06.10.06, 09:38
Kiedy wreszcie będzie wiadomo coś konkretnego o przebiegu trasy S7? Interesuje mnie głównie jak ma
przebiegać przez Łomianki.
Obserwuj wątek
    • robert_c Re: Trasa S7 06.10.06, 10:37
      Ostateczne decyzje (decyzja lokalizacyjna) zapadną za około rok.
      Jednak pewne jest, że przez Łomianki trasa przejdzie starym korytarzem
      rezerwowanym od początków lat 70-tych.
      Dokładną mapę przebiegu przez Łomianki znajdziesz między innymi na stronie
      SISKOM (Trasy -> Ekspresowe -> Trana NS (S7)). Mapa w dziale "Materiały
      archiwalne" pokaże w miare dokłady przebieg S7 przez Łomianki.
      • piotr1271 Re: Trasa S7 06.10.06, 10:49
        Rob, sorry, nie znam się na procedurach, ale jeśli mnie pamięć nie myli to
        wojewoda miał podjąć decyzję w ciągu dwóch/trzech miesięcy. A teraz Ty piszesz
        o roku. Coś mi się pokręciło, czy też jest jakiś poślizg, a może decyzja
        wojewody podlega dalszemu zatwierdzeniu (choć nie sądzę). Pozdrawiam
        • robert_c Re: Trasa S7 06.10.06, 12:04
          :))))

Pisze jak to wygląda w rzeczywistości.
          Sprawa z S7 i wskazanym wariantem IIB jest tak zabagbiona przez Chomiczówkę
          Przeciw Degradacji, że zarówno wojewoda, jak i minister środowiska będą
          wnioskowac o wiele materiałów uzupełniających, które GDDKiA będzie musiała
          dostarczac, a to trwa.
          Wojewoda na czas dostarczenia dodatkowej dokumentacji wstrzymuje swoje
          postępowanie.

Dla przykładu - na decyzję o uwarunkowaniach środowiskowych czekaliśmy 9
          miesiecy.
          Na decyzję lokalizacyjną wojewody dla Południowej Obwodnicy Warszawy czekaliśmy
          ponad rok.

Ja mysle, ze ostateczne decyzje co do S7 zapadną z końcem 2007, albo i wiosną
          2008. Spoko. Budowa trasy planowana jest na lata 2010-12. Czyli i tak będzie
          sporo czasu na wykup gruntów i sporządzenie projektu budowlanego.
          • masstah Re: Trasa S7 06.10.06, 12:49
            Pogubiłem się już. To co, IIB jest już oficjalnie "wskazany"? Czyli jednak chcą
            budować środkiem lasu i Radiowa? Bez sensu.
            • tarantula01 Re: Trasa S7 06.10.06, 14:37
              Nie, II B został zarekomendowany przez GDDKiA o/Warszawa do centrali GDDKiA do
              zatwierdzenia jako wariant do zgłoszenia we wniosku do decyzji środowiskowej do
              wojewody. Gdy centrala GDDKiA potwierdzi rekomendację, to skompletowany wniosek
              trafi do wojewody. Wojewoda rozpocznie procedurę, której jednym z etapów jest:
              opiniowanie przez MŚ oraz PIS (Państwowy Inspektor Sanitarny, jakby co), a
              także może byc rozprawa administracyjna z udziałem społeczeństwa. W toku
              procedury może się okazać, że rekomendowany wariant jednak przegrywa z innym -
              muszą być wykonane stosowne raporty, a to trwa. Potem wojewoda podejmuje
              decyzję środowiskową. Można ja zaskarżyć do MŚ w ciągu 21 dni od ogłoszenia (to
              wstrzymuje bieg sprawy), zaś gdy MŚ podtrzyma decyzję, to staje się ona
              prawomocna. Kolejny etap to przygotowanie przez GDDKiA wniosku do wydania
              decyzji lokalizacyjnej dla wskazanego wczesniej wariantu, a dalej jest już tak
              jak był odo tej pory.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka