Dodaj do ulubionych

Serial "KLAN" a zespół Downa !!!!

03.12.01, 16:39
Chciałbym się spytać, czy innych też razi to, że w tym serialu gra psychicznie
chore dziecko??? Bo mi to w pale się nie mieści jak można promować chorych
psychicznie w serialu??? To jest moja opinia. A co myślą innni o tej
obmierzgłości? Feee....
Obserwuj wątek
    • Gość: M. Re: Serial IP: *.skf.com 04.12.01, 08:44
      .roberto65 napisał(a):

> Chciałbym się spytać, czy innych też razi to, że w tym serialu gra psychicznie
      > chore dziecko??? Bo mi to w pale się nie mieści jak można promować chorych
      > psychicznie w serialu??? To jest moja opinia. A co myślą innni o tej
      > obmierzgłości? Feee....

Szczerze mówiąc nie wiem co Cię w tym razi - samo życie, takie nieszczęscia się
      zdarzają. Czy masz również takie uczucia w stosunku do chorych osób mijanych na
      ulicy? Czy Twoim zdaniem powinno się ich gdzieś zamknąć?
      • Gość: szaser Re: Serial IP: 193.59.130.* 04.12.01, 09:01
        KLAN jest polskim serialem, a nie amerykańskim, gdzie wszyscy są: młodzi,
        piękni i bogaci, choć niekoniecznie zdrowi psychicznie. W związku z powyższym
        jest też nosicielem wyższych treści, np: tolerancji dla innych zachowań i
        ułomności, ludzkiego zachowanie się w chwilach ostatecznych: śmierć,
        nieuleczalne i przerażające choroba, pomoc bliznim, oraz wiele innych. Są tam
        prezentowani ludzie b.dobrzy i b.żli, ale zawsze triumfuje dobro. Jestem więc
        zwsolennikiem tego serialu i z "wypiekami nma twarzy" pochłaniam każdy odcinek,
        niczym moja teściowa "upadłego anioła". Zespół Downa nie jest chorobą
        psychiczną, tylko genetyczną, polegającą na trisomii 21 pary chronosomów, o
        nieznanej właściwie etiologii.
    • Gość: Mar Re: Serial IP: 213.25.197.* 04.12.01, 09:50
      Podobno downi bywają upośledzeni w różnym stopniu. Einsteini z nich nie będą,
      ale pod opieką mogą funkcjonowac zupełnie dobrze i nawet cieszyc się życiem. Są
      ponadto uczuciowi i spontaniczni. Dla takiego dzieciaka gra w filmie to albo
      zabawa albo poczucie, że jest na swój sposób potrzebny i wartościowy. Na pewno
      nikt go do niczego nie zmusza, bo to by było widać. Poza tym on jak na downa
      jest nawet całkiem fajny. Zresztą, to nie jest pierwszy przypadek, że taki ktoś
      gra w filmie - pare lat temu był serial amerykański "Dzien za dniem" - też z
      downem i to w jeden z pierwszoplanowych ról.
      Nie przesadzaj i nie wydziwiaj. Film nie epatuje ani brzydotą ani chorobą.
      Jeśli jest głupi i smieszny to z innego powodu. Jestem przekonany, że po tych
      wszystkich napuszonych scenach aktorzy ryją ze śmiechu. Stockinger to nie
      Cybulski, a Kotulanka to nie Nina Andrycz. Żółkowska (Surmaczowa) to też niezła
      jajcara. Jak zejdą z planu to normalnieją (o tyle o ile...)
      • .roberto65 Re: Serial, ale z normalnymi ludźmi !!! 04.12.01, 09:56
        Chyba powinno trzymać się downowców w "ośrodkach wypoczynkowych" z dala od oka
        ludzkiego. Zgodnie bowiem z teorią samooczyszczania się gatunków z elementów
        najsłabszych mamy do tego pełne prawo !!! I po co mi gdy chcę rozerwać się
        oglądać takie nieludzkie stworzonka?
        • Gość: M. Re: Serial, ale z normalnymi ludźmi !!! IP: *.skf.com 04.12.01, 12:36
          .roberto65 napisał(a):

> Chyba powinno trzymać się downowców w "ośrodkach wypoczynkowych" z dala od oka
          > ludzkiego. Zgodnie bowiem z teorią samooczyszczania się gatunków z elementów
          > najsłabszych mamy do tego pełne prawo !!! I po co mi gdy chcę rozerwać się
          > oglądać takie nieludzkie stworzonka?

Zastanawiam się, czy piszesz to by byc oryginalnym czy faktycznie tak myślisz.
          Jeżeli to drugie - wyrazy współczucia. Tobie nie podobają się osoby chore, mi nie
          podoba się Twój światopogląd - i co, to znaczy że Ciebie też należałoby zamknąć.
          Czy ci ludzie są winni swojej choroby?

Jeżeli juz kogoś powinno się zamykać to np. takich młodych ludzi, dla których
          najlepszą rozrywką jest wybicie szyby czy napisanie czegoś na ścianie. Oni robią
          więcej szkody, a jokoś nie krzyczysz żeby ich zamykać.

Biorąc pod uwagę Twoje rozumowanie myślę że potrzeba jak najwięcej takich filmów -
          może ludzie tacy jak Ty nauczą się akceptować osoby, które są nieco inne. A jak
          Tobie się nie podoba - masz zawsze do wyboru inne programy (np. w Big Brother nie
          ma ludzi z zespołem Downa).

I zastanów się jeszcze nad jednym - a gdyby Twoje dziecko (nie życzę Ci tego)
          urodziło się z zespołem Downa albo inną podobną chorobą - zamknąłbyś je w
          łazience i tylko po ciemku wsuwał miskę z jedzeniem???
          • .roberto65 Re: Serial, ale z normalnymi ludźmi !!! 04.12.01, 13:50
            Gość portalu: M. napisał(a):

> .roberto65 napisał(a):
            >
            > > Chyba powinno trzymać się downowców w "ośrodkach wypoczynkowych" z dala od
            > oka
            > > ludzkiego. Zgodnie bowiem z teorią samooczyszczania się gatunków z element
            > ów
            > > najsłabszych mamy do tego pełne prawo !!! I po co mi gdy chcę rozerwać się
            >
            > > oglądać takie nieludzkie stworzonka?
            >
            >
            > Zastanawiam się, czy piszesz to by byc oryginalnym czy faktycznie tak myślisz.
            > Jeżeli to drugie - wyrazy współczucia. Tobie nie podobają się osoby chore, mi n
            > ie
            > podoba się Twój światopogląd - i co, to znaczy że Ciebie też należałoby zamknąć
            > .
            > Czy ci ludzie są winni swojej choroby?
            >
            > Jeżeli juz kogoś powinno się zamykać to np. takich młodych ludzi, dla których
            > najlepszą rozrywką jest wybicie szyby czy napisanie czegoś na ścianie. Oni robi
            > ą
            > więcej szkody, a jokoś nie krzyczysz żeby ich zamykać.
            >
            > Biorąc pod uwagę Twoje rozumowanie myślę że potrzeba jak najwięcej takich filmó
            > w -
            > może ludzie tacy jak Ty nauczą się akceptować osoby, które są nieco inne. A ja
            > k
            > Tobie się nie podoba - masz zawsze do wyboru inne programy (np. w Big Brother n
            > ie
            > ma ludzi z zespołem Downa).
            >
            > I zastanów się jeszcze nad jednym - a gdyby Twoje dziecko (nie życzę Ci tego)
            > urodziło się z zespołem Downa albo inną podobną chorobą - zamknąłbyś je w
            > łazience i tylko po ciemku wsuwał miskę z jedzeniem???
            Nigdy !!! Szkoda łazienki !!! Zamknąłbym je w zakładzie im. Downa z innymi małymi
            downami!!!

• fufek Re: Do: Szasera, Mar'a i M 06.12.01, 10:13
              Nie rozmawiajcie dłużej na ten temat z .roberto65, bo inni mogą nie dostrzec
              różnicy pomiędzy waszym, a jego "intelektem".
            • Gość: agulha Re: Serial, ale z normalnymi ludźmi !!! IP: 10.131.128.* 08.12.01, 11:29
              Rzecz w tym, pacanie, że w tym kraju nie ma przyzwoitych zakładów tego rodzaju
              za państwowe pieniądze, a żeby oddać dziecko do prywatnego, musiałbyś być
              cholernie bogaty!
        • il.tuo.dottore Re: Serial, ale z normalnymi ludźmi !!! 06.12.01, 10:18
          .roberto65 napisał(a):

> Chyba powinno trzymać się downowców w "ośrodkach wypoczynkowych" z dala od oka
          > ludzkiego. Zgodnie bowiem z teorią samooczyszczania się gatunków z elementów
          > najsłabszych mamy do tego pełne prawo !!! I po co mi gdy chcę rozerwać się
          > oglądać takie nieludzkie stworzonka?

Przypominam o zaległej wizycie. Już jedzie karetka na sygnale. Czekam.
    • Gość: Piotrek Re: Serial IP: 192.168.30.* 06.12.01, 10:25
      Trąci mi Twoja wypowiedź filozofią Nietzschego i
      Hitlera. Oczyszczenie ze słabych jednostek. Albo
      reprezentujesz typ nadczłowieka i wśród takich się
      ludzi obracasz, albo (co bardziej prawdopodobne)
      jesteś w miarę normalny, tylko lubisz się czepiać.
      Tylko po co czepiać się kogoś chorego ???
      • sloggi Re: Serial 06.12.01, 16:37
        Nie cierpię wypowiedzi pod adresem ludzi chorych, które tym ludziom uwłaczają.
        Takiemu roberto nie życzę choroby, lub kalectwa - nie życzę czasami pozornie.
    • Gość: crack66 Serial KLAN jest sam w sobie zespołem Downa! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.01, 18:03
      I to chyba wystarczy za podsumowanie dyskusji.
      Poza tym to temat nie na to forum. Chyba.
      • .roberto65 NIECH ŻYJE O L O !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.12.01, 19:14
        TO JEST GOŚĆ !!!!
        • .roberto65 NIE MASZ CWANIAKA NAD WARSZAWIAKA !!!! 06.12.01, 19:20
          .
          • cut Re: NIE MASZ CWANIAKA NAD WARSZAWIAKA !!!! 06.12.01, 21:08
            .roberto65 napisał(a):

> .

oczywiscie

• cut Re: NIECH ŻYJE O L O !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.12.01, 21:08
          .roberto65 napisał(a):

> TO JEST GOŚĆ !!!!

oczywiscie

• Gość: havre Re: Serial IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 08.12.01, 02:20
      Jest to kolejny chwyt reklamowy, mający na celu zwiększenie oglądalności
      serialu.
      Sam nie wiem co o tym myśleć.
    • Gość: Ewcia Re: Serial IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.01, 10:31
      to dziecko nie jest psychicznie chore ograniczony czlowieczku. Ale co ty mozesz
      wiedziec , sam piszesz, ze masz pale zamiast mozgu. Wiesz, nie jest wcale
      powiedziane ze ty lub ktos z twoich nie bedzie mial takiego dziecka, czego ci
      serdecznie zycze. Te dzieci ucza wrazliwosci. Chociaz z toba tepaku moze byc
      ciezko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka