Dodaj do ulubionych

Proszę o radę.

16.05.06, 22:19
Pojawiał się już ten wątek "czy byscie ponownie kupili", ale minęło już trochę
czasu. Chcę kupić mieszkanie na Mińskiej 70 i już sama nie wiem...
Z gruntem to jest tak: w umowie zapisane jest, że "spółdzielnia jest
użytkownikiem wieczystym nieruchomości o powierzchni 3630 m2 położonej przy
mińskiej 70 w Wawie, wpisanej do ewidencji gruntów jako działki o nr ew. 3 i
4/2 z obrębu 3-02-07, dla której to nieruchomości prowadzona jest księga
wieczysta nr..... i na tejże nieruchomości spółdzielnia realizuje zadanie
inwestycyjne pn. "Budynek mieszkalno-usugowy z garażem podziemnym MIŃSKA""
mam spore zastrzeżenia do umowy, które to przesałam panu Prezesowi i czekam na
odpowiedź. Gdy ją otrzymam to będę musiała podjąc decyzję... Obawiam się
opóźnież ponad 90 dni.
Jestem ciekawa ile Wasze budynki mają opóźnienia? Jak duża jest Wasza
inwestycja bo nie ma tego na stronach spółdzielni. Jaka firma Wam buduje? Co
jeszcze ważnego powinnam wiedzieć przed podpisaniem umowy??
Bardzo będę wdzięczna jeśli ktoś z Państwa powie mi coś konkretnego.
Idę w kredyt i ważna też jest dla mnie data podpisania aktu notarialnego, aby
móc jak najszybciej uruchomić księgę wieczystą (bo do momentu jej założenia
mam dodatkowe ubezpieczenie kredytu).
czy po rozliczeniu ostatecznych kosztów dopłady dobiły do 10%??
Czy regulamin spółdzielni wg którego rozliczane są koszty budowy nie uległ
zmianie podczas jej trwania??
mój nr gg 2180929.
Z poważaniem Monika.
Obserwuj wątek
    • sasiad2005 Re: Proszę o radę. 17.05.06, 08:04
      A ile Spółdzielnia życzy sobie za 1m2 mieszkania, a jakie są obecnie ceny na
      rynku?
      Może trzeba spojrzeć pod tym kątem.
      Ja sprzedając swoje mieszkanie pewnie bym zarobił, nawet są chętni na kupno.
      Pod tym względem to się opłaciło, ale może to była szczególna sytuacja,
      gwałtowny wzrost cen na rynku mieszkaniowym.
      Oczywiście są problemy ze Spółdzielnią, z czasem może to się jakoś ułoży.
      Mieszka się wygodnie.
      Jak rozmawiam ze znajomymi,którzy kupili bądź kupują mieszkanie w Warszawie,
      wszędzie są jakieś niespodzianki.
      Pozdrawiam K.P.
      • mwm3 Re: Proszę o radę. 17.05.06, 10:35
        Sprawdz czy to nie jest przypadkiem dzialka "uslugowa" a nie mieszkalna. Tak
        wlasnie bylo w naszym przypadku i placimi 3 razy wiecej za uzytkowanie
        wieczyste niz placi sie normalnie. To sie sprawdza chyba w gminie.

Powodzenia!
        • moooniq Re: Proszę o radę. 18.05.06, 18:58
          Dzięki za aktywność forumowiczów. Już wiem, że status działki to przemysłówka.
          Wydane zostało pozwolenie na budowę zespołu mieszkaniowego wielorodzinnego z
          usługami. W spółdzielni zmieszali się bardzo jak zapytałam jakich kosztów
          powinnam spodziewać się po wybudowaniu związanych ze zmianą statusu działki na
          mieszkalną i jaki jest % od wartości gruntu za użytkowanie wieczyste. Ciekawa
          też jestem czy to się zmieni po wybudowaniu? Przezież teren z taką inwestycją
          będzie dużo więcej wart niż przed budową, nieprawdaż??? Nie potrafili mi
          powiedzieć... mają się dowiedzieć. Podobno w chwili obecnej płacą 32.000 zł
          rocznie i ta kwota byłaby rozłożona na nieszkańców. Czy ktoś z Państwa mógłby to
          skomentować. Nie znam się na tym w ogóle wieć nie wiem czy mówią prawdę czy
          zwodzą mnie.... Pozdrawiam Kobielską 6.
      • moooniq Re: Proszę o radę. 17.05.06, 15:19
        Dziękuję za poświęcony czas. Jakby tak do ceny mieszkania za m2 (3852 zł)
        doliczyść obowiązkowy garaż i piwnicę, przyjąć oczywiście z góry zakładany
        wzrost o 10% to wychodzi ok 4300 zł/m2. Pozdrawiam:)
    • iglak155 Re: Proszę o radę. 17.05.06, 17:32
      To faktycznie trudna decyzja. Dlatego aby ja podjac, warto miec pelniejsze
      informacje. Cena mieszkania, miejsca parkingowego i tych ew. 10% (u mnie wyszlo
      to mniej) to sprawa oczywista (wez jeszcze pod uwage wplate oplaty za
      czlonkowstwo), ale warto rzeczywiscie sprawdzic na jakiej dzialce buduje
      Spoldzielnia te wasze mieszkania, jesli na gruncie uzytkowym, to tak jak my
      teraz bedziesz placic za uzytkowanie wieczyste, nie jak sie powinno 1% lecz 3%
      (zalezy od metrazu mieszkania, np. za 44 m2 ok. 150 zl. do czynszu doplacam
      miesiecznie). Policz sobie ile to daje rocznie. Dowiedz sie wiec tego
      rzetelnie!!!
      Teraz ubiegamy sie o przeksztalcenie prawa uzytkowania wieczystego w prawo
      wlasnosci, moze nas gmina wyslucha, no ale to tez bedzie kosztowalo i tak np.
      od 44 m2 mieszkania trzeba bedzie zaplacic tym razem 5 tys zl.
      Poza tym jesli chodzi o koszty, to zapytaj jeszcze o cene oplaty czynszowej za
      miejsce garazowe, u nas 143zl (w tym tez jest oplata za uzytkowanie wieczyste),
      bo to ze zaplacisz na poczatku 30 tys. to nic nie znaczy, my mamy bardzo
      wypasiona infrastrukture w garazu (zrozumiale, ze mieszkancow nikt sie o to nie
      pytal) i bulimy teraz miesiac w miesiac jak za zboze.
      Co do reszty oplat eksploatacyjnych, zdania sa podzielone. Dla mnie te, o
      ktorych napisalem wczesniej sa najbardziej odbiegajace od standardu.
      Problem mielismy tez z rozliczeniem oplaty za co i wode, bo mamy wysokie oplaty
      stale i nie bardzo wiemy z czego to wynika, ale z czasem to sie pewnie wyjasni.
      W koncu nie wystaczy kupic mieszkanie, musisz jescze w nim mieszkac i je
      utrzymac.
      Podsumowujac, ta kwestia zalezy od zasobnosci portfela. Ja poczulem sie
      oszukany, nie spodziewalem sie tak wysokich oplat, ale sa ludzie, ktorzy nie
      maja z tym problemu. I rzeczywiscie poza kwestiami finasowymi mieszkaloby sie
      tak generalnie w porzo.

Umowy raczej nie zmienisz, bo sa standardowe, zaakceptowane przez RN, ale
      probuj. Opoznienia maja wszyscy, tym bym sie tak nie przejmowal, u mas tez bylo
      kilka miesiecy, nie jest problem w opoznieniach w oddaniu do uzytkowania. Duzo
      powazniejsza sprawa sa akty notarialne, tu dopiero mamy opoznienia i to wlasnie
      przez sprawy guntowe (tez ubezpieczam kredyt, dokladnie rok temu dostalem
      klucze od mieszkania). Niedociagniecia sa, ale nie znajdziesz idealnego
      wykonawcy, tu tez sa, ja mam np. dosc powazne problemy z oknami i fachowcy juz
      nie maja pomyslu z naprawa, byly problemy z otworami drzwiowymi itd.
      Wiele poprawiaja po zgloszeniu, gorzej jak problem wynika z projektu, wiec
      dobra rada, obejrzyj dobrze projeky: budynku, mieszkania itd., bo projektantowi
      budynku moze cos sie podobac i budynek wtedy ma lepszy design, a w uzytkowaniu
      funkcjonalny nie bedzie (tu uczulam na elewacje i balkony).
      Aha, poznaj, o ile mozliwe, projekt zagospodarowania terenu waszego osiedla,
      dla mnie niespodzianka okazal sie powstajacy na naszym terenie wielopoziomowy
      parking naziemny, nie dla naszych miszkancow. Polak madry po szkodzie, to byl
      moj blad.
      Tyle z grubsza, zawsze sa zalety i wady, jak chcesz wez pod uwage moje rady,
      teraz ja tez jestem madrzejszy, wtedy nie bylem. Co do kredytu, to jak cos
      bedzie nie hallo, mozesz miec problem z zalatwieniem tego w Spoldzielni, a
      Banki maja swoje procedury i wymagaja pewnych dokumentow, moze i dobrze,
      bedziesz miala okazje lepiej poznac Spoldzielnie oraz poznac informacje prawne
      dot. gruntu itd.
      Spoldzielnia to instytucja, ktora tez ma swoje procedury i tryb pracy,
      generalnie niezbyt szybki, u nas szwankuje przeplyw informacji, ale jak
      bedziemy wlascicielami mieszkan bedzie mozna cos z tym z robic tj. wydzielic
      sie, a Zarzadce mozna zmienic lub trwac w Spoldzielni dalej. To zalezy od nas.
      Na razie czekamy na akty.

Mysle, ze troche naswietlilem Ci obraz, na co zwrocic uwage, dobrze jest miec
      wlasne mieszkanie, ale to nie byle jakie zakupy, warto dobrze wybrac.
      Powodzenia!

• gibony Re: Proszę o radę. 18.05.06, 13:02

igak zapomnial napisac, ze:

w kwocie 150 zl za garaz jest tez koszt ochrony, co ma znaczenie o tyle, ze od
        lokalu wynosi to ok. 80 zł i 40 zł wliczono w cene czynszu za meiszkanie i
        nastepne chyba 40 w cene oplat za garaz podziemny. Globalnie cena z ochrone w
        wys. ok 80 zł za lokal jest jak na warunki warszawskie normalna..

jesli chodzi o infrasturkutre to ejst ona moim zdaniem calkiem wypasiona :), ale
        to rzecz gustu..

co do reszty uwag sie zgadzam..

dobrego wyboru

g.
        • mwm3 Re: Proszę o radę. 18.05.06, 15:16
          Tu sie akurat zgodze z Gibony (nieczesto to robie! :-))
          Infrastruktura jest niezla. Zamki w drzwiach Multi-Lock, Skrzynki bezpiecznikow
          General Electric, grzejniki Purmo, drewniane porecze na klatkach, ladna glazura
          i terakota itd. Mozna by to pewnie zrobic sporo taniej a tu raczej (na
          szczescie) ktos nie oszczedzal.

Pozdro!
          • kielonek2301 Re: Proszę o radę. 18.05.06, 22:27
            to po jakiego wała pisaliście do prezesa, ze klatki sa wykonczone w niskim
            standardzie?
            • gibony Re: Proszę o radę. 19.05.06, 10:20

kto wy ??

g
              • moooniq Re: Proszę o radę. 19.05.06, 12:22
                Dzięki za aktywność forumowiczów. Już wiem, że status działki to przemysłówka.
                Wydane zostało pozwolenie na budowę zespołu mieszkaniowego wielorodzinnego z
                usługami. W spółdzielni zmieszali się bardzo jak zapytałam jakich kosztów
                powinnam spodziewać się po wybudowaniu związanych ze zmianą statusu działki na
                mieszkalną i jaki jest % od wartości gruntu za użytkowanie wieczyste. Ciekawa
                też jestem czy to się zmieni po wybudowaniu? Przezież teren z taką inwestycją
                będzie dużo więcej wart niż przed budową, nieprawdaż??? Nie potrafili mi
                powiedzieć... mają się dowiedzieć. Podobno w chwili obecnej płacą 32.000 zł
                rocznie i ta kwota byłaby rozłożona na nieszkańców. Czy ktoś z Państwa mógłby to
                skomentować. Nie znam się na tym w ogóle wieć nie wiem czy mówią prawdę czy
                zwodzą mnie.... Pozdrawiam Kobielską 6.
                • gibony Re: Proszę o radę. 19.05.06, 12:59
                  nie ma czegos takeigo jak status: przemyslowy. CHodzi o to czego bedzie wiecej,
                  mieszkan czy uslug ?? (czyli lokali mieszkalnych czy uzytkowych - sklepy i garaze)

procent z auytkowanie moze byc 1% (grunty mieszkaniowe) lub 3% (grunty uslugowe).

Gmina zawsze moze podniesc koszty uzytkowania tlumaczac sie tym, ze wzrosla
                  wartosc dzialki, ale to ejst dlugotrwale i raczej nie praktykuje sie tego
                  czesto. Jesli wykupisz grunt to staniesz sei wlascieielem i zadnych oplat z tego
                  tytulu placic juz nie bedzeisz musiala..

g.
                  • moooniq Re: Proszę o radę. 19.05.06, 17:46
                    Wygląda na to, że jest. Tam kiedyś była fabryka... Myślę, że w Urzędzie wiedzą
                    co mówią. A w spółdzielni mówią, że mają prawo wieczystego użytkowania i
                    wykupili 25% wartości działki. Mają na to akt notarialny i założona jest też
                    księga wieczysta. podobno wystąpili też z pismem do Starostwa Powiatowego o
                    wykup, ale nie potrafiła mi powiedzieć kiedy to było...?? Zapewne jest jakiś
                    ustawowy czas na odpisanie przez starostwo na takie pismo..? Co o tym myślicie?
                    Gdzie mogę to sprawdzić dokładnie co z tą działką??
            • mwm3 Re: Proszę o radę. 19.05.06, 13:53
              Kto WY?!?

Brak slow...
              • kielonek2301 Re: Proszę o radę. 19.05.06, 19:55
                no WY a nie JA... brak slow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka