Dodaj do ulubionych

centralne ogrzewanie

25.03.06, 15:20
Dziś przekonałam sie jakie są powody maksymalnego ogrzewania klatek
schodowych . Po prostu grzeją "na maksa" na koszt lokatorów.
Poprosiłam ochronę o otworzenie "skrytek" gdzie umieszczone sa liczniki:
cw, zm i co. Liczniki centralnego ogrzewania doprowadzone do mieszkań są
nieczynne! Przynajmmniej 2, które widziałam na własne oczy.
Przypuszczam,że tak jest ze wszystkimi licznikami. Niepotrzebnie oszczędzałam
powinnam grzać na "5" bo i tak rozlicza nas na metry powierzchni mieszkania.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • sasiad2005 Re: centralne ogrzewanie 25.03.06, 21:06
      Już wiadomo dlaczego nie mamy kluczy od tych szafek.
      • 765b Re: centralne ogrzewanie 25.03.06, 22:25
        Na każde żadanie ochrona ma obowiązek otworzyć szafkę z licznikami. Coprawda
        musiałam dzwonić 3 razy zanim ktoś przyszedł otworzyć ale otworzył. Proponuję
        sprawdzenie u siebie liczników centralnego ogrzewania. Teraz żałuję, że
        oszczędzałam przez całą zimę, bo mogłam grzać na max.
        • acek2004 kowal zawinil, cygana powiesil 27.03.06, 20:13
          co zrobilem:

1) zadzwonilem po ochrone, zeby mi otworzyli skrzynki - o dziwo przyszli po
          pierwszym dzwonku...
          2) zajrzalem i co widze, podzielniki ciepla nie dzialaja... juz mialem
          zadzweonic na policje... ale
          3) dotknalem / wcisnalem palcem wglebienie w podzielnikach, bo sa one sensorowe
          i co widze !!!! widze odczyt !!!! pokazujacy zuzycie ciepla !!!

zycze milych snow i licze na drobne, skromne przepraszam...ze sie pomylilem/lam..

pozdr

acek
          • 765b Re: kowal zawinil, cygana powiesil 28.03.06, 09:16
            odpowiedź dla acka
            sprawdzę, ale dlaczego w czynszu ( rozliczenie stan na 27.12.2005r.- "opłaty
            niezależne od spóldzielni") mamy rozliczenie za m2 a nie wg wskazań licznika.
            Np 1,40zł/m2
            Od kiedy zaczęły działąc liczniki?
            • romekz Liczniki 28.03.06, 10:59
              Witaj

Przypuszczam że chodzi o to że sezon grzewczy jeszcze się nie skończył. Gdyby
              dokonać takich zmian od jesieni, to na początku nic byśmy nie płacili, za to
              teraz musielibyśmy błyskawicznie spłacać zaległości. Takie rozwiązanie było by
              dla nas bardzo bolesne w końcowym rozliczeniu za sezon.

Pozdrawiam
              • bultek Działały i działają. 28.03.06, 11:35
                Jest dokładnie tak jak napisał Acek.
                Z tego co wiem licznik ma własne zasilanie i dlatego wyświetlacz nie działa
                cały czas.
                Mówiąc szczerze ja kilka razy spisałem sobie wskazania. Mam też wpisany
                pierwszy stan przy odbiorze mieszkania do protokołu. Teraz wiem ile zużyłem i
                raczej nie oczekuje dopłaty :))
                Nie szukajmy problemów tam gdzie ich nie ma:)
                I jeszcze jedno, liczniki pokazują całkiem sporo różnych parametrów i przez to
                jest to troche skomplikowane co najważniejsze też widać.
                Pozdrawiam.
                • 765b Re: Działały i działają. 28.03.06, 21:55
                  No dobrze , jeżeli widać wskazania licznika (jeszcze nie wiem czy mojego) to
                  dlaczego spółdzielnia nalicza czynsz na 1 m2. Czy licznik ma wskazania "
                  ogrzewanie na 1m2 powierzchni mieszkania.
                  Obciążanie typu "prognozowanie" jak w przypadku zakładu energetycznego
                  powoduje finansowanie jakiejś firmy.
                  • mihalinaem Re: Działały i działają. 29.03.06, 10:06
                    wolisz zapłacić jednorazowo za kilkumiesięczny pobór ciepła? ja nie, bo raz w
                    roku musiałabym wziąć kolejny kredyt
                    • 765b Re: Działały i działają. 29.03.06, 17:54
                      Tak działa licznik, sprawdziłam. Ale wydaje mi się, że ochrona powinna wiedzieć
                      jak uruchomić licznik. Czyli zawinił cygan ale Prezes jeszcze nie wisi.
                      Ale to nie jest koniec problemu : przy okazji wyszła sprawa naliczania opłat.
                      Dlaczego w czynszu mam podane opłaty za c.o. na 1m2 powierzchni jeżeli są
                      liczniki.
                      • romekz Poczekajmy na rozliczenie sezonu 29.03.06, 18:07
                        765b napisała:

> Tak działa licznik, sprawdziłam. Ale wydaje mi się, że ochrona powinna
                        wiedzieć jak uruchomić licznik.

Wydaje mi się że w dokumencie opisującym zakres obowiązków firmy ochroniarskiej
                        nie ma o tym słowa.

> Dlaczego w czynszu mam podane opłaty za c.o. na 1m2 powierzchni jeżeli są
                        > liczniki.

W przypadku estymacji zużycia energii cieplnej konieczne jest zastosowanie
                        jakiegoś parametru do obliczeń. Przelicznik oparty na m2 jest chyba najbardziej
                        miarodajny (napewno powszechnie stosowany). Może są jakieś inne które uważasz za
                        bardziej miarodajne? Liczba grzejników? Liczba mieszkańców lokalu? Liczba
                        pomieszczeń?
                        Weź pod uwagę że wskazania liczników na jesieni to było 0.
                        Rozumiem że teraz po zakończeniu sezonu nastąpi urealnienie opłat wynikające z
                        faktycznego zużycia.

Pozdrawiam
                      • acek2004 Re: Działały i działają. 30.03.06, 11:28
                        ochronna powinna tez wiedziec np.: "jakie jest najszybsze zwierzę świata ?" ,
                        albo "jak szybko leci swiatlo ze slonca na ziemie ?"

a
                  • acek2004 Re: Działały i działają. 29.03.06, 11:36

hmm myslalem, ze pierwsze co zrobisz to sprawdzisz.. czy twoj pokazuje, ale jak
                    rozumiem to NAGLE stalo sie malo wazne... mysle ze twoj licznik celowo zostal
                    wylaczony, zrobili to agenci Mossadu i SM OM, na czele z RN OM.

a.
    • arjel1 centralne ogrzewanie - rozliczenie 29.03.06, 13:56
      Czy ktoś wie skąd więła się tak wysoka opłata stała przy rozliczeniu za c.o. 0,85zł/m2 i dlaczego za m2. Co to za dziwoląg? U mnie opłata stała to prawie drugie tyle co faktyczne zużycie.
      • acek2004 Re: centralne ogrzewanie - rozliczenie 29.03.06, 14:15

to ze od m2 to norma, bo niby od czego mialaby byc? w czasach, kiedy nie bylo
        liczników ciepla liczono od m2 wlasnie i stad to ejst. Co do wysokosci stawki to
        nie wiem, ale po okresie rozliczeniowym bedzie wiadomo czy bedziesz mial
        nadplate (czego zycze) czy niedoplate..

a.
        • arjel1 Re: centralne ogrzewanie - rozliczenie 29.03.06, 16:18
          ale ja nie mówię o zaliczce na centralne. Dostałem dzisiaj rozliczenie(01.10.2005-31.12.2005) i w rozliczeniu jest zużycie według licznika + koszt opłaty stałej(0,85zł/m2)- za co ta opłata stała?
          • romekz Re: centralne ogrzewanie - rozliczenie 29.03.06, 18:12
            arjel1 napisał:

> ale ja nie mówię o zaliczce na centralne. Dostałem dzisiaj rozliczenie(01.10.20
            > 05-31.12.2005) i w rozliczeniu jest zużycie według licznika + koszt opłaty stał
            > ej(0,85zł/m2)- za co ta opłata stała?

Też jestem ciekaw. Spółdzielnia mogła by opisywać czego dotyczą poszczególne
            składniki czynszu. Może chodzi o utrzymanie infrastruktury ? Ale dlaczego aż tyle?

Pozdrawiam
          • acek2004 Re: centralne ogrzewanie - rozliczenie 29.03.06, 19:48

hmm tez dostalem rozliczenie i tez nie rozumiem do konca o co chodzi :(
            hmm jutro czwartek wiec bedzie okazja sie zapytac..

acek
            • czarny251 Re: centralne ogrzewanie - rozliczenie 29.03.06, 22:18
              Opłata za ciepła składa się zawsze 9podobnie zresztą jak za prąd, gaz) z dwóch
              jednostek: opłaty za faktycznie zużytą energię oraz opłaty za maksymalną ilość
              ciepła jaką można pobrać w danej jednostce czasu (po jej przekroczeniu naliczane
              są duże kary). Dodatkowo opłat stała może uwzględniać różnice pomiędzy suma
              zużycie ciepła pokazana na licznikach przy kazdym mieszkaniu i licznikiem
              zbiorczym umieszczonym w węźle cieplnym - czyli zuzycie ciepła na ogrzanie klatek
              Pozdrawiam
              • ziner Re: centralne ogrzewanie - rozliczenie 30.03.06, 10:39
                Nie interesuje mnie co MOŻE zawierać opłata. Interesuje mnie dlaczego pomimo
                zamontowanych liczników mam płacić za coś, co jest rozliczane z metra.

Czy na waszych rozliczeniach też jest data z początku marca? Moje rozliczenie
                trafiło do skrzynki we wtorek lub środę, więc data sprzed miesiąca trochę
                rzuciła mnie o ścianę. Czy naprawdę spółdzielnia nie jest w stanie tetrminowo
                dostarczać papierów?
                • arjel1 Re: centralne ogrzewanie - rozliczenie 30.03.06, 11:37
                  rozliczenie z datą 03.03.2006. Co do tempa pracy to u nich normalne. Trzy razy zgłaszałem usterkę, aż w końcu zjawiła się komisja(już nie wiem czy minęły dwa miesiące,czy trzy od pierwszego zgłoszenia), zobaczyła, zanotowała i teraz zostało mi czekać na usunięcie usterki przez wykonawcę. Ciekawe jak długo?... Tak samo było z pismem w sprawie internetu... Nie wiem, czy nas olewają, czy nie potrafią solidnie pracować, ale z tego głównie powodu jestem za wspólnotą. Złego zarządcę można zmienić, spółdzielni nie.
                  • iglak155 Re: centralne ogrzewanie - rozliczenie 30.03.06, 14:31
                    Odpowiedziales na wszystkie pytanie sam, czekamy teraz na akt notarialny i
                    serio, trzeba zadzialac i skonczyc to olewanie. Wspolnota wydaje sie mniejszym
                    zlem. Co do przedmiotowego tematu, dowiedzialem sie od "milej" pani z dzialu
                    eksploatacji, ze placimy przez caly rok za gotowosc do dostarczenia ciepla i
                    wody. Jest to oplata stala od metra2, ponoc niezalezna od spoldzielni (nie
                    sprawdzalem, nie wiem, dosc czesto slysze ten tekst od "milej" pani, ze cos
                    jest niezalezne od spoldzielni albo ze stosowane od kilku lat, jejku, gdzie ja
                    wczesniej bylem zanim trafilem do tej spoldzielni...), ktora to spoldzielnia
                    odprowadza do dostawcow wody i ciepla.
                    • 765b Re: centralne ogrzewanie - rozliczenie 30.03.06, 18:00
                      odpowiedź dla Icka: gdyby ochrona pracowała na księżycu też powinna
                      orientować sie w podstawowych parametrach.
                      odnosnie usterek:
                      ostatnio zgłosiłam panu Robakowi, że ochrona zapisywała zgłaszane przeze mnie
                      usterki w nowym "kajecie". Poprzednie usterki zgłaszałam do starego i nie
                      zauważyłam żeby sie kończył. Efektu zgłoszonych usterek poprzednio nie było a
                      na realizacje
                      • 765b Re: centralne ogrzewanie - rozliczenie 30.03.06, 22:46
                        cd a na realizację obcnie zgłoszonych trzeba poczekać
                      • acek2004 do 765b 31.03.06, 11:19

mam na imie Jacek, ewentualnie Acek... wiec daruj sobie bledy w pisowni.. nie
                        watpliwie poczynione specjalnie, ale nei oczekuje przeprosin bo jak wykazalas
                        nie POTRAFISZ przyznac sie do bledu

z mojem strony EOT

acek
                        • 765b Re: do 765b 31.03.06, 17:28
                          do acka2004 - gdy napisałeś, że liczniki wyłączyli mi agenci Mosadu myślałam,
                          ze masz na imie icek, a wogóle - nie mam za co przepraszać: za niekompetentnego
                          ochroniarza.
                          Ci młodzi nie niczym sie nie znają, Ci starsi są chociaż życzliwi i sympatyczni.
                    • ziner Re: centralne ogrzewanie - rozliczenie 31.03.06, 07:45
                      Mam przed sobą cennik Vattenfall, czyli dawnych Elektrociepłowni Warszawskich
                      (www.vattenfall.pl/www/vf_pl/vf_pl/196628gospo/197378ciepx/197498taryf/in
                      dex.jsp), i za cholerę nie widzę tam żadnej opłaty która byłaby liczona z
                      metra^2. Jest to o tyle wpieniające, że opłata z metra2 jest kilka razy większa
                      niż to co wyszło z roziczenia licznikowego.
                      • iglak155 Re: centralne ogrzewanie - rozliczenie 31.03.06, 09:45
                        Spoldzielnia stoi na stanowisku ze przedmiotowe oplaty stale sa niezalezne od
                        niej i odprowadza je do dostawcow ciepla i wody, za gotowosc do dostarczenia (i
                        tak przez caly rok, miesiac w miesiac placimy za gotowosc do dostarczenia
                        ciepla w zime, dobrze ze pracowdawcy nie wpadli na pomysl aby pracownicy
                        placili im za gotowosc do wyplacania pensji...mala dygresja, a moze za inna
                        gotowosc placimy, kto to wie). Kontynuujac, "mila" pani w dziale eksploatacji
                        wcale nie powiedziala, ze taka wysokosc oplaty z metra2 miesiac w miesiac
                        narzucaja im dostawcy, moze to rozwiazanie spoldzielni? To wiedza tylko
                        wtajemniczeni. I znow kolejna niewiadoma i kolejna platnosc, zaraz podwyzka
                        wody i sciekow (znow niezalezna, zgodna z uchwala), poczekamy troche bedzie
                        miejsca postojowego (w koncu naziemny parking trzeba wykonczyc, a tam dzien w
                        dzien "robota wre", a nawet jak nie wre, to oswietlony jest jak trzeba...
                        • mihalinaem Re: centralne ogrzewanie - rozliczenie 31.03.06, 11:12
                          mnie bardziej rozłożyła opłata stała za podgrzanie wody (o czym nikt na forum
                          nie pisze) też liczona z m2; przy c.o. jestem w stanie się zgodzić (choć
                          niechętnie) na liczenie z m2 (no bo grzejesz określoną powierzchnię) ale za
                          wodę?!
                          mój mąż się śmiał, że przecież ciepłą wodą myjesz podłogę, więc taki sposób
                          wyliczania jest jak najbardziej wskazany :))
                          • acek2004 Re: centralne ogrzewanie - rozliczenie 31.03.06, 11:23
                            Chyba w przyszly czwartek bedzie u nas dyzurowac p.Mioduszewska, kotra powinna
                            na wszystkie pytania dotyczace sposobow rozliczania odpowiedziec..

a.
                          • margot.t Re: centralne ogrzewanie - rozliczenie 31.03.06, 13:01
                            Podgrzanie wody liczy sie w metrach szesciennych, nie m2.
                            Placisz za tyle ile zuzylas.
                            • mihalinaem Re: centralne ogrzewanie - rozliczenie 31.03.06, 15:06
                              to zadzwoń do miłej pani w exploatacji i dowiedz się jak liczona jest
                              pozycja "c.w. opłata stała" (bo nie mówię tu o pozycji "naliczenie cw wg
                              liczników"); po przeliczeniu wychodzi 0,18 zł/1 m2 powierzchni/1 m-c

chyba, że tylko ja dostałam takie wyliczenie - ale nie sądzę
                              • acek2004 CO - vatenfall i SPEC 05.04.06, 11:14
                                Poniej link do przedsiebiorstwa SPEC ktore dostarcza nam cieplo i wode,
                                Vatenfall o kotrym kots pisal wyzje tylko produkuje cieplo jako wlaciciel
                                Elektrocieplowni, proponuje zainteresowanym (szczegolnie 765b) zeby poczytali,
                                przemysleli, policzyli i jesli placimy za duzo powiedzieli o ile za duzo i za
                                co, a ja na najblizszej RN porusze te kwestie, dodatkowo mam pytanie czy znacie
                                miejsce w Warszawie gdzie placi sie za dostarczenie energii cieplnej tylko i
                                wylacznie na podstawie wsakazn licznika ciepla ??? A esli tak to ile tam sie
                                palci za CO ?

a to link o kotrym pisalem powyzej: www.spec.waw.pl/taryfa.php

pozdr

acek

• iglak155 Re: CO - vatenfall i SPEC 05.04.06, 14:36
                                  Madrasek z Ciebie jak zwykle, owszem jest oplata stala, ale indywidualnie do
                                  przeliczenia dla mieszkania dosc trudna, jesli sie myle, zaprezentuj takie
                                  przykladowe wyliczenie na forum, zebysmy wszyscy wiedzieli na jakiej podstawie
                                  wyliczyla to dla nas laskawa Spoldzielnia, to prosba.

A jesli chodzi o platnosci, znajomi mieszkaja w roznych dzielnicach, na Saskiej
                                  Kepie np. czynsz i parking jest tanszy (o uzytkowaniu nie mowie, wiadomo te
                                  mamy najwyzsze w W-wie), kolega nic nie wiedzial o tak wysokich oplatach
                                  stalych za c.o. i wode, ale nie upieral sie, ze ich nie ma, po prostu ich nie
                                  odczul, my jakos od razu, nie wiedzial nic na temat placenia oplaty stalej za
                                  c.o. od m2 i troche byl zdziwiony, my tez jestesmy, jakbysmy wczesniej nigdzie
                                  nie mieszkali, teraz placimy jak za dzielnice elitarna a mieszkamy na Pradze,
                                  Spoldzielnia kase zbiera, a my ciagle szukamy za co, dlaczego, na jakiej
                                  podstawie i ile, a w sumie to powinno byc jasne. Apropo's c.o., na klatkach
                                  jest tak goraco, ze mozna sie udusic, grzejniki dalej na maksa, sprawa znana,
                                  przerobiona i tyle (moze osuszaja w ten sposob budynek), a okna nieotwierane
                                  (temat jescze z zeszlego roku, czy przetrzymamy lato?), a panstwo za to placa,
                                  pan placi i pani placi.
                                  Bo tutaj jest jak jest. I tak bedzie, dopoki Spoldzielnia rzadzic bedzie.
                                  • acek2004 Re: CO - vatenfall i SPEC 05.04.06, 15:17

AMEN

a
                                    • iglak155 Re: CO - vatenfall i SPEC 05.04.06, 15:42
                                      No to niewiele. A co z moja prosba w 1 akapicie do Ciebie? Myslalem, ze
                                      zaprezentujesz logiczne wyliczenie i tym samym pomozesz innym, ktorzy tego nie
                                      potrafia.
                                      • acek2004 Re: CO - vatenfall i SPEC 05.04.06, 15:48

prosbe skieruje do osob kotre sie na tym znaja zeby takie wyliczenie
                                        przedstawily.. poza tym w czwartki dyzuruje niejaka Pani Mioduszewska i jej
                                        mozna zpaytac, powinna wiedziec..
                                        moj post dotyczyl watpliwosci kotre sie pojawily czy sa w ogole jakeis oplaty
                                        stale, wiec jak widac sa... o czym nie raczysz wspomniec..

co do tego ile placi Twoj kolega to moze bazujmy na konkretach, czyli podawajmy
                                        liczby a za ile metrow ile placi i co wchodzi w sklad czynszu + czy ma liczniki
                                        + czy ma ochrone itd..

z gory dziekuje za szybka odpowiedz..

a.
                                        • acek2004 rozne z netu 05.04.06, 15:56

zeby nie bylo na koncu jest optymistycznie o wspolnocie ze Szczesliwic.. jak
                                          widac moze byc roznie, ale na razie nie widze zadnych wyliczen a propos
                                          ewentualnej wspolnoty, czy ktos w ogole o tym myslal zeby przeliczyc ile to moze
                                          kosztowac ?? ile mozemy zyskac ?? a.

W-wa Ursynów - spółdzielcze własnościowe - 63 metry - około 330 PLN
                                          (czynsz + c.o. + woda + wyzwóz nieczystości + fundusz remontowy).

Sródmieście 30 m2, 1 osoba zameldowana woda, czynsz,
                                          fundusz remontowy, smieci, winda 298 PLN

Wilanów 120 m2 wlasnosciowe 704 zł (czynsz, c.o., woda, wywóz nieczystości,
                                          > mieszkanie bez gazu)

Gmina Bielany -> Osiedle Piaski
                                          powierzchnia mieszkania : 37 m2
                                          Warszawska Spóldzielnia Mieszkaniowa
                                          Czynsz - 450 pln (wliczony w to ekwiwalent za ogrzewanie + zimna + ciepla woda +
                                          sprzatanie + domofon + fundusz remontowy), zameldowane 3 osoby

1. Sielce - 79,9 m2 - 506 zl, mieszkanie kwaterunkowe ;-((( (czynsz, co,
                                          zimna woda, wywoz nieczystosci, ogrzewanie), za ciepla wode placi sie
                                          oddzielnie, bo to dom stary, wiec ciepla woda grzana jest za pomoca gazu

2. Legionowo 58,2 m2 - wlasnosciowe, hipoteczne 338 zl (czynsz, woda zimna +
                                          ciepla - narazie zaliczkowo, utrzymanie nieruchomosci wspolnej, utrzymanie
                                          zarzadu, bez funduszu remontowego)

Gmina - Centrum : Sliska 3 - vis a vis Sali Kongresowej
                                          powierzchnia mieszkania : 37 m2
                                          spoldzielnia: wlasnosciowe - hipoteczne /wspolnota mieszkancow/
                                          czynsz: 180,00 (wliczony w to ekwiwalent za ogrzewanie + zimna + ciepla
                                          woda
                                          + sprzatanie + windy + domofon + fundusz remontowy + ochrona)

W-wa Praga Poludnie - wlasnosciowe (spoldzielnia "Atenska")- 48,6m^2 - 421,32 PLN
                                          (czynsz + c.o. + woda + wyzwóz nieczystości + fundusz remontowy 41,31 PLN)

Szczesliwice, wspolnota mieszkaniowa, 95 m.kw, oplata eksploatacyjna 470 zl
                                          obejmujaca:
                                          sprzatanie, konserwacje windy, garazy i wszelkich instalacji, wode i
                                          ogrzewanie (ale rozliczanych w/g licznikow), oraz fundusz remontowy.
                                          • iglak155 Re: rozne z netu 06.04.06, 10:49
                                            Wspomnialem to po pierwsze (czytaj uwaznie, sam czepiasz sie slowek), po drugie
                                            trzymam za slowo jesli chodzi o wyliczenie, a po trzecie kolega na Saskiej
                                            Kepie w nowym budownictwie za 80,00 m2 placi czynsz bez uzytkowania wieczystego
                                            650 zl za wszystko (w tym juz jest miejsce parkingowe w garazu podziemnym,
                                            piwnica, ochrona, zaliczki na wode i c.o. itd.
                                            Aha, nie utrzymuje Spoldzielni, maja Wspolnote.

No to porownujac z grubsza, placi o 75 zl mniej, a nawet niekoniecznie, bo ja
                                            nie mam piwnicy, wiec nie wzialem jej pod uwage. I jeszcze drobiazdzek, ktory
                                            jest wazny dla mieszkania tak jak marka dla produktu: porownojemy Prage z Saska
                                            Kepa. To porownania bylo dla Ciebie i skonczmy te licytacje, Ty zawsze
                                            znajdziesz fakty potwierdzajace Twoje teorie i inni tez, ale czy robiac zakupy,
                                            tez za wszelka cene chcesz zaplacic wiecej i szukasz 2 sklepu, gdzie jest
                                            rownie drogo, czy szanujesz swoje pieniadze i raczej wolisz za to samo zaplacic
                                            mniej, a reszte wydac np. na przyjemnosci, dla dzieci itp. ...

Starasz sie byc fair, pomagasz ludziom, wyjasniasz sprawy w Spoldzielni, jak
                                            sami juz nie moga albo maja dosc i bronisz tej Spoldzielni jak mozesz, naprawde
                                            rzetelnie, pokazujesz ludziom, ze nie maja racji, udowadniasz, ze kij ma dwa
                                            konce itd, no coz taka Twoja rola, mam nadzieje, ze mieszkancy Kobielskiej maja
                                            swoj rozum i tak jak Ty "obiektywnie" im tu wszystko wyluszczasz, sami potrafia
                                            wyciagac obiektywne wnioski.
                                            Bycie w Radzie takiej Spoldzielni to niewdzieczna rola (a moze i wdzieczna?),
                                            choc trzeba przyznac ze swietnie dajesz sobie rade, prezes powinien byc
                                            dumny.
                                            • acek2004 Re: rozne z netu 06.04.06, 12:18

a ja za 78 m2 z piwnica miejscem postojowym place bez kosztow uzytkowania:

czynsz: 718,22 zł
                                              garaz: 143 zł
                                              piwnica: 10 zł
                                              minus uzytkowanie: 214 (miejsce 33 zł + mieszkanie 187)
                                              total: 657 zł, i tez wolalbym zeby uzytkowanie mnie kosztowalo NIC !!

aha no i jeszcze jedno: lacznie z oczytow za wode i co mam nadplaty na 659 zł,
                                              czyli omtyle mniej zapalce za czynsz w nastepnym miesiacu

Nie slyszalem, zeby oplaty za CO i Wode byly zalezne od miejsca gdzei sie
                                              mieszka, bo wtedy meiszkancy Saskiej Kepy musieli by placic wiecej za wode.
                                              Podobnie sadzenie kwiatkow nie bedzie tansze na Grochowie niz na Saskiej Kepie,
                                              napsiz tylko ile Kolega placil za m2 mieszkania, i wtedy bedziesz wiedzial gdzie
                                              tkwi istotna roznica.. nie w kosztach czynszu ale w ksoztach wybudowania,
                                              mieszkasz w nowoczesnym budynku, ze swoimi wadami i zaletami, wiec czemu mialbys
                                              placic malo tylko dlatego ze to Grochow ?? to trzeba bylo kupic mieszkanie na
                                              Saskiej Kepie. wtedy jak rozumiem, czynsz w tej wysokosco bylby ok bo to Saska
                                              Kepa.. Oczywisce wazne jest to o czym wpsominal kiedys Romek, niestety nie mamy
                                              wlasnosci tylko uzytkowanie wieczyste i to jest nasz glownym problem, kotry mimo
                                              wszystko chcialbym rozwiazac.. placenie miastu co miesiac 214 zł najbardziej
                                              mnie boli...

Wole zaplacic mniej bo wtedy tak jak piszesz mam wiecej dla dzieci. To
                                              oczywiste, ale na razie nie widzialem zadnego wyliczenia ile moze kosztpwac
                                              Wspolnota?

a propos racji..
                                              Moze racje miala 765 piszac ze nie dzialaja liczniki CO ? a moze miala racje 765
                                              piszac ze mozemy oczekiwac zwrotu roznicy za VAT ?? Napisz miala racje czy nie?
                                              a moze pomysly z tym, zeby na dachu parkingu tak na razie zasadzic kilka
                                              drzewek tylko kto za to zaplaci?

Nie bronie Spoldzielni za wszelka cene, bedac Wspolnota tez bedziemy placic za
                                              wode czy CO tak jak czyni to Spoldzielnia, z podobnymi oplatami stalymi sie
                                              zetkniemy. Chce tylko zebysmy rozmawiali o konkretach i egzekwowali ich
                                              wykonanie od Spoldzielni, podobnie bedzie we Wspolnocie, samo sie nei zrobi i
                                              wiele rzeczy tez trzeba bedzie egzekwowac od Zarzadcy pewne rzeczy. Generalnie
                                              szwankuje totalnie komunikacj na linii - Spoldzielnia - Mieszkancy, oczywiscie
                                              z winy Spoldzielni i to dla mnie oczywiste..

reszte uwag co do mojej osoby pomine, bo nie chce udowadniac ze nie jestem
                                              WIELBLADEM :)

pozdrawiam

acek
                                            • 765b Re: rozne z netu 06.04.06, 13:21
                                              Może acek2004 to jakis kuzyn prezesa. Kiedyś przed niedzielnym zebraniem
                                              mieszkańców na terenie miejsc postojowych widziałam przemykającego prezesa
                                              spółdzielni do drugiej klatki bloku od ul.Grawolińskiej. Jezeli nie udawał się
                                              do acka 2004 to ma swoich ludzi na terenie osiedla.
                                              A liczniki działają ale co z tego jak liczą nam pobór ciepła na 1m2
                                              powierzchni. A koszty "gotowości" c.o. powinny być przedmiotem negocjacji z
                                              dostawcą , ponieważ każdy wie ile wykorzystał c.o. I tu jest zadanie dla RN i
                                              Zarządu. Za coś biorą wynagrodzenia.
                                              • acek2004 do 765b 06.04.06, 13:38
                                                mowiac szczerze mam dosyc insynuacji i chamstwa, kotre pojawia sie raz za razem,
                                                meczy mnie to i wkurza...sam sie ucze jak dziala spoldzielnia i staram sie
                                                odpowiadac na forum na problemy i pytanie kotre sie pojawiaja i

nie musze sobie udowadniac niczego ani tym bardziej Tobie 765..

THE END

a
                                              • romekz Poziom dyskusji 06.04.06, 15:52
                                                Odnoszę (może niesłusznie) wrażenie że poziom naszych dyskusji na forum stale
                                                się obniża. Mam na myśli pojawiające się ostatnio z różnych stron groźby i
                                                insynuacje. Aż odechciewa mi się czytać.
                                                Zapewne jest to częściowo efekt frustracji spowodowanej brakiem jednoznacznych
                                                efektów "mobilizacji" z zeszłego roku.

Przypominam że każdy z nas, ma prawo jako członek spółdzielni pójść i poprosić o
                                                wgląd we wszystkie dokumenty (kosztorysy, umowy) na podstawie których obliczane
                                                są koszty. Przedstawienie wniosków z takiej analizy jest dużo lepszym argumentem
                                                w dyskusji niż wycieczki personalne.

Według mojego rozeznania Warszawa jako taka jest droga i samo przejście do
                                                wspólnoty niewiele poprawi stan naszych finansów. Wynika to nawet z kwot
                                                podawanych przez zadeklarowanych przeciwników spółdzielni. Główny zysk z takiego
                                                posunięcia polegałby na znacznie wyższej jakości obsługi i dużo lepszym
                                                przepływie informacji.

Pozostaje jeszcze do uregulowania kwestia statusu gruntu i jego własności. Jest
                                                ona moim zdaniem dużo ważniejsza niż wysokość opłat za CO, chociażby dlatego że
                                                kwoty z tego tytułu stanowią gro opłat w czynszu.
                                                Uregulowania tej kwestii powinniśmy przede wszystkim domagać się od spółdzielni,
                                                lub instytucji, która ją zastąpi na nasz wspólny wniosek.

Pozdrawiam
                                                • iglak155 Re: Poziom dyskusji 06.04.06, 16:49
                                                  W dalsza polemike nt. wdawac sie nie chce. Moze i masz racje. Grozby to
                                                  przesada i trzeba wysylajacego ignorowac (po co znizac sie do jego poziomu),
                                                  pragne tylko wytlumaczyc, ze to chyba normalne, ze jak cos ludzi denerwuje, to
                                                  nie sa spokojny. Emocje biora czasami gore i w obecnej sytuacji to zrozumiale.
                                                  Jestesmy jednak kulturalni, nikt nikogo nie obrzuca inewktywami, poslugujemy
                                                  sie jezykiem potocznym.

A prawo faktycznie mamy, tylko potrafisz stwierdzic, czy cos jest poprawne, a
                                                  cos nie? To jest Spoldzielnia z doswiadczeniem.
                                                  Ale sprobuj, moze Tobie sie uda, a moze jeszcze ktos Ci wytlumaczy dlaczego tak
                                                  a nie inaczej. Mam troche przejsc, ale pozwol nie bede opisywac na Forum, w
                                                  koncu wystepujemy tu pod pseudonimem (sam wspomniales o grozbach).

Wezmy przyklad z tym c.o., rozliczeniem inwestycji itd. Warszawa jest droga to
                                                  fakt, zawsze byla, to zadna nowosc, pochodze z W-wy, ale przeczytaj sobie
                                                  artykul, na co ida nasze pieniadze w przypadku Spoldzielni i Wspolnoty (skoro
                                                  sledzisz forum, wiesz o czym mowie), nawet 50 zl miesięcznie nieoddane
                                                  Spoldzielni, rocznie daje 600. Poza tym dla wielu ludzi jakosc jest bardz wazna
                                                  wartoscia.

Na razie, to jednak mozemy sobie tylko popisac i ponarzekac, bo od ostatecznego
                                                  terminu na podpisanie aktow (znam kilka), a mialo byc to w lutym (takie pismo
                                                  dostalam na moje zapytanie), minely dopiero 2 miesiace.

Ze swojej strony koncze temat, lacze sie w bolu i pozdrawiam mieszkancow Forum
                                              • czarny251 Re: rozne z netu 06.04.06, 23:45
                                                Czy ktoś jest pewny jak rozliczono zuzycie ciepła na ogrzewanie kaltek schodowych?
                                                Wątpię aby było to na odzielnym liczniku, chcąc obnizyć koszty stałe za CO możńa
                                                wymóc na spółdzielni (czy wykonawcy) montaż zaworów termostatycznych na każdym
                                                grzejniku na klatce schodowej-głowice termostatyczne pozwolą zaoszczędzić około
                                                20% ciepła, i są na rynku też głowice wandaloodporne.
                                                Dodatkowe oszczędności można uzyskać przez utzrzymanie na klatkach schodowych
                                                temperatur normatywnych czyli 7°C (na taką temperaturę powiny być dobrane grzejniki)
                                                Koszty stałe ogrzewania można obniżyć jedynie poprzez ograniczenie strumienia
                                                wody ciepłowniczej która zasila węzeł cieplny, ale to spowoduje że w
                                                mieszkaniach nie będzie 20°C a np. 15 (wolę już szukać oszczędności w innym
                                                miejscu).
                                                • nor-x Re: rozne z netu 10.04.06, 13:11
                                                  Witam,

Jesli chodzi o temat ogrzewania centralnego to chciałem zwrocic uwage na odgórne
                                                  określenie maksymalnej temperatury wody ktora ogrzewa nasze mieszkania. To jest
                                                  jakas chory uklad ze jesli temepratura na zewnatrz jest troche wyzsza np. +10C
                                                  to centralne dziala tak jak by go wogole nie bylo. Nikt mi nie bedzie wydzielac
                                                  jak mam nagrzewac swoje mieszkanie. Po to mam termostaty i liczniki w swoim
                                                  mieszkaniu zebym placil za to co zużyje tymczasem ostatnio grzejnik ustawiony na
                                                  maksimum jest ledwie cieply. Jak bedzie mi za goraco to sobie przykrece kurek
                                                  ale jak jest za chlodno to juz jest problem z dogrzaniem. Tak sie sklada ze mam
                                                  male dziecko i nie moge sobie pozwolic zeby w mieszkaniu bylo zbyt chlodno. Nie
                                                  interesuje mnie tłumaczenie ze teraz tak sie wykonuje instalacje co ze
                                                  dotarczane cieplo jest zalezne od temperatury otoczenia - gdyz tak jak pisalem
                                                  wyzej w tym celu mam kureczki w swoim mieszkaniu. Oczywiscie robi sie coraz
                                                  cieplej i temat powoli pzrestaje byc aktualny ale noce jeszcze sa dosc chlodne a
                                                  na jesieni temat znow powroci.
                                                  • czarny251 Re: rozne z netu 10.04.06, 22:13
                                                    "kurek" w mieszkaniu działa poprawnie tylko dlatego że sterownik w węźle
                                                    cieplnym ustawia odpowiednią temperaturę wody grzejnej w zalezności od
                                                    temperatury na zewnątrz. Sam zawór temostatyczny działał by niepoprawnie.
                                                    A budynek przygotowano do zapewnienia temperatury 20°C, więc jeśli chcesz mieć
                                                    wyższą niestety musisz dogrzewać się elektrycznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka