Dodaj do ulubionych

ChAmiczówka?

08.02.07, 13:09
Kiedyś, w latach moich szczenięco-licealnych osiedle nazywane było Chamiczówką
z powodów w które niespecjalnie wnikałem
Do tej pory się z tym stwierdzeniem nie zgadzam, dla mnie to zawsze była zielona oaza spokoju, a chamstwa żem nie uświadczył przez 29 lat mieszkania
A teraz? Nic się nie zmieniło, nowe bloki powstają, nowe płoty stawiają, a atmosfera nadal senna, sielankowa... ino zieleni co raz mniej ;(
a Wy jak to odbieracie?
Obserwuj wątek
    • koszatek Re: ChAmiczówka? 11.02.07, 12:58
      Mnie się wydaje, że był w latach 90-tych okres, kiedy na Chomiczówce grasowało sporo grup rozwydrzonej młodzieży i z tego powodu było dużo mniej spokojnie i bezpiecznie, niż teraz.
      Nie wiem, jak to wyglądało na tle innych osiedli i czy miało jakikolwiek związek z tym określeniem, z którym się zresztą nie spotkałem.
      • chomiczowiak Re: ChAmiczówka? 23.04.07, 21:57
        Zgadzam się z przedmówcą. W latach 90. nastąpił wysyp tzw "dresów". Siedzieli
        oni od wczesnego wieczora do późnej nocy na murkach, przy przystankach itp,
        zaczepiali ludzi. Przez lata jednak wiele się zmieniło i od dawna już nie
        widziałem tego typu grupek - może ich zamknęli, może zmądrzeli czy co. Czasem
        oczywiście jakieś ochlejusy przejdą osiedlem, drąc się wniebogłosy, ale to chyba
        wszędzie "normalne". Za to chamstwa tu jak na lekarstwo i oby tak dalej.

Wyznacznikiem chamstwa (bądź jego braku) jest dla mnie m.in. dbałość (bądź jej
        brak) o estetykę osiedla. Na Chomiczówce naprawdę nie jest źle w porównaniu z
        innymi blokowiskami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka