Dodaj do ulubionych

METRO METRO METRO

IP: 217.11.143.* 13.11.02, 15:59
Jak najszybciej i jak najdalej.

Trzeba wyperswadowac Kaczynskiemu, zeby przyspieszyl budowe metra!

Niech postara sie o kase na metro i wybuduje jak najwiecej (3 linie - jak w
planach) a Warszawa na pewno go nie zapomni.
Obserwuj wątek
    • Gość: łezka Re: METRO METRO METRO IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 13.11.02, 16:01
      Gość portalu: tiramisu napisał(a):

> Jak najszybciej i jak najdalej.
      >
      > Trzeba wyperswadowac Kaczynskiemu, zeby przyspieszyl budowe metra!
      >
      > Niech postara sie o kase na metro i wybuduje jak najwiecej (3 linie - jak w
      > planach) a Warszawa na pewno go nie zapomni.

...wyperswadować?????
      • Gość: tiramisu Re: METRO METRO METRO IP: 217.11.143.* 13.11.02, 16:03

> ...wyperswadować?????

Tak, bo jako jeden z nielicznych kandydatow na prezydenta wawy prawie o metrze
        nie wspominal. wygladalo na to, ze go niewiele obchodzi...
        • Gość: łezka Re: METRO METRO METRO IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 13.11.02, 16:08

>
          > > ...wyperswadować?????
          >
          >
          > Tak, bo jako jeden z nielicznych kandydatow na prezydenta wawy prawie o
          metrze
          > nie wspominal. wygladalo na to, ze go niewiele obchodzi...

...chyba już powinnam pójść do domu,bo nie nadążam - to słowo w ogóle nie
          pasowałao mi do szykuu zdania i stąd pytanie.Lepiej zjem tiramisu,dawka cukru
          może ozywi szare komórki;-))))))))
          • matrek Masz rację 14.11.02, 10:15
            Tiramisu - wypersfadować, czyli "wybić z głowy". Na pewno o to Ci chodziło ?
    • Gość: flip Re: METRO METRO METRO IP: *.p.lodz.pl 13.11.02, 17:57
      Jak tak chcecie tego metra, to sie na nie opodatkujcie. Po ile wypadnie na
      glowe?
      • Gość: Niech Re: METRO METRO METRO IP: 217.197.165.* 13.11.02, 18:12
        Bo ja bym "wyperswadowac" raczej rozumial jako - wybic z glowy. Tak doslownie
        to znaczy "wytlumaczyc cos komus", a autor postu raczej chcial
        napisac "namowic" lub "wywrzec nacisk". Kaczynski wspominal czesto o metrze, bo
        byl czesto o nie pytany. Stwierdzil, ze chce dokonczyc wpierw stara nitke,
        potem budowac nowa, bedzie sie starac o dotacje z budzetu panstwa w wysokosci
        100 mln zl. Tak wiec jesli partyjni koledzy Balyckiego nie sforsuja na zlosc
        Kaczorowi tego pomyslu (a Balycky tak sugerowal), to szanse sa. Bez szczegolnej
        perswazji, jak sadze.
        • pan_pndzelek Re: METRO METRO METRO 13.11.02, 18:31
          Gość portalu: Niech napisał(a):

> Tak wiec jesli partyjni koledzy Balyckiego nie sforsuja na zlosc
          > Kaczorowi tego pomyslu (a Balycky tak sugerowal), to szanse sa.

Obawiam się, że w tej sytuacji to nie ma żadnych szans. Inna rzecz, że kiedy w
          Warszawie SLD współrządziła też g... z tego było.

Niestety w sejmie dominuje frakcja pszenno-buraczano-robolsko-prowincjonalna. I
          oni tak dla zasady sprzeciwiają się by nam pozostawiono choć parę procent
          więcej NASZYCH tu wypracowanych pieniędzy. Wygodniej jest im zapierd... nam 90%
          forsy.
        • Gość: łezka Re: METRO METRO METRO IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 14.11.02, 10:09
          Gość portalu: Niech napisał(a):

> Bo ja bym "wyperswadowac" raczej rozumial jako - wybic z glowy. Tak doslownie
          > to znaczy "wytlumaczyc cos komus", a autor postu raczej chcial
          > napisac "namowic" lub "wywrzec nacisk". Kaczynski wspominal czesto o metrze,
          bo
          >
          > byl czesto o nie pytany. Stwierdzil, ze chce dokonczyc wpierw stara nitke,
          > potem budowac nowa, bedzie sie starac o dotacje z budzetu panstwa w wysokosci
          > 100 mln zl. Tak wiec jesli partyjni koledzy Balyckiego nie sforsuja na zlosc
          > Kaczorowi tego pomyslu (a Balycky tak sugerowal), to szanse sa. Bez
          szczegolnej
          >
          > perswazji, jak sadze.

...dzięki Niech,bo już myslałam,że nie rozumiem podstawowych słów w języku
          polskim.To "wyperswadować" w ogóle mi nie pasowało w tym zdaniu,ale po ciężkim
          dniu pracy już wszystko zdarzyc sie może i myślałam,że z moja percepcją coś nie
          tak;-))))
          • Gość: tiramisu Re: METRO METRO METRO IP: 217.11.143.* 14.11.02, 10:19

> ...dzięki Niech,bo już myslałam,że nie rozumiem podstawowych słów w języku
            > polskim.To "wyperswadować" w ogóle mi nie pasowało w tym zdaniu,ale po
            ciężkim
            > dniu pracy już wszystko zdarzyc sie może i myślałam,że z moja percepcją coś
            nie
            >
            > tak;-))))

Wyperswadowac - uzylem wyrazenia slangowego: "wyperswaduje corce pojscie do
            kina" - namowie ja, zeby nie szla do kina.

Blad moze stylistyczny w zadnym wypadku nie blad szyku zdania.
            • Gość: łezka Re: METRO METRO METRO IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 14.11.02, 10:38

>
              > > ...dzięki Niech,bo już myslałam,że nie rozumiem podstawowych słów w języku
              >
              > > polskim.To "wyperswadować" w ogóle mi nie pasowało w tym zdaniu,ale po
              > ciężkim
              > > dniu pracy już wszystko zdarzyc sie może i myślałam,że z moja percepcją co
              > ś
              > nie
              > >
              > > tak;-))))
              >
              > Wyperswadowac - uzylem wyrazenia slangowego: "wyperswaduje corce pojscie do
              > kina" - namowie ja, zeby nie szla do kina.
              >
              > Blad moze stylistyczny w zadnym wypadku nie blad szyku zdania.

To już nic nie kapuję(że błąd stylistyczny,zgoda,a przez to zdanie mniej
              szykowne ;-))) - czyli chciałeś napisac "Nalezy wybic z głowy Kaczyńskiemu,żeby
              przyspieszył budoweę metra??"A dalej sugerujesz zbieranie kasy na ten cel.Nie
              żebym się czepiała - no nie w taki sliczny dzień!!!-tak tylko pytam,a może przy
              okazji czegoś się nauczę ;-))))
            • matrek Re: METRO METRO METRO 14.11.02, 10:49

>> Wyperswadowac - uzylem wyrazenia slangowego: "wyperswaduje corce pojscie do
              > kina" - namowie ja, zeby nie szla do kina.
              >
              > Blad moze stylistyczny w zadnym wypadku nie blad szyku zdania.

Masz rację, to nie błąd stylistyczny, ani nawet błąd w szyku zdania. To błąd
              frazeologiczny i ortograficzny jednocześnie, bo wypersfadować pisze się
              przez "F" jak Feliks, od persFazji, a nie przez "W" jak Waldemar.
              • gerda5 Re: METRO METRO METRO -matrek 14.11.02, 13:24
                matrek,

wyperswadowac OCZYWISCIE pisze sie przez 'w'. Nie chodziles do szkoly???!!!

i nikt nie reaguje na takie idiotyczne uwagi jakiegos (.....)!Zenada....

gerda5
                • Gość: łezka Re: METRO METRO METRO -matrek IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 14.11.02, 13:30
                  gerda5 napisała:

> matrek,
                  >
                  > wyperswadowac OCZYWISCIE pisze sie przez 'w'. Nie chodziles do szkoly???!!!
                  >
                  > i nikt nie reaguje na takie idiotyczne uwagi jakiegos (.....)!Zenada....
                  >
                  > gerda5

...przecież matrek jaja sobie robi!!!Chyba...
      • matrek Re: METRO METRO METRO 14.11.02, 10:33
        Gość portalu: flip napisał(a):

> Jak tak chcecie tego metra, to sie na nie opodatkujcie. Po ile wypadnie na
        > glowe?

Już się opodatkowaliśmy na 12 mld rocznie, które Warszawa oddaje do budżetu
        państwa, z którego otrzymuje jedynie 3 mld.
    • Gość: piterek Re: METRO METRO METRO IP: *.tnt33.chi15.da.uu.net 13.11.02, 19:04
      Metro to dobry pomysl... tylko kasy predko na 3 linie nie bedzie. Duzo mniej
      kasy potrzeba na pare linii tramwajowych i usprawnienia istniejacych juz
      polaczen.

> Jak najszybciej i jak najdalej.
      >
      > Trzeba wyperswadowac Kaczynskiemu, zeby przyspieszyl budowe metra!
      >
      > Niech postara sie o kase na metro i wybuduje jak najwiecej (3 linie - jak w
      > planach) a Warszawa na pewno go nie zapomni.
      • janior Re: METRO METRO METRO 13.11.02, 22:06
        Metro to najlepsze rozwiązanie jakie może być. Bo linie tramwaje i autubusy i
        tak staną w korkach w centrum. Trzeba koniecznie znaleźć te dziesiątki milionów
        aby wybudować metro i to szybko (choćby dlatego, że to taniej).
    • btb Zapłacą byłe gminy 14.11.02, 09:02
      Teraz Warszawa jest scentralizowana ustrojowo, a zarządzana będzie przez
      zdeklarowanych skrajnych centralistów. Nie będzie więc żadnego problemu z
      zaciśnięciem pasa byłym gminom i sfinansowaniem z tego metra. Metro i inne
      łatwe do medialnego sprzedania fajerwerki (zwłaszcza to, co gołym okiem widać w
      centrum) ruszą z kopyta. To się odbędzie kosztem peryferii, ale tam żyje
      mniejszość mieszkańców Warszawy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka