraya Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! 13.01.06, 11:28 ..i gdzie znikniesz. Do Unijnego ciemnogrodu w Belgii czy Holandii. Mądrośc cywlizacji i kultury człowieka mierzy się jego umiejętnością rozwoju całej osobowości człowieka ( fizycznej, psychicznej i duchowej ..czyt, religijnej ). Katechetka ma racje,mądrośc i rozwaga rodziców wskazana, głos proboszcza , można się bawić - dyspenza - też na miejscu. Dyspensa i po problemie. Ona jest uwarunkowana kochani tzw. "niedzielni, nominalni i z papierka katolicy" z zadośćuczynieniem..a wiec modlitwa. Wszystko jest poukładane od strony wiary i duchowości. Natomiast odezwał się głosy Braku chrześcijańskiego wychowania religijnego, braku wiedzy i doświadczenia Boga i wiary...szkoła świecka... TAK, ale jej źródło, w Koćiele i wierze...gdyby nie wira i Kościół kilkaset lat temu...dzisiaj bylibyście nieukami i barbarzyńcami. Bóg, wiara, Kościół były u źródeł szkolnictwa i edukacji. CO NIEKTórzy z rodziców i dyrektorów zakończyli edukację religijną na etapie szkoły podstawowej i pożegnali się z kościołem w "uroczystym sakramencie bierzmowania zwanym uroczystym pożegnaniem z kościołem...oby nie z Bogiem...choć często tak bywa. Co do muzułmanów i żydów hm...często bywam na południu Hiszpanii wsród tych wyznawców i potrafimy RAZEM się modlić. I często gdy widzę na dywaniku modlącego się muzli - cieszy mnie to i sam w sercu oddaje cześć Bogu Jedynemu. Nie rób więc w sobie i wokół siebie z twoich braków edukacji religijnej - OSOBISTEGO ZACOFANEGO CIEMNOGRODU...bo aż go czuć przez łacza internetowe. Mądrości życzę... Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! 13.01.06, 11:35 gdyby nie wiara i kościół, dzisiaj byśmy byli na wyższym etapie rozwoju..., bo kościół mówi przecież że nie ważne jest życie na ziemi...., i stąd wynika to zacofanie, teraz katolicy to barbarzyńcy, nie zauważyłaś/eś?? pozatym to rozgrzeszanie - ............. przecież gdyby katolik nie mógł się wyspowiadać, to by miał na sumieniu cały czas to co zrobił źle, a tak.... pójdzie do księdza, i grzechu nie ma..... znowu dobry, jak nowo narodzony heh.. bezsens totalny precz z ciemnogrodem... Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! 13.01.06, 16:46 4g63 napisał: > gdyby nie wiara i kościół, dzisiaj byśmy byli na wyższym etapie rozwoju..., bo > kościół mówi przecież że nie ważne jest życie na ziemi...., Tak ci się wydaje? To co dokładnie mówi - zacytuj... i stąd wynika to > zacofanie, teraz katolicy to barbarzyńcy, nie zauważyłaś/eś?? > pozatym to rozgrzeszanie - ............. > przecież gdyby katolik nie mógł się wyspowiadać, to by miał na sumieniu cały > czas to co zrobił źle, a tak.... pójdzie do księdza, i grzechu nie ma..... > znowu dobry, jak nowo narodzony heh.. www.mateusz.pl/ksiazki/js-pn/js-pn_30.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critic Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! IP: 150.254.90.* 13.01.06, 13:47 "Pożegnali się z kościołem" po bierzmowaniu. Niestety, tylko ci nieliczni rozsądni. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! 13.01.06, 16:47 To bezbożność jest głupotą. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: TO JEST SKANDAL!!! -SZKOŁA MA BYĆ ŚWIECKA!!!! 13.01.06, 16:57 Bezboznosc jest głupotą ,a ty wiesz jak ci słudzy szatana dorwali sie do władzy dzieki umiłowaniu pokoju ??,czy tez za sprawą wojen ,krwi i przemocy,a czy synowie koscioła nie byli niejednokrotnie najwiekszymi mordercami w histori Jak np Rzymski Katolil Adolf Hitler Odpowiedz Link Zgłoś
sklis Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w szkole 12.01.06, 23:40 To jest ewidentne naruszenie prawa do wolności wyznania i próba brutalnej indoktrynacji dzieci! Na jakiej podstawie zasady jednej religii mają być narzucane wszystkim? Nie dajmy się zwariować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceek Re: Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w s IP: 212.160.172.* 13.01.06, 08:37 A w którym miejscu w tym artykule przeczytałeś, że ktoś chciał wszystkim narzucać zasady jednej religii? Sprawa zamyka się w kręgu osób uczęszczających na religię, dla których piątek jest dniem upamiętniającym śmierć Zbawiciela w którego wierzą. I jest to prywatna sprawa między nimi i ich Kościołem. I bardzo nie na miejscu jest krytykować zasady według których postępują - dokładnie tak samo jakbyś chciał zmusić Żyda do zjedzenia niekoszernego jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w s IP: 157.25.9.* 13.01.06, 10:42 a w tym miejscu, że Katechetka szantażem chciała zmusić dzieci innych religii do modlitwy katolickiej... ale niby z jakiej racji katolickiej? a nie np żydowskiej? tego nie wiem, może jest katoliczką?:) ale czy katoliczka powinna nauczać religii w szkole?? religia to przedmiot który powinien uczyć o religiach i wyznaniach na świecie. a nie o bogu katolickim... precz z ciemnogrodem! Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w s 13.01.06, 11:09 bredzisz, religia to nie nauka o religi ale katecheza, to co innega, a chodzi kto chce i to jest demokracja, za komuny czesto nie wolno bylo nawet chodzic na katecheze w kosciele i wlasnie to ci sie podobalo? W innych krajach Niemcy, Austria, Alzacja z Lotaryngia, Luxemburg etc jest podobnie i co ciemnogrod? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bednarz Chodzi kto chce? To mit. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.01.06, 11:17 Moje dziecko nie chce na to chodzić, ja mam tylko więcej z nim kłopotów bo muszę mu odkręcać wepchnięte w głowę idiotyzmy (np. "ludzie niewierzący nie są w pełni ludźmi" - to zresztą tylko powtarzany przez katechetkę cytat z bardzo znanego biskupa). Niestety od czasu jak o rok wyżej dzieci znęcały się nad kolegą z klasy za to że nie chodzi na religię, nie będę eksperymentował. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Chodzi kto chce? To mit. 13.01.06, 11:48 nie, to Twoje prawo. Jesli nie chcesz z niego skorzystać to sorry, ale na siłłę nikt Cie nie bedzie uszczęśliwiał Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critic Re: Chodzi kto chce? To mit. IP: 150.254.90.* 13.01.06, 13:52 Oczywiście! Zakładam, że nigdy nie widziałeś dzieci dręcząceych kolegę z klasy tylko dlatego, że jest ateistą? W takim razie dużo się jeszcze musisz nauczyć. Dziciarnia potrafi być okrutna z dużo błahszych powodów (całe szczęście, że nie mają zbyt dużych możliwości manifestowania tego okrucieństwa). A potem wyrastają z nich tacy "cudowni katolicy" jakich przykłady mamy mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Chodzi kto chce? To mit. 13.01.06, 14:41 Gość portalu: Critic napisał(a): > Oczywiście! Zakładam, że nigdy nie widziałeś dzieci dręcząceych kolegę z klasy > tylko dlatego, że jest ateistą? przyznaję, nie widziałem. Ale nie wykluczam że takie coś może zajść na zasadzie podobnej do znęcania się nad grubym kolegą. Jest to problem wychowawczy, nie religijny Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Chodzi kto chce? To mit. 13.01.06, 16:49 Gość portalu: Bednarz napisał(a): > Moje dziecko nie chce na to chodzić, ja mam tylko więcej z nim kłopotów bo > muszę mu odkręcać wepchnięte w głowę idiotyzmy (np. "ludzie niewierzący nie są > w pełni ludźmi" - to zresztą tylko powtarzany przez katechetkę cytat z bardzo > znanego biskupa). Z którego? Podaj źródło. Niestety od czasu jak o rok wyżej dzieci znęcały się nad > kolegą z klasy za to że nie chodzi na religię, nie będę eksperymentował. W jaki sposób się znęcały? Odpowiedz Link Zgłoś
evitta1 Re: Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w s 13.01.06, 11:25 tez tak uwazam jeśli juz to w szkole powinien byc przedmiot o nazwie religioznastwo czy jakkolwiek on miałby sie nazywać Odpowiedz Link Zgłoś
zupagrochowa1 religioznastwo 13.01.06, 13:30 evitta1 napisała: > tez tak uwazam jeśli juz to w szkole powinien byc przedmiot o nazwie > religioznastwo czy jakkolwiek on miałby sie nazywać Tez tak mysle. Ktos powyzej napisal ze bez zrozumienia religii katol. trudno jest np. zrozumiec tworczosc wielu pisarzy polskich; jednak zeby przyblizyc ta religie przedmiot RELIGIOZNASTWO uwazam za wystarczjaaco dobry. ps. Nauka religii (katolickiej) w dziecinstwie wpajala we mnie postawowe zasady moralne i milosc blizniego. Jestem za to Kosciolowi bardzo wdzieczna. Nie uczono (jakies parenascie lat temu przynajmniej) polityki, nie wypowiadano sie ABSOLUTNIE zle na temat innych wyznan... Konfrontacja tego z podstawami Rydzykologii wywolala zas wielka schizme w mojej duchowosci i w efekcie obalenie autorytetu Kosciola (bo jak mogl on przyzwolic przez tak dlugi czas na bezkarne szerzenie nienawisci) Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: religioznastwo 13.01.06, 13:46 A mnie w dziecinstwie na religii (wtedy jeszcze w salkach parafialnych) uczono na pamiec calego katechizmu. Wybilo mi to skutecznie z glowy te kuglarska sztuke. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: religioznastwo 13.01.06, 16:52 Z powodu działalności jednego księdza nie warto odchodzić od wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w s 13.01.06, 11:47 Gość portalu: 4g63 napisał(a): > a w tym miejscu, że Katechetka szantażem chciała zmusić dzieci innych religii > do modlitwy katolickiej pierwsze słyszę... gdzieś Ty to wyczytał(a)? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w s 13.01.06, 11:55 między wierszami... łosiu Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w s 13.01.06, 13:00 a to gratulacje w takim razie :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w s 13.01.06, 13:49 No, straszenie wiecznym ogniem to chyba jednak szantaz... Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w s 13.01.06, 14:45 piwi77 napisał: > No, straszenie wiecznym ogniem to chyba jednak szantaz... nie, to wyjaśnianie konsekwencji grzesznego (w sensie grzechu ciężkiego) zachowania dla ludzi wierzących :) co do reszty: "Katechetka oznajmiła dzieciom, że w piątki nie można urządzać zabaw, bo byłoby to złamaniem kościelnych przykazań." i jakoś nie widać siarkowych dymów ni kadzi z bulgocacą smołą :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w s 13.01.06, 12:18 Gość portalu: 4g63 napisał(a): > > religia to przedmiot który powinien uczyć o religiach i wyznaniach na świecie. > a nie o bogu katolickim... Mylisz się. To, co zdefiniowałeś powyżej, to religioznawstwo. Natomiast lekcje religii to właśnie z definicji polegają na praniu mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w s 13.01.06, 13:41 Alez wy katolicy jestescie antysemitami! Niby wam slodycz cieknie z ust, ale Zydowi zawsze musicie dolozyc... Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w s 13.01.06, 16:58 Na przykład ja jestem katolikiem, a gdzie u mnie widzisz chęć dołożenia Żydom? Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w s 13.01.06, 11:07 bredzisz jak tow. Kiliszko! nadgorliwosc siostry dotyczy dzieci z katechezy a nie wszystkich, jesli twoje na katecheze nie chodza to gdzie problem, jesli chodza to po co pyszczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
ute_ute Re: Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w s 13.01.06, 12:51 euro67 napisał: > nadgorliwosc siostry dotyczy dzieci z katechezy a > nie wszystkich, jesli twoje na katecheze nie chodza to gdzie problem, jesli > chodza to po co pyszczysz? tej pani od katechezy chodziło nie o uczestnictwo dzieci katolików w balu - proszę o to cytat: "Katechetka oznajmiła dzieciom, że w piątki nie można urządzać zabaw, bo byłoby to złamaniem kościelnych przykazań." chodziło o samą organizację, katechetka przytomnie stwierdziła, że jeżeli zakaz dotyczy powiedzmy około 80% dzieci to i tak z imprezy nici, z tych (cały czas w założeniu) 20% to raczej wodzireja by nie opłacili... trochę to smutne, bo chodzi o maluchy w wieku 7-9 lat... może niech się wszyscy dorośli skupią na zabawach w sejmie, a dzieciom niech dadzą spokój, żeby sobie maluchy chociaż kilka lat pożyły bezstresowo... Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w s 13.01.06, 13:02 ute_ute napisała: > euro67 napisał: > > > nadgorliwosc siostry dotyczy dzieci z katechezy a > > nie wszystkich, jesli twoje na katecheze nie chodza to gdzie problem, jes > li > > chodza to po co pyszczysz? > > tej pani od katechezy chodziło nie o uczestnictwo dzieci katolików w balu - > proszę o to cytat: "Katechetka oznajmiła dzieciom, że w piątki nie można > urządzać zabaw, bo byłoby to złamaniem kościelnych przykazań." nie powiedziano gdzie takie zdanie wyraziła ani do kogo mówiła... czyżby spędziła wszystkich uczniów na korytarz i tam wszem i wobec ogłosiła? no ale w wybiórczej to normalne, te "niezamierzone niedopowiedzienia" Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
evitta1 Re: Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w s 13.01.06, 11:23 Dokładnie !Jestem protestantką czyli w zdecydowanej mniejszości i nie chciałabym ,żeby moje dzieci w szkołach publicznych miały narzucone zachowania religijne Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Jak to jest ze "świętymi" dniami? 13.01.06, 11:47 evitta1 napisała: > Dokładnie !Jestem protestantką Proszę o pomoc, bo "euro67" na mnie krzyczy (kilka wątków niżej):( Czy dla protestantów dniem świętym jest sobota czy niedziela? A może to zależy od wyznania? Odpowiedz Link Zgłoś
zupagrochowa1 Re: Jak to jest ze "świętymi" dniami? 13.01.06, 13:19 Tomaszek, a nie zastanawiales sie ze moz erpotestanci nie uznaja postu w piatek??? Byc moze tak jest, wiec evitta1 nie zyczy sobie zeby jej dziecko mialo wpajane inne zasady? tom_aszek napisał: > Proszę o pomoc, bo "euro67" na mnie krzyczy (kilka wątków niżej):( > Czy dla protestantów dniem świętym jest sobota czy niedziela? A może to zależy > od wyznania? Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Zupko, nie chodzi o post, tylko o plan lekcji 13.01.06, 14:05 W tym wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=752&w=34884046&a=34891692 zastanawiałem się, jak dopasować dni szkolne i plan lekcji, aby uszanować odczucia religijne wszystkich uczniów (cytat ujęty w gwiazdki): ********* Tylko że = dla chrześcijan dzien święty to niedziela, z tym, że dla wielu protestantów - sobota = dla Żydów - sobota = dla muzułmanów - piątek Jak ustawić plan lekcji w szkole aby wszyscy byli zadowoleni, biorąc pod uwagę "preferencje religijne" uczniów i nauczycieli ? ******** A "euro67" nakrzyczał na mnie, że u protestantów święta jest niedziela i żebym nie pisał jeśli nie wiem itd. Więc poprosiłem osobę chyba kompetentną o wyjaśnienie tej kwestii. No bo jak dzieci mają chodzić do szkoły, skoro chrześcijanie nie powinni tego robić w niedzielę lub sobotę, a muzułmanie w piątki? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w s 13.01.06, 11:49 nikt Twoim dzieciom niczego nie narzuca Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w s 13.01.06, 12:22 losiu4 napisał: > nikt Twoim dzieciom niczego nie narzuca Czy Ty, Losiu, aby na pewno mieszkasz w naszym pięknym, katolickim kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w s 13.01.06, 13:04 koloratura1 napisała: > losiu4 napisał: > > > nikt Twoim dzieciom niczego nie narzuca > > Czy Ty, Losiu, aby na pewno mieszkasz w naszym pięknym, katolickim kraju? jak najbardziej, ba powiem więcej: w bastionie katolicyzmu czyli na wsi :) i wyobraź sobie, że kilkoro uczniów nie chodzi na religię (tą katolicką) :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: europejczyk Re: Miejsce Kos´cio?a jest w kos´cio?ach, a nie w IP: *.telia.com 13.01.06, 13:35 Kilkoro uczniow nie chodzi na religie, i losiu wie, ktorzy to sa i gdzie mieszkaja i ma na nich oko. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Miejsce Kos´cio?a jest w kos´cio?ach, a nie w 13.01.06, 14:49 Gość portalu: europejczyk napisał(a): > Kilkoro uczniow nie chodzi na religie, i losiu wie, ktorzy to sa i gdzie > mieszkaja oczywiście ze wiem bo to żadna tajemnica :) > i ma na nich oko. mam wazniejsze zajęcia niż oglądanie się za dzieciakami :) no chyba ze przypadkiem pod nogami się plączą wtedy tak, uważam by nie rozdeptać przypadkiem ;) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w s 13.01.06, 11:54 A maja? Odpowiedz Link Zgłoś
almeraya Re: Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w s 13.01.06, 11:31 Widać u Ciebie braki w edukacji religijnej, tzn, chrześcijańskiej, brak wiedzy i doświadczenia Boga. A jeśliś niewierzący lub niewiedzący o Bogu...to szacunku też tutaj się nie od-czuwa. Pa..mądrości życzę.. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w s 13.01.06, 11:41 almeraya napisał: > Widać u Ciebie braki w edukacji religijnej, tzn, chrześcijańskiej, brak wiedzy > i doświadczenia Boga. A jeśliś niewierzący lub niewiedzący o Bogu...to szacunku > > też tutaj się nie od-czuwa. Pa..mądrości życzę.. Pretenje te chyba pod adresem Boga, bo jak Go doswiadczyc jezeli On nie chce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdegustowany Re: Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w s IP: *.zfmol.us.edu.pl 13.01.06, 13:16 Człowieku, zamiast wypluwać te głupoty, trochę pomyśl. Komu ta katechetka powiedziała o zakazie? Dzieciom ateistów, muzułmanów czy żydów? Nie. Powiedziała to dzieciom uczęszczającym na religię czyli katolikom, więc gdzie widzisz indoktrynację i co tam jeszcze. I komu niby ten proboszcz zalecił modlitwę? Też katolikom, bo przecież to one starały się o dyspensę a nie cała reszta. Może, więc, czasem trochę się zatrzymaj i pomyśl o czym chcesz mówić. A tak przy okazji, świetną okazją do zastanowienia się nad sobą i tym co się mówi i czyni jest modlitwa, więc może i tobie by się jej trochę przydało. Odpowiedz Link Zgłoś
katmoso Re: Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w s 13.01.06, 13:53 skoro zabawa w piątek to grzech, ci najbardziej wierzący mogli na nią po prostu nie pójść. to już chyba zależy od rodziców... a proszenie proboszcza o dyspensę uczy małe dzieci teog, co od wieków najgorsze w kościele katolickim - swoistego przekupstwa: właściwie to jest zakaz, ale jak sie zwrócisz do księdza/biskupa/papieża to może specjalnie dla ciebie ten zakaz uchylic. odpusty, dyspensy i tym podobne bzdury stawiające kler nie tylko nad wierzącymi, ale też nad zasadami religii. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Miejsce Kościoła jest w kościołach, a nie w s 13.01.06, 14:53 katmoso napisała: > skoro zabawa w piątek to grzech, ci najbardziej wierzący mogli na nią po prostu > > nie pójść. to już chyba zależy od rodziców... a proszenie proboszcza o dyspensę > > uczy małe dzieci teog, co od wieków najgorsze w kościele katolickim - swoistego > > przekupstwa: właściwie to jest zakaz, ale jak sie zwrócisz do > księdza/biskupa/papieża to może specjalnie dla ciebie ten zakaz uchylic. zauważ że było to czymś okupione... tu: modlitwą :) czyli nie ma miękko, trzeba coś z siebie dać. W powazniejszych niż zabawa sprawach też może być dyspensa, np. przy zniwach proboszcz może dać dyspensę na niedzielę... Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funky Podczas II WS to sie nazywalo DYWERSJA. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 23:52 A moze zrobila to calkiem umyslnie ??? Generalnie uwazam, ze miejsce religii jest w kosciele, a nie w szkole, ale takie dzialania jednej nieodpowiedzilanej palanciary szkodza calemu wizerunkowi kk w PL. Ale moze o to wlasnie chodzilo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceek Re: Podczas II WS to sie nazywalo DYWERSJA. IP: 212.160.172.* 13.01.06, 08:38 Miejsce religii jest tam gdzie jej wyznawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Podczas II WS to sie nazywalo DYWERSJA. IP: 157.25.9.* 13.01.06, 10:44 czyli w kościele, zdala od ludzi myślących ;) życzę Ci otwartego umysłu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceek Re: Podczas II WS to sie nazywalo DYWERSJA. IP: 212.160.172.* 13.01.06, 12:06 Moja religia jest tam gdzie ja. Zachowuję się zgodnie z nią nie tylko w Kościele, ale i w szkole i w pracy i na ulicy i na imprezie. Dziękuję za życzenia, nawzajem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Podczas II WS to sie nazywalo DYWERSJA. 13.01.06, 12:27 Gość portalu: jaceek napisał(a): > Moja religia jest tam gdzie ja. Zachowuję się zgodnie z nią nie tylko w > Kościele, ale i w szkole i w pracy i na ulicy i na imprezie. To znaczy - jak? Interesuje mnie zwłaszcza to "na imprezie". Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Podczas II WS to sie nazywalo DYWERSJA. 13.01.06, 13:05 koloratura1 napisała: > To znaczy - jak? Interesuje mnie zwłaszcza to "na imprezie". zapewne normalnie i zgodnie z przykazaniami :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceek Re: Podczas II WS to sie nazywalo DYWERSJA. IP: 212.160.172.* 13.01.06, 16:05 Dokładnie tak Losiu! :) Zwykła impreza, na której przestrzega się przykazań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro67 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: *.adsl.proxad.net 13.01.06, 00:32 Zakaz balow w piatki jest polska i tylko polska nadinterpretacja przykazania koscielnego i to zupelnie od niedawna. Uwazam ze tu polski Episkapat pokazal chyba ze zyje w innym swiecie niz mlodziez i zupelnie niepotrzebnie sie zagalopowal. To zwykly malo wazny gest dla wielu, a sa przeciez duzo powazniejsze sprawy o ktore warto byloby pokruszyc kopie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumburak Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: 195.94.212.* 13.01.06, 13:51 A żeby było jeszcze zabawniej, to piąte przykazanie kościelene, od czasu reformy katechizmu przez JPII, uzyskało brzmienie: wierni powinni dbać o potrzeby swojego kościoła. Nie ma już niczego o hucznych zabawach, bo trzeba iść z duchem czasu - niestety część betonowego kleru i katechetek obu płci nie jest w stanie zrozumieć tego, że nikt już nie musi całować proboszcza dobrodzieja w tyłek, żeby poimprezować w adwencie (nie wyłączając wesela!!!) lub w piątek właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ness Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: *.acn.waw.pl 13.01.06, 00:35 Ciemnogród. Nic dziwnego, że Polska wlecze się w ogonie Europy. Z takim myśleniem pedagogów to cud, że mamy internet :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: 157.25.9.* 13.01.06, 10:46 internet to dzieło szatana ;) nie wiedziałeś?, teraz katolicy schodzą na złą drogę, przebywając chociażby na tym forum.. precz z ciemnogrodem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: *.chello.pl 13.01.06, 01:04 Siostra katechetka powinna pójść do psychiatry. Niech spadają z państwowych szkół. Dość już tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceek Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: 212.160.172.* 13.01.06, 08:43 Nikt Ci nie każe chodzić na religię. Nikt Ci nie każe mówić dzień dobry katechetce. Nikt Ci nie każe z nią rozmawiać. Tak samo jak nikt nie każe Katolikowi postępować zgodnie z przykazaniami rabina. Ale mamy wolny kraj. Jak ktoś chce praktykować swoją wiarę - pozwól mu to robić, a sam rób to co Ciebie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 08:49 Gość portalu: jaceek napisał(a): > Jak > ktoś chce praktykować swoją wiarę - pozwól mu to robić, a sam rób to co Ciebie > interesuje. Tylko że = dla chrześcijan dzien święty to niedziela, z tym, że dla wielu protestantów - sobota = dla Żydów - sobota = dla muzułmanów - piątek Jak ustawić plan lekcji w szkole aby wszyscy byli zadowoleni, biorąc pod uwagę "preferencje religijne" uczniów i nauczycieli ? Odpowiedz Link Zgłoś
zezowaty_cyklop Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 10:18 > Jak ustawić plan lekcji w szkole aby wszyscy byli zadowoleni, biorąc pod uwagę > "preferencje religijne" uczniów i nauczycieli ? Jak widać religia katolicka jest w tym temacie dosyć elastyczna i nie stara się nie blokować sprawy - wystarczy usyskać od proboszcza dyspensę i można imprezować w piątek. A że jest to obwarowane pewnymi warunkami - to już wewnętrzna sprawa tej religii i jej wyznawców. Odpowiedz Link Zgłoś
zezowaty_cyklop Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 10:20 W pierwszej linijce poprzedniego postu wkradła się literówka: o jedno "nie" za dużo :) Miało być: "religia katolicka jest w tym temacie dosyć elastyczna i stara się nie blokować sprawy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: 157.25.9.* 13.01.06, 10:51 wystarczy się udać ... i prawa boskie ulegną zmianie.. przecież probosz to święty, wszystko jest takie elastyczne w tej waszej religii?? precz z ciemnogrodem.. Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 11:13 od przykazan koscielnych ddyspensy udziela Kisciol, a od Boskich jedynie sam Bog! Jasne? Dla inteleigentnych jsne. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 11:39 jasne... bóg hehehhe Ty jesteś zapewne "inteleigentny" a kto jest reprezentatem oczekiwań boga i jego przykazań???? zastanowiłeś się nad tym choć raz????? precz z ciemnogrodem.. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 11:52 4g63 napisał: > jasne... > bóg dla wierzących jasne. Dla ateistów Boga nie ma więc tłumaczą pewne rzeczy po swojemu. CO w tym dziwnego? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 12:00 a to że "słowa Boga" są wymyślane przez specialistów na użytek rzeszy nierobów.. sorry że mam takie ostre nastawienia, ale wkurza mnie to strasznie.. bo rozumiem, jeśli ksiądz by sobie głosił te swoje msze, ale żeby zapracował na swoje życie zwykłą pracą i żeby jeszcze to wszystko robił uczciwie, i żeby 4 miliardy nie szły z naszych podatków na ich utrzymanie...i To wierz mi, nigdy bym złego słowa na ten temat nie powiedział.. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 13:10 4g63 napisał: > a to że "słowa Boga" są wymyślane przez specialistów na użytek rzeszy nierobów. a to już Twoje wymysły :) > sorry że mam takie ostre nastawienia, ale wkurza mnie to strasznie.. i niepotrzebnie, bo wiesz, ciśnienie wtedy skacze, na urodę i potencję ponoć szkodzi... ;) > bo rozumiem, jeśli ksiądz by sobie głosił te swoje msze, ale żeby zapracował > na swoje życie zwykłą pracą i żeby jeszcze to wszystko robił uczciwie, większość jak najbardziej robi uczciwie. I oczywiście jest tez grupa takich, co nie robią uczciwie... wszak to ludzie, nie anioły. > i żeby 4 miliardy nie szły z naszych podatków na ich utrzymanie...i ja tam byłbym za opodatkowaniem wierzącego podatkiem kościelnym. I byłoby po kłopocie > To wierz mi, nigdy bym złego słowa na ten temat nie powiedział.. coś byś sobie pewnie znalazł :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 12:33 euro67 napisał: > od przykazan koscielnych ddyspensy udziela Kisciol, a od Boskich jedynie sam > Bog! Jasne? Dla inteleigentnych jsne. Eee tam, zaraz - dla inteligentnych! Byle "katolik" to pojmie. Ja mam tylko jedno pytanie: w jaki sposób Bóg udziela dyspensy od swoich przykazań? Po czym poznać, że udzielił? Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 12:35 koloratura1 napisała: > > Ja mam tylko jedno pytanie: w jaki sposób Bóg udziela dyspensy od swoich > przykazań? Po czym poznać, że udzielił? > W XXI wieku to chyba SMSa dostajesz..ale moge sie mylić :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 13:12 koloratura1 napisała: > Ja mam tylko jedno pytanie: w jaki sposób Bóg udziela dyspensy od swoich > przykazań? Po czym poznać, że udzielił? a gdzie tu mowa u dyspensie od Boskich przykazań? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 11:10 bzdura dla wszystkich protestantow i prawoslawnych tez niedziela! i po co pisac bzdury jak nie wiesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek To jak to z tymi "świętymi" dniami? 13.01.06, 11:40 euro67 napisał: > bzdura dla wszystkich protestantow i prawoslawnych tez niedziela! i po co pisac > bzdury jak nie wiesz??? I po co rzucać inwektywami, jeśli można nie rzucać? Moje koleżanki w liceum (adwentystki chyba, teraz już nie przysięgnę bo nie pamiętam) traktowały zawsze sobotę jako ten najważniejszy dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: 157.25.9.* 13.01.06, 10:48 słusznie, to niech nauczają religii katolickiej, tam gdzie jest na to miejsce - w kościele i nigdzie indziej. Bo idąc Tym torem, niedługo w szkołach publicznych będą same lekcje religii, buddyzm, katolicyzm itd itd :) hehehe, precz z ciemnogrodem. Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 11:17 powrot do komuny, juz to przerabialismy, w innych krajach UE religia jest w szkolach (Niemcy , Austria, konkordatowa czesc Francji etc) i jest ok, ze siostra byla na dgorliwa to problem uczeszczajacych na katecheze a nie forum najbardziej nawet koszernej gazety Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 11:41 co wy ciągle z tą komuną???? religia katolicka w UE?? spadaj, przytocz przykłady, a nie bredzisz propagandowe hasła, na pocieche gawiedzi... "My wzorem UE też mamy religię (katolicką) w szkołach" precz z ciemnogrodem... Odpowiedz Link Zgłoś
otawszczyk Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 05:34 Zdjac natychmiast dyrektorke szkoly ze stanowiska i dac je katechetce !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: 157.25.9.* 13.01.06, 10:54 buehehehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: *.in-addr.btopenworld.com 13.01.06, 06:46 Czy ty sobie. kosciulku, na za wiele nie pozwalasz? Gdzie jest takie przykazanie by nie robic bali karnwalowych w piatki? Pokazie mi taki przepis? Poza tym czy przypadkiem prawo panstwowe nie stoi ponad kocielnym? To nie jest Kraj wyznaniowy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceek Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: 212.160.172.* 13.01.06, 08:47 Katechetka mówiła do wyznawców i do nikogo innego. Jak muzułmanin chce niech robi bal nawet w Wielki Piątek. Jej chodziło tylko o Katolików. Pozwólcie Katolikom załatwiać sprawy wiary między nimi i ich przywódcami duchowymi i nie wtrącajcie się, bo to Was niewierzących przecież nie dotyczy! Odpowiedz Link Zgłoś
myff Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 11:18 Taak, klaruje mi się w głowie taka myśl: mówiła do KATOLIKÓW..jakby ksiądz dyspensy nie wydał, to katolickim dzieciom broń Boże nie wolno by było przekroczyć progu sali balowej? tak? zaś cała reszta, może się bawić, bo oni nie maja ograniczeń wyznaniowo-przepisowo-kulturowych..hm, ciekawe..wodzirej to chyba jakis wywrotowiec, skoro bale prowadzi w piątki! UKAMIENOWAĆ GO!! Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 11:57 myff napisała: > Taak, klaruje mi się w głowie taka myśl: mówiła do KATOLIKÓW..jakby ksiądz > dyspensy nie wydał, to katolickim dzieciom broń Boże nie wolno by było > przekroczyć progu sali balowej? zasady są proste: albo szanujesz swoją wiare (o ile ją posiadasz) albo nie. Jeśli kościelne prawo stanowi, że zabawa w piątki jest dopuszczalna po uzyskaniu dyspenzy to szanujący sie katolik powinien albo zrezygnować z zabawy, albo o ową dyspenzę prosić. Oczywiście nie tyczy to innych wyznań. To chyba dość proste, nawet jak na "postępowca" Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
bardu Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 11:47 Gość portalu: jaceek napisał(a): > Katechetka mówiła do wyznawców i do nikogo innego. Jak muzułmanin chce niech > robi bal nawet w Wielki Piątek. Jej chodziło tylko o Katolików. > Pozwólcie Katolikom załatwiać sprawy wiary między nimi i ich przywódcami > duchowymi i nie wtrącajcie się, bo to Was niewierzących przecież nie dotyczy! Nigdzie w artykule nie jest napisane, że dotyczyło to tylko katolików. Katechetka nie chciała się zgodzić na zabawę wszystkich dzieci - gdzie masz napisane, że dotyczyło to tylko katolickich dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 13:15 bardu napisała: > Nigdzie w artykule nie jest napisane, że dotyczyło to tylko katolików. > Katechetka nie chciała się zgodzić na zabawę wszystkich dzieci - gdzie masz > napisane, że dotyczyło to tylko katolickich dzieci? tak samo jak nie napisano że tyczyło to wszystkich dzieci :) jesli czytasz wybiórczą, staraj się to robić z odrobiną dystansu :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura1 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.06, 12:38 Gość portalu: warszawiak napisał(a): > > To nie jest Kraj wyznaniowy!!! JESZCZE nie jest, przynajmniej oficjalnie, ale już niedługo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szpryszek Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: 195.94.214.* 13.01.06, 06:49 TO JEST PO....CHRZANIONE. KURCZE LUDZIE OPAMIETAJCE SIE BO NIEDLUGO DOJDZIE DO TEGO ZE TRZEBA BEDZIE PRZED WSZYSTKIM ODMAWIAC PACIOREK. KURCZE NAPRAWDE TEN KRAJ STAJE SIE KRETYNSKI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: *.elarnet.pl / *.elartnet.pl 13.01.06, 07:22 Że paciorek to jeszcze. Ale jak to brzmi :(...)delegacja poszła prosić (...) PROBOSZCZ WYRAZIŁ ZGODĘ ALE POSTAWIŁ WARUNEK : NAJPIERW PACIOREK. Świecka szkoła ? Świeckie państwo ? PS. A tak w ogóle to czy ktoś komuś zabrania sie modlić gdziekolwiek sie znajdzie ? I czy naprawde potrzebny jest nakaz bo inaczej jakaś impreza sie nie odbędzie ? To może od razu wprowadzić obowiazkowa modliotwę w urzędach, zakładach pracy (oczywiście w szkołach też) przed i po zakończeniu pracy. a za odmowę po premii albo zwolnienie ( w szkole brak promocji do nastepnej klasy lub pisemna nagana). Odpowiedz Link Zgłoś
myff Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 11:21 a do tego koniecznie podawać PESEL!!:):):):) gdzie mi przyszło żyć:D Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 11:25 ale ludzie z natury nie sa swieccy ale religijni lub antyreligijni. Proste? I juz po dyskusji! Poziom dyskusji na tym forum jest zenujacy... Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 11:47 no właśnie i Twój poziom świetnie widać w tym poście religijni i antyreligijni - jesteś chory do kwadratu i żenujący dobrze prezentujesz poziom wyznawców tych zabobonów życze otwartego umysłu precz z ciemnogrodem... Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 11:58 Gość portalu: mk napisał(a): > Że paciorek to jeszcze. Ale jak to brzmi :(...)delegacja poszła prosić (...) > PROBOSZCZ WYRAZIŁ ZGODĘ ALE POSTAWIŁ WARUNEK : NAJPIERW PACIOREK. jak najbardziej w porządku pod jednym warunkiem: tyczy to katolików. A zdaje sie że w tym przypadku tak było i żadne mącenie wybiórczej nic tu nie zmieni Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
ute_ute Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 13:04 > Gość portalu: mk napisał(a): > > PROBOSZCZ WYRAZIŁ ZGODĘ ALE POSTAWIŁ WARUNEK : NAJPIERW PACIOREK. > > jak najbardziej w porządku pod jednym warunkiem: tyczy to katolików. A zdaje > sie że w tym przypadku tak było i żadne mącenie wybiórczej nic tu nie zmieni > > Pozdrawiam > > Losiu ale to publiczna szkoła, może niedługo proboszcz będzie wydawał zgodę czy dzieci mogą się uczyć w piątek, czy w niedzielę mogą pojechać na wycieczkę i w piątek zjeść kanapkę z szynką... i jeszcze to wplątywanie małych dzieci (7-9 lat) w paranoje ludzi dorosłych... Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 13:19 ute_ute napisała: jesli zdanie proboszcza obchodzi jedynie katolików - nie widzę problemu :) > ale to publiczna szkoła, może niedługo proboszcz będzie wydawał zgodę czy > dzieci mogą się uczyć w piątek, czy w niedzielę mogą pojechać na wycieczkę i w > piątek zjeść kanapkę z szynką... i jeszcze to wplątywanie małych dzieci (7-9 > lat) w paranoje ludzi dorosłych... co do reszty Twojej wypowiedzi: w przesadyzm popadasz :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 11:12 pytam tylko a co ci przeszkadza ze inni sie modla , ty nie musisz, TO JEST WLSNIE DEMOKRACJA - aty walczysz o co? o komune, o o zakaz modlitwy? , bo trzeciego wyjscia nie widze Odpowiedz Link Zgłoś
awersja Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 11:16 Modlitwa to rozmowa z Bogiem... poprzez pokuty i tego rodzaju dyspensy zatracono jej pierwotny zamysł - kontaktu ze Stwórcą... Mam wrażenie, że od dwóch tysiącleci Kościół katolicki robi wszystko, aby odsunąć wiernych od Boga... Odpowiedz Link Zgłoś
myff Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 11:30 jaka komuna?i co za zakazy...przecież, tej pani nikt rzeczywiście nie broni modlić się przed balem, dzieciom też.zabawne, prawda? katolicy, wyznawcy, ludzie posyłający swoje dzieci na religię, a dopiero teraz dowiadują się o takim niuansie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yls Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: *.lodz.msk.pl 13.01.06, 14:32 euro67 napisał: > pytam tylko a co ci przeszkadza ze inni sie modla , ty nie musisz, TO JEST > WLSNIE DEMOKRACJA - aty walczysz o co? o komune, o o zakaz modlitwy? , bo > trzeciego wyjscia nie widze Jasne, przed imprą pomodlą się tylko dzieci katolickie, innowiercy postoją sobie w kąciku cichutko i poczekają, nie widzisz w tym nic niestosownego,żadnych powodów do obaw? Jeśli nie to żal mi cię Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 15:00 Gość portalu: yls napisał(a): > Jasne, przed imprą pomodlą się tylko dzieci katolickie, innowiercy postoją > sobie w kąciku cichutko i poczekają, a skąd Ci taki pomysł do głowy w ogóle przyszedł? żeby kogokolwiek po kątach rozstawiać? > nie widzisz w tym nic niestosownego, żadnych powodów do obaw? w tym co sie stało - nic, no chyba że wybiórcza wiecej szczegółów poda > Jeśli nie to żal mi cię a dziękuję, postoję :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yls Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: *.lodz.msk.pl 13.01.06, 16:07 a skąd Ci taki pomysł do głowy w ogóle przyszedł? żeby kogokolwiek po kątach > rozstawiać? To była taka przenośnia, chodzi mi o to że jest wielce prawdopodobne że w przypadku gdyby miało dojść do zbiorowych modłów przed imprezką to, aby miały one odpowiednią moc, musiałyby się odbyć bezpośrednio przed imprą, a w takim układzie niezainteresowani albo by musieli poczekać gdziesz z boczku, albo za drzwiami. Losiu, poszę wysil szarą komórkę, jeśli ci jakaś została i spróbuj spojrzeć na tą sprawę jako na symptom naszych czasów a nie jak na coś zupełnie odciętego od otoaczającej nas rzeczywistości Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 16.01.06, 18:02 Gość portalu: yls napisał(a): > a skąd Ci taki pomysł do głowy w ogóle przyszedł? żeby kogokolwiek po kątach > > rozstawiać? > > To była taka przenośnia, no to nie przenośniuj, tylko czytaj i wnioski wyciagaj. > chodzi mi o to że jest wielce prawdopodobne że w > przypadku gdyby miało dojść do zbiorowych modłów przed imprezką to, chodzi o to, że postepowcy robią sie tacy, jak nie lubiani przez nich inkwizytorzy... kichniesz na gejowskiej imprezie, to Cie do ciupy wsadza... za obraze... > aby miały one odpowiednią moc, musiałyby się odbyć bezpośrednio przed imprą, a to juz Twoje wymysły.. wolno Ci... z tego co wyczytałem, proboszcz żadnej mocy w uzależnieniu od czasu modlitw nie suponował... > a w takim układzie niezainteresowani albo by musieli poczekać gdziesz z > boczku, albo za drzwiami. a w takim układzie Twoje przypuszczenia to dyrdymały, bo Ci sie coś uwidziało > Losiu, poszę wysil szarą komórkę, jeśli ci jakaś została i spróbuj > spojrzeć na tą sprawę jako na symptom naszych czasów a nie jak na coś zupełnie > odciętego od otoaczającej nas rzeczywistości nie bedę tej ostatniej komórki przesilał (boć ostatnia, jako się rzekło) i spróbuję popatrzec szerzej bna symptom naszych czasów... i wychodzi mi na to, że wybiórcza nie podajac co tak naprawde sie stało (nie posune sie do podejrzeń o manipulację) - czyli kto do kogo i co mówił - dała ciała... i to dość solidnie. No chyba że coś nowego przedstawi Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kopytko Brak słów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 08:13 Dlaczego przed zabawą, na której będą się bawić nie tylko katolicy (ba nawet nie tylko chrześcijanie) mają być odmawiane jakieś katolickie modlitwy? Poza tym wydawało mi się, że od zbiorowego modlenia się są kościoły, an nie szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: epir chora jest wasza tolerancja IP: *.chello.pl 13.01.06, 08:28 W KK jeśli pó dzie się na imprezę w piątek popełnia sie grzech. Aby go nie było jest dyspensa. NIKT NIE KAŻE SIĘ MODLIĆ TAM WSZYSTKIM ! Innym wyznaniom też nie- choćmyślę że tych osób jest max. 5 Ten komu na tym zależy by się pomodlił i by bylo po sprawie. Tyle że Polska to taki kraj gdzie biedne pedały, biedne komuchy, biedne nadrospowane dzieci i inni zoofile. Tylko KK jest tyranem i stoi nad każdym. Nic na siłę ludzie- niech tolerancja działa w dwie strony. jakaś lezba-pielegniarka została wyrzucona ze szkoły bo zle to działa na dzieci i wszyscy płakali i mówili że źle, że tolerancja, a teraz jak komus zalezy na szacunku do Boga to od razu krzyki o uwolnienie od religii. Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: chora jest wasza tolerancja 13.01.06, 08:42 Wszystko byloby w porządku, gdyby lekcje religii odbywały się poza szkołą. W momencie, gdy cała akcja dzieje się w szkole publicznej, zawsze siłą rzeczy budzi to sprzeciw i podejrzenia (słuszne czy nie) o ingerencję kościoła w życie szkoły. Więc może by tak usunąć lekcje religii ze szkół? Na oboecny moherowy rząd i tak nie ma co liczyć, ale podyskutować o tym warto, w końcu mohery teżś nie będą rządzić wiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
yarecki21 religia w szkołach 13.01.06, 11:16 Niezależnie od tego w co kto wierzy, co poniekąd z czasem może sie zmieniac, to jednak uważam że religia w takiej postaci w jakiej jest obecnie, czyli zajecia dobrowolne (tak bylo u mnie w szkole), lub możliwość rezygnacji ale za to konieczność uczęszczania na etykę (jak jest w niektorych szkołach) to dobre rozwiazanie. Chrzescijanstwo czy by to sie wam podobało czy też nie jest fundamentalną częścią kultury polskiej, nie da się jej (kultury) w całości zrozumieć i zaakceptować nie wiedząc nic na temat chrzescijanstwa. Poza tym lekcje religii to coś innego niż chce część userów na tym forum, to nie ślepa indoktrynacja dzieci lecz NAUKA=PRZEKAZYWANIE WIEDZY, na temat Boga, tradycji i historii. Lekcje religii w szkołach dotyczą wielu kregow edukacyjnych - teologia, kulturoznastwo, etyka i historia. Nie da się poznawac tekstow kultury polskiej bez wiedzy na temat chrzescijanstwa! Sprobojcie zinterpretowac wiersze Herberta, Miłosza czy Kochanowskiego, bez oparcia w tradycji nauk polskiego chrzescijanstwa. Widze tu duży rwetes podniesiony zupełnie niesłusznie, tolerancja religijna i możliwość wyboru jest, a rolą Państwa jest zapewnić dzieciom takie wykształcenie ktore pozwoli im poruszać się w dorosłym świecie bez niepotrzebnych gaf i wpadek. btw nauka aż do poziomu szkoły średniej włącznie polega na ZDOBYWANIU wiedzy a nie jej interpretowaniu, tak więc rola Kościoła/Państwa w tym kontekscie jest przekazanie dostatecznej wiedzy mlodym ludziom, azeby juz jako dorosli byli w stanie dokonac swiadomego wyboru. Co do tematu - katechetka przesadzila. Musi byc rozgraniczenie pomiedzy życiem świeckim a duchowym. Skoro rodzice nie wyszli z takimi zastrzezeniami to jej glos wogole nie powinien byc brany pod uwage. Bylo to wykorzystanie autorytetu nauczyciela do realizacji partykularnych interesow swiatopogladowych tej katechetki. Musle że nalezy jej sie upomnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
awersja Re: religia w szkołach 13.01.06, 11:19 A "bogu co boskie, cesarzowi co cesarskie" jest jedynie głupim wymysłem Jezusa... nieprawdaż, Pani Yarecki...? Podobnym są słowa Jana Pawła II o świeckości państwa... Odpowiedz Link Zgłoś
yarecki21 Re: religia w szkołach 13.01.06, 11:29 awersja napisała: "nieprawdaż, Pani Yarecki...? " mam siusiaka, mów mi Jarek :] a co do reszty to jak to sie wiaże z tym co napisalem? nie skumalismy? czy ja zbyt dlugis slow uzywam...? Odpowiedz Link Zgłoś
awersja Re: religia w szkołach 13.01.06, 11:35 yarecki21 napisał: > awersja napisała: > "nieprawdaż, Pani Yarecki...? " > > mam siusiaka, mów mi Jarek :] > > a co do reszty to jak to sie wiaże z tym co napisalem? nie skumalismy? czy ja > zbyt dlugis slow uzywam...? Jarku... ...nie bardzo interesuje mnie Twoja płeć (choć dowodzenie swojej męskości li tylko na podstawie posiadanego siusiaka jest dość wymowne)... ...a słowa moje odnosiły się do Twojego stwierdzenia dot. zasadności nauki religii w szkołach publicznych... przepraszam - zastosowałem zbyt duży skrót myślowy, który wymagał od czytelnika intelektu... ...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yarecki21 Re: religia w szkołach 13.01.06, 11:47 ..nie bardzo interesuje mnie Twoja płeć (choć dowodzenie swojej męskości li > tylko na podstawie posiadanego siusiaka jest dość wymowne)... :\ płeć a męskość, płeć a męskośc...hmm gdzie wspominałem o męskości, toż to ja tylko Pani (?) pojęcie o mojej płci korygowałem...piękna nadinterpretacja > ...a słowa moje odnosiły się do Twojego stwierdzenia dot. zasadności nauki > religii w szkołach publicznych... otóż nie i tu jest błąd logiczny, nie mój poniekąd. Mój główny argument ZA zasadnaoscia nauczania religii w szkolach to nie nierozłączna więź pojęć POLAK-KATOLIK ale przeświadczenie o tym że tak jak w Arabii Saudyjskiej trudno funkcjonowac bez znajomości choc podstawowych zasad i wartosci bliskich wyznawcą Islamu, tak w kregu kultury europejskiej nie można być świadomym swojej tożsamości bez nabycia fundamentow wychowania ogólnego, ktroego moim zdaniem nieodlacznym elementem jest kultura chrzescijanska. Lekcje religii to zapewniają dlatego są potrzebna. "przepraszam - zastosowałem zbyt duży skrót > myślowy, który wymagał od czytelnika intelektu" wymagał go też od autora... Odpowiedz Link Zgłoś
awersja Re: religia w szkołach 13.01.06, 11:52 Słusznie, Jarku... ale dlaczego religia, a nie religioznastwo...? Sam wspominasz o ważności chrześcijaństwa dla "nabycia fundamentów wychowania ogólnego"... a czy chrześcijaństwo to tylko Kościół katolicki...? Oj, Jarku... czy aby dobrze uczono Ciebie religii...? Odpowiedz Link Zgłoś
yarecki21 Re: religia w szkołach 13.01.06, 12:13 Wiadomo że kultura europejska to nie tylko Kościół Katolicki, ale o innych wplywach uczyc sie nalezy na jezyku polskim i na WOKu - Wiedza o kulturze. Religia posiada oczywiscie inne cechy poza krzewieniem kultury. To przedewszystkim nauka kanonow TEJ religii, a co za tym idzie zdjecie z rodzicow obowiazkow wychowania religijnego dzieci i oddanie tej kwestii w rece wyksztalconych teologow. Rodzice niejednokrotnie bez daru przekazywania wiedzy, lub przez jej braki (nikt nie jest ekspertem w kazdej dziedzinie), MAJĄ PRAWO powierzyc nauke wyznawanej rzez nich religii nauczycielom. Jest to prawo nie obowiazek! Dlaczego jest nauka religi katolickiej a nie żadnej innej. Otoż wzgledy praktyczne. W Polsce wystepuje zapotrzebowanie na taką nauke i taką zapewnia Panstwo. Prosciej. Religia Katolicka w szkolach jest bo są chętni do jej nauki. Na poparcie - na wschodzie Polski w wielu szkołach oprucz religii katolickiej sa lekcje religii prowieniencji prawosławnej - na rownych zasadach. Nie chcesz nie posylasz dzieci na religie - decyzja rodzicow. Oj, Jarku... > czy aby dobrze uczono Ciebie religii...? Nie za dobrze, bo na religie przestałem chodzić - względy praktyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
awersja Re: religia w szkołach 13.01.06, 12:20 Różnimy się, Jarku, w poglądach... być może dlatego, że ja wolałbym sam przekazywać zasady religii katolickiej swoim dzieciom (uważam, że mam większą wiedzę w tym temacie od katechetki uczącej córkę)... być może dlatego, że zbyt dosłownie biorę słowa Pisma o oddzieleniu cesarskiego od boskiego... być może dlatego, że wziąłem do siebie słowa Jana Pawła II o roli rodziny w ewangelizacji... ...jednak mimo tych różnic nie uważam, że mylisz się - być może to ja tkwię w błedzie... jak wiesz - nie nam oceniać... Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: religia w szkołach 13.01.06, 11:55 Chyba tez jakis niedorozwiniety jestem, bo nie wiem co sie maja przytoczone slowa Jezusa do balu w piatek. Ominely mnie te wszystkie niedzielne kazania i do mnie trzeba jasniej... Odpowiedz Link Zgłoś
zupagrochowa1 wtracenie do wynurzen awersji 13.01.06, 13:39 awersja napisała: (choć dowodzenie swojej męskości li tylko na podstawie posiadanego siusiaka jest dość wymowne)... - chymmm, wydaje mi sie ze to jest zasadnicza i w zasadzie jedyna prawdziwa oznaka meskosci??? ...a słowa moje odnosiły się do Twojego stwierdzenia dot. zasadności nauki religii w szkołach publicznych... przepraszam - zastosowałem zbyt duży skrót myślowy, który wymagał od czytelnika intelektu... - 2x chymmm, ja tez nie rozumiem tego skrotu -mozesz go nam, maluczkim, laskawie wyjasnic? Odpowiedz Link Zgłoś
myff Re: religia w szkołach 13.01.06, 11:48 Czy ktoś z państwa, wie, lub pamięta, jak wyglądają LEKCJE religii?no, własnie bo to sa lekcje..normalnie, temat, notatki i...klasówki...co one maja sprawdzić? albo stwierdzić? jak bardzo się wierzy w Boga? jak bardzo się Go kocha?- nie wiem do dzis czy można miec pałe z religii, ale jeżeli już...to co się stanie? oblewa się rok- i jak się to argumentuje? syn/córka ma leceważący stosunek do swojej wiary? nie chce się uczyć o religii katolickiej? mnie się wydaje, że ta..hmm, dziedzina ma przekazywać, pewne suche informacje, na temat historii religii, obrzędów, tradycji. przekazywac pewną doktryne i mówić jakie jest stanowisko Kościoła wobec tego czy tamtego..ale oceny?! forma w jakiej odbywają się te zajęcia, w jakiej podawana jest wiedza?! TO jest niedopuszczalne! Odpowiedz Link Zgłoś
yarecki21 Re: religia w szkołach 13.01.06, 12:01 Lekacja religii w szkole sredniej: (A.D. 2000) Temat. Temat dotyczy jak sama nazwa wskazuje tematu zajęć. A tenże oparty jest na przypowiesci, fragmencie, lub całej ksiedze z Pisma Świętego. Czyta się ten fragment, interpretuje, a następnie rozmawia na temat z tym zwiazany lub jego odpowiednik we wspolczesnym swiecie. Bardzo czesto lekcje religii byly prezentowaniem roznych pogladow na swiat z perspektywy nauki Kościoła. Znajomość ich (pogladow i przerobionych tekstow) jest podstawą do wystawienia oceny. Ocene wystawia się na podstawie sprawdzianu, czasami odpytki - opcjonalne. Ponadto wazna jest atywnosc i udzial w dyskusjach. Prosze o zwrocenie szczegolnej uwagi na to iż co do pogladow napisalem "ich znajomosc", zawsze można miec wlasne zdanie i prawo do jego wyrazenia. Czest na lekacjach religii w mojej szkole sredniej dochodzilo do burzliwych klotni i sprzeczek, ale w tym wlasnie tkwila wartosc tych lekcji. Ocena z religii nie wlicza sie do średniej koncoworocznej, nie zaliczenie tego przedniotu nie ma wplywu na promocje ucznia. Ponadto chce podkreslic po dwakroc że zaliczenia nie dostaje się za wiarę ani za przekonania ale za WIEDZĘ. Tak wygladaly moje lekcje religii, mozna powiedziec że wzorcowe :) nie warto pisac o patologiach w tej dziedzinie, bo to nieistotne ze wzgledow edukacyjnych. Wiejskie szkolki i slabe szkoly miejskie narzekają na poziom nauki nie tylko religii, wlasciwie religii to jest chyba dla nich problem trzeciorzedny. Odpowiedz Link Zgłoś
yeellow Re: religia w szkołach 13.01.06, 12:19 no, tak, to dlaczego przestales na nie chodzic? Jakiez to "wzgledy praktyczne" Toba kierowaly? :). Mylisz religioznastwo z religia. Nauka _o_ religii to nie to samo, co nauka religii :-). Ja sie o religii chrzescijanskiej duzo nauczylem na lekcjach polskiego oraz samodzielnie. Na lekcjach religii, na ktore chodzilem jako wolny sluchacz nie dowiedzialem sie nic ponadto, ze osoby nieochrzczone sa gorsze i nie dostapia zbawienia. Odpowiedz Link Zgłoś
yarecki21 Re: religia w szkołach 13.01.06, 12:33 Skoro myle religie z religioznastwem to znaczy że w tego mnie wlasnie uczono. Czemu przestalem chodzic?...hmm zastanowmy się...2h/tyg. wiecej czasu chociazby na przygotowania do matury? To nie smieszne w III kl LO to duzo. Poza tym chodzi o poziom. W pewnym momencie stalo sie juz irytujące traktowanie "dorosłych" ludzi jak dzieci - a tak wyglada nauczanie religii - wszystko w konwencji opowiadani bajeki. Ale to wina poszczegolnych nauczycieli bardziej przystosowanych do nauczania religi w systemie nauczania poczatkowego. To nie wazne... Odpowiedz Link Zgłoś
yarecki21 Re: religia w szkołach 13.01.06, 12:36 Na lekcji religii siostra pyta dzieci: - Co to jest: małe, rude, ma kitkę i skacze po drzewach? Na to wstaje Jasio i mówi: - Na 99% to jest wiewiórka...ale jak znam siostrę to to może być Jezus. Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: chora jest wasza tolerancja 13.01.06, 11:27 ingerancja w zycie wiernycj (jesli juz) a nie w zycie szkoly. TROCHE ROZSADKU PROSZE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Re: chora jest wasza tolerancja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 08:45 Jestem katoliczką, ale coraz częściej się zastanawiam, co w wierze pochodzi od Boga, a co od ludzi. I mam głęboką pewność, że muszę się kierować własnym rozumem, bo nie wszystko, co mi księża (i katechetki dzieciom) wmawiają, pochodzi od Boga. Tak, rozumem, bo Bóg kazał używać również własnego rozumu. Kodeksu kanonicznego Bóg nie pisał. Nowych przykazań kościelnych również. One są kompletnie do chrzanu. Moje dziecko przystępuje do I komunii św. i musi się ich uczyć na pamięć. Są trudniejsze niż poprzednie. Czy mądrzejsze? Wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: chora jest wasza tolerancja 13.01.06, 11:23 rozgranicz prawo koscielne i KPK (ktore kazda wspolnota religijna moze sobie tworrzyc) i prawo boskie ktore kosciol poadaje do wiary i zycia wiarnych, wiec rozgraniczenie jest jasne. Natomiast co do polskiej interpretacji (bo o to sie rozbija sprawa) przykazan koscielnych, to pisalme juz wyzej ze obecny Episkopat polski (bo on tez sie zmienia , choc powoli) nie jest zbyt dalekowzroczny (co widac w innych sprawach tez, np. problem z pewnym Radiem). Burza w szklance wody i tyle, jak ktos sie chce modlic , pewnie nic zlego z tego nie wyniknie, jak nie to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xtg Re: chora jest wasza tolerancja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 11:29 Chyba jednak nie jestes katoliczką Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: chora jest wasza tolerancja 13.01.06, 12:03 jeśli chcesz wierzyć tylko w to, co Tobie się podoba, to proszę, nie nazywaj się katoliczką. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: chora jest wasza tolerancja IP: *.acn.waw.pl 13.01.06, 10:42 Tu nie chodzi o to, ilu jest w tej szkole niewierzących, a ilu innej wiary. Wystarczy to, że szkoła jest świecka, a Polska nie jest państwem wyznaniowym. Nie mieszaj w to "pedałów" i "zoofili". Już samo to zestawienie i pogardliwy język jaki stosujesz pięknie pokazuje, że akurat nie sam religia czyni człowieka kulturalnym i można można wspaniale się modlić, a jednocześnie zupełnie zapominać o miłości do bliźniego. Ale to tylko taka mała dywagacja. I naprawdę nic do rzeczy nie ma tu rzekome prześladowanie kogokolwiek. Po prostu skandalem jest, że z powodów religijnych dzieciom odmawia się prawa do zabawy. Jeśli taka jest praktyka, że katolickie dziecko nie może się bawić w piątek (tak na marginesie, to ciekawe czemu, skoro nawet post piątkowy został przez Kościół zniesiony) to wystarczyło, że siostra poinformowała by o tym dzieci na lekcji religii dodając, że jak zmówią Zdrowaś Mario, to grzechu już nie będzie. Nie wiem, czy jest to bardzo wychowawcze, bo uczy maluchy, że jak się najpierw pomodlą, to potem hulaj-dusza, ale ja akurat specjalistą w tej dziedzinie nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: chora jest wasza tolerancja 13.01.06, 12:09 Gość portalu: Przemo napisał(a): > Tu nie chodzi o to, ilu jest w tej szkole niewierzących, a ilu innej wiary. > Wystarczy to, że szkoła jest świecka, czy świeckość oznacza zakaz modlitw przez ludzi dowolnego wyznania? > a Polska nie jest państwem wyznaniowym. nie jest > Po prostu skandalem jest, że z powodów religijnych dzieciom odmawia się prawa > do zabawy gdzie tu skandal widzisz? Jakiemuś Muzułmaninowi czy Żydowi zabroniono organizować zabawy czy nakazano się modlić "po katolicku"? > jest praktyka, że katolickie dziecko nie może się bawić w piątek (tak na > marginesie, to ciekawe czemu, skoro nawet post piątkowy został przez Kościół > zniesiony) to wystarczyło, że siostra poinformowała by o tym dzieci na lekcji > religii dodając, i jak się dokładnie wczytasz w atykuł to dokładnie było tak, jak napisałeś :) > że jak zmówią Zdrowaś Mario, to grzechu już nie będzie. a tego to już siostra nie mogła zrobić Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
ute_ute Re: chora jest wasza tolerancja 13.01.06, 13:11 losiu4 napisał: > gdzie tu skandal widzisz? Jakiemuś Muzułmaninowi czy Żydowi zabroniono > organizować zabawy czy nakazano się modlić "po katolicku"? a wiesz o tym, że istnieją Żydzi katolicy? świat jest skomplikowany... Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: chora jest wasza tolerancja 13.01.06, 13:27 ute_ute napisała: > losiu4 napisał: > > > gdzie tu skandal widzisz? Jakiemuś Muzułmaninowi czy Żydowi zabroniono > > organizować zabawy czy nakazano się modlić "po katolicku"? > > a wiesz o tym, że istnieją Żydzi katolicy? świat jest skomplikowany... jeśli chodzi Ci o narodowość to tak, wiem że są tacy :) i tacy zapewne będą sie modlić :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: chora jest wasza tolerancja IP: 157.25.9.* 13.01.06, 10:57 > e że Polska to taki kraj gdzie biedne pedały, biedne kom słusznie, bo KK tępi ich jak tylko może... ja nie będę tolerował tej złodziejskiej religii która bazuje na naiwności i głupocie ludzi... nikt nie nawołuje to tego żeby był gejem, ale księża straszą dzieci bogiem i diabłem od małego tworząc sobie niewolników... niestety tak mało ludzi potrafi sobie to wszystko uświadomić.. precz z ciemnogrodem.. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: chora jest wasza tolerancja 13.01.06, 12:12 Ty, postępowiec, a taki nietolerancyjny... wstyd, mocium panie Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: chora jest wasza tolerancja IP: *.chello.pl 13.01.06, 10:58 od modlitw jest kościół i lekcje religii a nie sala gimnastyczna. Czego to ma uczyć? Że można "grzeszyć" a paciorkiem wszystko się załatwi. Podobno modlitwa to rozmowa z Bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: chora jest wasza tolerancja 13.01.06, 12:11 o! a skąd takie wnioski? dlaczego chcesz zabraniać komukolwiek modlitwy na sali gimnastycznej? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Brak słów 13.01.06, 12:00 czekaj, a gdzie napisano, że kazano sie modlić dzieciom innych wyznań? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Brak słów 13.01.06, 13:23 Gość portalu: Kopytko napisał(a): > Dlaczego przed zabawą, na której będą się bawić nie tylko katolicy (ba nawet ni > e > tylko chrześcijanie) mają być odmawiane jakieś katolickie modlitwy? dlaczego katolikom odmawiasz prawa do modlitwy czy despensy? zresztą czy określenie "przed zabawa" oznacza "w szkole"? > Poza tym wydawało mi się, że od zbiorowego modlenia się są kościoły, an nie > szkoły. to źle Ci się wydawało :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrg Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: *.stacje.agora.pl 13.01.06, 08:22 Witajcie w IV tej Rzeczypospolitej !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiek z Łomianek Ale wiocha i zabobony w tej Warszawie . n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 08:28 Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Siusiu, paciorek i spać - tak było kiedyś... 13.01.06, 08:33 A teraz po paciorku na imprezę?! Co to się teraz tej młodszej młodzieży wpaja :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawo Będziecie się bałwany cieszyc jak zaleją nas Araby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 08:41 i wtedy paciorek to będzie jak kaszka z mleczkiem Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: Będziecie się bałwany cieszyc jak zaleją nas 13.01.06, 08:52 Gość portalu: pawo napisał(a): > i wtedy paciorek to będzie jak kaszka z mleczkiem Chciałeś/aś powiedzieć "jak kuskus z mleczkiem"? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: usun to [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 11:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Będziecie się bałwany cieszyc jak zaleją nas 13.01.06, 12:12 mylisz się :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 10:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
roborobi Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 08:46 Brawo dla pani dyrektor szkoły - będą z Niej ludzie. P.S. Sytuacja obisana w artykule to jakiś horror. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 13:29 roborobi napisał: > P.S. Sytuacja obisana w artykule to jakiś horror. żaden horror a raczej sterta niedopowiedzeń :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
lolektyrmand Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 08:55 Szkoła jest świecka, chodzą do niej dzieci różnych wyznań i niewierzące, zatem zakaz zabaw z powodu restrykcji dotyczących katolików nie powinien być wydany. Inną sprawą jest to, że faktycznie w piatek bawić się generalnie nie można (trzeba mieć dyspensę). I z tego punktu widzenia skierowanie przez dzieci katolickie prośby do proboszcza o dyspensę nie jest niczym dziwnym. Skoro proboszcz pozowlenie na uczestnictwo w zabawie uzależnił od pomodlenia się, katolicy winni odmówć pacierz przed balem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzka Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 08:59 W szkole , w której uczę nie pozwolono organizować z tego samego zakazu kościelnego ANDRZEJEK w piątek. Bo dyrekcja bała się, że rodzice naślą na szkołę kuratorium, nie mówiąc już o tym, ze z proboszczem chce żyć w zgodzie. Niestety, szkoły przestały by świeckie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.06, 13:04 Gość portalu: Zuzka napisał(a): > W szkole , w której uczę nie pozwolono organizować z tego samego zakazu > kościelnego ANDRZEJEK w piątek. Bo dyrekcja bała się, że rodzice naślą na > szkołę kuratorium, Matkobosko, to u Was już i kuratorium - oficjalnie - pod butem kościółka?! Odpowiedz Link Zgłoś
lolektyrmand Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 14:16 Gość portalu: Zuzka napisał(a): > W szkole , w której uczę nie pozwolono organizować z tego samego zakazu > kościelnego ANDRZEJEK w piątek. A nie AndrzejKÓW? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 12:17 lolektyrmand napisał: > Szkoła jest świecka, chodzą do niej dzieci różnych wyznań i niewierzące, > zatem zakaz zabaw z powodu restrykcji dotyczących katolików nie powinien być > wydany. przeczytaj uwaznie: problem dotyczył katolików i nikogo więcej Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
ute_ute Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 13:17 losiu4 napisał: > przeczytaj uwaznie: problem dotyczył katolików i nikogo więcej > > Pozdrawiam > > Losiu może ty jednak przeczytaj uważnie: "Katechetka oznajmiła dzieciom, że w piątki nie można URZĄDZAĆ zabaw, bo byłoby to złamaniem kościelnych przykazań", a nie uczestniczyć w powyższych Odpowiedz Link Zgłoś
lolektyrmand Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 14:15 Jeśli dotyczy tylko katolików, to skąd oburzenie? Katolików obowiązują przykazania, nauka Kościoła itp. Według nauki Kościła urządzanie zabaw w piątek jest zakazane i basta. Dzieci katolickie musiały otrzymać dyspensę, by się bawić. Otrzymały ją pod warunkiem, że się pomodlą i już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gruby Typowe, ze taka sprawa jest naglosniona przez GW IP: 82.177.10.* 13.01.06, 09:24 kto inny zrobil by z drobnej sprawy takie wielkie chalo? modlitwa nigdy nikomu jeszcze nie zaszkodzila i nikt do niej nikogo nie zmusza... a moze gdybysmy robili to czesciej(modlili sie) to swiat byl by odrobine lepszym miejscem, smutne to co tu czytam a nie jestem fudamentalista katolickim czy innym dewotem, smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Typowe, ze taka sprawa jest naglosniona przez IP: 213.86.33.* 13.01.06, 10:13 może zamiast modlitwy raczej włączyć myślenie i to wystarczy. A czy piatek czy inny dzień to nie ma żadnej różnicy. Kościół (bez względu na wyznanie) nie powinien mieć żadnego wpływu na szkołę. Piątki nie są dniami innymi od innych nawet wg wiary katolickiej. A siostrzyczka jest poprostu niewyedukowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: def Re: Typowe, ze taka sprawa jest naglosniona przez IP: *.7.62.81.cust.bluewin.ch 13.01.06, 11:11 Dla Katolikow to specjalny dzien. Chyba widac po tym ze obowiazuje post. Problem zabaw w piatek nie jest wymyslem siostry... Jesli dla Ciebie nie jest specjalny dzien to powyzszy problem Ciebie nie dotyczy. Nie prosisz przeciez o dyspense. O dyspense na udzial w zabawie poprosily dzieci katolickie i to one mialy spelnic warunek. Pozostalych to nie dotyczy, ani problem piatku, ani dyspensy ani modlitwy. Gość portalu: xxx napisał(a): > może zamiast modlitwy raczej włączyć myślenie i to wystarczy. A czy piatek czy > inny dzień to nie ma żadnej różnicy. Kościół (bez względu na wyznanie) nie > powinien mieć żadnego wpływu na szkołę. Piątki nie są dniami innymi od innych > nawet wg wiary katolickiej. A siostrzyczka jest poprostu niewyedukowana. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Typowe, ze taka sprawa jest naglosniona przez 13.01.06, 12:20 Gość portalu: xxx napisał(a): > może zamiast modlitwy raczej włączyć myślenie i to wystarczy. ano wystarczy... Ciebie też to dotyczy :) > A czy piatek czy inny dzień to nie ma żadnej różnicy. a czy któś Ci każe modlić sie w piątek lub zabaw zabrania organizowac? > Kościół (bez względu na wyznanie) nie > powinien mieć żadnego wpływu na szkołę. czemu? jesli rodzice tego chcą... czemu urzędowy ateizm chcesz wprowadzać? > Piątki nie są dniami innymi od innych > nawet wg wiary katolickiej. A siostrzyczka jest poprostu niewyedukowana. owszem, są różnice wg wiary katolickiej :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
ute_ute Re: Typowe, ze taka sprawa jest naglosniona przez 13.01.06, 13:20 losiu4 napisał: > > > Kościół (bez względu na wyznanie) nie > > powinien mieć żadnego wpływu na szkołę. > > czemu? jesli rodzice tego chcą... czemu urzędowy ateizm chcesz wprowadzać? czy przeciwieństwem urzędowego ateizmu jest urzędowy katolicyzm? a co do rodziców to katechetka jakoś odwagi nie miała ich wysłać do proboszcza, dziwne co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdegustowany Re: Typowe, ze taka sprawa jest naglosniona przez IP: *.zfmol.us.edu.pl 13.01.06, 14:24 Racja. czas włączyć myślenie. Kościół w tym wypadku nie miał wpływu na szkołę czy proces uczenia dzieci, a jedynie na, jakby na to nie patrzeć, nadobowiązkowy przywilej dzieci czyli dyskotekę. Piątki dla katolików SĄ dniami INNYMI od reszty, bowiem obowiązuje w tych dniach post (co wiąże się, między innymi, z nieuczestniczeniem w zabawach). Ale jak widać,ze względu na to, że dotyczyło to małych dzieci katechetka nie "zrobiła afery" z powodu organizowania zabawy w piątek (chociaż można by zapytać czy delikatność wobec uczuć religijnych dzieci katolickich, których w tej szkole jest zapewne większość, nie powinna skłonić dyrektorki do organizacji tej imprezy w innym dniu i zmianie wodzireja- zapewne nie tylko jeden wodzirej jest w Warszawie), tylko zaproponowała, żby dzieci poprosiły o dyspensę.W związku z tym nie zakazano dzieciom KATOLICKIM udziału w tej zabawie, ale polecono dziecom KATOLICKIM przed tą zabawą się pomodlić. Chciałabym dodać, że dla KATOLIKÓW modlitwa nie jest ani jakimś obciążeniem, karą, czy uciskiem. Jest to jedna z podstaw tej wiary. O co więc ten raban? Cały problem dotyczył tylko i wyłącznie katolików. Ale żeby dać Ci do myślenia, opowiem jeszcze taką historię. Chodziłam kiedyś do szkoły muzycznej i tam jako jedno z zajęć mieliśmy chór (obowiązkowy). Z tym chórem braliśmy udział w konkursie (obowiązkowym), który przypadł w sobotę rano. Na ostatniej próbie przed konkursem jedna z dziewczynek podeszła do nauczycielki i powiedziała, że ona nie może ze względów religijnych w sobotę rano uczestniczyć w występie. I wiesz co się stało? NIE PRZYSZŁA. Koniec, kropka. A to były jej zajęcia obowiązkowe, nie zabawa, dyskoteka czy wyjazd na wycieczkę. I nikt z tego nie robił i nie robi halo. Mało tego, nie było możliwości dla niej uzyskania żadnej dyspensy, ani dlatego, że była mała ani, że był to występ obowiązkowy. Jej religia mówiła nie i koniec. A kiedy katolickim dzieciom mówi się, że żeby ich postępowanie nie było niezgodne z zasadami ich Kościoła mają się tylko pomodlić, to mnóstwo pieniaczy krzyczy, że to indoktrynacja i pranie mózgów. Jeszcze raz podkreślam nikt im NIE ZABRONIŁ udziału w tej zabawie, ani katechetka ani ksiądz, więc gdzie tu nadgorliwość i niewyedukowanie. A na przyszłość, jeśli chcesz zarzucać komuś niewyedukowanie to musisz sam się dokształcić, zwłaszcza w tematach o których masz słabe pojęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwiak CZY MY JUZ ZYJEMY W PANSTWIE KOSCIELNYM? IP: 157.25.9.* 13.01.06, 10:20 czy jeszcze nie? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: CZY MY JUZ ZYJEMY W PANSTWIE KOSCIELNYM? 13.01.06, 12:24 nie i nie zanosi sie na to :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
ute_ute Re: CZY MY JUZ ZYJEMY W PANSTWIE KOSCIELNYM? 13.01.06, 13:22 losiu4 napisał: > nie i nie zanosi sie na to :) oj zanosi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura CZY MY JUZ ZYJEMY W PANSTWIE KOSCIELNYM? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.06, 13:08 Gość portalu: wwiak napisał(a): > czy jeszcze nie? De jure - nie. De facto - tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astro NO I BARDZO DOBRZE!!! IP: *.umcs.lublin.pl 13.01.06, 10:26 Religia jest wpisana w nasza historie i jest nieodlacznie zwiazana z nasza codziennoscia. Powiem wiecej, religia katolicka jest nasza religia narodowa i nie mozemy o tym zapominac. Musimy wieszac krzyze w klasach, czy sie to komus podoba czy nie. Francja stara sie byc neutralna swiatopogladowo, stanie sie wiec panstwem muzulmanskim za gora 50-100 lat. To samo Niemcy i Anglia. Nie zapominajmy o tym. Poki nie zalala nas inna religia, szanujmy swoja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmmmmmmmmmmmmmmmm Re: NO I BARDZO DOBRZE!!! IP: 202.58.86.* 13.01.06, 10:39 może chociaż skożystasz z anonimizującego proxy? bo widać Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxyyyyzzzz Re: NO I BARDZO DOBRZE!!! 13.01.06, 10:54 Gość portalu: mmmmmmmmmmmmmmmmmm napisał(a): > może chociaż skożystasz z anonimizującego proxy? A moze chcesz skorzystac ze slownika ortograficznego? Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: NO I BARDZO DOBRZE!!! 13.01.06, 14:26 Gość portalu: mmmmmmmmmmmmmmmmmm napisał(a): > może chociaż skożystasz z anonimizującego proxy? > bo widać Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. A dlaczego ma się animi... amini... onani... tfu! anonimizować? Przecież pisze rzeczy zgodne z nauką kościoła, który utrzymuje ten uniwerek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: NO I BARDZO DOBRZE!!! IP: 157.25.9.* 13.01.06, 11:03 1. Jak chcesz to sobie powieś krzyży na swojej ścianie w swoim domu ile tylko chcesz. 2. Biblia wyraźnie mówi że nie wolno czcić posągów typu krzyże i innych... jesteś katolikiem a nie wiesz co twój bóg oczekuje od ciebie.. wstrętna zakłamana religia, wpisana w historię????, tak od tego czasu Polska z roku na rok schodzi na dno. precz z ciemnogrodem.. Odpowiedz Link Zgłoś
almeraya Re: NO I BARDZO DOBRZE!!! 13.01.06, 11:49 Pytam Pana , Panią - "biblistę" i eksperta od przykazań. Dlaczego w Księdze liczb w jednym rozdziale Bo zakazuje czynić obrazy i posągi bóstw...a dwa rozdziały dlaej nakazuje Możeszowi ucznić "węża miedzianego" i każdy kto odda mu pokłon zostanie ocalony. Och brakuje edukacji religijnej, biblijnej i doświadczenia Boga, brakuje, brakuje...biblijny ciemnogód widać i czuć na łączach internetowych. pa. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: NO I BARDZO DOBRZE!!! 13.01.06, 12:08 gdzieś to wyczytała :) chyba masz przekład czysto katolicki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik Re: NO I BARDZO DOBRZE!!! IP: *.zfmol.us.edu.pl 13.01.06, 14:32 Może czas zacząć ta Biblię czytać, bo tam pisze o posągach innych bożków. A po drugie nikt nie czci krzyży. Czcimy Trójcę Świętą. Krzyż to nasz symbol i okazujemu mu cześć taką jak fladze narodowej, godłu i sztandarom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tesia Re: NO I BARDZO DOBRZE!!! IP: 213.155.175.* 13.01.06, 11:26 Jesli nie myle sie ta religia została nam narzucona w roku 966 kiedy to ksieze POLski Mieszko poslubił Czeszke Dobrawe i przyjał chrzest a po drugie w POLsce jest TYlko ponad połowe Katolików Reszta ma narzucona wiare od dziecka , a potem nawet gdy zmieni wiare w kSiegach Koscielnych jest Katolikiem i podaje sie ze przeszło 90 % to katolicy Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: NO I BARDZO DOBRZE!!! 13.01.06, 12:09 no właśnie, przecież ja też jestem katolikiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura1 Re: NO I BARDZO DOBRZE!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.06, 13:11 Gość portalu: Astro napisał(a): > Musimy wieszac krzyze w klasach, czy sie to komus > podoba czy nie. Możesz zacytować jakikolwiek przepis, który by do tego obligował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IJ przed zabawą powinni ukamieniować szatana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 10:26 Symbilicznie rzecz jasna. I w ten sposób zabawa mogłby toczyć się bez obecności sił nieczystych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalina42 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 10:28 kto wpadł na oryginalny pomysł wprowadzenia religii do szkół?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unknown Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: 5.6.2R* / 212.121.135.* 13.01.06, 10:29 Czy ta szkola ma w nazwie publiczna czy katolicka ??? Jesli katolicka to bialo-czarni moga robic co chca, jesli publiczna to bialo-czarnych wyslac na Syberie lub kamieniolomu. POLSKA NIE JEST DRUGIM WATYKANEM, JESTESMY PANSTWEM NIEPODLEGLYM (TU NIE MA OKUPACJI KLERU), GDZIE WSZYSCY SA SOBIE ROWNI. Moja sugestia: opodatkowac kler (60%), to moze wowczas im glupota z glow wyparuje. Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 10:29 jeśli ktoś jest wierzący nie powinien uczestniczyć w zabawie jeśli nie wierzy szkoła nie powinna zabawy mu zabraniać w końcu jest świecka na tym polega wolność wyznania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filemon A mówią że nie ma żydów w polsce. IP: 202.58.86.* 13.01.06, 10:30 To co? Autor kłamie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: A mówią że nie ma żydów w polsce. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 11:40 A kiedy ostatni Żyd wyjeżdzał z Polski, na dworzec przyszło setki żydów, aby go pożegnać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ali przede wszystkim żadna religia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 10:32 nie tylko katolicka nie powinna być nauczana w publicznej, świeckiej szkole, jeśli ktoś chce, może posłać dziecko do szkoły religijnej, prowadzonej przez zakon czy fundacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natangia Re: przede wszystkim żadna religia IP: *.paiz.gov.pl 13.01.06, 10:36 A mi podoba sie postawa dyrektorki- to musi byc normalna kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś