Dodaj do ulubionych

Wolne czynsze uderzają w lokatorów

IP: *.acn.waw.pl 28.03.07, 00:19
PRL już się skończył.
Jest wolny rynek. Jak ktoś uważa, że czynsz jest za drogi to niech się
przeniesie do mieszkania z niższym. A jak uważa, że we wszystkich jest za
drogi. To niech kupi mieszkanie i wynajmuje je za mniej.

Ja uważam, że samochody są za drogie... i co mam się procesować z koncernami
moyoryzacyjnymi?
Obserwuj wątek
    • Gość: rs. Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.abhsia.telus.net 28.03.07, 06:06
      Nie zapominaj,ze zyjesz w kraju w miare cywilizowaym,a ci co rzadza nie bardzo
      wiedza jak z tego wybrnac, bo brakuje im doswiadczenia nie tylko w tym
      kierunku,a z drugiej strony pamietaj ze i ty bedziesz stary i moze bedziesz bez
      pieniedzy.
      • Gość: Kottblum Hanna Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.crowley.pl 28.03.07, 10:26
        Ale dlaczego za winy poniesione przez państwo ma odpowiadać właściciel kamienicy?
        Jak masz ochotę na działalność charytatywną, to kup kamienicę w centrum miasta i
        wynajmuj za 5 PLN od metra.
        • Gość: he he he Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.icm.edu.pl 28.03.07, 10:56
          Gość portalu: Kottblum Hanna napisał(a):

> Ale dlaczego za winy poniesione przez państwo ma odpowiadać właściciel kamienic
          > y?
          > Jak masz ochotę na działalność charytatywną, to kup kamienicę w centrum miasta
          > i
          > wynajmuj za 5 PLN od metra.

właściciel ma odpowiadać na potrzeby lokatorów jeżeli kupił tą kamienice za 10% wartości od państwa a tym samym to z tych 90% właściciel zobowiązał się na działalność charytatywną mająca przynieść zysk po dłuższym okresie, a jak chce odstąpić od takiej konstrukcji to niech se poszuka i kupi apartamentowiec

:))))))
          • Gość: Krzysztof Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: 194.181.190.* 28.03.07, 11:35
            Nie słyszałem żeby państwo sprzedawało kamienice za 10% wartości. Zwykle te
            kamienice "od zawsze" należały do prywatnych właścicieli lub zostały im
            niesłusznie zabrane. To właściciel lub jego przodkowie je zbudowali i mają
            prawo do zwrotu tych nakładów. Nie rozumiem dlaczego mieliby dokładać do
            interesu?
            • Gość: he he he Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.icm.edu.pl 28.03.07, 12:08
              Gość portalu: Krzysztof napisał(a):

> Nie słyszałem żeby państwo sprzedawało kamienice za 10% wartości. Zwykle te
              > kamienice "od zawsze" należały do prywatnych właścicieli lub zostały im
              > niesłusznie zabrane. To właściciel lub jego przodkowie je zbudowali i mają
              > prawo do zwrotu tych nakładów. Nie rozumiem dlaczego mieliby dokładać do
              > interesu?

Ministerstwo Polityki Społecznej na forum ?

A może p. Kalata zaprzeczy sprzedaży PGR-ów za bezcen

a może zaprzeczy działaniu agentury SB-ecko + WSI o ustalaniu spadkobierców
              mienia i podstawianiu fałszywych spadkobierców

i tych "a może" mógłbym mnożyć tylko że oczekiwania wszystkich są za rozwiązywaniem tych spraw przez rząd a zdaża się w tej chwili debata z jednej strony nad odwołaniem p.minister a z drugiej wątpiącego urzędnika tego ministerstwa, który "nie słyszał" o przekrętach za 10% ale słusznie przynajmiej zauważa, że: "Nie rozumiem dlaczego mieliby dokładać do
              > interesu?"

znaczy się kiedy usłyszy i kiedy zrozumie to da nam znać a może i na tym forum?

tylko ja nie mam już cierpliwości tak jak i inni jak tu widać i skończy się to po "francusku"
              • Gość: powiedz_to_koniowi Kamienice za pół darmo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 17:24
                Ale gdzie sprzedają takie kamienice?
                Chętnie bym kupił!
                Którą kamienicę tak sprzedano?
                Twoje słowa są bardzo ciekawe.
                Chętnie usłyszę więcej!
                • Gość: he he he Re: Kamienice za pół darmo! IP: *.icm.edu.pl 28.03.07, 17:39
                  Gość portalu: powiedz_to_koniowi napisał(a):

> Ale gdzie sprzedają takie kamienice?
                  > Chętnie bym kupił!
                  > Którą kamienicę tak sprzedano?
                  > Twoje słowa są bardzo ciekawe.
                  > Chętnie usłyszę więcej!

trochę póżno na ten żer tu się zjawiasz, ale jeżeli już to zapewne coś cie tu zagoniło
                  a czym TY chcesz się wkupić?
                  • Gość: powiedz_to_koniowi Re: Kamienice za pół darmo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 18:20
                    Odpowiedziałbyś lepiej na pytanie
                    Zamiast mechlać a la Macierewicz!
                    • Gość: he he he Re: Kamienice za pół darmo! IP: *.icm.edu.pl 28.03.07, 19:19

> Odpowiedziałbyś lepiej na pytanie
                      > Zamiast mechlać a la Macierewicz!

ja nie znać co ty piszesz , ale rozumiem, że chcesz kostke cukru, no to zapracuj
                      • Gość: bolszewik Re: Precz z kułactwem, niech żyje bieda...po równo IP: *.chello.pl 28.03.07, 19:58
      • Gość: Tirinti Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: 87.105.164.* 28.03.07, 17:00
        No jak tak dalej będą rządzić to faktycznie mogę zostać bez pieniędzy.
        Ja tam jednak oszczędzam kasę, żeby mi jej późnij nie zabrakło... a jak
        zabraknie to będę miał problem ale nie będę rządał, żeby państwo nakazało innym
        sprzedawać mi taniej, bo nie mam pieniędzy. Co ciekawe, to to, że większość
        tych co się nie potrafi znaleźć po upadku PRL, protestowała przeciwko temu
        PRLowi.
    • Gość: borys Sprzedac komunalne.... IP: *.aster.pl 28.03.07, 07:37
      .......... mieszkania bedace we wlasnosci Miasta i budowac nowe. Mieszkania w w
      kamieniacach kosztuja ponad 10.000 za metr kwadratowy wiec dlaczego miasto ich
      nie sprzedaje i nie buduje nowych komunalnych przeciez budowa jednego metra
      kwadratowego kosztuje chyba cos okolo 3.000. Znowu wladze nie maja jaj do
      zrobienia jakiegokolwiek ruchu tylko narzekaja. Typowo polskie, narzekac i nic
      nie robic a w szczegolnosci nie podejmowac decyzji i czekac chyba na zmilowanie
      boskie tylko
      • introligator_snu Re: Sprzedac komunalne.... 28.03.07, 16:19
        Miasto nie moze ich sprzedac gdyz praktycznie wszystkie kamienice do niego
        prawnie nie naleza. Zostaly kiedys poodbierane dekretem Bieruta lub jakims
        innym zlodziejskim rozporzadzeniem, a teraz ciagna sie na nich sprawy o zwrot
        naleznosci. Inna sprawa jest ze miasto pewnie byloby stac na wybudowanie
        mieszkan komunalnych na obrzezach miasta, ale wtedy taki lokator bylby i tak
        niezadowolony, ze musi sie przeniesc...
        Problem jest ciezki do zalatwienia polubownie dla obu stron, a przyszla wiosna
        i zaraz moga sie zaczac pierwsze eksmisje...
    • fagay Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów 28.03.07, 07:50
      Jesli chce sie mieszkac w centrum miasta (np na Mokotowskiej) to trzeba sie
      pogodzic z tym, ze kosztuje to drozej niz na Agorze albo Brodnie.
      Czy ta pani co ma 85 lat zastanowila sie nad tym, ze przez wieksza czesc swego
      dlugiego zycia (daj jej boze jeszcze jak najwiecej lat) mieszkala za pol- albo
      trzy czwarte darmo ?
      • Gość: olek Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.aster.pl 28.03.07, 07:55
        Zawsze można się przeprowadzić do na przykład Pułtuska albo Ciechanowa.
      • Gość: kar Brawo IP: *.crowley.pl 28.03.07, 07:56
        Mieszkania w centrum przyznaje się biedakom i często elementowi za darmo. W
        normalnych czasach nie mieliby oni prawa wejść do takiej kamienicy na klatkę
        schodową. A teraz dostają w prezencie po kilkaset tysięcy złotych. Lokatorzy,
        którzy wykupili mieszkania (w tym i ja)to frajerzy, na których spoczywają
        wszystkie obowiązki i mało co praw.
      • Gość: aśka Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.aster.pl 28.03.07, 07:57
        fagay napisał:

> Jesli chce sie mieszkac w centrum miasta (np na Mokotowskiej) to trzeba sie
        > pogodzic z tym, ze kosztuje to drozej niz na Agorze albo Brodnie.

Dokładnie. W większości stolic świata mieszkanie w centrum to spory wydatek.
        Chce się płacić mniej, to trzeba się wynieść gdzieś dalej. Proste...
        • Gość: he he he Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.icm.edu.pl 28.03.07, 08:42
          Gość portalu: aśka napisał(a):

> fagay napisał:
          >
          > > Jesli chce sie mieszkac w centrum miasta (np na Mokotowskiej) to trzeba s
          > ie
          > > pogodzic z tym, ze kosztuje to drozej niz na Agorze albo Brodnie.
          >
          > Dokładnie. W większości stolic świata mieszkanie w centrum to spory wydatek.
          > Chce się płacić mniej, to trzeba się wynieść gdzieś dalej. Proste...

Tak zgadzam się , trzeba to powtarzać PO tysiąc kroć a nawet więcej !!!!!!!!!

dopuki tego kłamstwa nie pokona prawda
          • Gość: Kottblum Hanna Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.crowley.pl 28.03.07, 10:37
            Miałam to szczęście, że odziedziczyłam mieszkanie niemalże w samym centrum,
            nawet nie zdajecie sobie sprawy ile tam mieszka samotnych starszych osób w
            mieszkaniach po 80 i więcej m2. I niemalże wszyscy biorą dopłaty do czynszu od
            dzielnicy.
            • Gość: he he he Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.icm.edu.pl 28.03.07, 10:49

> Miałam to szczęście, że odziedziczyłam mieszkanie niemalże w samym centrum,
              > nawet nie zdajecie sobie sprawy ile tam mieszka samotnych starszych osób w
              > mieszkaniach po 80 i więcej m2. I niemalże wszyscy biorą dopłaty do czynszu od
              > dzielnicy.

co za bzdury........

my znamy zasady przyznawania dodatków i tobie radzę zapoznać się z nimi

i nie łżyj

dodatki również są należne właścicielom mieszkań
              • Gość: Kottblum Hanna Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.crowley.pl 28.03.07, 13:16
                I to właśnie jest chore, bo jak właściciela nie stać na płacenie czynszu, to
                powinien sprzedać salony i kupić sobie kawalerkę.
                • Gość: he he he Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.icm.edu.pl 28.03.07, 16:52

> I to właśnie jest chore, bo jak właściciela nie stać na płacenie czynszu, to
                  > powinien sprzedać salony i kupić sobie kawalerkę.

i tu kolejna nieprawda,
                  bo żaden właściciel czynszu nie płaci

jeszcze do niedawna w większości wspólnot stawka remontowa była na 0,5zł/m2
                  + podatek za ułamkową część gruntu- ale to były grosze,
                  także właściciel mieszkania płacił 1/4 (jedną czwartą )tego co lokator komunalny
                  oczywiście +enerergia

brak ci wiedzy albo łżesz
                  • Gość: powiedz_to_koniowi Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 18:26
                    Pewnie że jak kogoś nie stać na duże
                    to powinien duże sprzedać a kupić sobie mniejsze,
                    ale starsze osoby nie są aż tak przedsiębiorcze
                    i często nie ma im kto pomóc...

@ he he he:
                    Ludzie mówią "czynsz" na opłaty administracyjne i fundusz remontowy.
                    Ja mieszkam we własnych 100m2 i miesięcznie płacę ok. 540 złotych + prąd + gaz.
                    Przyznasz że trochę tego jest, mimo że jestem właścicielem mieszkania.
                    • Gość: he he he Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.icm.edu.pl 28.03.07, 19:57
                      > Ludzie mówią "czynsz" na opłaty administracyjne i fundusz remontowy.
                      > Ja mieszkam we własnych 100m2 i miesięcznie płacę ok. 540 złotych + prąd + gaz.
                      >
                      > Przyznasz że trochę tego jest, mimo że jestem właścicielem mieszkania.

Ludzie wiedzą co mówią, w tym jest pewien kamuflaż, ale niech by i mówili sobie...

To jednak własność wymaga dbania w ich interesie w tym nazywania tego rzeczowo i konkretnie, bo z tego rozpoznać ich posiadaną więdzę o stanie rzeczy.
                      Wyobraź sobie ich spotkania na zebraniach wspólnoty, ten różnoraki język nazywania rzeczy i wynikające zrozmienie się .
                      Ten brak zaufania, że ktoś podstępnie chce od nich wyłudzić COŚ....
                      A jeszcze do niedawna w większości wspólnot przewodnictwo w zebraniu sami powierzali administratorowi jak i spisywanie protokołu z tego zebrania gdzie takie protokoły były już przygotowywane na pół roku wcześniej o czym doskonale wiedzieli przedstawiciele miasta i interes kręcił się .....
                      Administracje miały pełny dostęp do finansów wspólnot i nawet sami faktury podpisywali.

a co do drugiej części...
                      8lat temu za 43 m płaciłem coś ok 600/miesiąc i też światłogaz - komunalne ,
                      a teraz światło gaz i jestem niezależny od takich wspólnotowców, których
                      źle wpsominam i przy każdej okazji kiedy tylko mają nóż na gardle to okrajam na kasiore jak tylko można
    • Gość: chinchinella my placimy 30 zl za m2 IP: *.crowley.pl 28.03.07, 08:10
      bo co mamy zrobic?
      chcielibysmy kupic mieszkanie na kredyt, tylko ze w warszawie ostatnio buduje
      sie TYLKO luksusowe apartamentowce z mieszkaniami 100 metrow i cena conajmniej
      10 tys m2

• Gość: kixx Re: my placimy 30 zl za m2 IP: *.acn.waw.pl 28.03.07, 08:34
        > chcielibysmy kupic mieszkanie na kredyt, tylko ze w warszawie ostatnio buduje
        > sie TYLKO luksusowe apartamentowce z mieszkaniami 100 metrow i cena
        conajmniej
        > 10 tys m2
        €€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
        Ty chyba mieszkasz w jakiejs innej Warszawie
        znajdz sobie gdzies wczorajsze nieruchomosci z Dziennika,albo kup dzisiejsza
        Wyborcza i poczytaj o cenach mieszkan na terenie dalszych dzielnic Warszawy np
        Tarchomin,albo Brodno
        zapewniam cie,ze tam nie ma ani luksusowych apartamentowcow,ani cena nie jest
        taka o jakiej piszesz.
        • aurita Re: my placimy 30 zl za m2 28.03.07, 09:55
          dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73498,4012801.html
          o cenach mozna poczytac ale dzieki temu mieszkania sie nie znajdzie
        • Gość: tapeta Re: my placimy 30 zl za m2 IP: 62.29.248.* 28.03.07, 10:49
          bo szukasz w centrum a jak sama wspomnialaś na to cię nie stać.
      • Gość: chinchinella wilanow IP: *.crowley.pl 28.03.07, 11:32
        nie, mieszkamy na wilanowie i szukamy w tej dzielnicy, liczymy sie z tym, ze
        beda wyzsze koszty niz gdzies na zapierdziówku,
        szukamy ok. 40 metrow, dwa pokoje, na Wilanowie - duzo? chyba tak, bo oferty
        przegladamy na biezaco, ale to co w ofertach....(np. mieszkania owszem sa za
        6,5 tys m2 ale mieszkania maja conajmiej 70 metrow kwadratowych)
    • stasi1 Miasto sprzedawało bogatym ludziom mieszkania 28.03.07, 08:32
      za 10% ich wartości a teraz nie ma dla rzeczywiście potrzebujących? Prywatny
      właściciel jest tutaj bez winny, co on zawinił że dostał lokatorów których nie
      stać na zapłate czynsu? On nie musi byc organizacją charytatywną.
      • Gość: Dziwne Lokale komunalne - w czy problem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 08:40
        To dziwne, że miasto twierdzi, że nie ma wolnych lokali komunalnych. Wystarczy
        się rozglądnąć komu te lokale są obecnie najmowane. Osobiście znam budynki w
        których lokatorzy komunalni wynajmują swoje mieszkania i na tym zarabiają.
        Wystarczy się przyglądnąć i zaraz się znajdą wolne mieszkania. Tylko komu by się
        chciało. Lepiej mówić nie wiemy jak rozwiązać tą sytuację.
        • Gość: aurita Re: Lokale komunalne - w czy problem? IP: 212.87.0.* 28.03.07, 09:04
          dziwia mnie wasze wypowiedzi, szczegolnie dotyczace 85 letniej staruszki.
          Zastanowcie sie czy naprawde macie czego jej zazdroscic. Starych drzew sie nie
          przesadza.

Miasto od lat wiedzialo ze czynsze zostana uwolnione. Co w tej sprawie zrobil
          Kaczynski i ten drugi pajac od "yes yes yes"? DOdatkowo obiecywali 3 mln mieszkan.

• Gość: he he he Re: Lokale komunalne - w czy problem? IP: *.icm.edu.pl 28.03.07, 09:21
            Rada Warszawy będzie musiała podejmować kilkadziesiąt tysięcy uchwał rocznie w sprawie każdej sprzedaży mieszkania i nieruchomości
            Sprzedaż bezprawna

W świetle wyroku IOSK 1747/06 NSA i WSA niezgodne z prawem są uchwały gmin, które udzielały generalnych zgód prezydentowi na nabywanie, sprzedaż nieruchomości komunalnych czy lokali za bonifikatą czy ewentualnie z rozłożeniem ceny sprzedaży na raty. Rzecz dotyczy też przekształcenia za bonifikatą użytkowania wieczystego we własność i innych dyspozycji majątkowych.

Sądy orzekły, że uchwały w powyższych sprawach winny mieć charakter indywidualny i być podejmowane na wniosek nabywcy. Takie stanowisko sądu oznacza, że Rada Warszawy będzie musiała podejmować kilkadziesiąt tysięcy uchwał rocznie w sprawie każdej sprzedaży mieszkania i lokalu użytkowego czy przekształcenia użytkowania wieczystego we własność. W związku z powyższym wyrokiem Rada będzie musiała też uchylić wszystkie swoje uchwały dotyczące zasad gospodarki nieruchomościami i przygotować nowe regulacje w tym zakresie, w tym usunąć wiele innych nieprawidłowości w tych uchwałach, na które zwracałem wielokrotnie uwagę.

Tysiące umów zbycia i nabycia nieruchomości, w tym sprzedaży mieszkań zostało zawartych z formalnym naruszeniem prawa, ale zgodnie z intencją Rady. W tej sytuacji Rada Warszawy powinna podjąć co najmniej kilkanaście tysięcy uchwał indywidualnie potwierdzających zgodność z prawem zawartych transakcji, by w ten sposób ustrzec je przed zarzutami nieważności. Sprawa jest niezwykle trudna i może skutkować ponownym zawarciem umów w przypadkach, gdy transakcja została zawarta w wykonaniu decyzji administracyjnej, ponieważ prawidłowości takiej decyzji Rada nie może potwierdzić (konwalidować). Błędnie podjęte decyzje z ostatnich kilku lat trzeba chyba będzie uchylić i wydać ponownie. To są dziesiątki tysięcy decyzji.

Wyrok Sądu to rewolucja w sposobie rozumienia niektórych zapisów ustaw o gospodarce nieruchomościami i o samorządzie. Konieczna jest zatem pilna nowelizacja tych ustaw, bo z wyrokiem sądu się nie dyskutuje. Inaczej tysiące uchwał zablokują działanie Rady, jeśli ta miałaby decydować indywidualnie o sprzedaży każdego mieszkania itp.
            Bogdan Żmijewski

POLUDNIE 8 marca br
    • vars2 Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów 28.03.07, 09:16
      A dlaczego ktos ma utrzymywac innego. Kto chcial kapitalizmu??? Cale
      spoleczenstwo. Zapomnieli na czym to polega.
      Dlaczego, ktos ma utrzymywac innych. Przeciez dom wymaga wymaga stalej
      konserwacji, zeby nie popadl w ruine, jak to bylo przez 50 lat. Czynsze byly
      placone i jak te domy wygladaja????!!! wlasciciel, chce swoje dobro utrzymac na
      wlasciwym sobie poziomie a to kosztuje. Wiec, ma jeszcze doplacac do
      lokatorow??? Czas najwyzszy skonczyc z tym brakiem poszanowania wlasnosci.
      • Gość: gość Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 09:37
        Nie neguje prawa do poszanowania własności,ale trzeba też zwrócic uwage na to
        ,że starzy lokatorzy nie wprowadzali sie do prywatnej kamiennicy tylko do
        czynszówek.Postawiono ich przed faktem dokonanym.Sama mieszkam w komunalnym
        mieszkaniu ,bo przy moich zarobkach do banku by mnie nie wpuścili nie mówiac o
        kredycie.Zaznacze ,że nie jestem szumowina jak ktoś sugeruje.Miasto posiada
        wolne lokale,problem w tym ,że nawet o nich nie wie.To wina bałaganu w ADM-ie.
        Sama zdałam lokal po zmarłej mamie w 2005 r,lokal do tej pory stoi pusty
        .Zapomnieli?
        • Gość: Hrabia Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 09:59
          Jeżeli czynsz jest dla ciebie za wysoki, to sie wyprowadz w okiloce
          podmiejskie, czyli do mieszkania, na ktorego wynajem bedzie cie stac. Wysokosc
          czynszu powinno regulowac wylacznie prawo popytu i podazy. Jezeli prywatny
          wlasciciel ustali czynsz na zbyt wysokim poziomie, to nie znajdzie chetnych na
          wynajem. A ludzie bez dochodu, pijaki, menele, patologiczne rodzinki z
          pietnastorgiem dzieci i biedni prl-owscy emeryci zajmujacy dotychczas
          mieszkania w scislym centrum stolicy - wszyscy oni powinni przeniesc sie na
          przedmiescia lub tam, gdzie bedzie ich stac na wynajem. A jak ktos chce dotowac
          biedakow w centrum, to niech im oplaca co miesiac rynkowy czynsz.
          • Gość: gość Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 10:25
            Jestem daleka od dotowania lokali w Centrum.Problem polega na tym ,że
            oficjalnie ludzie przejęci przez spadkobierców nie maja prawa do lokalu
            komunalnego.A zamienić się przecież nie mogą.Ponieważ, zaliczam się do tych
            biedaków o których piszesz ,szukając mieszkania do zamiany z Ursynowa wyniosłam
            się na Prage. W Centrum nawet przy stawkach komunalnych nie bylo by mnie stać
            na opłacenie czynszu. Warszawa jest podzielona na 3 strefy płatnicze im dalej
            od Centrum tym taniej,wiec można zamienić na tańsze ,choć nie zawsze
            administracja wyraża zgodę na takie zamiany.
    • Gość: ana Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: 212.105.239.* 28.03.07, 10:06
      Okazuje sie, ze sami liberalowie tu sie znajduja, szkoda tylko ze tak malo
      ludzcy..... Jasne kazdy z moich przedmowcow nawet w komunizmie placil
      zapewne 'rynkowy' czynsz, nigdy tez niczego od panstwa nie dostal,
      wyksztalcenie jak rozumiem platne a wysokie zarobki i powodzenie w zyciu
      zawdzieczaja tylko samym sobie...gratuluje... tak macie racje, starcow, co to
      cale zycie wszystko dostawali za pol-darmo wyeksmitowac, w ogole z miasta
      wyrzucic, po co maja sie tacy krecic i psuc krajobraz....

• Gość: borys tylko IP: *.aster.pl 28.03.07, 10:58
        mowimy o czyms innym tutaj. Masz racje i rowniez mysle, ze nie przesadza sie
        starych drzew ale sa granice wszystkiego. Czy ja mam teraz zaplacic za swoja
        edukacje a moze juz wlasnie place "utrzymujac" tych lokatorow. A moze place za
        dziurawe drogi i chodnik z dziurami. Czy ja mam isc do Urzedu Miasta i
        zadeklarowac chec zaplacenia za studia a zarazem wyegzekwowac remont chodnika??
        Tutaj nic nie dziala dobrze a takie rzeczy mysle sa proste. Jezeli nie stac
        mnie na krewetki to zadawalam sie sledziem. Jestem wdzieczny ze "zalapalem sie"
        na bezplatna edukacje ale czy to ma znaczyc ze do konca zycia mam za to
        placic???? placic poczuciem winy????? ze "wykorzystale" Panstwo. Przeciez
        tak bylo wowczas!!!!!!! Wszyscy mieli te same prawa i chyba nawet te osoby,
        ktore mieszkaja w tych kamienicach wtedy byli bardziej uprzywilejowani niz te
        osoby, ktore studiowaly czy pracowaly. Przypomne Tobie, ze wtedy w takich
        lokalizacjach mieszkania dostawaly osoby "Uprzywilejowane". Czy myslisz ze
        mieszanie w Ujzadowskich dostal hydraulik???? Typowo polskie, szukanie winnych
        i obwinianie wszsytkich. Czas dorosnac i OBUDZIC sie wreszcie w normalnej
        rzeczywistosci i nie obwiniac nikogo tylko SIEBIE!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Jacko ej no sorry ale jak ktoś w kamienicy w centrum... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 11:54
        ... płaci 24 zł za metr i jeszcze narzeka to coś tu jest nie tak. Są ludzie którzy harują za niewielkie pieniądze i wynajmują mieszkania na wolnym rynku. Dlaczego mają dopłacać do tych którzy przyzwyczaili się że mieszkają za półdarmo w atrakcyjnych lokalizacjach.
    • Gość: he he he Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.icm.edu.pl 28.03.07, 10:19
      ale Wrszawa powinna być dumna, że ma tak długo mieszkających za darmo jak to się określa, mieszkańców.

Nikt i nic nie mówi się o tym ile na tym zarobiło państwo, bo jednak

a ile zarobili różni cfaniecy którzy teraz chełpią się swoim posiadaniem.

Takich mieszkańców powinno obłożyć się dozgonnie darmowym zamieszkaniem
      a nawet z możliwością zbycia tych praw na dzieci wnuków wraz ze stosowną rentą socjalną _reprezentacyjną za ambasadorowanie .

Cóż, tyle można dobrego zrobić , ale niestety te władze warszawskie to miernota wiejska przybyła tu żeby ograbiać jej mieszkańców.
      • Gość: stecu Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: 217.153.224.* 28.03.07, 10:43
        Jaka jest wina mieszkancow, ktorzy dostali mieszkania w kamienicach w centrum
        warszawy, jaka jest wina mieszkancow ze miasto ich oddalo wlascicielowi
        kamienicy i w ciagu 3 lat czynsz wzrosl z 2,4 do 30 zl. Miasto w tym temacie
        kompletnie nic nie zrobiło. Co z mieszkancami takich kamienic ktorzy sa na
        emeryturze za 800 zl a czynsz 1600 zl, sa to np. emeryci ktorzy walczyli za to
        miasto i je odbudowywali, co z mieszkancami, ktorzy nie maja stalej pracy albo
        zarabiaja malo, kto im da kredyt na mieszkanie? I jeszcze sprawa wynajecia
        mieszkania - nie dosc ze w warszawie jest drogo to rowniez wiadomo ze w
        wiekszosci przypadkow bez zadnej umowy wiec gdzie meldunek itp. Tak naprawde
        mieszkancy tych kamienic zostali zniszczeni przez panstwo i to miasto a ustawa
        o ochronie lokatorow ich wogole nie chroni, a wlascicielom pozwala na nekanie
        nie tylko czynszami ale rowniez odlaczaniem wody, pradu,gazu czy ogrzewania w
        zime. "Takie czasy i taka sytuacja bo to polska nie elegancja francja... "
        • Gość: he he he Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.icm.edu.pl 28.03.07, 11:01
          Gość portalu: stecu napisał(a):
          "Takie czasy i taka sytuacja bo to polska nie elegancja francja... "

ale we francyji afrykanie mają sposób na to qrestwo

p o p r o s t u >>>>>> ogniem i kamieniami tak tydzień dwa i głupim qrwom do rozumu to przemawia
        • Gość: :)))) Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.acn.waw.pl 28.03.07, 20:57
          Gość portalu: stecu napisał(a):

> Jaka jest wina mieszkancow, ktorzy dostali mieszkania w kamienicach w centrum
          > warszawy, jaka jest wina mieszkancow ze miasto ich oddalo wlascicielowi
          > kamienicy i w ciagu 3 lat czynsz wzrosl z 2,4 do 30 zl. Miasto w tym temacie
          > kompletnie nic nie zrobiło. Co z mieszkancami takich kamienic ktorzy sa na
          > emeryturze za 800 zl a czynsz 1600 zl, sa to np. emeryci ktorzy walczyli za to
          > miasto (...)

Bo tu wszystko jest nienormalne: ja z żoną i dziećmi tłoczymy się na dwóch pokoikach teraz, kiedy
          każdy m2 byłby nam potrzebny, podczas gdy samotna babcia włóczy się po stu metrach kw. Z czasem
          dzieci dorosną, wyjdą z domu a my się dorobimy czegoś większego. Ja umrę prędzej a żona, samotna
          już będzie się włóczyć po naszych stu metrach, gdy inni młodzi będą sobie deptać po rękach w
          kawalerce obok. Jak pani emerytki nie stać na czynsz, to niech zajmie moje mieszkanie za 300/mies.
          gdy tymczasem ja pójdę mieszkać do niej, bo mnie na to stać, nawet za 30 zł/m2. I szafa gra! Dlaczego
          nic nie może być normalnie?
    • dorsai68 Wolne czynsze uderzają w lokatorów 28.03.07, 10:32
      Echhh... gdy w końcu Warszawę będą zamieszkiwać jedynie piękni, młodzi i bogaci, wychowani w cetrach handlowych i mcdonaldsach, przyjdzie czas by zmienić w końcu nazwę na "Warsiawka", nic już nie będzie stało na przeszkodzie.
    • Gość: lukka Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: 217.153.207.* 28.03.07, 10:33
      Wszystko się zgadza, oprócz jednej rzeczy. Lokatorzy nie wprowadzili się tam z wyboru, dostali
      (wychodzili, "załatwili") przydział. Bardzo rzadko miało się wpływ na to, gdzie dostanie się mieszkanie
      komunalne.
      Reprywatyzacja, święte prawo właścicieli do odzyskania własności, została przeprowadzona trochę na
      dziko, bo lokatorom powinno zapewnić się inne lokale komunalne (skoro sprywatyzowane przestały
      nimi być), a właścicielowi oddać nieruchomość bez zobowiązań wobec ludzi. Problem zmieciono pod
      dywan zamrażając czynsze, ale w końcu to wyszło...
      Z tego, co ja rozumiem, lokatorzy zreprywatyzowanych "komunałek" nie mają szans na przeprowadzkę,
      bo miasto ma ich problemy głęboko w tyle - a nawet, jak się nimi przejmie, to i tak nie ma ich gdzie
      przenieść.
      • anmanika Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów 28.03.07, 11:00
        Jestem lokatorką takiego lokalu i zgadzam się z przedmówcą. Moja rodzina
        należąca do wypędzonych ze wschodu (nie tylko Steinbach ten tytuł się należy),
        wysiadła z pociągu z walizką i nawet gdyby była możliwość wtedy kupna
        czegokolwiek wtedy nie mieli by na to środków, więc dostali przydział na
        mieszkanie komunalne. Lata całe ubiegaliśmy się o wykup, zawsze odmownie.
        Teraz znalazł się spadkobierca właściciela, nie neguję, że czynsz powinien być
        rynkowy ale nie tego rynku na księżycu. Najbardziej mi żal, że być może będę
        się musiała wyprowadzić z tego mieszkania pełnego wspomnień po rodzinie bo
        koniec końców to już ponad 50 lat. Jak widać komuna skrzywdziła nas podwójnie:
        wypędzając dwukrotnie ale wiadomo, że prawo własności musi być rzeczą świętą.
        Żal mi tych starych ludzi którzy często znaleźli się w analogicznej sytuacji,
        jednak gmina powinna coś z tym fantem zrobić.

"Pierdel, serdel, burdel
        Opis sytuacji politycznej w Polsce autorstwa Józefa Piłsudskiego".
      • Gość: tapeta Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: 62.29.248.* 28.03.07, 11:08
        Miasto ma ogólnie problemy z reprywatyzacją - bo nic nie robi.
        Miasto wiedziało że czynsze będą uwolnione - nic nie zrobiło,
        Miasto wie że może sprzedać zrujnowane kamienice w centrum i zbudować za to domy
        komunalne na przedmieściach - nie robi nic
        Miasto powinno oddać ziemie zabrane dekretem Bieruta - nie robi nic
        Miasto powinno rozliczyć się z właścicielami nieruchomości - nie robi nic

Zaniedbania miasta dotyczą obu stron i właścicieli i lokatorów.
    • Gość: neferet1 Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.chello.pl 28.03.07, 11:03
      Jest na to jedna prosta rada - nie stac cie to szukaj mieszkania tanszego -
      przeciez ta starsza pani pewnie ma jaks rodzine - powinni sie nia zajac - jesli
      nie sa inne wyjscia z sytuacji- wszyscy wspolczuja takim biednym lokatorom - a
      kto wspolczuje wlascicielom, ktorzy czesto sami ponosza wiekszosc kosztow
      remontow i mpodernizacji - bo lokatorzy komunalni nie chca sie dokladac - bo i
      po co - oni przeciez mieli wszystko caly czas za darmo - a jesli wlascieciel
      wzial na zakup mieszkania kredyt i co miesiac musi go splacac to juz nie ma
      nikogo do wspolczucia.
      • doblo5 madry Polak po szkodzie.. 28.03.07, 11:44
        mieszkania komunalne to w ogóle poroniony pomysł. No ale skoro mieszkańcy
        miasta zgadzają się ze swoich podatków finansować pomoc socjalną, jaką jest
        przydział mieszkania komunalnego z dotowanym czynszem, (10-cio krotnie niższym
        od rynkowego!), to ta pomoc socjalna powinna być ściśle kontrolowana. Nie może
        być tak, że prawo do pomocy socjalnej w postaci mieszkania komunalnego jest
        dożywotnie, a co najciekawsze - dziedziczone! To utrwala fatalne nawyki w
        społeczeństwie, postawę roszczeniową, bierność,lub wręcz odwrotnie: cwaniactwo
        i kombinatorstwo. Jedyne wyjście z sytuacji to rzetelny spis z natury, czyli
        dokładne zbadanie sytuacji wszystkich miejskich lokali komunalnych i
        zweryfikowanie, czy aby napewno zajmujący je lokatorzy zasługują na otrzymanie
        od miasta pomocy socjalnej. Druga sprawa: pomoc socjalna nie powinna być
        świadczona dobrami luksusowymi. W darmowej jadłodajni nie serwuje się kawioru i
        szampana. Natomiast mieszkanie komunalne w Alejach Ujazdowskich, gdzie cena
        metra nie spada poniżej 15 tys. zł - to nikogo nie dziwi. Chyba pora wracać do
        normalności. Mieszakania komunalne powinny być tanie, a co za tym idzie
        niewielkie, skromne, i położone w nieatrakcyjnych (tanich) lokalizacjach. To
        jedyny sposób, aby pożądali ich tylko ci, którzy naprawdę mają problem z
        zapewnieniem sobie dachu nad głową i nie pogardzą 40 m w bloku na osiedlu z
        wielkiej płyty. To pomoże oddzielić osoby naprawdę potrzebujące pomocy od
        cwaniaków.
    • Gość: Domcia Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: 81.210.116.* 28.03.07, 11:45
      Chcą zmian w ustawie, które jeszcze lepiej chroniłyby lokatorów? A jakim
      prawem, skoro już te dotychczasowe spowodowały, że ludzie boją się wynajmować
      mieszkania w obawie, że w razie kłopotów nie będą się mogli pozbyć pasożyta lub
      szkodnika?

To jest niestety utrwalona socjalistyczna mentalność, że ci, którzy żyli w
      dawnych "dobrych" czasach, nadal uważają, że wszsytko należy im się od Państwa
      za darmo, a sami nie wkładają żadnej inicjatywy, żeby spróbować znaleźć jakieś
      lepsze dla nich rozwiązanie, np. wynajęcie tańszego i mniejszego mieszkania.
      Ale widocznie ta odrobina inicjatywy to dla nich za wiele...
    • Gość: obywatel RP Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.net.exatel.pl 28.03.07, 12:11
      Mieszkałem u przyjacół w kraju Europy Zachodniej. Nie było problemu z
      mieszkaniem. Wynajmowalem od korporacji i nie musiałem kupować mieszkania. Nie
      wynajmowalem też od osob prywatnych. Kiedy ta nędza w tym kraju się skończy.
    • Gość: verbatim Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.halleracaffe.broadband.pl 28.03.07, 12:28
      Maksymalna stawka 2,50 za metr obowiązuje również tzw. lokatorów gminnych we
      wspólnotach.
      Skutek jest taki, że np. w moim budynku ok. 40% ludzi nie wykupiło mieszkań,
      chociaż połowa z nich (tak!) otwarcie przyznaje, że ich na to stać.
      Ale nie wykupują, bo teraz płacą 2,50, a po wykupieniu płaciliby 10 zł za metr,
      tak jak właściele - członkowie wspólnoty.
      Różnicę - 7,50 zł za metr - dopłaca za nich gmina, miedzy innymi z podatków
      sąsiadów-właścicieli...
      Lokale komunalne powinny przysługiwać wyłącznie ludziom o bardzo niskich
      dochodach, i stan majątkowy takich ludzi należy stale weryfikować. Inaczej
      dopłaty dostają i biedni, i zamożni, bez wyboru, a tymczasem ci rzeczywiście
      biedni nigdy nie doczekają się mieszkania komunalnego. Poza tym takich lokatorów
      należy sukcesywnie przenosić do tanich budynków na obrzeżach miast, a mieszkania
      w centrum sprzedawać po cenach rynkowych i z tego pokrywać budowę bloków
      komunalnych - z pieniędzy za każdy sprzedany lokal w dobrej lokalizacji można
      wybudować kilka mieszkań o niższym standarcie, na peryferiach.
      • Gość: stecu Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: 217.153.224.* 28.03.07, 13:11
        Pierwsza ustawa weszla w 1994 roku, mamy teraz 2007 rok, mieszkany maja 2
        miesiace na odwolanie sie do sadu od podwyzki czynszy albo alternatywa kredyt
        w stresie do konca zycie albo wynajecie czesto bez umowy i meldunku. W ciagu 2
        miesiecy trzeba zmienic cale swoje zycie przez panstwo i wlasciciela
        kamienicy.Takie mamy prawo, ale po przykladzie z oswiadczeniami majatkowymi
        widac kto takie prawo robi i dlaczego wciaz jest zle... A panstwo i miasto od
        1994 roku nie zrobilo nic przez 13 lat... Dochody ludzi i emerytury jakie sa to
        wszyscy wiedza...
      • Gość: Ro Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.aster.pl 28.03.07, 13:46
        Tak samo jest w moim bloku na Ochocie.
        Ja za małe własnościowe mieszkanie we wspólnocie płacę 450 zł czynszu i 950 zł spłaty kredytu. Nie narzekam na mój los ale wkurzają mnie postawy moich sąsiadów:
        1) Moi sąsiedzi (komunalni) płacą symboliczny czynsz choć wcale nie są ubodzy co widać np. po najnowszym modelu samochodu, którym jeżdżą i futrach, które nosi pani domu. Oj, miasto marnuje publiczne pieniądze...
        Lokatorzy komunalni powinni corocznie składać w urzędzie dzielnicy kopię swojego PIT-a w celu weryfikacji prawa do mieszkania komunalnego. Jeśli nie są już ubodzy, to niech sobie szukają innego apartamentu.
        2) druga grupa sąsiadów z mieszkań komunalnych to lumpy, którzy ze swoich mieszkań zrobili meliny. Miasto powinno dla nich wybudować jakieś zastępcze lokale na peryferiach, mogą być bez wygód bo jak widać lubią spać w zwykłych norach... A w moim bloku po małym remoncie znlazłyby się mieszkania dla naprawdę potrzebujących wsparcia. A ja zyskałbym normalnych sąsiadów :-)
        Marzę, że to kiedyś nastąpi i w sumie cieszę się z tego zamieszania wokół uwolnionych czynszów bo to zmusi władza do działania.
        Ro
        • doblo5 Podnieść czynsze w komunalnych! 28.03.07, 14:46
          oto co należałoby zrobić:

1. Podnieść czynsze w mieszkaniach komunalnych, co najmniej do poziomu
          pokrywającego koszty utrzymania budynków, remontów, etc. Sytuacja, w której
          czynsze komunalne są niższe od rynkowych 10-cio krotnie jest nienormalna i
          demoralizująca. Osobom naprawdę ubogim, których nie stać na płacenie np. 10 zł
          za metr mieszkania w Warszawie, miasto powinno oferować lokale socjalne, o
          obniżonym standardzie, ale za to bardzo niskim czynszu. Względnie pomóc
          zamienić mieszkanie na mniejsze, i ew. dopłacać do czynszu w małym mieszkaniu
          komunalnym.

2. Miasto powinno skończyć z rozdawnictwem mieszkań komunalnych lokatorom za
          10% ich wartości. Należy wystawić na przetarg posiadane przez miasto lokale
          położone w atrakcyjnych lokalizacjach i w ten sposób uzyskać środki na
          zakup/budowę skromniejszych lokali przeznaczonych pod najem komunalny.
          Przykład: za zajmowane przez 1 rodzinę 100 metrowe mieszkanie położone w dobrym
          miejscu w Warszawie można uzyskać kwotę 1 500 000 zł. Za taką kwotę można kupić
          na wolnym rynku 8-9 mieszkań (40 metrów razy 4 tys. zł za metr). Czy to nie
          jest sposób na skrócenie kolejki do lokali komunalnych?

3. Pomóc właścicielom odzyskującym zagrabione nieruchomości w ułożeniu spraw z
          lokatorami na zasadzie dobrowolności i nowo zawartych umów najmu. W razie,
          gdyby właścicielowi i lokatorowi nie udało się dogadać co do nowych warunków
          zaakceptowanych DOBROWOLNIE przez obie strony, miasto powinno bezwzględnie
          zabierać lokatorów z oddawanych właścicielom kamienic. Właściciele byli
          okradani dostatecznie długo, żeby jeszcze teraz, 17 lat po śmierci PRLu dalej
          byli obciążani niechcianymi lokatorami, zmuszani do świadczenia na ich rzecz
          pomocy socjalnej, a oba środowiska szczute i judzone przeciw sobie. Przecież
          lokator to klient właściciela kamienicy czynszowej, z którego "kamienicznik"
          żyje, tak jak piekarz żyje z klientów kupujących chleb. Dlaczego piekarz miałby
          być wrogiem swoich klientów i zapiekać gwoździe w kajzerkach? Chyba tylko
          wtedy, gdyby ci klienci co rano brali sobie kajzerki za darmo i jeszcze
          narzekali, że za mało chrupiące. Miejcie to proszę na względzie myśląc o
          krwiożerczych właścicielach kamienic.
          • Gość: he he he Re: Podnieść podatek gruntowy !!!!!!!! IP: *.icm.edu.pl 28.03.07, 16:45
            doblo5 napisał:

> oto co należałoby zrobić:
            >
            > 1. Podnieść czynsze

?????

podatek urealnić

i spokój będzie

i cała komusza sitwa która w sposób podstępny wykupiła mieszkania dla celów nie mieszkalnych zaraz zacznie się ich pozbywać na pniu

i ceny spadną :)))))))))))))))
      • Gość: he he he Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.icm.edu.pl 28.03.07, 16:34
        Gość portalu: verbatim napisał(a):

> Maksymalna stawka 2,50 za metr obowiązuje również tzw. lokatorów gminnych we
        > wspólnotach.
        > Skutek jest taki, że np. w moim budynku ok. 40% ludzi nie wykupiło mieszkań,
        > chociaż połowa z nich (tak!) otwarcie przyznaje, że ich na to stać.

tak mają racje to wynik przemyśleń i ekonomicznego podejścia

Ale nie wykupują, bo teraz płacą 2,50, a po wykupieniu płaciliby 10 zł za metr,
        > tak jak właściele - członkowie wspólnoty.

zapewne i prawdziwe, bo ci którzy wykupili na Pradze najwcześniej to zarobili w sposób wieloraki. Dlatego nikt teraz nie chce wykupić przed dokonaniem remontów należnych a zwlekanych. Dlatego i stawka 10żł to wskażnik zaniedbań ze strony wspólnoty gdzie głos decydujący mieli właściciele mieszkań cżesto wyciszający rzeczywiste potrzeby zgłaszane i przez lokatorów .

> Różnicę - 7,50 zł za metr - dopłaca za nich gmina, miedzy innymi z podatków
        > sąsiadów-właścicieli...

nie , nic bardziej błędnego. Gmina jest zobowiązana do uiszczeń w swojej części
        i jeżeli komuś się to wyda dziwne to to są pieniądze z komornego pobieranego od lokatora. Tak! gmina nie ma zysku z czynszu na lokatorze, z tym tylko , że często remont wykonany w czas jest tańszy i wtedy więcej zostaje w tej kasie gminnej, ale o tym decyduje zamożność kieszeni właścicieli cywilnych i ich chęci do inwestowania.
        Prywatyzacja miała na celu tańsze koszta zarządzania, a stało się tak jak się stało. Czyli kto pierwszy to ten się nachapał i mógł się czuć wyróżniony przez władzę , a często wskazywał następnych do tego koryta, aby przemyślnymi sposobami szybko pozbywać się tego mieszkania na rynku wtórnym już jako zabezpieczenie pod nowobudowane i o tańszej eksploatacji, a i tam być pierwszy , a i tam shandlować jeszcze nie wybudowane, cały czas nakręcać ceny by dojść na prowincję nie daleką aby z tamtąd planować trasy szybkiego ruchu i autostrady przez Warszawę.

Zostali ci mniej zaradni i bystrzy właściciele, którzy sami przed sobą nie potrafią przyznać się do tego, że : NIE POTRAFIĄ WŁAŚCIWIE ZARZĄDZAĆ
        i zżymują się na lokatorów komunalnych.
        A teraz zarządzanie jest w cenie, a i gwarancji nie ma , że zarządca uczciwy.

Ech, Praga, mam sentyment....

a do dalszej części poprostu się nie odniosę a i tobie radzę wstrzymać się z wyrazaniem swoich opini i rad....
    • Gość: mikal Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 14:34
      Oprócz solidarności musi być jeszcze sprawiedliwość, jak mnie nie było stać na
      wynajem w dużym mieście to przeniosłem się do małej mieściny. Nie mam
      najmniejszego pojęcia dlaczego Państwo ma decydować, że komuś należy umożliwić
      mieszkanie za pół ceny w centrum miasta. Sprawiedliwość musi być choćby była
      czasem bolesna.
    • Gość: Magda Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 14:47
      Pani Szanowna Triniti, Pani chyba w innym Herling Grudzińskim świecie zyje,
      Pani chyba nie wie co pisze...Pani sobie spojrzy w kalkulator kredytowy ile
      kosztuje kredyt hipoteczny i na ceny mieszkan w Warszawie looknie.
      Jestem z Wawy, tu sie urodziłam, moi rodzice dostali mieszkanie od Panstwa, nie
      mam pól, ani krów, ani świń żeby je moja rodzina sprzedała i kupiła mi
      kawalerkę na zadupiu, bym stała sie"rodofita warszawianką". Ale za to mam
      właściciela kamienicy Wspólnej 35. To KOSZMAR!!! TRAKTUJA NAS JAK SZCZURY, NIE
      LUDZI. Jestem MGR, skonczyłam studia, mam dobrą pracę, dlaczego mam brac kredyt
      na 50 lat, przeciez Panstwo mi coś dało. Nie za
      darmo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Jak masz ochotę, TRINITY, każe ci brac kredyt na powiedzmy 300000zł, rata
      1800zł/msc +czynsz, może zrozumiesz wtedy, bo sądząc po twojej wypowiedzi, masz
      raczej niższe zarobki. PA i lepiej sie nie dzywaj, bo bredzisz.
      Pzdr. Magda
      • doblo5 Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów 28.03.07, 14:58
        dało nie za darmo? Nie rozumiem..
        • Gość: magda Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 15:06
          a co - co miesiąc czynszu nie opłacałam....dlaczego 5 lat temu, nikt mi nie
          powiedział że bedę zyła w prywatnej kamienicy, czemu zadajesz takie pytania?
          kupiłabym mieszkanie, 80% tansze niz są teraz.
          • doblo5 Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów 28.03.07, 15:23
            czynsze w mieszkaniach komunalnych były i są śmiesznie niskie. To właściwie
            symboliczna opłata, 150 zł za 60 metrowe mieszkanie w Śródmieściu Warszawy to
            doprawdy śmieszna jałmużna. Czynsz za takie lokum na wolnym rynku to lekko
            licząc 1500-2000 zł. Więc o czym my mówimy? Przez wszystkie lata mieszkając w
            mieszkaniu komunalnym żyłaś na koszt innych, nie ponosząc rzeczywistych kosztów
            jego utrzymania. Nie Twoja wina - skoro komunistyczne władze taki czynsz
            wyznaczyły, trudno było prosić o wyższy. Ale musisz mieć świadomość, że nie
            był to żaden czynsz, tylko śmiesznie niska, symboliczna opłata.
            • doblo5 Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów 28.03.07, 15:58
              bardzo mi przykro z powodu Pani niepełnosprawności i gratuluję dzielności,
              skoro mimo niej pracuje Pani. To zrozumiałe, że jako osoba niepełnosprawna nie
              pali się Pani do kredytu. Trudno jednak oczekiwać od właściciela kamienicy (ta
              wycieczka z Hajfą jednak mocno niestosowna!), żeby brał Panią na utrzymanie.
              Jaką ma Pani dla niego propozycję? Obawiam się, że 2,5 zł czynszu za metr
              mieszkania na Wspólnej nie przejdzie, i doprawdy trudno się temu dziwić.
              Natomiast jako osobie niepełnosprawnej przysługuje Pani prawo do lokalu
              socjalnego od gminy. Obawiam się jednak, że nie będzie to na Wspólnej..
              Naprawdę, ogromnie mi przykro z powodu Pani niepełnosprawności, rzecz jasna nie
              daje to Pani wielkich szans na samodzielne zapewnienie sobie godziwego
              mieszkania. I to właśnie takim osobom, o ile nie może im pomóc rodzina i
              przyjaciele, powinno pomagać miasto. Zastanawiam się tylko, czy gdyby Pani
              dostała propozycję przeprowadzki do małego mieszkania w bloku na Wrzecionie, to
              by ją Pani przyjęła?
      • doblo5 Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów 28.03.07, 15:13
        Pani Magdo, państwo dało Pani coś, co ukradło innemu obywatelowi. Ten obywatel
        pewnie kiedyś właśnie wziął kredyt, spłacał go przez lata (akurat przykład z
        mojej rodziny), żeby zapewnić SWOJEJ rodzinie dochody i zabezpieczenie na
        przyszłość. Po wojnie wrócił do swojego domu - i spotkał tam obcych ludzi,
        którzy zajęli jego własność nie pytając go o zdanie. Bo państwo im dało. Przez
        dziesiątki lat patrzył ze ściśniętym sercem jak niszczeje coś, na co pracował,
        jak obcy ludzie panoszą się w jego domu bez jego zgody, nie płacąc mu ani
        grosza. Dziwi się Pani, że po 50 latach takiej niesprawiedliwości właściciel
        chce swoją własność odzyskać? Pani by nie chciała?
        Jeśli Pani jest MGR i ma dobrą pracę, to jakim prawem wyciąga Pani rękę po
        pomoc społeczną (mieszkanie komunalne)? Z jakiej racji ja mam płacić (w
        podatkach) za Pani mieszkanie? Wbrew temu, co nam wmawiano w PRL, nic
        materialnego na tym świecie nie ma za darmo. Za Pani mieszkanie ktoś musi
        zapłacić. Jeśli Pani nie chce, to kto ma to zrobić??
        • Gość: MAGDA Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 15:21
          NIE NAPISAŁAM ZE WYCIAGAM REKE PO MIESZKANIE KOMUNALNE!!!
          TAKI PAN SKRUPULATNY W TYCH OBLICZENIACH, ŚWIETNIE,
          JA ROZUMEIEM ZASADY KAPITALIZMU, WINIE TU PANSTWO PRZEDE WSZYTSKIM!!!
          A CO DO WŁAŚCICIELI, GDZIE BYŁ JAK GO NIE BYŁO, W HAJFIE???
          TERAZ LUDZI NA BRUK SIE WYRZUCA?
          TAKL POZA TYM JESTEM OSOBA NIEPEŁNOSPRAWNĄ Z CALKOWITA NIEZDOLNOSCIA DO PRACY,
          A MIMO TO PRACUJE I PANA DZIECI Z MOICH PODATKOW TEZ SKORZYSTAJĄ, WOLE PRACOWAC
          NIZ BYC PASOZYTEM I UDAWC PATOLOGIE,
          PAN WYBACZY ALE NIE WEZME KREDYTU BO, MOGE STRACIC ZDROWIE I CO WTEDY?
          ZAMKNIE MNIE PAN, CZY BANK, CZY DZIAŁ WINDYKACJI.
          WIEC NIECH PAN ZE MNA NIE POLEMIZUJE, BO TO NIE MOJA WINA, JA TYLKO ZADAM
          LUDZKIEJ SPRAWIEDLIWOSCI, NIE KAZDY JEST CWANIEKEM CHCACYM CVOS WYŁUDZIĆ.
        • Gość: stecu Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: 217.153.224.* 28.03.07, 16:00
          A wiec jest to tak:

Bylo prawo, ktore dalo lokatorm kradzione mieszkania
          Teraz jest prawo ktore oddaje kamienice wlascicielom ale lokatorm juz nic nie
          daje kompletnie nic (czasami nawet mieszkania socjalnego na ktore i tak w tymi
          miescie trzeba czekac kilka lat), nie kazdy zarabia conajmniej 3000 netto zeby
          wziasc kredyt na 17 metrowe mieszkanie (w ktorym mialaby mieszkac rodzina czyli
          conajmiej 2 osoby) za 150000 tysi na 30 lat rata po 600 zł, a wynajecie
          mieszkania w wawie srednio od 800 zl zalezy od dzielnicy... i wynajmowac u
          prywatnej osoby czesto bez meldunku i umowy z rodzicami babciami itp. kto by
          tak chcial i moze nawet do konca zycia wynajomowac i tulac sie po roznych
          wynajmowanych mieszkaniach nie majac powrotu do domu w ktorym sie wychowales...

Gdzie tu jest wina tych ludzi... a obok mieszkaja ludzie w kamienicy i placa
          2,7 czy nawet 10 i jest to ich do konca zycia bo mieli szczescie i wykupili
          mieszkanie za 30 %...
          • doblo5 Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów 28.03.07, 16:20
            faktem jest, że lokatorzy zakwaterowani przez państwo w kamienicach, które
            odzyskali prawowici właściciele, mieli pecha i czują się wykolegowani. Bo ci,
            co dostali przydziały w domach bez roszczeń, mogą sobie spokojnie mieszkać za
            2,50 z metra i przekazywać ten przydział kolejnym pokoleniom. Tym bardziej
            należałoby przeprowadzić szczegółową weryfikację osób korzystających z mieszkań
            komunalnych pozostających w gestii gminy. Czy aby na pewno spełniają warunki
            uprawniające do pomocy socjalnej w postaci dotowanego mieszkania. I raz w roku
            weryfikacja dochodów na podstawie PITu. A co do cen wynajmu - w podwarszawskich
            miejscowościach jest taniej.
            • doblo5 meldunki 28.03.07, 16:23
              dziwicie się, że wynajmujący mieszkania nie chcą podpisywać umów ani meldować
              lokatorów? Poczytajcie sobie ustawę o ochronie lokatorów, wtedy zrozumiecie.
              Domagajcie się jeszcze więcej praw dla lokatorów kosztem właścicieli a dojdzie
              do tego, że wszystkie mieszkania będą wynajmowane na biura czy magazyny, bo
              nikt się nie zdecyduje sobie wziąć na głowę lokatora!
              • Gość: he he he Re: meldunki IP: *.icm.edu.pl 28.03.07, 17:18
                doblo5 napisał:

> dziwicie się, że wynajmujący mieszkania nie chcą podpisywać umów ani meldować
                > lokatorów? Poczytajcie sobie ustawę o ochronie lokatorów, wtedy zrozumiecie.
                > Domagajcie się jeszcze więcej praw dla lokatorów kosztem właścicieli a dojdzie
                > do tego, że wszystkie mieszkania będą wynajmowane na biura czy magazyny, bo
                > nikt się nie zdecyduje sobie wziąć na głowę lokatora!

Twój problem polega na tym, że na niczym się nie znasz,
                a czasy wymagają teraz płacić lub iść z torbami.
                Zapewne liznołeś tego co się nazywa forsa przez przypadek
                i wiesz już że nie można mieć cukierka i zjeśc cukierka
                i nikt nie będzie czekał aż ty się czegoś nauczysz i zdecydujesz

ZA UTRZYMANIE SWOJEGO MAJĄTKU TRZEBA LUDZIOM PŁACIĆ i do tego żyć w zgodzie

w pozycje przychody wbij sobie ochronę swojego mienia nawet po stronie straty
                a nie tak jak dotychczas przeżerasz , - bo jak coś się stanie to policja sama znajdzie świadków.
                A to, czy ty będziesz wynajmował na magazyny bo nie będziesz mieć problemów z płatnikami ?
                he he he oni są tacy sami jak i ty, albo jeszcze bardziej przebiegli bo mają więcej, a dorabiali się na początku wynajmem mieszkań lokatorom tylko dalej zaszli
                żenujesz mnie swoimi wypowiedziami żeby nie napisać, że robisz dziadostwo
                • doblo5 Re: meldunki 29.03.07, 09:32
                  to chyba nie jest wypowiedź dotycząca mojego postu?
                  Zresztą i tak nie starcza mi inteligencjina zrozumienie Twojego bełkotu - chyba
                  jednak znalazł się u Ciebie w domu kieliszek wódki? Zdaje mi się, że nawet
                  duuuużo kieliszków. Bez odbioru.
    • Gość: pawwlo Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: 217.197.167.* 28.03.07, 14:54
      Miasto powinno przestac budowac mieszkania komunalne - to jeden wielki skandal,
      z naszych podatkow mieszkania dostaja cwaniaczki, handlarze ze stadionu
      zarabiajacy 10 tys PLN miesiecznie, oficjalnie oczywiscie na rencie, bo sa
      ciezko chorzy - na PRL oczywiscie, Dziwie sie ze pani HGW nie zlikwidowala
      jeszcze tego smierdzacego socjalistycznego wymyslu jakim sa mieszkania
      komunalne, pewnie PO dogadala sie z SLD w samorzadzie i przydzielaja mieszkania
      komunalne swoim towarzyszom
      • Gość: magda Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 15:09
        wiesz nie - każdy jest z patologicznej rodziny, nie kazdy musi byc bogaty, nie
        kazdy musi brac kredyt, nie kazdy jest cwaniakiem z pragi. Pisz rzeczowo, bo
        ogólniki są dobra w szkole podstawowej.
      • Gość: magda Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 15:12
        a i jeszcze jedno, nie wiem z jakiej choinki sie urwałeś ale miasto nie buduje
        juz lokali komunlanych {JAK SAMA NAZWA WSKAZUJE KOMUNA] ,jesli juz to TBS, na
        które nie mozna brac kredytu...A KOSZTUJA TYLE CO NOWE PRYWATNE MIESZKANIA
        • Gość: pawwlo Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: 217.197.167.* 29.03.07, 08:30
          przeczytaj artykul z Rzepy ktory kojarek zamiescil ponizej, wiadomo ze polowe
          tych KOMUNALNYCH (nawet niech bedzie TBS - mniejsza o nazwe) mieszkan kolo
          Arkadii dostana czlonkowie rodzin radnych a reszta to tzw "potrzebujacy" -
          ktorzy maja dojscia albo spelniaja kryteria niskiego dochodu (reszta zarabiaja
          poza PIT-em)
          Jestem przeciwnikiem rozwiazania ze uczciwie pracujacy czlowiek musi brac
          kredyt na 30 lat zeby kupic mieszkanie a cwaniaczki "zalatwia" badz maja
          znajomosci w roznych urzedach
          PRECZ z KOMUNA!, KONIEC BUDOWANIA MIESZKAN KOMUNALNYCH
    • krakowsk Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów 28.03.07, 15:54
      Stecu ma rację!!!
    • bibbi5 Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów 28.03.07, 19:38
      przesada, Polska jest bardzo, bardzo biedna, a "właściciele", którzy nie
      istnieli przez 50 lat, bo mieliśmy komunizm nie powinni już dzisiaj być żadnymi
      właścicielami. Problem w tym, że ktoś ("spadkobiercy") miał tu swoje dobra, ale
      cała rzesza Polaków przez te 50 lat nie mogła się niczego dorobić, bo był taki
      ustrój jaki był. I kto dzisiaj zwróci im to stracone życie, (przydziały różnych
      dóbr, kartki na żywność itd...) ??? kto??? Może to właśnie ci "spadkobiercy"
      powinni odpuścić i wedle sprawiedliwego prawa nie powinni dzisiaj być już
      żadnymi spadkobiercami? Jakie to prawo niesprawiedliwe, nieprawdaż?
    • Gość: kojarek Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 19:42
      Biedne miasto nie ma jak wspomóc ludzi , którzy nie z własnej wimy znaleźli się
      nagle w trudnej sytuacji życiowej, ale realirując polityke mieszkaniowa państwa
      stać je na półmilionowe prezenty dla wybrańców (cena podana w notatce 200 000
      za lokal to tylko koszty budowy bez ceny gruntu stanowiacej w centralnych
      dzielnicach Warszawy ponad połowę kosztów)Oczywiście kazdy nowy lokal
      kwaterunkowy ma swój podziemny garaż.
      A oto notatka jak parę dni temu ukazała sie w Rzeczpospolitej. Komentować mi
      się nie chce :).
      Domy komunalne przy Arkadii

Dwa domy z 300 mieszkaniami chce wybudować do końca 2009 r. wolski samorząd.
      Jeśli to się uda, prawie wszystkie osoby oczekujące w kolejce dzielnicowej
      otrzymają lokal

Nowe komunalne budynki powstaną przy ul. Piaskowej, bardzo blisko centrum
      handlowego Arkadia i węzła komunikacyjnego na rondzie "Radosława".
      Wiceburmistrz Woli Marek Lipiński tłumaczy, dlaczego mieszkania dla osób
      niezamożnych powstają w tak atrakcyjnym rejonie.
      -Planowane budynki będą kontynuacją rozpoczętej inwestycji. Jeden dom komunalny
      dla 100 rodzin już przy Piaskowej stoi, jest zasiedlony od półtora roku. Ale
      plan zatwierdzony jest na całość, czyli na trzy domy - wyjaśnia.
      Wczoraj wolscy radni jednogłośnie zdecydowali o budowie nowych mieszkań.
      Wystąpili do miasta o 5 mln zł na ten rok. Cały koszt inwestycji to 60 mln zł.
      -Wstępną akceptację miasta już mamy -uspokaja Lipiński.
      W planowanych budynkach, 7i 9-kondygnacyjnym, będzie nieco ponad300 mieszkań.
      -Wszystkie będą miały balkony. Pięć z nich zostanie przystosowanych dla osób
      niepełnosprawnych - wylicza naczelnik wolskiego Wydziału Infrastruktury
      Wiesława Firlej. - 80 procent mieszkań to lokale dwupokojowe o powierzchni ok.
      50mkw. gotowe pod klucz.
      - Jeśli inwestycja się uda, to niemal zniknie kolejka osób oczekujących na Woli
      na mieszkanie komunalne. Teraz liczy niespełna 400 osób -wyjaśnia
      wiceburmistrz.
      W całej Warszawie na lokal komunalny czeka ok. 5,5 tys. osób.
      Na zmniejszenie się kolejki mogą liczyć mieszkańcy Białołęki, Targówka, Ursusa,
      Wawra, Wesołej i Włoch. W tych dzielnicach budowane są domy komunalne. Do końca
      2008 r. powinno powstać tam prawie400 mieszkań.
      Dramat grozi natomiast Pradze-Północ. W związku z protestami policji, której
      teren sąsiaduje z inwestycją, cofnięte zostały warunki zabudowy na kompleks
      siedmiu budynków (ponad 400 mieszkań) przy ul. Jagiellońskiej. Inwestycję
      trzeba planować odnowa.
      Grunty przy Piaskowej są atrakcyjne. Za mieszkanie w tej okolicy u dewelopera
      trzeba zapłacić 10 - 15 tys. zł za mkw. Za mkw. lokalu komunalnego wynajmujący
      zapłaci 2,5 zł miesięcznie.
    • Gość: jarek k lokatorzy nie płacili przez 40 lat - czas zacząć IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.07, 19:50
      pokupowali samochody i telefony a o zapłacie czynszu zapomnieli !!
      • Gość: he he he Re: lokatorzy nie płacili przez 40 lat - czas zac IP: *.icm.edu.pl 28.03.07, 20:03
        Gość portalu: jarek k napisał(a):

> pokupowali samochody i telefony a o zapłacie czynszu zapomnieli !!

a kto by miał w głowie qrwa czynsz jak w domu nie ma kieliszka wódki
    • jovitta3 Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów 28.03.07, 20:17
      Jasne,ze PRL sie skończył.W jaki sposób samotna osoba majaca 73 lata i
      emeryturę 850 moze płacić,kupić,wnająć mieszkanie.Masz patent na to?Słucham?
      Samochód weźmiesz na kredyt i dasz rade go spłacić dwa trzy lata,mieszkanie
      potrzebuje ponad 30 lat.
      • Gość: stecu Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 23:32
        Wiec stalo sie tak za panstwo i miasto stworzylo ok.6 tysieczna patologie,
        ktora za jakis czas nie bedzie mogla mieszkac w swoich kamienicach bo ich nie
        bedzie stac na to... Patologia jest to ze Ci ludzie nie beda spac spokojnie
        bojac sie czy jutro nie przyjdzie podwyzka na 70 zl za metr, czy jak beda
        placic za czynsz to zostanie im odcieta woda, ogrzewanie, prad itp... A
        alternatywa nie powstala przez 13 lat i dlatego mamy to co mamy...Nawet
        konstytucja takich ludzi nie chroni... "Takie czasy i taka sytuacja bo to
        polska nie elegancja francja"
      • Gość: pawwlo Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: 217.197.167.* 29.03.07, 10:17
        znam samotna osobe ktora ma 75 lat i 830 pln emerytury, bardzo biedna, co? ale
        ma oszczednosci ok. 5 mln PLN, i taki qrwiszon ma mieszkac w mieszkaniu
        dotowanym przez miasto??
        PRECZ Z KOMUNA! KONIEC BUDOWANIA MIESZKAN KOMUNALNYCH !!!
      • Gość: lokatorzy.pl Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 15:03
        www.lokatorzy.pl
        • Gość: głupota aż zatyka Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 15:43
          Witam,

Miałam akurat tą przyjemność mieszkać w tej kamienicy na Wspólnej, o której
          piszą w artykule. Mój dziadek wprowadził się tam w 1945 od razu po wojnie,
          pomagał ją odbudować.... Od tamtego czasu tam mieszkaliśmy, aż nie zaczęły się
          problemy z właścicielem. Tak, uważam to za problem ponieważ zmusiło nas do
          wyprowadzenia się. Nam się akurat udało, bo trafiłyśmy cudem na dobrą okazję,
          ale rezta została. I nie wciskajcie kitu o tym, że właściciele dostają od firm
          wykupujących to co im się należy. Wszytkie długi lokatorów wobec poprzeniego
          właściciela przepadają, a on sprzeaje na warunkach firmy kupującej, bo sam nie
          da rady wiele zdziałać. Również nie piszczie o wyjątkach ludzi starszych którzy
          mają duuuuże oszczędności. Uwież mi Kolego to naprawdę niepowtarzalne
          szczęście, że ktoś starszy ma tyle pieniędzy ile napisałeś. I to wcale nie jest
          q.... jak napisałeś. A ciebie podejżewam zżera zazdrość skoro piszesz co
          piszesz. Również nie zgodzę się z porównaniem samochodu i mieszkania. Ciekawe
          czy autorka tego tekstu zna piramidę potrzeb człowieka?
          Mianowicie mieszkanie moim zdaniem nalezy do podstawowych potrzeb gdyż daje
          poczucie bezpieczeństwa, stabilności i pewnego rodzaju przynależności do
          społeczeństwa. Wyobraź sobie gdybyś miała samochód ale nie miała nim gdzie
          wrócić. Poczuie bezdomności jest bardzo dołujące i w oczach społeczeństwa taka
          osoba spada niżej. Samochód natomiast jest dobrem luksusowym wynikającym z
          potrzeby luksusu pojawiającej się gdy wszystkie inne będą zapewnione. Jeśli
          masz gdzie mieszkać, masz co jeść i się w co ubrać wtedy myślisz o dodatkach.
          Samochód jest dodatkiem. Więc proszę nie porównuj mi samochodu i mieszkania, bo
          to jak porównywanie chleba do wysokiej klasy chardonnay.
          Nie mając problemów z mieszkaniem, radziłabym się nie wypowiadać na ten temat w
          tak intensywny sposób, ponieważ razi on ludzi, którzy coś takiego mieli okazję
          doświadczyć.
          Ja jestem młoda, otwarta na świat, studiuję dziennie i mam perspektywy na
          przyszłość, a jenak przejść przez coś takiego jak szukanie mieszkania na gwałt,
          bo jest zagrożenie utraty tego gdzie mieszkało sie tak długo... Uwieżcie, nie
          jest to komfortowa sytuacja i może dużo namieszać w życiu.
          Nie życzę nikomu.
          Pozdrawiam.
          • Gość: komornik Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.gemini.net.pl 31.03.07, 10:55
            Nie mogę się zgodzić, że zmuszeni byliście szukać naprędce mieszkania. Poza
            tym, że wiesz o piramidach w potrzeb człowieka nie jesteś świadoma, że nie ma
            eksmisji do nikąd. Nawet jeżeli jest wyrok eksmijsi bez prawa do lokalu
            socjlanego to nie można wykonać bez lokalu zastępczego.
            Uważam, że należey wyrzucić wszystkich "kwaterunkowych" , gdyż cechuje ich
            postawa roszczeniowa i to nie wobec panstwa, tylko wobec właścicicieli.
            Doprowdzili prawie wszystkie prywatne kamienicy do ruiny. Nikt nie może
            ograniczać prawa własności z którym związane jest prawo do powbierania pożytków
            z własności.
            • Gość: he he he Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.icm.edu.pl 31.03.07, 11:42
              Gość portalu: komornik napisał(a):
              Uważam, że należey wyrzucić wszystkich "kwaterunkowych" , gdyż cechuje ich
              postawa roszczeniowa i to nie wobec panstwa, tylko wobec właścicicieli.
              Doprowdzili prawie wszystkie prywatne kamienicy do ruiny. Nikt nie może
              ograniczać prawa własności z którym związane jest prawo do powbierania pożytków
              z własności.

a to nic nowego od tego co głosi Szypowski i zasiada obecnie wspólnie z żydami nad projektem wyrwania od Polaków 65 mialiadrów dolarów.

Chwała Panu Bogu za to że wam rozum odebrał

• Gość: gośka Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 19:55
      Państwo niepowinno oddawać budynków z lokatorami przecież my nie jesteśmy
      inwentarzem.Przez kilkadziesiąt lat mieszkałam w kamienicy przedwojennej,dbałam
      o mieszkanie na własny koszt remontowałam, modernizowałam mam własne ogrzewanie
      gazowe.Teraz są roszczenia i nowy właściciel zaproponuje nam mieszkanie o
      najniższym standarcie.Nie wszyscy mieszkańcy kwaterunkowych lokali to margines.
      Czy Gminy nie powinny zainteresować się tymi ludzmi. Zarządu Domów Komunalnych
      najchętniej oddałby wszyskie swoje kamienice nawet te po kapitalnych
      remontach.Bedzie znów tak NASZE KAMIENICE A WASZE ULICE
      • Gość: justyna Re: Wolne czynsze uderzają w lokatorów IP: *.subscribers.sferia.net 27.02.08, 14:14
        Ja mieszkam w kamienicy w samym centrum .Dostałam je po pięciu
        latach walki nie chodziło mi o to że muszę mieszkać w kamienicy
        starałam się o mieszkanie jakiekolwiek .Nie należę do ludzi
        zamożnych dlatego była to jedyna droga żeby mieszkać na "swoim".To
        nie jest tak łatwo jak się komuś wydaje że dostał mieszkanie za nic
        Nawet nie wiecie jak człowiek się czuje jak musi błagać o mieszkanie
        pięć lat błagań i upokorzeń ze strony wszystkich .A kiedy dostałam
        zawiadomienie o mieszkaniu to pani w urzędzie nie omieszkała mnie
        poinformować że jeśli nie wezme tego mieszkania to moge czekać
        następne pięć .A teraz sie zastanawiam że miasto celowo przyznawało
        ludziom mieszkania w kamienicach żeby się ich pozbyć .I jeśli na tej
        stronie jest tyle mądrych ludzi to może ktoś zamieni sie ze mną na
        inne mieszkanie bo od trzech lat nie ma na to chętnych .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka