Dodaj do ulubionych

Jakość wody w kranach

28.12.06, 16:12
Jak Państwo oceniacie jakość wody w kranach? Czy można ją spokojnie spożywać
po przegotowaniu? Czy woda jest dodatkowo oczyszczana w naszym budynku? Ja do
tej pory używam wody oligoceńskiej, ale może przekonałbym się do
naszej "kranówki", jeśli będą pozytywne oceny.

Dziękuję z góry za pomoc!
Obserwuj wątek
    • ela1_1 Re: Jakość wody w kranach 28.12.06, 17:32
      ja uzywam tylko wody, ktora kupuje. Jednakze moi rodzice, ktorzy mieszkaja
      niedalego (okolice Zwirki i Wigury) pija te wode po przegotowaniu. Ja takze,
      bedac u nich. Woda oligocenska z okolic nie zawsze byla najlepsza.

Pozdrawiam
      Ela
    • mtothaj Dlugie oczekiwanie na ciepla wode ;) 28.12.06, 19:04
      W temacie wody to jedna rzecz ktora zauwazylem to ze czasami dluuugo trzeba
      czekac az z kranu zacznie leciec ciepla woda - mam wrazenie ze ostatnimi czasy
      nasililo sie to zjawisko. Jak jest u Was?

Pzdr, MtothaJ
      • ela1_1 Re: Dlugie oczekiwanie na ciepla wode ;) 28.12.06, 22:21
        a ja myslalam, ze to dla zdrowia - zimna woda hartuje podobno. Mozna dolaczyc
        do klubu morsow.
        Niestety tak wlasnie jest - zanim dotrze na 2 pietro. Z tego powodu staram sie
        rano spac troche dluzej. Bo jesli sasiedzi na nizszych pietrach wstana
        wczesniej, ja nie bede czekala tak dlugo. Wieczorem jest juz nieco lepiej.
        Czasami.

Podzrawiam
        Ela
        • compiter Re: Dlugie oczekiwanie na ciepla wode ;) 28.12.06, 23:35
          Niestety potwierdzam. 5te piętro, odkręcam wodę i ... czekam. Nie jestem pewny,
          czy cokolwiek da się zrobić - mam wrażenie że czekam aż woda z pionu dopłynie do
          kranu.
          Kiedyś montowało się piony w łazienkach. Cyrkulacja wody w pionie powodowała, że
          momentalnie pojawiała się oczekiwana temperatura w kranie. Brak cyrkulacji
          powodował, że czekało się przeraźliwie długo, znacznie dłużej niż u nas.
          My piony mamy na klatce, a odległość łazienki od pionu czasami jest dość duża. I
          trzeba poczekać :-(
    • compiter Re: Jakość wody w kranach 28.12.06, 23:37
      Ja nie odczuwałem złej jakości wody, ale moja bardziej wyczulona na smak
      małżonka używa jej praktycznie tylko do gotowania (i to nie herbaty). Narzekała
      na smak i (szczególnie) brzydki zapach. Przerzuciliśmy się na wodę sklepową.
    • nikowinka Re: Jakość wody w kranach 29.12.06, 09:10
      W kwestii oczekiwania na ciepła wodę; od świąt nie ma cieplej wody,
      przynajmniej w I klatce. Nie pomaga długie czekanie a temperatura wody waha sie
      w granicach 18 stopni. Pan administrator, któremu ten fakt zgłaszałam,
      powiedział, że to byc może jakas "wewnetrzna" awaria i sprawa jest badana. O ile
      dobrze pamiętam, długie oczekiwanie na wodę oraz brak naprawdę gorącej wody było
      juz na forum poruszane, miały byc nawet podjęte jakies działania! Ale jakos nie
      widac efektów a my nadal płacimy za ciepłą wodę uzywając zimnej.
      Przy okazji prosba do wszystkich mieszkańców o zgłaszanie kazdej
      nieprawidłowości bez ogladania sie na innych. Pojedyncze zgłoszenia mogą byc
      lecewazone bo ktos sie "czepia albo jest przewrazliwiony". Z drugiej strony
      wazne jest tez aby wszystkie nieprawodłowości wychwycic i poprawic w okresie
      przysługujacej nam gwarancji!
      • macieksam Re: Jakość wody w kranach 29.12.06, 12:21
        Ja w pierwszej klatce mam ciepłą wodę, choć faktycznie od świąt dłużej muszę na
        nią czekać. Prawdopodobnie wielu sąsiadów wyjechało do rodzin i zmniejszyła się
        cyrkulacja wody. Mam nadzieję, że po nowym roku wszystko wróci do normy.

Pozdrawiam
        Maciek
        • jarekd5 Re: Jakość wody w kranach 31.12.06, 08:36
          Ja też zgłaszam na I klatce problemy z ciepłą wodą. Wyjazd kilku osób na święta
          ujawnił "niestabilność" systemu jaki posiadamy. Nie jest on w stanie zapewnić
          takie same parametry termperatury - oznacza to problemy na wielkanoc , w
          wakacje i weekendy od wiosny do jesieni kiedy część mieszkańców urlopuje się.

Zadzwonię do administratora po pierwszym.

J.D.
          • nikowinka Re: Jakość wody w kranach 31.12.06, 18:38
            Podobno kłopoty z wody wynikały z awarii mieszacza w jednym z mieszkań w naszym
            pionie a i awaria dotyczyła tylko jednego pionu. Ale z pewnością system, jak
            mówisz, nie jest doskonały.
            Udanych zabaw i wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
            • k.mat Re: Jakość wody w kranach 15.01.07, 14:15
              Witam sąsiadów :) ja mieszkam na parterze i też czekam na ciepłą wodę, moje
              szczęście, że używam dość chłodnej zazwyczaj ale gorącej jeszcze nie
              uświadczyłam, pozdrawiam
              • mtothaj Re: Jakość wody w kranach 24.01.07, 10:30
                Dzisiaj przed wyjsciem do pracy czekalem ok. 20 min na ciepla wode - i sie nie
                doczekalem :(

Mowa o 5-tym pietrze w III klatce.

Pozdrawiam, MtothaJ
                • jarekd5 Re: Jakość wody w kranach 24.01.07, 19:55
                  Podobnie kaltka I o 6 00 rano, głowę umyłem po 10 min spuszczania wody , przy
                  odkręconej tylko gorącej ledwo nadawała się do mycia.

J.D.
                  • mtothaj Re: Jakość wody w kranach 24.01.07, 22:43
                    Ogolnie z ta temperatura wody mam wrazenie ze jest coraz gorzej. Zamierzam
                    wyslac w tej sprawie list do spoldzielni a potem usilowal sie skontaktowac z
                    administratorem (jesli wogole jest to wykonalne).
                    U mnie od rana sytuacja wcale sie nie poprawila - po ok. 10 minutach
                    spuszczania wody, przy odkreconej tylko goracej, woda byla jedynie letnia.
                    Ogolnie jest to strasznie denerwujace - nawet w blokach z wielkiej plyty nie ma
                    takich problemow.

Pozdrawiam, MtothaJ
                    • kkoziol Re: Jakość wody w kranach 24.01.07, 23:11
                      Fakycznie masakra.
                      U mnie jest podobnie. W poniedzialek bede w spoldzielni
                      to porozmawiam z kierownikiem eksploatacji, skoro nasz
                      administrator....
                      • ela1_1 Re: Jakość wody w kranach 25.01.07, 16:54
                        bardzo dziekuje´za interwencje.
                        Ja na szczescie korzystam z wody dopiero ok. 7:00 - 7:30 i potrzebuje "tylko"
                        ok. 5 min. Szczegolnie zle bylo wczoraj i dzis (zaczela sie zima - zmrozilo
                        wode?).
                        Pozdrawiam
                        Ela

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka