Dodaj do ulubionych

HALA KOSZYKI propozycja

10.03.03, 18:59
PROPOZYCJA
moze za posrednictwem naszych ekspertow zorganizowalibysmy petycje, akis list
otwarty. nawet jak nie uda sie uratowac hali na koszykach to przynajmniej
bedzie jakis opor. jak sie takie rzeczy olewa bo i tak zrobia co beda chcieli
to potem robia co chca.
to przeciez nie jest zwykly budynek, gdzie jakas pani babcia sasiadka boi sie
ze bedzie miec mniej trawnika. to zywa historia warszawy.

PANIE MAJEWSKI, PANIE URZYKOWSKI:

!!!!!!!!!ZAPROTESTUJMY!!!!!!!!!!

ZBIERZMY PODPISY POD PROTESTEM
Obserwuj wątek
    • sluzewiaczek Re: HALA KOSZYKI propozycja 10.03.03, 21:30
      Świetny pomysł (ja już ze 2 miesiące temu o tym pisałem). Ale jak to wszystko
      zorganizować? Tu jest najwięcej kłopotów...
      • s101 Re: HALA KOSZYKI propozycja 10.03.03, 21:52
        tak, tak, pamietam twoj wpis. wtedy myslalem ze sprawa bedzie lepiej
        naglosniona i obejdzie sie bez takich dramatycznychakcji ale widze ze wszyscy
        pogadali tydzien i polozyli laske na sprawie.

sprawa hali miala juz swoje 5 minut w gazecie i czesc.

to swiadczy tez jakos o ekspertach z tego forum. w koncu to dziennikarze
        najwiekszego dziennika w kraju a dodatek stoleczny to jego czesc.

mysle ze mogliby oni (eksperci z naszego forum - choc nie wiem co to znaczy w
        tym przypadku eksperci) napisac ta petycje , moze przy pomocy innych
        zainteresowanych - tow.milosnikow warszawy, specjalistow od historii sztuki
        mieszkancow warsawianistow itd.

a potem zbieranie podpisow.

jak nie wykarza checi to moze sami mozemy pomyslec o jakiejs akcji...

jezeli sprawa jest (o zgrozo) przesadzona to trzeba ja chociaz dobrze
        udokumentowac, zeby bylo wiadomo ze perly naszej architektury i nasze
        dziecictwo znikalo nie tylko z powodu i w czasie wojny i komunizmu.
        • sluzewiaczek Re: HALA KOSZYKI propozycja 11.03.03, 18:08
          W pełni się z Tobą zgadzam. Wyślijmy maila do ekspertów z propozycją, by to Oni
          napisali taką petycję, a napewno będę pierwszym, który się pod nią podpisze.
          Byśmy się tylko nie spóźnili!!!
        • sluzewiaczek Re: HALA KOSZYKI propozycja 11.03.03, 18:10
          A propos. Ja jestem do wszystkiego zdolny. Mogę iść nawet na plac budowy i
          zorganizowac pikietę:) Mówię powaznie!!!
          • s101 Re: HALA KOSZYKI propozycja 11.03.03, 21:38
            a moze zlepic jakis ulotki z fotosami i krutkim tekstem i poroznosic po
            miescie - bo cos mi sie wydaje ze o tej sprawie to juz nikt nie pamieta?
          • miszka44 Re: HALA KOSZYKI propozycja 11.03.03, 21:46
            Nieśmiało przypomnę, że postulowałem na tym Forum założenie bojówek [i nie
            chodzi o spodnie :)] - ale chętnie przyłączę się do mniej drastycznych form
            protestu.
            Powrócę też do mojego starego konceptu: wysyłanie listów, maili i faksów do
            odpowiedzialnych za ten stan rzeczy urzędów. Jest to pomysł sprawdzony na
            świecie, możnaby spróbować i u nas.
            Pzdr
            M44
            • sluzewiaczek Re: HALA KOSZYKI propozycja 12.03.03, 14:24
              Ja mogę nie ograniczać się tylko do pisania maili i tym podobnych. Mogę iść
              nawet do odpowiednich osób jak konserwator zabytków czy właściciel hali i
              wręczyć mu odpowiednią petycję lub powiedziec o co nam chodzi. Tylko, czy ktoś
              ze mną pójdzie? Umówmy się...!!!
              • miszka44 Re: HALA KOSZYKI propozycja 12.03.03, 23:27
                sluzewiaczek napisał:

> Ja mogę nie ograniczać się tylko do pisania maili i tym podobnych. Mogę iść
                > nawet do odpowiednich osób jak konserwator zabytków czy właściciel hali i
                > wręczyć mu odpowiednią petycję lub powiedziec o co nam chodzi. Tylko, czy
                ktoś
                > ze mną pójdzie? Umówmy się...!!!

Bardzo chętnie, służę swoją osobą. Ale pod petycją powinno się podpisać sporo
                osób. Trzeba by zatem zorganizować ekipę i wystawać w ruchliwych punktach
                miasta i namawiać ludzi. Coś czarno widzę, ale nie twierdzę, że mam rację...
                A pomysł z mailami, listami, faksami, telefonami etc. jest o tyle dobry - jak
                sądzę - że daje szansę zmobilizowania sporej grupy. Sądząc po aktywności na
                warszawskich forach, to sporo osób możnaby do tego namówić.
                I na koniec: każda akcja ma małe szanse powodzenia bez wsparcia medialnego.
                Ponawiajmy zatem apele pod adresem Gazety. A może WOT? Jest tam teraz trochę
                młodych, ambitnych dzienikarzy.
                Oby nam zapał nie minął :-)
                M44
        • fima Eksperci nie załatwią, a Zespół Opiekunów D.K. 11.03.03, 23:20
          śpi w tej sprawie.
          P. Urzykowski napisał parę gorzkich słow prawdy (w poscie bodaj o elektrowni
          czy pl.Zbawiciela?)o żądaniach pod adresem ekspertów ze strony społeczników.
          Akurat przesypiaja sprawe Hali. Będzie z nią jak z placem Zbawiciela.
          Rewaloryzacja, modernizacja, Europa i hali nie ma. Stare sztuczki. Juz
          słyszałem i prezesa TOnZ że w Paryżu też przecież hale rozbierali.
          Pikietować oczywiście trzeba, ale nie tylko w/s Zabkowskiej.

Posty wysyłać nie tylko na forum ale i do różnych redakcji stołecznych,
          instytucji, architekta i inwestora (SDH Koszyki).
          Pisanie tylko tutaj to kiszenie sie we własnym sosie i przekonywanie
          przekonanych.

s101 napisał:
          > to swiadczy tez jakos o ekspertach z tego forum.
          • s101 Re: Eksperci nie załatwią, a Zespół Opiekunów D.K 12.03.03, 22:32
            a znacie jakies adresy i instytucje tudziz osoby do ktorych warto wysylac.
            moze to zebrac i umiescic gdzies - na poczatek na wszystkich forach o
            zainteresowaniach zblizonych. na tym tez.

z tego co wie o zyciu to nawet jak ktos przeczyta i sie z nami zgodzi to mu sie
            nie bedzie chcialo pisac, wiec:
            proponuje zebysmy splodzili gotowy tekst i umiescili go na forach do
            skopiowania przez zainteresowanych.
            e?
            • miszka44 Re: Eksperci nie załatwią, a Zespół Opiekunów D.K 12.03.03, 23:30
              Absolutnie się zgadzam! Niech każdy z nas zacznie zbierać namiary na
              odpowiednie urzędy. Kto ma talent, niech zacznie pisać tekst petycji. Wymiana
              informacji (w fazie przygotowawczej) na forum (nowy wątek) lub mailem na
              skrzynki gazetowe.
              M44

P.S. Trzeba oczywiście wymyślić hasło, zagrzewające nas do boju :-)
          • miszka44 Wespół-wzespół 12.03.03, 23:33
            Zespołu Opiekunów DK bym nie olewał. Oni byli pierwsi - może warto byłoby po
            prostu przyłączyć się do nich?
          • erazm2 Re: (Eksperci nie załatwią) fimom 18.03.03, 09:22
            Jak się juz kogos krytykuje, to trzeba posiadać elementarną wiedzę o jego
            działaniach. Z tego co wiem ZOK w sprawie Hali na Koszykach nie śpi i razem z
            TOnZ-em usiłuje przekonać inwestora i architekta do pewnych ustępstw. Mozna
            pisac tysiąc petycji, ale nic na to nie poradzimy, że prawo jest po stronie
            inwestora, oczywiście z winy konserwatora zabytków, który zgodził się na taki a
            nie inny projekt. jedno co teraz ma sens, to chyba publiczna debata nad tym
            urzędem i petycja z tysiącami podpisów o usuniecie Głowacza i Laskowskiego z
            zajmowanych stanowisk, ropzisanie konkursu na nowych, albo powołanie całego
            urzedu od nowa. Ludzie, trochę realizmu!
    • rost25 Re: HALA KOSZYKI propozycja 13.03.03, 00:40
      pomysl nadbudowania hali to jakis koszmar i bezsens ten budynek jest skonczony
      i dodawanie do niego jakiejs nadbudowy i to w takim stylu jak ukazal sie nam w
      publikacjach to obraza dla warszawy. ten kto porywa sie na taki budynek
      powinien wiedziec z czym ma doczynienia hala to moim zdaniem obiekt ktory jest
      perelka na miare swiatowa i nalezy utrzymac jej walory a nie pozostawic jedynie
      jej portale. to uwlaczajace dla architekta widziec co jacys amatorzy , bo
      inaczej nie mozna nazwac tworcow przebudowy hali, chca zrobic z doskonalosciami
      architektury warszawy rzecz tak karygodna. jesli dojdzie do realizacji to
      strace jakie kolwiek nadzieje ze w tym miescie da sie cokolwiek zrobic dla
      ludzi i architektury. warto sie zastanowic czy jedyne co porafimy to
      niszczyc??!!!
      • tomasz.urzykowski Re: HALA KOSZYKI propozycja 13.03.03, 13:30
        Dziennikarze �Gazety� (zwani w tym miejscu espertami) wcale nie zaspali. O projekcie przebudowy hali na
        Koszykach pierwsi napisaliśmy na łamach �Stołecznej�, przedstawiliśmy różne opinie i nasz punkt
        widzenia - zdecydowanie krytyczny. Dzięki naszym tekstom o sprawie stało się głośno, musiał tłumaczyć
        się projektant i konserwator zabytków. Odyło się też szereg spotkań inwestora ze społecznikami, na
        których zapadły jakieś ustalenia. Projektant obiecał dokonać w swych planach kilka korekt zgłoszonych
        przez grono społeczników z Zespołu Opiekinów Kulturowego Dziedzictwa Warszawy ZOK. Poprawiony
        projekt - zdaniem Janusza Sujeckiego i Tomasza Markiewicza - ma być nieco lepszy. Nie widziałem, ale
        mam wątpliwości. Sama idea - najpierw rozbiórka wszystkiego, potem powrót stalowej konstrukcji jako
        ozdobnej atrapy w wielkim budynku - jest sprzeczna z zasadami konserwatorskimi, których uczono mnie
        na studiach, i z moim własnym pojmowaniem ochrony zabytków. Panowie Sujecki i Markiewicz twierdzą -
        nie bez pewnej racji - że decyzje zapadły, stały się prawomocne i jedyne co można, to przekonać
        projektanta i inwestora do zmian w projecie.
        Co my, dziennikarze �Gazety� możemy w tej chwili zrobić? Ktoś zaproponował byśmy napisali petycję.
        Naszym zadaniem jest tworzyć teksty w �Gazecie�, a nie petycje (to nie jest nasza rola, tego robić nam
        wręcz nie wolno). Publikując materiały o hali na Koszykach liczymy na odzew czytelników, na społeczny
        protest, na listy i petycje do władz, konserwatora, inwestora, projektanta... Tymczasem odzew był średni.
        Odpowiedział ZOK i Stowarzyszenie Historyków Sztuki, nie odpowiedział TOnZ (Towarzystwo Opieki nad
        Zabytkami) i inne społeczne organizacje. Sokoro radzicie, co dziennikarze �Gazety� powinni zrobić,
        zastanówcie się, co sami w tej sprawie możecie.
        • s101 Re: HALA KOSZYKI propozycja 13.03.03, 15:24
          no toche w tym racji a troche nie.
          na stronie w dziale zobacz link do artykolu muglby byc caly czas.

a my
          no coz, sprubujmy nie zasypac gruszek w popiele.
          za jakis tydzien dwa na PW odbedzie sie spotkanie w sprawie tej sprawy. dam wam
          znac konkretnie. a do tego czasu dobrze byloby sie obkuc z tematu zeby miec
          konkretne argumenty.
          czy ktos z was wie ile jeszcze zostalo takich hal w warszawie - ja wiem o
          halach mirowskich i tyle (ale one nie maja takiego klimatu nie siedza w swoim
          naturalnym otoczeniu)
          • sluzewiaczek Re: HALA KOSZYKI propozycja 13.03.03, 18:23
            Dobra!!! To kiedy się spotykamy, gdzie i o której, bo sami na mamy szans na
            żadne konkrety. Musimy się spotkać i omówić to wszystko. Tylko konkretne
            zdecydowane działanie moze przynieść skutek. Na forum nic nie załatwimy.Do S101
            i Miszka44 oraz wszysckich innych, którym zalezy: SPOTKAJMY SIE GDZIES BY
            OMÓWIĆ PLAN DZIAŁANIA. Narazie w jakimś miejscu publicznym. naprzykład przed
            halą na koszykach!!! To moja propozycja. Czekam na wasze opinie do
            jutra.Pozniej podam jakiś termin i mam nadzieję, ktoś się zjawi!!!!!!!!!!!!!
            • s101 Re: HALA KOSZYKI propozycja 13.03.03, 20:28
              ja np. jutro (14 piatek) bede w okolicy hali przed 14 i po 16 - mam zajecia dwa
              budynki dalej.
              jak ktos ma ochote i czas to chetnie sie spotkam.
              najlepiej napiszcie jak bedziecie.
              • sluzewiaczek Re: HALA KOSZYKI propozycja 14.03.03, 08:50
                Kurcze...dziś tak nie za bardzo, ale mogę we wtorek między 14 a 16. Jak ktoś
                moze, to niech napisze...czekam!!!
                • miszka44 Re: HALA KOSZYKI propozycja 14.03.03, 10:51
                  sluzewiaczek napisał:

> Kurcze...dziś tak nie za bardzo, ale mogę we wtorek między 14 a 16. Jak ktoś
                  > moze, to niech napisze...czekam!!!

Mnie wtorek pasuje. W kwestii godziny dostosuję się do Was.
                  M44
                  • sluzewiaczek Re: HALA KOSZYKI propozycja 15.03.03, 15:51
                    Extra Miszka44. Jeszcze sie umowimy...A pozostali????? Czekam na konkrety
                    (wstępnie piątek)!
                    • sluzewiaczek Sprostowanie!!! 15.03.03, 15:52
                      Nie piątek, a wtorek oczywiscie. Sorka za błąd!
                      • miszka44 Re: Sprostowanie!!! 18.03.03, 01:14
                        To o której?
        • fima Eksperci, społecznicy etc. 17.03.03, 01:12
          Panie Redaktorze, pisałam(em) że śpią społecznicy!
          A co mogą dziennikarze? Cytować często( bezstronnie, a jakże) krytyczne
          wypowiedzi internautów.

tomasz.urzykowski napisał:

> Dziennikarze �Gazety� (zwani w tym miejscu espertami) wcale nie zaspali.
          ...
          >Skoro radzicie, co dziennikarze �Gazety� powinni zrobić,
          • s101 Re: Eksperci, społecznicy etc. 18.03.03, 14:44
            jezeli spotykamy sie dzis (wtotek) to moze o 18.00 w zachecie - w sali kinowej
            (wejscie od tylu) jest wyklad o architekturze i. m. pei'a.
            po wykladzie moglibysmy pogadac.

pozdr.
            • sluzewiaczek Do Miszki44, S101 i innych... 18.03.03, 18:50
              Wiem, ze nasze dzisiejsze, wtorkowe spotkanie nie doszło do skutku. Pomimo tego
              chciałbym jeszcze raz jakoś umówić się i obgadać, to co trzeba. Ustalmy nowy
              termin...
              P.S. Wpadajcie tu, proszę, jakoś częsciej to będziemy mogli szerzej wymieniać
              swoje opinie. Ustalmy termin na jakiś tydzien naprzód. Dziex. Pozdrawiam.
              • s101 Re: Do Miszki44, Służewiaczka i innych... 19.03.03, 21:09
                26 marca odbedzie sie spotkanie z architektami buzacymi koszyki i z pracownia
                ktora przebudowala stara papiernie w konstancinie.

potem panel. wszystko na wydziale architektury, koszykowa 55

nie oznacz to oczywiscie ze my nie mamy juz nic do zrobienia.

pozdr.
                • fima O której to spotkanie? 21.03.03, 16:53
                  s101 napisał:

> 26 marca odbedzie sie spotkanie z architektami buzacymi koszyki i z pracownia
                  > ktora przebudowala stara papiernie w konstancinie.
                  >
                  > potem panel. wszystko na wydziale architektury, koszykowa 55
                  >
                  > nie oznacz to oczywiscie ze my nie mamy juz nic do zrobienia.
                  >
                  > pozdr.
                  • s101 Re: O której to spotkanie? 21.03.03, 17:45
                    Spotkanie odbedzie sie dnia 26 marca ( sroda ) o godz. 18.15, w sali 103, w
                    gmachu Wydzialu Architektury PW, ul. Koszykowa 55.

pozdr
                    • sluzewiaczek Re: O której to spotkanie? 24.03.03, 13:28
                      No wiec ja postaram sie byc...Ale jak sie poznamy? :)
                      • miszka44 Re: O której to spotkanie? 24.03.03, 15:36
                        sluzewiaczek napisał:

> No wiec ja postaram sie byc...Ale jak sie poznamy? :)

To proste: prochowce, postawione kołnierze i kapelusze nasunięte na oczy :-)))
                        To może po spotkaniu, pod salą 103?
                        • sluzewiaczek Re: O której to spotkanie? 24.03.03, 20:43
                          OK :)
                          • s101 Re: O której to spotkanie? 24.03.03, 21:51
                            pod sala 103 bedzie ze 200 osob.
                            to sam srodek budynku gdzie krzyzuja sie wszystkie korytarze, i przewaznie jest
                            duzo ludzi. lepiej sie czyms wyrozniac - ja bede mial pomaranczowa, plastikowa
                            teczke.

pozdr/
                            • miszka44 Re: O której to spotkanie? 25.03.03, 10:17
                              Po spotkaniu i wieczorem to raczej tłumów dzikich nie będzie. Ale OK - bierzemy
                              kurs na pomarańczową i plastikową :-)
                              Do zobaczenia
                              M44
                              • sluzewiaczek Re: O której to spotkanie? 25.03.03, 13:35
                                Dobra:) Ja też będę miał pomarańczowa teczkę!!! Do zobaczenia jutro...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka