Dodaj do ulubionych

Lux ex Silesia'e

IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.02, 20:04
Lux ex Silesia'e

Lux ex Silesia płynie od stuleci
Nad Odróm żyw jest testamynt wolności.
Tu ! W Shlonzsku naszym z Sobótkom po Beskid.
Szczynść Boże w życiu Twojymu ludowi.

Orle nasz shlonski, zaś poprzez Morawy,
Kultury glorie nieś w tryumfie Prowdy.
Nóm ! Młodzi Shlonzska trefiać w serca, dłonie.
W marszu pokoju - Viktoria Rodacy.

Jadwigo, Anno, z cnót swoich przesławne,
z Henrykiem czci Was lud Shlonzki od wieków.
I na Patronki u Boga też stawia.
Familie, land nasz trzimcie pod opiekóm.

Refren
Shlonzsk nasz Haymat ponad czasy,
Marsz wolności stale trwa.
Pokój, przyjaźń, hasłem naszym.
To, Europo, twój jest znak.
Shlonzsko wolne, Olze, Odre.
Dziyn zwycięstwa Boże znasz [nasz].

Obserwuj wątek
    • Gość: Niech Re: Lux ex Silesia'e IP: 217.197.165.* 13.12.02, 20:09
      Drodzy Slazacy (Drogie Slazaki). Rozumiem, ze jak wasz komunistyczno-zwiazkowy
      rzad odebral wam prace, to waszym jedynym zajeciem stalo sie pisanie na tym
      forum. To dobrze, to swiadczy o randze tego forum. Rozumiem tez, ze w ramach
      rekompensat dano wam dozywotni, bezplatny dostep do sieci. To dobrze, to
      znaczy, ze nasz rzad dba o tych, ktorych pozbawia pracy. Ale dlaczego ten
      dostep daliscie ofiarom wypadkow gorniczych, i to tym najbardziej
      poszkodowanym? Oni zdecydowanie powinni nadal przebywac na rekonwalescencji w
      szpitalu, a nie sleczec przed komputerem. Niestety dobre checi to nie wszystko.
      • willi2 Re: Lux ex Silesia'e 13.12.02, 20:23
        Drogi Palmiarzu
        jesli nic sensownego nie potrafisz napisac w tym temacie = to sie zawzij
        • Gość: Niech Re: Lux ex Silesia'e IP: 217.197.165.* 13.12.02, 20:29
          Silesius, Willi, Heinz - byliscie wtedy razem, nie? To nawet lepiej, Alojzy
          Piatek byl sam i mogl sie tylko ze swoim trzonkiem od lopaty pobawic, wy za to
          mieliscie niezle sex-party.
          • willi2 Co za kultura = ubustwo umyslowe 13.12.02, 20:36

Jestes zalosny palmiarzu = poprostu niedojrzales jeszcze kulturalnie.
            Ale cie tam w UE nauczom = ;-)
            • Gość: Niech Re: Co za kultura = ubustwo umyslowe IP: 217.197.165.* 13.12.02, 20:38
              Ubustwo - rozumiem ze jestes fanem Jarry'ego. Nie wiedzialem, ze na Slasku
              (Slonsku) tez jest popularny.
              • willi2 Re: Co za kultura = ubustwo umyslowe 13.12.02, 20:45
                Poprostu boli cie ze Slonzk powraca do Europy = a Polska dopiero wchodzi.

• Gość: Niech Re: Co za kultura = ubustwo umyslowe IP: 217.197.165.* 13.12.02, 20:49
                  Tak, juz tam na was czekaja z tym waszym weglem. Beda mialy europejskie dzieci
                  czym na kartonie rysowac. A jakbyscie tam u siebie krede znalezli to oferta
                  bylaby pelniejsza.
                  PS. Stary, ja rozumiem, gwara, ale przeciez czasami trzeba cos w urzedzie
                  napisac, czy chocby wyslac list na drugi koniec Polski - to kto wtedy za was
                  pisze? A w szkolach to jakie macie podreczniki? Slaskie? A do matematyki tez?
                  To ile jest po slasku dwa plus dwa? Pudlo?
                  • willi2 Re: Co za kultura = ubustwo umyslowe 13.12.02, 21:01
                    O wengiel wcale nie chodzi tylko o coś innego = wiesz ??
                    Wracajonc do Slonskiego Szkolnictwa to ma ono bardzo dlugie tradycje
                    Jak u nas ludzie czytali Ksionzki = to u was no wiesz +
                    Polskie podrenczniki na Slonsku nie majom wartosci szczególnej ,bo nie
                    interesuje nas historia i kultura obcego panstwa = proste.
                    Listy rzadko tesz ktos pisze na drugi koniec Polski = przewaznie do
                    Niemiec,Hollandi,Czech nawet Austrii
                    Pozdrawiam
              • pan_pndzelek Re: Co za kultura = ubustwo umyslowe 13.12.02, 20:46
                Nie wiem czy to ma jakiś związek ale Alojz Piątek pił swój mocz...
                • Gość: Niech Re: Co za kultura = ubustwo umyslowe IP: 217.197.165.* 13.12.02, 21:08
                  Willi, ja sie pytalem o matematyke - ale rozumiem, ze u was na Slasku nie ma
                  takiego slowa, a tym bardziej przedmiotu. Nie wiem co u nas ludzie robili,
                  kiedy u nas ksiazki czytali, bo ja przyszlosci przepowiadac nie potrafie. Ze
                  podreczniki nie maja wartosci, to niestety widac. A ze kultura was nie
                  interesuje, to juz wasza sprawa - fajne rzeczy przy stole musza sie dziac.
                  Natomiast raz mi zaimponowales - "listy nawet do Austrii". Bo to "Austrii" to
                  chyba jedyne slowo, ktore potrafisz poprawnie napisac - chyba, ze to wlasnie
                  byl blad.
                  PS. Piatek pil wlasny mocz i jadl wlasny kal, co zapewne jest przyjetym
                  zwyczajem wsrod Slazakow, w kazdym razie wsrod tych, ktorzy tu prezentuja swoje
                  mozliwosci (raczej niemozliwosci).
                  • Gość: hehe Re: Co za kultura = ubustwo umyslowe IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.02, 21:02
                    jak to milo spojrzec ja was to swiatlo po oczach pali
                    • pan_pndzelek Re: Co za kultura = ubustwo umyslowe 14.12.02, 21:18
                      Czy twoja dieta jest równie bogata w składniki odżywcze jak dieta górnika
                      Piątka?
                      • Gość: hehe Re: Co za kultura = ubustwo umyslowe IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.02, 06:33
                        Moze Ci odpowiem, ale wyciag najpierw te slome z buta!
    • Gość: Bugi Re: Lux ex Silesia'e IP: *.ipt.aol.com 13.12.02, 21:42
      A macie juz pomysl na flage narodowa ? Czarna, czerwona, zolta?
      • Gość: He He,he,he! IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.02, 12:05
        Kochani Gorole, dni wasze na Slasku sa juz policzone!
        • buggi Re: He,he,he! 14.12.02, 12:14
          he he he, jam nie Goralka, jam z Wawy. Z ta flaga to miala byc taka zlosliwa
          dygresja. Jesli juz czytasz ten watek, to wszystko, jesli laska.
          • Gość: Niech Re: He,he,he! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.02, 12:24
            Bugi, podejrzewam, ze te wili, he, silesia i kilka innych nickow to jeden i ten
            sam swir. Polemika z tymi smierdzielami to nie jest moje hobby. Ja tam moge na
            niego najwyzej nasikac - i tak nic mu sie nie stanie, bo moj mocz z krzykiem
            ucieknie.
            • Gość: Bugi Re: He,he,he! IP: *.ipt.aol.com 14.12.02, 13:03
              Gość portalu: Niech napisał(a):

> Bugi, podejrzewam, ze te wili, he, silesia i kilka innych nickow to jeden i
              ten
              >
              > sam swir. Polemika z tymi smierdzielami to nie jest moje hobby. Ja tam moge
              na
              > niego najwyzej nasikac - i tak nic mu sie nie stanie, bo moj mocz z krzykiem
              > ucieknie.

Niech, no to majtki w dol..... ;)
              • Gość: Niech Re: He,he,he! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.02, 13:11
                Ja jeszcze w szlafroku siedze, bielizny nie zalozylem, bedzie latwiej. Ballest,
                ja ci dobrze radze, ty parasol wez!
                • Gość: Hehe Re: He,he,he! IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.02, 14:23
                  Ale was to boli, co Gorole!!! He,he!

• buggi Re: He,he,he! 14.12.02, 21:47
                    Jestes kretynem, ale nas to akurat nie boli.
                    • Gość: haha Re: He,he,he! IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.02, 06:34
                      oj biedaku, zal mi cie!
                      • Gość: Niech Re: He,he,he! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.02, 16:12
                        Nas to nie boli, ale jego niestety tez nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka