Dodaj do ulubionych

Zaliczka na czynsz

07.07.06, 07:56
czy ktoś juz odebrał ?
czemu koszt ciepłej wody to aż prawie 14 zł m3 ?

Pozdrawiam
Adam
Obserwuj wątek
    • ajrzepeccy Re: Zaliczka na czynsz 07.07.06, 08:21
      odebrałem ta zaliczkę i tez tego nie wiem. trzeba to oczywiscie wyjaśnić
      • adams123 Re: Zaliczka na czynsz 07.07.06, 08:54
        ja jakoś chciałebym się dłużej przyjrzeć temu a Pani nie chciała mi zostawić jeśli nie podpiszę, wiec powiedziałem, że w przyszłym tygodniu.
        • azoorek Re: Zaliczka na czynsz 07.07.06, 12:55
          tez dostalismy, ale sie jeszcze nie przyjrzalam. Ale tez mi sie to rzucilo w
          oczy. Trzeba sie szybko zorganizowac i przejac administracjem, wtedy bedziemy
          placic za to co naprawde zuzywamy.
          • thorrel Re: Zaliczka na czynsz 07.07.06, 14:22
            obawiam się, że w sytuacji gdy grubo ponad połowa mieszkań nie jest zamieszkana,
            to ze względu na małe zużycie wody "stała" część energii jaka jest zyżywana na
            zapewnienie działania obiegu wody ciepłej, rozkłada się na mniejszą ilość
            zużytych matrów3 i co za tym idzie cena jest jaka jest ... Przejęcie
            administracji w tym przypadku nic nam nie da a do faktycznej wysokości rachunków
            wystawianych przez SPEC i tak mamy wgląd.

pozdrawiam

Andrzej S.
            • gawor2 Re: Zaliczka na czynsz 07.07.06, 16:51
              Sluszne slowa. Moze przed zmiana administratora nalezaloby go troszke zaczac
              rozliczac i weryfikowac rachunki. Moze to rozwiaze problem.

Osobiscie obawiam sie natomiast odbioru budynku przez administratora od Arche w
              imieniu wspolnoty. Watpie zeby w protokole odbioru wskazal wszystkie usterki do
              usuniecia...
              • azoorek Re: Zaliczka na czynsz 09.07.06, 16:06
                co do tej cieplej wody, to porownalam z moim poprzednim miejscem zamieszkania
                (a tam byl wlasny piec w piwnicy i bylo administrowane przez wspolnote) i za
                metr wychodzi niewiele wiecej w Arche niz tam. Zreszta spodziewalam sie wyzszej
                zaliczki, wiec wysokosc mile mnie zaskoczyla. Jedyne na co trzeba zwrocic
                uwage, to oplata za garaz. Nasz sie jeszcze buduje, a juz wystawili rachunek za
                miejsce postojowe. Po telefonie do Arche okazalo sie, ze to pomylka.
        • boskak Re: Zaliczka na czynsz 10.07.06, 18:12
          ja np. dzwoniłam z prośbą o przesłanie mi faksiorkiem kopii faktur na podstawie
          których rzekomo było to liczone i tiaaa.... jakoś do dziś nie dostałam a
          prosiłam z 1,5 tyg temu - morze korek jest na kablach?
          • adams123 Re: Zaliczka na czynsz 10.07.06, 20:55
            jak ja prosiłem o jakieś rozliczenia emailem to dostałem emaila, że musze
            zadzwonic i kots telefonicznie mi wyjasni ... ;(
            • boskak Re: Zaliczka na czynsz 10.07.06, 21:19
              jak zadzwonisz to powiedzą, że Ci faksiorem przyślą.... i d...
              • adams123 Re: Zaliczka na czynsz 10.07.06, 21:27
                u mnie nawet faksior odpadł ;)
                głównie jakas pani miała mi opowiadac przez telefon

na razie nie zadzwoniłem .. wiec ;) ha ha
            • boskak Re: Zaliczka na czynsz 10.07.06, 21:21
              więc to ichnie morze jest coraz bardziej głębokie i szerokie
        • boskak Re: Zaliczka na czynsz 10.07.06, 18:15
          a czemu tak wysokie są koszty energii - sorka za głupie pytanie ale chłop mi
          wyjechał i muszę się rozeznać w sytuacji

Karola
    • boskak Re: Zaliczka na czynsz 10.07.06, 18:09
      14 zł?

nie wiem czemu u nas wyszło ok 30 może coś pokićkałam hiii

pzd

Karolina z dołu
      • boskak Re: Zaliczka na czynsz 10.07.06, 21:28
        pytanko, czy w najbliższej przyszłości planowane jest jakieś spotkanie
        sąsiedzkie? Niestety pewnie jak dało się już zauważyć nie dotarliśmy nawet na
        jedno...
        Pomijam ogrom problemów z jakimi trzeba się uporać - akty, Arche itp. ale z
        chęcią poznałabym jakiś sąsiadów - znamy tylko parę z góry.
        • adams123 Re: Zaliczka na czynsz 10.07.06, 22:49
          a Wy rozumiem z klatki II w B ? ;)
          które pietro ?

Pozdrówka
          • boskak Re: Zaliczka na czynsz 11.07.06, 04:58
            wyobraź sobie że piętro I Ci z białym labradorkiem
            • adams123 Re: Zaliczka na czynsz 11.07.06, 10:22
              aaa :)
              ładny piesek , ładny ;)
              czyli Sąsiedzi z dołu ;)
              • boskak Re: Zaliczka na czynsz 11.07.06, 18:10
                nio właśnie sąsiedzi z dołka;-D
                • adams123 Re: Zaliczka na czynsz 11.07.06, 20:58
                  no witam, to wpadnijcie na piwko powitalne ;)
                  • boskak Re: Zaliczka na czynsz 12.07.06, 21:26
                    Chętnie, ale gdzie i kiedy, z moim gachem będzie problem bo sama nie jestem w
                    stanie skontrolować kiedy pracuje - ogólnie jesteśmy chętni
                    • adams123 Re: Zaliczka na czynsz 12.07.06, 23:09
                      no to proponujcie teramin a ja chłodze napoje ;)
                      • boskak Re: Zaliczka na czynsz 13.07.06, 16:42
                        ok my proponujemu jutro ale dostosujemy się
                        • jeanette Re: Zaliczka na czynsz 13.07.06, 16:51
                          Fajnie, milo i slodko, tylko przeniescie sobie dyskusje na priv, bo ani nie
                          dotyczy tematu watku, ani innych forumowiczow. Chyba ze adams zaprasza przy
                          okazji tez wszystkich innych uczestnikow forum - wtedy nadaje sie to do
                          watku "Piwo u adamsa".

Pozdr,
                          Jean
                          • gberezowski Re: Zaliczka na czynsz 13.07.06, 17:50
                            jeanette napisała:

> Fajnie, milo i slodko, tylko przeniescie sobie dyskusje na priv, bo ani nie
                            > dotyczy tematu watku, ani innych forumowiczow. Chyba ze adams zaprasza przy
                            > okazji tez wszystkich innych uczestnikow forum - wtedy nadaje sie to do
                            > watku "Piwo u adamsa".
                            >
                            > Pozdr,
                            > Jean

Jean,

nie ma się co tak gorączkować. Daj się sąsiadom umówić na piwo. Pod warunkiem,
                            że nie będą pić na nowo zainstalowanej ławce pod blokiem ;-)))
                            • mpbc Re: Zaliczka na czynsz 13.07.06, 22:45
                              Ale właśnie forum jest do tego, by także zapoznać się i choćby zaprosić na piwo.
                              Pozdrawiam,
                              mpbc
                              • adams123 Re: Zaliczka na czynsz 14.07.06, 00:58
                                W imieniu własnym i Sasiadów z dołu dziękuję Gberezowski i Mpbc za pomoc ;)
                                nie wiedziałem właśnie jak skomentowac te uwagę a nie chciałem byc niemiły ;)

pozdrawiam
                                Adam
                                • boskak Re: Zaliczka na czynsz 14.07.06, 06:05
                                  My także dziękujemy za wstawiennictwo w naszej sprawie...
                                  Widziałam to wczoraj, ale słów mi zabrakło...

Przykro mi i tyle, myślałam że żyjemy w wolnym kraju, a takie "miejca" jak forum
                                  są od tego.

Być może się pomyliłam :-/

• jeanette Re: Zaliczka na czynsz 14.07.06, 11:50
                                    > My także dziękujemy za wstawiennictwo w naszej sprawie...
                                    > Widziałam to wczoraj, ale słów mi zabrakło...

Bardzo mi przykro, boskak, ze zwroceniem uwagi na temat porozmawiania sobie
                                    prywatnie o piwku, a nie na forum w watku "zaliczka na czynsz" odjelam Ci mowe.
                                    Obiecuje, ze w ramach ekspiacji przy najblizszej okazji poglaskam Twojego
                                    białego labradorka po grzbiecie i ładnie sie usmiechne do - jak to napisalas -
                                    "Twojego gacha" :)

Pozdrawiam,
                                    Jean
                                    • boskak Re: Zaliczka na czynsz 14.07.06, 16:57
                                      Ok, przepraszam Wszystkich, faktycznie naruszyliśmy z adams-em123 netykietę,
                                      ale można było zwrócić nam uwagę łagodniej. Wydaje mi się, że swoim występkiem
                                      nie zrobiliśmy nikomu dużej krzywdy ani przykrości, natomiast po Pani postach
                                      zrobiło mi się przykro. Kończąc ten wątek (bo chyba czas najwyższy) pragnę
                                      zwrócić uwagę na to, że forum między innymi służy do nawiązywania kontaktów
                                      pomiędzy sąsiadami.

Karolina
                                      • adams123 Re: Zaliczka na czynsz 17.07.06, 15:39
                                        Karolina - nie biczujmy się tak, bo aż takiej krzywdy chyba nie zrobiliśmy nikomu tą wymianą wiadomości...., więc spoko ;)))))

Pozdrówka z góry ;)
                                        • azoorek Re: Zaliczka na czynsz 18.07.06, 12:04
                                          co do ciepla, to chyba jest zaliczka (mam nadzieje)- potem sprawdza liczniki i
                                          albo bedzie doplata albo zwrot w zaleznosci jakie bylo realne zuzycie. A i
                                          ostatnio widzialam, jak ciagneli prad z klatki do wykanczania terenu.
            • xpert Re: Zaliczka na czynsz 12.07.06, 23:59
              witamy w klubie labow ;)
    • gberezowski Re: Zaliczka na czynsz 16.07.06, 15:12
      adams123 napisał:

> czy ktoś juz odebrał ?
      > czemu koszt ciepłej wody to aż prawie 14 zł m3 ?

ja właśnie dostałem rozliczenie.
      u mnie woda ciepła to PONAD 14 zł/m3, dokładnie 14,377 zł/m3. czy to oznacza,
      że każdy ma inną stawkę?
      czy ktoś z Was dowiadywał się może, co znaczą "Pozostałe koszty", które wynoszą
      2 500 zł?
      nie rozumiem też, dlaczego muszę płacić "koszty utrzymania poziomu garażu"
      skoro nie mam miejsca garażowego. nie mam na ten poziom nawet wstępu, bo drzwi
      są zamykane na klucz.
      • azoorek Re: Zaliczka na czynsz 16.07.06, 21:35
        zadzwon do arche- nam zlikwidowali ten punkt (o garazu) w rozliczeniu.
        • adams123 Re: Zaliczka na czynsz 17.07.06, 15:38
          u mnie to samo, przed chwilą dzowniłem i mam odjąć sobie tę kwotę za utrzymanie poziomu garażu.
          Zastanawia tylko dość duży koszt energii cieplnej, której zaliczka jest w każdym miesiącu w roku naliczana, pomimo, że ogrzewanie tylko w sezonie gzrewczym.
          71 zł razy 12 miesięcy = prawie 900 zł ..... i do tego potem dojdzie rozliczenie licznika ????
          mhm

• migdala Re: Zaliczka na czynsz 20.07.06, 23:23
            Mnie zastanawia duży koszt energii elektrycznej. Płacimy przecież wg zużycia z
            licznika, a więc kwota 90 zł miesięcznie w czynszu za oświetlenie klatki i
            ścieżki to chyba za dużo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka