Dodaj do ulubionych

KM a pasażerowie

25.01.07, 21:13
Koleje Mazowieckie za honorowanie WKM w swoich pociągach dostaną od ZTM 9 mln
zł rocznie. Co ma z tego pasażer,ano ciągle opóźnione pociągi pojedyńcze
nabite do granic mozliwosći pociągi,dzisiaj wieczorem pociąg do Grodziska
opóźniony 60 minut,następny pociąg do Żyrardowa jedna jednostka. Ludzie po
ciężkim dniu pracy chcą wrócić do domu a KM traktują ich jak bydło. Wieczorny
szczyt a pociągu w stronę Ursusa nie było przez ponad godzinę,gdzie te
szczytowe pociągi co 15 minut,dlaczego ZTM nie nakłada na KM kar finansowych
Obserwuj wątek
    • jurek_dzbonie Re: KM a pasażerowie 26.01.07, 11:11
      A wiesz dlaczego pociagi byly opoznione? Lepiej sie zainteresuj, bo nie z winy
      KM, tylko PLK.
      A o ZTM sie nie martw - egzekwuje swoje, od ciagle psujacych sie trupow SKM tez.
      • Gość: k Re: KM a pasażerowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 14:14
        bo nie z winy
        > KM, tylko PLK.

A myslisz, ze zwykly czlowiek zna z nazwy kazda spolke grupy PKP i wie czym sie
        zajmuje? On nie powinien o tym myslec. KM powinno miec wplyw na PLK zeby tory i
        reszta byla w porzadku, bo oni obrywaja od pasazerow za spoznienia.
        Wlasnie o tym chcialem napisac, i napisze na KM a nie na PLK. KM powinny
        przekazywac skargi dot spoznien do zarzadcy infrastruktury. Dzis pociag majacy
        odjechac z W-wy Falenicy o godz 8.06 do W-wy Zach. spoznil sie 50 minut. Dla
        mnie to pol biedy, bo wsiadlem w 521 i dojechalem. Ale o co chcialem zaznaczyc.
        Nie miesci mi sie w glowie, zeby takie rzeczy dzialy sie w W-wie, stolicy 40
        milionowego panstwa, czlonka UE. Rozuiem takie przypadki na prowincji, ale
        tutaj? Pociag sie spoznil, a w 521 po wejsciu nie bylo roznicy temp w autobusie
        i na zewnatrz. Zaloze sie ze bylo z -2. I tu pojawia sie pytanie - za co ja
        place 166 zl co 3 miesiace? Za takie warunki? To jest kpina i szydzenie z ludzi
        jezdzacych do pracy komunikacja zbiorowa. KM tez sie oberwie, od X czasu pociag
        8.06 z Fal do W-wy Zach jezdzi jedno skladowy i w efektcie ciezko sie wbic w
        korytarz juz w Falenicy. Paranoja! Interweniowalem zeby puscili podwojny sklad.
        Czy oni nie widza ile ludzi jezdzi? Mam wrazenie, ze maja nas gdzies. Im
        szybciej kupie samochod tym lepiej, ale gdyby warunki byly inne o 90stopni od
        opisanych to chetnie podrozowalbym kom. miejska i nie musialbym tu nic pisac.
        PS. A swoja droga te 9 mln od ZTM powinny byc spozytkowane na dodatkowe kursy
        czy cos w tym stylu, a nie przejedzone przez prezesow z brzuszkiem.
        • jurek_dzbonie Re: KM a pasażerowie 26.01.07, 15:18
          Zamiast klapac jadaczka o prezesach mozna czasem wystawic glowke na zewnatrz i
          zobaczyc co wskazuja mijane semafory. Jesli miedzy Srodmiesciem, a Wschodnim
          pociag moze zlapac 30 minut opoznienia przez idiotyzm sterujacych ruchem, to
          jest to skandal. Pojedyncze sklady sa wpasowane w rozklad tak, zeby nie bylo w
          nich przepelnienia i jada krotko po podwojnych (w rozkladzie). Ale wystarczy,
          zeby taki sklad postal sobie pod semaforem 15 minut, zeby od nastepnej stacji
          panowal w nim ogormny scisk.
          Idea wspolnego biletu ZTM z KM jest jaknajbardziej sluszna i nikt sie z niej
          nie wycofa i te 9 mln to wlasciwie wydane pieniadze.
    • przewoz_pw Re: KM a pasażerowie 26.01.07, 17:20
      > szczytowe pociągi co 15 minut,dlaczego ZTM nie nakłada na KM kar finansowych
      Ja jestem ciekawy, ile nakłada na SKMW za niezrealizowane kursy z powodu awaryjności ich sprzetu. Choćby ostatnia sławna awaria, która poopóźnała przez cały poranek po ponad godzinę nie tylko składy SKM, ale i KM, PR..., a to tylko dlatego, że ich dyżurny zapomniał, że do EN57 nie trzeba lokomotywy z półsprzęgiem wzywać.
      • Gość: aron Re: KM a pasażerowie IP: *.lublin.enterpol.pl 27.01.07, 18:53
        wam ktoś każe mieszkać w Warszawie? U nas żeby w pociągu nie było miejsc
        siedzących to nie do pomyślenia
    • Gość: Premo Re: KM a pasażerowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 19:07
      Najłatwiej zrzucić winę na KM bo tak jest najprościej. Lepiej zajmijcie się
      prawdziwym sprawcą spóźnień czyli PLK. SKMki mam już cholernie dość. Jeśli ktoś
      myśli że ma ona pierwszeństwo to się grubo mylicie. Dziś rano SKM spóźniła się
      o 15 musząc przepuścić KM i 2 pospieszne oraz (proszę wziąć głęboki oddech)
      SM42 z wagonami PKP energetyka. Wcześniejszy pociąg wogóle nie przyjechał. Tak
      samo jak jeden z popołudniowych. Od 18 grudnia pociąg 7:04 tylko 3 razy
      przyjechał punktualnie. Wolę już plastkiowe kible KM które przynajmniej się nie
      psują i jeżdżą punktualnie mimo że objeżdżają połowę mazowsza
      • metron1 Re: KM a pasażerowie 27.01.07, 22:18
        Akurat muszę zgodzić się z Premo. Większość dyżurnych ruchu w
        PLK,odpowiedzialnych za prowadzenie ruchu to niestety, debile lub ludzie którym
        nic się nie chce. Dużo jest tu niestety winy władz PLK które a wiem to z
        wiarygodnego źródła masowo fałszują raporty o opóźnieniach pociągów. Na papierku
        wszystko więc wygląda prawidlowo. Sam też byłem świadkiem kolejkowania
        pociągów. Najpierw pojechał pospiech,potem towar z węglm a na końcu pociąg KM
        Zastrzeżenia jakie mam do KM,to to że nic nie robi w przypadku opóźnień ,nie ma
        żadnych rezerwowych pociągów,które można uruchomić podczas opóźnień
        Pociągi KM także ulegają awariom,sam kilka razy stałem w uszkodzonym pociągu.
        Tylko że wielkim plusem starszego taboru....jst jego zacofanie
        technologiczne,większosc awarii jest brdzo łatwa do zlokalizowania i naprawie
        nawet na trasie,w przypadku nowszego taboru,cześto nafaszerowanego
        elektroniką,wystarczy usterka w oprogramowaniu aby uziemić skład na trasie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka