dojaka 05.02.08, 09:24 W jakiej formie podpisywaliście umowę zakupu mieszkania na osiedlu Wiosenna: zwykłą czy notarialną? Jeśli notarialną, to jak to wygląda (czy trzeba samemu się udać do notariusza, czy Anłuk to załatwia)...? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
artuwis Re: umowa przedwstępna notarialna 05.02.08, 18:56 Widzę, że plany zakupu co raz bardziej poważne. Oczywiście umowa w formie aktu notarialnego. To dużo bezpieczniejsze, chociaż kosztuje, ale chyba to tańsze niż nerwy w przypadku jakiejkolwiek wpadki dewelopera (czego sobie i innym z tego forum, jako przyszły mieszkaniec,nie życzę). Notariusza poleciła nam pani z biura Anluk - podobno zalatwia wiekszość umów do tych bloków, więc ma całą dokumentację gotową, a o ustalonym terminie poiformowaliśmy prezesową, bo oczywiście musi być obecna przy podpisie. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia-mr Re: umowa przedwstępna notarialna 05.02.08, 21:40 Ja rowniez podpisywalam umowe w formie aktu notarialnego,notariusza wyznaczyla prezesowa, miesci sie w Zabkach, zaplacilismy ok. 1400 zł Odpowiedz Link Zgłoś
dojaka Re: umowa przedwstępna notarialna 06.02.08, 08:43 dziękuję wszystkim za odpowiedź :)) ja też uważam to za bepieczniejsze, ale nie byłam pewna, czy pani prezes jest chętna. A czy umowy podpisywaliście takie, jakie dostaliście, czy mieliście możliwość ich modyfikowania? Bo niestety, ok. 60 % zapisów jest niezgodnych z prawem (choć to wyrok jeszcze nie prawomocny, ale większość deweloperów i tak je stosuje). pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: umowa przedwstępna notarialna 06.02.08, 08:51 umowa w formie aktu, notariusz wybrany przez nas. niestety modyfikacja umow polegala na lekkiej negocjacji terminow wplat transz oraz zmianie przez p "prezes" terminu oddania inwestycji (z czerwca na sierpien). a o jakich zapisach mowisz ze sa niezgodne?? z tego co ja porownywalem jest to w miare standardowa umowa... Odpowiedz Link Zgłoś
madzia-mr Re: umowa przedwstępna notarialna 06.02.08, 10:32 Zanim podpisalismy umowe konsultowalam ja z radca prawnym, ktory powiedzial,ze umowa nie jest zla,ze widzial gorsze i w zasadzie nie ma sie do czego przyczepic,wiec nie obawialam sie,ze istnieja w niej jakies zapisy niezgodne z prawem.Mozesz zrobic to samo, dac prawnikowi do wgladu przed podpisaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
dellpierro Re: umowa przedwstępna notarialna 08.02.08, 01:39 a ja podpisalem umowe hi "na ladne oczy"i sie tym nie martwie ...;) umowa notarialna wiecej nam gwarantuje ale gdzie sie podziala wiara w drugiego czlowieka..;) w razie co to zamienie mieszkanie na barakowoz kierownika;) Odpowiedz Link Zgłoś
dellpierro Re: umowa przedwstępna notarialna 11.02.08, 20:33 może i przesadzam... ale czym Sie różni umowa na ładne oczy od umowy w formie atu?? zakładając ze jest zle przygotowana. tak w celu wyjaśnienia każda umowa ma chronić developera. i tak wygląda jej konstrukcja. a my Sie często na to godzimy bo patrzymy na cenę mieszkania a nie na skutki prawne.. tak na marginesie czy ktoś zna kogoś kto wygrał jakąś sprawę z developerem?? ja osobiście nie słyszałem. he ja sie tym nie przejmuje i tez wam radze Sie nie nakręcać ze będzie zle..juz za rok każdy z nas będzie mieszkał w swoim mieszkaniu i mam nadzieje ze będzie szczęśliwy..;) Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: umowa przedwstępna notarialna 13.02.08, 09:09 tym sie rozni, ze w tej chwili gdyby dev byl wielkim sko.... to bez problemu moglby ci wypowiedziec zakup mieszkania, bo np znalazl kupca za wieksza cene za metr niz ty dales. oczywiscie oddalby ci kase wraz ze odsetkami (smiesznymi) ale co ty bys zrobil z ta kasa skoro wiadomo ze mieszkania drozeja :D. w chwili gdy mam umowe notarialna dev nie moze mi podniesc ceny mieszkania w ogole, ani w trakcie budowania, ani przy odbiorze. wiadomo drugiemu czlowiekowi trzeba ufac, ale dla mnie pozyczka kredytowa jest zaciagnieta na cale zycie takze wole chucac na zimne. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
reneez umowa bez aktu not. 19.02.08, 12:18 Cóż za tryskający optymizm!... Imponujące! Ja też jestem dobrej myśli ( choć umowę mam bez aktu notarialnego ), nie dajmy sie zwariować:) Pozdrawiam beztroskiego sąsiada;)Oby szczęście nam dopisało... Odpowiedz Link Zgłoś