Dodaj do ulubionych

DO ZARZĄDU WORONICZA 76

28.10.07, 16:38
Obserwuj wątek
    • nikita_sdl Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 28.10.07, 16:54
      Szanowny panie Cieślak!

Ciekawi mnie od kilku dni kartka, która została wywieszona między innymi na
      dyżurce ochrony, dotycząca parkowania na naszym osiedlu. Jest to rzekomo
      REGULAMIN parkowania na naszym osiedlu. Nie wiem, czy zdaje pan sobie sprawę z
      tego, że ustanowienie regulaminu wymaga nie tylko państwa zgody, jako zarządu,
      ale i zgody mieszkańców wspólnoty. JAKIM PRAWEM WIĘC, NAKłADAJĄ PAŃSTWO NA
      MIESZKAŃCÓW OSIEDLA I ICH GOŚCI OBOWIĄZEK PRZESTRZEGANIA TEGO "REGULAMINU"?
      Powołuje się pan na artykuł 306 i 307 kodeksu cywilnego. Jeżeli pan faktycznie
      miał styczność z tymi przepisami, to powinien pan wiedzieć, że owy zastaw na
      poczet wierzytelności, o którym pan wspomina może być ustanowiony TYLKO poprzez
      umowę.
      Po drugie, ustanawianie regulaminu jest czynnością przekraczającą zwykły zarząd,
      a do mnie jako członka wspólnoty, żadna wiadomość na temat nowo uchwalonego
      regulaminu , niestety nie dotarła.
      Trzecią rzeczą, najistotniejszą uważam, jest kwestia kar, jakie państwo
      ustanawiacie w tym śmiesznym "regulaminie". Jak zamierzacie państwo egzekwować
      wykonanie tych kar? I czy w ogóle zdają sobie państwo sprawę z tego, że nie
      macie kompetencji do ich nakładania?

Z chęcią mogę się spotkać i przedyskutować te kwestie, bo dochodzi tutaj do
      rażącego naruszenia nie tylko przepisów, ale i interesów mieszkańców naszego
      osiedla i ich gości.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
      • thorrel Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 28.10.07, 18:11
        1. Regulamin dotyczy CZĘŚCI NIERUCHOMOŚCI NALEŻĄCEJ DO WSPÓLNOTY 78.
        Dla uproszczenia użyto zapisu "osiedla" jako że częścią nieruchomości należącą
        WYŁĄCZNIE do wspólnoty 76 (gdzie regulamin NIE OBOWIĄZUJE) jest jedynie kawałek
        drogi wzdłuż bloku 76 - oznaczony ZAKAZEM RUCHU - a tam nie ma problemów z
        parkowaniem (ze względu na bliskość budki ochrony)

2. Regulamin został wprowadzony jako uchwała członków wspólnoty 78 (60% głosów
        za, 10% przeciw). Członkowie wspólnoty zgodnie z ustawą o własności lokali -
        mają pełne prawo czerpać pożytki z nieruchomości wspólnej.

3. Jest to umowa adhezyjna zawiera przez tzw. przystąpienie(dlatego też jest
        umieszczona w widocznym miejscu). Użytkownik pojazdu dobrowolnie przystępuje do
        tej umowy poprzez zaparkowanie pojazdu na terenie wspólnoty 78 (podobnie jak
        wsiadając do autobusu także zawieramy umowę tego typu).

4. Jednym z elementów zawieranej umowy jest właśnie wyrażenie wymagane w art
        306, 307 k.c.

5. Rażącym naruszenie interesów mieszkańców (o którym Pan/Pani wspomina) JEST
        PARKOWANIE W MIEJSCACH NIEDOZWOLNYCH - pod oknami tychże mieszkańców - WBREW ICH
        WOLI. Opłata dotyczy właśnie parkowania w taki sposób.

6. Interes gości nie jest naruszany - jako że w przypadku BRAKU wolnych miejsc -
        nie są oni wpuszczani na teren osiedla. A jeśli jakim sposobem wjeżdżają na
        teren bez wiedzy ochrony - jest to zwykłe wtargnięcie.

pozdrawiam

Andrzej Schab

PS. Pan Marcin C. - prezes wspólnoty 76 - nie ma z regulaminem nic wspólnego,
        poza faktem że nie wyraził sprzeciwu aby regulamin wywiesić przy wjeździe -
        między innymi dlatego że mieszkańcy W76 parkujący na terenie należącym do W78 -
        podlegają temu regulaminowi (w tym opłacie). Regulamin ten nie stoi też w
        sprzeczności z ustaleniami wspólnoty 76 (wprowadzonym w formie uchwały wspólnoty
        76) - który także zakłada zakaz parkowania w miejscach niedozwolonych i także
        obejmuje blokady.
        • nikita_sdl Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 28.10.07, 20:27
          Mowi pan, ze sprawa dotyczy bloku 78. A skąd ja mam to wiedzieć, skoro nie jest
          to napisane w "regulaminie" ktory wywiesiliscie?
          A pytanie nr. 2- skad mam dokladnie wiedziec, gdzie zaczyna sie teren bloku 78?
          Moze zrobcie jakis płot, albo linie najlepiej?
          Skoro regulamin zostal uchwalony przez czlonkow wspolnoty 78, to czlonkowie
          wspolnoty 76 nie podlegają ŻADNEMU z waszych wywieszonych regulaminów. Są one
          aktami o charakterze wewnętrznie obowiązującym.
          Jak zamierzacie egzekwować w takim razie takie sankcje?
          P.S. Skoro bawimy sie w prawnicze wątki, to tak na marginesie- ZAPIS jest
          instytucją prawa spadkowego. Tutaj do czynienia mamy z PRZEPISAMI.
          • thorrel Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 28.10.07, 21:58
            > Mowi pan, ze sprawa dotyczy bloku 78. A skąd ja mam to wiedzieć,
            > skoro nie jest to napisane w "regulaminie" ktory wywiesiliscie?

A jakie to ma znaczenie skoro osiedle jest oznaczoną znakiem D-40 strefą
            zamieszkania w której należy parkować wyłącznie w miejscach oznaczonych? Osoby
            parkujące pojazdy zgodnie z ogólnie obowiązującymi znakami drogowymi nie będą
            miały problemu.

> A pytanie nr. 2- skad mam dokladnie wiedziec, gdzie zaczyna sie
            > teren bloku 78?

Właśnie aby uniknąć takich dylematów i zbędnego "malowania linii" albo stawiania
            płotów - w regulaminie NAPISANO "osiedla". Wspólnota 76 nieprawidłowo
            parkującemu pojazdowi też może założyć blokadę (zgodnie z uchwałą wspólnoty 76 z
            roku 2006).

> Skoro regulamin zostal uchwalony przez czlonkow wspolnoty 78, to
            > czlonkowie wspolnoty 76 nie podlegają ŻADNEMU z waszych
            > wywieszonych regulaminów.

Jeżeli pojazd zostanie zaparkowany na terenie wspólnoty 78 to jak najbardziej
            podlega regulacjom wprowadzonym przez właścicieli na ich terenie - analogicznie
            jak ma to miejsce w innych miejscach płatnego parkowania.

To jest umowa cywilna - niezależna od koloru skóry, wyznawanej religii czy też
            "członkostwa".

> Jak zamierzacie egzekwować w takim razie takie sankcje?

Dokładnie tak jak zapisano w rzeczonej umowie cywilnej.
            Blokada -> faktura (lub KP) -> egzekucja faktury.

> P.S. Skoro bawimy sie w prawnicze wątki, to tak na marginesie-
            > ZAPIS jest instytucją prawa spadkowego. Tutaj do czynienia mamy z
            > PRZEPISAMI.

Art. 268. § 1. k.k. "Kto, nie będąc do tego uprawnionym, niszczy, uszkadza,
            usuwa lub zmienia ZAPIS istotnej informacji (...) podlega grzywnie, karze
            ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2."

myślę że ustawodawca nie miał na myśli prawa spadkowego ;)

PS. A nawiasem mówiąc zacytowany przepis dedykuje osobie która uszkodziła jeden
            ze znaków z regulaminem.
            • nikita_sdl Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 29.10.07, 00:19
              Co do kwestii "zapisu", to ma się ona nijak do naszego wątku. Mówimy
              o sferze prawa cywilnego a nie o kodeksie karnym. Nie bede sie
              sprzeczac, uwazam ze nie jest to przedmiotem naszej rozmowy. Takie
              rzeczy poprawia sie na studiach.
              A kwestia regulaminu- tak czy inaczej NIE POWINNO być sformułowania
              w tym całym smiesznym regulaminie "na terenie osiedla". Bo ja na
              przykład będąc współwłaścicielem, nie zgadzam się z
              tym "regulaminem" i nie czuję się zobowiązana go przestrzegać. Skoro
              już 78 uchwaliło sobie taki dokument, to powinno być JASNO
              SPRECYZOWANE, kogo on dotyczy i w jakich kwestiach. Sformułowania,
              jakich użyliście są bardzo niejasne i pozostawiają szerokie pole do
              interpretacji. Według regulaminu, który wisi, nie jest powiedziane,
              że parkowanie jest zakazane tylko w miejscach wzdłuż 76. Więc albo
              działajcie racjonalnie i konsekwentnie, albo się za to nie
              bierzcie...
              A wracając do kwestii kar- jak sobie zaparkuje pod blokiem na 20
              minut i nikomu tego nie zgłosze, to mam rozumieć że dostane mandat
              albo blokade? Albo bede musiala zaplacic 100zl, bo regulamin jest
              zbyt ogolnikowy, zeby uwazac ze dotyczy on tylko terenu wokol 78. A
              przepraszam, komu mam to zaplacic?
              Naprawde, smieszne...
              • mpbc Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 29.10.07, 07:20
                Odpowiadając w zakresie Woronicza 76 przypominam iż PO BLOKIEM 76
                jest postawiony stosowany znak, został zatwierdzony i postawiony
                zgodnie z prawem.

Także właściciele W76 w uchwale z 2006 r. wprowadzili regulamin
                zawierający zakaz parkowania (jest on wywieszony w gablotach już od
                1,5 roku). Zatem parkując pod blokiem łamie Pani prawo ustanowione
                wolą większości właścicieli mieszkań.
                • nikita_sdl Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 29.10.07, 11:22
                  A ja po raz kolejny powtarzam panu, ze w uchwale jest zakaz
                  parkowania, a nie sankcja w postaci kary pieniężnej!! To po
                  pierwsze. A po drugie, to regulamin jest formą uchwały
                  grzecznościowej i tak naprawde nie da sie go egzekwować. Przykladem
                  na to są np. moi sąsiedzi którzy w głebokim poważaniu mają cisze
                  nocną. Tak więc prosze ocenić, czy da się w jakikolwiek sposób
                  egzekwować postanowienia regulaminu 76.
              • thorrel Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 29.10.07, 09:37
                > Co do kwestii "zapisu", to ma się ona nijak do naszego wątku.
                > Mówimy o sferze prawa cywilnego a nie o kodeksie karnym. Nie bede
                > sie sprzeczac, uwazam ze nie jest to przedmiotem naszej rozmowy.
                > Takie rzeczy poprawia sie na studiach.

Ja napisałem: [Dla uproszczenia użyto zapisu "osiedla"] - nie w kontekscie
                "przepisu prawa cywilnego" tylko w kontekście "napisano" - i wskazałem że słowo
                "zapis" nie dotyczy wyłącznie prawa spadkowego jak Pani sugeruje - tylko jest
                stosowane także przez ustawodawcę w sposób użyty przez mnie.

> A kwestia regulaminu- tak czy inaczej NIE POWINNO być sformułowania
                > w tym całym smiesznym regulaminie "na terenie osiedla".

Rozważymy zmianę na "na terenie wspólnoty Woronicza 78".

> A przepraszam, komu mam to zaplacic?

Ta informacja znajdzie się w wezwaniu do zapłaty. Chyba nie oczekuje Pani że na
                znaku zostanie wywieszona 5 stronnicowa instrukcja postępowania...

> Naprawde, smieszne...

Nie wiem co Panią śmieszy w fakcie że ogromna WIĘKSZOŚĆ właścicieli NIE ŻYCZY
                sobie parkowania pod ich oknami - które jest zresztą niezgodne z przepisami ppoż
                i budowlanymi.

Gdyby osoby, które terroryzują mieszkańców parkując samochody tam gdzie popadnie
                - niszcząc przy okazji zieleń wokół W78 - wykazały elementarną kulturę i
                przestrzeganie prawa - nie było by konieczności stosowania dodatkowych
                mechanizmów egzekwowania prawa.

AS
            • nikita_sdl Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 29.10.07, 00:21
              Zakładanie blokady spowodowane niedostosowaniem się do znaku przez
              organ do tego uprawniony a samowolne nakładanie kar pieniężnych na
              mieszkanców to dwie odrębne kwestie, i uważam ze osoba ktora wpadła
              na taki światły pomysł z tymi karami, to powinna się puknąć palcem w
              czoło...
              pozdrawiam
              • thorrel Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 29.10.07, 09:45
                > Zakładanie blokady spowodowane niedostosowaniem się do znaku przez
                > organ do tego uprawniony a samowolne nakładanie kar pieniężnych na
                > mieszkanców to dwie odrębne kwestie

Wspólnota jest organem mającym prawo do czerpania pożytków z nieruchomości (art
                12 pkt 2 UWL). To nie jest "samowolne nakładanie kar" tylko "pobieranie opłaty
                zgodnie z zawartą umową adhezyjną" (co powtarzam już chyba 10 raz...).

Opłata nie będzie pobierana "od mieszkańców" ale "od wszystkich osób parkujących
                pojazd w sposób określony w umowie".

> i uważam ze osoba która wpadła na taki światły pomysł z tymi
                > karami, to powinna się puknąć palcem w czoło...

Odsyłam do działu legislacji komendantury straży miejskiej...
                Dodam że policja także nie widzi przeciwwskazań i jasno deklaruje że w treść
                umowy cywilnej nie będzie ingerowała.

AS
            • aftinho Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 29.10.07, 00:51
              Śmieszy mnie odpowiedz thorrel'a. Nie chce nikogo obrażać ale
              pan/pani thorrel chyba(jeśli wogóle)kończył/a prawo wieczorowo. Poza
              tym widać, że na osiedlu mamy kilku społeczników, którzy zamiast
              pomogać w stosunkach sąsiedzkich szukają powodu do kłotni. Zamiast
              szukania problemów za bramą osiedla radzę zająć się kwestią drogi
              dojazdowej bo to co jest w obecnej chwili cięzko nazwać drogą.
              Wracając do głónego wątka idiotycznym jest stwierdzenie na kartce,
              którą ktoś nazwał regulaminem, że dotyczy terenu całego osiedla bo
              jeśli tak ma być to muszę z ogromnym smutkiem :) poinformować, iż
              napewno nasz wspaniały zarząd nie zebrał ponad 50% podpisów za
              przyjęciem uchwały(brak zgody W76). Jeżeli ktoś wytyczy linie
              dzielące W76 od W78 to nie ma sprawy. Tak na marginesie to od
              wkładania lub co gorsza przyklejania jakichkolwiek kartek na
              samochodzie jest policja lub straż miejska a nie zarząd w osobie
              prezesa. Podobnie ma się sytuacja zakładania blokad!!!
              Jeśli chodzi o redakcję cudownego dzieła zwanego przez W78
              regulaminem osiedla, nie ma w TREŚCI tegoż dzieła żadnej wzmianki o
              tym jakich miejsc dotyczy. Wyjaśniając odrazu wątpliwości tytuł
              uchwały nie stanowi o jej treści a jedynie MOŻE ukierunkować.
              Dlatego wnikliwie analizując przepis po przepisie uchwały dochodzę
              do wniosku, iż opłaty będą obowiązywały po wymienionymi w uchwale
              nawet tych posiadających, tak jak ja, swoje miejsca w garażu. RĘCE
              SAME SKŁADAJĄ SIĘ DO OKLASKÓW patrząc na tak stanowione uchwały W78,
              które niczym prawo niemalże boskie, obowiązuje całe osiedle.
              • thorrel Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 29.10.07, 10:05
                > Pozatym widać, że na osiedlu mamy kilku społeczników, którzy
                > zamiast pomogać w stosunkach sąsiedzkich szukają powodu do kłotni.

Rozumiem że mówi Pan/Pani o osobach notorycznie parkujących pojazdy na zakazach
                parkowania - na co nie zgadza się większość mieszkańców.
                I zamiast dostosować się do woli większości współwłaścicieli - na siłę szukają
                teraz powodów do kłótni.

> Dlatego wnikliwie analizując przepis po przepisie uchwały dochodzę
                > do wniosku, iż opłaty będą obowiązywały po wymienionymi w uchwale
                > nawet tych posiadających, tak jak ja, swoje miejsca w garażu

Ja nie będę "robił wycieczek po Pana/Pani wykształceniu" - ale uprzejmie
                informuję że kluczem jest określenie "drogi i OGÓLNODOSTĘPNYCH miejsc
                postojowych" oraz jasne określenie że opłacie podlega zaparkowanie w miejscu
                "innym niż wskazane przez ochronę i na identyfikatorze"

Zakładam że znaczenie znaków drogowych D-40 i B-36 jest Panu/Pani znane.

> RĘCE SAME SKŁADAJĄ SIĘ DO OKLASKÓW patrząc na tak stanowione
                > uchwały W78, które niczym prawo niemalże boskie, obowiązuje całe
                > osiedle.

Tłumaczone już było 10 razy - nie osiedle tylko teren wspólnoty 78. Zwrot
                osiedle został użyty po to aby nie wprowadzać dodatkowych komplikacji - jako że
                przed blokiem 76 NIE MA PROBLEMÓW Z PARKOWANIEM - wjęć logiczne jest ŻE NIE
                TRZEBA TAM BĘDZIE STOSOWAĆ ZAPISÓW REGUALMINU.

Jeżeli jest to dla Państwa taki problem - to zostanie doprecyzowane że chodzi o
                „Regulamin korzystania z dróg i ogólnodostępnych miejsc postojowych na terenie
                Wspólnoty Woronicza 78”

AS
                • nikita_sdl Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 29.10.07, 11:26
                  ABY NIE WPORWADZIĆ ZAMĘTU? WŁAŚNIE ODWROTNA SYTUACJA MA MIEJSCE PO
                  ROZWIESZENIU TEGO KARTONIKA! I NIE WMOWI MI PAN ŻE NIE MAM RACJI.
                  POWTARZAM PO RAZ KOLEJNY ZE WSPOLNOTY SA DWIE. I NAPRAWDE, REGULAMIN
                  I JAKIES KARY USTANOWIONE PRZEZ 78, ABSOLUTNIE MNIE NIE OBCHODZĄ.
                  • rdebiec Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 30.10.07, 15:18
                    > ABY NIE WPORWADZIĆ ZAMĘTU? WŁAŚNIE ODWROTNA SYTUACJA MA MIEJSCE PO
                    > ROZWIESZENIU TEGO KARTONIKA! I NIE WMOWI MI PAN ŻE NIE MAM RACJI.
                    > POWTARZAM PO RAZ KOLEJNY ZE WSPOLNOTY SA DWIE. I NAPRAWDE,
                    REGULAMIN
                    > I JAKIES KARY USTANOWIONE PRZEZ 78, ABSOLUTNIE MNIE NIE OBCHODZĄ.

Ależ my nie jesteśmy idiotami i nie będziemy ekzekwować opłat od
                    osób parkujących poza naszą juryzdykcją.
                    Zament i sztuczne podziały będą jak w regulaminie będziemy pisać o
                    terenie wspólnoty 78.
                    Nie widzę żadnych negatywnych konsekwencji używania słowa "osiedle".
                    Na terenie W76 z tego co wiem też nie wolno parkować.
                    Może w ramach zmniejszenia zamętu wasza współnota przegłosuje
                    analogiczny regulamin i będzie super klarownie i jednolicie?
                  • athum Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 30.10.07, 17:32
                    > I NAPRAWDE, REGULAMIN
                    > I JAKIES KARY USTANOWIONE PRZEZ 78, ABSOLUTNIE MNIE NIE OBCHODZĄ.

To po cholerę się wypowiadasz w tym wątku?
                    • aftinho Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 31.10.07, 19:33
                      Po cholerę to Ty się odzywasz jak nie znasz sprawy.Naucz się czytać a potem
                      zabieraj głos!!!!!!!! Tak na marginesie każdego kto zablokuje mi pojazd na
                      terenie wspólnoty 76, poza organem upoważnionym czyli Policją, z ogromną
                      przyjemnością spotkam się w sądzie.
                      Pozdrawiam i życzę szczęścia.
                      • mpbc Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 31.10.07, 20:30
                        „Aftinho” udzielam upomina, proszę beż pogróżek. Admin forum (post z
                        pogróżkami usunięty).

Odnosząc się do postu proszę podać w czym Pani „nikita_sdl” ma rację
                        w tym że nie prosiła o spotkanie czy w tym iż ma pretensję o Uchwalę
                        Wspólnoty W78 do Zarządu Wspólnoty 76?
                      • rdebiec Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 31.10.07, 21:38
                        > Tak na marginesie każdego kto zablokuje mi pojazd na
                        > terenie wspólnoty 76, poza organem upoważnionym czyli Policją,
                        > z ogromną przyjemnością spotkam się w sądzie.
                        Nie wiem co jest przyjemnego w spotykaniu się w sądzie.
                        Dziwne zboczenie ;-)

Tak czy siak rozwieję te nadzieję na przyjemności i jeszcze raz
                        powtórzę: zarząd 78 nie jest przypadkowym stadem idiotów i wie do
                        czago ma prawo a do czego nie :-)
                      • athum Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 31.10.07, 21:42
                        > Po cholerę to Ty się odzywasz jak nie znasz sprawy.

Bo tak mi się podoba.

Kolejny "mocny" na forum....
              • gberezowski Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 29.10.07, 10:09
                aftinho, a moze zamiast negowac kazda inicjatywe, ktora ma na celu poprawienie
                poziomu zycia na naszym osiedlu, zaproponowalbys cos konstruktywnego i zrobil
                cos, zeby wcielic to w zycie? masz lepszy niz zapisy regulaminu pomysl zeby pod
                moim oknem nie parkowaly bezprawnie samochody, a ich wlasciciele nie niszczyli
                zieleni (nie wspominajac o plamach oleju pozostawianych na ulicy)?
                czekam na konstruktywne propozycje.
                Grzegorz Berezowski
                ps. wypadaloby sie podpisac imieniem i nazwiskiem publikujac obrazliwe posty
                • haniula1 Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 29.10.07, 11:28
                  Popieram. Jakkolwiek stoję trochę z boku dyskusji (jestem z W76)
                  bardzo rażące jest dla mnie rzucanie inwektyw i podpisywanie się pod
                  nimi nickiem. nikita_sdl i aftinho - jeśli jesteście tak pewni
                  swojego stanowiska i interpretacji przepisów to proszę podpisujcie
                  się imieniem i nazwiskiem tak, jak robią to Andrzej, Marcin i inni.
                  • nikita_sdl Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 29.10.07, 11:41
                    nie to, żebym, się czepiała, ale pani zdaje się też nie podpisuje
                    się imieniem i nazwiskiem...
                    Ale skoro to tak bardzo państwa boli- proszę bardzo.
                    Katarzyna Dyl.
                    • haniula1 Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 30.10.07, 14:57
                      Jak bedę zgłaszać swoje komentarze, propozycje a tym bardziej
                      negatywne uwagi pod adresem osób które starają się coś dla nas
                      zrobić to z całą pewnością się podpiszę. Pozdrawiam
                • nikita_sdl Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 29.10.07, 11:37
                  A ja mam wrażenie, że tutaj dochodzi do głosu zupełnie inan
                  koncepcja. Większość pieniaczy, którzy z takim oślim uporem walczą o
                  to, że pod blokiem nie było ani jednego samochodu, to ludzie którzy
                  mają garaże i strasznie im przeszkadza to, że oni musieli zapłacić a
                  ktoś pod blokiem stawia samochod za darmo. Stąd te kary. W nocy,
                  ruch na terenie osiedla jest żaden. I naprawdę, nie widzę nic złego
                  w tym, że ktoś na łuku pod 76 postawi sobie na noc samochód. Nie
                  dziwię się też osobom, które nie chcą zostawiać samochodu wzdłuż
                  ogrodzenia, bo albo nie ma tam miejsca, albo wychodza rano i mają
                  wybitą szybę. Gdzie więc ci ludzie mają parkować?? Skoro w pobliżu
                  nie ma ANI JEDNEGO PARKINGU, gdzie nawet odpłatnie można by zostawić
                  samochód i miec spokój???
                  Skoro tak walczycie z usuwaniem aut, to może jednak pomyślcie, co
                  można zrobić zeby tym osobom pomóc?
                  A propos naszego garazu dla gości. Sama miałam sytuacje, ze
                  przyjechał do mnie gość z innego miasta i poprosiłam ochrone, aby
                  wyznaczył na ta jedną noc miejsce w garazu dla gości. Na to
                  uslyszalam, ze wszystkie miejsca są zajęte. NIE WYOBRAŻAM SOBIE
                  WIĘC, ŻEBY KTOŚ KTO DO MNIE PRZYJEŻDŻA NIE MÓGŁ WJECHAĆ NA OSIEDLE.
                  TO SĄ MOI GOŚCIE, I NIE CHCIAŁABYM STAWIAĆ ICH W SYTUACJI, ŻE ALBO
                  PRZYCHODZĄ I MAJĄ PORYSOWANE AUTO Z WYBITĄ SZYBĄ, ALBO PŁACĄ 100 ZA
                  DOBĘ PARKINGU I PRZYCHODZĄ A ZA WYCIERACZKĄ SIEDZI KARTKA TYPU "CO
                  ZA BRAK KULTURY ZOSTAWIAĆ TU SAMOCHÓD". TO JUŻ NA OKĘCIU MAJĄ NIŻSZE
                  OPŁATY. LUDZIE....
                  • gberezowski Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 30.10.07, 11:32
                    > Skoro tak walczycie z usuwaniem aut, to może jednak pomyślcie, co
                    > można zrobić zeby tym osobom pomóc?

takie podejscie bylo juz walkowane wielokrotnie - wiekszosc mieszkancow (ktora
                    teraz stara sie wyegzekwowac przynajmniej czesc zalozen i obietnic, przy jakich
                    kupowala mieszkania) kupila mieszkania na tym osiedlu w przekonaniu, ze nie beda
                    musieli przeciskac sie miedzy zaparkowanymi gdzie popadnie samochodami, bo od
                    samego poczatku bylo powiedziane, ze bedzie zakaz parkowania na terenie osiedla.
                    nie wspomne o wlaczajacych sie autoalarmach pod samym oknem.
                    tak, ja tez mam miejsce garazowe, ktore kupilem za duze, jak dla mnie pieniadze.
                    moglem oczywiscie zamiast tego kupic wieksze mieszkanie, ale skoro mam samochod
                    to zobowiazuje sie tez do korzystania z niego w sposob nie przeszkadzajacy
                    innym. to odnosi sie tez do parkowania. jesli nie stac Cie na garaz, to nie
                    kupuj samochodu wiedzac, ze nie bedziesz go miala gdzie zaparkowac. albo kup
                    tanszy samochod i miejsce garazowe. ja swojego roweru nie probuje wstawic do
                    Twojego mieszkania, choc nie mam go gdzie zaparkowac i stoi w mojej sypialni
                    przy lozku. tego samego oczekuje od Ciebie. czy to takie trudne do zrozumienia?
                    mozesz tez wynajac miejsce postojowe w budynku garazowym, ktorych, jak widac po
                    ogloszeniach wiszacych na klatkach schodowych, jest sporo.

> A propos naszego garazu dla gości. Sama miałam sytuacje, ze
                    > przyjechał do mnie gość z innego miasta i poprosiłam ochrone, aby
                    > wyznaczył na ta jedną noc miejsce w garazu dla gości. Na to
                    > uslyszalam, ze wszystkie miejsca są zajęte.

wlasnie miedzy innymi po to jest "walka" z osobami parkujacymi swoje samochody
                    tam gdzie nie wolno, zeby goscie mieli gdzie zaparkowac. a jesli brakuje dla
                    Twoich gosci miejsc parkingowych to dlaczego nie walczysz z deweloperem o
                    miejsca, ktore obiecal, a potem sprzedal (caly pierwszy poziom w budynku garazowym).
                    • nikita_sdl Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 30.10.07, 12:28
                      nie sądzi pan chyba,że bede na 1-2 noce szukała miejsca do
                      wynajęcia. Mowi pan, ze po to toczy się walk,a żeby byly miejsca dla
                      gosci. To jest blędne koło i mam wrazenie, ze sami panstwo się
                      gubicie w tym, co zrobić.
                      Tak czy inaczej, jak już wspomniałam - regulamin powinien być
                      zmieniony. To po pierwsze. A po drugie- nadal uważam, że te śmieszne
                      kary to jest jakiś paradoks i naprawdę, osoba która to wymyśliła i
                      powiesiła powinna się zastanowić nad tym, co robi...
                    • nikita_sdl Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 30.10.07, 12:31
                      wracając do przeciskania się- jeśli samochod jest zaparkowany
                      dobrze, to nawet pod klatką nie ma mowy o jakimkolwiek przeciskaniu.
                      Bo przejście jest, i to nawet dla kobiety z wózkiem. No, chyba że
                      ktoś nosi telewizory pod pachami i musi miec co najmniej 3 metry
                      odstępu zeby gdziekolwiek wejść.
                  • rdebiec Odgrzewane kotlety 30.10.07, 15:02
                    > Większość pieniaczy, którzy z takim oślim uporem walczą o
                    > to, że pod blokiem nie było ani jednego samochodu, to ludzie
                    > którzy mają garaże i strasznie im przeszkadza to, że oni musieli
                    > zapłacić a ktoś pod blokiem stawia samochod za darmo.

A fuj!!!
                    Jakie paskudne osobiste wycieczki!
                    Gdzie są ci obrońcy poziomu na forum, którzy mnie ostatnio karcili?
                    ;-)

Aż się boję odpisywać, bo jeszcze znów mi się coś wymsknie.
                    Z drugiej strony ten temat na forum już był tak dokładnie
                    przewałkowany w czasie gdy zbieraliśmy podpisy, że szkoda czasu
                    na "odgrzewanie kotlety".

Z mojej strony wygląda to w ten sposób, że w realu zgłaszają się w
                    większości osoby, które chcą porządku na drogach osiedlowych (mają
                    wręcz do nas pretensje że nic w tym temacie nie robimy) a na forum
                    uaktywniają się głównie "krzykacze" przeciwni regulacjom
                    porządkującym te sprawy. Dlatego czytając forum można odnieść
                    wrażenie, że to zarząd walczy z mieszkańcami :-(
                    Fakty są takie, że zarząd to tylko 3 osoby, które nie mają 55%
                    powierzchni mieszkalnej i nie przepchnęły uchwały mającej pognębić
                    współmieszkańców.
                    • mpbc Re: Odgrzewane kotlety 30.10.07, 15:17
                      Nie było upomnienia bo nie było przekroczenia granicy (w/g mnie),
                      jest wolność słowa i każdy ma prawo wypowiedzieć swoje zdanie
                      (oczywiście nie obrażając nikogo).

Na moich zawiadomieniach wywieszonych w I klatce ktoś podopisywał
                      pewne rzeczy lecz z uwagi na właśnie „wolność słowa” pomimo iż byłem
                      na nich obrażany, nie usunąłem ich (wisiały jeszcze dzisiaj rano).
                      Nie ja wypisywałem te rzeczy nie ja się będę za nie wstydził.

Natomiast pani Dyl nie była na wczorajszym spotkaniu, mam nadzieję
                      iż dzisiaj się pokaże, w końcu sama prosiła tutaj o nie.
                      • rdebiec Marcinie to nie było do Ciebie. 30.10.07, 15:22
                        To do gościa, który mnie skarcił za to że napisałem
                        "xxxx nic nie kuma".
                        Ale on jest akurat obrońcą uciśnionych parkowaczy więc kłują go w
                        oczy tylko nasze potknięcia słowne. Jak ktoś nas obraża na forum to
                        jest przecież konstruktywna krytyka ;-)
                        • mpbc Re: Marcinie to nie było do Ciebie. 30.10.07, 15:30
                          Myślałem iż to ja Cię "upomniałem" o niedozwoloną krytykę. :)

• nikita_sdl Re: Odgrzewane kotlety 30.10.07, 21:27
                        Zacznijmy od tego, że w ani jednym moim poście nie było nawet słowa
                        na temat jakiejkolwiek prośby o spotkanie. Pan SAM z własnej
                        inicjatywy zadecydował o spotkaniu. Tak się składa, że mam szereg
                        swoich spraw i nie koniecznie będę pędzić do domu albo zostawiać
                        pracę.
                        Myślę, że mam prawo być niezadowolona tak jak każda inna osoba i mam
                        prawo wyrażania swoich poglądów. W regulaminie, nawet jeśli by się w
                        niego wczytać, nie ma nic na temat tego, że dotyczy on tylko
                        wspólnoty 78.
                        A tak już poza całym wątkiem- miejscem na ogłoszenia jest gablota a
                        nie oklejanie windy. Z pewnością zainteresowani zauważą, że wisi coś
                        nowego.

Nie jest osobą która się lubi wykłócać i czepiać, bo naprawdę
                        rozumiem, że wzięcie na siebie obowiązków zarządu jest sprawą
                        skomplikowaną i wymagająca dużo czasu i poświęcenia. Nie wiem
                        dlaczego traktujecie to jako jakiś osobisty spór. Szanuję państwa
                        pracę i cieszę się, że ktoś wziął na barki taką odpowiedzialność.
                        Chodzi mi po prostu o to, że wywiesiliście ogłoszenie o bardzo
                        niesprecyzowanym charakterze i uważam, że można mieć do niego
                        zastrzeżenia, jesli wisi w takiej postaci, co teraz. Przyznam
                        jednak, że kwestię płacenia 100zł za 20 min zaparkowania uważam za
                        absurdalną i zdania nie zmienię.
                        A kwestią ważniejszą niż ciągłe upominanie mieszkancow co do
                        parkowania, jest droga dojazdowa. Podpisy były zbierane w marcu i
                        kwietniu. I co dzieje się teraz?

• mpbc :( 30.10.07, 22:58
                          Po pierwsze to Pani mi zarzuciła w tym wątku mnóstwo rzeczy z czego
                          100% to oszczerstwa (Wspólnota Woronicza 76 ani tym bardziej Zarząd
                          Wspólnoty W76 nie ma nic wspólnego z nowym regulaminem uchwalonym
                          przez Wspólnotę W78)

Po drugie to Pani sama zaproponowała spotkanie cytuję ”Z chęcią mogę
                          się spotkać i przedyskutować te kwestie, ....” Przypominam iż cały
                          list zaczynał się „Szanowny panie Cieślak!” więc był skierowany do
                          mnie osobiście. Ja ze swojej strony zaproponowałem 2 spotkania na
                          które przyszło kilkanaście osób. Więc i tutaj pani się myli mam
                          nadzieję iż to tylko młodzieńcza niepamięć a nie kłamstwo napisane z
                          premedytacją .
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24310&w=71196076&a=71196564

Nawet w Pani poście napisanym dzisiaj wieczorem widzę ciągle
                          słowa „wywiesiliście”, „traktujecie”, dla mnie to STRASZNE iż po
                          tylu wypowiedziach i wyjaśnieniach nie może Pani zrozumieć iż
                          Wspólnota 76 ani tym bardziej Zarząd Wspólnoty W76 nie ma nic
                          wspólnego z tą Uchwałą.

Prawdę mówiąc ja nie zamierzam kontynuować tej dyskusji na obecnym
                          poziomie.
                          Marcin Cieślak

• nikita_sdl Re: :( 31.10.07, 09:21
                            Tak... tylko że jeśli ta karteczka będzie wisiała tak jak wisi, to
                            niestety nie mam pewności czy pewnego pieknego dnia ktoś do mnie nie
                            zapuka i nie zacznie żądać opłat. Bo na podstawie tego regulaminu,
                            mógłby to zrobić, bo skoro wjeżdżam na teren OSIEDLA, tak jak jest
                            to napisane, jestem zobowiązana dostosować się do zasad.
                            Pan jest prawnikiem i powinien pan wiedzieć, że wykładni przepisów
                            można dokonywać na różne sposoby. Dlatego uważam, że formułowanie
                            takich zasad wymaga dużo precyzji. Mówi pan o wtajemniczonych. Czy
                            myśli pan, że wszyscy mieszkańcy woronicza czytaja te forum? Bo mi
                            się nie wydaje...
                            • 76woronicza Re: :( 31.10.07, 11:05
                              Przejrzałem poprzednie jej wypowiedzi to jakaś mało rozgarnięta
                              studentka z dużymi problemami z czytaniem i rozumieniem tekstu. Jak
                              teraz tak wygląda nasza młodzież to i jej możliwości intelektualne
                              to ja przepraszam.

Studentka o zacięciu prawniczym ale nie będąca w stanie zrozumieć
                              podstawowych spraw a co gorsza zapamiętać ich.

Stawiam iż studiuje gdzieś Prawo lub Administrację w jakiejś
                              prywatnej szkółce (no bo UW to trzyma poziom), najbliższy jest
                              Łazarski, zgadłem?
                              • mpbc Re: :( 31.10.07, 21:20
                                Powtórne dla „aftinho” upomnienie tym razem za obrażanie Admina.

Jestem za wolnością słowa ale na forum nie wolno obrażać.
                                • mpbc Re: :( 31.10.07, 21:28
                                  Upomnienie także dla „nikita_dsl” proszę nie obrażać (post usunięty).
                                  • nikita_sdl Re: :( 01.11.07, 19:36
                                    NIE OBRAŻAĆ?? CZY JA KOGOŚ OBRAZIŁAM W OSTATNIM POŚCIE??
                                    MBPC,LEPIEJ ZOBACZ CO NAPISAŁ WORONICZA76 NA MÓJ TEMAT WYŻEJ I
                                    WŁAŚCIWIE ROZDAWAJ UPOMNIENIA.
                                    FAKTYCZNIE- NIE MA SENSU DYSKUTOWAĆ. ALE JAK JUŻ NAPISAŁAM- GDYBY
                                    WSZYSTKO BYŁO OK, TO REGULAMINU BY NIKT NIE ZMIENIŁ. A TAK SIĘ
                                    STAŁO. UWAŻAM WIĘC, ŻE JEDNAK KTOŚ PRZYZNAŁ MI RACJĘ.
                          • nikita_sdl Re: :( 31.10.07, 09:24
                            Cały czas milczy pan na tmat drogi dojazdowej. Więc ponowię pytanie-
                            czy cokolwiek w tej sprawie jest robione?
                            • xpert Tak jest robione bylo o tym w kilku watkach.... 31.10.07, 12:00
                              Nikta prosze Cie, ty wez juz skoncz juz z trollowaniem w tym watku.
                              Macin, Andrzej i reszta wykazuja i tak nadwyraz duzo cierpliwosci
                              odpowiadajac na impertynenckie posty. Panowie nie karmic trolii!
                              • nikita_sdl Re: Tak jest robione bylo o tym w kilku watkach.. 31.10.07, 21:18
                                Chyba mam prawo zapytać, prawda? I raczej nikt mi nie zabroni.
                                Obowiązkiem zarządu jest wyjaśnianie i informowanie członków o
                                sprawach dotyczących wspólnoty, jeśli pytają.
                        • rdebiec Re: Odgrzewane kotlety 30.10.07, 23:42
                          > Chodzi mi po prostu o to, że wywiesiliście ogłoszenie o bardzo
                          > niesprecyzowanym charakterze i uważam, że można mieć do niego
                          > zastrzeżenia, jesli wisi w takiej postaci, co teraz.

Jeszcze raz powtórzę, tak forma ("osiedla") jest właśnie
                          uproszczeniem myślowym.
                          Wprowadzenie pojęcia "Wspólnota 78" niepotrzebnie komplikuje
                          zrozumienie dla osób postronych.
                          Wtajemniczeni wiedzą o co chodzi i może być Pani spokojna: "oszołomy
                          z zarządu 78" nie będą prześladować mieszkańców 76 za parkowanie pod
                          własnym blokiem. To jest jurysdykcja Marcina.

> Przyznam
                          > jednak, że kwestię płacenia 100zł za 20 min zaparkowania uważam za
                          > absurdalną i zdania nie zmienię.
                          Też nie uważam tego za coś normalnego, ale jeszcze bardziej
                          nienormalne jest dla mnie odmawianie interwencji SM i Policji na
                          terenie naszego osiedla. Gdybyśmy żyli w normalnym państwie cały ten
                          cyrk z regulaminem płatnego parkowania nie byłby potrzebny.
                  • athum Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 30.10.07, 17:34
                    No to było kupić garaż, a nie teraz cwaniakować....
        • nikita_sdl Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 28.10.07, 20:30
          Co do wpuszczania gości przez ochronę na osiedle, to muszę się z panem nie
          zgodzić. Ochrona wpuszcza wszystkich, jak leci. Nawet nie raczą zapytać, do kogo
          gość przyjeżdża... także wątek ochrony nie ma tutaj nic wspólnego z problemem
          który poruszamy.
          • thorrel Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 28.10.07, 22:01
            To w takim razie nie wiem dlaczego na forum jest tyle pretensji że ochrona nie
            wpuszcza samochodów mieszkańców ... skoro nagle dowiaduję się że jednak wpuszcza
            wszystkich jak leci ...
          • haniula1 Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 29.10.07, 10:48
            Moje doświadczenia są dokładnie odwrotne - nie zdarzyło się aby
            ochrona wpuściła mojego gościa bez zaanonsowania domofonem i
            uzyskaniu mojej zgody. Pozdr, H
      • mpbc Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 28.10.07, 19:25
        Rozumiem iż nie muszę już tłumaczyć, informacja o wprowadzeniu
        regulaminu przez Woronicza 78 była już tutaj poruszana (kilka wątków
        niżej) a teraz także osoba z W78 odpowiedziała wyczerpująco na forum
        pod Pani pytaniem.

Proszę sprawdzić e-mail.

Pozdrawiam,
        Marcin Cieślak
        Prezes Zarządu Wspólnoty Woronicza 76
      • 17mala17 Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 30.10.07, 18:47
        Witam,
        Regulamin dotyczy wspólnoty Woronicza 78, nalezy wczytac się w jego
        treść.
        Pytania tez proszę kierować właściwie.
        Pozdrawiam
        Choc nie Pan Cieślak ale inny członek wspólnoty...
    • annstaw Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 06.11.07, 12:26
      Przyznam szczerze, że po przeczytaniu tego wątku szczęka opadła mi prawie do
      samej ziemi i nadal tam pozostaje. Mieszkałam już w wielu miejscach w Warszawie
      i z takim poziomem agresji moich sąsiadów, powtarzam MOICH SĄSIADÓW, jeszcze się
      nie spotkałam. Smutne to, bo jak mówię moim znajomym, gdzie mieszkam,
      zapraszając ich do siebie, to często mówią mi 'a to to osiedle, gdzie...'.
      Marzy mi się (miałam sen :o), abyśmy większość problemów naszej wspólnoty,
      zarówno 76, jak i 78 załatwiali głównie przez dialog i daleko posunięty
      konsensus. Wymaga dużego wysiłku, ale jaka później radość z osiągniętych rozwiązań.
      Może warto spróbować?
      • rdebiec Re: DO ZARZĄDU WORONICZA 76 06.11.07, 13:05
        > Przyznam szczerze, że po przeczytaniu tego wątku szczęka
        > opadła mi prawie do samej ziemi i nadal tam pozostaje.
        A mnie opadła szczęka jak widziałem reakcje niektórych kierowców na
        zwróconą im uwagę o zakazie parkowania.

> Marzy mi się (miałam sen :o), abyśmy większość problemów naszej
        > wspólnoty, zarówno 76, jak i 78 załatwiali głównie przez dialog
        > i daleko posunięty konsensus. Wymaga dużego wysiłku,
        > ale jaka później radość z osiągniętych rozwiązań.
        Jakież to górnolotne i idealistyczne.
        Ależ proszę próbować.
        Np. po to jest to forum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka