Dodaj do ulubionych

Warszawianistyka podwodna - Trzeci Most

28.07.03, 11:48
okazja dla miłośników ciekawostek: niski stan Wisły odsłonił zwaloną jezdnię
Mostu Poniatowskiego, ten fragment, którym jechał Dziadek od Sulejówka na
spotkanie z prezydentem Wojciechowskim. Dotąd raz na parę lat zdarzało się
widzieć tylko balustrady. Tych już nie ma, widocznie wycięto je jako
przeszkody w ew. żegludze.
Teraz natomiast widać ok. 1,5 m. nad lustrem wody leżącą całą jezdnię, z
torami tramwajowymi i można się po niej PRZESPACEROWAĆ!
Niepowtarzalna frajda!
Obserwuj wątek
    • tomasz.urzykowski Re: Warszawianistyka podwodna - Trzeci Most 28.07.03, 14:00
      Super informacja. JeŚli nie masz nic przeciwko temu, wykorzystamy ją w papierowej "Gazecie�.
      • fima WarSawianistyka podwodna - Trzeci Most 28.07.03, 15:33
        Nie mam nic przeciwko pokazaniu jezdni III Mostu leżącej plackiem na piachu.
        Nie jest wszak ona moją własnością jak np. ruina BP p. Feldona, ale dzięki za
        niespotykaną kurtuazję.
        Ważne: dobrze jest wybrać sie tam w parę osób, w tych krzaczkach koło Stadionu
        snują się trochę odstraszające postacie.

tomasz.urzykowski napisał:

> Super informacja. JeŚli nie masz nic przeciwko temu, wykorzystamy ją w
        papierow
        > ej "Gazecie�.
        • roody102 Re: WarSawianistyka podwodna - Trzeci Most 29.07.03, 23:41
          To moze sie umowmy w niedziele w kilka osob? :)))
          • olivarez Re: WarSawianistyka podwodna - Trzeci Most 30.07.03, 11:19
            ja jestem chętny - te zdjęcia są niesamowite.

roody102 napisał:

> To moze sie umowmy w niedziele w kilka osob? :)))
      • maszkus Re: Warszawianistyka podwodna - Trzeci Most 04.08.03, 09:45
        Witam,

Czy wysadzone zostalo tylko to jedno przeslo od strony praskiej ? A jesli
        wiecej, to gdzie sa pozostalosci dalszych elementow ?
    • piniek Re: Warszawianistyka podwodna - Trzeci Most 30.07.03, 09:34
      Byłem wczoraj, widziałem, potwierdzam - niesamowite :-)

Kilka zdjęć: ping.neostrada.pl/foto/Wawa13/index.html

Ale warto samemu się tam wybrać. Od ulicy trzeba wejść w szeroką ubitą drogę
      przy parkingu. Jak droga skręci w prawo, to trzeba odbić w lewo, w zadrzewioną
      ścieżkę przez górki i dołki i dojść za drugi filar (licząc od drogi). Okolica
      faktycznie niezbyt przyjemna, ale urokliwa. Byłem tam o 18:00 i oprócz kilku
      wędkarzy nad wodą to nikogo tam nie było.

P.I.nie.K.
      • andrzejzm Re: Warszawianistyka podwodna - Trzeci Most 30.07.03, 13:44
        Widok niesamowity. Też dzisiaj byłem i zrobiłem kilka zdjęć dla potomności.
        Barierki obcięto, bo tamowały przepływ wody i gałęzi w czasie wysokich stanów
        wody.
        Czy przy innych mostach też coś widać?
    • baata6 Re: Warszawianistyka podwodna - Trzeci Most 30.07.03, 17:13
      Stary Dzięki, to super wiadomość tylko trochę się boję iść sama. Baata
    • hq1 Re: Warszawianistyka podwodna - Trzeci Most 30.07.03, 19:29
      Drodzy forumowicze !!
      jak zobaczyłem tefotki to zajaśniało mi w główce i przypomniałem sobie, że te
      fragmenty wystepowały w Ekstradycji (II seria) - w scenie wrzucania jakiegoś
      delikwenta do Wisły (niekoniecznie zywego) to było to !! i nie wiem czy jeszcze
      nie było barierek, ale głowy nie dam !!!!
      • roody102 Re: Warszawianistyka podwodna - Trzeci Most 30.07.03, 20:32
        Faktycznie, bylo cos takiego! :)))
    • hq1 Re: Warszawianistyka podwodna - Trzeci Most 31.07.03, 11:29
      Na forum Warszawa rzucono pomysł (rafael)zachowania pozostałości po dawnym
      moście - oczywiście jedynym sensownym sposobem zachowania ich dla potomności
      byłoby ich wydobycie, a to niestety kosztuje no i technicznie jest to niełatwa
      operacja (a może nawet niemożliwa - jeszcze nie analizowałem technologii).
      Chyba, że będzie to zabytek "okresowy". Żeby tylko złomiarze i nurki się do
      niego nie dobrali !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Pozdr.dla :
      Roody102
      Fima
      rafael
      :)))))
      • mooj Re: Warszawianistyka podwodna - Trzeci Most 31.07.03, 11:53
        a moim zdaniem właśnie "okresowość" czyni go atrakcją
        miejmy nadzieję że będzie okresowy..(nie ze względu na atrakcyjnośc ale poziom
        wody)
      • andrzejzm Re: Warszawianistyka podwodna - Trzeci Most 31.07.03, 21:42
        Polecam także wycieczkę pod Most Śląsko-Dąbrowski. Po wejściu na ostrogę(od
        strony Pragi) przy filarze widać, jakieś fragmenty, być może Mostu Kierbedzia.
        Pod Mostem Gdańskim - kolejowym widać fragmenty konstrukcji stalowych, pale
        drewniane wbite w dno (moze pozostałość po moście tymczasowym z 1945 r). Przy
        filarach mostu drogowego - dużo gruzu i kamieniarki z pierwszego mostu
        kolejowego.
      • roody102 Re: Warszawianistyka podwodna - Trzeci Most 01.08.03, 12:48
        Najfajniej by bylo, jakby zostalo tam, gdzie jest. To, ze bedzie widoczne tylko
        czasem, bedzie dodatkowa atrakcja. Jedno mnie tylko niepokoi... ze naprawde
        ktos to moze zniszczyc.
    • hq1 Re: Warszawianistyka podwodna - Trzeci Most 31.07.03, 13:27
      Pozostałości mostu muszą pozostac tam gdzie są .... ich wydobycie musiało by
      się odbyc przy wyższym stanie wody ze względu na koniecznośc uzycia dźwigów na
      barkach, demontaz zas i przygotowanie przy niskim stanie, nie wiadomo jak te
      fragmenty sa zakotwione i czy niezaszkodziłoby to istniejącej konstrukcji.
      Podsumowując : róbmy zdjęcia boo nie wiadomo kiedy znowu zobaczymy historyczne
      przęsło i módlmy się żeby złomiarze nie sprzedali mostu.....
      Pozdrowionka dla wszystkich tropicieli zabytków - jade na urlop :)
    • kolorado22 spacerek 31.07.03, 20:52
      Gorąco polecam! Jeśli chcielibyście po tym ściekowisku odetchnąć świeżym
      powietrzem, jest Park Skaryszewski pod nosem.
      Dziękuję swoim towarzyszom: Magdzie, Pawłowi i Tomkowi.
      Jedna rzecz: w/w szeroka, ubita droga znajduje się w pobliżu parkingu płatnego.
      Na miejscu uważać na strzykaweczki po narkomanach. Fajnie jest popatrzeć na
      rybaków, którzy chodzą sobie po wodzie na bosaka ;-)
      • tomasz.urzykowski Re: spacerek 31.07.03, 21:02
        Z Jerzym Majewskim byliśmy pod mostem i widzieliśmy to cudo. Spotkaliśmy nawet grupę miłośników komunikacji
        zwiedzającą zwalone przęsło. Panowie fachowym okiem oglądali tory tramwajowe (rosyjski, czyli szerszy rozstaw
        szyn!), ich mocowanie do podtorza itd. Polecam też inną pamiątkę po dawnym Poniatowszczaku - kawałki kamieniarki
        ze zwalonych filarów i ław z herbami guberni (po wojnie ich nie odtworzono). Leżą pod mostem. Najwięcej na
        piaszczystej łasze na środku Wisły. Pontonem można przepłynąć bez trudu.
    • sloggi Byłem... 01.08.03, 11:16
      Pojechałem tam pod wieczór z przyjaciółmi na rowerach.
      Wrażenie lekko szokujące, ale wystarczy przymknąć powieki i............
      Znów są lata trzydzieste.
      Jest lato, mostem jadą motory i limuzyny; po torach pędzi tramwaj obwieszony
      winogronami, wesołe twarze, zawadiackie miny, jakaś przekupka z towarem,
      eleganckie panie, przystojni panowie, bokiem sunie dorożka zaprzężona w kare
      konie, podkowy miarowo stukają po asfalcie - to dorożka na gumach, czyli
      towarzystwo z Saskiej Kępy jedzie na Nowiaka do restauracji. Chodnikami idą
      ludzie, chłopcy w spodniach do kolan, dziewczęta w kwiecistych sukniach, jacyś
      ludzie z pakunkami w rękach. Zgiełk i ruch, ale jakże inny od tego który znamy.
      Lecz............
      Tego świata już nie ma, ten świat już nie powróci, jest nowy most, inni ludzie,
      nowoczesne tramwaje i szybkie samochody.
      I nim wiślane wody znów całunem zapomnienia zakryją ruinę danego mostu,
      pomyślmy, czy wtedy warszawskie lato inny miało smak?
      • sqh My tez byliśmy... :-) 03.08.03, 16:56
        Byłem tam dziś z Rysiem Mączewskim - podobnie jak nasi poprzednicy, oglądaliśmy
        i trzaskaliśmy zdjęcia. Biorąc pod uwagę frekwencję, pozostaje tylko czekać, aż
        wędkarze postawią bramkę i będą pobierali opłaty za wstęp :-))) Kolejnym
        zwiedzającym polecamy w szczególności tory tramwajowe, resztki słupów sieci
        trakcyjnej bądź latarni oraz zachowane zewnętrzne przypory balustrady, a Fimie
        dziękujemy za informację :-)

Odnośnie herbów na filarach: na dwóch skrajnych, z ich obu stron umieszczona
        jest Syrenka Warszawska (w sumie więc cztery), na pozostałych pięciu filarach
        umieszczono pierwotnie 10 herbów guberni Królestwa Polskiego. Z nich zachowały
        się na praskim brzegu: warszawska i lubelska (herb sprzed 1912, gdy
        wyodrębniono z niej jedenastą gubernię - chełmską), zaś na warszawskim -
        suwalska i kaliska. Wszystkie je można obejrzeć tutaj:

heraldry.hobby.ru/gub1/heraldry.html

P.S. Rysio obiecuje, że Trzeci Most niebawem pojawi się na Jego stronie... :-)
        • olivarez Most Poniatowskiego byl wysadzony 2 razy 04.08.03, 11:05
          po raz pierwszy w 1915 przy wycofywaniu się Rosjan z lewego brzegu Wisły -
          ciekawe w którym miejscu dokładnie? Może te pozostałości to również pamiątki po
          tamtym zniszczeniu?
          • andrzejzm Re: Most Poniatowskiego byl wysadzony 2 razy 04.08.03, 21:06
            Pierwszy raz most wysadzony został przez wycofujących się Rosjan w nocy z 2/3
            sierpnia 1915 r. Wysadzono filar trzeci i piąty licząc od brzegu warszawskiego.
            W ten sposób zawaliły się cztery przęsła - środkowe.
            Ponownie most został wysadzony w dniu 13 września 1944 r - tym razem przez
            Niemców. Zniszczeniu ponownie uległy cztery środkowe przęsła mostu. Mają one
            zupełnie odmienną konstrukcję od przedwojennych, co można sprawdzić naocznie.
            Więcej na ten temat np. w książeczce M.Omilianowskiej "Most i Wiadukt im. Ks.
            Józefa Poniatowskiego" z PWN-owskiej serii Zabytki Warszawy
            • maszkus Re: Most Poniatowskiego byl wysadzony 2 razy 05.08.03, 09:18
              witam,
              wiec co sie stalo z reszta zawalonych przesel ? zostaly wylowione ? pociete ?
              jesli tak to czemu jedno z nich zostalo na dnie ?
              pozdrawiam
              • andrzejzm Re: Most Poniatowskiego byl wysadzony 2 razy 05.08.03, 21:54
                Pozostałe przęsła są mniej lub bardziej żeglowne. Pod tym przęsłem ewnetualne
                pozostałości mostu nie przeszkadzały w żegludze. Nawet balustrady zostały
                obcięte dopiero stosunkowo niedawno. A i tak np. część latarni sporo wystaje.
        • ryszard.maczewski Re: My tez byliśmy... :-) 11.08.03, 14:28
          sqh 3/08/2003 napisał:

> Byłem tam dziś z Rysiem Mączewskim [...]
          > P.S. Rysio obiecuje, że Trzeci Most niebawem pojawi się na Jego stronie... :-)

Zgodnie z obietnicą - most i wiadukt dodany - zdjecia historyczne i zwiazane z
          varsavianistyka podwodna juz sa. www.warszawa1939.strefa.pl/

Pozdrawiam
    • kolorado22 Wisło wzbieraj! 09.08.03, 22:53
      Niestety, jutro (tj. 10) poziom wody w Wiśle w W-wie znowu wyniesie metr.
      Jeśli ta sytuacja potrwa dłużej, złomiarze wyniosą wszystko.
      Jak wychodziłem spod mostu (wtedy było 99cm), pomyślałem, że dobrze byłoby,
      gdyby teraz znowu wszystko zalało.
      Na www.imgw.pl można śledzić sytuację hydrologiczną, miejmy nadzieję, że
      następnym razem będzie jeszcze co oglądać.
      • ryszard.maczewski Re: Wisło wzbieraj! 10.08.03, 14:53
        Niestety - byłem przy moście tydzień temu i byłem dzisiaj.
        Akcja cięcia resztek mostu na złom została zapoczątkowana - ktoś już przy
        użyciu spawarki odciął ponadmetrowy kawałek szyny tramwajowej. Jednak chyba
        przecenił swoją siłę, bo go nie wziął ze sobą.
        Druga rzecz - pod żeliwną listwą pomiędzy chodnikiem a jezdnią były dobrze
        zachowane deski. Niestety komus przeszkadzały i zostały wyciągnięte na bok.

Wisło! Wzbieraj!
        • ryszard.maczewski PS do wczorajszego wpisu 11.08.03, 08:54
          Dzisiejszy Super Express napisal:

"Chciał ukraść most
          Trzydziestopięcioletni Ślązak Piotr M. ok. godz. 11 w sobotę zaparkował swojego
          wysłużonego Fiata 125p pod mostem Poniatowskiego, po czym wyjął z bagażnika
          butlę z gazem i palnik, i dziarsko zabrał się do cięcia resztek starego,
          pamiętającego czasy wojny, mostu. Ktoś go jednak zauważył i powiadomił straż
          miejską.

Strażnicy spotkali mężczyznę w kępie krzaków tuż nad Wisłą. Mężczyznę
          zatrzymali policjanci z komisariatu rzecznego policji."

===========================================================

Kawałek szyny jest jednak już odcięty, więc pewnie wkrótce i tak się nim ktoś
          zaopiekuje.....
          • ryszard.maczewski PS do PS-a 11.08.03, 08:56
            Wyborcza zreszta tez:

www1.gazeta.pl/warszawa/1,34862,1615416.html
            • sqh Re: PS do PS-a 11.08.03, 21:57
              Hm, tak mi przyszło do głowy, że na szynach zazwyczaj bywają nadlewane
              sygnatury producenta. Czy ktoś, będąc pod mostem, zwrócił na to uwagę?
      • kolorado22 Wisło kurde! 11.08.03, 22:12
        88 cm 14.08 ma być! Niedobrze... Byłem dziś pod mostem Gdańskim. Tam też jest
        trochę podwodnych na ogół warsawianaliów. Warto.
    • remb Re: Warszawianistyka cd. Wilcza 58 i 58A 11.08.03, 12:38
      Dziękuję ci "fima" za tak wspaniałe i dokładne informacje dot. w/w budynków.
      (były super). Czy możesz mnie naprowadzić skąd brałeś w/w informacje. Skąd
      wiesz, że Rothowie jeszcze żyją. Ś.p Kasprzycki w książce o Warszawie
      nadmieniał, że Rothowie odbudowywali ( jako, że wskrzesili swoją przedwojenną
      firmę) także stare kamienice na ul. Foksal ( głównie ozdobne sztukaterie).
      Niestety te luksusowe mieszkania ok. 90 m2 -120 m2 zostały w większości
      sprzedane lokatorom za bezcen (czyt. darmo), po czym przez nich sprzedane na
      wtórnym rynku za krocie pod koniec lat 90-tych. Rabunek Śródmieścia trwa nadal.
      Dlaczego te rodziny milczą, jeżeli w ogóle żyją, albo nie wiedzą, co było ich.
      • fima Więcej poufnych szczegółów wysłane emailem. 22.08.03, 12:27
        remb napisał:

> Dziękuję ci "fima" za tak wspaniałe i dokładne informacje dot. w/w budynków.
        > (były super). Czy możesz mnie naprowadzić skąd brałeś w/w informacje. Skąd
        > wiesz, że Rothowie jeszcze żyją. Ś.p Kasprzycki w książce o Warszawie
        > nadmieniał, że Rothowie odbudowywali ( jako, że wskrzesili swoją przedwojenną
        > firmę) także stare kamienice na ul. Foksal ( głównie ozdobne sztukaterie).
        > Niestety te luksusowe mieszkania ok. 90 m2 -120 m2 zostały w większości
        > sprzedane lokatorom za bezcen (czyt. darmo), po czym przez nich sprzedane na
        > wtórnym rynku za krocie pod koniec lat 90-tych. Rabunek Śródmieścia trwa
        nadal.
        >
        > Dlaczego te rodziny milczą, jeżeli w ogóle żyją, albo nie wiedzą, co było
        ich.
        >
        • mamasita Re: Więcej poufnych szczegółów wysłane emailem. 01.12.03, 12:20
          Tez ogladałam kamienice na Foksal i sa w zarzadzie ZDk, jak moga dopuscic zeby
          prawie sie zdematerializowaly. interesuje mnie to bo szukam mieszkania na
          pracownie i sie zastanawialam czy mozna cos tam wynajac w tej mniej zniszczonej
    • sqh Re: Warszawianistyka podwodna - Trzeci Most 21.08.03, 21:09
      Przedprzedwczoraj wybrałem się jeszcze raz pod Poniatoszczaka - wody było tak
      mało, że robiąc jeden duży krok, można było przejść suchą nogą pod środkowy
      filar! A warto to uczynić, bo leży pod nim, obrócona do góry nogami, rzeźbiona
      corona muralis, wieńcząca niegdyś herb guberni. Myślę, że pewne Muzeum (nie
      będę wskazywał palcem...) niewielkim nakładem sił i środków mogłoby się pokusić
      o pozyskanie tego elementu kamieniarki. Z samego filaru zwisa zaś strzęp
      przerdzewiałego, wielożyłowego kabla - to chyba też resztka jakiejś dawnej
      instalacji, do kompletu z rurami wodociągowymi, biegnącymi pod nawierzchnią
      mostu.

Jako ciekawostkę dodam, że Rosjanie, wysadzając rankiem 5 VIII 1944 Most
      Kierbedzia (jako drugi w kolejności, o 6:23), przez który prąd, woda i gaz
      biegły na Pragę, roztropnie zakręcili zawczasu zawory gazowe. Z wodociągiem nie
      uczynili już tego samego, więc Warszawiacy, zza wytłuczonych falą uderzeniową
      okien, obserwowali wzbijającą się w niebo fontannę wody (za: "Warszawa wczoraj
      i dziś", tom I, Warszawa 1938).

Sygnatur producenta na szynach tramwajowych nie widać. Na fragmentach
      odsłoniętych ich nie ma, ale część szyn jest oblepiona mułem - może pod nim coś
      się jeszcze kryje?
      • ryszard.maczewski Re: Warszawianistyka podwodna - Trzeci Most 21.08.03, 21:42
        sqh napisał:

> Jako ciekawostkę dodam, że Rosjanie, wysadzając rankiem 5 VIII 1944 Most
        > Kierbedzia

Jeśli 5 sierpnia, Rosjanie i za książką wydaną w 1938 - to musiało to być w
        1915 :-D
        • sqh Re: Warszawianistyka podwodna - Trzeci Most 22.08.03, 11:33
          O zgrozo... :-O

A ja Ci śmiem wytykać literówki na Twojej stronie :-)))

...

Ale to chyba kwestia przyzwyczajenia - jak coś wysadzali w Warszawie, to
          zazwyczaj w 1944...
          • motyl69 Re: Warszawianistyka podwodna - Trzeci Most 06.09.03, 04:49
            Bodajże w niedzielę na tv4 w programie to się w głowie nie mieści będzie
            reportarz o tym miejscu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka