Dodaj do ulubionych

Pomysł na 165!

IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 18.12.02, 23:01
Cóż, jak się okazało linia 165 nie znalazła ( przynajmniej na razie )
zbyt wielu amatorów. Czy to dziwne ? Myślę że nie , bo kto będzie czekał
(zwłaszcza na mrozie ) 40 minut na linię ,która jedzie "do nikąd"? Mimo ,że
rzeczywiśćie kraniec tej linii na Ursynowie Południowym znajduje się " o rzut
beretem" od stacji Metro-Stokłosy, to linia ta mogłaby przejeżdżać jeszcze
koło stacji Metro-Imielin, tak aby mieszkańcy okolic ulicy Rosoła pomiędzy
ulicami: Płaskowickiej a Indiry Gandhi mogli dojechać szybciej i to do swojej
najbliższej stacji Metra.No tak ,ale aby linia była linią atrakcyjną powinna
mieć także odpowiednią częstotliwość.40 minut dyskwalifikuje i skazuje taką
linię na niepowodzenie.Jak to poprawić? Należy moim skromnym zdaniem
zlikwidować wreszcie jedną z krążących po Ursynowie "linii widm" - 306.
Uzyskamy w ten sposób dwa dodatkowe wozy , które mogłyby zasilić to nasze
165.Częstotliwość wzrosłaby wtedy z 40 do 20 minut co jest wyraźną
poprawą ,ale nie zapewniającą suksesu.Zostaje jeszcze kwestia "dojazdu do
nikąd". Linia ta jeździ bowiem ciągiem ulic: Poleczki-Wyczółki-Fabryka Domów-
Poleczki-Karczunkowską usłanym licznymi przystankami , gdzie praktycznie nikt
nie jeździ.Cza przejazdu zaś dla linii 305 od przystanku Poleczki do
Jadźwingów (na Gotarda) zajmował tej linii 13 minut ,podczas gdy linia 436 z
Poleczki w to samo miejsce dociera zaledwie w 5 minut. To chyba wszystko
wyjaśnia.Zaoszczędzamy 8 minut a dodatkowo dojeżdżamy na Służewiec.Proponuję
zatem następujący przebieg trasy:
URSYNÓW PŁD.-Al.KEN-Indiry Gandhi-Rosoła-Belgradzka-Lanciego-Płaskowickiej-
Puławska-Rzymowskiego-Wołoska-Woronicza-Spartańska-SPARTAŃSKA.Zmieniamy
charakter linii na przyśieszony np. 502 lub może 511 , które jeszcze nie tak
dawno kończyło tam swoją trasę. Wreszcie będzie całodzienne połączenie z
okolicami Galerii Mokotów , dodatkowe ze Służewcem i sąsiedztwem ulicy
Woronicza, Instytutem Reumatologii i Kardiologii. Przystanki do ustalenia.
Ciekaw jestem , czy Urząd Dzielnicy Ursynów zgodziłby się na taką
operację.....

Pozdrawiam,Jacek
Obserwuj wątek
    • Gość: Andulka Re: Pomysł na 165! IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.9.* 18.12.02, 23:24
      Daj spokój...
      Po co sie podniecać. To co rozsądne i wygodne dla potencjalnych pasażerów nie
      mieści sie w głowach decydentów z ZTM.
      Na marginesie - mam z domu 4 min. jazdy samochodem do Galerii Moktotów, ale nie
      mam samochodu. Autobusem z przesiadką r. Woronicza/Wołoska zajmuje mi to
      między 30 a 50 min. (bezpośredniego połaczenia ze Spartańską nie ma, a
      tamtejsze linie autobusowe wykazują zadziwiajacy instynkt stadny). Galeria stła
      się dla mieszkańców osiedla przy Etiudy Rewolucyjnej sklepem osiedlowym, tylko
      bez bezpośredniego dojazdu. Od 107 trzeba kawał lecieć nogami i jeździ rzadko.
      Bezpośrednie 165? Piękne są marzenia...
      A przecież Wierzbno zachodnie i Wyględów nie mają bezpośredniego połaczenia
      dziennego z Ursynowem, za to mają nocne, hi, hi :)))
    • markill Re: Pomysł na 165! 18.12.02, 23:39
      Wszystko super, ale pamiętaj 306 jest potrzebne jako połączenie Hospicjum i
      nowych osiedli przy ul. Pileckiego z metrem Imielin (dziś rano jechało aż 17
      osób!). Ale można likwidując 306 wydłużyć na Pileckiego 185. A nowe 511 - OK,
      ale musi dojeżdżać do Ursynowa Płn. , po zabraniu 306. Chyba że wydłużyć tam
      136 (miałby śmieszną trasę) albo 715.
      • Gość: Jacek Re: Pomysł na 165! IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 19.12.02, 01:19
        Zgadzam się z Tobą.Na Pileckiego po likwidacji linii 306 (co podobno
        już niedługo ma nastąpić)musi być jakaś linia i to bardziej atrakcyjna
        zwłaszcza ,że liczba mieszkańców w tych okolicach wyraźnie się ostatnio
        zwiększyła i będzie się zwiększać nadal , bo prace budowlane trwają (np. u
        zbiegu Pileckiego i Indiry Gandhi buduje z tego co wiem Spółdzielnia Domino).
        W związku z tym mam pomysł , aby skierować w ten rejon linię 416 , która jest
        bardzo słabo wykorzystana na Ursynowie Południowym (wsiadają średnio 2
        osoby ,czasem nie wsiada nikt). Nie jest to dziwne ,bo linia przejeżdża bardzo
        blisko tej pętli zatrzymując się przy stacji Metro-Stokłosy, zatem wycofanie
        stamtąd tej linii nie powinno w sposób znaczący pogorszyć komunikacji w tym
        rejonie ,właszcza że pojawiły się tam ostatnio dwie nowe linie 165 i 193.
        Wracając do Pileckiego .Dzięki takiej zmianie trasy linia 416 zapewni
        mieszkańcom okolic Pileckiego nie tylko dojazd do Metra-Stokłosy , ale także do
        centrum przesiadkowego przy Centrum Onkologii.Poza tym pracownicy Centrum
        Onkologii mieliby wreszcie bezpośrednie połączenie z Hospicjum na czym im
        zależało.Nie mówiąc już o stworzeniu w ten sposób bezpośredniego połączenia z
        Pragą dla znacznie większej liczby mieszkańców niż obecnie.Czas przejazdu
        zwiększy się jedynie o 4 minuty co nie powinno wpłynąć na częstotliwość.
        Trasa od Centr.Onk.-Pileckiego-Płaskowickiej do krańca NATOLIN PŁN. Jest tam
        wolne miejsce postojowe po 193 , 305 i wkrótce po 306.Jest tam też
        ekspedycja ,czyli warunki socjalne dla kierowców byłyby zapewnione.

Pozdrawiam, Jacek
      • markill Re: Pomysł na 165! 19.12.02, 10:43
        Jestem jak najbardziej za! Mieszkam właśnie na nowym osiedlu niedaleko nowego
        przystanku "Pileckiego" i 416 bardzo by się tam przydało, szczególnie że jest
        to jedna z najlepszych (po przedłuzeniu na Ursynów) linii
        przyspieszonych.Zapewniałby tam bezp. dojazd do Centrum Onkologiii i Metra
        Stokłosy. A przy Pileckiego powstaną osiedla jak grzyby po deszczu, obok
        Domina duże osiedle "Jarzębiny" zbuduje PKO Development,a już buduje
        się "Olimpia".
        Pozdarwiam
        Marcin
        • sloggi Re: Pomysł na 165! 19.12.02, 10:48
          Po wybudowaniu Pileckiego na południe możnaby to 416 wydłużyć aż na Kabaty.
          A 165 już powstało - więc koniec gdybania.
          • markill Re: Pomysł na 165! 19.12.02, 12:13
            Ależ 165 niech sobie jeździ ! I tak korekta trasy jest niezbędna w najbliższej
            przyszłosci. A 416 wydłużamy - wraz z liwidacją 306. Przedłużenie Pileckiego
            na razie nie powstanie - Prezes spółdzielni walczy, mieszkańcy też są w
            gotowosci bojowej. Miasto nie ma kasy... Choć byłby jeden plus: 416 miałbym
            tuz pod domem, mogłoby jeździć do Natolina Płn. przez Metro Natolin!Bo
            przecież na nowej Pileckiego musi być jakiś bus. A może 505? Ale to za kilka
            lat...
            A może Marcinie zamiast mnie straszyć trasą odpowiesz wreszcie na mail? Chyba
            że nie doszedł, bo poczta Gazety coś mi dziś szwankuje.
            • Gość: Jacek NOWY POMYSŁ na 165 i ...! IP: *.acn.waw.pl 14.03.03, 23:04

Witam ponownie wszystkich zainteresowanych w tym wątku. Czas zweryfikował
              wszystkie pomysły zmian w komunikacji miejskiej na Ursynowie w tym również ten
              dotyczący linii 165. Postanowiłem w związku z tym pozielić się z Wami wnioskami
              do jakich doszedłem odnośnie tej linii.

*Po pierwsze moim zdaniem linia 165 powinna kursować na następującej trasie:
              METRO-WILANOWSKA-Al.Wilanowska-Modzelewskiego-Bełdan-Orzycka-Gotarda-Bokserska-
              Kłobudzka-Poleczki-Puławska-Płakowickiej-ZAWROTKA NA RONDZIE NA URSYNOWIE
              ZACHODNIM-Płakowickiej-...do krańca METRO-WILANOWSKA.
              Obsługa:1 całodz. i 1 dodatek.Częstotliwość:25-30/50-55/55.
              Trasa taka ,bo mieszkańcy Wyczółek domagali się dojazdu do Metra.Poprawi się
              częstotliwość kursowania tej linii wszczycie.Utrzymane zostanie połączenie z
              centrum handlowym i STOEN'em.

*Linia 192 zostaje wtedy na obecnej trasie , bez skracania.

*I wreszcie tylko częściowo zmodyfikowana linia "typu 500" , o której już
              pisałem.Trasa przedstawia się następująco:

OŚ.KABATY-AL.KEN-Wąwozowa-Stryjeńskich-Przy Bażantarni-Al.KEN-Belgradzka-
              Lanciego-Płaskowickiej-Puławska-Rzymowskiego-Wołoska-Woronicza-Joliot - Curie-
              Malczewskiego-Al.Niepodległości-Woronicza-Wołoska-...do krańca OŚ.KABATY.

Trasa została zmieniona na Mokotowie, gdyż ZTM nie zgodziłby się (jak się
              dowiedziałem) na puszczenie tej linii w ulicę Spartańską tłumacząc to brakiem
              potrzeb i miejsca.

Obsługa:2 całodz. i 2 dodatki.Częstotliwość:20/40/40. (na więcej nie ma brygad).

Jednocześnie likwidujemy :306 i 312 .Przy czym zamiana jednego dodatku na całkę
              (co jest możliwe)z linii 306, a z linii 312 zabieramy dwa wozy (na nową 5XX) a
              trzeci dodatek zostałby skierowany na 179 co pozwoliłoby wydłużyć tę linię do
              METRA WILANOWSKA.

Oczywiście pomysł wydłużenia 416 zostaje bez zmian.

Pozdrawiam Jacek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka