Dodaj do ulubionych

Uwaga na tablice

IP: 195.117.228.* 31.05.01, 13:32
Proszę nie zrozumieć mnie źle, ale po zakwestionowaniu tekstu na tablicy w
Jedwabnem, doszedłem do wniosku, że może i protesty te są słuszne. Jako biorący
przykład z dobrych pomysłów zwróciłem uwagę na treść napisów na tablicach
upamiętniających egzekucje warszawskie. Otóż jest tam wyryte (tekst
standardowy):" W TYM MIEJSCU HITLEROWCY ROZSTRZELALI 10,100,200 POLAKÓW..."
Problem, na który zwróciły uwagę organizacje żydowskie jest aktualny zatem i w
tym miejscu. Otóż wg mnie napis winien brzmieć " W TYM MIEJSCU NIEMCY
ROZSTRZELALI 10, 100, 200 POLAKÓW". Chciałbym zatem zwrócić na to uwagę przed
podjęciem jakichkolwiek poczynań władz naszej pięknej Ojczyzny. A poza tym
bądźmy konsekwentni. I proszę nie brać tego wątku jako dowcip (byłby głupi) ale
na poważną ocenę treści TABLIC.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ela Re: Uwaga na tablice IP: *.ilot.edu.pl 31.05.01, 14:11
      Też zwróciłam no to uwagę. To juz inaczej brzmi.
      • Gość: Widok 9 Re: Uwaga na tablice, do Eli IP: 195.117.228.* 31.05.01, 14:21
        Właśnie. Jeden zwrot może tak zamydlić obraz. Zastanawiam się czy za sto lat
        ktoś nie spyta: a kto to byli ci hitlerowcy?. Parafrazując słowa wczoraj
        wypowiedziane przez pewnego publicystę: my nie patrzyliśmy w ich pochodzenie,
        ale widzieliśmy mundury, i słyszeliśmy ten język, który jest nadal taki sam.
        Niemcy też są naszymi sąsiadami i to o wiele dłużej.
        • Gość: Ela Re: Uwaga na tablice, do Widok9 IP: *.ilot.edu.pl 01.06.01, 10:15
          To chyba dlatego, że sasiadowalismy z NRD. Gdyby za granica był RFN, to napis
          byłby inny.
        • Gość: alek Re: Uwaga na tablice, do Eli IP: *.dialup.tiscalinet.it 04.06.01, 22:48
          Gość portalu: Widok 9 napisał(a):

> Właśnie. Jeden zwrot może tak zamydlić obraz. Zastanawiam się czy za sto lat
          > ktoś nie spyta: a kto to byli ci hitlerowcy?. Parafrazując słowa wczoraj
          > wypowiedziane przez pewnego publicystę: my nie patrzyliśmy w ich pochodzenie,
          > ale widzieliśmy mundury, i słyszeliśmy ten język, który jest nadal taki sam.
          > Niemcy też są naszymi sąsiadami i to o wiele dłużej.

Jeszcze gorzej jest w Stanach. Tam sie mowi nazi, a 50% spoleczenstwa nie wie kto
          to jest.
    • Gość: Ghandi Re: Uwaga na tablice IP: *.waw.cdp.pl 01.06.01, 12:05
      Witam.
      Na poczatek musze powiedziec jedno, w razie nie jasnosci.
      Nie jestem antysemita.
      Obserwuje jednak na arenie swiatowej jakas wzmozona akcje propagujaca i
      promujaca zydow jako okreslona grupe interesu. Nie jako ludzi lecz wlasnie jako
      grupe interesu, kiedy mowimy Zyd nie myslimy o Kubie z drugiego pietra, lecz o
      bankierze, o kims kto ma kase wladze itp.
      Zatem teraz wypowiadam sie majac na mysli wlasnie grupe ludzi ktorych celem
      jest osiagniecie jakiejs chyba potegi, nie uczciwych, normalnych ludzi.
      Moim zdaniem napis w jedwabnem na tablicy powinien wygladac tak:
      "W odwecie za kolaborowanie i sprzedawanie Polakow, ludnosc Jedwabnego
      podjudzana przez nazistowskich podzegaczy puscila z dymem spolecznosc zydowska.
      Wydarzenie to poniekad haniebne nie mialo by miejsca gdyby zydzi nie usilowali
      robic brudnych interesow.
      Polacy wyrazaja skruche z powodu spalenia zydow, lecz wyrazaja tez obuzenie z
      powodu haniebnych zachowan zydow na tych terenach"
      I byloby szczerze i prawdziwie jak chca tego i zydzi i polacy.
      Na koniec musze dodac ze nie mam tu zamiaru pod okreslenie ZYD wsadzac
      wszystkich wyznawcow tej wiary, lecz tych ktorzy robia brudne interesy i chca
      szkody dla Polski.

Poazdrawiam
      Ghandi
      • Gość: Warschau Re: Uwaga na tablice IP: *.matrix.pl 01.06.01, 12:10
        Coś w tym co piszesz Ghandi jest...Również nie jestem antysemitą, do Żydów jako
        narodu nic w zasadzie nie mam, ale zauważam pewne negatywne zachowania i
        prowokatorskie ruchy pewnych kół i lobby żydowskich (szczególnie z USA) w
        stosunku do Polski.
      • Gość: Ela Re: do Ghandiego IP: *.ilot.edu.pl 01.06.01, 14:13
        Chyba trochę przesadziłes. Sprawa jest bardziej skomplikowana. Na pewno były
        przypadki, że Żydzi wydawali Polaków w kacapskie łapy, ale to był odwet za to,
        że Polacy im wcześniej zycie obrzydzali. W ówczesnej biedzie Polacy w
        dziedzinie handlu nie mieli przy Żydach żadnych szans i tak się to nawarstwiało.
        A zastrzezenie, "nie jestem antysemitą , ale" przypomina mi powiedzenie "ona
        jest bardzo miła, ale"...i juz wszystko wiadomo. A co do kolaborowania, to nie
        tylko Żydzi. Nie wiem, czy słyszałeś, ładne parę lat temu stanał przed sądem w
        jednym z polskich miast facet (Polak), który był dowódcą posterunku czarnej
        policji. Był oskarzony przez kogoś za szykanowanie Polaków w czasie okupacji. I
        wybronił się. Miał oczywiscie adwokata. A wiesz jak? Przyniósł na rozprawę całą
        walize listów, które w czasie okupacji trafiały na jego biurko. A wiesz co było
        w listach? Donosy naszych życzliwych rodaków na sąsiadów. Facet wszystkie listy
        chował, nie przekazywał policji niemieckiej. Jego szczęście, bo by do tej pory
        gnił w więzieniu.
        • Gość: Ghandi Re: do Ghandiego IP: *.waw.cdp.pl 01.06.01, 14:20
          No to fakt, szczescie mial facet.
          I pewnie wielkie oczy ci ktorzy pamietali jeszcze jak wysylali te listy.
          Ale wracajac do antysemityzmu.
          Nie jestem antysemita, jedyny narod jakiego szczerze nielubie to francuzi, i to
          tylko faceci, nietstey jak dotad nie spotkalem ani jednego milego francuza,
          zawsze z nosami do gory i bardzo wyniosle. Oczywiscie nadal staram sie znalezc
          jakiegos milego faceta-francuza (nie nie, nie z uwagi na milosne propozycje)
          zeby zmienic zdanie, lecz im dluzej szukam tym bardziej jestem zawiedziony, ale
          do rzeczy.
          Jak wspomnialem nie jestem antysemita bo nie narazil mi sie dotad ani rzad ani
          panstwo Israel. Jak dotad poznalem wielu fajnych ludzi ktorzy pozniej mowili mi
          ze sa zydami, i co? i nic, lubie ich tak samo, bez roznicy.
          Nie lubie tylko tego irytujacego, pazernego, drapieznego i niebezpiecznego
          lobby zydowskiego, ktore zaczyna dzialac mi na nerwy.
          Zawsze w ocenie stanu rzeczy biore pod uwage fakty historyczne i moje
          obserwacje, emocje rodza sie pozniej, w wyniku analizy tego co spostrzegam.
          Uwazam ze mam pelne prawo jako Polak czuc sie gleboko dotknietym panoszeniem
          sie wlasnie zydowskiego lobby w moim kraju, gdyby to odemnie mialo zalezec
          rozwiazalbym problem krotko i bez dyskusyjnie, ale wtedy... no coz wtedy trzeba
          by bylo zastanaowic sie czy Polska wytrzyma sama w europie.

Pozdrawiam
          Ghandi
          • Gość: Ela Re: do Ghandiego IP: *.ilot.edu.pl 04.06.01, 08:35
            Gość portalu: Ghandi napisał(a):

jedyny narod jakiego szczerze nielubie to francuzi, i to
            >
            > tylko faceci, nietstey jak dotad nie spotkalem ani jednego milego francuza,
            > zawsze z nosami do gory i bardzo wyniosle.

A ja lubię

Oczywiscie nadal staram sie znalezc
            > jakiegos milego faceta-francuza (nie nie, nie z uwagi na milosne propozycje) >
            A to wielka szkoda :)))
            pozdrawiam
    • Gość: lesio drobna refleksja IP: *.*.*.* 01.06.01, 16:05
      Zastanawiam się czy jakby to nie byli Żydzi a na
      przykład dajmy na to Cyganie czy inni Rumuni, to też
      Pan Prezydent by przepraszał i mielibyśmy
      ogólnonarodową dyskusję? Chyba raczej nie ...???
      A to znaczyłoby że tak naprawdę to sie kajamy ze
      strachu przed tym ze Żydzi moga nam teraz zrobic kuku a
      nie ze względu na wyrzuty sumienia ...
      Smutne to? Smutne, ale jakos mi to nie chce z głowy
      wyleciec ..
      • Gość: ufo80 Re: drobna refleksja IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 01.06.01, 16:41
        Szkoda że nie widzieliście jak zachowują się młodzi Zydi kiedy przylatują do
        warszawy a następnie udają się w miejsca pamięci narodowej(obozy
        koncentracyjne).Poprostu dzicz!
      • Gość: Ela Re: drobna refleksja /do lesia IP: *.ilot.edu.pl 04.06.01, 08:32
        Gość portalu: lesio napisał(a):

> Zastanawiam się czy jakby to nie byli Żydzi a na
        > przykład dajmy na to Cyganie czy inni Rumuni, to też
        > Pan Prezydent by przepraszał i mielibyśmy
        > ogólnonarodową dyskusję? Chyba raczej nie ...???
        > A to znaczyłoby że tak naprawdę to sie kajamy ze
        > strachu przed tym ze Żydzi moga nam teraz zrobic kuku a
        > nie ze względu na wyrzuty sumienia ...
        > Smutne to? Smutne, ale jakos mi to nie chce z głowy
        > wyleciec ..

Nie wiem, czy by przepraszał, czy nie. Ale ja w ogóle nie rozumiem, dlaczego on i
        Glemp przepraszali w imieniu wszystkich Polaków, to znaczy, ze i moim. A ja wcale
        nie czuje się winna i bardzo nie lubię, jak ktoś coś robi w moim imieniu i nie
        pyta mnie o zgodę
        • Gość: Ghandi Re: drobna refleksja /do lesia IP: *.waw.cdp.pl 04.06.01, 12:09
          Zwroccie uwage na inna rzecz.
          W palestynie napierdzielaja sie az dym leci, jakos nie zlyszalem zeby
          ktokolwiek na swiecie wysunal zarzut ze palestynczycy to antysemici.
          Moze tu tkwi tajemnica skukcesu?
          Pozdrawiam
          Ghandi
        • Gość: lesio do Eli IP: *.*.*.* 04.06.01, 15:58
          Pan Prezydent został wybrany wiekszościa głosów w
          wolnych, demokratycznych wyborach więc moim zdaniem ma
          prawo mówic i w Twoim Elu i moim imieniu.
          Taka jest prawda niestety.
          :)

• Gość: f Re: do Eli IP: 212.160.114.* 04.06.01, 21:31
            Gość portalu: lesio napisał(a):

> Pan Prezydent został wybrany wiekszościa głosów w
            > wolnych, demokratycznych wyborach więc moim zdaniem ma
            > prawo mówic i w Twoim Elu i moim imieniu.
            > Taka jest prawda niestety.
            > :)
            Wlasnie. Np. w BB osoby z wiekszym IQ odpadaja pierwsze - takie sa reguly
            demokracji :)

• Gość: Widok 9 Re: Uwaga na tablice IP: 195.117.228.* 04.06.01, 13:29
      Myślisz, że czas wyciągnąć dubeltówkę dziadka zza szafy ? ;))
      Ale mi chodzi o szczegół inny: czy na tablicach w Warszawie (i innych miejscach)
      HTLEROWCY zamienić na NIEMCY? Tak jak uświadomili nam bracia - innego wyznania.
      • Gość: Ela Re: Uwaga na tablice IP: *.ilot.edu.pl 04.06.01, 14:18
        Gość portalu: Widok 9 napisał(a):

> Myślisz, że czas wyciągnąć dubeltówkę dziadka zza szafy ? ;))
        > Ale mi chodzi o szczegół inny: czy na tablicach w Warszawie (i innych miejscach
        > )
        > HTLEROWCY zamienić na NIEMCY? Tak jak uświadomili nam bracia - innego wyznania.

To na pewno nie przejdzie. Nasz rząd nawet by się bał przed wstapieniem do UE z
        czymś takim wystapić, żeby sie Niemcy nie obrazili. Może stołek ten temat
        przeczyta i GW cos o tym napisze?

• Gość: Ela Re: do Widok9 IP: *.ilot.edu.pl 04.06.01, 14:19
        Na gdańskim udzieliłam Ci informacji na temat Karwieńskich Błot. Miłego
        wypoczynku
        • Gość: Widok 9 Re: do Eli IP: 195.117.228.* 04.06.01, 15:06
          Bardzo gorąco dziękuję za info o Karw. Bł. (piszę skrótem aby tłum za mną nie
          przyjechał;). Bardzo ciekawie musi tam być, a mnie chodzi właśnie o spokój i
          calkowity relaks.
          Co do GW i problemu z treścią napisów na tablicach, to zapewne tak się stanie.
          Strach nie pozwoli nam drażnić Niemca. Jaka bieda mentalna (mój zwrot-ale
          jeszcze nie zarejestrowany)nas dopadła. Z jednej strony bronimy się przed tego
          typu zapisem w Jedwabnem (artykuły i polemiki), a zdrugiej strony milczymy, gdy
          o to samo należy wystąpić do naszych własnych władz. Chyba czekać należy na
          rozdwojenie jaźni. GAZETO - opisz problem napisów,przecież to może być kluczem
          do zwyciestwa nad zaściankowością (o którą nas- Polaków oskarżają) i czym tam
          chcesz jeszcze. Też chcemy przecież mieć prawo do równego traktowania naszych
          miejsc kaźni na równi z innymi - w naszym Kraju.
          P.S.
          Co do tłuszczyku i 4 km do plaży to trafiłaś w "10"
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka