Gość: abc Strach wzywać policję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.06, 10:37 To bardzo przykre, że w stolicy nie można jeździć nocnymi autobusami bo wsiadają do nich chuligani i rozrabiają. Dziwne też jest, że kierowca autobusu musi sie bać rozrabiających. Gdzie sa władze miasta, które powinny się zająć tym problemem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wk Re: Strach wzywać policję IP: *.dip.t-dialin.net 16.10.06, 10:39 Czy nikt aby nie wpadl,zeby wpuscic do autobusu dwoch niebieskich panow na noc?bo co oni tak bardzo waznego wtedy robia? pewnie czekaja w samochodach na bandytow?przeciez nocnych nie ma tyle co dziennych chyba-niewiemsam.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marianek Re: Strach wzywać policję IP: *.devs.futuro.pl 16.10.06, 12:03 pewnie wpadl ale policjanta myslisz ze nie pobija? Ja proponuje paru zolnierzy do kazdego z autobusow - placi sie w koncu kosmiczne pieniadze na utrzymanie armii. Ponad sto tysiecy zolnierzy w polskiej armii i co oni robia? Zamiast siedziec bezczynnie w koszarach mieliby od razu szkolenie w realnych walkach w miescie Odpowiedz Link Zgłoś
gacus Re: Strach wzywać policję 16.10.06, 10:53 a kolega-kierowca nocnego- wozi ze sobą właśnie rurkę od autobusu. Niejeden ma juz po niej pręgi. No ale on wazy 110 kg i niewielu mu podskoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
momy a policja nie słyszała o takich sposobach 16.10.06, 10:54 jak policjant w cywilu jeżdżący autobusem i reagujący natychmiast, łącznie z użyciem broni. Bo kilku aresztowaniach byłby spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlasnie... Re: a policja nie słyszała o takich sposobach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.06, 11:08 policjanci po cywilnemu wola sie bujac po klubach i wylapywac mlodziez przypalajaca konopie. po co maja jezdzic smierdzacymi autopkami i szarpac sie z dresami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: a policja nie słyszała o takich sposobach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.10.06, 11:32 Na co Ty liczysz? Policja dostała sporo komputerów i teraz gliniarze siedzą na posterunkach i układaja pasjansa. Na ulicach Wrocławia policjant jest atrakcja równie rzadko spotykana jak kominiarz. Odpowiedz Link Zgłoś
lesew Re: a policja nie słyszała o takich sposobach 17.10.06, 09:34 "Genialny/a" jesteś momy: Przewidujesz uzycie broni w pełnym osób postronnych autobusie??? Czy wiesz ile osób może przebić na wylot jedna (!) kula z pistoletu? Wiesz jakie dziury wtedy robi? Zranisz jednego bandziora, a zabijesz kilku zwykłych pasażerów! Czasem jak czytam wypowiedzi na forum,to się wcale nie dziwię głupotom wyczynianym przez nasze władze; krew z krwi narodu! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szasza7 I gdzie ten Dorn.Samochwała.Pyszałkowaty buc 16.10.06, 10:57 zajmuje się ochroną kaczek.Gdzie to bezpieczeństwo.To hańba.Dorn ty zostaw tych wykształciuchów w spokoju,bo gó.. o nich wiesz.Ty zajm ij się spokojem na ulicach.Za to bierzesz forsę,grubą forsę.Nie robisz podatnikom łaski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smivod Strach wzywać policję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.06, 10:59 W poznaniu jest monitoring w wielu autobusach dziennych i każdym tramwaju nocnym. Kierowcy mają przycisk cichego alarmu, a przystanki ochrania firma ochroniarska. Inna sprawa że u nas nie ma takich akcji. Czasem mała pijacka burda, ale nic strasznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jduyta Ludzie nie reagują IP: 62.233.204.* 16.10.06, 11:01 Moja przyjaciolka byla kiedys swiadkiem kradziezy kieszonkowej w dziennym autobusie. Kiedy zauwazyla, ze podejrzeny typ grzebie w czyjejs torbie powiedziala na glos: "Co pan robi?". Zlodziej zamiast sie speszyc dal jej w twarz i zlamal nos, reszta ludzi - zero reakcji, mimo ze jest kobieta i to - jak sie okazuje - jedyna odwazna w autobusie. Zlodzieje uciekli, a jej pozostalo pojsc na obdukcje i na policje. Jednak potem powiedziala, ze mimo to, nastepnym razem tez zwroci uwage, bo nie mozna tolerowac takiego zachowania. Gdyby wszyscy, albo chociaz wiekszosc, mieli takie podejscie, byloby inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
izula3 Re: Strach wzywać policję 16.10.06, 11:02 We Francji jest tak, że jeśli agresywny pasażer podniesie rękę lub choćby głos na kierowcę albo konduktora, natychmiast związki zawodowe organizują kilkugodzinny strajk. Efekt jest taki, że agresorzy są momentalnie "spokajani" przez współpodróznych. Zdecydowane, ale skuteczne. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Strach wzywać policję IP: *.botany.gu.se 16.10.06, 15:07 I byla by to chyba jedyna mozliwosc przywolania do porzatku Warszawiakow: poczuli by, ze maja wspolny interes. Odpowiedz Link Zgłoś
adwach Sprywatyzować te państwowe pseudospółki MZK, MPK! 16.10.06, 11:03 I będzie spokój w autobusach - nikt nie bedzie pił, bluźnił, bił się i co bardzo ważne - wszyscy będą płacili za przejazd!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
megas1 Re: Strach wzywać policję 16.10.06, 11:07 W Krakowie każdy kierowca ma CB i jest w stałym kontakcie z centralą - może się przsecież umówic żeby policja podjechała w konkretne umówione miejsce - bandyci moga nawet nie wiedziec że wezwano Policję. Poza tym zaczęto montować kamery w autobusach. Nie słyszałem tutaj o podobnych wypadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didi A komisarz Marcinkiewicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.06, 11:09 nie jeździ tymi autobusami ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp STAR-y na ulice IP: *.centertel.pl 16.10.06, 11:10 Do wożenia bydła służą odpowiednie pojazdy. Star z plandeką i niech się rżną na pace , a kierowca jest odizolowany w kabinie. A tak na poważnie oddać nocne ajentowi , a w każdym busie ze dwóch osiłków z kolejowej " Renomy " - znani są z brutalności i będzie spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznańczyk W Poznaniu burd nie ma bo to kulturalne miasto. IP: *.icpnet.pl 16.10.06, 11:11 "Stolyca" w ogóle nie zasługuje na to miano. Proponuję wrócić do korzeni i przywrócić stołeczność Poznaniowi i Wielkopolsce. Jako, że przykład idzie z góry wszyscy Polacy skorzystają na kulturze, grzeczności, skrupulatności, oszczędności, rzeczowości, solidności i obowiązkowości Poznańczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domcia Re: W Poznaniu burd nie ma bo to kulturalne miast IP: 81.210.116.* 16.10.06, 14:24 A to nawet niezly pomysł! - cała ta szajka polityczna przeniosłaby się do Poznania i tam zaczęła walczyć o władzę, a w Wawie może wreszcie zaczęliby rządzić zwykli, porządni ludzie i zaczęłaby się rozwijać... Ale tylko pomarzyć można niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Strach wzywać policję IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.10.06, 11:14 I co z tego że policjanci załpia bandziorów, spiszą i wypuszczą bo polscy prawnicy nie przewiduja karania bandziorów. Ponoć mamy jedno z najsurowszych praw w Europie ale co z tego skoro jest nie używane. Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja W USA jest coś takiego jak "3 strikes law" 16.10.06, 12:33 en.wikipedia.org/wiki/Three_strikes_law Trzy razy łamiesz to samo prawo i lądujesz na bardzo długo w więzieniu. Notorycznych recydywistów trzeba izolować od społeczeństwa. A swoją drogą chętnie zapłacę wyższe podatki na rozbudowę więzień, żeby wszyscy którzy mają wyroki swoje odsiedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uzus Ludzie to muły... IP: 204.52.187.* 16.10.06, 11:14 .. najbardziej mnie wkurza kiedy 3 smarkaczy kogoś leje, a przyglada sie temu 30 osob. Raz kiedy takie stado owiec spytałem czy ktoś mi pomoze 3 dresiarzy usadzić to goscie po 2 metry tylko oczy spuszczali. A potem ludzie mają pretensje ze jest bandytyzm. Dzielny i honorowy narod Polski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Ludzie to muły... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.10.06, 11:23 Dziwisz się? Ja kiedyś zareagowałem jak dwóch łebków szrpało kobiecie torebkę. Złapałem jednego i wykręciłem rękę, drugi uciekł. Zgadnij co sie stało. Zostałem oskarżony o złamanie ręki mimo że aż tak mocno mu jej nie wykręciłem. Po roku chodzenia po sądach udowodniłem wreszcie że nie jestem wielbłądem ale przysiągłem sobie że nawet widząc morderstwo nigdy już nawet palcem nie kiwnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martika Re: Ludzie to muły... IP: *.zwm.punkt.pl 16.10.06, 11:27 Masz racje,ludzie w ogole nie reaguja w takich sytuacjach :/ tylko niech sobie pomysla,ze nastepnym razem to oni moga byc bici- i niech nie wolaja o pomoc,skoro sami tej pomocy nie udzielaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Ludzie to muły... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.10.06, 11:29 Ja udzieliłem kiedys pomocy i potem tego gorzko żałowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uzus Re: Ludzie to muły... IP: 204.52.187.* 16.10.06, 12:04 No ale w sumie tak juz jest, całe narody potrafiły biernie patrzeć jak są wycinane. Powstanie w Gettcie wybuchło jak już tam prawie niogo nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Raczej barany... IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 17.10.06, 02:23 Tak jest, bo nie wiedzą jak się zachować, a jak nie wiedzą, to zachowują się jak reszta. Prośba jest znacznie skuteczniejsza, gdy jest skierowana do konkretnej osoby, więc nie ,,Czy ktoś mi pomoże..." a "Pomoże mi Pan?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzarko Przesada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.06, 11:17 Nie wiem, ile razy jechałem nocnym autobusem w W-wie. 1000? 2000? Ostatni raz w piątek, przedwczoraj. Nie widziałem nigdy żadnej bójki, żadnej rozróby. Artykuł mocno przesadzony i chyba zdaje się potwierdzać postępującą tabloidyzację GW i jej wersji online. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barolka Re: Przesada IP: 88.220.41.* 16.10.06, 12:47 To prawda. Raz widziałam bójkę (a raczej przepychankę)a jeżdzę nocnymi bardzo często. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiktor Strach wzywać policję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 11:22 50?? - kolejnych 100??? co to wogole jest - śmiech na sali kropla w morzu - dla mnie to jest śmieszne i żenujące - w londynie np tylko 10% autobusó nie ma kamer a ile ich jest więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mary eleganckie państwo IP: 217.153.205.* 16.10.06, 11:23 To jak sie chce powłóczyć po nocy to jeździ taksówką. Kto to widział, żeby przyzwoity człowiek jechał o 4 nad ranem autobusem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: eleganckie państwo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.10.06, 11:27 Lekarz po nocnym dyrzuże? Taki młody co to sie jeszcze nie dorobił własnego samochodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mary Re: eleganckie państwo IP: 217.153.205.* 16.10.06, 11:39 O 4 rano? O tej godzinie dyżury się ani nie zaczynaja ani nie kończą. Zmiany w fabrykach też się nie kończą o 3-4 nad ranem. O takiej porze jeżdzą osoby, które CHCĄ, a nie MUSZĄ. A jak muszą to z pewnośćią nie regularnie, więc te kilkadziesiąt złotych na taksówkę mogłby odżałować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soad Re: eleganckie państwo IP: 195.205.152.* 16.10.06, 12:16 A jak muszą to z pewnośćią nie regularnie, więc te > kilkadziesiąt złotych na taksówkę mogłby odżałować. a podatki ktore ida rowniez na sluzby typu policja, straz miejska to co? przewoznik a jest nim MZA ma obowiazek zapewnic bezpieczny przejazd w porozumieniu z rzeczonymi sluzbami oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mary Zlikwidować nocne autobusy! IP: 217.153.205.* 16.10.06, 14:30 Ja na przykłąd nie widze powodu, żeby moje podatki szły na ochornę nocnych autobusów. Jak ktoś chce sie szewndać po nocy to niech robi to na włąsną odpowiedzialnośc i za swoje pieiądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iszoloscope Re: Zlikwidować nocne autobusy! IP: *.acn.waw.pl 16.10.06, 15:20 sadzac po twoich kilku postach to chyba jeszcze nie placisz podatkow. a jesli placisz to nie rozumiesz sensu istnienia, zarowno nocnych autobusow jak i sluzb mundurowych w tym kraju oraz kilku bardziej ogolnych spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: eleganckie państwo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.10.06, 12:20 A to jazda autobusem jest zabroniona o 4 rano? Ja czasem o tej godzinie wracam do domu i nawet nie wiedziałem że łamię prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mary Re: eleganckie państwo IP: 217.153.205.* 16.10.06, 12:34 Nie jest zabroniona jazda autobusem o 4 rano, ale jest nierozsądna. Tak samo jak włóczenie się po parku o tej porze albo noszenie portfela w tylnej kieszeni spodni na bazarze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: eleganckie państwo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.10.06, 13:51 Więc zamiast zadbać o bezpieczeństwo wystarczy powiedzieć ludziom żeby sie nie pałętali po nocy. A jak juz ktoś jednak "się pałęta" to wystarczy stwierdzic że to ktos podejrzany no bo przeciez uczciwy człowiek spi o tej porze. Alez to jest proste. A ja głupi myślałemże że mieszkam w wolnym kraju i mogę sobie wyjść na spacer kiedy ja chcę. Myślałem że godzina policyjna została juz odwołana w 1982 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: eleganckie państwo IP: *.pronet.lublin.pl 16.10.06, 15:25 Dokladnie, moze cierpie np. na bezsennosc i mam ochote sie przejsc nad ranem, moze Mary jeszcze nam zdefiniuje pojecie 'normalnosci'? W jej autorytarnym swiecie chyba bysmy wtedy uchodzili za osoby wyjatkowo spaczone... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: eleganckie państwo IP: *.pronet.lublin.pl 16.10.06, 15:23 Kilkadziesiat zlotych?? Odzalowac?? Chyba zartujesz, a co bede jadla?? Kilkadziesiat zl nawet raz na miesiac czy troche rzadziej to dla mnie duzo, i zawsze oszczednie licze takie wieksze wydatki... Nie wiem czy wiesz, ale sa tez ludzie, ktorych na taksowki nawet w szczegolnych okolicznosciach po prostu nie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
mcgoo Re: eleganckie państwo 16.10.06, 12:43 sadzisz ze jak ktos jest biedny i nie stac go na taksowke to jest "nieprzyzwoity" ? Uwazasz ze posrod biednych ludzie nie ma "przyzwoitych" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mary nie ma ludzi aż tak biednych IP: 217.153.205.* 16.10.06, 14:07 Nie stać go na taksówkę - 50 zł w Warszawie, 20 w innych miastach? Ale na balowanie po nocach go stać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: nie ma ludzi aż tak biednych IP: *.pronet.lublin.pl 16.10.06, 15:30 OMG, naprawde uwazasz, ze noca wracaja tylko ci, ktorzy chodza po klubach?? Wiesz co... zal mi Cie, a wlasciwie Twojego ograniczonego podejscia. Ja np. na zadnej takiej imprezie nie bylam chyba ze dwa lata (m.in. dlatego, ze niespecjalnie mnie na to stac: wejscie, cos do picia itd., to wychodzi przynajmniej z kilkadziesiat zl na jeden wieczor), jak w takim razie sie dzieje, ze czasem wracam do domu po 23? Moze wg Ciebie w ogole nie istnieje, bo jak mozna wracac tak pozno i nie wracac jednoczesnie z imprezy?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morasol Re: nie ma ludzi aż tak biednych IP: *.sileman.net.pl 16.10.06, 15:32 A co Ciebie to obchodzi, gdzie ktos wydal te pieniadze? Chce jechac komunikacja MIEJSKA - ktora ma byc zorganizowana przez wladze miasta, takie ma prawo, na to m.in.ida jego podatki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mary na to to idą MOJE podatki IP: 217.153.205.* 16.10.06, 23:27 Jakie ty podatki płacisz, że cię nie stać na kilkadziesiąt złotych na taksówkę? Odpowiedz Link Zgłoś
mcgoo Re: nie ma ludzi aż tak biednych 17.10.06, 09:53 dlaczego sadzisz ze kazdy w nocy wraca z balowania ? a moze wraca z pracy ? a moze z podrozy ? uwierz mi ze sa nawet i w Warszawie tacy ktorych nie stac na 50 na taksowke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania :O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 21:10 Jak możesz tak stawiać kwestię? rozumiem, że najlepiej wydać przyzwolenie na gwałty, morderstwa i kradzieże między 22-6, bo przecież każdy uczciwy obywatel w tych godzinach przebywa grzecznie w domu? Czyli rozwiązeniem kwestii awantur w autobusach jest uleganie bandytom? doprawdy, dziwny punkt widzenia...W naszym mieście w dzień i w nocy ma rządzić prawo, a nie przestępcy. A skąd kto wraca jest zmienną nieróżnicującą w tej kwestii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tauro kamery, ochroniarze... IP: *.rainbownet.pl 16.10.06, 11:24 W Łodzi są kamery nagrywające obraz oraz gorąca linia napadowa z firmą ochroniarską i centralą. Od roku rzeczywiście bezpieczniej jeździ się nocnymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boyakki Re: Strach wzywać policję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 11:25 To wierudne klamstwo. Od 4 lat w Warszawie rzadzi PiS i nie mozliwe jest by dzialo sie cos takiego!!!! Prezydent Lech i Pan Marcinkiewicz juz o to dbaja. Prosze wiec nie wprowadzac ludzi w blad. jedyne bojki w autobusach moga sie dziac z winy prowokacji PO i TVN, ale sa one zadkie gdyz szybko reaguje policja na tych neoliberalow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rade jeszcze tymi ikarusami jeździcie? IP: *.com.pl 16.10.06, 11:30 Wstyd. W Berlinie też jeżdżą jako atrakcja turystyczna. bilet- 5 EURO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: jeszcze tymi ikarusami jeździcie? IP: *.chello.pl 16.10.06, 21:07 Nie, lepszy jest MAN z tymi super malutki okienkami. Podróż takim MAN`em w 30 stopnowym upale to czysta "przyjemność". Ikarusy wbrew pozorom są dobrymi autobusami. W nowych autobusach nie ma tak dużo miejsca jak w starych poczciwych Ikarusach, których jest nietety coraz mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: Przecież jest bezpiecznie! 16.10.06, 11:36 Przecież jest bezpiecznie! Jest bezpiecznie, bo Dorn tak _powiedział_, bo Ziobro tak _powiedział_, bo Jarek Kaczyński tak _powiedział_, a jego brat Lech powtórzył to za nim jak echo. Każdy, kto mówi, że jest niebezpiecznie, wspiera układ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syban Strach wzywać policję IP: *.aster.pl 16.10.06, 11:38 Wszystkie linie nocne mają jeden punkt przesiadkowy (Dw.Centralny)na którym co pół godziny spotykają się wszystkie i mają ok.10min. postoju(co zrozumiałe - dużo ludzi się przesiada).Często korzystam z nocnych(praca) i twierdzę że to najgorsze dziesięć minut.Wszystkie te autobusy stoją praktycznie w jednym miejscu,naprawdę z reguły wystarcza widok policjantów (oczywiście sprawiających chociaż wrażenie są zdecydowani do interwencji),ale Policjia czy SM tam poprostu nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gyu Strach wzywać policję IP: *.espeed.co.uk 16.10.06, 11:39 a co robi mzk? jesli kupuje sie bilet to jest to umowa z mzk. maja cie przetransportowac bezpiecznie z miejsca A do miejsca B ( badz odwrotnie ;) , a co robi policja? poluje na czarownice ... Odpowiedz Link Zgłoś