Dodaj do ulubionych

Marszałkowska. W PiS du!

07.06.06, 10:42
Obserwuj wątek
    • maktub Re: Marszałkowska. W PiS du! 07.06.06, 11:48
      a Świętokrzyską zamieniłbym na Gosiewską lub Gosiewskiego, luzik.
      • corrado.cattani Re: Marszałkowska. W PiS du! 07.06.06, 14:36
        jakby nie patrzeć Rondo Artura Zawiszy już jest :-)
    • chinique Nie dajcie się podpuszczać. 07.06.06, 22:49
      Nie ważne jak mówią, byleby mówili - zbliżają się wybory samorządowe, nawet
      uchwycenie się brzytwy jest dobre, aby nazwisko wydrukowano w prasie. Ja się
      dziwię metodom działania miłośników zabytków - dlaczego oni nie przyprawią sobie
      czasem jakiejś kretyńskiej gęby dla dobra tej czy innej sprawy, można się
      nauczyć tego od naszych przebiegłych radnych. Do dzieła.
      • widok4 Mają ciebie, więc sam tego nie widzisz 08.06.06, 00:23
        chinique napisał:

> Ja się
        > dziwię metodom działania miłośników zabytków - dlaczego oni nie przyprawią
        sobi
        > e
        > czasem jakiejś kretyńskiej gęby dla dobra tej czy innej sprawy,
    • eela Przebicie przez Ogród Saski 08.06.06, 12:34
      Kiedy dokładnie była przebita Marszałkowska do placu Bankowego? W książkach, które posiadam jest informacja, że przed wojna pomysł przebicia został przyjęty bardzo niechętnie przez opinie warszawską. Wydawało mi się, że był tylko kawałek poza Królewską. Na niemieckich planach z 44 roku jest, ale czy to była normalna ulica z przyzwoitą jezdnią czy tylko przesieka przez Ogród?
      • akcja1 Marszałkowska przebita przed 1944 08.06.06, 12:57
        Na zdjęciu z archiwum Bildarchiv Foto Marburg z 1944 widać przebitą przez Ogród
        Saski Marszałkowską.

www.herder-institut.de/warschau/ausschnitt_01/ausschnitt-01_03pl.html
        • erazm1 Re: Marszałkowska przebita przed 1944 08.06.06, 14:26
          Tak zrobili to Niemcy najprawdopodbniej już w 1940 roku, gdy ostatecznei
          wytyczono granice getta i stanął mur, w ten sposób wobec zamknietych kilku tras
          przelotowych północ -południe przegrodoznych gettem, uzyskali dobra komunikację
          na północ miasta... no i tak już zostało, to nie jedyny wkład okupanta w
          krajobraz Warszawy, oni powołałi jedno MZK i nakazali pomalowanie taboru na
          jednolity kolor z góry żółty, a na dole czerwony, no porządek miał być!
      • ryszard.maczewski Re: Przebicie przez Ogród Saski 08.06.06, 14:29
        > Kiedy dokładnie była przebita Marszałkowska do placu Bankowego? W książkach, kt
        > óre posiadam jest informacja, że przed wojna pomysł przebicia został przyjęty b
        > ardzo niechętnie przez opinie warszawską. Wydawało mi się, że był tylko kawałek
        > poza Królewską. Na niemieckich planach z 44 roku jest, ale czy to była normaln
        > a ulica z przyzwoitą jezdnią czy tylko przesieka przez Ogród?

Odcinek Królewska - pl. Żelaznej bramy został przebity w 1936 (lub coś koło tego).
        I ze zdjęć które widziałem wynika, że była to pełnowymiarowa ulica. Jest ona
        widoczna na wielu przedwojennych planach (polecam www.trasbus.com).
        Kwestią problematyczną jest nazwa tego odcinka - albo to był no-name, albo
        Marszałkowska, albo Bielińska/Bielińskiego - nazwa taka jest na jednym z planów
        na Trasbusie.
        Odcinek od pl. Żelaznej Bramy do pl. Bankowego powstał w czasie wojny (chyba) i
        to również była pełnowymiarowa ulica - dobre zdjęcie jest tutaj:
        www.herder-institut.de/warschau/ausschnitt_05/ausschnitt-05_06pl.html
        • jarekzielinski Re: Przebicie przez Ogród Saski 08.06.06, 23:57
          Wrócę jednak do wątku radiogagi - jutro, w Radiu dla Ciebie mam o 12.00 starcie
          z radnym Bromskim. Może jednak nie w PiS-du. Chcecie, to posłuchajcie. Pzdr.
          • chinique Skroić? 09.06.06, 00:19
            RDC nadaje również przez strumyk sieciowy, może ktoś byłby miły i mógłby skroić
            jutrzejszą dyskusję przy pomocy mocnego kodeka, a następnie ją gdzieś udostępnić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka