maktub Re: Marszałkowska. W PiS du! 07.06.06, 11:48 a Świętokrzyską zamieniłbym na Gosiewską lub Gosiewskiego, luzik. Odpowiedz Link Zgłoś
corrado.cattani Re: Marszałkowska. W PiS du! 07.06.06, 14:36 jakby nie patrzeć Rondo Artura Zawiszy już jest :-) Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Nie dajcie się podpuszczać. 07.06.06, 22:49 Nie ważne jak mówią, byleby mówili - zbliżają się wybory samorządowe, nawet uchwycenie się brzytwy jest dobre, aby nazwisko wydrukowano w prasie. Ja się dziwię metodom działania miłośników zabytków - dlaczego oni nie przyprawią sobie czasem jakiejś kretyńskiej gęby dla dobra tej czy innej sprawy, można się nauczyć tego od naszych przebiegłych radnych. Do dzieła. Odpowiedz Link Zgłoś
widok4 Mają ciebie, więc sam tego nie widzisz 08.06.06, 00:23 chinique napisał: > Ja się > dziwię metodom działania miłośników zabytków - dlaczego oni nie przyprawią sobi > e > czasem jakiejś kretyńskiej gęby dla dobra tej czy innej sprawy, Odpowiedz Link Zgłoś
eela Przebicie przez Ogród Saski 08.06.06, 12:34 Kiedy dokładnie była przebita Marszałkowska do placu Bankowego? W książkach, które posiadam jest informacja, że przed wojna pomysł przebicia został przyjęty bardzo niechętnie przez opinie warszawską. Wydawało mi się, że był tylko kawałek poza Królewską. Na niemieckich planach z 44 roku jest, ale czy to była normalna ulica z przyzwoitą jezdnią czy tylko przesieka przez Ogród? Odpowiedz Link Zgłoś
akcja1 Marszałkowska przebita przed 1944 08.06.06, 12:57 Na zdjęciu z archiwum Bildarchiv Foto Marburg z 1944 widać przebitą przez Ogród Saski Marszałkowską. www.herder-institut.de/warschau/ausschnitt_01/ausschnitt-01_03pl.html Odpowiedz Link Zgłoś
erazm1 Re: Marszałkowska przebita przed 1944 08.06.06, 14:26 Tak zrobili to Niemcy najprawdopodbniej już w 1940 roku, gdy ostatecznei wytyczono granice getta i stanął mur, w ten sposób wobec zamknietych kilku tras przelotowych północ -południe przegrodoznych gettem, uzyskali dobra komunikację na północ miasta... no i tak już zostało, to nie jedyny wkład okupanta w krajobraz Warszawy, oni powołałi jedno MZK i nakazali pomalowanie taboru na jednolity kolor z góry żółty, a na dole czerwony, no porządek miał być! Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.maczewski Re: Przebicie przez Ogród Saski 08.06.06, 14:29 > Kiedy dokładnie była przebita Marszałkowska do placu Bankowego? W książkach, kt > óre posiadam jest informacja, że przed wojna pomysł przebicia został przyjęty b > ardzo niechętnie przez opinie warszawską. Wydawało mi się, że był tylko kawałek > poza Królewską. Na niemieckich planach z 44 roku jest, ale czy to była normaln > a ulica z przyzwoitą jezdnią czy tylko przesieka przez Ogród? Odcinek Królewska - pl. Żelaznej bramy został przebity w 1936 (lub coś koło tego). I ze zdjęć które widziałem wynika, że była to pełnowymiarowa ulica. Jest ona widoczna na wielu przedwojennych planach (polecam www.trasbus.com). Kwestią problematyczną jest nazwa tego odcinka - albo to był no-name, albo Marszałkowska, albo Bielińska/Bielińskiego - nazwa taka jest na jednym z planów na Trasbusie. Odcinek od pl. Żelaznej Bramy do pl. Bankowego powstał w czasie wojny (chyba) i to również była pełnowymiarowa ulica - dobre zdjęcie jest tutaj: www.herder-institut.de/warschau/ausschnitt_05/ausschnitt-05_06pl.html Odpowiedz Link Zgłoś
jarekzielinski Re: Przebicie przez Ogród Saski 08.06.06, 23:57 Wrócę jednak do wątku radiogagi - jutro, w Radiu dla Ciebie mam o 12.00 starcie z radnym Bromskim. Może jednak nie w PiS-du. Chcecie, to posłuchajcie. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Skroić? 09.06.06, 00:19 RDC nadaje również przez strumyk sieciowy, może ktoś byłby miły i mógłby skroić jutrzejszą dyskusję przy pomocy mocnego kodeka, a następnie ją gdzieś udostępnić? Odpowiedz Link Zgłoś