Dodaj do ulubionych

Wspólna akcja ekologów i Intercity

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.02.06, 23:30
tiaaaaa, jasne że pociąg jest ekologiczny, zwłaszcza jak się spojrzy na
zasrane i zasikane podkłady miedzy torami na Centralnym albo innym dworcu,
jak całe "ścieki" spadają pomiedzy tory, fakt bardzo ekologiczne te nasze
koleje, już wiadomo dlaczego drużnicy chodzą obok toru nie chcąc w nic
wdepnąć, odsetek wagonów ze specjalnymi zbiornikami na odchody jest baaaardzo
malutki...
Obserwuj wątek
    • dskowronski Kosmiczne ceny biletow odstraszają podróżnych 17.02.06, 08:32
      W tym roku w lato wybieraliśmy się z żoną w góry. Planowaliśmy jechać pociągiem, ale jak zobaczyliśmy ceny biletów (pociąg pośpieszny, żedne tam InterCity) to się okazało, że taniej będzie, jak pojedziemy naszym samochodem, który pali 8-9 litrów LPG w trasie. I tak też zrobiliśmy. Ominęły nas takie atrakcje jak przesiadka w Krakowie z godzinnym czekaniem, czy dwukilometrowy spacer z bagażami od stacji do pensjonatu.
      • metron1 Re: Kosmiczne ceny biletow odstraszają podróżnych 17.02.06, 14:17
        Drogie są ceny biletów nie tylko na wypadowe wycieczki Zobacz ile kosztuje bilet
        okresowy np miesięczny dzięki którym ludzie dojeżdzają do pracy Mieszkam 35 km
        od Warszawy i bilet miesięczny po ostatniej podwyżce kosztuje mnie już prawie
        150 zł Gdyby moja żona jezdziła do pracy w tych samych godzinach co ja to już
        moglibysmy pomysleć o dojeżdzaniu własnym samochodem
        • Gość: Wojtek Kłosowski Re: Kosmiczne ceny biletow odstraszają podróżnych IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.02.06, 18:20
          Miesiąc dojazdów prywatnym samochodem we wszystkie dni robocze (przyjmujemy 22
          dni) do miasta odległego o 35 km (a więc w obie strony 70 km), daje w miesiącu
          1540 km. Licząc, że samochód pali 6,5 l/100 km spali on po miesiącu prawie równo
          100 litrów paliwa. :icząc po 3,74 za litr mamy koszt miesięcznych dojazdów =
          375,40 PLN (SAMO PALIWO, bez jakichkolwiek innych kosztów eksploatacyjnych).

Doradzam pozostać przy pociągu. :)
          • metron1 Re: Kosmiczne ceny biletow odstraszają podróżnych 17.02.06, 20:32
            Między 300 a 375 różnica jest już nieduża Gdyby jeszcze kolej była nastawiona
            frontem do klienta to podróż pociągiem byłaby nawet przyjemna A jak jest wiesz
            chyba sam Druga sprawa że w pracy jestem około 14-15 razy w miesiącu Po prostu
            pracuję w innym trybie Więc jeszcze moje oszczędnosci będą większe Myślałem już
            o tym aby kupować jedynie bilety jednorazowe ale to też jest dla mnie nieopłacalne
          • przewoz_pw Re: Kosmiczne ceny biletow odstraszają podróżnych 17.02.06, 20:41
            Gość portalu: Wojtek Kłosowski napisał(a):
            Jak doliczysz, że w korku spalisz czasem znacznie więcej niż 6,5 litra, to też
            może jeszcze nieźle wynieść...
    • Gość: mzb Lepiej popatrze na leśne parkingi przy drogach IP: *.crowley.pl 17.02.06, 09:27
      Dopiero zobaczysz jak może wyglądać zasrane i zasikane miejsce
    • Gość: Rysiek A ile dwutlenku węgla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 12:55
      emituje elektrownia zasilająca kolejową sieć trakcyjną?
      • olecky Re: A ile dwutlenku węgla 17.02.06, 13:33
        Gość portalu: Rysiek napisał(a):

> emituje elektrownia zasilająca kolejową sieć trakcyjną?

w przeliczeniu na jednego pasazera - kilkanascie razy mniej niz silnik samochodu.

pozdrawiam, olek

PS. kiedys dziwilo mnie, ze przy kazdej tego typu dyskusji objawia sie jakis
        pacjent, ktory z odkrywcza mina objawia, ze proces produkcji pradu wiaze sie z
        emisja dwutlenku wegla. Teraz juz tylko smieszy :-)
        • tyskie1 Re: A ile dwutlenku węgla 19.02.06, 19:39
          A ile dwutlenku węgla w przeliczeniu na jednego pasażera emitują lokomotywy
          spalinowe? Są niestety takie relacje, którymi podróżuje najwyżej
          kilkanaście-kilkadziesiąt osób. Czy w takim wypadku autobus nie okazuje się
          bardziej "ekologiczny" ?
          • nascendi szynobus 21.02.06, 15:54
            tyskie1 napisał:

> A ile dwutlenku węgla w przeliczeniu na jednego pasażera emitują lokomotywy
            > spalinowe? Są niestety takie relacje, którymi podróżuje najwyżej
            > kilkanaście-kilkadziesiąt osób. Czy w takim wypadku autobus nie okazuje się
            > bardziej "ekologiczny" ?

Jeśli masz na myśli autobus szynowy (szynobus) to oczywiście tak, na zachdzie
            małokalibrowe pojazdy szynowe stosuje się od dawna, u nas zamiast je wprowadzać
            zamykało się linie kolejowe...
    • Gość: samne4kola Re: Wspólna akcja ekologów i Intercity IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.02.06, 21:52
      Kolej w Polsce... bierze się za takie akcje? - śmieszne...
      Dlaczego, bo:
      1. do kolei zwłaszcza pociągów pośpiesznych ciężko jest się wetknąć nie mówiąc
      o rowerze...
      2. chciałbym wywieść rower do kumpla na działke - co zrobiło PKP? tak...
      zawiesiło połączenie kolejowe ( linie Sierpc - Nasielsk )i dupa.
      3. Kolej utrudnia jak może pasażerom życie ( złe rozkłady, kasacja dobrych
      pociągów...
      4. Rowery można przewozić tylko w niektórych pociągach.
      5. Mojemu kumplowi jak wg. przepisów oddał rower do bagażowego to odebrał go
      przyozdobionego w bardzo pięknie wyglądające sznytki ( ktoś sprawdzał ostrość
      norza?)
      6. To co już napisane, pociągi są brudne, a co wynika z puktu nr. 5 sam se
      musisz tego roweru upilnować.
      7. Stan polskich kolei np. dworca centralnego czy wschodniego pozostawia wiele
      do życzenia...
      • Gość: ziomek Re: Wspólna akcja ekologów i Intercity IP: *.crowley.pl 18.02.06, 21:13
        Lepiej zobacz o transporcie roweru pociągiem
        www.koloroweru.pl/strony/tr_pociag_0.html
        • Gość: ARON Re: Wspólna akcja ekologów i Intercity IP: *.pl / 83.142.112.* 19.02.06, 18:19
          elektrownie węglowe produkują też odpady radioaktywne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka