Dodaj do ulubionych

Start projektu Lego-Logos

03.03.06, 21:07
czy pan Jarosław Spychała ma adres e - mail? chętnie bym do niego napisała :)
Obserwuj wątek
    • Gość: zyczliwy Re: Start projektu Lego-Logos - strona www projekt IP: *.aster.pl 03.03.06, 21:25
      adres do Spychaly znajdziesz na stronie www.lego-logos.pl
      pozdrawiam
      • selecte Re: Start projektu Lego-Logos - strona www projek 03.03.06, 21:44
        dzięki :)
    • yoric Re: Start projektu Lego-Logos 04.03.06, 12:36
      Przyznam się, że na początku przypatrywałem się temu pomysłowi z niejakim
      sceptycyzmem ('to ma być filozofia??'). Ale jesli prof. Piłat uważa, że projekt
      jest dobry,a nawet świetny, to nie pozostaje mi nic innego, jak zmienić zdanie :).
      pzdrv
      • mbishop Re: Start projektu Lego-Logos 04.03.06, 19:30
        yoric napisał:

> Przyznam się, że na początku przypatrywałem się temu pomysłowi z niejakim
        > sceptycyzmem ('to ma być filozofia??').

A z czego wynika sceptycyzm? Brałeś udział w takich zajęciach?

Ale jesli prof. Piłat uważa, że projekt
        > jest dobry,a nawet świetny, to nie pozostaje mi nic innego, jak zmienić zdanie
        > :).

I to się nazywa siła autorytetu. Odsyłam do Zimbardo ;)
    • adamszprot drobna uwaga 04.03.06, 14:06
      "Ale jesli prof. Piłat uważa, że projekt
      jest dobry,a nawet świetny, to nie pozostaje mi nic innego, jak zmienić zdanie "

Powyższy cytat jest przykładem argumentum ad verecundiam. Wnioskowanie
      odwołujące się do autorytetu ma następującą strukturę:

1. Osoba będąca autorytetem w jakiejś dziedzinie uznaje twierdzenie X za prawdziwe
      2. Jeśli autorytet uznaje jakieś twierdzenie za prawdziwe, to jest ono prawdziwe
      3. wniosek: zatem X jest prawdą.

Łatwo dostrzec, że druga przesłanka jest fałszywa.
      argumentum ad verecundiam jest argumentem pozornym, wnioskowania na nim oparte
      nie są niezawodne.

Swoją drogą ciekawe, jak klockami Lego nauczyć dzieci logiki formalnej i
      semiotyki? To by pewnie potrafiła zrobić tylko prof. T.Hołówka:) "Ona nauczy
      logiki nawet nogę od stołu"
      • Gość: monty Re: drobna uwaga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 17:00
        adamszprot napisał:
        > Swoją drogą ciekawe, jak klockami Lego nauczyć dzieci logiki formalnej i
        > semiotyki? To by pewnie potrafiła zrobić tylko prof. T.Hołówka:) "Ona nauczy
        > logiki nawet nogę od stołu".

Adasiu,
        najpierw pouczasz kogoś w kwestii nierzetelnej argumentacji, poczym sam
        grzęźniesz w efekcie aureoli szermując argumentem z autorytetu. Czyżby
        dysonansik poznawczy ;-)
        • Gość: selecte Re: drobna uwaga IP: *.pro-internet.pl 04.03.06, 22:12
          ależ adasiu, nie martw się dysonansikiem poznawczym. dysonansiki są po to, aby je redukować :D
        • Gość: adamszprot Re: drobna uwaga IP: *.chello.pl 05.03.06, 00:57
          "poczym sam grzęźniesz w efekcie aureoli szermując argumentem z autorytetu"

ja tylko zwróciłem uwagę na fakt, że pani T. Hołówka jest świetnym nauczycielem
          logiki. Nic nie udowadniałem. I nie przeprowadzałem wnioskowania.

A więc: PANIE TERASA HOŁÓWKA JEST DOSKONAŁYM NAUCZYCIELEM.

teraz czekam na krytykę tego twierdzenia

• Gość: monty Re: drobna uwaga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 14:57
            Odpowiadasz na :
            Gość portalu: adamszprot napisał(a):

> "poczym sam grzęźniesz w efekcie aureoli szermując argumentem z autorytetu"
            >
            > ja tylko zwróciłem uwagę na fakt, że pani T. Hołówka jest świetnym
            nauczycielem
            >
            > logiki. Nic nie udowadniałem. I nie przeprowadzałem wnioskowania.
            >
            > A więc: PANIE TERASA HOŁÓWKA JEST DOSKONAŁYM NAUCZYCIELEM.
            >
            > teraz czekam na krytykę tego twierdzenia
            >

Nie napisałeś, że p. Hołówka jest świetnym nauczycielem, tylko, że jako jedyna
            potrafiłaby nauczyć dzieci logiki etc. Używając patykuły zawężającej
            TYLKO, "wpadłeś" w efekt, którego wcześniej byłeś krytykiem.

Tak więc gdybyś napisał:
            To by pewnie potrafiła zrobić prof. T.Hołówka:) "Ona nauczy logiki nawet nogę
            od stołu",
            to Twoje wnioskowanie nie nosiłoby cech nierzetelności.

To mniej więcej na tej zasadzie, gdybym napisał, że prof. Legutko powienien
            zrezygnować z polityki i przetłumaczyc Platońską Republikę, bowiem TYLKO on
            jest w stanie to zrobić porządnie.

• Gość: adamszprot Re: drobna uwaga IP: *.chello.pl 05.03.06, 20:14
              cytuje sam siebie: "To by pewnie potrafiła zrobić tylko prof. T.Hołówka:) "Ona
              nauczy logiki nawet nogę od stołu"

"to BY pewnie" "BY"

Dyskutujesz dalej?
              • Gość: monty Re: drobna uwaga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 21:27
                Gość portalu: adamszprot napisał(a):

> cytuje sam siebie: "To by pewnie potrafiła zrobić tylko prof. T.Hołówka:) "Ona
                > nauczy logiki nawet nogę od stołu"
                >
                > "to BY pewnie" "BY"
                >
                > Dyskutujesz dalej?

Adasiu,
                pogrążasz się coraz bardziej. Raz jeszcze powtórzę: gdybyś napisał zdanie
                warunkowe: to by pewnie potrafiła zrobić prof. T.Hołówka, byłoby pięknie.
                Niestety dołożyłeś nieszczęsną partykułę zawężającą, która w wysłowionym przez
                Ciebie zdaniu pełni rolę nadrzędną interpretacyjnie. I choćbyś gimnastykował
                się nawet ponad miarę swoich możliwości, to niczego nie wymyślisz. To nauczka
                na przyszłość: nim zwócisz komuś uwagę, własne podwórko posprzątaj ;-). Z
                drugiej strony trudno Ci się dziwić. Twój szacunek dla Pani Profesor,
                podświadomie prowadzi Cię do owego "tylko", które instynktownie wprowadzasz...

pozdrawiam
                Tomek
    • mbishop Projekt wydaje się groźny dla moralności młodych.. 04.03.06, 19:21
      Szczególnie niepokojące wydaje się stwierdzenie o "samodzielnych
      interpretacjach" - tego typu wynaturzenia prowadzą niechybnie do dewiacji,
      zboczeń i rozwiązłości oraz załamania kręgosłupa moralnego całego młodego pokolenia.
      Jak dobrze, że już niedługo NIW ureguluje te kwestie.

Niech będzie pochwalony Prezes Pan i kot Jego.
      Amen.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka