Dodaj do ulubionych

Kablówka na Sadybie

27.07.06, 21:48
Dlaczego na Sadybie mamy monopol na kablówkę? Administacja (za nasze
pieniądze) okablowała całe osiedle i wydzierżawiła je firmie Elart, niby ok.
Ale jak chciałam zrezygnować zupełnie z usług tej firmy okazało się,że muszę
i tak płacić za konserwację kabli. Ponieważ mieszkam na drugim piętrze i mam
drzewa tuż przed blokiem nie mogę na balkonie zainstalować anteny sat, a na
dachu nie wolno. Jak uwolnić się od monopolisty?
Obserwuj wątek
    • tease1 Re: Kablówka na Sadybie 30.07.06, 00:05
      Dokladnie. Na Sadybie nie mamy ani UPC ani Astera. Jedyne dostepne kablowki to
      Krawarkon i Elart. Dobrze wiemy ze reka reke myje i Elart ma wylacznosc i ta
      firme sie faforyzuje. Ktos ma jakis w tym interes i tyle i nie dopuszcza
      konkurencji. Dobrze ze przynajmniej Krawarkonu nie usuneli.
      • gosha74 Re: Kablówka na Sadybie 30.07.06, 23:23
        Niestety jestem świadoma, że chodzi o kasę. Właściel Elartu jest w Radzie
        osiedla. Zastanawiam się jednak czy nie można jakoś interweniować w tej sprawie
        w zarządzie spółdzielni. Ewidentnie jest to tylko "problem" naszej
        administracji, na innych osiedlach naszej spółdzielni są inne kablówki. Wiem
        również, że sieć UPS próbowała wydzierżawić nasze łącza, niestety firma Elart
        zażądała jakiś obłędnych pieniędzy. A administracja twierdzi, że nie otrzymuje
        żadnych ofert. Będę próbować, z pomocą rodzinnego prawnika, walczyć z nimi. W
        sumie chodzi nie tylko o kablówkę, ale również o dostęp do internetu. Może
        gdyby więcej osób "nękało" administrację i spółdzielnię udałoby się coś
        osiągnąć.
        • luucas Re: Kablówka na Sadybie 31.07.06, 12:59
          gosha74 napisała:
          [ciach]Ewidentnie jest to tylko "problem" naszej administracji, na innych
          osiedlach naszej spółdzielni są inne kablówki.[ciach]
          Tu sie nie moge zgodzic, bo na os. Idzikowskiego rowniez dostepny jest niestety
          tylko Elart. Chyba, ze cos sie zmienilo a ja o tym nie wiem :)
          • gosha74 Re: Kablówka na Sadybie 31.07.06, 19:10
            Czyli jednak nie jest to tylko problem mieszkańców Sadyby. Szkoda, że nasze
            administracje nie biorą przykładów ze Stegien.
            • tease1 Re: Kablówka na Sadybie 07.08.06, 21:38
              Nie mam nic przeciwko Krawarkonowi (sam mam tam kablowke i jestem zadowolony)
              czy Elartowi. Niech sobie beda. Ale Aster czy UPC rowniez powinny istniec.
              Przykladem moga byc budynki na Burgaskiej (wiezowce) gdzie jest i Aster i TVK
              Krawarkon - i jest wszystko OK. Nikomu nie przeszkadza. Gorzej maja mieszkancy
              takich blokow jak Jaszowiecka na przyklad gdzie Aster czy UPC juz nie moze byc.
              Dobrze ze przynajmniej pozwolili nam miec telefon stacjonarny bo tak nie
              mielibysmy nawet Neostrady :)
              Mam nadzieje ze przyjdzie taki czas ze w koncu ludzie sie zbiora. Proponuje
              podac telefon jesli ktos ma do administracji do osoby ktora zajmuje sie tymi
              rzeczami. Jak bedziemy ich nekac telefonami - moze cos sie ruszy. Niestety nie
              znam osob odpowiedzialnych za ten stan rzeczy - ale mysle ze powinnismy cos
              zrobic.
              Pozostaje nam jeszcze UOKiK i tym mozna ich postraszyc.
              Ponadto z tego co slyszalem bezprawne jest dokladanie oplat do czynszu za
              konserwacje sieci Elart (TVK). Ci ktorzy maja tam kablowke oprocz abonamentu
              maja do czynszu to doliczane.
              Nie wspomne juz o tym jakie TVK Krawarkon miala problemy z wejsciem i
              modernizacja juz swojej istniejacej sieci. Rzekomo ludzie faworyzujacy Elart
              bardzo przeszkadzali.
              • skrzydlate Re: Kablówka na Sadybie 12.08.06, 17:35
                tak, pamietam nawet ogłoszenia, ze jakoby jacys niezydentyfikowani goście
                zbieraja oferty na łacze internetowe i info co by ich nie wpouszczac, nie
                podpisywac zadnych umow i tak dalej... Elart byl, jest i bedzie... mysle ze to
                sprawa do rozwiązania, ale chyba przez ADM sie nie da... oni tam od lat
                dzialaja jak we wlasnym panstewku.
    • jardo-g Re: Kablówka na Sadybie 06.06.07, 08:41
      pozostaje jeszcze TP S.A., która też ma ofertę telewizji kablowej
      (videostrada), Dla niektórych jej oferta może byc konkurencyjna...
      • ssj44 Re: Kablówka na Sadybie 25.06.07, 10:29
        Ja mieszkam na sadybie i mam do wyboru upc lub aster
    • milosh247 Re: Kablówka na Sadybie 09.07.13, 14:19
      To jest straszne!!! 7 lat minęło i nic w tym temacie się nie zmieniło - cały czas na teren osiedla nie może wejść żaden inny operator. W grudniu 2012 odrzucona została Vectry, UPC twierdzi że od ponad 5 lat nie jest w stanie zrealizować umowy ze Spółdzielnią Mieszkaniową.
      Czy ktoś jeszcze z uczestników tej dyskusji jest aktywny? Jak wygląda u Was sytuacja? Ktoś walczy?
      • szaser Kablówka na Stegnach 27.08.13, 08:14
        Co do przymusowych opłat w czynszu za kablówkę, to ja już je sobie zdjąłem, ponieważ powołałem się na Kodeks Cywilny, nadrzędny na prawami spółdzielni, który mówi, że za usługi niezamówione opłata się nie należy. Kazałem w zarządzie odnaleźć jakiś dokument, w którym zamówiłem tę usługę, to mi prezes odpowiedział, że kablówka osiedlowa (A-2 z ul. Pięknej) jest jak woda, prąd, telefon itp.
        A ja mu na to, że z każdym z tych operatorów zawierałem osobno usługę na swoje nazwisko, a kablówka nie jest siecią niezbędną do mieszkania i nie ma w niej mowy w akcie notarialnym i dawnym akcie najmu. Efektem jest zwrot do czynszu za prawie cały rok, bo podobno bardziej wstecz wygasło zobowiązanie.
        A na rożnych Stegnach, różnie jest z tą kablówka, bo na Północy wyłączność ma wspomniany dziadowski A-2 oraz UPC, czyli dawny Aster. Podobno Krawakron z Burgaskiej podał administracje do sądu za utrudnianie dostępu do swojej sieci, ale to już było w zeszłym roku, kiedy chciałem przejść z UPC do nich.
        Co do aktywności na forum w sprawie spółdzielni, to dwa lata temu założyłem w "Gazecie" prywatne forum osiedlowe "kłopoty z Energetyką", ale przez roku nie było żadnych postów, więc go skasowałem.
        • marchelio Re: Kablówka na Stegnach 08.10.14, 14:11
          ja się uwolniłem od jupici jak netia na łączach astera zaczęła u mnie działać. Dzieki temu zamiast stówki płacę 40zł na neta z tv
          • grzes_ek3 Re: Kablówka na Stegnach 01.12.14, 22:17
            podobno już 10 tyś klientów się uwolniło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka