Dodaj do ulubionych

akty notarialne

24.07.06, 11:39
Witam forumowiczów. Ostatnio zadzwoniłem do spółdzieni z pytaniem kiedy będą
gotowe akty notarialne. Otrzymałem odpowiedź, że we wrześniu bez względu na
odpowiedź z urzędu miasta w wsprawie garażu. Termin, jak termin. Boję się
jednak, że nie uda nam się ich podpisać o czasie. Myślę, że wielu z Was jest
w podobnej sytuacji, tzn. kredyt, ubezpieczenie kredytu i takie tam różne
sprawy. Kolejne opóźnienie podpisania aktów może pociągnąć za sobą następne
straty finansowe. Mam na myśli utratę ulgi odsetkowej, która po tym roku
zostanie zlikwidowana w ramach taniego państwa. Nie wiem jak wy, ale ja już
jestem parę PLNów w plecy, a tłumaczenia spółdzielni typu "wiecie,
rozumiecie" nie zadowalają mnie. Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • sasiad2005 Re: akty notarialne, wieczyste użytkowanie, garaż 11.09.06, 14:49
      Czy cos sie w tych tematach dzieje?
      • pawel.10 Re: akty notarialne, wieczyste użytkowanie, garaż 12.09.06, 10:14
        Wczoraj dzwoniłem do spółdzielni i dowiedziałem się, że (cytat) "pan prezes
        podjął decyzję" (ludzki z niego pan), że akty notarialne będą podpisywane pod
        koniec września lub na początku października. Wtedy należy spodziewać się
        telefonu od notariusza.
        • romekz Re: akty notarialne, wieczyste użytkowanie, garaż 12.09.06, 16:46
          pawel.10 napisał:

> Wczoraj dzwoniłem do spółdzielni i dowiedziałem się, że (cytat) "pan prezes
          > podjął decyzję" (ludzki z niego pan), że akty notarialne będą podpisywane pod
          > koniec września lub na początku października. Wtedy należy spodziewać się
          > telefonu od notariusza.

Witam

Czy ktoś wie jak w związku z tym wyglądają nasze sprawy? Garaż pozostanie na
          obecnym poziomie, a my wykupimy grunt? Czy też wręcz przeciwnie - będzie ciemno
          i drogo?
          Po podpisaniu aktów jak rozumiem, nie da się już nic zmienić.

Pozdrawiam
          • bozennar Re: akty notarialne, wieczyste użytkowanie, garaż 18.09.06, 20:14
            planowane jest obniżenie cen za sporządzanie aktów notarialnych - może to pan
            Prezes bierze pod uwagę.
            Poza tym ja osobiscie nie podpiszę aktu notarialnego z ceną za grunt jakbym
            prowadziła działalność usługową.
            Zarząd podobno wystapił do gminy o zmianę klasyfikacji gruntu.
    • eriech Re: akty notarialne 25.09.06, 21:07
      A może komuś udało się już podpisać akt notarialny?
      Jeśli tak proszę o wskazówki, jak "walczyć" w tej kwestii ze spółdzielnią ;-)
      Szczerze powiedziawszy zaczyna mnie drażnić ciągłe odkładanie terminu, a kasa
      za kolejne aneksy do umowy kredytowej (bank przedłuża mi dostarczenie aktu o 3
      miesiące każdorazowo), odestki i ubezpieczenie sobie płynie. I mimo terminu
      zadeklarowanego przez spółdzielnie pisemnie (podkładka pod kolejny aneks, dla
      banku) terminu wrześniowego, mam wrażenie, że nie zostanie on dotrzymamy,
      bo "wie pani ciągle czekamy na decyzję"...
      • tatusm Re: akty notarialne 25.09.06, 22:13
        mnie również męczy to ciągłe ściemnianie. mogliby założyć termin późniejszy - i
        o nim nas informować- a gdyby okazało się, że akty możno podpisać wcześniej,
        chciaż raz miło by nas rozczarowali. no cóż gadanie tu nic nie pomoże. jak
        decyzja będzie to będzie. faktem jest, że o całej sytuacji dowiedziałem się
        dużo póżniej- po podpisaniu umowy(mój bład, ale gdybym miał to raz jeszcze
        uczynić, to i tak bym to zrobił).albo ja jestem jakiś niedoinformowany (chociaż
        sam nie pytałem o termin aktów w spółdzielni przy zawieraniu umowy -w sumie
        pierwszy rak kupowałem mieszkanie i bardziej interesował mnie rozkład
        mieszkania i strony świata)albo to przede mną ZATAJONO Z PREMEDYTACJĄ(teoria
        spiskowa). i jeśli tak,to tylko z tego powodu spółdzielnia powinna pokryć nasze
        dodatkowe koszty związane z kredytami(ubezpieczenie i aneksy).
        Proszę napisać szanowni Sąsiędzi - czy ktoś z Was wtedy o to zapytał, i jaką
        otrzymał wówczas odpowiedź - oczywiście że nie na piśmie, tylko ustnie z ust
        pzdm.pzdr.
    • sasiad2005 Re: akty notarialne 18.10.06, 15:50
      Kiedy i za ile, czy ktoś może wie?
      • eriech Re: akty notarialne 18.10.06, 16:44
        Podobno już w tym miesiącu, podobno ustalają teskt aktów notarialnych... Ale
        mogą to być kolejne obiecanki. Jacek masz jakieś pewniejsze informacje?
        • palka28 Re: akty notarialne 23.10.06, 11:58
          Właśnie rozmawiałam ze spółdzielnią, najpierw usłyszałam, że są w trakcie
          redagowania textów naszych aktów notarialnych, po prośbie o dalsze szczegóły,
          usłyszałam, że w sumie to już są one przekazywane notariuszowi, i lada chwila,
          powinnismy otrzymać telefon od notariusza.....
          Cóz, czyli dalej czekamy cierpliwie!

Pozdrawiam,
          Paulina
          • vittia Re: akty notarialne 24.10.06, 16:39
            Witam Forumowiczów.
            Nie wiem jak Państwo, ale bardzo mnie irytuje postawa spółdzielni! Co wejdę na
            nasze forum, to czytam, że ktoś dzwonił do spółdzielni z pytaniem o termin
            podpisania aktu i został odesłany z kwitkiem. Ja też zostałem tak potraktowany
            i mam tego po dziurki w nosie! Z powodu braku aktu notarialnego i nie
            przedłożenia go w banku, ponoszę straty finansowe (koszty ubezpieczenia
            kredytu, zmiany zapisów w umowie kredytowej, itd). I dodam, że nie są to małe
            pieniądze w skali roku! Rok bieżący jest ostatnim rokiem ulgi odsetkowej, i
            jeśli w tym roku nie podpiszemy aktów notarialnych, to możemy zapomnieć o
            odliczenieu odsetek od kredytu. Jeśli sprawy obiora taki obrót, to wynajmę
            adwokata, podam do sądu naszą spółdzielnię i będę żądał zadośćuczynienia
            finansowego - równowartości odsetek od kredytu.

pozdrawiam, Wiktor
            • neena1 Re: akty notarialne 25.10.06, 11:41
              Witam,
              dokladnie takie same mam odczucia.
              Przed chwila zostalam powiadomiona, ze akty sa przygotowywane, co jest juz
              naprawde zabawne i bede podpisane do konca listopada.
              Miesiac temu slyszalam o pazdzierniku, wczesniej o wrzesniu, itp.
              Podobnie, zamierzam cos zrobic z tym niedbalstwem spoldzielni.
              pozdrawiam
              neena
            • mapaw Re: akty notarialne 25.10.06, 11:44
              witam,
              co do terminów podpisania aktów - bez komentarza,

co do ulgi odsetkowej, to wydaje mi się, że likwidowana jest sama ulga, a nie
              prawo do niej nabyte,
              to znaczy, że jeżeli ktoś zakupił mieszkanie na rynku pierwotnym w trakcie
              obowiązywania ulgi tj. do końca 2006 r., będzie miał prawo do odliczenia
              odsetek z tytułu kredytu mieszkaniowego,
              natomiast prawa do odliczeń nie będą mmiały osoby, które kupią mieszkanie po 1
              stycznia 2007 r.
              inną kwestią jest tytuł do lokalu, uprawniający do odliczania od podatku
              odsetek od kredytu mieszkaniowego. do tej pory byłam przekonana że musi to być
              akt notarialny, natomiast w zeszłym tygodniu w dodatku nt. ulg podatkowych
              (chyba w dzienniku) napisali, że może to być protokół zdawczo - odbiorczy? co
              prawda wydaje mi się to mało realne, i pewnie zależy od interpertacji urzędu
              skarbowego, ale to już jest problem po podpisaniu aktów notarialnych
              • vittia Re: akty notarialne 25.10.06, 15:25
                Witam,

dokładnie, będzie zlikwidoawa ulga, ale prawo do ulgi trzeba nabyc. w necie
                wyczytałem (portal o podatkach, ale nie pamiętam jaki), że podstawą do ulgi
                jest tytół trawny, czyli akt notarialny. proponuję następujący link:
                www.pit.pl/ulga-odsetki/index.php
                właśnie go znalazłem

witia
                • vittia Re: akty notarialne 25.10.06, 15:27
                  vittia napisał:

POWINNO BYĆ TYTUŁ :-)

> Witam,
                  >
                  > dokładnie, będzie zlikwidoawa ulga, ale prawo do ulgi trzeba nabyc. w necie
                  > wyczytałem (portal o podatkach, ale nie pamiętam jaki), że podstawą do ulgi
                  > jest tytół trawny, czyli akt notarialny. proponuję następujący link:
                  > www.pit.pl/ulga-odsetki/index.php
                  > właśnie go znalazłem
                  >
                  > witia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka