Dodaj do ulubionych

Urzędnicy wolą dom pogrzebowy

IP: *.dialup.telenergo.pl 19.11.06, 22:36
Bardzo dobrze, że opisano sprawę placu Narutowicza. Priorytetem powinno być
prawidłowe urządzenie i ukształtowanie przestrzeni publicznej, właśnie na
przykład pięknego placu Narutowicza, dziś wciąż jeszcze obstawionego budkami,
straganami i reklamami. Dlatego burmistrz dzielnicy przygotowuje plan
uporządkowania placu i dlatego włączyłem się (biorąc pod uwagę moje
kompetencje) do współpracy. Kiosków w ciągu czterech ostatnich lat opiniowałem
w całym mieście dziesiątki, w tym i opisaną kwiaciarnię, wiele z nich nie
powinno dłużej funkcjonować, jednak bardzo niewiele zostało rzeczywiście
usuniętych lub zrewitalizowanych. Jaki jest związek z tą sprawą domu
pogrzebowego, planowanego na prywatnej działce należącej do parafii św.
Jakuba? Tak się złożyło, że kilka lat temu, gdy pracowałem jeszcze jako
architekt a nie urzędnik na stanowisku, byłem współautorem koncepcji
architektonicznej, która zakładała uporządkowanie działki parafialnej i
stworzenie właściwej oprawy dla zabytkowego kościoła. I to jest cały mój
związek z tą sprawą, za którą lobbuje właścicielka tymczasowej - bo
zlokalizowanej w pasie drogowym kwiaciarni. Szkoda, że w artykule nie
odniesiono się do chronologii zdarzeń, sugerując tym samym, że działam
jednocześnie jako architekt i urzędnik.
Obserwuj wątek
    • chinique Tomaszu Gamdzyku 20.11.06, 01:57

Miasto powinno być dla żywych. Póki co nie dość, że SO ze względu na demografię
      jest fatalnym geriatrykiem ze wszelkimi tego objawami, to jeszcze tym
      posunięciem zabierasz starszym ludziom resztkę radości z wprawdzie niskiej, ale
      wpływającej regularnie emerytrury. Dlaczegóż chcesz każdego dnia przygnębiającym
      widokiem domu pogrzebowego przypominać o nieubłaganej śmierci szerokiej rzeszy
      przeuroczych staroochockich staruszek, które już nie raz tej śmierci się wyrwały
      przeżywając IIWŚ, Powstanie 1944 oraz bezmięsny PRL? Chyba wolałyby se kupić z
      uśmiechem kwiatka po wyjściu z kościoła zamiast przed niedzielnym rosołem
      odprowadzać do tramwaju kolejny kondukt pogrzebowy? Szejm on ju, Gamdzyku
      Tomaszu, który przejdziesz do historii jako budowniczy domów pogrzebowych i
      pomagier budowniczych muzeów. Niechaj twym oczom ukaże się las. Krzyży.
      Kompetencje? Awans z architekta na urzędnika pięknie zaświadcza o Twoich
      urbanistycznych kompetencjach.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26220&w=50715303&a=50715303
      • Gość: sawa Piotrze Olechno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 14:22
        Jak to jest? GW ciągle walczy z warszawskimi placowymi i ulicznymi budami i
        wytyka miastu, że działa w tym względzie opieszale. Ale GW tylko wtedy walczy z
        budami gdy może dokopać miastu. A tutaj skoro mozna dokopać broniąc budy, a
        przy okazji dostanie sie też " kościółkowi" to p. Olechno nie widzi już
        problemu. Co za obłudna niekonsekwencja...
        • Gość: chinique Nie interesuje mnie Piotr Olechno. IP: 217.116.98.* 20.11.06, 17:27
          Uliczne budy są słabe, pamiętacie pl. Konstytucji usiany "chińskimi" budkami :) ?
          Co do pl. Narutowicza i domu pogrzebowego - jak pisałem - plan zagospodarowania
          powinien się zakręcić wokół przyszłej stacji metra, a jeżeli jej tu nie będzie,
          to na pewno nie wokół funkcji pogrzebowej. Osobiście wolałbym, aby wylot
          Barskiej na pl. Narutowicza (tam gdzie miałby stanąć "dom") zagospodarowano na
          budynki usługowo-mieszkaniowe, lub usługowo-biurowe. W ten sposób zaoranoby budy
          pod cele pożytczne, a jednocześnie istnienie kwiaciarni w tym miejscu byłoby
          niewykluczone. A cóż mnie obchodzi pokrzykiwanie GW i Pana Olechno?
    • Gość: Archie a cóż to za plan ktory przygotowuje burmistrz ? IP: *.aster.pl 20.11.06, 02:24
      "burmistrz dzielnicy przygotowuje plan uporządkowania placu" - a co to za
      zwierzę i jak się strzyże ?! Burmistrzowie dzielnic warszawskich nie mają w tym
      zakresie żadnych kompetencji ! Może by tak plan miejscowy zrobić po prostu,
      zwłaszcza, że jak sam sz.p. naczelnik był uprzejmy zauważyć, Plac Narutowicza
      to przestrzeń publiczna ?! no, ale wtedy należało by zawiesic wydawanie decyzji
      o warunkach zabudowy i poczekać na wnioski i uwagi mieszkańców Ochoty ! a może
      oni wolą w tym miejscu kwiaciarnie, a nie dom pogrzebowy ? Bo np ja -
      mieszkaniec Ochoty, własnie okolicy tego placu, parafianin od św.Jakuba -
      zdecydowanie tak !
      Archie
      • Gość: BUDKOLOG więcej budek!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 14:15
        moim zdaniem trzeba tam postawić jeszcze wiele innych budek, w tym zwłąszcza z
        ogłoszeniami GW. Wtedy będzie OK.
    • typ.z.matrixa Re: Urzędnicy wolą dom pogrzebowy 20.11.06, 05:28
      A moze po prostu proboszczunio powinien byc mniej nachalny na kase??Bywam i
      widuje personel tej placówki-bieda nikomu nie dokucza.Zakład pogrzebowy
      funkcjonuje na terenie i tak-DAJCIE ZYC LUDZIOM,PAZERNE CZARNE SWINIE,I PORZADKI
      ZACZNIJCIE OD SIEBIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: 0815 Re: Urzędnicy wolą dom pogrzebowy IP: *.merinet.pl 20.11.06, 08:50
      jest pan urzędnikiem i to powinno panu wystarczyć aby od takich decyzji odsuwać sie jak najdalej . to abecadło.
      skoro , jak pan pisze , leży panu na sercu wygląd miasta a wtym przypadku pl. narutowicza to prosze powiedzieć czy bnam ma jakiś blady pomysł co zrobić aby ten plac przestał byc węzłem komunikacyjnym dla tramwaji? ale to chyba za trudne.
      • Gość: chinique Metro pl. Narutowicza IP: *.acn.waw.pl 20.11.06, 10:19
        W ostatniej wersji studium dla Warszawy na pl. Narutowicza docelowo powstanie
        stacja III linii metra i wokół niej kręcić się będzie prawdopodobnie reszta
        placu. Czy dom pogrzebowy wpisuje się w ten pomysł?

Co do zmysłu inwestycyjnego kościoła w tej okolicy ...
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26220&w=49598583
        • gzeju Re: Metro pl. Narutowicza 20.11.06, 14:55
          Dom pogrzebowy ładną oprawą urbanistyczną kościoła.

Ktoś tu chyba na głowę upadł.
        • Gość: Mieszkaniec Re: Metro pl. Narutowicza IP: 213.25.91.* 01.12.06, 10:03
          > W ostatniej wersji studium dla Warszawy na pl. Narutowicza docelowo powstanie
          > stacja III linii metra i wokół niej kręcić się będzie prawdopodobnie reszta
          > placu.

Mieszkam przy Placu. Skąd ta informacja o metrze? Gdzie można to sprawdzić?
    • kazuyoshi78 Re: Urzędnicy wolą dom pogrzebowy 20.11.06, 14:55
      Panie Gamdzyk: plac powinien być dla ludzi a nie ludzie dla placu!
    • kazuyoshi78 Re: Urzędnicy wolą dom pogrzebowy 20.11.06, 14:58
      > Bardzo dobrze, że opisano sprawę placu Narutowicza. Priorytetem powinno być
      > prawidłowe urządzenie i ukształtowanie przestrzeni publicznej, właśnie na
      > przykład pięknego placu Narutowicza, dziś wciąż jeszcze obstawionego budkami,
      > straganami i reklamami.

Czy przestrzeń ma służyć ludziom czy też ludzie mają byc podporządkowani
      przestrzeni?
      • warzaw_bike_killerz Re: Urzędnicy wolą dom pogrzebowy 21.11.06, 17:23
        kazuyoshi78 napisał:

> Czy przestrzeń ma służyć ludziom czy też ludzie mają byc podporządkowani
        > przestrzeni?

To tak jak ze sciezkami rowerowymi. Najpierw trzeba zorganizowac przestrzen,
        zeby wzbudzic zachwyt ludzi przestrzenia i zachecic ich do intensywniejszego
        wykorzystania.
        Niby dom pogrzebowy nie jest potrzebny, ale znowu jest analogia. Dopoki sie go
        nie postawi, to nie bedzie do niego chetnych. Jest to przeciez takie naturalne.
        Prawda?
    • Gość: elka Urzędnicy wolą dom pogrzebowy IP: *.teledisnet.be 20.11.06, 16:14
      w moim 17-tysiecznym miescie jest 7 domow pogrzebowych i nikomu to nie
      przeszkadza, jeszcze nieraz prawie miejsca brak. Dom pogrzebowy to
      nie 'trupiarnia" jak ktos napisal tylko miejsce zeby oddac ostatnie pozegnanie
      najblizszej osobie. Nie uwazam, ze polozenie zmarlego w mieszkaniu,w odkrytej
      trumnie, zmuszanie dzieci do calowania ich, przy wrecz fetorze w gorace dni,
      jest komfortowe pod wzgledem higieny i pozniejszych wspomnien. W domu
      pogrzebowym wizyty rodziny i przyjaciol sa przewidziane w okreslonych
      godzinach, tak wiec najblizsi zmarlego moga po skonczonych wizytach pojsc do
      domu i w jego zaciszu poswiecic sie zalobie, dom pogrzebowy przejmuje
      zalatwienie wszystkich spraw administracyjnych, co jest niezmiernie odciazajace
      dla rodziny zmarlego, gdyz w tych ciezkich chwilach kiedy stracimy meza czy
      zone, nie "mamy glowy" do biegania po urzedach. Nie rozumiem wiec dlaczego
      wszyscy sa przeciw budowie takiego domu. W Warszawie jest ich stanowczo za malo.
      • Gość: chinique 1001 IP: 217.116.98.* 20.11.06, 17:31
        Nikt nie podważa sensowności istnienia domów pogrzebowych w ogólności, natomiast
        miejscówka, w której chcą dom postawić nadaje się lepiej na 1001 bardziej
        użytecznych publicznie rzeczy niż dom pogrzebowy.
    • Gość: bh Urzędnicy wolą dom pogrzebowy IP: *.aster.pl 20.11.06, 17:04
      poprostu kościół ma za mało pieniędzy bo ludzie nie chodzą do kościoła, to
      jakoś muszą dorabiać. A wcale się nie dziwię żę coraz mniej ludzi chodzi do
      kościoła.Wystarczy to co robi kościół.
      • Gość: parafianka Re: Urzędnicy wolą dom pogrzebowy IP: *.aster.pl 21.11.06, 09:19
        Nie sadze, aby nasza parafia byla biedna. I jesli bys chodzil do naszego
        Kosciola, to wiedzialbys ze chodzi do niego coraz wiecej ludzi. I napewno Ks.
        Proboszczowi nie chodzi o pieniadze - jest on b. skromnym, uczciwym czlowiekiem
        i jak zdazylam zauwazyc dobrym gospodarzem parafii. Jednak tym razem zgadzam sie
        z opiniami cynika tzn. Dom Pogrzebowy -Tak, ale dlaczego wlasnie w tak
        eksponowanym miejscu?
        Ksieze Pralacie - prosimy o kilka slow wyjasnienia i wziecie udzialu w tej
        dyskusji, choc czasem rzeczywiscie bywa ona malo merytoryczna.
        • Gość: ochotniak Re: Skromny proboszcz... Jeżeli ten nadęty, pyszny IP: 193.0.122.* 21.11.06, 11:41
          chciwus i zdzierca jest skromny, to współczuję mieszkańcom innych parafii!!!
          Nie zaśmiecajcie nam placu Narutowicza tym ohydnym budynkiem - to juz ten kiosk
          z kwiatami jest znacznie estetyczniejszy. Te obora wywalona na rogu psuje całe
          założenie placu. Naprawdę, dom pogrzebowy w takiej formir i w takim miejscu
          będzie jedynie kolejnym dowodem, jak kosciół nie licząc się z nikim i niczym
          stawia pomniki swojej pysze i swojej kasie!
          • iwotlen tak skromny i uczciwy 21.11.06, 12:36
            Jednak nie znasz Proboszcza tej parafi, albo myslisz o innej osobie. Tez
            chcialabym poznac intencje jakie kieruje wystawieniem Domu Pogrzebowego w tym
            wlasnie miejscu - i napewno powinny byc wziete pod uwage dlugoterminowe plany
            zagospodarowania.
        • Gość: chinique Przyjemne z pożytecznym. IP: *.acn.waw.pl 22.11.06, 00:27

Kościół Katolicki jest przecież głównym inwestorem Roma Office Center oraz
          sympatycznego biurowca Centrum Jasna, dlaczegóżby nie połączyć przyjemnego z
          pożytecznym i nie zbudować czegoś biurowo-usługowego, a jednocześnie
          przynoszącego przychody parafii przy pl. Narutowicza?
    • Gość: cieja Re: Urzędnicy wolą dom pogrzebowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 17:17
      Projekt\ wykonany przez pana\ domu pogrzebowego powstał w 2003 roku czy wtedy
      był pan urzędnikiem państwowym czy architektem
      • Gość: mikuś Re: Urzędnicy wolą dom pogrzebowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 17:26
        A co z miejscem pamięci pomordowanych polaków i wspólną mogiłą która znajduje
        się w miejscu mającego powstać domu pogrzebowego
    • Gość: jam Urzędnicy wolą dom pogrzebowy IP: *.chello.pl 21.11.06, 20:03
      Kolejny absurd. Po pierwsze to centrum miasta nie jest miejscem dla domów
      pogrzebowych. Miejsce dla tego typu "inwestycji" w cywilzowanym swiecie jest
      obok cmentarzy. Niestety w Polsce czesciej lokalizuje sie takie obiekty tuz
      obok szpitali ( i w tym przypadku niedaleko jest szpital!!!) zeby dobijać
      pacjentow widokiem trumien...
      Pan Gamdzyk nie ma pojecia o estetyce jesli zezwala na budowe czegos takiegow
      centrum miasta.
      Jesli jesli mamy do czynienia z konfliktem interesow to ja widze jedyne wyjscie
      z sytuacji - jego dymisję. Na szczescie lada moment PIS straci wladze w tym
      miescie, wiec tak czy owak pan Gamdzyk przestanie sie rzadzic i nie bedzie nam
      stawial domow pogrzebowych w centrum.
      Swoją droga to interes jaki ma proboszcz w domu pogrzebowym tez jest da mnie
      moralnie nieodpowiedni. I tez dochodzi tu do pewnego konfliktu interesow-
      udzielanie ostatnej poslugi i dom pogrzebowy. Smutne to.
      • monikaps Re: Urzędnicy wolą dom pogrzebowy 21.11.06, 21:40
        Pozwoliłam sobie przesłać link do tej dyskusji do parafii. Prosiłam o komentarz.
        Gdyby ktoś jeszcze chciał napisać, to proszę:
        www.swjakub.one.pl/
        To, co widać na zdjęciu, to okropieństwo, mam nadzieję, że do realizacji projektu w takiej formie nie dojdzie!
        Będę jednak bronić Księdza Proboszcza - jestem parafianką św. Jakuba, proboszcz był kiedyś osobiście u nas po kolędzie, długo i sympatycznie rozmawialiśmy, na koniec wręcz wzbraniał się od wzięcia koperty (wiem, dla niektórych nie do pomyślenia, ale uwierzcie, są tacy księża - oczywiście są też i inni, jak we wszystkich zawodach). Myślę, że dobrze zarządza parafią, i akurat z pracy księży w naszej parafii jestem zadowolona, działa tu wiele organizacji przykościelnych, Caritas, grupy wspomagające studentów, bo na terenie parafii jest wiele akademików. Na tacę zbiera się datki tylko w niedzielę, więc raczej o pazerność nikogo bym tu nie oskarżała.
        Trzeba przyznać, że to Proboszcz jest gospodarzem tego terenu, i wolno mu chcieć postawić na terenie kościelnym coś, co zdecydowanie zapewni dochód parafii (nie mylić z dochodem osobistym proboszcza), ale tak czy owak sądzę, że taki, za przeproszeniem, garaż, to lepiej nie na centralnym miejscu placu. I generalnie to nie jest dobre miejsce na dom pogrzebowy, choćby ze względu na gwar i hałas z placu - działka kościelna jest spora, może umieścić to gdzieś w głębi. Bo inna sprawa, że tego typu instytucje faktycznie są w miastach potrzebne.
        To sobie popisałam ;) Gratuluję, jeśli ktoś przebrnął.
        Pozdrawiam
        Monika
        • iwotlen Re: Urzędnicy wolą dom pogrzebowy 22.11.06, 08:01
          Zgadzam sie z opinia Moniki. Mam podobne doswiadczenia w kontaktach z nasza
          parafia. A Proboszcz to duchowny z charyzma, a przy tym sympatyczny, zyciowy,
          kulturalny, skromny i jako parafianka moge stwierdzic, ze napewno uczciwy. Krotko
          - mamy szczescie, ze mamy takiego Proboszcza w naszej parafii. Dlatego teraz
          mysle, ze te decyzje co do planu zabudowy moze powstaja gdzies wyzej, byc moze
          jest to polityka Diecezji, byc moze to nie Ks. Proboszcz decyduje o tym?
    • Gość: ergiel Re: Urzędnicy wolą dom pogrzebowy IP: *.aster.pl 24.11.06, 11:29
      Tak, ale do głowy ci nie przyszło, że przy jednym z głównych placów Warszawy i
      najbardziej ruchliwych będzie się wystawiać, preparować i przechowywać trupy.
      Tutaj już inteligencji nie starczyło? Okłamujecie mieszkańców w żywe oczy.
    • Gość: Mieszkaniec Ochoty Urzędnicy wolą dom pogrzebowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:29
      Nie wyobrazam sobie ze na pl.Narutowicza powstanie dom Pogrzebowy....
    • chruma Re: Urzędnicy wolą Re:gamzyk 01.12.2006 01.12.06, 14:22
      Załosne, chronologia ok ale Panie T.G. jako architekt winien jest Pan dbać o
      ESTETYKĘ anie kasę - opracowanie z tym gniotem garaż=trupiarnie to świadectwo
      Pana braku wyczucia i szacunku do hiastorycznej zabudowy.
      A fakt ,że jako urzędnik -sam opiniowałeś swoj projest to - delikatnie
      sprzecznośc interesów a dosłownie element korupcji z dodatkiem lizusostwa.
    • Gość: archieta Re: Urzędnicy wolą dom pogrzebowy IP: *.aster.pl 10.12.06, 19:02
      W 2003 i wczesniej pan tomek byl urzednikiem o ile sobie przypominam. To jak to
      sie ma do projektowania ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka