IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.18.* 15.01.03, 10:03
Jechałam dziś przez kawałek Śródmieścia w porannym szczycie linią 410, w
kierunku na Gocław. Autobus był duży, przegubowy, a łącznie ze mną wewnątrz
było DZIEWIĘCIORO (!) pasażerów.
Czy to wyjątek, czy też standard po kolejnej "tafnej" ("trefnej"?)zmianie
trasy tej linii?
Obserwuj wątek
    • Gość: Rosa Re: 410 IP: *.acn.pl / 10.68.4.* 15.01.03, 10:58
      Przoszę o nie czepianie się bardzo fajnej linii 410.
      Jest ona potrzebna w takiej formie w jakiej istnieje i wszystkim dywersantom
      mówimy stanowcze NIE.
    • Gość: Rosa Re: 410 IP: *.acn.pl / 10.68.4.* 15.01.03, 10:59
      mówimy stanowcze NIE.
    • Gość: Rosa Re: 410 IP: *.acn.pl / 10.68.4.* 15.01.03, 11:01
      mówimy stanowcze NIE.
      • Gość: Stegniak Re: 410 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.03, 11:56
        Gość portalu: Rosa napisał(a):

> Przoszę o nie czepianie się bardzo fajnej linii 410.
        > Jest ona potrzebna w takiej formie w jakiej istnieje i wszystkim dywersantom
        > mówimy stanowcze NIE.

Przeprowadź się na Sobieskiego, skąd skradziono 410 - a wtedy będziesz inaczej
        śpiewać....
        :)
    • e-tam Re: 410 15.01.03, 11:51
      Gość portalu: Andulka napisał(a):

> Jechałam dziś przez kawałek Śródmieścia w porannym szczycie linią 410, w
      > kierunku na Gocław. Autobus był duży, przegubowy, a łącznie ze mną wewnątrz
      > było DZIEWIĘCIORO (!) pasażerów.
      > Czy to wyjątek, czy też standard po kolejnej "tafnej" ("trefnej"?)zmianie
      > trasy tej linii?

Trudno wymagać, aby rano tłumy jeździły w kierunku osiedla, ale 410 więcej
      pasażerów miało na starej trasie. Wycofanie 410 z Sobieskiego i skierowanie na
      Gocław było wyjątkowo głupią decyzją.
      • sloggi Re: 410 15.01.03, 11:57
        Tak głupią, że rano przy Afrykańskiej - a po południu na pl.Na Rozdrożu ludzie
        nie mogą wsiąść do autobusu.
        Ależ to głupia decyzja powodować tłok w autobusie.
        • markill Re: 410 15.01.03, 23:29
          A ja ostatnio jechałem z Pl. Na Rozdrożu 410 ok. 15 i było 16 osób. Tłok jest
          chyba tylko rano do Centrum Łatwiej wtedy wyjść na okreśony kurs), bo po
          południu ludziom przy Metrze Politechnika i Trasie Ł. nie chce się czekać 15
          min. tylko jadą tym co podjedzie do kładki przy Saskiej, a stamtąd maja na
          Gocław jeden bus za drugim. Jak im się trafi 410 to ich wygrana, bo to
          rzeczywiście b. dobry przyśpieszony!
          A ciekawi mnie co jest rano na 519? Bo po południu nie jest tak tragicznie.
          Zresztą E-1 i E-2 są raczej pustawe - czasem mam nawet od Pl. 3 Krzyży w stronę
          Wilanowa miejsce siedzące.
          • tarantula01 Jak jest z 519, E-1 i E-2 16.01.03, 14:19
            markill napisał:

> A ciekawi mnie co jest rano na 519? Bo po południu nie jest tak tragicznie.
            > Zresztą E-1 i E-2 są raczej pustawe - czasem mam nawet od Pl. 3Krzyży w stronę
            > Wilanowa miejsce siedzące.

Od 7.30 do 8.45 jest tak (od pl. 3 Krzyży):

E-1 prawie zawsze wszyscy siedzą.
            E-2 zajęte miejsca siedzące + kilka, kilkanaście osób w zależności od pory
            kursu stoi.
            519 prawie zawsze nieco tłoczniej niż w E-2, z powodu dłuższej trasy, większej
            ilości przystanków (głównie Dolna).
            • e-tam Re: Jak jest z 519, E-1 i E-2 16.01.03, 16:11
              tarantula01 napisał:

> Od 7.30 do 8.45 jest tak (od pl. 3 Krzyży):
              >
              > E-1 prawie zawsze wszyscy siedzą.
              > E-2 zajęte miejsca siedzące + kilka, kilkanaście osób w zależności od pory
              > kursu stoi.
              > 519 prawie zawsze nieco tłoczniej niż w E-2, z powodu dłuższej trasy,
              większej
              > ilości przystanków (głównie Dolna).

Ale to chyba w stronę Wilanowa. W stronę centrum jest o wiele gorzej. W E-1
              tłoku raczej nie ma, w E-2 już jest. Najgorzej jest w 519. Nawet po południu (w
              stronę Wilanowa) ludzie się często nie mieszczą.
              • tarantula01 Re: Jak jest z 519, E-1 i E-2 16.01.03, 16:23
                Dyskusja dotyczyła tras od Pl. 3 Krzyży (metra Politechnika dla 519) do Wilanowa
    • dmirstek Re: 410 15.01.03, 15:01
      Wyjątek.
      410 nie jeżdżą puste - może ten 410 przyjechał po prostu tuż za poprzednim, a
      może to wtyczka...?
      Tudzież powinien wrócić na Stegny i Wilanów
      • pawciod Re: 410 15.01.03, 16:52
        Wtyczki na 410 nie ma i nie będzie. Linia się sprawdza rano do Centrum i
        popołudniem na osiedla. W przeciwnych kierunkach jużnie, ale to normalne.
        Bardzo ciasno na niej nie jest ale luzów też nie uświadczysz. Ma jedną wadę.
        Ogromne przestoje na pętlach (do 20 minut przy około 45-minutowym półkursie).
        Spokojnie mogłaby chodzić częściej (co 13 minut - sprawdziłem) lub pociągnąć
        gdzieś dalej (Os. Ostrobramska). Jednak fakt faktem Wilanów ucierpiał i coś
        wzamian by się przydało.
        • d.z Re: 410 15.01.03, 21:38
          Żeby była jasność. Przez pewien czas jeżdżąc autobusem na Gocław wracałem
          właśnie 410. Raz na Pl. Na Rozdrożu (a kurs był zgodny z rozkładem) do
          chełmskiej solniczki nie wszyscy się zabrali. W dzień powszedni na Gocław
          popołudniami linia pusta nie jezdzi wręcz przeciwnie kto chce się przekonać
          niech się przejedzie.
          Gocław jako jedyne duże osiedle w Warszawie pozbawiony jest nadal stałej
          całodziennej i całotygodniowej linii pośpiesznej z Centrum. Zmiana trasy 410
          miała temu choć trochę zaradzić.
        • tarantula01 Re: 410 16.01.03, 16:21
          pawciod napisał:

> Jednak fakt faktem Wilanów ucierpiał i coś
          > wzamian by się przydało.

Wilanów stracił w ciągu ostatnich pięciu lat trzy linie pośpieszne:
          410,414,419.

W zamian to ZTM nawet niezsynchronizował rozkładów pozostałych istniejących
          linii:

116 - 10 (szczyt), 18 (poza)
          130 - 15, 20
          519 - 10, 15
          E-2 - 8, brak

Czy to tak trudno średnio puścić od pętli linie co 3 min. (18-19 brygad
          jeździ), a poza szczytem co 5-6 min. (10 - 11 brygad jeździ), dostosowując
          rozkłady linii do 519 (pętlę Wilanów mija po drodze)?
          • pawciod Re: 410 16.01.03, 18:56
            Wbrew pozorom wcale nie takie proste. Od jakiegoś czasu tworzę sobie własne
            rozkłady linii i już wiem że są to całkiem spore puzzle. Poza tym o ile
            pamiętam 410 i 519 nie były ze sobą zsynchronizowane.
            • tarantula01 Trudności 17.01.03, 13:06
              Ja wiem, że to nie jest proste, ale ZTM nawet się nie próbowało zmierzyć z
              problemem.
          • Gość: zapomniałem kto ja Re: 410 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.03, 12:47
            tarantula01 napisał:

> pawciod napisał:
            >
            > > Jednak fakt faktem Wilanów ucierpiał i coś
            > > wzamian by się przydało.
            >
            >
            > Wilanów stracił w ciągu ostatnich pięciu lat trzy linie pośpieszne:
            > 410,414,419.
            >
            > W zamian to ZTM nawet niezsynchronizował rozkładów pozostałych istniejących
            > linii:
            >
            > 116 - 10 (szczyt), 18 (poza)
            > 130 - 15, 20
            > 519 - 10, 15
            > E-2 - 8, brak
            >
            > Czy to tak trudno średnio puścić od pętli linie co 3 min. (18-19 brygad
            > jeździ), a poza szczytem co 5-6 min. (10 - 11 brygad jeździ), dostosowując
            > rozkłady linii do 519 (pętlę Wilanów mija po drodze)?
            >

Znam ten ból, bo mieszkam na Nałęczowskiej. Nie dość, że tu już prawie nic nie
            dojeżdża, to jeszcze autobusy jeżdżą stadami... Co do ZTM-u, to chyba niedługo
            będzie jedna linia, tak jak za czasów kiedy budowano to Osiedle. Jeździło
            jedynie 140 na tradi: Pl. Unii Lubelskiej - Powsinek... ZTM wraca do źródeł.
    • Gość: Andulka Re: 410 IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.18.* 15.01.03, 19:22
      Wszystko jasne. Dziękuję za objaśnienie. Zapytałam, bo rano ta pustka wyglądała
      groteskowo (choć pewnie w tym samym czasie w przeciwną stronę pewnie był
      groteskowy tłok).
      :)
      • Gość: Pimpek Re: 410 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.03, 16:05
        Może i to wygląda groteskowo, ale jeżdżę codziennie rano z pętli Gocław 151.
        Tuż przed nim jedzie solarka na 410. Już na pętli nie ma w nim miejsc
        siedziących. Podobnie jest w E-5...
    • Gość: dekris Ale z tym 410 sie wrobilem... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.03, 20:13
      niezle zaskoczenie.

wsiadam sobie na pl.Konstytucji. Zadowolony jade, a nastepny przystanek
      Politechnika. Autobus zatrzymuje sie na przystanku, gdzie zatrzymuja sie 525,
      520 itp.
      Szybko spojrzalem na tablice, a tu Goclaw! Wypad z autobusu. Przeciez zawsze
      jezdzil na Wilanow. A ja dawno autobusami nie jezdzilem.

pzdr,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka