zdzicha 16.11.01, 22:24 Jeżeli ktoś uważa inaczej, niech poda odpowiedź na pytanie: jak brzmi forma niedokonana czasownika "zaniechać". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: polak Re: Język polska nie być wcale taki prosta IP: *.tvsat364.lodz.pl 17.11.01, 10:24 No choroba , zdradź prawidłową formę , nie tylko ja jestem ciekaw . Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Język polska nie być wcale taki prosta 17.11.01, 11:10 Teoretycznie - 'zaniechiwać', ale czy to prawda...? A może w takim razie ktoś zna formę mianownika l.poj. od 'dżdżu'?:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
kulowoj Re: Język polska nie być wcale taki prosta 17.11.01, 17:40 HeHe - dobre pytanie. W podręcznym słowniku znalazłem tylko coś takiego: dżdżu = deszczu dżdżysty a mianowniku l.poj. nie ma ani słowa ... pewnie nie istnieje, ale tak na logike to chyba powinno być "dżdż". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okęciak Re: Język polska nie być wcale taki prosta IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.11.01, 18:24 A ja mam takie pytanko. Jaś obszedł jezioro .Jezioro zostało przez Jasia ..........? Odpowiedz Link Zgłoś
naska Re: Język polska nie być wcale taki prosta 18.11.01, 08:31 Gość portalu: okęciak napisał(a): > A ja mam takie pytanko. Jaś obszedł jezioro .Jezioro zostało przez > Jasia ..........? okrązone no chyba, ze Jaś zdecydował, ze obszednięte;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Derek Re: Język polska nie być wcale taki prosta IP: *.dialup.tiscali.it 21.11.01, 20:32 Gość portalu: okęciak napisał(a): > A ja mam takie pytanko. Jaś obszedł jezioro .Jezioro zostało przez > Jasia ..........? Ten przyklad podawal pare miesiecy temu profesor ... jakis tam, nie pamietam... w TV Polonia. I dal nawet wytlumaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Język polska nie być wcale taki prosta 18.11.01, 02:06 kulowoj napisał(a): > HeHe - dobre pytanie. W podręcznym słowniku znalazłem tylko coś takiego: > dżdżu = deszczu > dżdżysty > a mianowniku l.poj. nie ma ani słowa ... pewnie nie istnieje, ale tak na logike > > to chyba powinno być "dżdż". A może "dżedż"?:-))) > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinc Re: Język polska nie być wcale taki prosta IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.11.01, 00:20 niezaniechany ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinc Re: Język polska nie być wcale taki prosta IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.11.01, 15:52 ale przy takim arbaskim to jest nic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akacyjna Re: Język polska nie być wcale taki prosta IP: 10.130.128.* 18.11.01, 16:00 Arabski jest prostym językiem, może litery mają troche inne i np. "A" wyglada inaczej na początku,inaczej w środku , a inaczej na końcu wyrazu . Czasy są proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinc Re: Język polska nie być wcale taki prosta IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.11.01, 16:19 to miałem na myśli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Język polska nie być wcale taki prosta IP: 192.168.30.* 21.11.01, 14:30 Ja, ja ich keine ja po polski nie goworit. Faktycznie to język trudny jak cholera i dobrze, że mówimy nim od urodzenia (prawie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinc Re: Język polska nie być wcale taki prosta IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.11.01, 14:43 więc trzeba podziwiać obcokrajowców co sie nauczyli polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicha Re: Język polska nie być wcale taki prosta 21.11.01, 15:12 Szacunkiem należy również darzyć Polaków, którzy mową ojczystą władają nienagannie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Derek Re: Język polska nie być wcale taki prosta IP: *.dialup.tiscali.it 21.11.01, 20:30 zdzicha napisał(a): > Jeżeli ktoś uważa inaczej, niech poda odpowiedź na pytanie: jak brzmi forma > niedokonana czasownika "zaniechać". A kto ci powiedziec, ze kazden czasownik musiec miec forme niedokonanom? Odpowiedz Link Zgłoś