Dodaj do ulubionych

Historia Miodowej 14

31.03.06, 14:37
Byłem dzisiaj w "Oberży na Miodowej". Bardzo fajne miejsce i jedzenie, ale nie
o tym chciałem pisać. Podobno to miejsce ma niesamowitą historię. Na Miodowej
14 począwszy od 1826 r. jest nieprzerwanie zawsze jakaś restauracja.
Również w jakiś sposób jest z tym miejscem związany Joachim Lelewel. Czy ktoś
może powiedzieć coś więcej na ten temat?
Obserwuj wątek
    • jarekzielinski Re: Historia Miodowej 14 01.04.06, 12:32
      Sporo na ten temat znajdziesz w 11., najnowszym tomie mojego "Atlasu dawnej
      architektury ulic i placów Warszawy"; dzieje i opis obiektu: s. 197-199,
      historia ulicy Miodowej wraz z wymienieniem ważniejszych firm przy niej - s.
      111-127; liczne ilustracje archiwalne. "Atlas" można kupić np. w Księgarni
      Naukowej im. B. Prusa, albo u wydawcy (TOnZ), w Starej Kordegardzie w
      Łazienkach. Pzdr.
    • andrzej_b2 Honoratka 01.04.06, 13:36
      Może jeszcze uzupełnię, że w budynku tym w czasie Powstania Listopadowego
      mieściła się tu słynna kawiarnia >Honoratka<, w której przed wybuchem powstania
      spotykała się patriotyczna młodzież stolicy. Tu także odbywały się spotkania
      Towarzystwa Patriotycznego. Wkrótce po upadku powstania lokal został zamknięty
      przez władze carskie.
      Pozdrawiam :-)
    • andrzej_b2 Miodowa i rodzina Lelewelów 01.04.06, 14:36
      Z historia rodziny Lelewelów były związane posesje Miodowa 19 i 21. W 1677 r.
      ówczesna ich właścicielka, wdowa po Sefanie Hankiewiczu – metrykancie kancelarii
      koronnej (tak, tym od ADM-u) – rozdzieliła ją i sprzedała. Jak mówi M.
      Sobieszczański: „...Mniejsza jej część, to jest ów domek drewniany przechodził w
      różne ręce....” W 1752 r. nabył ją Henryk Loelhoeffel de Loewensprung, medyk
      królewski, dziadek Joachima Lelewela. W tym domu urodził się Karol Lelewel –
      kasjer Komisji Edukacyjnej, członek Komisji Oświecenia – ojciec Joachima. W 1787
      r. wdowa po Henryku sprzedała obie posesje Henrykowi Jarzewiczowi, dworzaninowi
      Czartoryskich.
      Pozdrawiam :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka