civic_vtec Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? 17.10.01, 11:29 Tak! Mglisto, mzy (Warszawa), a ja mam katar, bol glowy i zapalenie oskrzeli. A poza tym jest CUDOWNIE!!! vtec Odpowiedz Link Zgłoś
lelesio Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? 17.10.01, 11:35 No to masz "3 w 1", ciesz się, inaczej musiałbys chorować 3 razy. A jeżeli bierzesz antybiotyki to przy okazji wąglik może Ci nagwizdać! :) A jesień jest piekna właśnie we młę odziana. :)) I wilgotna dżdżem. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? 17.10.01, 11:42 Mam piękną chandrę, taka dżdżystą i mgławą - to przejściowy stan, czasami tak mam, bywa że tak lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
motor Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? 17.10.01, 11:51 W rzeczy samej - tak przytulnie mglisto i deszczowo - tylko na spacer Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? 17.10.01, 12:13 Jesień była piekna do wczoraj. W sobote byłam na grzybach pod Szczytnem, to się napatrzyłam na piekno :))). Teren pagórkowaty, z góry było widać czerwieniejące szczyty dębów - poezja. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicha Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ?-do Eli 17.10.01, 12:38 Jak ja Ci tego zazdroszczę... Zabierz mnie ze sobą następnym razem... Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ?-do Eli 17.10.01, 13:28 zdzicha napisał(a): > Jak ja Ci tego zazdroszczę... Zabierz mnie ze sobą następnym razem... Jesli będzie następny raz, to chętnie. Mówię Ci, Zdzicha, co za piękna okolica. Po dwóch stronach drogi jeziora przesłonięte lasami, złocą się brzozy. Tam już się grzyby praktycznie skonczyły. Szukam teraz miejsca gąskowego, oprócz Czachówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palker Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.01, 12:35 ...poezja - napisała Ela. A jeśli tak, to tylko Gałczyński: "Jabłka świeca na drzewach jak węgle w popiele, woiatrak pęka ze śmiechu i powietrze miele. Jak na fryzie klasycznym dziewczyny dostojne z różowymi żądzami mężną wiodą wojnę. Już kasztan się osypał i ochłodły ranki; o, młody przyjacielu, trzeba ci kochanki z małym domkiem, ogródkiem, sennym fortepianem, która by włosy twoje czesała nad ranem, z którą byś po śniadaniu czytał Mickiewicza - niech będzie silna w ręku, a piękna z oblicza, jak jesień zamyślona, jak jesień śmiertelna i jak jabłka owe, cierpka i weselna." Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? 17.10.01, 13:31 Wszyscy wpadli w romantyczny nastrój, jak w piosenkach śpiewanych przez Fogga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? IP: 195.187.84.* 17.10.01, 13:14 O szyby deszcz dzwoni, deszcz dzwoni jesienny.... Co prawda bardziej mży niż pada, ale ta mgła rano była całkiem romantyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? 17.10.01, 13:24 Gość portalu: zet napisał(a): > O szyby deszcz dzwoni, deszcz dzwoni jesienny.... > I pluszcze jednaki, miarowy, niezmienny.... > Co prawda bardziej mży niż pada, ale ta mgła rano była całkiem romantyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? IP: 195.187.84.* 17.10.01, 13:31 Dżdżu krople padają i tłuką w me okno... Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? 17.10.01, 13:39 .....Tak piękna mamy jesień miły, długa cicha i pogodną Spójrz, jak babiego lata płynie srebrna nić..... Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? 17.10.01, 13:50 Nic dwa razy się nie zdarza, i dlatego z tej przyczyny zrodziliśmy się bez skazy i pomrzemy bez rutyny.......... Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? 17.10.01, 14:03 sloggi napisał(a): > Nic dwa razy się nie zdarza, > i dlatego z tej przyczyny zrodziliśmy się bez skazy > i pomrzemy bez rutyny.......... pomyliło mi się. Nic dwa razy się nie zdarza i nie zdarzy. Z tej przyczyny zrodziliśmy się bez wprawy i pomrzemy bez rutyny. Choćbyśmy uczniami byli najtępszymi w szkole świata, nie będziemy repetować żadnej zimy ani lata. Żaden dzień się nie powtórzy, nie ma dwóch podobnych nocy, dwóch tych samych pocałunków, dwóch jednakich spojrzeń w oczy. Wczoraj, kiedy Twoje imię ktoś wymówił przy mnie głośno, tak mi było, jakby róża przez otwarte wpadła okno. Dziś kiedy jesteśmy razem, odwróciłam twarz przy ścianie. Róża ? Jak wygląda róża ? Czy to kwiat ? Czy może kamień ? Czemu Ty się, zła godzino, z niepotrzebnym mieszasz lękiem ? Jesteś - a więc musisz minąć, Miniesz - a więc to jest piękne. Uśmiechnięci, współobjęci, spróbujemy szukać zgody, choć różnimy się od siebie jak dwie krople czystej wody. ,,Nic dwa razy " W.Szymborska Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? 17.10.01, 14:04 sloggi napisał(a): > Nic dwa razy się nie zdarza, > i dlatego z tej przyczyny zrodziliśmy się bez skazy > i pomrzemy bez rutyny.......... Umrzec? Tego się nie robi kotu Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? 17.10.01, 14:16 Kto napisał : ,, Umarli, znajomi, kochani" ? Odpowiedz Link Zgłoś
civic_vtec Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? 17.10.01, 14:27 sloggi napisał(a): > Kto napisał : ,, Umarli, znajomi, kochani" ? Idą ku mnie tylko kalinami, po cierniach, po sinych jagodach, umarli, znajomi, kochani. Idą ku mnie tylko po szelestach, między wichry zadyszane wplątani: "Ty tu?! Ach, cóż za pogoda..." Od sizironów - brwi ich siwe, młode rzęsy dziwnie ociężały... I głaszcze ich, choć wiem, że - nieżywi... znajomi... oi, których kochałam: Jaś, co spalił się wraz z samolotem, i Kazio, co zginął potem, Pawetek oceanem przykryty, Tadzio zastrzelony przez bandytów... Młodzi, zamyśleni, zmarnowani, idą ku mnie, idą kalinami znajomi, umarli, kochani. Kazimiera Iłłakowiczówna Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? 17.10.01, 14:43 To piękny wiersz, zawsze we Wszystkich Świętych przychodzi mi na myśl. Taki smutny i jesienny. Ależ się dziś roznostalgizowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinc Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.10.01, 15:01 mi sie podoba jesień Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesio PRZECHYLA SIĘ KU JESIENI ZIEMIA ... IP: *.*.*.* 17.10.01, 16:18 słońce cofa się w popłochu z dnia na dzień ubywa mu mocy i coraz wcześniej trzepocze o szyby ćma nocy powraca owoc do nasienia przechyla się ku jesieni ziemia zachodzi mgłą lustro nieba w tym lustrze niczym odrzucone posmutniałe rzeczy odbijamy się pomniejszeni bo przekwitły w nas wonne metafory i na dłoni usypana garść popiołu z wszystkich miłości majowych bo grzechocą w nas już pola makowe jak zamyślone nad marnością świata filozofów zasuszone głowy :) To nie ja, to Józef Baran. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Koncert jesienny 17.10.01, 16:42 Koncert jesienny Za oknem pada deszcz Na piecu skrzypce stroi świerszcz Dziewczyny płaczą bo skończyło się już lato I słychać tylko gdzieś Koncert jesienny na dwa świerszcze i wiatr w kominie W ogrodzie zasnął pod gruszą chochoł I śni o pięknej dziewczynie A strach na wróble przydrożne wierzby liczy Tańcząc w objęciach polnej myszy Koncert, koncert, koncert jesienny na dwa świerszcze I wiatr w kominie Koncert co z babim latem odpłynie Pnie drzew pokryły się dawno mchem Wiatr rozwiał jeszcze jeden dzień A na ścierniskach pozapalały się ogniska W oddali snuje się... Koncert jesienny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzicha Re: Koncert jesienny IP: *.acn.waw.pl 17.10.01, 21:58 Tak mnie rozczuliście tą poezją, że postanowiłam się dołączyć: Raz pewien poeta - chimeryk napisał tragiczny limeryk, Pytany o motyw wyjaśnił: tęsknoty w ten sposób wyrazić swej chcę ryk. (Antoni Marianowicz) I jeszcze jeden: Ach, ręce załammy nad Władkiem, co łupać orzechy chciał dziadkiem. Że dziadek był w łóżku, więc babcią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palker Re: Koncert jesienny IP: 213.195.132.* 17.10.01, 22:30 No widzisz, jakie Władki są przemyślne :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
lelesio Re: Koncert jesienny 18.10.01, 10:38 A ja nie mam w ogóle trzeciego - dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Koncert jesienny 18.10.01, 10:54 lelesio napisał(a): > A ja nie mam w ogóle trzeciego - dlaczego? Widac chrzestni byli kutwami :)) Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicha Re: Koncert jesienny 18.10.01, 11:04 eela napisał(a): > lelesio napisał(a): > > > A ja nie mam w ogóle trzeciego - dlaczego? > > Widac chrzestni byli kutwami :)) Wydaje mi się, ze trzecie imię nadaje się sobie samemu, ale mogę się mylić :) Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Koncert jesienny 18.10.01, 11:35 N.P. przy bieżmowaniu. a propos - czy wiecie od czego jest to określenie - bieżmowanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
lelesio Re: Koncert jesienny 18.10.01, 11:47 Bierzmowanie (z czeskiego "biřmovati" - utwierdzać) Odpowiedz Link Zgłoś
lelesio Re: Koncert jesienny 18.10.01, 11:49 a bierzmuje się krzyżmem a od czego zaczęliśmy? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan_laga Re: Koncert jesienny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 01:11 zdzicha napisał(a): > eela napisał(a): > > > lelesio napisał(a): > > > > > A ja nie mam w ogóle trzeciego - dlaczego? > > > > Widac chrzestni byli kutwami :)) > > Wydaje mi się, ze trzecie imię nadaje się sobie samemu, ale mogę się mylić :) ale , jesli nie ma 3-go, to znaczy, ze chrzestni nie dopilnowali. a po to, teoretycznie są, by ganiać chrześniaka do kościoła, na nauki, do bierzmowania............. amen pan laga Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? 18.10.01, 11:10 Niebo złote Ci otworzę, w którym ciszy biała nić jak ogromny dźwięków orzech, który pęknie, aby żyć zielonymi Usteczkami, śpiewem jezior, zmierzchu graniem, aż ukaże jądro mleczne ptasi świt. Odpowiedz Link Zgłoś
lelesio JESIENNA DZIEWCZYNA 18.10.01, 11:45 Przychodzisz kiedy pada deszcz Po co przychodzisz dobrze wiesz Wyciągasz do mnie swoją dłoń Jesienna ty Nie pytaj drzew przydrożnych, dokąd mamy iść Nie pytaj czemu spada pod twe stopy liść Nie pytaj czemu smutek tak dojrzewa w nas Odpowiedź przecież znasz, upływa czas Przychodzisz kiedy wieje wiatr Kiedy na dach spada mgła Przyglądasz sie uważnie mi Jesienna ty Nie pytaj drzew przydrożnych ... Przychodzisz kiedy mroźno tak Kiedy opuszcza gniazdo ptak Przytulasz do mnie swoją twarz Jesienna ty Nie pytaj drzew przydrożnych ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzicha Re: JESIENNA DZIEWCZYNA IP: *.acn.waw.pl 18.10.01, 11:53 A Wy znów zaczynacie??? Odpowiedz Link Zgłoś
lelesio Re: JESIENNA DZIEWCZYNA 18.10.01, 11:58 No, nas się poznaje po tym jak zaczynamy. w odróżnieniu. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
lelesio WSPOMNIENIE - specjalnie dla zdzichy :))) 18.10.01, 12:02 Mimozami jesień się zaczyna, Złotawa, krucha i miła. To ty, to ty jesteś ta dziewczyna, Która do mnie na ulicę wychodziła. Od twoich listów pachniało w sieni, Gdym wracał zdyszany ze szkoły, A po ulicach w lekkiej jesieni Fruwały za mną jasne anioły. Mimozami zwiędłość przypomina Nieśmiertelnik żółty - październik. To ty, to ty, moja jedyna, Przychodziłaś wieczorem do ciekierni. Z przemodlenia, z przeomdlenia senny, W parku płakałem szeptanymi słowy. Młodzik z chmurek prześwitywał jesienny, Od mimozy złotej - majowy. Ach, czułymi, przemiłymi snami Zasypiałem z nim gasnącym o poranku, W snach dawnymi bawiąc się wiosnami, Jak tą złotą, jak tą wonną wiązanką... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicha Re: WSPOMNIENIE - do lelesia 18.10.01, 12:34 To piękne było :) Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
lelesio A kto to pamięta? 18.10.01, 12:07 Jesienne chmury znów pędzi wiatr W dalekie strony, w daleki świat Zielone drzewa, które chroniły nas W żółte kolory zamienił czas Daleki ścieżki po których ja Błądziłem kiedyś w pogoni dnia I kwiaty, które witały nas W żółte kolory zamienił czas Szeroką plażę i morza brzeg Zakryje wkrótce głęboki śnieg Dziś tylko liście zdobią pusty las Na żółto drzewa maluje czas :) Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: A kto to pamięta? 18.10.01, 14:47 lelesio napisał(a): > Jesienne chmury znów pędzi wiatr > W dalekie strony, w daleki świat > Zielone drzewa, które chroniły nas > W żółte kolory zamienił czas > Daleki ścieżki po których ja > Błądziłem kiedyś w pogoni dnia > I kwiaty, które witały nas > W żółte kolory zamienił czas > Szeroką plażę i morza brzeg > Zakryje wkrótce głęboki śnieg > Dziś tylko liście zdobią pusty las > Na żółto drzewa maluje czas > > :) > Czerwone Gitary lesiu, czy chcesz, zebym się rozpłakała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesio Tak IP: *.*.*.* 18.10.01, 15:30 Jesie? ... Liść ostatni już spadł. Jesie? ... Deszcz zmył butów Twych ślad. Jesie? idzie ku mnie przez park. Wczoraj minął miesiąc, jak list Przyniósł mi listonosz, a dziś Tylko nosi liście tu wiatr. To, to radosny był dzie?, Gdy zapewniałaś mnie, że Nic nie rozdzieli nas już, Że co dzie? list będziesz słać do mnie. Jesie? ... Liść ostatni już spadł. Popatrz - plaża jak biały kwiat. Zima idzie ku mnie przez park. Szybko przyjdzie wiosna i żar , Lato, i wakacje, i park, W którym znajd? cienie wśród drzew. Znów szybko miną nam dni, Znów b?dziesz powtarzać mi, Że nie rozdzieli nas nic, Że co dzie? list b?dziesz słać do mnie. Jesie? ... Znowu czekam na list. Jesie? ... Zamiast listu mam liść. Jesie? ... Z inną id? przez park ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Jak? 18.10.01, 20:46 Jak ty to robisz Lesiu, że tak pamiętasz? A może ściągę masz jaką ukrytą?:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Jak? 19.10.01, 19:41 Aaaaaaaaaa, to wyjaśniłeś mi to bardzo dokładnie:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinc Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.10.01, 14:24 ładnie sie zrobiło Odpowiedz Link Zgłoś
lelesio Jesień w parku 19.10.01, 10:05 Czerwienie takie że za chwilę ogień złota i ochry że tuż-tuż Sahara a jednak chłodno i zamiast hosanny szelest stąpanie odchodzenie czasu. :) Ciekawe czy ktoś zgadnie kto jest autorem powyższego? Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Jesień w parku 19.10.01, 11:05 lelesio napisał(a): > Czerwienie takie że za chwilę ogień > złota i ochry że tuż-tuż Sahara > a jednak chłodno > i zamiast hosanny > szelest > stąpanie > odchodzenie czasu. > > :) > > Ciekawe czy ktoś zgadnie kto jest autorem powyższego? ja nie wiem :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesio Re: Jesień w parku IP: *.*.*.* 19.10.01, 15:08 Kapuściński :) Miłego weekendu Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? 19.10.01, 11:04 Kartoflisko L. Staff Pod niebem, co jesiennym siąpi kapuśniakiem, Na sejm zlatują wrony w żałobnym zespole I z krzykiem krążą nisko nad kobiet orszakiem, Rozpinają swych skrzydeł czarne parasole. A robotnice w twardym, cierpliwym mozole, Okryte-każda innym-barwistym wełniakiem, Dziobią pilnie motyką ziemniaczane pole, W miękkiej ziemi stopami zaparte okrakiem. Pośród mgły i szarugi, przemokłe do nitki, Grudy grzęd rozgarniają schylone najmitki I spod zeschłych badyli i płytkich korzeni Zbieraja krągłe bulwy, jak jaja spod kwoki, I rzucają je w wiadro lub ceber głęboki, Co głucho grzmią jak bębny na odmarsz jesieni. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? 19.10.01, 12:03 Jak piękna jesień to i rydze Rudy rydz Był sobie las, zielony las A w lesie jakby nigdy nic W zielonej chustce, na jednej nóżce Stał sobie rudy rydz Rudy, rudy, rudy, rydz Jaka piękna sztuka Rudy, rudy, rudy, rydz A ja rydzów szukam O rudy, rudy, rudy, rydz Mam na rydza smaczek Rudy, rudy, rudy, rydz Lepszy niż maślaczek O gdyby chciał i gdyby tak Zerwać się dał, o Boże Lecz na to rydz nie mówi nic Bo mówić wszak nie może O rudy, rudy, rudy, rydz Tylko spuszcza oczy Rudy, rudy, rudy, rydz Gniewa się i boczy Rudy, rudy, rudy, rydz Boi się nożyka Rudy, rudy, rudy, rydz Nie chce do koszyka Przez cały czas zielony las Coś plecie wiatrem trzy po trzy I nawet nie wie, że gdzieś pod drzewem Samotny rydzyk śpi O rudy, rudy, rydz Jaka piękna sztuka Rudy, rudy, rudy, rydz A ja rydzów szukam O rudy, rudy, rudy, rydz Mam na rydza smaczek Rudy, rudy, rudy, rydz Lepszy niż maślaczek O gdyby chciał i gdyby tak Zerwać się dał o Boże Lecz na to rydz nie mówi nic Bo mówić wszak nie może O rudy, rudy, rudy, rydz Już go nie uproszę Rudy, rudy, rudy, rydz Chyba pójdę z koszem Rudy, rudy, rudy, rydz Próżne z nim pogwarki No to, no to, no to nic Pójdę na pieczarki Helena Majdaniec Słowa: J. Bocheński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? IP: *.unregistered.formus.pl 19.10.01, 14:11 Co prawda humorek mi dzisiaj nie służy, ale przekonaliście mnie wszyscy że jesień też może być O.K.Chociaż nie ma to co lato-wyciągnąć się jak jaszczurka na trawie i ładować akumulatorki na dłuuuuuuuuuuugie zimowe wieczory. SŁONECZKO WRÓĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinc Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.10.01, 14:21 piękna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? IP: *.unregistered.formus.pl 19.10.01, 14:37 "Kochany, kochany, lecą z nieba jak dawniej kasztany wprost pod stopy par roześmianych, jak rudy lecą grad. Jak w noc gdy w alejce rudy kasztan ci dałam i serce..." A to apropo jesiennej poezji :-)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku ? 19.10.01, 15:36 Jesień idzie przez park Jesień liść ostatni już spadł. Jesień deszcz zmył butów Twych ślad. Jesień idzie ku mnie przez park. Wczoraj minął miesiąc, jak list Przyniósł mi listonosz, a dziś Tylko nosi liście tu wiatr. To, to radosny był dzień, Gdy zapewniałaś mnie, że Nic nie rozdzieli nas już, Że co dzień list będziesz słać do mnie. Jesień liść ostatni już spadł. Popatrz - plaża jak biały kwiat. Zima idzie ku mnie przez park. Szybko przyjdzie wiosna i żar , Lato, i wakacje, i park, W którym znajdę cienie wśród drzew. Znów szybko miną nam dni, Znów będziesz powtarzać mi, Że nie rozdzieli nas nic, Że co dzień list będziesz słać do mnie. Jesień znowu czekam na list. Jesień zamiast listu mam liść. Jesień z inną idę przez park Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesio do eeli IP: *.*.*.* 19.10.01, 16:07 patrz list ode mnie pod tytułem "Tak" miał on wywołać łzy wzruszenia a nawet go nie czytałaś. Ech kobiety ...... Odpowiedz Link Zgłoś
garma Re: Na Orawie jesień 19.10.01, 21:45 Hej kciołbyk sie stracić w hańtyn orawski cas Kciołbyk sie styrmać w orawski las Przy miesiącku śpiywać, kąpać sie w potocku Zatońcyć siarcyście przy Klimkowyk smyckak Dziko zaźryć w ocy siwawo-chabrowe Burzom jem wytolać, stracić lo niej głowe Kochać tońcem dziywce w cygańskik ciardaszak Spytać sie jom "kochos" w kąciku przy basach Hipnąć na wiyrk scynściu w orawskiej dziedzinie Niebo zrucić z Babiej góralskiej dziywcynie. Hej orawsko dziedzino, babiogórski lesie Skrzesalimy miyłość co jom holny niesie (Jan Fudala) Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: do eeli 22.10.01, 08:37 Przeczytałam go i się wzruszyłam, ale nie wiedziałam, że mam poinformować :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesio Re: do eeli IP: *.*.*.* 22.10.01, 12:13 wybacz, powtórzyłas jesien idzie przez park więc myslałem ze nie czytalas, teraz juz nie mysle :)) Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: do lelesia 22.10.01, 12:23 Oj, lelesiu, dopiero teraz zobaczyłam, że powtórzyłam "Jesień". Wzruszyłam się, zapomniałam o wzruszeniu i potem z tego ogromnego wzruszenia jeszcze raz to samo napisałam. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego roku 25.09.02, 10:47 Parę minut zajęło mi szukanie tego wątku. I już jesteśmy o rok starsi, czy o rok bardziej doswiadczeni ? A w parkach, jak przed rokiem spadają żółte liście, kurtkę i płaszcz czas przeprosić, lada dzień nadejdzie słota, bo wieczory już co raz wcześniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia-s Re: Czy ktoś widzi jaką piękną mamy jesień tego r IP: *.rnc.ro / 212.35.134.* 25.09.02, 12:27 Moze bedzie ladmy pazdziernik? Badzmy optymistami! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Jesień idzie 25.09.02, 13:12 ...... Może zrobic się zimno już jutro Lub pojutrze, a może za tydzień, Trzeba bedzie wyjąć z szafy futro, nie ma rady - jesień, jesień idzie. A był sierpień, pogoda prześliczna, Wszystko w złocie stało i w zieleni, Prócz staruszków nikt chyba nie myslał O mającej nastapic jesieni. Ale cóz, oni zyli najdłużej, mieli swoje staruszkowe zasady I wiedzieli, że wcześniej, czy później Jesien przyjdzie - nie ma na to rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palker Re: Jesień idzie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.02, 20:00 Popatrz, to już ponad 10 lat jak zmarł Waligórski. A mnie się wciąż wydaje, jakby to było wczoraj... Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Jesień idzie 25.09.02, 20:37 Nie wiedziałam, że to już 10lat. Szybko mija czas.. ...więc jak się już ma psa i kota, i miłe mieszkanko spółdzielcze, I wszystko się w naszym życiu układa tak plus minus znośnie, I gdy się w tym życiu już miało tę - pewną ilość - dziewczyn, I właśnie jest popołudnie, i słońce świeci skośnie, To dobrze jest usiąść w fotelu, a kot niech się zwinie obok, I żeby w zasięgu ręki było koniecznie pół czarnej, A radio niech gra Gershwina, a my, kiwając nogą, W ten skośny promień puszczamy dym z papierosa carmen. Na półkach piętrzą się książki i pył z nich wiruje w słońcu, I wszystko jest złotobrunatne, a tylko rapsodia błękitna, I trochę smutno, że trzeba to będzie zostawić w końcu, I już się nie siądzie w fotelu, żeby Trzech Muszkieterów poczytać, Bo może się kiedyś tak zdarzyć, że patrzysz - a ciebie już nie ma, Chociaż jest kawa i fotel, i słońce na kociej sierści, I chociaż wciąż jeszcze w powietrzu snuje się dym z carmena, I równie jak dym błękitny wciąż snuje się ten Mister Gershwin. ...pies podniósł głowę i warknął, ale nikt jakoś nie wszedł, Choć ktoś stał jakby za drzwiami, i jakby zamykał parasol... Kot otwarł oko, popatrzył i mruknął: - Jesteś tu jeszcze? Jeszcze tu jestem, mój kocie. I jeszcze wciąż trzymam fason. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palker Re: Jesień idzie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.02, 21:03 eela napisała: > Nie wiedziałam, że to już 10lat. Szybko mija czas.. Żeby nie popaść w ckliwe sentymenta, wspomnijmy Andrzeja Waligórskiego od tej weselszej strony: Baca Kiedyś baca krótkowidz z owieczki korzystał, Dziwiąc się, że mu ona nie beczy, lecz śwista. Dopiero na kolegium mu wytłumaczono, Że wyryćkał świstaka, co jest pod ochroną. Glizda i ogon Wyjrzała glizda z dziury i wesoło gwizda, Wtem patrzy - z drugiej dziury sterczy druga glizda. Dalejże ją uwodzić, a ta rzecze srogo: -Odwal się żeż, kretynko, ja jestem twój ogon! Glizda i wróbel Złapał raz wróbel glizdę, glizda przerażona, A on ją zaczął dziobać dziobem od ogona. Dziobie ją, dziobie, podziobał ją trocha, A wtem glizda powiada: -Stary, mów mi Zocha! Myszy Siedziały raz dwie myszy popod polną miedzą. Siedzą tak sobie, siedzą, siedzą, siedzą, siedzą, Siedzą, siedzą, wtem nagle w srogi wigor wpadły! Jak nie hycną do góry... I z powrotem siadły. Niedźwiedź i chomik Chomik zbierając plony, do swej norki ganiał A obok dobry niedźwiedź chomika ochraniał Potem zjadł mu te plony, wytarł łapą mordę, Wydupczył biedne zwierzę i przypiął mu order. Niedźwiedź i świstak Złapał niedźwiedź świstaka idąc raz pod górkę, A pragnąc na nim świstać, chciał mu dmuchać w dziurkę. Świstak chodu, lecz zanim schował się do chaty, Pisnął: - Mógłby przynajmniej, chamie, przynieść kwiaty Niedźwiedź i zając I Raz ordynarny niedźwiedź kucnąwszy na łące W dość niewybredny sposób podtarł się zającem. Zając się potem żonie chwalił po obiedzie: -Wiesz, stara, nawiązałem współpracę z niedźwiedziem Niedźwiedź i zając II Kiedyś pijany zając włóczył się po rżysku, A spotkawszy niedźwiedzia, naprał go po pysku, Niedźwiedź wpadłszy do domu wrzasnął: -Leokadio! Coś się chyba zmieniło, włącz no prędko radio! Pszczółki Zapylała raz pszczółka jakiegoś badyla, Wtem czuje, że od tyłu też ją ktoś zapyla. Patrzy się, a to truteń, niejaki Zenobi. Morał - rób dobrze innym, tobie też ktoś zrobi. Słowik i śmierdziel Raz słowik śliczne pienia wywodził na żerdzi, A obok usiadł śmierdziel, wypiął się i śmierdzi. - Przestań - błaga go słowik - bo mnie tu szlag trafi - Trudno - orzekł śmierdziel - każdy robi co potrafi. Szczur i mysz Przeniósł się szczur do miasta, rozejrzał się z wolna, Patrzy, a za nim drepcze mała myszka polna Wtedy szczur oburzony rozdarł na nią pyska: - To straszne jak ta wiocha do miasta się wciska. Żaba i chuligan Dmuchał żabę chuligan raz, kawał świntucha. Dmucha ją, dmucha, dmucha, dmucha, dmucha, dmucha, Wtem bęc -z żaby królewna śliczna się wyłania! A ten skurczybyk wcale nie przerwał dmuchania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: Jesień idzie IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 25.09.02, 21:55 eela napisała: > Nie wiedziałam, że to już 10lat. Szybko mija czas.. > palker na pisał > Żeby nie popaść w ckliwe sentymenta, wspomnijmy Andrzeja Waligórskiego od tej > weselszej strony: No to może teraz tak, dla odmiany: Kogo lubię Lubię, gdy piosenkarka, com ją znał w bieliźnie I com poznał głupotę jej, godną barana, Zaśpiewa coś o bliźnie albo o ojczyźnie, A ludzie mówią o niej - Zaangażowana! Uwielbiam, kiedy aktor, bywalec burdeli Zwanych też kawiarniami lub klubami czasem, Wykona repertuar o tych, co ginęli, I potem jest niezwykle chwalony przez prasę. Kocham też żurnalistę, co nam daje rady, Jak żyć, a równocześnie, przy pomocy lupy, Ogląda personalne trendy i układy, By wiedzieć, komu warto wcisnąć się do grupy. Podziwiam naukowca niezbyt lotnej myśli, Który jednym numerem od wielu lat jedzie: Wszyscy wiedzą, że facet prochu nie wymyśli, Ale że "w razie czego" również nie zawiedzie... Szanuję decydentów, co porozkładali Dziesiątki instytucji na obie łopatki, Lecz mocą jakiejś dziwnej, samobójczej fali Wracają i w fotele znów wtykają zadki... Bliski mi jest polityk, który w nosie dłubie, I działacz robotniczy, co nie kocha pracy, Aż dziwne, jak ich lubię, A najbardziej lubię, Gdy mi mówią, że wszyscyśmy bracia-Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Jesień idzie 25.09.02, 21:59 I za to właśnie Waligóra ceniłem najbardziej:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Jesień idzie 26.09.02, 08:37 Pochmurny poranek uśmiechnął się do mnie po lekturze zacytowanych przez Was utworków autorstwa pana W. Odpowiedz Link Zgłoś