wabramm 24.01.06, 20:25 Czy ktoś ma może jakieś informacje na temat kamienicy przy dawnej ulicy Topolowej 21 >>> dziś znajdującej się w prostokącie ulic Al.Niepodległości, Filtrowa, Sędziowska, Nowowiejska ? Może jakieś zdjęcia ? Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chinique Nie ma, jest. 24.01.06, 20:33 Na pierwszym zdjęciu z ok. 1920 jeszcze go nie ma, ale częściowo zbudowano sąsiedni budynek, na drugim zdjęciu z początku lat 1930-tych widać już narożnik (tam gdzie teraz jest sklep monopolowy i Expander). www.varsovia.pl/varsovia/warstwy/woda/img/21lata20filtry.jpg gaumontpathearchives.com/FR/400_Video/SRDisplayFrameDoc.asp?COTE=3350EJ%2021777&NUM=3&NUM_GAUMONT=1 Więcej zdjęć Starej Ochoty ... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26220&w=32509862 Odpowiedz Link Zgłoś
wabramm Re: Nie ma, jest. 24.01.06, 21:14 bardzo dziękuje, pierwsze jest super ! Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Powodzenia. 24.01.06, 21:19 A proszę, gdybyś natrafił na jakieś inne materiały, to daj znać - też jestem zainteresowany m.in. tym budynkiem. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
fima Piękne zdjęcie, prawdopodobnie z 1925 roku 24.01.06, 21:37 To pierwsze, lotnicze. Kończone są domy przy nieparzystej Lekarskiej, stoi już dom własny Felińskiego. Naprzeciw nich, bliziutko, łuk toru Wyścigów, przy nich ukośne szpalery drzew po dawnym przebiegu Topolowej. Słoneczny dzień, Marian Kontkiewicz ze swej pracowni na poddaszu Sniadeckich 23 widzi z oddali już stojące domy jego projektu na kolonii Staszica przy Nowowiejskiej i swój na Lekarskiej do którego wkrótce się przeniesie... Roman już tam się urządza, pilnuje jak rośnie jego projekt dla spółdzielni "U Siebie" naprzeciwko, Kraskowski robi projekt zamienny do jego Topolowej 2, Sienicki zabiera się do realizacji 4, 6 i 8 (Krupa mówi że warto by chociaż 4 i 6 zrobić na w żelbecie, moderne), Gliwic z Lekarskiej 19 i Falski z 21 narzekają na to, że windy z piwnicznej kuchni do jadalnego na piętrze skrzypią, Leśniewski z Iżyckim się tym zajmą. Jest piękny słoneczny dzień, pilot na prośbę fotografa pochyla aeroplan na lewe skrzydło i sam nie może się napatrzeć na to nowe miasto, które rośnie przy filtrach. Odpowiedz Link Zgłoś
kester Re: a tu też już jest... 25.01.06, 01:35 www.warszawa1939.pl/zdjecia_kj/ochota/warszawiacy_1.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Oraz 25.01.06, 04:43 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26220&w=32509862&a=35576999 Odpowiedz Link Zgłoś
wabramm Re: Oraz 25.01.06, 09:43 te zdjęcia to prawdziwy hit ! Swoją drogą wyszłoby na zdrowie budynkowi gdyby expander się zmieścił w tym kiosku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Do dalszych poszukiwań 25.01.06, 12:44 Przypominam, że to Jey-Zee je zgłosił do konkursu na najlepsze zdjęcie Topolowej 21, a ja tylko opublikowałem. No dobrze Panie kolego, mam nadzieję, że w powyższy sposób udało nam się zmotywować Cię do dalszych poszukiwań, a nie zaspokoić pierwszą ciekawość i koniec? Odpowiedz Link Zgłoś
wabramm Re: Do dalszych poszukiwań 25.01.06, 13:18 Zapewne znacie tę stronę ( nie dotyczy Topolowej bezpośrednio, ale może ktoś znajdzie coś interesujacego dla siebie ) www.warsawuprising.com/photos.htm Odpowiedz Link Zgłoś
wabramm Re: Kamienica przy dawnej Topolwej 21 25.01.06, 23:41 Na pewno większość z Was zna, a chinique na pewno, bardzo ciekawa seria artykułów o koloni staszica i ochocie jako calości znajduje się w piśmie ochotnik : www.oko.com.pl/oko/index2.php?strona=ochotnik W numerze pierwszym na pan Jarosław Zielinski ( wielkie podziękowania za zdjęcia ktore otrzymaliśmy za pośrednictwem chinique) zwrócił rówież uwagę na kamienicę przy Topolowej dzięki czemu wiemy już odrobinkę więcej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
chinique My, czyli kto? 25.01.06, 23:56 Kto "wiemy"? Organizujecie jakąś akcję z rodzaju knowledge management z ludźmi z Topolowej 21? Warto kopsnąć się do spółdzielni, mogą mieć jakieś stare materiały, może nie zdjęcia, ale zawsze coś ... Odpowiedz Link Zgłoś
wabramm Re: My, czyli kto? 26.01.06, 16:26 My czyli my.Czysto prywatne zainteresowanie, ale może w przyszłości rzeczywiście warto będzie wesprzeć wymianę wiedzy między mieszkańcami tej kamienicy w sposób wykraczający poza forum. Na razie zapewne wiekszość mieszkańców wie wiecej od nas, więc skromnie zbieramy ziarnko do ziarnka. Chinique jest w tym procesie niezwykle pomocny/a. Jeszcze raz wielkie dzięki. ------------------------------------------------------------------------------- Dla osób którym obce są anglojęzyczne zwroty lub korporacyjna nowomowa Knowlede management to w dosłownym tłumaczeniu zarządzanie wiedzą. Teoria Knowlege Management zakłada, że wiedza jest kreaowana, odkłada się, jest ( powinna być ) przekazywana dalej i jest ( powinna być ) wykorzystywana. Proces się zapętla celem stworzenia większej wiedzy itd. W uproszczeniu na zasadzie knowledge management - dzielenia się wiedzą działa każde z forów gazety.pl. -------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Mam wątpliwość odnośnie numeru policyjnego "21" 05.02.06, 21:10 Obecna numeracja zachodniej pierzei Al. Niepodległości między Wawelską a Koszykową wygląda w ten sposób: - 217, 219, 221, 223, 225 – szeregowa zabudowa wzdłuż Filtrowej - 227/233 – omawiany dom - 235/237 – dawny plac z Pomnikiem Sapera (dziś część placu została, resztę zabudowano) - 243 –dawne Kierownictwo Zaopatrzenia Uzbrojenia (dziś Wojskowe Służby Informacyjne; swoją drogą, skąd ta dziura w numeracji?) - 245 – dom oficerski FKW Według przedwojennych projektów, jakie miałem w rękach, parcela z KZU i domem FKW nosiła numer Topolowa 17 i podzielono ją na części literowe A (FKW) , B i C (KZU). Plac pod Pomnikiem Sapera miałby zatem numer 15, a może raczej 13/15, skoro dziś też ma numerację podwójną. W takiej sytuacji, na omawiany dom przypadałby nr 11, a nie 21. Zwłaszcza, że kolejne 5 parceli w stronę Wawelskiej idealnie zamykałoby numerację policyjną ulicy Topolowej, kolejno numerami: 9, 7, 5, 3, 1. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Mała errata... 05.02.06, 21:14 sqh napisał: > - 217, 219, 221, 223, 225 – szeregowa zabudowa wzdłuż Filtrowej Oczywiście miałem na myśli "przed Filtrową" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Dlaczego wszyscy dali się nabrać? 06.02.06, 01:26 Chyba masz rację - po drugiej stronie ulicy np. TCh PW numer 18, a piękny szpital im. Piłsudskiego to chyba nr 10, Andrzej Strug mieszkał przy Topolowej 2, więc numeracja po nieparzystej stronie ulicy rzeczywiście musiała też być malejąca ku Wawelskiej. Skąd zatem ten numer 21 i dlaczego wszyscy dali się nabrać? Odpowiedz Link Zgłoś
jarekzielinski Re: Dlaczego wszyscy dali się nabrać? 06.02.06, 22:37 W referacie gabarytów przy Topolowej w ogóle nie ma numeracji budynków, a w spisie posesji na rok 1930 numery są jeszcze niekompletne. Posesja nr hip. 7072- 7073 określona jest jako "0 nieparzyste", ale skoro budynek spółdzielni "U Siebie" miał numery 1-7, tzn., że "nasz" dom miał numerację od 9 do zapewne 15, skoro dziś ma nr 227-233. Rzeczywiście nie zwróciłem uwagi na błędny nr 21, bo nie chciało mi się obliczać numerów "ab ovo", w końcu chodziło o wizerunek budynku, a nie o jego przedwojenny adres. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Jak jakiś Kasprzycki ... 07.02.06, 01:29 ... się nabraliśmy jak jakiś Kasprzycki, który podpisał budynki przy Lekarskiej, że to niby Filtrowa ;). Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Jak jakiś Kasprzycki ... 07.02.06, 11:02 Istnieje - nieco inwazyjna - metoda ustalenia dawnego adresu. Trzeba się w tym celu zaczaić pod badanym domem na starszą osobę doń wchodzącą lub zeń wychodzącą i zapytać. A jeśli nie wie, to spytać, kto tu starszy mieszka i mógłby powiedzieć. To działa - sam sprawdzałem, choć nie w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.maczewski Analiza telefoniczna PAST 11.02.06, 12:22 Rzut oka na książkę telefoniczną 1938/39 daje następujące wyniki nieparzystej zabudowy Topolowej: Topolowa 1 - 7 osób Topolowa 3 - 4 osoby Topolowa 5 - 6 osób Topolowa 7 - 4 osoby Topolowa 9 - 13 osób Topolowa 11 - 35 osób Topolowa 13 - brak Topolowa 15 - brak Topolowa 17 - 39 osób - głównie żołnierze Jeśli spółdzielnia "U Siebie" miała numery 1, 3, 5, 7 (na planie 1:2500 faktycznie widać podział na cztery posesje) to "nasz" budynek miał według mnie podwójny numer 9/11. Aż tak bym sięnie sugerował tym, że teraz budynek ma adres czteronumerowy 227-229-231-233, na Ogrodowej mamy pojedyńczą kamieniczkę której adres zmienił się z Ogrodowa 29 na Ogrodowa 13/29, tylko dlatego, że jakoś trzeba było "upchnąć" przedwojenną numerację. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.maczewski Analiza telefoniczna PAST - poważna korekta 11.02.06, 18:39 Pośpieszyłem się trochę z poprzednim mailem, bo trzeba było najpierw porównać PAST 38/39 z PAST 39/40. Tak więc w PAST 39/40 ludkowie z Topolowej mają już adresy przy al. Niepodległości. I tak: Topolowa 1 = Niepodległości 217 Topolowa 3 = Niepodległości 219 Topolowa 5 = Niepodległości 221 Topolowa 7 = Niepodległości 223 Topolowa 9 = Niepodległości 225 Topolowa 11 = Niepodległości 227/233 Według współczesnej numeracji budynki od Wawelskiej do Filtrowej mają numerację od 217 do 225, a nasz omawiany kolos numer 227/233. Wynika z tego, że numeracja przedwojenna została zachowana, a nasz "podejrzany" miał pojedyńczy numer Topolowa 11. A numery od 13 do 17 to by już był odcinek 6-ego Sierpnia - Koszykowa. Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Analiza telefoniczna PAST - poważna korekta 11.02.06, 20:38 ryszard.maczewski napisał: > Co Wy na to? No ja się cieszę, bo się moja teoria sprawdza w praktyce :-] Czyli: 13 - plac pod Saperem, 15 - KZU, 17 - FKW? Nadal jestem jednak ciekaw, skąd się bierze obecna dziura w numeracji Al. Niepodległości. Skoro jednak w wątku obok podajesz, że p. Dobrostański miał już przed wojną adres 245, to może było tak: 235/237 - pomnik Sapera, 239/241/243 - KZU (ma wszak 3 klatki schodowe!), 245 - FKW? Odpowiedz Link Zgłoś