Dodaj do ulubionych

Ludna u zbiegu Wisłostrady

26.11.02, 09:22
a właściwie od strony Wisłostrady widać budynek przecięty na pół i na
wysokości I pietra resztki wyposażenia. Czy ktoś wie dlaczego tak
pozostawiono ten budynek, co tym było i dlaczego widać to co widać, czyli jak
dekorację do sztuki
Obserwuj wątek
    • atemak Re: Ludna u zbiegu Wisłostrady 13.12.02, 14:06
      Czyżby nikt z forumowiczów nie wiedział ?
      • lilu1 Re: Ludna u zbiegu Wisłostrady 13.12.02, 20:01
        atemak napisała:

> Czyżby nikt z forumowiczów nie wiedział ?

wygląda na to,że nie :)
        a może nikt nie zauważył?
        ja w każdym razie wiem o co chodzi i zadaję sobie to samo pytanie.

czy nikt nam nie odpowie????!!!!!!
    • jorgus Re: Ludna u zbiegu Wisłostrady 15.12.02, 09:43
      Myślę, że to przypadek, ale efekt jest znakomity i godny jakiegoś utrwalenia.
      Przy okazji , kojarzy mi się to z wystawą sklepu zabawkowego na Freta, gdzie
      wystawiane były takie "scenografie" Pamiętam "zaułek warszawski" z jakimś
      grajkiem i przekrój domu jakiegoś menela. Ostatnio, przechodząc, stwierdziłem,
      że "menel" zniknął . Czyżby zmiana dekoracji, czy może, właściciel zrezygnował
      z prezentowania tej niewątpliwej atrakcji? Pozdrawiam.
    • maszkus Re: Ludna u zbiegu Wisłostrady 15.12.02, 15:07
      Wedlug mojej opinii jest to niezwykla pozostalosc z czasow wojny a konkretnie
      Powstania Warszawskiego, toczyly sie w tym rejonie zaciete walki. Dlaczego nikt
      tego nie odbudowal, niewiadomo, osobiscie uwazam ze nalezaloby to zabezpieczyc
      i wyeksponowac jaka pamiatke tamtych czasow.
      PS
      Jesli sie mysle i nie jest to efekt dzialan wojennych prosze mnie sprostowac
    • ana19 Re: Ludna u zbiegu Wisłostrady 23.12.02, 13:21
      rzeczywiscie super widok, szczegolnie przy tym niebieskim wiezowcu.
      az zdjecia chce sie robic
    • wujek15 Re: Ludna u zbiegu Wisłostrady 23.12.02, 15:15
      a co na to experci?
      może oni rozwiążą zagadkę?
      • atemak Re: Ludna u zbiegu Wisłostrady 07.01.03, 09:53
        eksperci dalej milczą, więc może forumowicze coś podpowiedzą
        • yarost Re: Ludna u zbiegu Wisłostrady 18.01.03, 22:10
          A gdzie to jest konkretnie bo ja specjalnie dzisiaj przelazłem tą okolicę i nie
          mogłem znaleźć tego budynku po obu stronach ludnej stoją biurowce jeden stary a
          drugi nowy to gdzie jest ten "przecięty" budynek.
          PZDR
          • jorgus Re: Ludna u zbiegu Wisłostrady 18.01.03, 23:49
            Widać to od strony Wisłostrady. Znajduje się na tyłach wieżowca stojącego na
            rogu Ludnej i Wisłostrady,naprzeciwko Nationale Nederlanden. Tam chyba są
            jakieś wydawnictwa kartograficzne, czy coś takiego.
            • atemak Re: Ludna u zbiegu Wisłostrady 03.03.03, 11:24
              Jak widać nikt nic nie wie. Wątek stał się zapomniany przez ekspertów. Panowie
              eksperci ! czyżbyście nic w tej sprawie się nie dowiedzieli? Czekamy.
              • atemak Re: Ludna u zbiegu Wisłostrady 14.04.03, 11:17
                czy nadal nic się nie dowiedzieli nasi "wspaniali" eksperci ?
                • hq1 Re: Ludna u zbiegu Wisłostrady 24.06.03, 08:46
                  Czołem !
                  wprawdzie nie jestem ekspertem, ale troszkę wiem o tym domu... Jest to budynek
                  pod adresem Solec 20a (numer hipoteczny Solec 5888). Przed tym domem (od strony
                  kościoła Św. Trójcy) znajduje się budyne wydawnictw kartograficznych, ale
                  prawdopodobnie powstał w latach 30-tych. Sam budynek Solec 20 a wydaje mi się,
                  że istniał wcześniej niż budynek PPWK - widziałem taka fotografię na której
                  jest ten dom, a przed nim na miejscu wydawnictw taka "chałupka". Skrzydło od
                  strony wisłostrady zostało prawdopodobnie wyburzone przy okazji jej budowy...
                  Jestem tym domem zainteresowany poniewaz w latach 20-tych mieszkała tam moja
                  rodzina - jeżeli ktoś jeszcze ma więcej informacji będę bardzo wdzięczny.
                  • atemak Re: Ludna u zbiegu Wisłostrady 30.06.03, 18:36
                    No proszę, nasz zapomiany wątek powrócił, może tym razem uda się i ktoś będzie
                    wiedział o co chodzi. Na ekspertów nie liczę, jak widać wątek im nie odpowiada
                    i nie chcą nic się dowiedzieć.
                    Z tego co się da zauważyć co jakiś czas zmienia się dekoracja na balkonie.
                    Czyżby ktoś na niego wychodził?
                    • hq1 Re: Ludna u zbiegu Wisłostrady 01.07.03, 10:08
                      HEJ !
                      wczoraj wieczorem byłem tam i przechodząc Wioślarską (wisłostrada) za
                      skrzyzowaniem z Ludną poprzygladałem się temu domowi od tej strony (trochę
                      przeszkadzają garaże-warsztaty, ale zauważyłem, że w tej zrujnowanej części
                      jest okno lub balkon od mieszkania ! coś co z daleka wydaje się fragmentem
                      żelaznego łózka to coś w rodzaju barierki - widać było zapalone światło i
                      firankę. W jednej z książek znalazłem informację iż w 1944 w czasie powstania
                      był to jeden z kilku budynków zajętych przez powstańców na Powiślu, a siedziba
                      Wydawnictw Kartograficznych wtedy była niewykończonym budynkiem w stanie
                      surowym (jak dziś mówią..). Może ktoś coś jeszcze wie ????????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka